Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK 12.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj| autor: HNT

Dva mladíky ze Svitavska stíhá policie za to, že umožnili kouřit marihuanu dalším lidem, mezi nimi i nezletilým a mladistvým. Devatenáctiletého a dvacetiletého mladíka policie obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů

Za marihuanu až dvanáct let
Právo 13.2.2003| rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj| strana: 12| autor: (sch)

SVITAVY - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byli v těchto dnech obviněni devatenáctiletý a dvacetiletý mladík, oba ze Svitavska. Jsou obviněni z toho, že v době od července loňského roku do současné doby opakovaně umožnili kouření marihuany dalším osobám, mezi nimiž byla i osoba mladší patnácti a osmnácti let. "Jak uvedl ve středu policejní mluvčí Stanislav Dobeš, podle trestního zákona nyní mladíkům hrozí trest odnětí svobody od osmi do dvanácti let.
__________________________________________________________________________________________

Zábřeh: Dvanáctiletá dívka zkolabovala po konopí
Mladá fronta DNES 13.2.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 1| autor: (dík)

Z celého kraje DNES

V nemocnici skončila dvanáctiletá dívka ze Zábřeha poté, co kouřila marihuanu a zkolabovala. Policie uvedla, že neznámý muž jí odpoledne nabídl ke kouření dýmku. Dívka si myslela, že v malé dřevěné dýmce je tabák. Chvíli poté, co vdechla kouř, se jí začala motat hlava, necítila ruce a nohy a měla výpadky vědomí. Když se vrátila domů, matka ji okamžitě nechala odvézt do nemocnice v Šumperku. Tam zůstala s podezřením na nadměrné požití návykových látek. Lékaři jí vzali vzorek moče a zjistili, že dívka má v těle účinnou látku konopí - THC. Policie prověřuje podezření ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...fbba2c0b8b5.asp


V dýmce dívce nabídl drogu
Právo 13.2.2003| rubrika: Střední a východní Morava - Olomoucký kraj, Zlínský kraj| strana: 12| autor: (mhr)

ZÁBŘEH - Trestný čin šíření toxikomanie zřejmě spáchal zatím neznámý pachatel, který poslední lednový den nabídl v Zábřehu čtrnáctileté dívce ke kouření malou dřevěnou dýmku. Myslela si, že je v ní tabák, ale byla naplněna drogou. "Po vdechnutí z dýmky se jí začala motat hlava, necítila ruce a nohy a měla výpadky vědomí. Matka ji nechala odvézt do nemocnice v Šumperku. Vzorkem z moči poškozené byla zjištěna účinná látka konopí - THC," řekla Právu ve středu šumperská policejní mluvčí Marie Šafářová.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/02/...5bb1f5ef5c8.asp


Předávkovala se konopím
Blesk 13.2.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: (rys)

ZÁBŘEH - Pokušení v podobě nabídnuté dýmky neodolala v Žerotínově ulici v Zábřehu dvanáctiletá dívka. Myslela, že dýmka, kterou jí nabízí neznámý muž, je naplněna tabákem.

Chvíli po vdechnutí kouře se jí však začala motat hlava, necítila ruce a nohy a měla výpadky vědomí. Jak se následně ukázalo, v dýmce totiž podle všeho byla marihuana. "Matka nechala dívku odvézt do nemocnice v Šumperku, kde s podezřením na nadměrné užití návykových látek zůstala hospitalizována. Lékaři našli v její moči stopy THC, který obsahuje výše zmíněná droga," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Po chlapíkovi, který dívce ke kouření drogu podal, policisté pátrají.

_____________________________________________________________________________

Policie obvinila mladíky rozdávající drogu
Mladá fronta DNES 13.2.2003| rubrika: Kraj Pardubický| strana: 2| autor: (mb)

Moravská Třebová - Dva mladíky, kteří nabízeli mladším než patnáctiletým a mladistvým v Moravské Třebové marihuanu, nyní obvinili policisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí jim osm až dvanáct let vězení. „Nezávisle na sobě dávali dvacetiletý a devatenáctiletý mladík marihuanu třem dívkám mladším než patnáct let a dvěma mladistvým. Neměli z toho žádný zisk, jen z kamarádství,“ uvedl tiskový mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš. Devatenáctiletý mladík, který je řádně zaměstnán, již podle Dobeše měl potíže se zákonem. „Právě s nabízením drog,“ poznamenal mluvčí. Dvacetiletý mladík je studentem. Zda mladíci marihuanu sami pěstovali, policie neví. „Nechtějí říci, kde ji vzali,“ řekl mluvčí. Poslední podobný případ se odehrál v kraji loni v prosinci. Sedmadvacetiletý muž z Králík však marihuanu lidem na Rychnovsku prodával kvůli svému obohacení. Muži, který podle policistů konopí nabízel i lidem mladším osmnácti let, hrozí až deset let vězení.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...f5d72a29886.asp
__________________________________________________________________________________________

Ředitel kontroluje studentům moč
Právo 13.2.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: Pavel Peňás

Přijít do školy pod vlivem drog je na Integrované střední škole zemědělsko-manažerské v Chebu riskantní. Pokud totiž student působí dojmem, že není úplně "čistý", skončí u ředitele, který mu na místě provede test na obsah drog v moči. Neobvykle důsledný postup má svá pravidla. "Pokud mi učitel takového studenta přivede, nejdřív se ho zeptám, jestli není nemocný. Teprve pak provedu test, přímo před ním a přesně podle návodu," popsal ředitel školy Jan Kot. Pokud je výsledek pozitivní, ihned informuje rodiče. To, že jsou na škole prováděny testy na drogy, by přitom pro studenty ani rodiče nemělo být překvapením. Jsou na to upozorňováni při přijetí na školu i při třídních schůzkách. "Jen výjimečně se rodiče ozvou, že testy nechtějí. Pak nezbývá než jim říct, ať si dítě vezmou domů. Ale jsou naopak rodiče, kteří mě sami požádali o radu, kde tuto testovací soupravu získat a jak s ní zacházet," uvedl ředitel.

Pozitivní reakce na pozitivní test

Také studenti, kterým test drogy odhalil, to s odstupem času berou pozitivně. "Zkoušely jsme s kamarádkou kouřit marihuanu. Nejdřív jsem byla vysmátá, ale pak se mi udělalo zle a omdlela jsem," řekla Právu jedna z přistižených studentek.
(Pokračování na str. 3)

(Pokračování ze str. 1)
Doma následoval výprask. Od té doby prý trávu nekouřila. Ředitel by to stejně zjistil. "Pokud jde o takový lehčí případ, tak si je obvykle pozvu za dva měsíce znovu na test," říká Kot. Studentům obvykle doporučí kontaktovat některé z preventivních center, někdy využije důtky. Jen v případech, kdy už žádná rada nepomůže, následuje vyloučení. "Můžu alibisticky říkat, že tu mám tři preventisty. Ale obava z testu je daleko účinnější. Máme tu 1150 žáků a do roka testy odhalí tak deset patnáct případů," konstatuje Kot. "Studenti chodí na praxi do provozu, do fabrik, dělají se svářečkou, jezdí s náklaďáky. Nemůžu prostě připustit, aby se někomu něco stalo kvůli drogám," dodal ředitel.

Ředitelův postup má podporu

Testy ovšem nemohou dokázat přesně, kolik a jak často student drogy bere. "Testy dostupné v lékárně nejsou zcela přesné. Mají pouze orientační význam. Pokud by se měly drogy skutečně prokázat, muselo by následovat objektivní laboratorní vyšetření," uvedl primář oddělení soudního lékařství sokolovské nemocnice MUDr. Rudolf Macháček. Podle advokáta Mgr. Josefa Havlíčka by taková kontrola žáků školy mohla kolidovat s některými předpisy. "Nicméně ředitel má právní odpovědnost za to, kdyby se někomu z nich něco stalo. Měl by udělat vše pro to, aby tomu zabránil," míní právník Havlíček. Podobně i Petr Horký, náměstek hejtmana Karlovarského kraje zodpovědný za školství, kroky ředitele chebské střední školy podporuje. "Jsem pro to, aby měl ředitel školy samostatnou pravomoc a disponoval možností, jak zabránit studentům, aby chodili do školy pod drogami. A měl by využít všech dostupných prostředků, aby to zjistil," míní Horký.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/02/...ca4521dba79.asp
__________________________________________________________________________________________

Porušuje zákon, léčí se marihuanou
Hospodářské noviny 13.2.2003| rubrika: z domova| strana: 4| autor: Josef Tuček

Jednou za čas vykouří osmadvacetiletá Hanka Sibřinová cigaretu z marihuany, jindy si tuto drogu rozpustí v tučném jídle a sní. Policistů se nebojí. "Když jim popravdě řeknu, že je to jediný způsob, jak se zbavím bolesti, tak to snad pochopí a nechají mě na pokoji," doufá modrooká tmavovláska z Prahy. Trpí roztroušenou sklerózou, což je nevyléčitelné onemocnění centrálního nervového systému. Lékaři dokážou pouze pozdržet její rozvoj. Choroba nejčastěji propuká u lidí mezi dvaceti a čtyřiceti lety. Hance Sibřinové bylo třiadvacet, když se nemoc poprvé projevila. "Pracovala jsem jako účetní. Trávila jsem v práci i patnáct hodin denně. A pak jsem onemocněla virózou. Chvíli po uzdravení se mi najednou stalo, že jsem přišla o cit v ruce," vypráví. "Jako by ta ruka byla cizí. Když jsem psala na počítači všemi deseti naslepo, nedokázala jsem udržet prsty na správném místě, psala jsem nesmysly." Šlo o učebnicový příklad, protože roztroušená skleróza se velmi často poprvé projeví po stresu, po infekci nebo také po porodu. Bývají to startovací okamžiky nemoci, jejíž příčina je zatím neznámá. "Po pár dnech mě všechny potíže přešly. Jenže za tři měsíce se ereska projevila znovu," popisuje Hanka Sibřinová roztroušenou sklerózu slovem, kterým ji označuje mnoho dalších pacientů. Od té doby se léčí. Vyzkoušela řadu léků, z nichž některé dokázaly pozastavit projevy choroby, avšak vždy jen na čas, nejvýše na rok. Někdy musí chodit o berlích, jindy by na ní nikdo nepoznal, že je nemocná. Nezbylo jí však než jít do invalidního důchodu. A poznala také, co to je bolest. Po infuzi léků zažívala bolestivé křeče žaludku. A někdy pociťuje bolest při křečích v rukou a nohou. "Nepodařilo se najít lék, který by mě bolesti zbavil. Až mi pak některý kamarád poradil, ať zkusím marihuanu," vypráví. "Pomohla mi. Bolest přestává během jedné dvou minut po vykouření marihuanové cigarety. Ale pokud nemusím, marihuanu nekouřím, je to stejně nezdravé jako kouřit normální cigarety. Když čekám, že bych třeba v noci mohla mít křeče, nasypu si listy konopí do jídla, to mi také velice pomáhá." Hanka Sibřinová nepovažuje marihuanu za univerzální lék. Ví, že prospívá jí, ale jiným, kteří ji zkusili, nepomohla. Listy konopí dostává od kamarádů. Netroufla by si rostlinu pěstovat za oknem svého přízemního bytu. "Nechci, aby si sousedi mysleli, že jsem narkomanka," přiznává. "Nejradši bych byla, kdybych dostala marihuanu v nějakém léku přímo v lékárně. To by snad mělo být normální, ne?" Ví, že balancuje na hraně zákona. "Marihuana je na seznamu zakázaných omamných a psychotropních látek," připomíná Zdeněk Zelenka z Policejného prezídia. "Nemáme k dispozici žádnou seriózní studii, popřípadě atest, který by potvrzoval její léčivé účinky." Nicméně i on připouští, že vyšetřovatelé se snaží postupovat rozumně. "Každý případ používání marihuany jako léku se řeší jinak. Takové jednání se mnohdy nekvalifikuje jako trestný čin," říká. Kolik pacientů s roztroušenou sklerózou, ale také třeba s Parkinsonovou nemocí či jinými chorobami užívá v Česku marihuanu jako lék, je těžké říct. Protože jde o nelegální drogu, nechtějí o tom mluvit na veřejnosti. Vzniká smutná situace: Nemocní mají pocit, že je kromě osudu postihuje i společnost, která je nutí pokoutně shánět látku, jež jim pomáhá.
Jak pokračuje výzkum marihuany jako léku, dnešní příloha Věda a lidé

Nezákonné, ale léčivé konopí
Hospodářské noviny 13.2.2003| rubrika: věda a lidé| strana: 5| autor: Josef Tuček

MARIHUANA: Známá droga může být i medicínou pro lidi s poruchami nervové soustavy

Jedna z posledních milostí udělených prezidentem Václavem Havlem zastavila v prosinci trestní stíhání osmasedmdesátiletého důchodce z Ostravy, který na zahrádce pěstoval rostlinky konopí. Lžičku sušených listů - marihuany - si přidával do každého jídla a potlačoval tím příznaky Parkinsonovy nemoci, kterou trpí. Konopí, jak ukazují lékařské studie, může skutečně být lékem. Jeho užití je však ve většině zemí světa zatím nezákonné.

Parkinsonova nemoc není nic příjemného - postihuje centrální nervový systém, nemocným se neovladatelně chvějí ruce a nohy, nemohou psát, sami se najíst, jejich chůze se stává pomalou až nemožnou. Intelekt však není nijak zasažený, takže pacient může s plným vědomím sledovat zhoršování svého zdravotního stavu. Účinný lék neexistuje, lékaři dokážou v nejlepším případě pouze potlačovat projevy onemocnění.
Někteří pacienti - podobně jako onen ostravský důchodce - užívají kromě předepsaných medikamentů i konopí.

Anonymní přiznání

Pomáhá droga? Chtěla to zjistit postgraduální studentka Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Kateřina Venderová se svým profesorem Peterem Višňovským a docentem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Evženem Růžičkou. Mezi nemocnými tedy nedávno připravili anonymní dotazníkovou anketu. Ze 339 pacientů, kteří dotazník vyplnili, jich 85 uvedlo, že mají zkušenost s konopím. Už z toho se dá poznat, že ostravský důchodce rozhodně není jediný, kdo se v České republice marihuanou léčí - a přestupuje zákon. Zprávy o tom, že konopí pomáhá zmírnit příznaky onemocnění, se totiž šíří mezi nemocnými ústním podáním i ze sdělovacích prostředků, které občas zveřejní zprávy o některém z pacientů, jenž si konopí jako lék pochvaluje.

Podstatné zlepšení

Průměrný věk nemocných, kteří se dotazníkové ankety zúčastnili a přiznali užívání marihuany, byl 63,9 let - nejmladšímu bylo 45 a nejstaršímu 83 let. Žádný z nich neměl s drogou předchozí zkušenosti. Kromě jednoho účastníka ankety, který konopí kouřil, je ostatní užívali jako přísadu do jídla. Výsledky jsou ovšem pozoruhodné - zmírnění třesu díky konopí oznámilo 30,6 procenta pacientů a uvolnění svalové ztuhlosti 37,6 procenta. Dokonce 44,7 procenta nemocných uvedlo, že marihuana odstranila zpomalení pohybu a 14,1 procenta zúčastněných hlásilo odstranění či zmírnění mimovolných pohybů. Z tohoto pohledu tedy užívání konopí nepochybně vypadá jako velmi slibný způsob léčení. Ani ono sice nemoc neodstraní, alespoň však potlačuje její nepříjemné příznaky.

Jako lék nedoporučuji

Docent Evžen Růžička je však opatrný: "Musíme brát v úvahu, že dotazník mohl zachytit jenom subjektivní dojmy nemocných, jejich hodnocení vlastních pocitů. Není to objektivní lékařské vyšetření," připomíná. "Výsledky zkresluje i fakt, že nevíme, jaké rostliny pacienti užívali - někdo mohl mít i konopí bez účinných látek." Podobně nejistý je i jiný pokus, který docent Růžička uskutečnil už na přelomu let 1998 a 1999. Tehdy vyšetřoval pacienta s Parkinsonovou nemocí, jenž si dával sušené listy konopí do jídla. Když s tím na žádost lékařů přestal, přitížilo se mu. "Po třech týdnech jsme pozorovali nepochybné zhoršení hybnosti, která se opět rychle upravila, když se pacient vrátil k pravidelnému užívání svého rostlinného přípravku," popisuje Evžen Růžička. "Jde však jen o jednotlivý případ, z něhož nemůže věda dělat dalekosáhlé závěry," zdůrazňuje. Dobré výsledky ovšem docent Růžička nepřipisuje takzvanému placebo efektu. Ten spočívá v tom, že pacient dostane neúčinnou tabletu (placebo), o níž si myslí, že to je lék. Nemocný tablety užívá a jeho stav se jen pod vlivem víry v léčbu skutečně změní k lepšímu. "V případě našeho dotazníku pacienti uvedli, že se zlepšení dostavilo v průměru až téměř po dvou měsících užívání konopí. Kdyby šlo o placebo efekt, pocítili by zlepšení okamžitě," poznamenává Evžen Růžička. Přesto však pacientům neradí, aby si začali konopí pěstovat. "Nevíme, jak bezpečné jeho užívání je, jaké může mít vedlejší příznaky. Takže je jako lék ke zmírnění příznaků nemoci nemohu s čistým svědomím doporučit," zdůrazňuje.

Desetina pacientů překračuje zákon

Marihuana obsahuje chemickou látku THC (tetrahydrocanabinol), která se v mozku váže na receptory (přijímače signálů), o nichž už lékaři vědí, že jsou spojeny s emocemi, s vnímáním bolesti a také s pohybem. Narkomanům tedy zlepšuje náladu. Avšak využívají ji v různých zemích světa také nemocní pro potlačení bolesti anebo pacienti s poruchami činnosti centrálního nervového systému. Jedním příkladem je už zmiňovaná Parkinsonova nemoc. Jiným pak roztroušená skleróza - nevyléčitelná porucha imunity, která mimo jiné narušuje fungování smyslových orgánů a koordinaci práce svalů. I v tomto případě pacienti tvrdí, že díky marihuaně se zmírňuje chvění těla a nemotornost, jež nemoc provázejí. Podle britské Společnosti pro roztroušenou sklerózu každý desátý takto nemocný Brit ilegálně užívá konopí pro zmírnění symptomů své choroby. Brzy však zřejmě bude moci s porušováním zákona přestat.

Sprej před schválením

Britská firma GW Pharmaceuticals požádala koncem loňského roku o povolení prodávat konopný výtažek jako lék. Chce jej vyrábět ve spreji, který se stříká pod jazyk, takže není třeba vdechovat do plic škodlivý kouř. Britské úřady už podle časopisu New Scientist daly najevo, že jsou ochotny svolení letos vydat. Společnost GW Pharmaceuticals loni při klinických zkouškách na 350 pacientech s roztroušenou sklerózou přesvědčivě dokázala, že její konopný výtažek výrazně snížil nemotornost nemocných, bolest a zlepšil i spánek. Nyní výzkumníci dokončují další pokusy, které by měly zjistit, zda výtažek z konopí sníží také bolest pacientům s rakovinou či se zraněním míchy. Uznání hranice mezi marihuanou-drogou a marihuanou-lékem se zdá být konečně na dosah - zatím v Británii, a následně i v dalších zemích Evropy. Tím by se měly otevřít také nové možnosti k důkladnějšímu vědeckému výzkumu medicínských účinků konopí. Může-li tato rostlina pomoci nemocným, bylo by přece nesmyslné to zakazovat. A skončit by měl i současný stav, kdy si těžce nemocní lidé sami shánějí lék, v nějž skládají naděje, a hrozí se, kdy k nim kvůli tomu vtrhnou policejní uniformy.

Zákazy i povolení marihuany pro nemocné
Výzkum marihuany jako léku má svá úskalí, k nimž patří zejména opatrnost lékařů, kteří se obávají, aby nebyli obviněni ze šíření zakázaných drog. Ani pohled zákonodárců není jednoznačný. Před několika lety začalo devět států USA povolovat užívání marihuany pro léčebné účely. V květnu 2001 to však federální Nejvyšší soud zakázal se zdůvodněním, že nejde o lékařskou nezbytnost. Naopak Kanada téhož roku povolila nemocným užívání marihuany. V Nizozemsku úřady tolerují kouření marihuany, avšak tento způsob užívání není příliš vhodný. Podobně jako tabákový kouř, i vdechovaná marihuana zvyšuje riziko dýchacích obtíží a vzniku rakoviny plic, ústní dutiny a hrtanu. Přelom v Evropě by tedy měl přijít letos z Británie, kde se očekává povolení spreje stříkaného pod jazyk a obsahujícího speciálně připravený výtažek z konopí pro pacienty s roztroušenou sklerózou.
(jet)

Ježíš mohl léčit konopím
Ježíš a jeho apoštolové mohli svých zázračných léčivých výsledků dosáhnout díky konopí, tvrdí americký vědec Chris Bennett. O jeho závěrech informovala začátkem ledna ve svém internetovém zpravodajství britská rozhlasová a televizní stanice BBC. Olej, který ještě raná křesťanská církev používala pro pomazání, byl podle Bennettových úvah, založených na rozborech bible, olivový s příměsí výtažku z konopí a mnoha dalších vonných bylin. Účinné látky marihuany v oleji pronikají kůží a dostávají se do organismu. "V tehdejších časech byly nemoci, jako například epilepsie, považovány za posedlost ďáblem. Právě marihuana jejich projevy tlumí," uvádí Bennett. Dodává, že i další choroby, které Ježíš a jeho učedníci léčili, jako například kožní nemoci, problémy s viděním a menstruační potíže, ustupují při požití marihuany. Bennettovu teorii však historikové nepřijímají za bernou minci.
(jet)
__________________________________________________________________________________________

EXPRES * Dělil se o »trávu«
Blesk 13.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 8

KRNOV (tom) - Nejméně ve dvaceti případech poskytl 25letý muž z Krnova marihuanu o rok mladšímu kamarádovi a dalším lidem v Krnově. Policejní rada ho stíhá za nedovolenou výrobu a držení drogy.
__________________________________________________________________________________________

Otěhotní v hašišovém ráji?
Blesk 13.2.2003| rubrika: Poslední strana| strana: 24| autor: (INT, kt)

Jennifer Aniston nechce dát Pittovi potomka

LOS ANGELES - Manželství Brada Pitta (39) a Jennifer Aniston (33) je v krizi! Zatímco Brad na manželku tlačí, aby se konečně chopila role matky a dala mu děti, Jenny si dává na čas a natáčí jeden díl Přátel za druhým. A tak se to Pitt rozhodl rázně řešit: Odstěhují se do Amsterdamu a tam při tradičních projížďkách po romantických kanálech konečně přijde Jennifer k rozumu.

Oba mají stále práce nad hlavu, a to jejich vztahu nesvědčí. Ani krátká dovolená se jim příliš nevyvedla. Hádali se téměř bez přestávky. Brad přemlouval ženu, aby založili rodinu, ale ta o tom nechtěla slyšet. "Teď nemůžu zahodit takové lukrativní nabídky, co když už pak další nepřijdou?" křičela na něj. Vrátili se domů značně rozčarovaní. A tak se Pitt rozhodl udělat radikální řez. Sebral Jennifer a odletěl s ní do Nizozemska. V roce 1997 natáčel v Amsterdamu film Sedm let v Tibetu a toto město mu přirostlo k srdci. "Byl jsem nadšen tím, že mě tu nikdo nezná a mohu zcela nerušeně bloumat uličkami," horoval Brad. Okouzlilo jej to natolik, že v malebné čtvrti Jordaan koupil za dva milióny eur velký apartmán. Přímo z oken je nádherná vyhlídka na čtvrť umělců a intelektuálů, s množstvím kavárniček a obchůdků. Však také hned po podpisu smlouvy zašli oba nový příbytek zapít holandským pivem. Zlí jazykové ale tvrdí, že v Amsterdamu, který je proslulý jako vyhlášený drogový ráj, se manželé budou spíš věnovat kouření marihuany než početí dítěte. Oba už totiž několikrát přiznali, že se drogám právě nevyhýbají...
__________________________________________________________________________________________

Dojeli jen na hranice
Region - Bruntálský 11.2.2003| rubrika: Události| strana: 5| autor: (zup)

BRUNTÁL - Tři mladíci, z nichž dva jsou z Bruntálu, si při výletu na Slovensko vzali velmi nevhodný náklad - několik gramů marihuany a halucinogenní houby lysohlávky.

Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek byli před několika dny obviněni tři mladí muži, jednadvacetiletý a dvaadvacetiletý člen povedené trojice jsou z Bruntálu, jejich jednadvacetiletý kumpán pak z Ostravy. Hoši byli zadrženi na slovenském hraničním přechodu Horné Surie poté, co v jejich zavazadlech a v kufru Škody 120, kterou cestovali, celníci objevili 5,13 gramů marihuany a 4,6 gramů sušené lysohlávky. Mladíkům hrozí v lepším případě peněžitý trest, mohou si však pobýt i tři roky ve vězení. Své družce vyhrožoval
__________________________________________________________________________________________

Drogám se nevyhnuly ani ostravské věznice
Moravskoslezský deník 12.2.2003| rubrika: Ostrava| strana: 9| autor: Radim Šlezingr

problém

Ostrava - Drogová aféra ve vinařické věznici v minulých dnech upozornila na to, že problémy s drogami mají téměř všechny věznice v zemi. Patří mezi ně také věznice v Ostravě- Heřmanicích, kde dozorci před časem odhalili dokonce případ, kdy si vězni pěstovali v květináči marihuanu. Vedení této věznice nedávno potvrdilo, že příbuzní vězňů se snaží drogy propašovat do věznice nejrůznějšími způsoby - například v balících nebo při návštěvách. Vyloučit se nedá, že se do distribuce drog ve věznici zapojují také někteří zaměstnanci a advokáti. Přísným kontrolám podléhají také návštěvy ve Vazební věznici v Ostravě. Pracovníci tohoto zařízení zaznamenali loni například případ, kdy se devětatřicetiletý muž z Frýdku- Místku pokusil propašovat drogu ukrytou v tubě od holicího krému. Ve stejné věznici se pokusila také sedmačtyřicetiletá žena z Ostravy- Dubiny propašovat svému synovi ve dvou případech marihuanu, kterou vložila do prezervativů a ty pak uložila do lahviček od šamponu. Věznice v Ostravě- Heřmanicích loni na podzim otevřela specializované oddělení - takzvanou bezdrogovou zónu. Věznice tak chce nabídnout vězňům lepší životní podmínky "výměnou" za slib, že nebudou užívat drogy. "Zájemci se nám dobrovolně zavázali, že nebudou usilovat o užívání narkotik, která se do věznic dostanou i přes bezpečnostní opatření," uvedl vedoucí tohoto oddělení Petr Kadlec. Vězni v bezdrogové zóně si nemohou pobyt v novém oddělení vynachválit, protože tam mají volnější režim než v jiných odděleních. Zkrátit dlouhý čas si mohou například ping- pongem. "Proti ostatním oddělením je to tady komfortní," uvedl sedmadvacetiletý vězeň z bezdrogové zóny heřmanické věznice Jiří Urbanec. Zatímco pracovníci vězeňské služby vidí v bezdrogové zóně přínos, část veřejnosti považuje podobné novinky za výsměch slušným lidem a plýtvání penězi daňových poplatníků.
__________________________________________________________________________________________

Pavel: Podržela mě moje přítelkyně
Benešovský deník 12.2.2003| rubrika: BENEŠOVSKO| strana: 17| autor: JAN JAROLÍMEK

Benešov - Dvanáct let byl na pervitinu. Dávku potřeboval každý den, před rokem se rozhodl, že skončí. Navštívil protidrogové K-centrum a společně se pustili do práce. Podařilo se. Pavel patří k lidem, kteří do braní drog byli "dohnáni" kamarády. Sám pochází z velmi dobře situované rodiny, kdy oba rodiče byli lékaři. Do drog spadl ve dvaatřiceti letech a "plácal" se v nich celých 12 let. "Když jsem s drogami začínal, tak se mi to velmi líbilo, měl jsem stále dobrou náladu. V té době mi stačilo půl gramu pervitinu," sděluje Pavel, který přiznává, že později drogu potřeboval denně. "Ze začátku jsem peníze měl, ale postupem času jich ubývalo, až už žádné nebyly. Poté jsem začal krást. Do celého problému jsem spadl rovnýma nohama," přiznává provinile Pavel. Poprvé měl chuť přestat s pervitinem před osmi lety. Tehdy to bylo přání jeho sestry, ale nepodařilo se mu to. Několikrát se o to ještě pokoušel ve vězení, kam se dostal již třikrát - za ublížení na zdraví, za přechovávání drog a naposledy za mřížemi strávil deset měsíců. Loni tento nápad dostal znovu. Jeho hlavním "hnacím motorem" byla jeho přítelkyně Věra, kterou si chce vzít. "Známe se spolu přes tři a půl roku, ale oficiálně spolu žijeme rok. Jsem jí moc vděčný, že mě v této situaci pomohla," prozradil Pavel a Věra jen s úsměvem přikyvuje. "Mám ho strašně moc ráda a jsem šťastná, že kvůli mě přestal. Žijeme spolu a jsme šťastní," řekla. Zdá se, že Pavel začal žít jako "normální" člověk. V současné době je přihlášen na úřadu práce, ale brigádně jezdí do Prahy na pomoc místům, které byly zasaženy srpnovými povodněmi. "Tam dělám jen za cigarety a stravu, jinak od pracáku dostávám asi pět tisíc. Je to velmi těžké práci najít, také hlavně díky mé minulosti," odvětil Pavel, který má maturitu v oboru kuchař - číšník a dodává: "Už bych se ke drogám nikdy nevrátil, jsem moc rád, že mi Věra pomohla."
__________________________________________________________________________________________

V Ústí prořežou zeleň tak, aby neposkytovala skrýše narkomanům
Zpravodajství ČTK 12.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj| autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM 12. února (ČTK) - Na ústeckém Mírovém náměstí prořežou pracovníci technických služeb do týdne zeleň tak, aby neposkytovala skrýše narkomanům. "Jsou to zejména lokality před budovou bývalého okresního úřadu a Union bankou, kde si v přerostlé zeleni narkomani aplikují drogy," řekl dnes novinářům starosta ústeckého centrálního obvodu Radek Vonka (ODS).

Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) připomněl své zkušenosti z New Yorku, kde působil několik let jako generální konzul. Zeleň je v New Yorku podle Gandaloviče ještě vzácnější než v Ústí. "Ale i tam došli k závěru, že bezpečnost lidí je zásadní prioritou," uvedl.

Primátor zdůraznil, že omezení zeleně je jen jedním z celé série opatření proti porušování pořádku a zákonů na Mírovém náměstí v centru města. Například boj proti drogám začal důslednými kontrolními akcemi strážníků a vytlačením prodejců drog z centra, uvedl.

O tom, že to v celém Ústí není s bezpečností ještě zcela v pořádku, svědčí případ úterního přepadení babičky náměstka ústeckého primátora Tomáše Jelínka (Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu). "Babička má stánek ze zeleninou na Bukově a právě včera ji přepadli," řekl novinářům.

Kvůli zvýšení bezpečnosti občanů se město rozhodlo, že letos pořídí k nynějším deseti kamerám pět dalších. Kamerový systém pomáhá strážníkům udržovat bezpečnost v centru města od roku 1996. Kam dohlédne oko kamery, tam se většinou nekradou auta, nerozbíjejí výlohy a nedějí další výtržnosti. Všichni totiž vědí, že policie je díky kamerovému systému okamžitě na místě, tvrdí ústečtí strážníci.

Kromě nákupu dalších kamer navrhli radní zvýšit pro letošek i rozpočet městské policie o pět milionů korun, což umožní přijmout od července 30 nových strážníků. Na pořádek a bezpečnost v Ústí tak bude dohlížet zhruba 200 městských policistů.

Zvýšení bezpečnosti ve městě měly loni na podzim ve volebním programu všechny politické strany. Pro tyto položky v návrhu rozpočtu by tak měli 20. února při projednávání městského rozpočtu zvednout ruce nejen koaliční zastupitelé ODS a Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu, ale i opoziční KSČM a ČSSD.

Eliška Cesarová vb

Drogysi píchali u magistrátu
Blesk 13.2.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: Karel Rouč

Narkomani měli své doupě v křoví v centru Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM Bujný podrost na okraji Mírového náměstí v Ústí nad Labem byl rejdištěm narkomanů. Hned pod okny magistrátu si drogy nejen kupovali, ale také píchali.

Tomu ale má být konec přerostlé keře budou podstatně prořezány a pokráceny. "Nemáme nic proti zeleni, ale tohle už bylo moc. Jsou tu nejméně dvě místa, kde se tito lidé scházeli. Problematická byla i údržba a úprava zeleně," řekl starosta ústeckého obvodu Město Radek Vonka, který se včera spolu primátorem Petrem Gandalovičem sešel na náměstí s novináři. V některých místech bude třeba keře nejen zmladit, ale i vykopat, podle Vonky se však počítá s novou výsadbou. "Je to jedno z opatření, kterými sledujeme oživení a zároveň větší bezpečnost centra. Budeme jednat s místními podnikateli o jejich aktivitách, chceme prosadit zrušení poplatků za umístění předzahrádek u restaurací a cukráren a za pořádání kulturních akcí," vypočítával primátor. Náměstí a dalším lokalitám v centru věnuje zvýšenou pozornost městská policie, řadu dealerů drog a jejich klientů se jim podařilo vytlačit na periferii: "Zkrácení keřů nám pomůže. Kamery přes ně konečně dohlédnou na větší plochu náměstí," pochvaloval si Pavel Bakule, ředitel městské policie. Prořezávání a úprava zeleně na náměstí budou trvat týden a městskou kasu přijdou na 100 000 korun. Lidé, kteří mají tuto práci na starosti, musí nejdříve vysbírat pohozené stříkačky a další odpadky. Včera v křoví objevili i improvizované lože z kartónu.
__________________________________________________________________________________________

Policie zatkla zloděje, kteří kradli, aby měli na drogy
Mladá fronta DNES 13.2.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 2| autor: (ipl)

Ostrava - Pomocí videozáznamu se policistům podařilo v posledních dnech najít trojici výtečníků, kteří vykrádali pokladny obchodů, aby měli peníze na drogy. „Sedmého února se ve dvou prodejnách potravin v Ostravě-Heřmanicích tehdy neznámí pachatelé pokusili ukrást tržbu,“ přiblížil mluvčí ostravské policie Milan Klézl. V první z prodejen nejdříve zabavili prodavačku, otevřeli pokladnu a vzali z ní dva tisíce čtyři sta korun. Prodavačka si ale krádeže všimla a dívku, která peníze vytáhla, zadržela. Peníze skončily zpátky v kase. „Krátce potom v druhé prodejně ale trojici krádež vyšla. Stejným způsobem se jim totiž podařilo z kasy vzít tři tisíce korun,“ podotkl. Policisté rozeznali trojici pachatelů díky poskytnutému videozáznamu. „Jde o třiadvacetiletého muže z Ostravy-Zábřehu, jeho o tři roky starší družku a její stejně starou kamarádku z ostravské části Mariánské Hory,“ dodal Klézl. Po odvysílání reportáží dvou televizních stanic se na policii navíc přihlásila osmačtyřicetiletá žena z havířovské drogerie, které ukradli přes deset tisíc korun. „Na případu intenzivně pracujeme. Je možné, že mají na svědomí více krádeží. Jsou totiž závislí na drogách a peníze si takhle opatřovali,“ řekl Klézl.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...af7a6f94656.asp
__________________________________________________________________________________________

Prodavačky »ukecali« a okradli
Blesk 13.2.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: Pavel Čempěl

Tři romští narkomané vybírali pokladny v obchodech

OSTRAVA - Nacvičenou fintou okrádala trojice narkomanů z Mariánských Hor prodavačky z menších obchodů v Ostravě i okolí. Policie prokázala Romům (muž 23, dvě ženy 26) tři krádeže. Výčet asi nebude konečný.

Kriminálce se zprávy o svérázných krádežích donesly z Heřmanic. Povedená trojka tam úřadovala ve dvou obchodech. Rom se svou družkou vždy šikovně zabavil prodavačku. Jejich známá pak otevřela pokladnu a vybrala hotovost. Prodavačka krámku v Heřmanické ulici byla pozorná a zlodějku lapila. Ukradené dvě tisícovky putovaly zpět do kasy. Z obchodu v sousedství si však zloději odnesli tři tisíce. "Podle poskytnutého videozáznamu se nám podařilo zjistit pachatele. Předpokládáme, že takových deliktů měli na svědomí mnohem více. Jde totiž o závislé narkomany, kteří si tímto způsobem opatřovali peníze na drogy," sdělil policejní mluvčí Milan Klézl. Jeho slova dokládá fakt, že se policii přihlásila další poškozená. Vedoucí drogérie (48) v Havířově-Šumbarku pachatele bezpečně poznala. Zloději ji připravili o více než deset tisíc. Trojice lapků už vyslechla obvinění.
__________________________________________________________________________________________

PRAHA čtvrtek 13. února
Zpravodajství ČTK 12.2.2003, rubrika: Deník - plány| autor: SIH


18:20, Český rozhlas 1 - Radiožurnál

Hosty diskusního pořadu Radiofórum budou poradce ministra vnitra Jiří Vacek a Tomáš Zábranský z Mezirezortní drogové komise. Hovořit budou zejména o tom, že praxe podle některých názorů dokládá, že protidrogová politika vlády, kterou se zabývá celkem deset ministerstev, selhává, proč a čí vinou, zda je řešením zvýšená represe nebo naopak legalizace takzvaných měkkých drog.

ČTK to sdělila Petra Sklenářová z Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, tel.: 221 552 150.

ČTK
__________________________________________________________________________________________

RTR: Thajsko bojuje proti drogám, obavy aktivistů za lidská práva
Zpravodajství ČTK 12.2.2003, rubrika: Monitor tisku - Asie, Austrálie| autor: HIT

(servis MONITOR)
BANGKOK 12. února (ČTK) - Thajské úřady dnes spálily šest tun narkotik v rámci tažení proti drogám, které si již vyžádalo téměř devět desítek životů a zároveň vyvolává obavy z porušování lidských práv ze strany přehorlivých úřadů. Píše to agentura Reuters.

V bývalém hlavním městě Thajska Ajuttchajá severně od Bangkoku shořelo v plamenech 3,5 tuny metamfetaminů, množství opiátů, 315 kilogramů heroinu a další drogy v hodnotě 81 miliónů dolarů.

"Zabavujeme při naší kampani proti obchodníkům s narkotiky tolik drog, že nemáme jinou možnost než zabavené zboží pálit," upozornil během "obřadu" přenášeného živě thajskou televizí náměstek ministra zdravotnictví Prača Promnog.

Boj vlády proti obchodu s drogami vede často k lítým střetům mezi policisty a pašeráky po celém území Thajska, od hlavního města na jihu země k horám na severu v tzv. Zlatém trojúhelníku na hranicích s Barmou a Laosem.

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra tento měsíc zahájil operaci nazvanou "oko za oko", která má do května skoncovat se zločineckými gangy.

Kritikové ale varují, že je naprosto nerealistické očekávat, že by krátkodobá kampaň mohla vykořenit tak dobře zavedený a lukrativní zločinecký obchod. Navíc policejní metody vyvolaly rozsáhlé protesty.

Skupiny za lidská práva upozorňují, že součástí kampaně je policejní politika "střel a zabij", která se tak nezřídka rovná mimosoudním exekucím.

Vyslanec generálního tajemníka OSN pro lidská práva požádal o povolení vyšetřit stížnosti proti policii, ale byl vyzván, aby svou dlouho plánovanou cestu odložil, napsal dnes thajský tisk.

Bývalý vysoký činitel thajské policie Tchaksin Šinavatra odmítá kritiku na adresu kampaně. Podle něho jsou všechny operace prováděny v rámci zákona. "Aktivisté za lidská práva by měli mít větší starost o životy policistů než obchodníků s drogami. Spojené státy a Evropa by také měly Thajsku poděkovat, že zastavilo příliv drog do jejich zemí," řekl premiér.

Thajští představitelé tvrdí, že protidrogové tažení je jedinou cestou k zaražení obchodu, v němž se točí mnoho miliard dolarů a který zároveň hluboce poškozuje mnohé legitimní podniky v zemi.

Úřady odhadují, že v letošním roce pronikne z tajných továren ve Zlatém trojúhelníku, z nichž mnohé leží na území Barmy, do Thajska miliarda pilulek metamfetaminu - stimulantu nazývaného v thajštině "ja ba" alias "bláznivá medicína", která je podobná droze známé ve Spojených státech jako "sníh".

V Barmě jsou každoročně vyprodukovány také stovky tun opia, čímž se tato oblast stává druhým největším producentem na světě hned za Afghánistánem. Většina z narkotik projde na cestě ke konzumentům v západních zemích právě přes Thajsko.

Skupiny za lidská práva sice přivítaly odhodlání této země bojovat proti obchodu s drogami, avšak podle jejich mínění jsou její metody boje nepřijatelné.

V prvním týdnu kampaně podle policejních statistik bylo v případech spojených s drogovou činností zabito 87 lidí. Policie tvrdí, že z tohoto počtu její příslušníci zastřelili pouze osm předpokládaných obchodníků během zatýkání, zatímco ostatní připravily o život zločinecké gangy.

Hnutí za lidská práva toto tvrzení zpochybňují. Upozorňují, že protidrogové tažení dává policii zelenou zabít kohokoliv, kdo se jí znelíbí.

"Thajsko se teď stalo zemí strachu," prohlašuje Džaran Ditapičaj z thajské Komise pro lidská práva. A podobné obavy vyjadřuje i Amnesty International: "To, co jsme viděli v Thajsku za posledních deset dní, AI hluboce znepokojuje," poznamenal ředitel asijsko-tichomořské pobočky AI Demelza Stubbings.

hit pz
__________________________________________________________________________________________

Umrzl bezdomovec
Region - Havířovsko 11.2.2003| rubrika: Havířovsko| strana: 1| autor: (bb)

HAVÍŘOV - Další bezdomovec, který se vzdal žít jako normální člověk, doplatil na nebezpečí prochlazení a zemřel spící v krmelci.

V průběhu současné zimy je to ve městě už třetí oběť. První mrtvý bezdomovec byl nalezen v betonovém krytu pod zimním stadionem. Prochlazení organismu pomohlo patrně i oslabení po čichání toluenu. Další bezprizorní muž žijící z posledních sil byl nalezen u rotundy autobusového nádraží. Zemřel později v nemocnici. Poslední oběť našel ve čtvrtek ráno lesní dělník, když šel pracovat do lesa poblíž Kašpárkovické ulice v Dolní Suché. Nešťastník ležel v krmelci, byl silně podchlazený a jeho život visel doslova na vlásku. I v tomto případě byla odolnost organismu oslabena zanedbanou životosprávou. Ani přes veškerou poskytnutou lékařskou péči se nepodařilo velmi oslabeného muže zachránit. "Muž u sebe neměl žádné doklady, ze kterých by vyplynulo jeho jméno. Policisté sice měli podezření na konkrétní osobu, domněnku však potřebovali potvrdit. To se podařilo až po prověření otisků prstů. Dotyčný muž už byl v minulosti trestán a proto měl otisky v naší databázi," řekla okresní policejní mluvčí Zlatka Viačková.
__________________________________________________________________________________________


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma