Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Operace Gaston a Motýlek úspěšné
Haló noviny 11.2.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: (jel)

PRAHA - Zatím 53 lidí obvinila policie v rámci dvou dlouhodobě připravovaných operací nazvaných GASTON a MOTÝLEK, zaměřených proti výrobcům drog, kteří je distribuovali mezi vězně. Kriminalisté odhalili čtyři laboratoře na výrobu pervitinu, zajistili 15 800 dávek této drogy a 3,5 kilogramu efedrinu. Část omamných látek také pronikala k odsouzencům ve věznici Vinařice na Kladensku - gram pervitinu se tady prodával za 600 až 800 korun. Byly zadrženy izbraně, finanční hotovost a movitý majetek.

Policistům se dostaly do rukou chemikálie a rovněž léky Rohypnol, Superanabol, Tramal, Neurol, Diazepam. Ve vinařické věznici dále objevili tři mobilní telefony a větší počet SIM karet. Podle šéfa Národní protidrogové centrály (NPC) Jiřího Komorouse je jeden ze zadržených zaměstnancem Výzkumného ústavu léčiv v Roztokách u Prahy. Většina zajištěného pervitinu byly vyrobena právě z efedrinu, původem z Roztok. Na distribuci zneužívaných léků se podílely i lékařka a jedna sestra ze zdravotního oddělení věznice. Právě tato lékařka měla ještě předtím problémy kvůli sexuálnímu styku s vězněm. K vězňům putovala léčiva, získaná částečně prostřednictvím padělaných receptů. Další z dealerských skupin zase využívala podplaceného řidiče, který provážel do věznice pervitin, ukrytý v pečivu. Do věznice pronášely drogy také návštěvy trestanců! Obviněným vězňům byl zpřísněn režim výkonu trestu, podobající se nyní vazbě. Razie, která ještě nebyla zcela ukončena, je podle Komorouse výsledkem práce především kladenských policistů. NPC se k operaci Motýlek připojila v závěrečné fázi. Jak řekla Haló novinám mluvčí Vězeňské služby ČR Miloslava Havlíčková, tato služba se rozhodně ohrazuje proti označování českého vězeňství za doupata drog a narkomanů pod dozorem státu a připomněla Churchillův výrok: »Vězeňství je odrazem kulturní a ekonomické úrovně celé společnosti a jaký je stav této společnosti, takové je i vězeňství .« » Snaha o pašování drog, šikana, vydírání například formou hladovek, snaha o korupci vůči zaměstnancům vězeňské služby, to vše, bohužel, patří ke koloritu vězeňské populace na celém světě. A jde o jevy, se kterými se vězeňská služba denně s větším či menším úspěchem snaží vypořádat. A právě jedním z úspěchů je akce Vinařice,« uzavřela Havlíčková.


V chebské škole testují žáky, zda berou drogy
Chebský deník 10.2.2003| rubrika: Lokální| strana: 17| autor: MICHAELA KRECHLEROVÁ

Jedna z chebských středních škol účinně bojuje proti drogám. Při změně chování studenta odeberou vzorek jeho moči a pomocí testu zjistí, zda skutečně užil narkotika. Jediná Integrovaná střední škola zemědělsko-manažerská a odborné učiliště v Chebu průběžně testuje své žáky, zda užívají jakékoli drogy. Ostatní z dotázaných škol zůstávají jen u prevence a přednášek. "Nemohu si dovolit, aby byli žáci, když jdou na praxi, pod vlivem drog," uvedl ředitel chebské integrované školy Jan Kot. "Studenti se u nás učí náročným oborům. Jak bych asi rodičům vysvětlil, kdyby mi jeden z učňů spadl z lešení? Ve škole za ně nesu odpovědnost já." Pokud si mistr všimne změny v chování některého studenta, dovede ho za ředitelem. Následuje rozmluva, poté i samotný test. Z vzorku moči se během pěti minut zjistí, zda se podezření prokázalo, či nikoliv. "Všechny rodiče i žáky jsem před přijetím do naší školy o této činnosti informoval," pokračoval. "Testuji mládež neustále. Je to velmi účinné, drogu lze zjistit i tři měsíce po požití. Ne u každého je výsledek testu pozitivní. Pokud však ano, hrozí studentu i vyloučení studenta," dodal. V jiných školách však podle našich informací takové problémy nemají. "Zatím jsme žádné potíže podobného typu neměli," sdělil ředitel mariánskolázeňské hotelové školy Jiří Chum. "Neměli jsme tedy důvod začít s testováním našich žáků. Na škole máme drogového preventistu, výchovného poradce a promovanou psycholožku, kteří se starají o dostatečnou osvětu," řekl. Podobně je na tom i Gymnázium, Střední obdorná škola a odborné učiliště textilní v Aši. Prevence je zde jediným a podle ředitele Jindřicha Nováka účinným prostředkem proti drogám. "Zatím jsme problém drog ve větším rozsahu nezaznamenali," reagoval Novák. "Testování žáků proto neprovádíme. Neznamená to však, že nikdo z našich studentů narkotika nebere. Pokud uvidíme příznaky, budeme se snažit včas zakročit." "Kdybych byl ještě na škole, asi by mi testování vadilo," svěřil se nám Roman Reiner z Chebu. "Je to určité omezování. Pokud by škola pojala podezření, že někdo skutečně bere drogy, měla by to oznámit rodičům, a ne děti testovat."


Stříkačky na zem nepatří
Kolínský deník 8.2.2003| rubrika: KOLÍNSKO| strana: 16| autor: MARKÉTA ČERNÁ

Odhozené injekční stříkačky jsou nebezpečným odpadem, zejména pro děti. Pokud je naleznou strážníci městské policie, okamžitě je zlikvidují.

Kolín - Lidé závislí na drogách, kteří je berou nitrožilně, si neuvědomují, co mohou způsobit odhozením použité injekční stříkačky. Většinou se jedná o místa, jako jsou parky, hřiště, nádraží, nebo i suterény panelových domů. Nejvíce ohroženou skupinou jsou malé děti. "Můj syn, když chodil do první třídy, našel použitou injekční stříkačku u školní jídelny. Řekl mi to až na cestě domů. Pro malé dítě je něco takového obrovský poklad. Strašně jsem se vyděsila a okamžitě volala našemu dětskému lékaři. Ten mi sdělil, že pokud se nepíchl do krve, nakažení virem HIV mu nehrozí. Lehké škrábnutí, které si způsobil, ohrozilo jeho zdraví nakažením žloutenkou,"řekla Martina Černá z Kolína. "Druhý den jsme okamžitě šli na očkování a zašla jsem i do školy. Učitelky upozornily děti, aby ze země nesbíraly žádné předměty," dodala. V kolínském K - centru vedou drogově závislé lidi k vyměňování jejich použitých stříkaček za nové. Jedině tímto způsobem mohou zabránit rozšiřování nemocí v jejich komunitě, ale především chránit ostatní obyvatele. "Je to skutečně jediný způsob, jak zabránit pohazování použitých stříkaček někde na ulici. Nemůžeme však zvlášť hlídat každého našeho klienta," uvedla ředitelka Červeného kříže v Kolíně Zdeňka Lebedová. V některých stříkačkách by mohl být například inzulín. Je však téměř nepravděpodobné, že nemocný člověk by v parku nebo na hřišti něco takového odhazoval. "Strážníci městské policie pokud najdou někde tento nebezpečný odpad, okamžitě jej sbírají. Poté jej odnášíme k likvidaci na hygienickou stanici. Nejvíce nálezů stříkaček je zejména v okolí nádraží. Ale není jich tolik, jako v jiných městech. Myslím, že je tam pohazují nejvíce lidé, kteří Kolínem pouze projíždějí," sdělil ředitel Městské policie v Kolíně Miroslav Šíma.


SOS droga!
Květy 6.2.2003| rubrika: Pod lupou| strana: 58| autor: ALENA KOUBOVÁ Ilustrační snímky PETR MERTA

Alarmující skutečností je, že každé sedmé dítě do 18 let v České republice už má zkušenost s drogami!

"To se mě přece netýká, moje dítě (partner, kamarád, kolega - nehodící se škrtněte) není žádný feťák!" O tom je většina z nás skálopevně přesvědčena a netuší, jak hluboce se mýlí. Přízrak závislosti může dolehnout a hlavně zničit životy všech bez rozdílu vzdělání, věku a společenského postavení.

A ni ve snu by nás zřejmě nenapadlo, že by se třeba syn mohl vrátit domů "sjetý". Jen že heroin, LSD, pervitin či marihuana si nevybírají. Asi jen těžko můžeme chtít po -náctiletém človíčkovi, aby byl neomylný. Jakmile nepoznáte, že udělal chybu a podnikl výlet do riskantních končin, mohl by to být osudový omyl pro všechny.

Pokus na začátku, závislost na konci

Většina závislých začíná stejně. Droga si je někdy někde najde. První pokus označují odborníci jako experim entální fázi, kdy chce zjistit, jak chutná zakázané ovoce. "Hlavně děti rády experimentují," varuje lektor Petr Cejnar, který zkušenosti získal v Národní protidrogové centrále a dnes je předává v kursech, na nichž se kdokoli dozví jak rozeznat drogově závislého. Od prvního zdařeného pokusu schází krok k příležitostnému užívání, kdy člověk vyhledává prostředí, v nichž má šanci se s návykovou látkou setkat. Typickým příkladem jsou diskotéky, kde vládnou drogy typu extáze. "Málokdo si uvědomí, že extáze je tvrdá droga, ačkoli její účinky tak nevypadají. Po chemické stránce je stejná jako pervitin," podotýká Petr Cejnar. Návštěvy tanečních párty se stávají častějšími a pravidelnějšími. Spíš než po hudbě prahne tanečník po pilulce na skvělou náladu, díky níž vydrží trsat do ranních hodin. Lehce pak překročí hranici do fáze označované jako pravidelné zneužívání a následně do posledního stadia - nuceného závislého zneužívání. "Někdo spadne do problému s drogou rychle, jiný s nimi koketuje třeba rok a do dalšího stádia se nemusí ,propracovat`," upozorňuje psycholog a pedagog Mgr. Petr Knotek a dodává, že záleží také na věku, pohlaví a kondici jedince i způsobu aplikace drogy. "Například při zneužívání alkoholu vzniká závislost po dobu tří až dvaceti let a vytvoří se přibližně u pěti až deseti procent populace. U heroinu, který je vedle pervitinu v České republice mezi tvrdými drogami číslem jedna, se v osmdesáti procentech případů vyvine závislost už během týdne."

Jak předejít nebezpečí

Všímat si, všímat si a ještě jednou všímat si. Žádný jiný recept jak včas odhalit možný problém neexistuje. "Zajímejte se o to, co vaše dítě dělá, s kým se stýká, kam chodí, jakou poslouchá muziku - všechno vám může napovědět, jestli je dostatečně chráněno před drogou," tvrdí Petr Knotek; jedinou šanci pro rodiče i jejich potomky vidí ve smysluplném vyplnění volného času. "Mám praxí ověřeno, že docela spolehlivě funguje fyzická aktivita. Stále ještě platí, že sportovec drogu odmítá. Vžívá se do role jakéhosi aristokrata, který se přece nebude zahazovat se špinavým fetem. Vzít drogu je pro něj projev slabosti. Jako rodič bych asi dítě neposlal se skateboardem na U-rampu, ale investoval bych do něj a dal ho třeba na volejbal nebo atletiku." Naproti tomu méně protidrogově fungují umělecké a intelektuální záliby, v nichž stimulující látka může být jakýmsi pomocníkem k otevření "nové dimenze".

Potvrzení podezření

Odložte protentokrát iluzi, že vás ani vašich blízkých se narkomanie netýká. Jak ale zjistit, že máte co do činění s fetujícím člověkem? Petr Cejnar i Petr Knotek tvrdí, že neexistuje laický způsob jak stoprocentně určit, zda někdo je, nebo není pod vlivem návykové látky. "Vždycky jde o odhad a míra pravděpodobnosti závisí na osobních zkušenostech i znalostech. Rozhodně nemůžete usuzovat podle vnějších znaků, jako je třeba oblečení," tvrdí shodně. Nápadná by vám měla být především jakákoli změna chování dotyčného. Jakmile zpozorujete prudké výkyvy nálady, nespavost, nechutenství, přejídání, agresivitu či apatii, mělo by se vám rozsvítit výstražné červené světýlko. Zjistíte-li navíc, že se vám doma nebo na pracovišti začínají ztrácet peníze či cennosti, začněte už bít na poplach. Toxikomani jsou schopni prodat i sami sebe, aby dostali fet. Jen pro ilustraci, kolik peněz musí závislý jakkoli sehnat: 1 gram heroinu stojí na drogovém trhu 800 až 1 000 Kč a nuceně závislý potřebuje denně drogu za 2 000 až 3 000 Kč. Cena kokainu je 1 800 až 2 500 Kč za 1 gram, trip (dávka) LSD stojí 300 Kč; 1 tabletka extáze přijde na 200 až 250 Kč.

Tělo jako důkaz

Podle účinků na člověka můžeme návykové látky rozdělit do dvou základních skupin. Opiáty, kam patří heroin, morfin, metadon, nebo braun, organismus tlumí. Stimulující druhy, jako jsou pervitin, kokain či crack, naopak povzbuzují. Halucinogenní drogy (LSD nebo houby lysohlávky), jak už z názvu vyplývá, způsobují halucinace a také si našly na naší drogové scéně své konzumenty. Ze základní charakteristiky plynou i fyzické změny, k nimž pod vlivem drog dochází. Tlumící látky stahují zornice, chůze je klátivá, pohyby nekoordinované a nelogické, člověk se schoulí do sebe, má pomalé reakce a jeho mluva bývá nesouvislá. "Heroinista jakoby zapomene v polovině věty, co chtěl říct," přibližuje jeden z typických projevů opiátů Petr Cejnar a dodává, že to ještě není ten nejhorší následek. "Heroin způsobuje povrchní dýchání a může dojít k srdeční zástavě a smrti." Stimulující druhy mají účinky opačné. Dochází k celkovému zrychlení pohybů, řeči i jednání, roztěkanosti a nadměrné aktivitě. Člověk pod vlivem těchto látek nespí i několik dní. "Účinky pervitinu a podobně hledejte především v očích. Zornice se nepřirozeně rozšíří," popisuje Petr Knotek. Jednou z nejrozšířenějších drog u nás je marihuana lidově zvaná tráva. "Její účinky jsou u nás často zlehčovány," domnívá se Petr Cejnar. "Záleží sice na obsahu účinné látky, ale drogy tohoto typu můžou způsobovat poruchy koordinace nebo krátkodobé výpadky paměti, což je nebezpečné pro řadu povolání - třeba u řidičů. Všech, kdo říkají, že není škodlivá, bych se zeptal, jestli by se nechali operovat od lékaře, který právě dokouřil jointa - cigaretu marihuany."

Mládež jede v extázi

Tabletky různých tvarů i barev se u nás objevily až v 90. letech minulého století. Okupují především taneční párty a kvůli svým účinkům byly dlouho považovány za "neškodné" měkké drogy. "Extáze nezpůsobuje výrazné abstinenční příznaky a to je její velké nebezpečí," vysvětluje Petr Knotek. "Dítě se vrátí z diskotéky sice unavené, ale jinak v pořádku. Navíc kombinace extáze s alkoholem může být smrtelná. Tato droga přitom vyžaduje zvýšený příjem tekutin, a tak ji zapíjejí energetickými nápoji. Rodiče žijí v domnění, jak mají slušné dítě, které si na diskotéce nedá ani skleničku, a jeho vyčerpání přičítají protancované noci." Jediné vodítko jak rozpoznat vliv extáze jsou opět zorničky očí, které jsou nápadně rozšířené ještě druhý den po užití byť jediné tablety. Pod označení extáze spadají skoro dvě stovky sloučenin s podobnými projevy, proto si nikdo nemůže být jistý, jakou látku do těla dostává. "Loni zemřel mladý člověk, který si vzal tabletu PMA, což je druh extáze. Začíná působit až po dvou hodinách, zatímco běžně první příznaky konzument pocítí už během dvaceti minut. Měl asi pocit, že pilulka neúčinkuje, a spolkl ještě další. Zkolaboval a zemřel," popisuje Petr Cejnar jeden z případů dokazujících rizika extáze.

Máme naději?

Léčba drogově závislých sice existuje, ale stále je u nás k dispozici jen velmi omezený počet zařízení. "Náročná terapie navíc trvá až dva roky a často dochází k recidivě - opětovnému selhání. Toxikoman se pak během pár týdnů ocitne tam, kde skončil po několika letech," konstatuje Petr Knotek. "Lék na drogy neexistuje, výsledkem terapie může být v tom nejlepším případě trvale abstinující jedinec," doplňuje Petr Cejnar. Po předchozích řádcích si můžeme jen přát, aby nikdy dítě nepřišlo domů zbědované, zoufalé, vyčerpané a žádající o soucit. To už bývá většinou pozdě, návykové látky si ho již připoutaly a jen velice obtížně se vrací do normálního života.

Kde hledat pomoc?

Rodiče se můžou obrátit na jakoukoliv pedagogicko-psychologickou poradnu.
Další kontakty:
* www.dropin.cz
* www.saninim.cz
* www.drogovaporadna.cz
* www.vtisni.cz/drogy.htm (kursy pro veřejnost)

Peníze na dávku si závislí opatřují různě - často okrádáním vlastní rodiny

Jakmile se potomek začne bezdůvodně zavírat v koupelně, nebo dokonce objevíte "nádobíčko" k aplikaci drogy, měli byste rychle vyhledat odbornou pomoc, dokud není vše ztraceno


Rychetský dostává denně zprávy o stopách drog v krvi vězňů
Zpravodajství ČTK 10.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: LP

PRAHA 10. února (ČTK) - Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský dostává z věznic denně hlášení o tom, že se v krvi nebo moči odsouzených našly stopy drog a také o tom, že se k vězňům dostávají mobilní telefony či jejich součástky. Rychetský to dnes řekl v BBC v souvislosti s nálezem drog ve vinařské věznici. Policie během policejní akce Gaston a Motýlek doposud obvinila 53 lidí zapletených do výroby a distribuce drog, z nichž část se dostala k vězňům.

"Chtěl bych ve spolupráci s policií udělat co nejvíce takových zásahů," uvedl Rychetský. Ve věznici Vinařice našli policisté také tři mobilní telefony a větší počet SIM karet. Ministr uvedl, že situaci ve věznicích by prospělo rušení signálu pro mobily. Řekl, že se bude snažit dohodnout s provozovateli mobilních sítí, aby se ve věznicích nedalo z mobilů volat.

Operace Gaston a Motýlek byla zatím nejrozsáhlejší akcí, při níž policie spolupracovala s vězeňskou službou. Na základě podezření, že se ve věznici šíří drogy, zahájila policie počátkem února operaci Motýlek. Z odposlechu se dověděla, že do věznice míří větší zásilka pervitinu. Policie se nakonec dostala až k výrobcům drogy. Mezi obviněnými jsou i zaměstnanci věznice.

lp jpt


Mladík rozdával sušenou marihuanu
Deník Mostecka 10.2.2003| rubrika: Okres zpravodajství| strana: 14| autor: svět

Most - Sedmnáctiletého mladíka obvinili kriminalisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek a jedů. Výtečník poskytoval bez úplaty sušenou marihuanu osobám mladším 18 let. svět )


Policie řešila 18 drogových deliktů
Deník Pojizeří 10.2.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 15| autor: rap

Pojizeří - Odborníci se shodují, že také v okrese Semily přibývá lidí, kteří experimentují s drogami. Především mezi mládeží jsou tyto zakázané látky stále populárnější. Při Okresním ředitelství Policie ČR v Semilech pracuje tým kriminalistů, kteří se prioritně věnují právě trestné činnosti páchané v souvislosti se zneužíváním zakázaných drog. V loňském roce bylo jejich největším úspěchem rozbití sítě dealerů, kteří zásobovali diskotéky a hudební festivaly extází a pervitinem. "V roce 2002 jsme řešili celkem 18 případů, které bezprostředně souvisely s výrobou, šířením či přechováváním zakázaných drog. Z těchto případů vyplývá, že nejčastěji se v našem okrese objevuje pervitin, extáze a samozřejmě marihuana a hašiš," řekl Milan Franko, ředitel semilské policie. Jak dodal, počtem případů Semilsko patří v tomto ohledu spíše ke klidnějším okresům České republiky. "V podstatě u nás nebyl zadržen žádný větší výrobce drog. Ve většině případů šlo o drobné dealery," upřesnil major Franko. "Lidé, kteří drogy zneužívají, je většinou dovážejí z větších měst a aglomerací. Zpravidla k nám drogy míří z Prahy a z Liberce," doplnil.
Policisté se nezaměřují pouze na represivní práci, tedy rozkrývání dealerských sítí a zadržování pachatelů; velkou pozornost věnují i prevenci. "Nabízíme preventivní projekty pro školy různých stupňů. Z dosavadních zkušeností a ohlasů vidíme, že se tato práce vyplácí," zdůraznil Franko. rap )


Ve znojemské věznici vzniklo oddělení pro drogově závislé
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 8.2.2003| rubrika: Břeclavsko, Znojemsko| strana: 13| autor: čtk

Znojmo _ Ve znojemské věznici vzniklo v uplynulých dnech oddělení pro narkomany s dvaadvaceti lůžky. Umísťováni v něm budou odsouzení, kteří si mají odpykat trest ve věznici s dozorem. Jsou to tedy pachatelé méně závažné trestné činnosti, jimž soud nařídil také ústavní léčbu. " Jsme jediným zařízením svého druhu v České republice a zatím na tomto oddělení u nás máme deset vězňů," řekla včera mluvčí znojemské věznice Ludmila Kurdíková. Oddělení pro narkomany vzniklo vyčleněním jedné z ubytovacích částí věznice. Je zcela odloučeno od prostor, kde si jiní vězni odpykávají svůj trest. Vězni závislí na drogách tam mají samostatnou jídelnu i kulturní místnost, bydlet budou v celách po dvou. Ve věznici si v současné době odpykává trest celkem sto sedmdesát odsouzených. " Budeme zde pečovat zejména o vězně, jimž byla nařízena ústavní léčba, přesto se k nám mohou dostat odsouzení také na vlastní žádost," uvedla mluvčí věznice Kurdíková. Zájemcům o léčbu ve znojemské věznici však musí přemístění schválit speciální komise. V oddělení pracují psychologové a psychiatři. Jejich cílem je zbavit vězně drogové závislosti, tak aby po odchodu z vězení opět nepáchali trestnou činnost. Ve věznici se zbavují vězni závislosti nikoli snazší léčbou za využití metadonu, ale muzikoterapií a arteterapií. " Při společných schůzkách se jim snažíme vyplnit volný čas tak, aby zapomněli na svoji drogovou závislost," dodala vězeňská tisková mluvčí. Znojemská věznice je jedním z nejmladších zařízení svého druhu na jižní Moravě. Vznikla před sedmi lety a pro vězně z Česka pořádá i kuchařské kursy. Odsouzení tak ještě před propuštěním mohou získat novou kvalifikaci. ( čtk)


Žena už ve svém bytě pervitin vařit ani prodávat nebude
Vysočina 10.2.2003| rubrika: od sousedů| strana: 10| autor: hák

Brno _ Další varnu pervitinu zlikvidovali v minulém týdnu brněnští policisté. Nacházela se v jistém domě v Trnité ulici. " Kriminalisté ze skupiny Toxi se záležitostí týkající se výroby drogy zabývali na základě předchozího operativního rozpracování," uvedl brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp. Dodal, že po souhlasu státního zástupce policisté v úterý večer zasáhli. V bytě zadrželi pětatřicetiletou ženu, podezřelou z předmětného jednání. Bezprostředně poté samozřejmě následovala domovní prohlídka. " V bytě při ní byly kromě jiného nalezeny dva gramy hotové drogy, dále léky, chemikálie a nejrůznější zařízení potřebné k výrobě pervitinu," řekl Popp. Zadržená žena se uvnitř bytu nenacházela sama. Spolu s ní tam byl i pětadvacetiletý muž. Toho policisté k případu vyslechli jako svědka. Žena skončila v policejní cele. Po uskutečnění prvotních vyšetřovacích úkonů zahájil ve středu policejní rada její stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle trestního zákona hrozí dotyčné trest odnětí svobody až na pět let. O ženině umístění ve vyšetřovací vazbě rozhodoval ve čtvrtek soudce. O pervitin je nejen v Brně, ale i na celé jižní Moravě mezi narkomany stále větší zájem. Laboratoře, v nichž se tato droga vyrábí, objevují policisté nejen v bytech či sklepech, ale i v chatách v okolí krajského města. Jeden z výrobců pervitinu se nedávno uchýlil dokonce i do příměstských lesů. Zmíněných skutků v krajském městě sice přibývá, ale kriminalisté jsou v tažení proti pachatelům hodně úspěšní. ( hák)


Boj proti opiové ekonomice v Afghánistánu
ČRo 6 4.2.2003 07:00| pořad: Zprávy

Jarmila BALÁŽOVÁ, moderátorka
--------------------
Rok po zákazu pěstování máku používaného k výrobě opia a obchodu s ním produkuje Afghánistán téměř tři čtvrtiny této drogy na světě. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala Organizace spojených národů. Zpráva dodává, že boj proti opiové ekonomice je nutný pro stabilitu ve střední Asii, kde obchod s drogami kvete pod ochranou místních vůdců a podporuje korupci.


Záškolák se při čichání dostal do bezvědomí
Ústecký deník 8.2.2003| rubrika: Okres zpravodajství| strana: 14| autor: jv

Předlice - Při čichání toluenu odhalili strážníci trojici záškoláků ve věku od dvanácti do čtrnácti let v areálu předlického hřiště. K jednomu z chlapců, který upadal do bezvědomí, museli přivolat lékaře rychlé záchranné služby. "K omámenému romskému chlapci jsme přivezli také jeho matku, která s ním pak odjela v sanitním voze do nemocnice. Žena věděla, že její syn čichá omamné látky a přiznala, že si s ním neví rady. Další dva školáky jsme předali rodičům," konstatoval velitel předlických strážníků Miroslav Vrabec. O případu strážníci informovali pracovníky odboru sociálních věcí ústeckého magistrátu, kteří věc došetří. Ze zmíněné trojice odhalených záškoláků byl pouze jeden omluven z nepřítomnosti ve škole s odůvodněním, že je nemocný. jv )


Na chodbě domu inhalovali v noci toluen čtyři mladíci
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 8.2.2003| rubrika: Brno a okolí| strana: 11| autor: Jaroslav Sedláček

Brno _ Bylo jen několik minut po čtvrteční půlnoci. Policejní hlídka vnikla do chodby jednoho z domů v brněnské Lidické ulici a vzápětí tam zadržela čtyři podezřelé mladíky. Všichni bez výjimky inhalovali toluenové výpary. Partě takříkajíc velel devatenáctiletý hoch, jenž učil čichat další tři chlapce ve věku čtrnáct a patnáct let. Strážci zákona při zásahu na místě nalezli a zajistili rovněž dva stolní ventilátory. "Z dalšího vyšetřování vyplynulo, že předmětné ventilátory pocházejí z učebny jazykové školy v Kounicově ulici," sdělil brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp. Čtyřčlenná parta vnikla do školy krátce před půlnocí předchozího dne. Společně vykopli vstupní dveře do učebny, čímž způsobili nejméně dvoutisícovou škodu. Tři z mladíků začal policejní rada stíhat pro trestný čin krádeže. Čtvrtého, teprve čtrnáctiletého Davida, předali brněnští policisté rodičům. V průběhu dalšího vyšetřování pak vyšlo najevo, že jeden z obviněných, patnáctiletý Miloslav, je v současné době svěřencem diagnostického výchovného ústavu na Prostějovsku, odkud uprchl už v polovině listopadu loňského roku. "Policisté proto učinili opatření, aby se do příslušného zařízení vrátil. Celostátní pátrání po tomto chlapci mohlo být vzápětí odvoláno,"konstatoval Popp. Dodal, že strážci zákona se nadále zabývají dalšími souvislostmi případu. Zejména s ohledem na inhalaci toluenu v chodbě domu v brněnské Lidické ulici.

" Případy, kdy učí inhalovat těkavé látky patnáctileté i mladší děti někdo ze starších lidí, bohužel nejsou v krajském městě vůbec ojedinělé. " Brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp


Severoirská policie zadržela rekordní množství drogy extáze
Zpravodajství ČTK 10.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: DK

BELFAST 10. února (ČTK) - Největší úlovek oblíbené "taneční" drogy extáze, jaká byla kdy zadržena na území Severního Irska, se podařilo zabavit policii v Belfastu. V nákladním automobilu, který do Belfastu přijel přívozem ze Skotska, policie objevila na 300.000 pilulek extáze a neupřesněné množství konopí, to vše v ceně kolem tří milionů liber.

Jak uvedl britský zpravodajský server Sky News, úlovek byl výsledkem měsíc trvající operace belfastské protidrogové jednotky, která předpokládá, že droga do země dorazila pravděpodobně z Nizozemska nebo Belgie.

Právě Nizozemsko zůstává nadále největším producentem syntetické drogy extáze, která je díky svým účinkům oblíbená především na tanečních párty. Droga působí povzbudivě a má empatické účinky, lidé mají chuť se bavit, povídat si a protančit celou noc. Její nebezpečí spočívá v tom, že zapomenou pít a během intenzivního tance neodpočívají, což může vést k dehydrataci, přehřátí organismu a kolapsu. Riziko užití extáze roste v kombinaci s jinými látkami, například hašišem či alkoholem.

dk


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma