Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Nejraději Češi kouří marihuanu, ve škole podle výzkumu drogy otestoval každý druhý
Hospodářské noviny 10.2.2003| rubrika: z domova| strana: 3| autor: (ika, teč)

Omamné látky v Česku alespoň jednou za rok otestuje kolem 570 tisíc lidí. Přibližně 37 tisíc z nich tvoří takzvaní "problémoví uživatelé", kteří pravidelně berou heroin a pervitin. Zbytek s nimi "pouze" experimentuje. Nejoblíbenější zakázanou drogou v zemi je stále marihuana, následují ji pervitin a heroin. Stoupají však také počty uživatelů ostatních typů drog. Ze statistik vyplývá, že ubývá pouze těch, kteří čichají těkavé látky, například ředidla. Rozsáhlé šetření, které se před časem uskutečnilo na základních a středních školách, prokázalo, že z 10 až 14 tisíc oslovených žáků, učňů a studentů má zkušenosti s drogou polovina. Téměř třetina přiznala, že je bere pravidelně. Léčba lidí závislých na drogách je drahá - u jednoho toxikomana vyjde ročně na 215 tisíc korun, neboli 600 korun za den. Pobyt ve státních zařízeních, psychiatrické léčebně nebo psychiatrickém oddělení v nemocnicích přitom pravidla platí zdravotní pojišťovna. Průměrná léčba narkomana podle údajů Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky trvá čtyři až šest měsíců. Při hospitalizaci v nestátních zdravotnických zařízeních léčebné náklady vystoupají až na 650 korun za den - v závislosti na tom, jak vysoké dotace na provoz dostává terapeutická instituce ze státního rozpočtu. Ambulantní odvykací léčba stojí ve srovnání s hospitalizací výrazně méně. Náklady na tzv. udržovací metadonovou léčbu, k níž se uchylují toxikomani, kteří se pokoušeli abstinovat, avšak nezvládli to, přijde denně na 126 korun. Metadon se používá zpravidla u těžkých závislostí, kde léčba může trvat i několik let. Roční suma za tuto léčbu činí přibližně 46 tisíc korun za rok. Podobné částky si vyžaduje rovněž léčba v denních stacionářích.

URL| http://archiv.newton.cz/hn/2003/02/...4f448f726fe.asp


Stát nad drogami nevyhrává
Hospodářské noviny 10.2.2003| rubrika: názory a komentáře| strana: 9| autor: Patricie Polanská, patricie.polanska@economia.cz

Popsat stohy papírů nejušlechtilejšími myšlenkami a návrhy je relativně snadné. Realizovat je, to už tak jednoduché nebývá. Stará známá pravda se hořce ukazuje i v zápasu, který svádí stát s užíváním a šířením drog. Protidrogová ofenzíva minulé vlády zůstala přesně jen těmi naplano popsanými papíry, protože úkoly z ní vyplývající nesplnila ani příslušná ministerstva. Zvláště ostudné je to u ministerstva školství, jehož děti-klienti jsou stále ohroženější skupinou. Katastrofické příběhy o dealerech nabízejících drogu ve školách a stoupajících číslech závislých dětí jsou ostatně dostatečně známé. Nesystematičnost - to je zatím to, co boj s nelegálními drogami doprovází. Neustálý a nerozhodnutý zápas mezi zastánci represe a prevence se promítá nejen v odborné sféře, ale přechází i do sfér politického rozhodování. Výsledkem ovšem je nejen stálé obměňování systému institucí, které mají mít drogovou problematiku na úrovni státu na starosti, a personální změny v nich. Ale i časté potácení se mezi oběma extrémy v legislativě a ad hoc přijímané postoje a nástroje. Ze všech členů dosavadních vlád se ani jeden neodhodlal vzít si boj proti drogám jako jednu ze svých priorit, zaštítit jej svým jménem a díky tomu dát snažení v této oblasti koncepci a dlouhodobý horizont. Není to snadné. Kampaně, odpovídající na čas od času vzedmutou vlnu vášní - obvykle po zveřejnění statistiky nárůstu počtu uživatelů drog - a stejně rychle odeznívající, jsou cestou schůdnější. Asi proto nám nejsou moc platné zkušenosti jiných zemí - a teď nemluvíme o čistě trestněprávní stránce problému. Na to, že tu máme co do činění s pytlem blech, se chováme totiž značně nelogicky: Místo abychom se snažili eliminovat jejich počet, šijeme stále nové a nové pytle. Bohužel, povětšinou papírové.

URL| http://archiv.newton.cz/hn/2003/02/...307b7b23ba3.asp


Protidrogoví psi prosmýčí školy
Blesk 8.2.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: (sž)

LIBERECKO - Nové užitečné cvičiště pro služební psy objevili kynologové z Celní správy v Heřmanicích na Českolipsku. Jejich výcvikové středisko se dohodlo s některými školami na Liberecku o protidrogové prevenci.

"Psi mohou najít u studentů drogy, ale především je odradí od nošení omamných látek do školy. Zároveň se psi sami zdokonalí ve vyhledávání drog," řekl novinářům vedoucí výcvikového střediska kynologů Celní správy Josef Dušánek. Akce nenaruší výuku, psovodi se zaměří na šatny, chodby a prázdné učebny. Do užitečného programu se zařadilo například liberecké gymnázium v Jeronýmově ulici i některé základní školy. Prověrky pomohou i psům, protože budou hledat v novém neznámém prostředí. Hygienici varují, že stoupla spotřeba drog u sledovaného souboru dětí z osmých tříd základních škol. Zlom v prudkém nárůstu přinesly roky 1997 a 1998. Dealeři nebo kamarádi nabídli drogu třetině všech žáků osmých tříd. Marihuanu, hašiš nebo pervitin vyzkoušelo přes deset procent dětí ve stáří 13 let. Čtvrtina z nich potvrdila, že drogu zkusí znovu. Spotřeba drog u libereckých středoškoláků byla ještě vyšší, v minulých letech je zkusilo až 40 procent studentů.


Nejčastěji užívají pervitin a marihuanu
Kladenský deník 7.2.2003| rubrika: KLADENSKO| strana: 17| autor: ROBERT BOŽOVSKÝ

Kladensko - Problém šíření návykových látek na Kladensku je stále složitější. Drogová scéna prošla významnými změnami. Jak vyplývá ze zprávy o bezpečnostní situaci vypracované v loňském roce vedením okresního ředitelství policie, mládež ustupuje od čichání rozpouštědel a domácí přípravy opiátů. Narkomané ale častěji užívají marihuanu a pervitin. Zarážející je, že loni byl mezi uživateli drog zaznamenán rostoucí počet žen a mladých lidí žijících na venkově. Policie si nedělá iluze. Spotřeba návykových látek by mohla být ještě vyšší. Je však limitována slabou ekonomickou situací narkomanů. V současné době je na území okresu Kladno nejčastěji zneužívána psychotropní látka pervitin. Ta byla na Kladensku dříve vyráběna, ale po velkých policejních akcích s krycími názvy Šle, Alfa, Lux a Expert ji nyní uživatelé kupují v Praze a sousedních okresech. Na Kladensku je pouze distribuována. Často je užívána také marihuana, a to zejména nezletilými a mládeží. Společně s extází je distribuována v klubech, restauracích a na diskotékách. Další návykové látky se v okrese Kladno vyskytují jen ojediněle v malém množství. S drogovou problematikou souvisí také páchání majetkové trestné činnosti. Vedle sociální podpory jsou u mnoha narkomanů krádeže v bytech, sklepních kójích a ve vozidlech jediným příjmem, který jim umožňuje nákup dalších drog, ZÁSAH Loni provedli policisté bezpečnostní akci s krycím názvem Expert Zadrželi při ní deset pachatelů, zničili tři laboratoře na výrobu pervitinu.


Věznice se mění v doupata narkomanů
Střední Čechy 7.2.2003| rubrika: Česká republika| strana: 4| autor: JAN RYCHETSKÝ

Praha - Drogy, mobily nebo peníze ve vězení nejsou nic ojedinělého. To potvrdil i policejní zásah proti drogovým dealerům ve věznici Vinařice na Kladensku. Před rokem přitom dostala vězeňská služba nemalou dotaci na bezpečnostní opatření. Mluvčí vězeňské služby Miloslava Havlíčková přiznává, že případů pašování drog nebo mobilních telefonů za mříže přibývá. Za minulé dva roky činí nárůst 65 mobilů. Zátah na drogové dealery operující ve vinařické věznici nastartovala policie poté, co detektivové Národní protidrogové centrály dopadli před dvěma týdny dva výrobce pervitinu a stopy je zavedly až do Vinařic. Prozatím je 26 obviněných, z toho 11 vězňů, stejný počet jejich příbuzných a čtyři zaměstnanci věznice. Kladenská státní zástupkyně Nina Brozová však připouští, že obviněných bude víc. "Výslechy pokračují. U některých podezřelých soudce nevyhověl návrhu k vzetí do vazby,"uvedla Brozová, která již dříve naznačila, že v obchodu s drogami byla nejspíš zapletena i vězeňská lékařka přistižená loni při pohlavním styku s vězněm. Za mříže se prý dostávaly pervitin, marihuana a léky jako Rohypnol několika způsoby. Například v poště, při návštěvách, v hygienických prostředcích nebo obyčejným přehozením plotu. "Při prohlídkách, kterým se říká filcunk, nás bachaři téměř nikdy nestíhali zkontrolovat. Drogy proto není problém do věznice pronést,"prozradil jeden bývalý vězeň z věznice Stráž pod Ralskem. Podle něj existovala i v tomto vězení celá drogová síť a na baráku, kde žil, fetovalo patnáct lidí. Kam se podělo 153 milionů na bezpečnostní opatření? "Vzhledem ke změnám v trestním řádu dochází ke změně struktury vězňů. Díky alternativním trestům se do věznic dostanou pouze osoby se závažnější trestnou činností a problematické sociální klima ve věznicích se proto nezlepší,"dodává Havlíčková.
Jak drogy putují do vězení
v denní poště nebo balíčcích: droga může být ukryta třeba v nádobě se šamponem přehozením přes plot: droga se zabalí do obálky s těžítkem a hodí na určené místo přes podplacené bachaře, vězeňské lékaře či vychovatele
ve věznicích pro středně nebezpečné vězně je odsouzení nosí přímo z pracoviště a pašují přes nedokonalé kontroly


Větší nebezpečí sebevraždy u dívek užívajících drogy
ČRo 1 - Radiožurnál 9.2.2003 09:50| pořad: Velké, malé zprávy

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dívky a mladé ženy, které pijí alkohol nebo užívají jiné drogy, jsou v daleko větším nebezpečí, že spáchají sebevraždu než muži. Vyplývá to ze studie amerických vědců z columbijské univerzity. Dívky se také podle ní na drogách stanou závislými mnohem rychleji než chlapci, a to dokonce, i když jich berou menší množství. Vědci proto došli k závěru, že by měli existovat programy zaměřené na prevenci drog speciálně určené pro dívky. Ze studie mimo jiné také vyplývá, že zvlášť ohrožené jsou dívky, které jsou v depresi či stresované nebo se stali obětmi sexuálního zneužívání. Ohroženou skupinou jsou dále dívky, které mají anorexii či bulimii a u kterých začala dříve puberta. Existuje prý i spojitost mezi pitím kávy a drogami. Dívky, které kávě holdují, mají tendenci kouřit a pít alkohol a začínat s tím v mladším věku.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...890890b36d7.asp


adržené drogy
ČT 1 9.2.2003 19:15| pořad: Události

Josef MARŠÁL, moderátor
--------------------
Policie v Severním Irsku si připsala rekordní úlovek. V belfastském přístavu zadržela přes tři sta tisíc tablet extáze a marihuanu. Cena drog se pohybuje kolem tří milionů liber. Drogy pocházejí z Belgie nebo Nizozemska a byly podle vyšetřovatelů určeny některé z militantních loajalistických skupin. Policejní mluvčí oznámil, že v souvislosti se zásilkou zadrželi sedmadvacetiletého muže.


Policie dopadla v Chebu obchodníky s heroinem
Mladá fronta DNES 10.2.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 1| autor: (tk)

Cheb - Čtyři chebské Vietnamce obvinili policisté z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Kvůli podezření, že zásobovali asijské tržnice heroinem i jinými návykovými látkami, je soud vzal do vazby ve věznici Plzeň - Bory. „Domovní prohlídky bytu ve Valdštejnově ulici se účastnila také zásahová jednotka z Plzně,“ informovala chebská policejní mluvčí Stanislava Dlhopolčeková. Na místě policisté zajistili látku obsahující heroin, bankovky v nejrůznějších měnách v hodnotě několik desítek tisíc korun a nástroje k aplikaci a výrobě drog. Cizincům nyní hrozí až deset let odnětí svobody. Hlavními zákazníky prodejců drog ve vietnamských tržnicích jsou mladí Němci, což způsobuje značné znepokojení policie, úřadů i veřejnosti v bavorském a saském pohraničí. Zejména levný pervitin z Čech, v Německu známý jako Crystal-Speed, ohrožuje v pohraničí stále širší vrstvy německé mládeže. Mnozí trhovci drogy také sami užívají.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...72a1e0204f9.asp


EXPRES – Daroval drogu
Blesk 10.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 8

MOST (lac) - O sušenou marihuanu se bezúplatně dělil se svými vrstevníky mladík (17) zMostu. Policie ho obvinila zdržení a výroby omamných látek a jedů.


Za školou s toluenem
Blesk 10.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7| autor: (krk)

PŘEDLICE - Ke ztrátě vědomí neměl daleko romský školák, kterého v době vyučování přistihli strážníci na hřišti v ústeckých Předlicích ještě se dvěma kamarády při čichání toluenu. "Přivezli jsme k němu jeho matku a ta ho v sanitce doprovodila do nemocnice. O tom, že fetuje, věděla, ale prý si s ním neví rady," informoval velitel strážníků v Předlicích Miroslav Vrabec. Ve škole byl omluven pouze jeden z čichačů, údajně měl být nemocen.

Zadržení dětí čichajících toluen
Impuls 8.2.2003 18:00| pořad: Zprávy

Josef SANITRÁK, moderátor
--------------------
V pátek v noci chytila brněnská policie děti čichající toluen. Tři čtrnácti až patnáctiletí chlapci těkavou látku vdechovali v průchodu domu v centru města.

Hana HORTOVÁ, redaktorka
--------------------
Toluen klukům obstaral a společně s nimi jej čichal devatenáctiletý mladík. Kromě těkavé látky u sebe kluci měli ještě dva stolní ventilátory. Policisté zjistili, že krátce před čichačským večírkem kluci vykradli jazykovou školu na nedaleké Kounicově ulici. Vykopli dveře a odnesli si právě zmíněné ventilátory za dva tisíce korun. Jeden z fetujících chlapců je chovanec diagnostického ústavu na útěku.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...b2b7411de1c.asp


Pivní ples byl v duchu hippie
Mladá fronta DNES 10.2.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 2| autor: (dík)

Olomouc - „Mír, láska, pivo“. S takovým mottem se od sobotního podvečera až do nedělního rána bavily na tradičním již patnáctém Pivním plese v olomouckém hostinci U Kapličky asi tři stovky vesměs dlouhovlasých lidí. Pivní ples, který pořádá Klub překvapených přátel a Pivní strana česká, byl letos na téma hippie festivalu Woodstok, od kterého je čtyřiatřicet let. Pořadatelé proto povolili volnou lásku a také marihuanu či hašiš, ovšem v rámci platných tuzemských zákonů. Máničky rovněž konzumovaly LSD – Litovelský sympatický dixilend, AC/DC revival či Led Zeppelin revival. „Shodli jsme se na tom, že nejlepším kandidátem na prezidenta je Jimi Hendrix, i když je již několik let mrtvý. Právě proto by to mohl být kandidát, který vyhovuje všem stranám,“ řekl jeden z účastníků plesu.


Matka hledá těhotnou dceru (15)
Blesk 8.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 5

Školačka uniká osudu, který jí uštědřoval jen kruté rány

HRADEC KRÁLOVÉ - Krutě si zahrál osud s Veronikou Vilímovskou (15). Nikdy nepoznala pořádný domov, jen týrání a pohlavní zneužívání, které vyvrcholilo nechtěným těhotenstvím. Koncem února má její dítě přijít na svět. Po Veronice se však před dvěma měsíci slehla zem. Nikdo nemá potuchy, kde by mohla být.

O Veronice nemá žádnou zprávu matka, neozvala se ani svým sedmi sourozencům. "Naposledy jsme se s Veronikou viděli před Vánoci v Praze, kde jsme žili u kamarádky. Ona ji naváděla k volnějšímu životu. Prosila jsem Veroniku, ať jede se mnou do Hradce Králové do azylového domu. Řekla, že přijede za mnou později sama. Tak se ale nestalo," řekla k poslednímu shledání s dcerou Květoslava Cinová, které po Veronice zůstaly jen její doklady, včetně těhotenského průkazu. Veronice se však ani není co divit, že se jí do azylového domu nechce. Z bydlení v ústavu charity má totiž jen špatné zkušenosti. V azylovém domě v Náchodě, kde žila po týraní nevlastním otcem s matkou a se sourozenci, byla pohlavně zneužívána. Spolubydlící (25) ji tady předloni začala zaučovat v lesbické lásce. Žena ji prý líbala a hladila na prsou. Ani s muži to Veronika neměla lehké. Ve třinácti ji muž (27) zasvěcoval do erotických her spojených s pitím alkoholu a kouřením marihuany. "Její nevlastní táta jí říkal, že skončí jako kurva na ulici. Ostatním dětem vyhrožoval, že je zabije," popsala situaci v rodině bývalá sousedka. Po dovršení 15. roku Veronika otěhotněla s ženatým mužem (35), který má již jedno dítě z předchozího manželství, stejně jako jeho současná manželka. Podle Květoslavy Cinové stojí zřejmě za útěkem Veroniky její strach právě z otce jejich dítěte. Má prý obavy, že ji muž o dítě po porodu připraví. "Vrať se, Veroniko. Chci, abys v klidu porodila. Máš u mě dveře otevřené," vzkazuje své dceři nešťastná matka, která našla dočasné útočiště v Azylovém domě v Hradci Králové.

Matka čeká na svou dceru Veroniku s dalšími dětmi v královéhradeckém azylovém domě




Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma