Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 06.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Lidové noviny 6.2.2003| rubrika: Film a televize| strana: 23| autor: Marcel Kabát

Česká televize uvede dokumenty o závislosti od renomovaných režisérů

Helena Třeštíková, Tomáš Škrdlant, Robert Sedláček a čtyři další dokumentaristé vytvořili nový desetidílný cyklus Když musíš, tak musíš?, který Česká televize začne vysílat příští středu.

PRAHA - Nejen prvoplánový "boj proti drogám", ale především zevrubnější poznání toho, co drogy dávají a co berou, přináší seriál deseti půlhodinových dokumentaristických svědectví. Jsou mezi nimi filmy, které mohou sloužit jako pomůcka pro varování školních dětí, ale také šokující studie závislosti, vhodné jen pro otrlejší diváky. V dokumentech vystupují uživatelé drog, kteří již dokázali svou závislost překonat, i ti, kteří jsou na dně svých sil. Zazní ale také výpovědi lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že je droga navzdory všemu negativnímu obohatila, či dokonce přivedla na smysluplnější životní cestu. Právě nezploštělé nazírání na fenomén závislosti činí z této série mnohem více než pouhou agitku - a to i přesto, že vznikla s finanční podporou Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Odborníci zůstali za kamerou

"Nechceme jen varovat před užitím první dávky," říká producent cyklu a režisér dílu o kriminalizaci drog Martin Slunečko. "Snažíme se také vyvracet nejrůznější mýty. Například o tom, že si feťáci za své problémy můžou výhradně sami a patří někam na pustý ostrov nebo do vězení. Nebo že kdo si jednou zkusí vzít drogu, už je navždycky ztracený." Cyklus do značné míry polemizuje i s pohledem, který nečiní rozdíl mezi tvrdými a měkkými drogami (a který dosud ovlivňuje přístup českých oficiálních institucí k drogám). "Od začátku jsme chtěli k tématu drog přistupovat otevřeně, netaktizovat," říká režisér dvou dílů a spoluautor koncepce celého cyklu Tomáš Škrdlant. "Naším záměrem bylo zrušit všechny generalizace a ukázat například i na pokrytectví, které doprovází vztah společnosti k legálním drogám, především k alkoholu." Režiséři mohli podle Škrdlanta natáčet zcela svobodně: "Samozřejmě jsme k účasti přizvali řadu odborníků, jejich připomínky v průběhu práce však byly výhradně věcné, nikoli ideové." V týmu, který se na vzniku cyklu podílel, byli odborníci na drogovou problematiku z oblasti medicíny, psychologie i práva, přímo v dokumentech se ale jejich komentáře objevují jen minimálně. Promlouvají především lidé, kteří mají osobní zkušenost s drogovou závislostí.

Všichni jsme feťáci

"Chceme ukázat hlubší, obecnější rovinu celé problematiky, než je ta běžně ukazovaná, patologizovaná, problémová, onálepkovaná drogová závislost," říká Jan Šikl, režisér úvodního dílu nazvaného Všichni jsme feťáci. Hlubší podstata závislosti v jeho pojetí není patologická, patří k univerzalitě lidské touhy: všichni jsme na něčem nebo na někom závislí. Pozoruhodný je také film Tomáše Škrdlanta Dětský svět drog, ukazující příběhy dvou chlapců ze zcela odlišného rodinného prostředí, kteří se, každý po svém, propracovali k závislosti na tvrdých drogách. Tentýž režisér natočil i kontroverzní díl o vztahu lidské spirituality a užívání drog. Představuje lidi, kterým víra pomohla zbavit se drog; jiní zase svůj náboženský život s drogami přímo spojují. Tímto dílem navíc prolíná otázka, čím dnes vyplnit prázdný prostor, který se jinak snadno otevírá drogám. Robert Sedláček se po dobu natáčení svého filmu Děti okamžiku ujal práce streetworkera a hovoří s drogově závislými přímo na místech, kde si "vaří" a píchají své dávky - v parcích, ve sklepích, doma v kuchyni... V druhém filmu nazvaném Dlouhá kocovina Sedláček autenticky představuje život terapeutické komunity. Helena Třeštíková nazvala svůj snímek příznačně Ženy a drogy, drogy a ženy. "Měla jsem pocit, že ženské prožívání drog se v něčem podstatně liší od mužského," říká režisérka. "Týká se to očekávání toho, co člověku droga přinese, i třeba způsobu získávání peněz na drogy." Jednou z hrdinek tohoto dílu je narkomanka Katka známá z režisérčina cyklu Ženy na přelomu tisíciletí. Katce je věnován ještě samostatný díl, opět s (bohužel) příznačným názvem V pasti a zase v pasti. Film Tomáše Třeštíka My z klubů přinese svědectví o drogách na současné taneční scéně a dokument Martina Štolla Pomoc člověku představí různé způsoby pomoci drogově závislým.


URL| http://archiv.newton.cz/ln/2003/02/...d06f380e689.asp
breeder
Právo 6.2.2003| rubrika: Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj| strana: 16| autor: Barbora Silná

ŘEDITEL KRAJSKÉ KNIHOVNY V LIBERCI PAVEL HARVÁNEK ŘEKL PRÁVU:

* Objevily se informace, že se do knihovny stahují narkomané a dealeři drog. Je to pravda?

Po mém návratu z dovolené jsem se v pondělí dozvěděl od zaměstnanců a od úklidové služby, která zde pracuje, že se v budově pravděpodobně objevují dealeři drog. Jednak je v kuřárně a na záchodcích cítit marihuana, dále byly na pánských záchodcích objeveny dokonce injekční stříkačky a nepředpokládám, že by si zde diabetici museli píchat inzulín. Koneckonců diabetické stříkačky jsou trochu jiné a jsou velmi krátké. Je to velice nepříjemná situace. Navíc zde pozoruji, že sem přicházejí především do oddělení, kde jsou velké šachy, osoby, které evidentně nejdou do této budovy za poznáním a studiem, půjčováním knih či cédéček.
breeder
Mladá fronta DNES 6.2.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 1| autor: DANIEL SMOLA

V novém oddělení znojemské věznice je prvních deset vězňů-narkomanů, kterým soud nařídil ústavní léčbu

Znojmo - Prvních deset drogově závislých trestanců si začalo odpykávat pobyt za mřížemi v nově otevřeném specializovaném oddělení znojemské věznice, určeném narkomanům se soudně nařízenou ústavní léčbou. Postupně jich ve Zn ojmě může být až dvaadvacet. V tuzemsku je podobné oddělení s kapacitou sedmadvacet vězňů pouze v Rýnovicích v severních Čechách. „V oddělení, k teré je zaměřeno na ochrannou léčbu, chceme vytvořit prostředí, kde konzumace drog nebude tolerována personálem ani vězni. Odsouzené má na starosti tým specialistů včetně psychologa, psychiatra, terapeuta a sociální pracovnice. Oddělení je úplně izolováno od ostatních prostor tak, aby drogově závislí odsouzení neměli možnost kontaktu s ostatními vězni,“ sdělila mluvčí znojemské věznice Ludmila Kurdíková. Vězni z nového oddělení byli odsouzeni za nejrůznější zločiny a na nestejně dlouhou dobu. „Mohlo jít o krádeže, neplacení výživného, daňové podvody i násilné trestné činy. Šlo o člověka drogově závislého, jehož jednání tím mohlo být částečně ovlivněno,“ řekla Kurdíková. Kromě odsouzených s nařízenou ústavní léčbou mohou na oddělení časem být i vězni, kteří o to sami požádají. „To však v případě, že je volná kapacita, navrhne to odborná komise a schválí ředitel. Podmínkou je také určení diagnózy lékařem,“ doplnila Kurdíková. Vězně na specializovaném oddělení čeká kromě obvyklého vězeňského programu práce v komunitě, řešení mezilidských vztahů, učení asertivnímu jednání, meditace, duševní hygiena, arteterapie a muzikoterapie, zpracovávání elaborátů či konzultace se specialisty. Nasazení léků při fyzických potížích záleží na vězeňském lékaři po domluvě s psychiatrem. Každý vězeň je bodován podobně jako na letním táboře. „Jeden bod dostane třeba za uklizenou celu nebo kvalitní elaborát, dva za samořídicí program vyžadující dlouhodobou přípravu, tři za příkladný čin. Za kázeňské přestupky nebo odmítnutí výchovného programu pak dostávají i záporné body. Při opakovaných problémech mohou být z oddělení vyřazeni. Minimální délka trvání programu je čtyřicet týdnů,“ doplnila mluvčí. Léčba má vést k tomu, aby se odsouzeným maximálně zaplnil čas, zvýšilo se jim sebevědomí a odpoutali se od potřeby drogy a nahradili ji něčím jiným. „Přímo ve znojemské věznici se dosud droga u odsouzených nenašla, policisté přitom pravidelně procházejí cely se speciálně cvičenými psy,“ dodala. Počet lidí podstupujících ústavní léčbu v tuzemských věznicích se v uplynulých letech příliš neměnil. „Nové oddělení je další krok v humanizaci českého vězeňství. Odsouzených, kteří mohou léčbou projít přímo při výkonu trestu, tak může být víc. Ostatní, kterým soud ústavní léčbu uložil, ji musí absolvovat až po ukončení trestu,“ vysvětlil účel otevření nového oddělení ve Znojmě Štěpán Žežula z tiskového oddělení Vězeňské služby České republiky.

Specializovaná oddělení věznic na jižní Moravě

* Znojmo - oddělení pro výkon ochranného léčení pro drogově závislé

* Kuřim - oddělení pro výkon ochranného léčení pro sexuální devianty

* Brno-Bohunice - chystá se oddělení pro několik desítek příslušníků organizovaného zločinu, navíc ve vězeňské nemocnici se specializují na vězně s tuberkulózou
breeder
Impuls 5.2.2003 08:00| pořad: Zprávy


Monika PLESNÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Opavská kriminálka slaví úspěch. Zatkla významného prodejce drog, na kterého měla políčeno několik měsíců.

Eva PANOŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Zadržením drogového dealera policisté paralyzovali opavské podsvětí a několik desítek narkomanů tak odstřihli od pravidelného přísunu pervitinu a marihuany. Podezřelému muži byli na stopě už od devadesátých let. Kvůli němu sestavili dokonce specielní policejní tým. Jeho výsledky ale dlouho přísně tajili. Díky mravenčí práci kriminalistů je už drogový boss ve vazbě a pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu deset let vězení.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma