Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Bushe znepokojují drogy pocházející z Kanady
Zpravodajství ČTK 31.1.2003, rubrika: Zdravotnictví - USA, Kanada a OSN| autor: SVA

WASHINGTON 31. ledna (ČTK) - Spojené státy znepokojuje množství drog, které na americký trh přichází z Kanady. Jde především o marihuanu a látku používanou k výrobě metamfetaminu. Vyplývá to z dnešní zprávy amerického prezidenta George Bushe. Bílý dům každý rok hodnotí spolupráci ostatních zemí v boji proti obchodování s drogami. Ottawa si je problému vědoma a začala ho prý řešit.

Podle Bushe je Kanada hlavní zdroj pseudoefedrinu vyváženého do USA. V nelegálních laboratořích se z něj vyrábí metamfetamin. Zpráva se kriticky zmiňuje i o Nizozemsku, z něhož pochází "alarmující množství" nelegální drogy extáze dovážené do USA.

Ani Kanadu ani Nizozemsko však Bush neoznačil za státy, které nevyvíjejí dostatečnou aktivitu, aby zastavily výrobu a pašování drog. Naopak se mezi nimi ocitly Guatemala, Haiti a Barma.

"Prezident vyjádřil přání dále v této otázce úzce spolupracovat s vládami Kanady a Nizozemska," uvedl Bílý dům.

Přes kritiku Bush s ohledem na národní zájmy USA zrušil sankce vůči Guatemale a Haiti. V platnosti však zůstávají pro Barmu.

Kromě těchto tří zemí označil Bush země, kterými jsou drogy nejčastěji distribuovány nebo v nich vyráběny. Je mezi nimi Afghánistán, Bolívie, Brazílie, Čína, Kolumbie, Indie, Thajsko či Vietnam.
Sva


Problémy s drogami na Mostecku narůstají, K-centrum má stále vyšší počet konzultací
Deník Mostecka 31.1.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: LENKA KABELÁČOVÁ

Most - Mostecké kontaktní centrum pro drogově závislé opět zaznamenalo prudký nárůst zneužívání drog, na kterém se podepisují především mladiství. Nejedná se přitom pouze o drogy lehčí, jako je marihuana, ale objevují se stále častěji i chemické látky typu extáze, LSD či dokonce pervitin. "Nárůst je v poslední době značný," potvrdil ředitel K-centra Luboš Šlapka s tím, že zatím však neexistují definitivní čísla. "Zvýšil se také obrovsky počet konzultací, a to nejen ze strany samotných toxikomanů, ale i rodičů," konstatoval. Zatímco v minulosti přibývali do evidence K-centra dva až tři noví rodiče měsíčně, nyní se jejich počet prakticky zdvojnásobil. To však svědčí nejen o vzrůstajícím problému zneužívání drog mládeží, ale také o tom, že si stále více rodičů všímá, co jejich ratolesti dělají ve volném čase, což je podle Šlapky pozitivním úkazem. Mostecké K-centrum však očekává další zvyšování červených čísel. Na něj by navíc mohly mít vliv i nadcházející pololetní prázdniny. "V době volna mají dospívající často tendenci s drogami experimentovat, což se projevuje nejvíce právě o prázdninách," přiznává Šlapka s tím, že pak záleží pouze na predispozicích, zda se z experimentátora stane problémový toxikoman. Kritická situace v drogové oblasti je navíc komplikována nedostatkem finančních prostředků, kterými K-centrum v současné době disponuje. Již koncem roku bylo nuceno propustit více než sedmdesát procent svých zaměstnanců a také nyní jich nemá ani polovinu potřebného počtu.


Drogy mu vzaly všechno
Blesk 1.2.2003| rubrika: Čechy/sever| strana: 4| autor: Karel Rouč

»Maminko, promiň mi to, prosím tě, odpusť mi,« prosil sebevrah

ÚSTÍ NAD LABEM - Otřesným varováním před nebezpečím drog je příběh Karla S. (21), jehož mrtvé tělo bylo minulý týden objeveno v kabince WC na magistrátu v Ústí nad Labem. Příběh plný neštěstí vylíčila jeho sestra Renata.

Bratr byl podle ní normální kluk: "Asi v patnácti se chytil špatné party. Začalo to frajeřinou a spadl do drog. Asi bral heroin, policie vyšetřuje, kde si ho kupoval. Kradl a podváděl, aby sehnal peníze," vyprávěla Renata. Poté co se v prosinci vrátil z vojny (i tam prý s kamarády užíval drogy), bydlel v azylovém domě. Noc před sebevraždou strávil v ústeckém hotelu Palác. Tam zřejmě dopsal dopisy na rozloučenou adresované matce, sestře a bývalé dívce. Jak se zdá, na smrt se připravoval dlouho. "Maminko, promiň mi to, prosím tě, odpusť mi... Drogy mi vzaly zdraví, skvělou dívku a dobré přátele. A hlavně to nej, nej, nej. Rodinu," napsal syn v posledním psaní matce. Vysvětlil, že se bojí jít do vězení. Navíc se nakazil žloutenkou typu C, a tak to raději zabalí: "Nedělej si starosti. Skončilo to ve spánku (bez drog)." Podle původních předpokladů bylo přitom příčinou smrti mladého muže předávkování drogami: "Zatím to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Výsledky všech toxikologických rozborů ještě nejsou hotovy," informoval ústecký policejní mluvčí Lubor Štis. Jak poznamenal, policisté se Karlem S. již dříve několikrát zabývali: "Doporučili jsme, aby byl vyšetřen, případně léčen na psychiatrii, ale pobyl tam jen krátce," dodal Štis.


Za prodej drog přijal učeň podmíněný trest
Mladá fronta DNES 1.2.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 2| autor: ANTONÍN PELÍŠEK

České Budějovice - Jen podmíněný rozsudek uložil včera senát krajského soudu dvaadvacetiletému dealerovi marihuany a extáze. Elektrikářskému učni ze školy v Hluboké nad Vltavou Davidu Burdovi přitom hrozil až dvanáctiletý trest za to, že drogy prodal také čtrnáctiletému školákovi. Mladík a jeho matka, která proces od začátku proplakala, mohou za velkorysost soudců dát na modlení. Burdovi totiž pomohlo, že jeho čtrnáctiletý odběratel byl už delší dobu známý v kruzích narkomanů jako zkušený konzument a překupník drog. „Senát mimořádně snížil trestní sazbu s ohledem na charakter nezletilého,“ vysvětlil předseda senátu Jan Štícha. Po rozsudku se tvář obhájkyně rozjasnila a matka obžalovaného syna otřela slzy. Zjevně se ulevilo i předsedovi senátu. „Senát by neměl žádnou radost z toho poslat obžalovaného na osm let do vězení, kde by se nejspíš naučil ještě horší věci. Příští rozsudek je teď na něm. Je na něm, aby se vyhýbal společnosti podléhající módním trendům, které si zahrávají se smrtí,“ poznamenal Jan Štícha. Dolní hranici sazby od osmi do dvanácti let přitom navrhovala obžaloba. Státní zástupkyně Daniela Přibylová Burdu vinila, že od roku 2000 poskytoval marihuanu a extázi nejméně jedenácti převážně mladistvým lidem. Extázi prodával hlavně na tanečních party. Burdovy obchody přitom potvrdila řada svědků. Někteří z nich ale nebyli před soudci schopni souvislé věty, ačkoliv se zaručovali, že drogy už neberou. Svědectví Jana Vocetky, studenta integrované stavební školy, museli soudci ukončit ve chvíli, kdy ze sebe dostal jen nesrozumitelné zvuky. Soud navíc musel uznat výhrady obhajoby, že nikdo ze svědků si přesně nepamatoval, kde a kdy od Burdy drogy nakoupil. Fiaskem skončil také návrh, aby policie předložila rešerši tanečních party, které jsou všeobecně známé jako drogová tržiště. Policisté totiž soudu sdělili, že podobné akce nenavštěvují a ani nevědí, jak často se pořádají. Davidu Burdovi včera soudci uložili trest dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Obžalovaný rozsudek na místě přijal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu k odvolání.


Škola vyhlásila boj drogám
Sokolovský deník 1.2.2003| rubrika: Lokální| strana: 17| autor: ANNA BANÍKOVÁ

Sokolov - Drogy. Problém mnoha škol. Podle odborníků s nimi do styku přichází stále mladší děti. Tvrdý boj jim vyhlásila sokolovská integrovaná střední škola technická a ekonomická. Její vedení včera pro své zaměstnance uspořádalo odbornou přednášku o problematice drog. "Zaměstnanci se dozvěděli, jak rozpoznat, zda je student pod vlivem omamných látek a jak v tomto případě postupovat," řekl zástupce ředitele Pavel Janus. "Drogy na škole nechceme a tolerovat je nebudeme." Škola pořádá odborné přednášky také pro studenty. "Chceme, aby si uvědomili, jak jsou pro ně nebezpečné a škodlivé. Snažíme se je motivovat. Máme tu spoustu zájmových činností. Například volejbalový klub, divadelní kroužek a další. Pokud mají volno, mohou v prostorách školy hrát například stolní tenis," uvedl Janus. Škola se snaží studenty před nebezpečím co nejvíce uchránit. "Máme tu výchovného poradce a drogovou preventistku. Pokud bychom zjistili, že nějaký student drogy užívá, promluvili bychom s ním, snažili se zjistit důvod a pomoci mu. Spolupracujeme hodně s rodiči. Například na první třídní schůzce v prvních ročnících jim výchovný poradce dá informace a kontakty na centra pomoci. Drogy jsou velký problém a nelze před ním zavírat oči," sdělil zástupce. Škola spolupracuje také s policisty. "Tento týden u nás byl policista se psem, který drogy vyčichá. Prošli celou školu. Nic nenašli," dodal Janus.


Linka 158
Listy Pelhřimovska - Vysočina 1.2.2003| rubrika: Zprávy z Pelhřimovska| strana: 5| autor: př

Extáze, marihuana a obvinění

Humpolecko - Policisté sdělili obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení psychotropních látek a jedů čtyřiadvacetiletému muži. Ten nejméně v šesti případech prodal a několikrát daroval svým kamarádům marihuanu, v jednom případě šlo o drogu zvanou extáze. (př)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma