Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 04.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Babička fetuje!
Květy 30.1.2003| rubrika: Psychologie| strana: 24| autor: VENDULA PRESSEROVÁ, Snímky archiv

Spolu s roky přibývají i tabletky. Tu na vysoký tlak, tu na srdce, další na štítnou žlázu nebo na spaní. Není jich někdy trochu moc?

Připadá vám nepravděpodobné, že by babičky a dědoušci fetovali? Pokud vám naskočil obrázek 90leté stařenky, která si tu a tam odskočí v parku do křoví šlehnout, pak je tato představa opravdu neobvyklá. Nejedná se ani o starého pána, který si vypěstoval pár rostlinek indického konopí k výrobě marihuany.

Tabletka k tabletce
Podíváte-li se ovšem na noční stolek mnoha dnešních sedmdesátníků, není představa drogující babičky úplně absurdní. Ani mnoha mladším ročníkům se samozřejmě hrsti léků nevyhnuly, ale mezi seniory je těch medikamentů přece jen o trošku víc. V raťme se proto k babiččinu nočnímu stolku. "Rohypnol mám, abych líp spala. Často mě bolí hlava, tak tu mám připravený alnagon. Tyhle modré mi napsala paní doktorka na tlak, jakže se jmenují... Potom tenhle tereo..., tyore... No prostě tyhle jsou na štítnou žlázu. Tady ty malinké beru na srdíčko. Taky jsem četla, že na srdce je dobrý acylpyrin. Tak si ho vezmu vždycky ráno. Tyhle kapičky jsou čistě přírodní, mají být na posílení. Bolí mě nohy, mám proto anavenol na žíly. Když mě chytí záda, tak spolknu brufen. I když užívám pravidelně vitaminy, měla jsem teď nějakou chřipku a kašel. Tak tohle mám na odkašlání, paralen proti teplotě," vyjmenovává 80letá paní Antonie svou zásobu léků.

Mají léky dvojí účinek?
Nejen paní Antonie by se bez nějaké té tabletky patrně obešla - pokud jde o fyzické příznaky. Jenomže její prášky plní souběžně ještě jinou funkci. Vyplývá to i ze slov psycholožky PhDr. Zdeňky Sládečkové: "Úzkost a strach jsou nejčastější emoce v lidském životě. Jak se pozvolna se vzrůstajícím věkem zhoršuje náš zdravotní stav, čím více nás opouštějí vlastní síly, tím více nás psychika těmito pocity trápí. Každý hledáme cestu jak pocity úzkosti a bezmoci zmenšit. Jedni na to jdou přes dodržování zásad zdravého životního stylu, druzí v sobě vůli a sílu aktivně o sebe pečovat nenajdou. Léky jako by měly magickou moc. Bez přemáhání, bez vynaložení energie se stávají jakousi oporou pro zabezpečení zdraví i touhy žít. K užívání léků by však měl být přístup diferencovaný a měl by o něm vždy rozhodovat lékař. Lidé, kteří se léky předávkovávají, k tomu mívají psychické důvody. T y můžou být zcela individuální, ale též pro starší věk obecně charakteristické. Patří k nim například větší soustředěnost na sebe, své nemoci, své obtíže a problémy. Egocentrismus se zvětšuje s ubývající silou zařazovat se plnohodnotně do společenského dění. Nadměrně častými návštěvami lékařů, vyžadováním různých vyšetření a léčebných postupů si pak tito jedinci můžou vymáhat pozornost a kompenzovat pocit, že se jim okolí nedostatečně věnuje. Že o ně nepečuje a neošetřuje jejich život. V e vyšším věku je rovněž častý pocit supervizora , to znamená pocit, že dotyčný člověk ‚to musí vědět nejlépe`. Starší osoby si pak ordinují léky i dávky tak, aby se jim subjektivně ulevilo, nikoli aby optimálně ošetřily svůj zdravotní stav. Třetím častým povahovým rysem stáří je nedůvěra, podezřívavost a vztahovačnost. Tyto paranoidní tendence také vyvolávají pocit, že lékaři léčí nepozorně a nedostatečně - a to vede postižené k obcházení většího množství ordinací a hledání cest jak získat další léky."

Máme o babičku strach
Běžící čas přináší jakousi změnu rolí: kdo byl dříve ochraňovaným dítětem, přebírá úlohu toho zodpovědnějšího, pečovatele. Hora prášků na maminčině stolku mu pak často dělá starosti. Co na to odborník? Dejme slovo ještě jednou doktorce Sládečkové: "Jak se k těmto osobám chovat? Existenční úzkost, která vyvolává nadužívání léků, je složitý sociální a psychologický problém. Posuzování a přístup by měly být velmi individuální. Je třeba jednat s citem, ale i moudrostí, tedy s rozumnou důsledností. Probrat se starší osobou její problémy a prodiskutovat správný postup. Citlivě sledovat užívání léků a nabízet spolupráci na přiměřeném postupu. V závažnějších případech věc prodiskutovat s ošetřujícími lékaři. Vědět však také, že pokud je starší osoba psychicky zdravá, je svéprávná a může o svém osudu rozhodovat sama. Tam by pak její sociální okolí nemělo mít pocity viny, že není schopno ,fetování prášků` úplně zabránit. Zároveň by se ovšem v některých případech ani nemělo nechat hazardováním se zdravím psychicky vydírat."


Česká televize uvede nový cyklus o drogách
Lidové noviny 4.2.2003| rubrika: Zdraví| strana: 23| autor: lon



ZPRÁVY O ZDRAVÍ

PRAHA - Desetidílný cyklus o mnoha podobách drogové závislosti připravila Česká televize. Autoři pro něj zvolili název "Když musíš, tak musíš?". Na natáčení jednotlivých dílů se vystřídalo šest režisérů, mezi nimi nechyběli ani renomovaní tvůrci české dokumentaristické scény. První díl, nazvaný Všichni jsme feťáci, bude uveden ve středu 12. 2. ve 21.55 na ČT 1. "Chceme ukázat hlubší, obecnější rovinu závislostní problematiky, než je ta běžně ukazovaná, patologizovaná, problémová, onálepkovaná drogová závislost," říká režisér Jan Šikl. V dalších dílech se např. Tomáš Škrdlant věnuje vztahu dětí a drog, Helena Třeštíková zase ženské drogové závislosti.

URL| http://archiv.newton.cz/ln/2003/02/...372cfec1f00.asp



Tragický experiment
Haló noviny 4.2.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: (čtk, vh)

OSTRAVA - Tragicky skončil pro patnáctiletého chovance výchovného ústavu v Těrlicku na Karvinsku experiment s plynem do zapalovačů.

Školák si látku minulý týden v pátek vstříkl do úst. Okamžitě ztratil vědomí a začal zvracet. Během několika následujících minut zemřel. Nezachránila jej ani včasná pomoc od vychovatelů, kteří se jej pokoušeli oživit, řekla včera mluvčí severomoravské policie Soňa Bradáčová. Chlapec si lahvičku s plynem přinesl z vycházky.
(Pokračování na str. 3)

(Dokončení ze str. 1)
»Věděl, že jsou u nás přísné kontroly a proto si ji schoval u popelnic. Vyzvedl šiji až večer, když společně s vychovatelem vyhazoval smetí,« řekla ředitelka výchovného ústavu Eva Němečková. Plyn pak začal inhalovat v klubovně ústavu, kde se s ostatními dětmi díval na televizi. Ředitelka doplnila, že látka, se kterou děti experimentují a používají ji jako drogu, působila velmi rychle. »Byla to otázka několika sekund. Ani přítomnost vychovatele tragédii nemohla zabránit. Plyn mohl inhalovat, aniž by si jej někdo všiml,« dodala.

URL| http://archiv.newton.cz/hl/2003/02/...4ef6fec524c.asp



Policisté ve Vsetíně zpřísnili kontroly v restauracích
Mladá fronta DNES 4.2.2003| rubrika: Východní Morava| strana: 2| autor: (kam)

Vsetín - Koupit si pivo nebo rum v restauraci nebude pro mladé lidi, kterým ještě nebylo osmnáct let, napříště tak jednoduché. Přinejmenším ztížit cestu k alkoholu na veřejných místech jim alespoň plánují policisté ve městech na Vsetínsku. Několik provozovatelů restaurací už ví, o čem je řeč. Za podobné přestupky, při nichž je přistihly policejní hlídky, se už zpovídají na příslušných radnicích a hrozí jim až pětitisícové pokuty nebo dočasný zákaz činnosti. Policisté ostřejšími zásahy chtějí omezit popíjení studentů a školáků v restauracích a stejně tak i hraní na automatech. „V jednotlivých městech budeme opakovaně provádět speciální bezpečnostní akce,“ uvedl tiskový mluvčí vsetínské policie František Hauk. O tom, že alkohol není dětem nedostupný, se přesvědčili policisté už během uplynulých týdnů. Například v Rožnově se během dvou kontrol setkali s třinácti případy podávání alkoholu mladistvým. „Naposledy ve Vsetíně skončil v rukou policistů i pětadvacetiletý mladík, který nabízel drogu ke kouření,“ dodal mluvčí.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...0374484f59d.asp



Prodejce drog jsme z centra vytlačili
Právo 4.2.2003| rubrika: Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj| strana: 10| autor: Rudolf Prchal

PRIMÁTOR ÚSTÍ NAD LABEM PETR GANDALOVIČ (ODS) ŘEKL PRÁVU:

* Před komunálními volbami jste slíbil vymístění prodejců drog z centra města. Podařilo se vám to?

Městská policie provedla v centru od poloviny loňského listopadu do konce letošního ledna 59 bezpečnostních akcí a desítky z nich byly právě zaměřeny na drogové dealery. Z Mírového náměstí jsme je vytlačili do okolních ulic, na které se zaměříme v následujících týdnech. Jsem si vědom, že jsme tím nevyřešili drogovou problematiku ve městě, ale jde o významný dílčí úspěch, který přispěl ke zlepšení obrazu a celkové atmosféry středu města.

* Někteří občané poukazují na to, že se Ústí stává policejním městem - strážníci jdou od jedné akce do druhé, pokutují špatně přecházející chodce a majitele volně pobíhajících psů, botičkují více automobilů. Neobáváte se, že vám to spíše v očích veřejnosti uškodí?

Jsem přesvědčen o tom, že občanů, kterým důsledné vymáhání zákona vyhovuje, je mnohem více, než těch ostatních. Nechci, aby městská policie negativním jevům jen přihlížela. Požaduji důsledný postup proti všem, kteří nedodržují pořádek a věřím, že jen tak získá Ústí nad Labem pověst bezpečného města. Od 1. července bude mít městská policie na základě koaličních dohod ještě o 30 strážníků více.



EXPRES
Blesk 4.2.2003| rubrika: Morava| strana: 4

* Lákal na marihuanu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ (sč) - Mladík (22) loni nejméně třikrát sváděl ke kouření marihuany mladé ve věku 15 a 17 let. Za 500 Kč také trávu prodal muži (24). Nyní je obviněn ze šíření toxikomanie.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma