Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií - 2701 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zda dítě bere drogy, zjistíte doma testem
Lidové noviny 28.1.2003| rubrika: Zdraví| strana: 22| autor: čtk, oma

zprávy

BRUSEL - Belgičtí rodiče, kteří mají podezření, že se jejich potomek zapletl s drogami, si nyní mohou své obavy potvrdit - anebo také vyvrátit. V místních lékárnách je již totiž volně v prodeji test (Dipro Panel Test), který na základě rozboru moči zjistí, zda testovaná osoba užívala kokain, marihuanu, morfium nebo metamfetamin. Testovací lístek má pro každou zjišťovanou látku zvláštní políčko. Za tři až šest minut po použití lístečku by mělo být jasné, zda organismus s některou z drog přišel do styku, nebo ne. Jak napsal belgický deník La Derniere Heure, na trhu existuje vícero testů, které přítomnost drog z moči zjistí. Většinou jde ale o výrobky pro použití ve zdravotnických zařízeních, které vyžadují dozor lékaře. Sám test Dipro byl původně určen pro dopravní policii, která ho využívala ke kontrole řidičů. Pokud se zájemce spokojí jen se zkouškou na THC (tetrahydroxycannabiol, látka obsažená v marihuaně), přijde ho test na šest eur (asi 180 korun). Test, který zjistí i přítomnost dalších látek, přijde na 27 eur, tedy přibližně 810 korun. Belgie ale není jediným evropským státem, kde lze testy zakoupit. "U nás v České republice se dají pořídit už delší dobu," říká PhDr. Ivan Douda z nadace Drop-In. Testy v současné době podle jeho slov používají některé české školy. "Pokud to ale nemají zakomponované přímo ve školním řádu, může žák odběr moči (stejně jako odběr jiného biologického materiálu) odmítnout," říká Douda. Varianta s pěti proužky stojí okolo 500 korun. "Test odhalující přítomnost jedné látky, například pervitinu, THC nebo morfinu, stojí okolo 130 korun," říká Mgr. Matoušková z lékárny Černá labuť v Praze.
breeder
Mladá fronta DNES 28.1.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 2| autor: JIŘÍ PIRNÍK

Plzeň - Dnešek prožije sedmnáctiletý Oldřich Masopust na lavici obžalovaných před senátem plzeňského krajského soudu. Už včera ho státní zástupkyně na začátku procesu obvinila z toho, že obchodoval s marihuanou. V soudní síni byli přítomni Masopustův otec a bratr. „Od listopadu 2001 do dubna 2002 v Mariánských Lázních prodal třem nezletilcům a dvěma mladistvým chlapcům marihuanu. Za dávku si účtoval 300 korun,“ uvedla státní zástupkyně Irena Kondrová. Masopustovy obchody s marihuanou posoudila státní zástupkyně jako trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Masopustovi, kterému bude osmnáct let teprve koncem února, hrozí až pětileté vězení. Verdikt soudu by mohl zaznít už dnes, pokud se podaří vyslechnout všechny svědky a ukončit dokazování.
breeder
Právo 28.1.2003| rubrika: Severní Morava a Slezsko| strana: 11| autor: (sk)

ČESKÝ TĚŠÍN - Trpělivost se v minulých dnech vyplatila policistům, kteří už od poloviny září sledovali skupinu distributorů drog. Teď ve vazbě skončilo pět osob s trvalým bydlištěm na Frýdecko-Místecku a jsou stíhány pro trestné činy nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie a podvod spáchaný formou spolupachatelství. Tři pachatelé byli zadrženi při úterní akci v deset hodin dopoledne na Jablunkovské ulici před obchodním domem Billa v Českém Těšíně. Zbývající dva pachatele - muže a ženu - si příslušníci zásahové jednotky vyzvedli v místě jejich bydliště. Všem zadrženým policisté prokázali, že od 13. září loňského roku do současné doby na různých místech kraje, především v Třinci, Českém Těšíně a Ostravě, opakovaně nabízeli různým osobám pervitin, extázi a marihuanu. Svoje finanční rozpočty tak obohatili o pár desítek tisíc korun. Způsob, jakým drogy získávali, je předmětem dalšího šetření, potvrdila v pátek Právu tisková mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.
breeder
Kolínský deník 25.1.2003| rubrika: KOLÍNSKO| strana: 16| autor: (rak)

Kolín- Největším přelíčením s pěstiteli marihuany v České republice je označován případ, který bude projednávat Okresní soud v Kolíně. Soudní jednání s osmi osobami obžalovanými z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů bylo už podruhé odročeno. Soudu se totiž nedaří doručit jednomu z obžalovaných předvolání. (rak)
breeder
Zpravodajství ČTK 27.1.2003, rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR| autor: KJ

DUŠANBE 27. ledna (ČTK) - Přes 300 kilogramů drog zabavili ruští pohraničníci o víkendu na tádžicko-afghánské hranici. Oznámila to dnes agentura ITAR-TASS.

V noci ze soboty na neděli bylo zadrženo na 200 kilogramů opia a v noci na dnes přes 113 kilogramů heroinu. Drogy chtěli propašovat do Tádžikistánu muži z Afghánistánu. Z Tádžikistánu je pak droga dále pašována až do západní Evropy.

V loňském roce bylo na na 1340 kilometrů dlouhé afghánsko- tádžické hranici zadrženo 6,7 tun drog. Většinu z toho, přes čtyři tuny, tvořil vysoce kvalitní hašiš. V roce 2001 bylo zajištěno 8,8 tun drogy.

Tádžicko-afghánskou hranici hlídá na 10.700 ruských vojáků na základě dohody mezi Moskvou a Dušanbe.

kj
breeder
Liberecký den 27.1.2003| rubrika: Okres zpravodajství| strana: 16| autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

"Povstaňte a vyslechněte rozsudek," zahřměl sytý hlas předsedy senátu krajského soudu. Následující tok vět jakoby splynul Ivanovi v jedno jediné slovo. Rozsudek. Pozvedl dosud sklopené oči a jeho pohled se zastavil na soudcových rtech. Podíval se výš a v jediném okamžiku se střetl s očima soudce. Ucítil jeho bodavý pohled a srdce se mu rozbušilo svíravou bolestí. "...a odsuzuje se ke čtyřem letům do věznice s dozorem," protnul houstnoucí vzduch soudcův suchý hlas a opět nastalo hrobové ticho. Alespoň v Ivanově hlavě. Už jako dítě se Ivan stranil lidí. Posmívali se mu, že je divný, a nikdo s ním nechtěl kamarádit. Po základní škole odešel na průmyslovku. I tam platil za podivína. Až nastal ten osudný zlom v jeho životě. Ivan se zamiloval. Už nechtěl být nerudný, protivný a nezajímavý samotář, jak mu všichni spolužáci říkali. Ale ať dělal, co dělal, svoji lásku získat nedokázal. Slepě ji následoval všude, kam šla. Dokonce se přemohl a chodil za ní i na diskotéky. Jeho milovaná však nebyla takový anděl, jak si o ní myslel. Brzy pochopila, že by jí mohl být Ivan užitečný. "Když mi seženeš trávu, budeš můj miláček," sladce a úlisně se k němu dívenka přitulila. Ivan se zarazil, ale v tu chvíli mu bylo jasné, že udělá všechno, co si ona vymyslí. Sehnat marihuanu nebylo těžké a jeho milá se mu za to náležitě odplatila. Chtěla víc a víc. Ivan tedy začal drogu pěstovat. Dařilo se mu tak, že ji dokonce začal po diskotékách i prodávat. Bylo mu jedno, když ho jeden z kamarádů upozornil, že za to může jít i do vězení. Nepřemýšlel tak. Hlavně, že měl dost drogy pro milou a taky peníze za to, že ji prodával. Netušil však, že se nad ním už delší dobu stahují mračna. Vyšetřovatelé, kteří ho sledovali, moc dobře věděli, kolik marihuany doma v truhlíku pěstuje. Průšvih byl v tom, že drogu prodal také dětem, kterým nebylo ještě patnáct let. Odcházel ze soudní síně. Jeho milá ani nepřišla. Od té doby, co ho sebrali, už ji neviděl. Dostala, co chtěla, a ubohého podívína raději ze svého světa vymazala.
AMON
Nemal si zacinat s <15 rocnymi :))-dyler patry za mreze :)(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma