Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
2201 - monitoring médií - Klikni zde pro originální téma
breeder
ČT začne vysílat desetidílný cyklus dokumentů o drogách
Zpravodajství ČTK 21.1.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VAS

PRAHA 21. ledna (ČTK) - Česká televize začne v únoru vysílat cyklus filmových dokumentů o drogové závislosti. Tvůrci desetidílného seriálu Když musíš, tak musíš? chtějí podnítit diskusi o problematice závislosti na nelegálních i legálních drogách. Projekt je součástí Národní strategie protidrogové politiky na období 2001 až 2004. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky na něj loni vyčlenila téměř šest milionů korun.

Na příbězích konkrétních lidí se sedm režisérů pokusilo ukázat, co drogy dokážou. "Chtěli jsme také zlomit některé mýty kolem drog. Například to, že drogy nejsou ve slušných rodinách, že si narkomani za všechno mohou sami, že s první cigaretou trávy se v tom člověk veze a je 'závislák'," řekl ČTK autor projektu a režisér jednoho z příběhů Martin Slunečko.

Série deseti filmů se bude vysílat po deset středečních večerů. Zároveň bude tisícovka videokazet spolu s didaktickou brožurou distribuována do škol a center protidrogové prevence. "Cyklus by měl být využit v dobře zavedeném preventivním programu. Rozhodně by neměl, a ani nemůže, být jediným, co škola v protidrogové prevenci udělá," míní Slunečko.

První dokument, Všichni jsme feťáci od režiséra Jana Šikla, uvede ČT 12. února v 21:55 na svém prvním programu.


[Edited by breeder on 24-01-2003 at 09:42 AM]
breeder
Zpravodajství ČTK 21.1.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: LAP

PLZEŇ/SUŠICE (Klatovsko) 21. ledna (ČTK) - Ředitel jedné základní školy v Sušici na Klatovsku našel u čtrnáctiletého žáka marihuanu. Drogu učitelé objevili i u šestnáctiletého učně zdejšího středního odborného učiliště, řekla dnes ČTK mluvčí klatovské policie. Oba případy vyšetřuje policie.

Drogu žákovi základní školy opatřila patnáctiletá místní dívka, která je nyní podezřelá z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Stejné podezření hrozí i učni, u něhož vyučující usušenou marihuanu našli v plechové krabičce při kontrole školních pomůcek. Mladík podle policie drogu sám vypěstoval.

Letos už klatovská policie vyšetřuje několik drogových případů. Stíhá například jedenadvacetiletého muže z Klatov, který bez povolení přechovával marihuanu. Policisté vyšetřují i dvacetiletého muže z Kašperských Hor, který doma na okně pěstoval v květináčích konopí, z něhož se marihuana získává. Policisté počátkem ledna obvinili z přechovávání drog a šíření toxikologie i devatenáctiletého muže z Prahy, který v Klatovech několikrát předal o tři roky starší ženě nezjištěné množství pervitinu.
breeder
Mladá fronta DNES 22.1.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 2| autor: (vob)

Kolín - Osm pěstitelů a dealerů marihuany včera opět nestanulo před Okresním soudem v Kolíně. Stejně jako minulý týden musel soud přelíčení odročit, protože jeden z obviněných nedostal předvolání. Podle soudce Jiřího Krumla se muž spravedlnosti nevyhýbá, chyba je zřejmě na straně pošty. Obviněný totiž pracuje na horské chatě, kam údajně nechodí listonoška. Účast u soudu podle Krumla minulý týden po telefonu potvrdil, oficiální dopis ale nedostal. „I takové případy se stávají,“ řekl včera Kruml. Ten proces odročil na 4. března. Skupinu sedmi mužů a jedné ženy ve věku od 25 do 27 let viní policie z toho, že v rodinných domcích na Kolínsku, Brněnsku, Strakonicku a Lounsku pěstovala konopí kvůli výrobě marihuany. Tu skupina sama prodávala, společně s marihuanou navíc nabízela i drogu extázi. Většině obviněných hrozí až osm let vězení.
breeder
Právo 22.1.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 11| autor: (her)

PLZEŇ - Policisté zahájili trestní stíhání čtveřice mladých mužů z Chebu ve věku od 22 do 24 let. Při kontrole jejich automobilu totiž našli muži zákona pod přístrojovou deskou sedm igelitových sáčků s marihuanou. Proti mužům je teď vedeno trestní stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, spáchaný formou spolupachatelství.
breeder
EXPRES
Blesk 22.1.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4

DĚČÍN (krk) - Nezletilého kluka svedli ke kouření marihuany dva muži (24 a 25) v Děčíně. Nejméně dvakrát kouřil cigaretu nebo dýmku sdrogou. Dozvěděla se to matka a vše oznámila. Muži jsou obviněni ze šíření toxikomanie.
breeder
Blesk 22.1.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7| autor: Richard Beneš

Obžalovaný u soudu přiznal, že ho drogy stáhly až na dno

PLZEŇ - Smutnou cestu od marihuany přes pervitin až k usmrcení člověka popisoval včera před plzenským krajským soudem Miloš Stropnický (20). Mladý muž, od svých 17 let závislý na drogách, ubil loni v červnu kapesní svítilnou hlídače plzenského podniku.

"Začal jsem s marihuanou a potom si denně píchal pervitin. Kvůli drogám jsem se nevyučil. Mám za sebou dvě léčení. Deset měsíců jsem pobýval v komunitě, kde se narkomani učí žít bez drog. Potom jsem se zase k drogám vrátil," říkal u soudu klidným hlasem. Ve svém věku byl již dvakrát trestaný, jednou pro šikanu a podruhé pro krádež automobilu. Utekl zdomova a v Plzni se rozhodl krást v obchodu Baumax. Ostraha ho přistihla a detektiv jej pronásledoval. Mladík se při útěku ukryl v areálu podniku Stavební stroje, kde ho zadržel hlídač (64). Stropnický hlídači namluvil, že právě on pronásleduje zloděje z Baumaxu. Hlídač jeho tvrzení neuvěřil a odvezl ho na vrátnici, kde si chtěl vše telefonem ověřit. "Měl jsem strach, chtěl jsem utéct, ale dveře nešly otevřít. Uviděl jsem na stole svítilnu a hlídače, který stál zády ke mně, jsem udeřil do hlavy. A potom ještě dvakrát. Myslel jsem si, že je jen omráčený. Rozbil jsem skleněnou výplň dveří a utekl," vypověděl Stropnický. Těžce zraněný hlídač druhý den zemřel ve vojenské nemocnici na následky těžkých zranění hlavy. K zadržení Stropnického pomohla náhoda. "Šel jsem druhý den do Teska koupit nějaký alkohol. Tam mě potkal ten detektiv zBaumaxu, který mě poznal. Chytil mě a zavolal policii," řekl Stropnický. Hlavní líčení nyní pokračuje výslechy dalších svědků.
breeder
Anketa odhalila pravdu, většina školáků má zkušenost s drogou
Deník Mostecka 21.1.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 15| autor: LENKA KABELÁČOVÁ

Most - Poslední zpráva České školní inspekce z 5. základní školy v Mostě - Chanově přišla s velice negativním zjištěním. Hlavně u žáků druhého stupně zde totiž nebývale vzrostla zkušenost s alkoholem a drogami. V říjnu roku 2001 provedla škola na druhém stupni formou ankety vlastní průzkum, ve kterém se žáků tázala na zkušenosti s drogou, alkoholem a na trávení volného času. Výsledky byly alarmující. Ze zhruba osmdesáti žáků měla zkušenosti s drogou téměř polovina tázaných, a to nejen s "lehčí" marihuanou, ale v drtivé většině případů se objevoval také toluen či pervitin. V šestých třídách přiznali zkušenosti s drogou čtyři žáci, od sedmých tříd jejich počet však značně narůstá. Dvaadvacet nezletilých se v anonymních dotaznících přiznalo dokonce k tomu, že fetují až třikrát týdně. Příznivější není situace ani v souvislosti s alkoholem. Zkušenosti přiznávají více než dvě třetiny dětí, deset pije často, čtyřikrát tolik nezletilých v dotazníku přiznalo, že bývají hodně opilí. Že je situace na pováženou, přiznává také Miloslav Bajer, ředitel 5. základní školy. "V době výzkumu byla situace kritická, velké množství dětí přiznávalo kontakt s drogou či alkoholem," konstatoval. Vypovídá o tom také další zjištění průzkumu - třetina chanovských školáků tráví volný čas hlavně při hudbě, televizi či v partě, čtvrtina u herních automatů, pětina na diskotéce. Nejméně z nich, a to pouze občas, se věnuje sportu.
breeder
Noviny Chrudimska 21.1.2003| rubrika: Lokální| strana: 8| autor: KAMIL DUBSKÝ

Ze čtyřdenní služební cesty do nizozemského Ede se včera brzy ráno vrátili chrudimští policisté a úředníci. Zajímali se o řešení problémů s drogami, sociální prevenci a tamější kamerový systém.

Chrudim/Ede - Nejenom tepla kožených křesílek na radnici v partnerském městě Ede si minulý týden užívali chrudimští úředníci a policisté. Silné dojmy si lidé, které spojuje práce v sociální prevenci, včera ze služební cesty v Nizozemsku přivezli také přímo z ulice. Poseděli totiž třeba i ve světově proslulých nizozemských cofeeshopech. Tedy obchodech, kde je povolen legální prodej měkkých drog. "Bylo hrozné vidět, jak si sem na kole přijela roztřesená matka dvouletého dítěte, koupila si marihuanu a spolu s podobně nezdravě pohublým manželem a děckem si ji odjeli domů vykouřit," říká městská preventistka Radka Pochobradská. Země větrných mlýnů a sýrů je známá liberálním postojem k narkotikám.


breeder
Vlasta 15.1.2003| rubrika: Téma Vlasty| strana: 14| autor: MARIE KRÁLOVÁ, Foto PROFIMEDIA

Dceruška šlehačka
"Ta tady má zase binec," vzdychla si Věra, když ve šla do pokoje své šestnáctileté dcery. Už za pět minut zjistila, že nepořádek bohužel nebude dceřin největší problém.

Rozházené oblečení, knihy, cédéčka ... Věra se pustila do uklízení jako už tisíckrát předtím. Dcera byla jedináček a Věra na ni byla sama. Snažila se, jak mohla , ale čas jí pokaždé nezbyl. Taky to bylo vidět - dcera Věrka je poslední dobou roztěkaná, neustále něco ztrácí, matka jí pořád musí kupovat nové věci... "Aspoň jí uklidím," pomyslela si máma a vzala do ruky vysavač. Uklízí pod stolem, odtahuje skříňku, nad zvedává židle. Pod kobercem něco je. Modrý sešit. Věra chvíli váhala ,ale nakonec se rozhodla podívat. "V klubu je to super! Skvěle jsem se bavila, je to konečně o něčem jiným než s těma krávama ze školy." Tohle psala Věrka před třem i lety, ve třinácti. Novější zápisky ukazují, že se jí v klubu zalíbilo opravdu hodně. A také že se jí ta m zalíbilo něco konkrétního - pervitin. Věře došlo, že dcera věci z domu neztrácela, prostě je kradla. Odnášela je z bytu, aby je prodala. Věra se pustila do hledání a našla dvě injekční jehly. Svět se jí zhroutil, běžela k sestře a donekonečna se ptala: "Co jsem udělala špatně? " Další den odvlekla dceru k lékaři a začala jí zařizovat léčbu. Jenže Jana se vzpírala. Proč by někam chodila, o na přece není "závislák", může kdykoli přestat!

Je Věra špatná matka?

Věra by se -stejně jako podobně postižení rodiče - výčitkami zahrnovat neměla. Je jisté, že něco špatně udělala, proto že všichni občas uděláme něco špatně. Jenže za všechny problémy dětí nemohou rodiče, i když je to módní názor. Věra sice měla na dceru málo času ,ale to je samozřejmé, když s ní zůstala sama. Možná jí nebyla nejlepší přítelkyní, ovšem byla laskavá máma. Je plno dětí, které nikoho takového nemají,ale drogy neberou. Je jasné, že se Věra trápí, vždyť se musí dívat na to, jak se její dcera řítí do záhuby,ale nesmí obviňovat sebe. Přesto že je to těžké připustit, pravda je taková: Brát drogy je volba narkomana, ne jeho rodičů.

Trávař Petr

Petr chodil v poslední době domů často v náladě. Na tradiční: "Dejchni na mě," reagoval smíchem: "Ale mam i!" A opravdu z něj nikdy netáhlo. Jednou ho ale viděla sousedka v parku s partou. Kouřili marihuanu. Řekla to jeho mamince, ta manželovi a večer byla rodinná rada. Jen že Petr v tom žádný problém neviděl. "Ale mami, co blbneš? To vaše generace si určila, že je tráva droga. Alkohol a cigarety podle vás nejsou? To tedy jo -a daleko škodlivější! A taky čokoláda, kakao, čaj... I ten cukr, cosi do nich sypeš! Jenom že vy prostě nesnášíte trávu, takže se nesmí kouřit tráva. Ale vem si, kdyby ti někdo za kázal jíst cukr nebo pít kakao s tím, že je to droga, co bys mu řekla, no? " Máma nevěděla, co by mu odpověděla ,a tak Petr ještě chvíli kázal o léčivých účincích trávy, o kterých se psalo i v časopisech. "Kakao je droga, to jsou nápady," povzdechl si otec. Marihuanu Petrovi zakázali, ale stejně ho nemohou celý den držet za ručičku.

Měl Petr pravdu?
Mají mu rodiče "trávu " zakazovat? Všechno, co Petr vyjmenoval,skutečně drogy jsou. S dalším argumentem, že totiž marihuana neškodí, by ovšem u lékařů neuspěl. Protože je ale kouření "trávy" mezi mladým i lidmi běžné a je po něm "pohoda", všichni mají za to, že je neškodné. Rostlina Cannabissativa - hezká na pohled - je malou chemickou továrnou. Obsahu je 426 chemikálií,a když se za pálí, při kouření se těch to 426 látek promění v další dva tisíce nových, z nichž více než sedmdesát je cannabinoidů. V žádné jiné rostlině nejsou obsaženy. Účinnou látkou, po které "je pohoda", je cannabinoid THC. Kouření marihuany může opravdu vypadat neškodně. "Nakonec - my jsme měli alkohol, on má tu trávu, přejde ho to jako mě," pomyslel si večer Petrův otec a byl rád, že to není nic horšího. Jenže právě v podceňování účinků trávy je její největší nebezpečí. "Marihuana je přece lék,"argumentu je Petr. Jenže to se dá říct také o opiu a všech rostlinných alkaloidech. Jsou to jedy a léky současně - život a smrt, zdraví a nemoc. Zatím cosi Petr kouří dva jointy týdně, ukládá se mu THC s dalšími cannabinoidy do tukových tkání, jater, plic, mozku,sleziny a reprodukčních orgánů. Tělo je nestačí odbourávat,a protože ho Petr stále zásobuje dalšíma dalším THC, je jím doslova napěchovaný. Když si představíte TH C jako kouli o dvou polokoulích, ta k jednu z nich je schopné tělo odbourat během tří až sedmi dnů, jenom že ta zbývající polokulička je pomalu v puštěna do krevního oběhu. V moči je u běžného kuřáka zjistitelná ještě po sedmi až deseti dnech od požití. A jestliže si Petr dá dvě cigarety týdně, jakto asi vypadá v je ho mozku, v játrech, na plicích ... ? Při trvalém užívání se následkem chemické otravy snižuje schopnost se učit, protože kuřák nedokáže podržet informace v dlouhodobé paměti.

Jak poznáte, že vaše dítě u žívá marihuanu?
* jeho oblečení je cítit nasládlý pach, jako když se za pálí provaz.
*Často používá ústní vodu a deodoranty.
* Používá oční kapky (odstraňuje jim i zarudlost).
* Má zažloutlé prsty.
* Vypadá opile,ale alkohol cítit není.
*Je hodně hlasitý.
* Objevíte nedopalek ručně balené cigarety.
*Najdete o kouřenou pinzetu.
*Najdete semínka velikosti zápalkové hlavičky, v barvě od světle hnědé po černou. Bývají v krabičkách od filmů nebo v sáčcích.

Čichač Jindra

"Já nevím, proč s námi ten Jindra nechce jezdit," povzdychla si paní Opěnková cesto u z chaty. "To víš, už má svůj svět, je v učení, má jiné zájmy..." "Ale nebylo to hezké, když jsme sem všichni jezdívali spolu? " zasnila se ještě paní Opěnková, ovšem to už byli skoro doma. Vrátili se z víkendu už v sobotu, protože pršelo a venku se stejně brzy stmívá. "Jindra bude asi překvapený, viď? " Překvapení byli ovšem Opěnkovi. V předsíni stálo několik párů bot, ale nohy k nim nikde. "Jindro! Kde jen můžou být, kluci zatracení?" Byli v garáži a s nimi také množství výparů. Všude plechovky od ředidla, Jindra ležel na zemi a slabě dýchal, nad ním se skláněl kamarád, který byl ještě při vědomí, další ležel u dveří s igelitkou na hlavě. "Panebože, Jindříšku, co se stalo!? " vykřikovala paní Opěnková a vrhla se na kluka, který byl při vědomí. "Tak dost!" zařval duch a přítomný pan Opěnka ,otevřel dveře od garáže,aby dovnitř mohl vzduch, a zavelel: "Jdi zavolat doktora a přines deky! A ty tady nekoukej a okamžitě mi řekni, co se stalo!"

Čehose kluci nadýchali? Mohli zemřít?
Kluci si udělali čichačský mejdan,a to, že jej přežili, bylo velké štěstí. Obstarali si inhalanty, tedy těkavé látky jako benzin, barvy, lepidla a ředidla, které na jdete v každé domácnosti a koupíte v každé drogerii. V dechu jí senosem nebo ústy - nejčastě ji selátka vloží do igelitové tašky. Jakmile se setkáte s čichačem, rozhodně ho nepřehlédnete- tedy "nepřečichnete", protože všechny jeho oděvy i vlasy jsou načichlé výpary. Chroničtí čichači končí buď v nemocnici, nebo na hřbitově. Inhalantům se říká "droga blbých", protože způsobují nevratné mozkové poškození. Snižují schopnost myslet, pamatovat si, rozlišit dobré od špatného.

Tabletková Radka
"V žádném případě tam nepůjdeš!" křičela paní Jarková vztekle na dceru, když viděla, jak si bere svoje"mejdanové " tričko. "Nejsem zvědavá na to,abys ta mně kde fetovala!" Čtrnáctiletá Radka obrátila oči v sloup. "Vždyť ti říkám, že žádný drogy neberu. Nevím, co ti zas kdo řekl..." Paní Jarková si ale tvrdý přístup nedala vymluvit - viděla v televizi detektivku o tom, jak děti na tanečních party polykaly nějaké tablety a pak zemřely vyčerpáním. Radka si ale zvykla chodit s kamarádka mi tančit každý víkend, a když se tam dá extáze normálně koupit a bere ji každý, tak to přece není droga. Akorát se musí hodně pít,a to si Radka hlídá. Jak jinak by vydržela to šílené taneční tempo? A na víc je to hrozná pohoda, pomyslí si Radka. To by máma nepochopila, že svět dostane okamžitě růžové barvy... To si fakt neumí představit, mít všechny kolem sebe ráda, na všechny se usmívat,skvěle se bavit. Pořád jenom sedí zavřená doma a chtěla by,abych tam dřepěla taky. Vždyť se nic neděje! A konečně jsem se zbavila té svojí věčné upejpavosti, konečně se skvěle bavím! Místo aby se radovala, že se netahám s klukama, ještě mě buzeruje!

Má Radka pravdu?

Když se"to" dá koupit, nejde o drogu? Extáze nebezpečná droga rozhodně je a na mnoha tanečních party pořadatelé bedlivě hlídají,aby ji tam nikdo neprodával. Radce hrozí psychóza a halucinace, které rozhodně nemusejí být příjemné. Obzvlášť nebezpečná je extáze pro diabetiky. Každému bez rozdílu ale hrozí poškození mozkových buněk, vznik psychického návyku a poruchy sebeovládání. I s tím vyčerpáním měla pravdu maminka -extáze totiž způsobuje dehydrataci, a navíc tlumí tělesné pocity. To znamená, že její uživatelé necítí hlad ani žízeň ,ale ani fyzické vyčerpání,a může tedy dojít ke kolapsu s následkem smrti.

Stará smažka

"Tati, dneska jsem viděl Karlovýho tátu, naprostá smažka, to ti říkám," zahájil konverzaci u stolu dvanáctiletý Michal. "Smažka? " zeptal se otec pro jistotu, že dobře slyšel. "Smažka je na heráku už asi sto let." Sto let to nebylo, ale že je pan Koliha, otec Michalova kamaráda Káji, bývalý narkoman, to tatínek věděl. Feťačka byla i Kájova máma, ale zmizela. Buď umřela ,a nebo se někde toulá s nějakou partou. Pamatoval se na doby, kdy ti dva spolu začínali. Takový hezký pár to byl, jenomže ona chtěla pořádně jaké vzrušení, všechno jí připadalo málo zajímavé, vyzkoušela kdeco. Alkohol,sex, na konec pervitin a heroin. A on s ní, protože ji nechtěl ztratit. Ztratil ji stejně a všechno ostatní taky. Zůstal mu syn,o kterého se staral, jak mohl. Naléčení byl tolikrát, že už si to nikdo nepamatoval. Teď je na metadonu -substituční léčbě. To všechno proletělo Michalovu otci hlavou a chtěl k tomu synovi něco říct, ale Michal už na štěstí převedl řeč na počítačový program. Tak snad když to kluk vidí na vlastní oči, aspoň si třeba dá pozor.

Zpátky k Věrce

Jak to ale dopadne s Věrkou a pervitinem z úvodního příběhu? Existuje cesta zpátky? Ano, i když není jednoduchá. Její maminka totiž přece jen chybu udělala - paradoxně právě tu, že dceru sebrala a "dala " naléčení. Ono to totiž s droga mi není tak prosté. Zasáhnout se nedá ve všech etapách té to záliby. Kdo už začal pervitin nebo jinou drogu užívat, pak si ji o pravdu užívá a nechápe, co je v nepořádku. Když léčíte člověka, který se léčit nechce, protože žádný problém nevnímá, není terapie k ničemu. Léčba chce čas a musí o ni stát narkoman sám. Takže bohužel - dokud "malá " Věra bude mít pocit, že je v pohodě, léčit se nedá. Věra "velká " by proto měla navštívit protidrogového poradce, které ho najde na krajském úřadě. Ten bude nejlépe vědět, co zřídit a kdy.
(Všechny u vedené příběhy jsou skutečné, redakce pouze změnila jména.)

Kde hledat pomoc
Existuje řada institucí, které se na pomoc narkomanům specializují,ale ne každá z nich je vhodná pro všechny. Pokud máte podezření, že někdo z vašich blízkých či vaše dítě bere drogy, poraďte se s protidrogovým koordinátorem. Toho najdete na každém krajském úřadě a v Praze působí v každé městské části. Má přehled o všech pomáhajících institucích a podle fáze závislosti postižené ho doporučí, kam se můžete obrátit.

Co můžete udělat?
Především si uvědomte,že pokud člověk kouří marihuanu nebo užívá extázi, není to narkoman válící se v drogovém doupěti na pokraji smrti.Přese všechno, co tu bylo o těchto dvou drogách řečeno,by nebylo moudré panikařit ani takového člověka násilím vléct do odvykacích center. Následující pravidla platí především pro příbuzné těch, kteří si drogy píchají.
* Pokud jste zjistili,že vaše dítě užívá drogy,je to paradoxně dobrý okamžik .Možná vaše dítě dokonce toto odhalení nastražilo úmyslně,protože si už se svým problémem neví rady. Pokud je nenajdete ve zdraví ohrožujícím stavu, nejednejte unáhleně.
* Snažte se zjistit, co užívá a v jaké fázi užívání se nachází- jestli drogu jen tak zkouší,nebo je pravidelný uživatel,či má už skutečný problém se závislostí. Podle toho volte další postup.Není nic horšího než běžet s mladým experimentátorem do K centra!
* Při řešení se snažte být konstruktivní .Nekřičte a neztrácejte energii hledáním viny.
* Neřešte situaci sami, poraďte se s těmi,kteří se v problematice vyznají.
* Nemlčte a netvařte se, že problém neexistuje. Mluvte o drogách jaks uživatelem,tak s lidmi z jeho okolí.

Jestliže zjistíte, že někdo blízký užívá drogy injekčně a je ve fázi závislosti, potom:
* Je důležité,aby se šel léčit.Je zapotřebí ho k léčbě přimět, ale nepůjde to ani přemlouváním,ani nakazováním, ani odvážením do léčeben.Pokud totiž nebude sám chtít, léčit se nezačne.
* Vaše pomoc spočívá v tom,že společně najdete problém a pomůžete mu jej pocítit.Toho ale nedosáhnete slovy - narkoman vás neposlouchá,mezi ním a vámi stojí droga. Narkomana zajímá jen ona,v tuto chvíli lže a krade,aby si ji mohl opatřit.Vykažte proto drogu z vašeho domu.Řekněte:"Máme tě moc rádi a chceme tě tady,ale drogu ne.Tu nebudeme tolerovat,přijď ,až budeš bez ní." Nedovolte tedy,aby narkoman doma drogu užíval nebo schovával.
* Neposkytujte mu servis ani peníze.Jak jinak zjistí, že nějaký problém existuje,když všechno je vlastně v pořádku?
* Stanovtepravidla.Nenechteseokrádatanitýrat,aninasebenenechtekřičet.
* Přesto buďte konstruktivní.Neříkejte"...cos mi to udělal!",vždyť ubližuje především sobě.Svou lásku ale neprojevujte prostřednictvím pochopení- drogy prostě chápat ani tolerovat nebudete.

Co dělat v krizi?
* Jestliže máte podezření na otravu,volejte lékaře. Pokud došlo k vdechování ředidel, za jistěte přívod vzduchu. Nepodávejte kávu, mléko ani alkohol. Snažte se zjistit,čím se postižený otrávil.
* Pokud je při vědomí a k otravě došlo ústy, podejte postižené mu větší množství vody, třeba s živočišným uhlím,stlačením kořene jazyka vyvolejte zvracení a neustále ho hlídejte.
* Pokud je při vědomí a k otravě došlo nitrožilní cestou nebo vdechnutím,nemá smysl vyvolávat zvracení. Nicméně postižené ho hlídejte.
*Pokud je postižený v bezvědomí ,nic nepodávejte ústy a nesnažte se vyvolat zvracení, protože by mohlo dojít k vdechnutí zvratků. Položte ho do stabilizované polohy a kontrolujte dýchání. Jestliže nedýchá, zahajte umělé dýchání.
*Pokud užil marihuanu nebo hašiš,hrozí úzkostné stavy, takže je třeba zajistit dohled,aby pod vlivem drogy neublížil sobě nebo někomu jinému. U pervitinu, kokainu i halucinogenů je třeba za jistit nepřetržitý dohled více osobami, protože postižený pod vlivem drogy může jednat nebezpečně vůči sobě i okolí. Po konzumaci opiátů se stane, že postižený "zapomene" dýchat - takže kontrolujte jeho dech.

Jak droga vypadá?
* Marihuana je sušená rostlina Cannabissativa, uložená obvykle v plechové krabičce nebo v sáčku.
* Hašiš jsou hnědé tuhé kousky zaschlé pryskyřice z konopí, které se kouří, nebo olej, který se kape na cigarety.
* Pervitin je prášek - buď bílý, jestliže je vyrobený z čistého efedrinu,a nebo nahnědlý, byl-li vyroben z léků obsahujících efedrin. Užívat se dá i šňupáním ,ale nejčastěji injekčně. Bývá za balen v papírku, takzvaném psaníčku.
* Heroin je jednou z nejnebezpečnějších a nejnávykovějších drog. Je to opiát a tělo si na něj velice rychle zvykne. Šňupe se, kouří,ale nejčastěji je užíván injekčně. Je to bílý prášek, který ale může být zabarveni do nejrůznějších odstínů hnědé. Extáze (MDMA) vypadá jako běžná léková tableta, je lehce zbarvená nebo bílá. Může být kulatá nebo třeba ve tvaru srdíčka a je na ní vyražený obrázek nebo logo -andělíček, netopýr nebo kačer Donald.
* Kokain se vyrábí z listů jihoamerické rostliny koky a vypadá jako bílý prášek.
* Crack je koncentrovaná směs kokainu, jedlé sody a vody, která je v krystalické formě určená ke kouření.
* LS D je papírek napuštěný kyselinou lysergovou. Vypadá jako malá poštovní známka a vkládá se pod jazyk. Papírky jsou s obrázky Barta Simpsona, jahody nebo jiných veselých motivů.
* Opiáty (heroin, morfin, kodein) jsou obsaženy v prášku bílé až hnědé barvy. Užívají se nitrožilně nebo se i kouří. Vzniká po nich silná tělesná závislost. Zpočátku se opiát bere,a by člověku bylo líp, potom ,aby m u ne bylo tak špatně.

Kolik stojí dávka?
* Marihuana: obvykle se neprodává, ale daruje. Pokud je na prodej, jde nejspíš o silnější drogu skunk. Cena cigarety je mezi 30 až 150 korunami.
* Hašiš: 100 až 150 korun za gram.
* Pervitin: prodává se v "psaníčkách", tedy zabalený v papírku, ve kterém je různé množství drogy. Neprodává se na gramy,ale podle množství peněz - třeba "za tři sta". Gram stojí 1000 korun.
* Kokain: je doga bohatých. Cena dosahuje asi 2000 až 2500 korun za gram.
* Extáze: od 150 do 400 korun.
* Heroin: 1000 korun za gram.

Jak poznáte, že dítě užívá drogy?
* Často mění náladu a zhoršuje se mu prospěch .
* O drogách mluví zasvěceně a často, ale o narkomanech, kteří jsou závislí, pohrdlivě.
* Na jednou je kolem něj mnohem více "blbců " než dříve. Často někoho kritizuje, ví, kdo co dělá dobře a kdo špatně .
* Pořád poučuje a diskutuje o složitých problémech.

Tab.:
Marihuana
* Příznaky - veselost,rozjařenost,rozšířené zornice,zarudlé oči,výrazně zvýšená chuť k jídlu,pot páchne po spáleném listí nebo trávě
* Účinky - od mírné euforie po halucinace
* Rizika - zhoršení koordinace,postřehu,prodloužení reakčního času - riziko dopravních nehod, úzkost a přeludy

Extáze
* Příznaky - žízeň,rozšířené zornice,panika, zmatenost,nespavost
* Účinky - nadbytečná energie,zvýšená barevná vnímavost,psychóza a halucinace, změněné prožívání reality včetně vlastní osoby,změny nálady
* Rizika -obzvláště nebezpečná pro diabetiky,možné poškození mozkových buněk,vznik psychického návyku, poruchy sebeovládání,přehlížení fyzické vyčerpanosti, při nedostatku tekutin dehydratace až smrt

Pervitin
* Příznaky - zvýšený krevní tlak,rozšířené zornice,neklid
* Účinky - zvýšení bdělosti,potřeba překotné činnosti,neklid,po odeznění účinku hlad,vyčerpání, deprese
* Rizika -vznik výrazné psychické závislosti(nedochází ke zvyšování dávek,ale droga je užívána častěji), pocity pronásledování,agresivita,halucinace, poruchy paměti,infekce HIV-AIDS

LSD
* Příznaky- rozšířené zornice,zrychlený pulz, zrudnutí v obličeji
* Účinky - poruchy vnímání různých smyslů, zejména halucinace,změněné prožívání reality,změny nálady
* Rizika -nepředvídatelné chování,dlouhodobé psychické účinky,riziko sebevražedného chování

Kokain
* Příznaky- pocení,sucho v ústech,zvýšený krevní tlak,euforie,rozšířené zorničky, poškození nosní přepážky,pocit chladu v obličeji,poruchy vidění,iluze,epileptické křeče,srdeční arytmie
* Účinky - tělesná i duševní stimulace,zvýšení bdělosti,odstranění únavy,potřeba překotné činnosti,neklid,náladovost,agresivita,nesmyslná hovornost
* Rizika -vznik výrazné psychické závislosti,pocity pronásledování,halucinace,poruchy paměti

Crack
* Příznaky- rychlý nástup příznaků, extrémní euforie, ztráta sebekontroly, roztřesenost, agresivní chování, rozšířené zornice
* Účinky - tělesná i duševní stimulace,potřeba překotné činnosti,nespavost,svědění, pocity síly a nadřazenosti
* Rizika -vznik výrazné psychické závislosti,agresivita, halucinace,poruchy paměti

Heroin, morfin, kodein(opiáty)
* Příznaky -stav omámení,poruchy koordinace, zpomalené reakce,zúžení zornic,ospalost,stopy vpichů na rukou, pažích,nohou,bledá kůže
* Účinky - celkový duševní a tělesný útlum,snížení nebo odstranění bolesti
* Rizika -možnost předávkování končící smrtí,rychlý vznik psychické a fyzické závislosti,poškození organismu, riziko infekce HIV/AIDS, hepatitida

Inhalátory (lepidla a rozpouštědla )
* Příznaky - chemický zápach z ústa šatů, zasněnost,opilé vzezření,rozšířené zornice,zarudlé oči,vyrážka v okolí ústa nosu,stopy chemikálií na rukou i oděvu
* Účinky - psychický útlum,obluzenost,spavost, poruchy vnímání,agresivní chování
* Rizika - poruchy jater,mozku,plic,krve,zhoršení paměti, zvýšená únava,psychická závislost;nejvážnějším je možné předávkování s následnou těžkou otravou, což je obvyklé,protože se vlastně nijak nedávkuje- prostě se vezme plechovka a čichá se
Srooga
Ach jo, :(
člověk tajně sní alespoň o dekriminalizaci a pak, když si někde přečtu tohle...je mi z toho blbě :(
Walhalla2000
"Bylo hrozné vidět, jak si sem na kole přijela roztřesená matka dvouletého dítěte, koupila si marihuanu a spolu s podobně nezdravě pohublým manželem a děckem si ji odjeli domů vykouřit," říká městská preventistka Radka Pochobradská. Země větrných mlýnů a sýrů je známá liberálním postojem k narkotikám.


tohle je strasny.... ja si zase uvedomuji to, jak tam prisel typ v kvadru a s kufrem dal si speka a kafe, precetl noviny a sel dal. Nic vic, nic min...

dementi jedni mongoloidni...

ostatne k mediim!!! stal jsem se svedkem loupezneho prepadeni. Cikanka pobodala prodavacku a pri odchodu je jeste majzla prez hlavu kilovym pytlem strouhanky. V novinach to vyslo pod tytulkem "v kramu se prali strouhankou" a nebylo tam ani slovo o tom, ze prodavacka byla pobodana a uz dva tydny je v nemocnici... media jsou svine
eMson
no ja nevim - jak je to s tim ukladanim v tele???
jak casto by se melo dat hulit (normal)???
ale at si jdou fsechny media do prd**e (pis zvlast) jestli me sbalej za to, ze si hulim v parku brko, tak je pokousu!!!!! :D
fak.gesho
Kurva zase sme u toho, "Tabletova jarka","Marihuovanovi Petr", kurva s drogama se zije tisice let a ted je chtej vyhubit?, chtej si nechat tu ktera jim nejvic prirostla k srdci (coz jiste znamena, ze je to droga spravna), hlemzi neuveritelny, hlavne to o trave, dyt tam nebylo nic konkretniho, kluk da 2 speky tydne, co to melou, ze o dvou hemisferach>?, fsechno se ti uklada v mozku, proc jen nekdo nezhodnotil alkohol proc?---protoze to je skoro stejny zlo jako trava. Zajmalo by me jestli tata Petra uz prestal pit?, nejsem odpurce alkoholu, prave naopak, ja dokazu bez problemu rict trave ne, v posledni dobe si dam tak speka za mesic, ale kazdej vikend skejsnu v hospe u pivka. Je to daleko tezsi nedat si pivko. Co tim ty lidi sledujou, co tim chtej dokazat? Vymytej vsechny drogy, bude do sebe ladovat prazky na uklidneni?, nebo co?, co kurva chtej. Tohle je podle mne marnej boj, ja si budu stridme a potichu hulit svi modeli a seru na naky prosazova, seru na ne at se ulejou alkacem k smrti nebo at na stary kolena polikaj prazky, aby se nemuseli hadat s detma, ja budu zit vlastni smysluplny zivot a budu se odreagovavat jak ja budu chtit a ne jak mi reknou media.

!!!FUCK OFF THIS SUSCKERS DEMOCRACY!!!
uz me nebavi s temahle vecma nak hejbat, uz me nebavi tohle nekomu vysvetlovat, kdyz to stejne nikdo neposloucha, ale co je neprijemnejsi uz me to nebavi poslouchat, nahcal bych jim do huby...

Zijte a relaxujte jak je libo, jen davejte pozor na demokraticko-totalitni system (skoro)vseevropske politiky...
Dude
sem plnej THC - aby mě nějaký marihuanový závisláci nechytli, nerozřezali a všechny ty canabidiliodilylidy ze mě nevysáli....:eek::eek::eek::eek:
bože, já mám STRAACH!!!!
m.y.s.e.l.f
Noviny Ede(Nizozemí) 28.1.2003| rubrika: Lokální| strana: 1| autor: Prins Hendrikkade

Ze čtyřdenní služební cesty do českého Chrumlova se včera brzy ráno vrátili nizozemští policisté, úředníci a obchodníci coffeeshopů. Zajímali se o řešení problémů s alkoholem, sociální prevenci a náš kamerový systém.

Ede/Chrudim - Nejenom tepla kožených křesílek na radnici v partnerském městě Chrudim si minulý týden užívali nizozemští úředníci, policisté a coffeeshopeři. Silné dojmy si lidé, které spojuje práce v sociální prevenci a zajištění pohody, včera ze služební cesty v České republice přivezli také přímo z ulice. Poseděli totiž třeba i ve světově proslulých českých hospodách. Tedy zařízeních, kde je povolen legální prodej tvrdých drog. "Bylo hrozné vidět, jak si sem na kole přijel roztřesený otec dvouletého dítěte, na místě zkonzumoval 0,5l rumu, 10 piv, koupil si džbán piva a spolu s podobně nezdravě otylou manželkou a děckem si jej odjeli domů vypít," říká městský preventista Oude Antoniesbreestraat. "Také jsme byli zděšeni množstvím tvrdého alkoholu jaké dokážou někteří čeští občané zkonzumovat. A váš stát proti tomu to nic nedělá ..." postekla si Oudezijds Achterburgwal, zástupkyňe holankých coffeeshopů. Země broušeného křišťálu a vysokých pecí je známá liberálním postojem k narkotikám.
m.y.s.e.l.f
Chlasta 29.1.2003| rubrika: Téma Chlasty| strana: 1| autor: MAŘKA KRÁVOVÁ, Foto AMAMEDIA

Alkáč Jarda

Jarda byl kdysi člověk jako každý jiný. Žil spokojený život, měl rodinu, rád chodil do práce a platil daně. Jednoho dne po práci jej však jeho "kmarádi" z práce pozvali ať si s nima zajde do hospody "na jedo". Řekl si že to teda vyzkouší a že z jednoho piva se mu přece nemůže nic stát. Po konzumaci první 0,5 dávky pivní tekutiny se mu z hospůdky moc nechtělo a tak tam s "kamarády" zůstal dál. Co následovalo není třeba popisovat. Konzumomal další dávky alkoholu až do stavu kdy už nemohl chodit a kamarádi jej pozdních nočních hodinách museli odnést domů. V další dny se tento drogový rutuál opakoval. Ač se jeho produktivita v práci výrazně snížila a začla se u něj projevovat migréna a zvýšená únava, nadále pokračoval v konzumaci těchno vysoce nebezpečných látek. Několikrát byl také odvezen na protialkoholickou záchytnou stanici.

Je Jarda špatný člověk ?

Určitě ne. K alkoholu jej přemluvili jeho dobří kamarádi a přece by nebyl proti nim. Užíváním alkoholu také výrazně přispívá státní pokladně a to je přece velmi záslužné! Jakou cenu v této chvályhodné činnosti hraje to, že začal mívat deprese, stal se velmi agresivním, že se již nevěnuje rodině a že jeho játra již brzy přestanou fungovat? Vůbec žádnou!


Kolik stojí dávka?

* Pivo - obvykle se prodává ve skleněných lavích o obsahu 0,5l, vyjímečně 0,3l (jsou známy výskyty této látky v plechových (hliníkových) nádobách). Cena se většinou pohybuje mezi 8 a 40 korunami. V drogových doupětech s názvem RESTAURACE se tato droga přečerpává z velkooběmových nerezových sudů tam se cena pohybuje od 12 do 50 korun.

* Rum, Fernet, Vodka, Bechreovka ... - tyto destiláty se prodávají v různě velých lahvích (od 0,2 do zpravidla 1l). Cena za 0,5l se pohybuje od 60 do 150 korun. V drogových doupětech se cena těchto nebezpečných látek pohybuje na výrazně vyšší hranici. Zde si dealeři priřážejí tučné rabaty. Cena se většinou určuje za množství označované jako tzv."panák" (0.05l) a bývá od 20 do 80 korun.


Jak poznáte, že člověk užívá alkohol?

* Často mění náladu a zhoršuje se mu pracovní výkonnost
* Velmi často trpí bolestmi hlavy a nevolností. Bolest hlavy "léčí" užitím další dávky alkoholu.


Tabulka:

Alkohol (pivo, víno, destiláty ...)

* Příznaky - rozšířené zornice, skleněné oči, alkolický zápach z úst, poruchy koordinace, snížený krevní tlak, pocit tepla v obličeji

* Účinky - v první fázi veselost a rozjařenost, v pozdější fázi změny nálady, deprese, agresivita, migréna, nevolnost

* Rizika - zhoršení koordinace, postřehu, prodloužení reakčního času - riziko dopravních nehod, poškození mozkových buněk, rychlý vznik psychického a fyzického návyku, poruchy sebeovládání, nepředvídatelné chování, poškození organismu, poruchy jater, zvýšená únava, možné předávkování s následnou těžkou otravou končící smrtí
fak.gesho
HEHEEE, moc pekne, jen to hodit na podtitulek do novin. Dal bych ti karmu, ale nevim jak na to:D...



Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma