Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
2401 - monitoring médií - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mladí kuřáci marihuany si zadělávají na závislost
Mladá fronta DNES 23.1.2003| rubrika: Ze světa| strana: 10| autor: (ČTK)

Washington - Lidem, kteří užívali marihuanu do věku sedmnácti let, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách nebo na alkoholu.
Vyplývá to z americko-australské studie, jejíž výsledky byly uveřejněny v americkém časopise The Journal of the American Medical Association.
Autoři zprávy dospěli k závěru, že věk, kdy se začíná s konzumací marihuany, ovlivňuje další vývoj osoby a vede k užívání dalších drog nebo alkoholu a že tento vývoj nemá nic společného s geny.
Vědci zkoumali 311 australských dvojčat stejného pohlaví.
"Každý pár měl stejné předky a byl vybaven stejnými geny.
Jeden z dvojice začal užívat marihuanu před sedmnáctým rokem, a druhý ne," řekl Michael Lynskey, autor hlavní studie.
Dvojčata se vyvíjela různě.
Ten z dvojice, který začal užívat marihuanu před sedmnáctým rokem, měl ve věku dvaceti nebo třiceti let větší problémy s dalšími drogami nebo alkoholem: 46 procent z nich bylo závislých na marihuaně a 43 na alkoholu. Byla u nich zaznamenána také větší spotřeba dalších drog, například kokainu (48 procent), heroinu (14 procent) a halucinogenů (35 procent).


Užívání marihuany v mladém věku předznamenává další závislost
Zpravodajství ČTK 22.1.2003, rubrika: Zdravotnictví - USA, Kanada a OSN| autor: KO

WASHINGTON 22. ledna (ČTK) - Lidem, kteří užívali marihuanu do věku 17 let, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách nebo na alkoholu. Vyplývá to z americko-australské studie, jejíž výsledky byly uveřejněny v americkém časopise The Journal of the American Medical Association.

Autoři zprávy dospěli k závěru, že věk, kdy se začíná s konzumací marihuany, ovlivňuje další vývoj osoby a vede k užívání dalších drog nebo alkoholu a že tento vývoj nemá nic společného s geny.

Vědci zkoumali 311 australských dvojčat stejného pohlaví. "Každý pár měl stejné předky a byl vybaven stejnými geny. Jeden z dvojice začal užívat marihuanu před sedmnáctým rokem a druhý ne," řekl Michael Lynskey, autor hlavní studie.

Dvojčata se vyvíjela různě. Ten z dvojice, který začal užívat marihuanu před sedmnáctým rokem, měl ve věku dvaceti nebo třiceti let větší problémy s dalšími drogami nebo alkoholem: 46 procent z nich bylo závislých na marihuaně a 43 na alkoholu.

Byla u nich zaznamenána také větší spotřeba dalších drog, například kokainu (48 procent), heroinu (14 procent) a halucinogenů (35 procent), řekl tento psychiatr, který vyučuje na lékařské fakultě v Saint-Louis (Missouri) a je členem výzkumného týmu Institutu lékařských studií v Queenslandu.


Vědci: Marihuana zvyšuje riziko další závislosti
Lidové noviny 23.1.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 12| autor: mv, čtk

WASHINGTON - V americko-australském časopise The Journal of the American Medical Association byla zveřejněna studie, z níž vyplývá, že u lidí, kteří začali užívat marihuanu před sedmnáctým rokem, existuje pětkrát větší riziko, že se u nich vyvine závislost na alkoholu nebo tvrdých drogách. Vědci zkoumali 311 australských dvojčat stejného pohlaví. "Každý pár měl stejné předky a podobnou genovou výbavu. Jeden z dvojice začal užívat marihuanu před sedmnáctým rokem, druhý ne," řekl autor studie Michael Lynskey. Ten, který začal užívat marihuanu, měl ve starším věku problémy s drogami nebo alkoholem.


* Hrozí větší riziko

DALLAS (ČTK) - Lidem, kteří užívali marihuanu do věku 17 let, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách či na alkoholu. Vyplývá to z americko-australské studie.


GENY NEJSOU NA VINĚ
Metro 23.1.2003| rubrika: Notes| strana: 7

Autoři zprávy dospěli k závěru, že věk, kdy se začíná s konzumací marihuany, ovlivňuje další vývoj osoby a vede k užívání dalších drog nebo alkoholu a že tento vývoj nemá nic společného s geny. Zdroj: ČTK


Marihuana vede k závislostem
Metro 23.1.2003| rubrika: Notes| strana: 7| autor: (ČTK)

USA Lidem, kteří užívali marihuanu do věku 17 let, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách nebo na alkoholu. V yplývá to z americkoaustralské studie, jejíž výsledky byly uveřejněny v odborném tisku.

[Edited by breeder on 24-01-2003 at 09:19 AM]
breeder
Dva učni nabízeli kamarádům drogy, teď jim hrozí vězení
Mladá fronta DNES 23.1.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 1| autor: (hop)

Ostrava - Policisté včera začali trestně stíhat dva učně z Ostravy-Jihu kvůli nedovolené výrobě, držení a šíření drog. Oba mladíci, kterým je šestnáct a sedmnáct let, loni nabízeli v kuřárně jednoho z ostravských středních odborných učilišť nejméně třem mladistvým spolužákům marihuanu a hašiš. Na jejich aktivitu přišli pedagogové a obrátili se na policii. Šíření drog na učilišti pak potvrdili další svědci z řad učňů. „Na případu stále pracujeme. Učňi jsou stíháni na svobodě, ale hrozí jim až pětileté vězení, a to jen vzhledem k tomu, že jde o mladistvé,“ řekl policejní mluvčí Milan Klézl. Užívání měkkých drog, mezi něž patří právě marihuana či hašiš, je mezi učni a středoškoláky na Ostravsku velmi rozšířené. Jde o módu, kterou mladí lidé považují za neškodnou. Podle některých odborníků se však užívání měkkých drog může stát odrazovým můstkem k závažnější drogové závislosti.
Walhalla2000
fakt by mne zajimalo, kolik dvajcat mohli zkoumat. kolik dvojcat (jednovajecnych) se pred sedmnactym rokem rozdeli tak, aby bracha hulil a druhej ne... ja myslel, ze delaji vsechno spolu a stejne... nebo to jako jednomu nutili travu a druhemu ji nedoprali? nebo jak se takovy test muze provadet...

ja kdybych mel dvojce, tak jsme oba zhuleni do nerozpoznani...
breeder
Hospodářské noviny 23.1.2003| rubrika: zdraví| strana: 3| autor: (pas)

Časté užívání konopí může podle výsledků nové studie spouštět depresivní onemocnění. Odborníci dále uvádějí, že konopí zvyšuje riziko vzniku schizofrenie. Výsledky byly zveřejněny v časopise British Medical Journal. Studie má tři části. První zpracovali odborníci z Austrálie. Sedmiletého výzkumu se zúčastnilo 1600 dívek do 20 let. Výsledky ukázaly, že ty dívky, které užívaly drogu každodenně trpěly depresemi pětkrát častěji než ta skupina dívek, které drogu neužívaly vůbec. Druhá studie provedena švédskými vědci zjistila, že u 30 procent zkoumaných mužů se v důsledku kouření konopí vyvinula schizofrenie. Třetí studie britských vědců upozornila, že schizofrenie se vyvinula zejména u těch lidí, kteří užívali drogu v mladším věku.

breeder
Zpravodajství ČTK 22.1.2003, rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN| autor: JB

NEW YORK 22. ledna (ČTK) - Tablety extáze s vyraženým obrázkem Harryho Pottera prodávala ve Spojených státech skupina pašeráků. Celkem 400.000 tablet s obrázkem populárního dětského hrdiny zabavili newyorští detektivové.

"Tablety s Harrym Potterem jsou cíleně zaměřeny na mladé lidi," řekl agent americké Agentury pro potírání drog (DEA) britské agentuře BBC. Tablety se prodávaly po 15 dolarech, údajně i dětem ve věku 12 let. Ve středu bylo v souvislosti s tímto případem vyslechnuto 14 lidí. Pokud budou usvědčeni z účasti na prodeji drog, hrozí jim 20 let vězení a pokuta ve výši milionu dolarů.

Pašeráci drog by podle expertů mohli pocházet z Dominikánské republiky, Španělska a Spojených států. Drogy zřejmě propašovali pod těsným oblečením nebo je vložili do balíčků, které lze spolknout.

Podle úřadů by někteří z kurýrů mohli pokračovat do Dominikánské republiky, kde by obdrželi kokain, který budou pašovat do Evropy, napsala agentura AP. Obvinění byla vznesena na základě půlročního pátrání úřadů Španělska a Spojených států.

Droga extáze oblíbená především mezi mládeží na celém světě se řadí mezi stimulanty, během čtyři až šest hodin trvajícího působení dodává energii a aktivitu a oddaluje potřebu spánku. Hlavním rizikem při užití je schopnost potlačit vnímání žízně, kvůli němuž může dojít k vážné zdravotní újmě způsobené dehydratací a přehřátím organismu.
breeder
Vodu má jen na mytí
Ring 21.1.2003| rubrika: Ringu neuniklo| strana: 34| autor: Foto: PETR JAHN

Slavnosti nového piva, které bylo vyrobeno z loni uzrálých surovin, se zúčastnil i moderátor Petr Rychlý. Jeho vztah k národnímu moku je více než kladný. "Ze 70 procent jde do mě z tekutin právě pivo. V mládí jsem měl více času posedět v hospodě, běžně jsem v 18 letech dělal devět desítek. Jelikož teď mám hodně práce, přešel jsem na dvanáctku a snížil samozřejmě i počet kousků. Pivo je pro mě úžasné sedativum a nedokážu si představit, že bych si po večeři dal místo něj vodu."
viridis
Hmmm. zajimavy: tady 311 dvojcat, onde 1600 divek, vsichni hulej, data se zpracovavaji, vse je v pohode.... to je divny - jaktoze je nikdo nestiha ? Ze by, kdyz je to pro ucely vyzkumu, jehoz vysledkem je (na neci objednavku) statisticky podlozeny 'dukaz' o skodlivosti prislusne substance, organy cinne v trestnim rizeni mhourily oko, nebo je za tim neco jineho ?
fak.gesho
ale nejsem si jist verohodnosti onech zprav. Samozrejme, ze marihuana dopomaha k vyvolani schizofrenie, ale nerekl bych, ze az v takovem meritku, vubec se mi to zda jako velke kategorizovani, nehlede na to, ze vytahli zase to zname marihuana = startovaci droga. Neco pravdy na tom bude, ale nedovolim si nepodotknout sve tvrzeni, ze startovaci drogou je alkohol, ale to jim asi nevysvetlite, ze kdyz zakazou travu, stejne to nikam nepovede a ze kdby ji dekriminalizovali tak pocet prestupu na tvrde drogy klesne coz by samo podle me zapricineno tim, ze uzivatele marihuany, by se mohli dostat k trave legalni cestou (koupit v shopu) nebo vypestovat a nemuseli by behat ve ctvtrich kde ti dealer travi muze nabidnout i kox, ano je to dany tim, ze se clovek dostane no jine spolecenske vrstvi, prave tim, ze se k marihuane nedostane legalni cestou. Ale myslim ze kriminalizace a ztuzeni zakonu rozhodne omezeni prestupu na tvrde drogy nepomuze, jedine co bude znat, ze se mozna pocet kuraku marihuany snizi, ale rozhodne se nesnizi pocet kuraku, kteri prestoupi dal. Kurva, ale vysvetlujte to nekdo vedcum, spolecensky nedocenenym zakomplexovanym osobam, ktere se kurva na tyhle mista nikdy nepodivaj. Vysvetlujte to politikum, ktery hltaj plnymi dousky keci od tehle socialne zaostalych jedincu. A vysvetlujte to nekdo obcanum, ktery tyhle keci hltaj od politiku:D. Je to spis k placi nez k smichu...
chobot
K tomu clanku z Hosp. novin o schiofrenii a depresi:

Ze serveru British Medical Journalu jsem si stahnul tu studii na kterou se v tom clanku odvolavaji. Jak to u nasich novinaru je skoro pravidlem, to co pisi v hosp. novinach se podstatne lisi od skutecnych vysledku te studie.

Takze co je v originalu:

U prvni studie (australska): Netvrdi tam, ze u 30% procent hulicu se vyvinula shizofrenie, ale ze mezi hulici byl o 30% vyssi vyskyt schizofrenie - coz je trochu rozdil, ze?

U te druhe studie (Svedsko): Pise se tam, ze u kazdodennich hulicek byl zjisten 5 krat castejsi vyskyt deprese nez u nehulicich MUZU. V pomeru k nehulicim zenam byl ten vyskyt jen 2 krat vyssi, protoze zeny obecne trpi depresi casteji nez muzi. Je docela zajimave, ze v te studii jim na stejnem vzorku vyslo, ze u kazdodenne hulicich muzu a u zen i muzu, kteri huli mene casto nez denne, nebylo zjisteno statisticky vyznamne zvyseni vyskytu depresi.

Zjimalo by me, jesli to ti pitomci v tech novinach prekrucuji schvalne, nebo jesli jen neumi anglicky. Bohuzel to neni poprve, co vidim, jak si novinari trochu "vylepsili" vysledky nejakeho vedeckeho vyzkumu. Kdyz se to tyka drog, stava se to tak v 80% pripadu. Ach jo :mad:.

chobot



fak.gesho
Je to pravda, tyhle media se musej brat s rezervou a docela me vytaci, kdyz vidim v nejakem clanku v Tydnu rozepisovane tema, kteremu rozumei a kteremu se trochu podrobneji venuji, vyskytuje se tam cela rada nesrovnalosti, ale tak to proste je...
breeder
to all:
já ani tak nehodnotím, jestli jsou ty příspěvky věrohodný, dávám to sem z důvodu, aby i ostatní měli trochu přehled co se o nás píše


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma