Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Samozavlažování outdoor 100% funkčnost - Klikni zde pro originální téma
cerzyn
Takže se blíží mílovími kroky zase období outdooru a pěstování pod tou naší žhavou koulí....a já se chtěl podelit o svůj nápad který jsem loni ůspěšně odzkoušel a je naprosto funkční a ůčinný.

určitě všichni znáte když přijdete na políčko a chcete zalít(zahnojit) kytiny. otevřete petláhev ,všechno to tam vylejete-ono se to rozleje všude možně jen ne tam kam chcete:)

na obrázku je konkrétní příklad loňského ůsilý:)
cerzyn
základem je kanystr libovolný (na obrázku to není patrné) dnem vzhůru
další důležitá součastka je přechodka na 16 mm hadici
z té vede 16 mm hadice do T kusu na který je napojen rozvod kapénkových spirál(ty mají průtok 1,5 l/h )
voda odkapává po malých kapkách neustále dokud máte kapalinu a tak dokonale zavlaží zeminu kolem kořenů.
funguje to i S PET lahvemi.
samozdřejmě musí být na kanystru ve dně díra aby nevznikal podtlak
cerzyn
loni sem tak vypěstoval keř jak hovado a určitě to bylo jenom tím mým zavlažováním...¨samozdřejmě jde hadice natahnout i do dálky a tak můžete zavlažovat až několik kytek...( konce hadice zazátkujete aproti odtoku)
cerzyn
TAKŽE BYCH CHTĚL PŘIPOJIT NÁKRESY S ROZPISEM MATERIÁLU. V nejbližší době taky přidám návod (postup)jak na zapojení a tak.
cerzyn
č.2- jde to použít na vzdálenost 1,5m( na obě strany je to cca 3m) na větší rozpětí jsem to nezkoušel. největší + je v tom že není zapotřebí žádné čerpadlo.VŠE JEN SAMOSPÁDEM žádné čerpadla.
cerzyn
takže sem objednal nový foťák a až přide tak tady rozfotím a rozepíšu slibované kapénkové zavlažování pro outdoor growery:)
:guitarist :guitarist
cerzyn
začneme soupisem materiálu--- nemám momentálně k dispozici kanystr tak ukážu verzi s PET lahví:)
on postup je stejný jak s kanystrem tak s petkou:

1.kapénková hadice( standartní průměr 16 mm)
2. Tvarovky ( různé T kusy, L- kusy, spojky a hlavně zátky- vše 16mm)
3. hadice 16 mm bez otvorů
4. zalamovací nůž
5. izolepa-nejlépe elektrikářská

Na začátek ...
Princip: kapénková hadice je po celé své délce osázená dutými spirálami které mají za ůkol brzdit tlak v potrubí= voda z ní tudíž netryská ,ale díky spirále pouze odkapává.
každá spirála má průtok 2l/h ( 2 litry H2o odkapají přes spirálu za 1 h)
čím více spirál za sebou tak se průtok zvětšuje( 2 spirály= 4l/h atd)
cerzyn
1. na připravené PET lahvi uděláme otvor ( ten slouží jak k tomu aby nevznikal podtlak tak i k jednoduchému dolévání tekutin do zásobníku)
cerzyn
2. použijeme přechodku se 3/4 coulovým závitem a pomocí izolepy ji připevníme k hrdlu Pet - lahve( čím více izolepy tím těsnější spoj)
cerzyn
3. důležité je vědět kolik kytek budeme sadit ( moje verze je +- pro 2 kytky:) )

podle toho uděláme rozvody 16 mm potrubí ( pro složitější tvary je potřeba nejrůznějších tvarovek - viz. rozpiska
cerzyn
detail kapénky
cerzyn
3. je potřeba vymyslet tvar kapénkového zavlažování( moje verze je pro +- 2 kytiz)
pomocí T kusu uděláme rozvod potrubí na 2 strany
cerzyn
4. konce porubí je potřeba ucpat aby voda odkapávala pouze přes spirály a ne celým průměrem někam do řiti.
To nám bezezbytku zajistí ucpávka.
cerzyn
+
cerzyn
samozřejmě jde i dále napojit potrubí popř ho jakkoliv tvarovat viz . rozpiska

na obrázku prodloužení pomocí 16 mm spojky
cerzyn
5. celek zapojení bez PET láhve
cerzyn
6. na konec propojíme naše rozvody k pet lahvi a můžeme vesele dolévat a zavlažovat bez pomoci jakéhokoliv čerpadla a to jen vše pomocí samospádu a gravitace


samozdřejmě je potřeba ukotvit příslušný zaásobník ( PEtka . Kanďák)
pevně k zemi(yatlouct , pověsit.....apod) aby držel směr ( nějaké stlouklé Téčko ze dřeva + otvory v zásobníku vzájemně propojené drátem ) - TO UŽ NECHÁM NA VAŠÍ ZRUČNOSTI

Dolejeme vodu a můžeme vesele odkapávat.


mazec by byl třeba 30l kybl , do dna díru a udělat rozvod kapénky třeba pro 8_10 kytek. -to by potom člověk jenom přišel k fleku , nalil hnojivo a vodu do kýblu , nabyl sklíčko :rasta: a už se jenom kochal kytkama:leaf:....-mezitím co by se vám vaši miláčci zalévaly:whip:.
Už žádné šaškování a čekání až se voda vsákne.

Z lonska se mi dokonce zdá že když sem zavlažoval odkapáváním tak zemina byla i po vyschnutí kyprá a vzdušná...
kdežto po obyč zalétí z petky, byla zemina po vyschnutí daleko udusanější:babovka:
cerzyn
takže závěrem bych jen konstatoval že uvedená technika je podle mě fajn a hlavně jde modifikovat jakkoliv( je to vlastně stavebnice)
už je konec zbytečnému hnojení a zalévání okolí - pomocí odkapávací hadice se hnojky dostanou popuze a jenom tam kam mají:)






rád zodpovím dotazy( pokud nějaké budou
cerzyn
zduř!
máš to pěkně pořešený
pokud můžu, doporuřil bych spíš ale pohodlnější a levný řešení - absorpční gel co zadržuje vodu ! :)
http://www.symbiom.cz/eshop/?prid=175572
BloodyBeer
No ja bych mel asi jeste neco lepsiho - Tropf Blumat.

System podobny tomu tvemu, ale trochu vice promakany diky cidlum na vlhkost zeminy.... http://www.synsy.cz/zavlaha/
Zatlkaj
hm, tak trochu rozmyslam k comu to je dobre... vonku predsa pravidelne prsi ci nie?
Pongo
citace:
Původní příspěvek od Zatlkaj
hm, tak trochu rozmyslam k comu to je dobre... vonku predsa pravidelne prsi ci nie?


Čau,

nevím jak u vás na Slovensku, ale u nás pravidelně neprší :D mnoho lidí má problémy s tím, že nemají čas zalívat když jsou vedra každý den ...
opičák
citace:
Původní příspěvek od Zatlkaj
hm, tak trochu rozmyslam k comu to je dobre... vonku predsa pravidelne prsi ci nie?
:-D NE..
..: RainMan :..
Dost dobrá věc ten Tropf Blumat na outdory, má někdo vyzkoušeno a nafoceno ?
eso1111
citace:
Původní příspěvek od Zatlkaj
hm, tak trochu rozmyslam k comu to je dobre... vonku predsa pravidelne prsi ci nie?


No tak třeba loni nepršelo téměř celé léto na jižní moravě,kdybych kytky alespon jednou týdně nezalil,nevím nevím jestli bych něco sklidil.Taky sem kdysi dělal cosi podobného jako cerzyn.jenom sem zakopal ke kořenům velké knoty(jako od petrolejky,ale dvakrát takové) a druhý konec do misky s vodou,kterou zásoboval obrácený kanystr,taky good.
HŘEBÍK
tak jak na to koukám tak to vyzkouším jenom jak jsi psal průtok vody 1.5l/hodina kdybych měl např. kanystr 15 l tak mě to za 10 hodin vyteče tak přemýšlím jestli to má cenu dělat nebo tam radši zajít a zalít to ručně?
SkaMasta
Zdar. Tento rok chcem vyskúšať niečo podobné. Mám len jednu otázku. Keď do nádrže s vodou pridám hnojivo tak to tam v pohode vydrží aj dlhšie ? Hnojivo sa nepokazí, neprebehne žiadna reakcia ? Resp. môže byť hnojivo zmiešané s vodou aj dlhšie len tak vonku ?
mtm1234
citace:
Původní příspěvek od ..: RainMan :..
Dost dobrá věc ten Tropf Blumat na outdory, má někdo vyzkoušeno a nafoceno ?


cuzz, hele mysllim ze nemas pravdu, jelo to tady par lidi a problem u tohodle systemku bych videl v tom ze nikdy nevíš aktualni stav vody, jako co jsem tady videl tak v lete to porad musiš kontrolovat, lepsí řeseni bych videl v kapackach, kdyz je sucho jak svine tak to kytce pomuze prezit, mozna se i rozvijet, a po desti nabere silu a vyrazi k rustu, v zari to odpojis kvuli zvýsene vlhkosti a mas klid
ja bych to videl na kvalitnejsi hlinu , aby jsi v tech kapackach nemel hnojivo kvuli ucpani ty kapacky kvuli usazeninam, ale ten Tropf blumat mi prijde takovej, nevim jak to ríct, nechci řic na nic, ale v lete v paráku ti za 5 dni vykape vsechna voda třeba 10 litru a ??? a co dal ? Ja osobne bych od autotickeho zalejvani cekal ze nekam dotahnes 20L kanystr, soupnes rez do hliny, napojis na kanystr a koncem zaři prijdes a sklidis, tohle bych asi cekal ja, nevim jak zbytek chovatelu tady na G. V gueriila out taky moc neverim, myslim ze to je o náhode, mesic 30 stupnu + vanek/vetrik a celej gueriila out ti uschne



jinak pro zakladatele vlakna : ja chapu o co jde :-) at tam nemusis stat s konvi 56 let nez se to vsakne, ja je vzdycky okopu od plavele a kvuli provzdusneni korinku a pak s tim vsaknutim problem nemivam :-) GL at roste aloha
Dadenka
citace:
Původní příspěvek od cerzyn
rozvod kapénkových spirál(ty mají průtok 1,5 l/h )


čau,
máš to pěkný, taky akorát vymejšlim ňákej systém na zavlažování pro out...

Jen mi příjde že průtok zalvažování 1,5L/h je BRUTÁLNĚ moc!!!
představoval bych si tak 0,5L/den na rostlinu... jen tak aby kytky v největších vedrech netrpěly nedostatkem vody, pravidelné zalévání by probíhalo zvlášť.

Někde sem viděl takovou jakoby "hadrovou" hadici, kterou bych propletl mezi rostlinama, dal tak cca 5cm pod zem, ale maj to na tlakovou vodu, tak nevim jestli by to fafčilo i samospádem.

linka na hadici: hadice
furian
čavec,
dělám si přípravy pro samovláhu a zarazil jsem se u průtoku vody. Vyzkoušel jsem udělát 0,5mm dírku do víčka od PET lahve a následně zmeřit za jak dlouho voda vyteče. Byl jsem docela překvapen, když jsem za hodinu přišel a 2l lahev byla prázdná. Při představě, že mi 30 l kanystr s vodou vyteče pouze z jedné díry za 15h jsem si řekl, že to zase taková výhra nebude když připočteme, že nějaka voda se odpaří. Vzhledem k tomu, že chci pěstovat na velmi težce přístupném místě bych potřeboval vydrž minimálně týden.
Už pálim 2 jointa s myšlenkama upřenýma na vylepšení systemu a zatím bez nápadu. Rád bych poprosil Vás ostatní, zkušenější o radu či nápad.

ps: nehrozí zanešení děr pod zemí?

edit: ted jsem si vzpoměl na tyhle gelový nádhery, co maj udržet vodu, někdo zkušenost? Kombinace se samovláhou by mohla bejt zajímavá
bruno.kudrna
Zdravím
Nápad to není špatnej,ale ty hnojky bych tam nedával.Hnojil bych jakože zvlášť.Mýt to tam namíchaný v nějakym kanystru nebo petce na slunku kdoví jak dlouho no nevím,nevím....
Zdárek:sun:
The Chemical
Já bych se těch hnojek zas tak nebál. Prostě to něčím překreješ, aby na to nepražilo přímý slunce a mělo by to bejt v pohodě. Mluvím samozřejmě o "syntetických" hnojkách - u nějaký organiky je to samozřejmě o něčem jiným, nicméně na to tě výrobce většinou sám upozorní (třeba Plagron vysloveně zakazuje míchat svoje bio hnojky do zásoby).
norbit
zdarec, doufám že to tu zas ožije, protože letos má být extrémní teplo, a já v tomhle chci mít jasno, líbí se mi původní nápad tady autora, jenže ten průtok 1.5l/hod je opravdu moc, myslím že by to šlo omezit menším průměrem kapilární hadice:http://www.growmania.cz/kapilara-21...a-1m-p-122.html
na kterou bych napojil: http://www.growmania.cz/zavlazovaci-jehla-p-121.html
ale nevím jak by to fungovalo :-( pokud s tím máte někdo zkušenosti, dejte vědět, moc mi tím pomůžete ;-)
chlapeczlesa
Zdar!já doporučuju Blumaty, když už teda něco takovýho řešit. http://www.synsy.cz/zavlaha/
Whiskey_777
Na to pocasi opatrne taky mela byt u nas extremni zima a hovno, hovno...
Iwannagethigh
Spíš bude extrémní sucho než teplo a pro chlapcezlesa, mrkni na příspěvek 21, smrdí to duplicitou.
Ty Blumaty taky mám a když se to seřídí, tak je to fajn systém, jen je to docela opruz, než se to optimálně seřídí, pár nádrží proteče, tak to nechce zkoušet s plnou nádrží a častěji kontrolovat.
norbit
takže mám pořídit tropf blumat? Koukal jsem na to, ale radši bych to pochopil od někoho kdo už s tím má zkušenosti...prosím poraďte co mám nakoupit a jak to zapojit aby to fakalo aspon minimálně na 10 kytiček? :-) :-) mám v plánu buď orange budek :D nebo pineapple chunk :-) dobrůtky, nechci aby mi chcípli potom žízní ;-)
norbit
tak si asi poradím sám, zajedu normálně do sorinu a zeptám se tam těch zahradníčků...ten tropf blumat no nevím nevím spíš bych zkusil rozmístit ty kapilárni hadice do řady z kopce(místo je ve svahu) ke každý kytce udělat vývod T rozdělovaček, nakonec prdnout tu zavlažovací jehli a vše by mělo samospádem, díky kopcu a umístěnému kýblu s vodou fungovat, samozřejmě musím všechno pořádně seřídit aby to dávakovalo tak 0.5l ke kytce/ za den, asi to vydím moc jednoduše ale co mi zbývá?
synovialis
Ahoj, myslím, že pôvodný zámer zakladateľa vlákna nebola kontinuálna závlaha počas dňa, ale predovšetkým rovnomerná distribúcia vody ku koreňom-preto asi aj ten prietok 1,5/hod.-len doplniť nádrž a nestarať sa kam to vyliať (a držať dvojlitrovku pri zemi kým sa vyleje všetka voda v horúcom dni :-P )
Blumat je vyslovene automatika bez elektriny, ale vážne dobrá vec len treba dobre nastaviť.
S Blumatom vo voľnej zemi skúsenosť nemám, ale myslím si, že sa bude správať trochu inak ako v kvetináči, no malo by to pekne fungovať-zvlášť, keď píšeš, že nádrž bude v kopci-tam bude aj dobrý spád :)
Dúfam, že som aspoň trochu pomohol,
pestu zdar!
PabloE
http://jyxo.info/uploads/C2/c2ff5f0bd5bf5651cf363da30c0ed55bc6b0bad2.png
http://jyxo.info/uploads/C2/c2ff5f0...55bc6b0bad2.png

Ahoj co na to řikáte? Myslíte si že to bude fungovat?
haja007
Zdravím, co říkáte na systém tropf blumat, zdá se mi to jako relativně jednoduché a spolehlivé řešení za rozumnou cenu, chystám se objednávat, máte s tím někdo zkušenost? dík
Efendy
hledat
http://grower.cz/forum/showthread.p...Tropf+%2BBlumat
NT guerilla
no celkom dobre...
NT guerilla
out nezlaievam uz roky.. kytkam to nevadi.. staci zamulcovat poriadne aspon 10cm vrstvou..vacsinou burinou okolo kytky.. poda nevyschina ..ked prsi tak lahko voda pretecie cez mulc.. a zaroven je to prirodne hnojenie..
Pelúsok
tiez som nikdy nezalieval.nikdy ani nic neuschlo.aj v miestach napr.v poli pri stlpe kde svieti slnko od rana do vecera.dolezitejsie je skor hlboko preryt podu.po cca 40cm je vzdy taka akokeby stvrdnuta cast pod ktorou je zem uz ina.cize prerazit tuto vrstvu a rastlina sa dostane k vode aj pocas sucha
Greenmile
110% Samozavlazovaci system som pre vas pripravil tu:

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=80515
PeterJozef
super nápad
ZigZag
Ja na guerilla out vzdy zamiesam do substratu hydrogel a mam pokoj.

Vykopem jamu dam tam substrat+perlit+hydrogel+peletove hnojivo .

Potom tam cca 2 tyzdnove sadenice presadim a okolo nasypem tie modre picoviny proti slimakom a necham to tak.

Minuly rok sme boli na mieste asi 2x a kytky rastli ako z vody .

Na jesen sme len prisli skosili a hotovo :) a vynos bol fakt slusny na to ze to malo len to peletove hnojivo v zemi zamiesane, co bolo pisane ze je na 12 tyzdnov.
svijan
citace:
Původní příspěvek od ZigZag
Ja na guerilla out vzdy zamiesam do substratu hydrogel a mam pokoj.

Vykopem jamu dam tam substrat+perlit+hydrogel+peletove hnojivo .

Potom tam cca 2 tyzdnove sadenice presadim a okolo nasypem tie modre picoviny proti slimakom a necham to tak.

Minuly rok sme boli na mieste asi 2x a kytky rastli ako z vody .

Na jesen sme len prisli skosili a hotovo :) a vynos bol fakt slusny na to ze to malo len to peletove hnojivo v zemi zamiesane, co bolo pisane ze je na 12 tyzdnov.



Ten hydrogel me nikdy nenapadnul. Díky za tip :D Minulej rok nám venku většina kytek poschla díky suchu, i na místech, kde jsme jinak sklízeli pěkně a během léta se na políčko šlo max. dvakrát přihnojit, asi jako ty.
Chronik Duck
vidím že dlouho se nic neděje a pomalu se blíží příprava na OUT...

Obr.1
Takže první nákres je automatické zavlažování denní. Dle zvoleného obsahu nádoby a výšky ohybu hadičky se dá nastavit množství zálivky.
Ventil nastavit tak ať nakape obsah plus mínus mezi 2:00 až 7:00 dle teplot se to bude pohybovat bo se něco vypaří..
Kvůli eliminaci vlivu teploty a slunce bych doporučil zahrnout hlínou a udělat krásný "HYDROKRTINEC"


No jo ale voda jednou dokape a co pak? Nosit někam vodu? Ne ne ne ... na to máme systém popsán na obr.č2 ;-)

Obr.2
Vlivem rozpínáním vzduchu při vysokých teplotách a smrsknutí při nízkých teplotách funguje tato ekonomy pumpa..
Nízkou účinnost bude mít třeba za deště kdy nesvítí sluníčko ale to záliva déšť a pumpa není třeba.
Tento systém může doplnit nádrž na obr.1 nebo přímo zavlažovát kytku..
150l černý sud (B) standardně natáhne cca 10l H²O za normálních podmínek. Sudy jdou napojit třeba 5ks do jedné hadice= 50l vody denně ze studny napovrch do nádoby (A) pokud sudy uvnitř natřete lze vynechat nádobu A (Dobře volit průměr hadice, užší je lepší bo není velká váha sací vody)

Sud i nádrž může být třeba 30m od kytky, sice chvíli potrvá než tam doleze voda bo start to tlačí vzduch ale za pár dní je systém plně funkční. Jste limitováni jen cenou akvaristické hadičky v závislosti na délce a výškovým rozdílem. V zahradní hadici to nedá 20 výškových metrů ;-)

Čím větší výheň slunce = větší výkon pumpy = větší množství zálivky


Sorry jestli to nepůjde přečíst..
otázky k systémům rád zodpovím..
ať všem slouží k užitku a zachrání tisíce úsměvů...
(vyzkoušeno v praxi!!)



EDIT:
NÁKLADY NA SYSTÉM DO 200,- MAX!!
SUDY ZDARMA VE ZBĚRNÉM DVOŘE
PÁR METRŮ HADIC
2xVentil 1x T-kus (mini á 10kc\ks)
Připojení k sudu do 50,-






:rasta: :heart:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma