MDe_ |
Zdravím Growers
Dnes sem se rozhodl ,že si na podzim nechám upadnout hubu touto papričkou . Koupil jsem si 10 semen tak uvidíme co z toho bude.Tato paprička patří mezi nejpálivější na světě .. Jak jsem viděl TOTO video tak mi až slzy z očí tekly .
Popis - Chilli Naga Jolokia Bhut výška rostliny se pohybuje v rozmezí od 30 do 70 cm
Plod - velikost plodu 5 -10 cm ,nepravidelný tvar barvy oranžové až červené,nejvyžší pálivost na světě ze všech chilli papriček 1 001304 shu.2-3x pálivější než Habanero.Zápis do Guinesovy knihy v roce 2006 .Doba zrání 90 dní.
Nároky - Teplé stanoviště ,dostatek živin.Vhodné je pěstování v nádobách,což nám umožní na podzim přenést rostlinu do místnosti kde dozrají všechny plody.
Výsev - semena vyséváme do propustného substrátu cca 1 cm hluboko .Klíčení probíhá při teplotě 25-30°C. |
|
|
Jaffata |
Budu sledovat...taky se tu ted pokousim o Nagu,jsem cca 2 mesice od zacatku kliceni semen(btw ze 3 semen mi vylezlo 1) ale rostlinky se maj k svetu a maji ted okolo 30cm |
|
|
MDe_ |
Jsem rád že někdo se taky odvážl do papriček pustit :) Sem četl že pálivost se udrží klidně i 30 minut :) |
|
|
MagicHerb |
Ahoj,odkud jsi objednával?
Já loni odsud:
http://www.salviaparadise.cz/chilli....html?cPath=125
a ta paprička se nechytla.Ani nevyklíčila.
Vůbec byl problém s klíčením od nich.
Samo,že jsem to možná zkonil,ale bůh ví.Asi špatný úpodmínky jsem jim dal.
Vlastně mi vzešel jen Cayen Pepř.
Pokud se ti podaří vypěstit semenex na příští sezónu,tak bych se přihlásil k odběru na zkoušku eventuelně pokud to nezkusim pořídit znova z toho shopu.Obávám se,ale že jen jako dekoraci.
Mě už ten Cayenskej pepř příjde dost nebezpečnej.Natož tohle.Na to budeš potřebovat plynovou masku,tivec a řádný rukavice :) |
|
|
MDe_ |
Já to mám od prodejce na aukru , který se o to zajímá. Co jsem ale četl ,tak senema z mateční papriky už nejdou použít ( Asi že by nebyly tak pálivé nevím ) zkusit to ale můžem :) Kdo ví
EDIT : Ano,tři rostliny jsem měl v loňském roce .Jednu ve foliáči,dvě venku.Venku jsem měl asi 4X krát více plodů na rostlině.
Ze 7 semen dvě rostliny-ono je to tak,že tato paprika má ráda vysokou teplotu na klíčení.Já osobně dám semena do kokosového vlákna a klíčím v igelitovém sáčku při 30°C.
Pokud klíčíte při nějakých 20°C klíčivost je nízká.
Předpokládám ,že myslíte mateční rostlinu-tato paprika není hybrid ,není důvod proč by se nedala semena z matečné rostliny použít.
Neměly by se používat semena hybridních rostlin,vzhledem k tomu,že pouze cca 30% semen má vlastnosti matečné rostliny .
To jsem zjistil od mého dodavatele. |
|
|
Bratři v tripu |
tyhle papricky jsem pestoval minuly rok a letos jdu do toho zas. Vysledne plody jsou opravdu pekelne palive, jedna papricka staci na nekolik gulasu :) krasne voni, pekelne pali. Vyrostlo mi asi 8 papricek na kazdym asi 40cm vysokym keriku. Drzim palce a preju keriky osypany paprickama :) |
|
|
MDe_ |
citace: |
Původní příspěvek od Bratři v tripu
tyhle papricky jsem pestoval minuly rok a letos jdu do toho zas. Vysledne plody jsou opravdu pekelne palive, jedna papricka staci na nekolik gulasu :) krasne voni, pekelne pali. Vyrostlo mi asi 8 papricek na kazdym asi 40cm vysokym keriku. Drzim palce a preju keriky osypany paprickama :) |
Díky za info , jsem rád že je tady někdo měl a chutnaly. Hlavně jsem slyšel že hodně ldí si myslelo , že papičky nebudou mít jak vůni tak ani chut , prostě že budou jen pálit jak blázen ale opak je prý pravdou. Už se těším :) |
|
|
Bratři v tripu |
ano, maji i vuni i chut. avsak co se tyce chuti, vice doporucuji cervena habanera. ty jsem pestoval take loni a prijdou mi nasladlejsi. samozrejme taky palej jak cert, ale celkove se hodej vice na vareni.. jolokia je spise nahorkla s mirne peprnou chuti. rozhodne drzim palce a budu sledovat! :) |
|
|
Dan.Bass |
Habaňero se mi velice osvědčilo při nakládání utopenců. Čerstvé papričky nakrájet příčně na plátky a proložit. Jejich jedinečná chuť a aroma se krásně snoubily s tou výběrovou uzeninou i nálevem... Jokolii bych taky rád zkusil, ale shání se mnohem hůř. Mimochodem, vždycky když vidim takovýdle borce jak si dávat nějakou Nagu nebo něco podobnýho, mám pocit, že ty lidi vůbec netušej, do čeho jdou (a právě proto do toho jdou), že nemají ani žádnej pořádnej "trénink" ani zkušenost a žejde vlastně jen o hloupou sázku. Video jednoho obzvláštního borce, kterej skončil v záchvatu úplně paralyzovanej na gauči, lze taky snadno najít na youtube.. :) |
|
|
MDe_ |
citace: |
Původní příspěvek od Dan.Bass
Habaňero se mi velice osvědčilo při nakládání utopenců. Čerstvé papričky nakrájet příčně na plátky a proložit. Jejich jedinečná chuť a aroma se krásně snoubily s tou výběrovou uzeninou i nálevem... Jokolii bych taky rád zkusil, ale shání se mnohem hůř. Mimochodem, vždycky když vidim takovýdle borce jak si dávat nějakou Nagu nebo něco podobnýho, mám pocit, že ty lidi vůbec netušej, do čeho jdou (a právě proto do toho jdou), že nemají ani žádnej pořádnej "trénink" ani zkušenost a žejde vlastně jen o hloupou sázku. Video jednoho obzvláštního borce, kterej skončil v záchvatu úplně paralyzovanej na gauči, lze taky snadno najít na youtube.. :) |
Je to výzva víš co .. člověk jako já něví jak to pálí tak chci zkusit :shots: Osobně mám rád pálivé a čili v utopencích přímo miluju :death: Určitě nejsem blázen abych sechroupal celou najednou když nevím do čeho jdu že jo :crazy: Ze startu určitě bych dal na košt ke klobásce :drools:
Nicméně znovu opakuju , že jsem rád , že je tady už někdo měl . Jak jsem to kupoval tak jsem si nebyl jistej stoupnout do neznáma aby mi huba upadla :D ale jak slyším že sice je pálivá ale má dobrou chut i vůni tak se jen těším :) |
|
|
MDe_ |
Tak semena doma :) SUMASUMÁRUM 11Ks |
|
|
psychoXXX |
Zdravim,
Tak ja som nikdy nemal pocit u jolokie s nahorklostou - vseobecne plati a podla mna aj v tvojom pripadne mohla nastat nahorklost koli tomu ze mala vela vody, .. Vtedy chilli horkne- hlavne davat pozor na vlahu pred zberom.. Moje Jolokie boli vzdy chutovo vzdy velmi prijemne - take citrusove,mnami :) zaroven stiplavo moc zakerne.. ale ta chut je pre mna v porovnani napr. s W. Habanero neporovnatelne chutnejsia. |
|
|
MDe_ |
Zasazeno na podklad s 3cm hlíny s jemnou podeslítkou a navrch nasypáno cca 1cm. Po vyklíčení půjdou opatrně i s kusem hlíny do větších. Dáno do sáčku a dal sem to pod obyč žárovku at jen topí. Tak sem to do boxu k prckum a rozdělil ohnutým plechem. Teplota se drží na 31 stupních. |
|
|
MDe_ |
Tak :cox:
3 jsou už venku a lezené lístečky se pomalu vedou bahoru
3 koukaji na svět jen z půdy
3 se nějak trápí s kořínkem
a zbytek ani ten kořen neukazala holota líná :hanged: |
|
|
Marty |
Máš to super, těším se na pěkný fota chilli palic ;)
Osobně jsem Nagu měl a mohu říct, že po chuťový stránce je fakt super.. Když ji žvejkáte dlouho, vyvalí se na vás krásná sladká, až čokoládová chuť. A další věc, proč se mi Naga líbí je, že sice pálí jako ďábel, ale po cirka půlhodince už jste fakt v pohodě. Kdežto některý odrůdy cejtíte ještě druhej den.
K+ |
|
|
MDe_ |
Tak 50% klíčivost .. aspon že těch 6 kousků bude :) |
|
|
Persey |
Papričky (sušené) Bhut (naga) Jolokia se dají koupit zde : http://www.jolokia.cz/
a semínka jsou uvnitř.
ta pálivost trvá cca 15 minut, na netu jsou videa, která jsou bud přehnaná ( že je pokusný okusitel až příliš v háji z pálivost) jiná realnější.
ja když ochutnal sušenou, z ktere jsem si kousel odtrhnul tak pálila fakt fest, ale horší bylo když jsem si promnul slzející oko prsty od papričky.
Vzal jsme mléko a oko si jím vymýval :D. Pít vodu na zmírnění pálivosti je špatně, vždy mléko, kapsoicin obsažen v papričkách (co způsobuje pálivost) má povahu jako olej, proto ta voda je k ničemu.
Jinak letos zkusím taky Bhut jolokiu + mám 10 semen keříku Rakytník |
|
|
MDe_ |
Jeden prcem byl bohůže pohřben pod hlínou jak mi sladl a zlomilo se :( |
|
|
krast |
Zdar, taky jedu tyhle papričky, teda pokud naga jolokia je to samé, ale snad by mělo. Zasadil jsi trochu pozdě, tak snad ti to rozumně vyroste, ale oproti ganje chilli roste ze začátku opravdu pomalu.
Ale doufej, že se ti je nepodaří vypěstovat tak pálivé, jinak to nebude opravdu slučitelné s jídlem :D |
|
|
MDe_ |
citace: |
Původní příspěvek od krast
Zdar, taky jedu tyhle papričky, teda pokud naga jolokia je to samé, ale snad by mělo. Zasadil jsi trochu pozdě, tak snad ti to rozumně vyroste, ale oproti ganje chilli roste ze začátku opravdu pomalu.
Ale doufej, že se ti je nepodaří vypěstovat tak pálivé, jinak to nebude opravdu slučitelné s jídlem :D |
Tak pokusím se je držet co jak nejvíce na suchu at produkujou co nejvíce pálivé hmoty :D potom asi udělám nějakou omáčku a něco usuším .. pokud něco porostě že jo :P Tak jen si oboum a všem co pěstujou popřát at se nám daří :) |
|
|
Marty |
citace: |
Původní příspěvek od krast
Zdar, taky jedu tyhle papričky, teda pokud naga jolokia je to samé, ale snad by mělo. Zasadil jsi trochu pozdě, tak snad ti to rozumně vyroste, ale oproti ganje chilli roste ze začátku opravdu pomalu.
Ale doufej, že se ti je nepodaří vypěstovat tak pálivé, jinak to nebude opravdu slučitelné s jídlem :D |
Hele někde jsem četl, že Bhut Jolokia je název pro původní indickou odrůdu týhle papřičky, Naga Jolokia je evropský název a jméno, něco jako evropský "pheno". Tahle paprička je prostě původem z Indie a evropský pěstitelé jí změnili jméno, aby se odlišili od tradiční indický papričky.
Miluju tu papriku! |
|
|
krast |
Ještě řešit phena a odrůdu u chilli papriček :D já jen věděl že je to hodně příbuzné...
Jinak trochu rozveď tvoje zkušenosti ohledně pěstování, co mají rády atd. |
|
|
MDe_ |
Moc se jim nechce jak u mě tak i u jiným zde na G :( |
|
|
perfekto |
fuha nezavidim ked to budes konzumovat!!!!a potom na zachode......ale inac pekne pekne.dawas si pozor na wsetko-wsetko mas dokonale.ahoj |
|
|
Papirek |
čau Mde taky jsem si zasadil chilli mám no name teda no :) doufám že budou dobřé palivy :D, jinak se mým aky vubec nechce a už jsem je stihl i spalit na sluníčku :D |
|
|
Jaffata |
Tem mejm paprikam se docela chce:D maj tak okolo pul metru a resej prvni plody:) akorat Naga zatim jen roste a sem tam se objevi kvitek.... |
|
|
John.Mall |
Letos mám red savina habanero, a jsem po loňsku poučenej. Pro přílišnou posranost jsem zaléval trochu víc, abychom to doma byli schopni skonzumovat a pálivost celkem jo, jak který kus, ale chuť odporná až běda.
Já se ovšem trošku spozdil a mám je tak velký jak ty před měsícem. Držím pelce, ať se daří.
EDIT: jo ještě mám na gril Ancho Grande
A ty už kvetou. |
|
|
MDe_ |
Tak trošku se tady do kupy a pomalu ale jistě se rozjíždějí |
|
|
MDe_ |
Menší UP. Pomalu začaly kvést, ale pořád jsou malinké .. nevím čím to je :( |
|
|
Marty |
Hele možná to je náhoda, ale kámoš taky jede Nagu a taky jí má malou, možná to je prostě genetikou. Naopak vedle má nějaký thajský papřičky a ty jsou fakt velký. |
|
|
476937 |
S tou genetikou bych to zase nehrotil :)
Já nagy dával kličit myslím 12.4. což je dost pozdě... ale byly dlouho pod 200 úsporkou a teď z nich mám ve foliovníku už docela obludy které krásně kvetou a začínají tvořit i první plody... Druhá várka která nebyla předpěstovaná pod zářivkou ale jen za oknem je bohužel hodně pozadu vzrůstem... a květ ještě neotevřela žádná :(
1. Možná míň zalívat...příjde mi, že máš na každé fotce hodně vlhkej substrát...zalívám až je to na paprikách vidět, že potřebují...
2. Malé květníky. Právě jolokia má ráda hodně prostoru pro kořeny...čím víc, tím líp. Takže je lepší hodit je do volné půdy když mužes, jinak se ošidíš o výnos. Já mám na balkoně v 60l vaně jen 2 a víc bych jich tam ze zkušeností nedával.
Ber to jako můj tip co bych udělal já, každý se mnou nemusí souhlasit...
Ať se daří, pic |
|
|
|
Rozmyslal som nad tym ako by vyzerali chilli papriciky pestovane pod 400 wat sodikom :-) |
|
|
MDe_ |
Update Voala :flick:
Ze skleníku my to požraly slYmouši :rip: možná něco z toho bude, ale moc stím nepočítám :( Ale těším se na ty okení šprtouchlata :) |
|
|
MDe_ |
Zdarec bando, potřebuju píchnout. Nějak se mi nezdá a neco jim asi bude chybět. Po odkvětu stonek od budoucí papričky pomalu žloutne a upadne. Zatím se mi povedla jen jedna udřžet a zbytek padá. Nevíte čím to může být ? |
|
|
sunking |
kvety papriky sa musia navzajom opelovať lebo nie každy zarodok ma potencial byt plodom, samčí kvet opadáva. teda ak sa nemílim. |
|
|
Pohroma |
Mnoo a muze to byt i malou vlhkosti.... |
|
|
MDe_ |
Sem tam se mi povedlo, protože sem nebyl doma a byly zvadlé, ale hned zalité večer a zase redy. Zatím jsem to spozoroval na jedené, na druhé sem ještě nezaznamenal žlutou.. nahodím fota (jeslty bude chyba nebo šatna fotka tak sory sem "hight" :D ) |
|
|
fry |
Tie kvety ktore su neopelene odpanu ked dojde ich cas.ak by si ich opelil stetcom tak mas po probleme |
|
|
Mr. Figaro |
Jak to dopadlo ? Kolik bylo papriček ? Nějakej tastereport by to chtělo :D ... |
|
|
MDe_ |
citace: |
Původní příspěvek od Mr. Figaro
Jak to dopadlo ? Kolik bylo papriček ? Nějakej tastereport by to chtělo :D ... |
Zd .. úplně sem na to zapomněl. Papiček bylo asi z 20 no a myslel sem že mi fakt ta huba upadne :D stačil malý kousek, který vydržel palit půl hodiny a ani mlíko nepomohlo :D fakt maras .. je to moc extrém na mě .. příště pojedu asi habany nebo něco jiného ale tu ty asi už ne :D |
|
|
Mr. Figaro |
hehe , no ty hláho :D ! ,,, chtěl bych někoho vidět naživo sníst jednu celou :D ... to videjko na začátku je strašlivý. Já na takovýhle věci nemám koule, protože pálivej extrém nemusim, ale jednou bych je měl a chtěl taky vypěstit :) ... |
|
|
nasavajtendym |
Popravdě nechápu na co se takové brutality šlechtí. Myslim že tato záležitost je jen pro hazardéry.. každopádně proti gustu,... |
|
|
|