Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Rozprašování vody na listy ganji - Klikni zde pro originální téma
Gorgano
Ahojek!Chci se zeptat:K cemu je dobry rozprasovani vody na lístky ganji?Thanks:smoker:
jumpp
takze ja to nevim presne ale ja to delam kdyz vypinam svetlo takze na noc a delam to kuli vlhkosti a vlastne to je takovy osvezeni pro tu kytku ale nesmis to delat za svetla nebo tu kytku sparis a muzes dostat na ni plisen to je muj nazor zatim
prdik
Hele chlape ja kytu strikam kazdy den po dobe co na ni svetlo sviti 6hodin.postrikam ji rozprasovacem tak aby nehorazne mokra ze jeste za pul hodky z kapou mali kapicky na pudu.nevim na co to je ale moje kyti nehnije a vesele si roste.Jen strikej klidne i za svetla.
High_Land
Chlapi, neserte me uz s postrikem za dne. Bylo to tady uz xkrat receno - kytky se samozrejme nespali, nespari ci co!

Tim padem byste popreli existenci destnych pralesu, protoze tam pri sviticim maximalnim slunci zacne najednou prset, napadne pul metra vody za 10 minut (obrazne) a potom zase sviti s takovou intenzitou, ze se nam ani nezda a nase HPS muzou jit proti tomu.....

Postrik se provadi kvuli zvyseni vlhkosti (ale pokud mate moznost zvysit vlhkost jinak, je to lepsi), obcas (spise vyjimecne) je OK postriknou pro osvezeni. Taky se samozrejme postrikem i da hnojit a konkretne skvely Phytamin se kytkam dava prave postrikem.
maricka
rano vecer cez den.hosi jak v prirode.pral bych to do listov.rano je to ako rosa.cez den ako sviezi majovy dazdik. myslim ze voda na listoch neskodi.
CZMELÍK
stříkám každej den 3x denně a tag široký a zelený lístečky sem bez postřiku fakticky neviděl!!!!!!vlhkost je prostě důležitá!!!!! nebát se a zkoušet!!!!
g_man
Ja za svetla neztrikal dokud byly kytky male, ted je strikam pokazde co je vidim asi 3x denne a strikam je destilkou, pak phytamin a pak jeste trochu roztokem Wuxalu s destilkou. na posledni dva mam rozprasovace podobne Stopanginu, ktere delaji jen takovou mlhu... Kazdopadne pozoruju, jak si chrochtaj blahem a zadne spaleniny nemaji... Takze klidne kropte, mozna bych se bal jen pod opravdu silnou lampou, nebo pri polednim slunci...
Walhalla2000
Ja tedka strikam na listy phytamin... i kdyz se sviti... ale nesmi se to prehanet... kolegovi tady z groweru behem tydne sezrala kytka plisen prave kvuli vlhceni... Nic se nesmi prehanet... a kdyz tady motate ty destne pralesy... nezapomente, ze v takovem destnem pra¨lese vsechno tak trochu hnije... uz i v dobe, kdy to roste. a nemuzete dost dobre porovnavat skrin a destny prales. kdyz v pralese neco zhnije, tak se nekde vyklube z toho co na zemi hnije dalsich deset kytek (stromu), ale ve skrini, kdyz neco chcipne, tak to vzdy nasere... plisen je svinarna... a opravdu, na listek po kropeni obcas zustavaji "vypalene" mistecka. protoze kapicka vody pusobi jako lupa a koncentruje na jedno mistecko svetlo...
High_Land
Wallhala: Jasne, v pralesech hnije vsechno. Ja jsem reagoval jen na ten fakt, ze by se kytky mely spalit kdyz se budou postrikovat za svetla - a to se tedy urcite nestane. Jen na vyjasnenou.
Walhalla2000
to slovicko urcite... nevim nevim... jak rikam... kapka pusobi jak lupa a list muze malinko poskodit. a kdyz tech malinko bude hodne... :-(
psilos
Tak to musím souhlasit s Wallem , když budou na listech vetší kapky, působí skutečně jako lupa a pak to vypálí dirku do listu. Samozdřejmně, že to neuvidíš wokem jak to vypaluje, ale udělají se kolečka a ty časem zvadnou. NA VYJASNĚNOU !!!!! Proto je nejlepší rosit co nejjemnějším rozprašovačem.
Já to rosím sodovkou. Do rozprašovače s pumpou naleju wopatrně sodovku, natlakuju co nejvíc a stříkám. Mimo to, pro větší pěstírnu ještě používám ultrazvukovej zvlhčovač do kterýho leju taky sodovku.
maricka
strucne,myslim ze postrek rozprasovacom skutocne skodit nemoze
hoveho
tak teda.

hrucon
ak nemas na xichte vypalene kolecka, tak je to preto, ze si si ten xicht utrel skor, ako vyslo slnko, alebo si na slnku vobec nebol.

kvapky vody totiz naozaj posobia ako lupa.
ak ti tvoj indoor nevypaluje do grassu kolecka, tak ho bud nekropis, alebo mas slabu lampu.

spytaj sa hocakeho zahradkara, ci kropi zeleninu cez obednajsie slnko. nemusi ist o grass, bars aj kapustu.

ak v prirode sprchne a potom svieti slnko, tak je medzi tym isty cas, kt je dostatocny na to, aby sa male kvapky odparili v teple, nie v ziari slnka.
nie som indoor, ale takuto zakladnu vec viem odkedy som (ako maly) polieval zahradu (a dostal silno vynadane)


maricka
jasne ze to asi neskodi, zalezi od sily lampy. rozprasovac tvori ozaj prtave kvapky, cize problem by nemal robit. som rad, ze si vyriesil problemy s vetrakom.
na buduci vykend sa dovalime, okukneme a pochvalime.

hvh

carlos,
zese mi to robi problemy s odpovedou. prizna, ze som hoveho, ale nechce mi ju odoslat!
Walhalla2000
souhlasim s hovym (nebo jak se to pise :) )

protoze, jak znamo, voda se pouziva opravdu na chlazeni, ale zadny zahradkar ti nedoporuci zalevat uprostred poledniho zaru. proc asi? aby kytkam nebyla zima?

stejne tak na vetsine postriku a vseho podobneho je napsane to same, ze se nema postrik pouzivat za slunecniho svitu. proc asi? protoze kdyz je to chemka, tak to pusobi dvojnasob... :-(

Kazdopadne, krome vypalovani, je tu to nebezpeci plisne...

a jdu sem poslat Viridise, jehoz sestra je zahradnice (myslim, ze sestra) urcite nam rekne, jak to je... :-)
viridis
Tak postupne: ano, kapka vody je cocka. Cocky mame spojky a rozptylky, vodni kapka je vzdy spojka, diky vypuklemu tvaru a indexu lomu vyssimu, nez okolni prostredi. I kdyz kapka vody lezi na podlozce, takze je spodni plocha plochá (tady se diakritice nevyhnu), porad je to spojka.
A ted ke kytkam: kdyz pokropis listy, vznikne spousta cocek, ktere zcela urcite koncentruji svetlo (takze i teplo) do ohniska. Jedna z otazek je, kde ma vlastne kapka vody ohnisko ? Prave jsem si provedl pokus s PET flaskou, naplnenou vodou. Ohnisko je az za flaskou, asi o 1/10 prumeru (odhad). Takze idealni lezici kulata, naprosto tuha kapka ma maximalni dioptrickou silu, presto nedokaze koncentrovat vsechno zareni na podlozku, ale kousek 'pod ni', takze svazek je v miste dopadu rozostren. K tomuto idealu se vsak blizi jen opravdu male kapicky , realne kapky jsou vzdy deformovany vlivem gravitacniho pole, takze misto idealni bikonkavni kapky/cocky je tvar spise plankonkavni, a to tim vice na spodni (a vlastne i na horni) strane rovinny, cim je kapka vetsi, nebot na ni pusobi sily, zvetsujici se s treti mocninou velikosti kapky, coz kapilarni sily nejsou schopny vykompenzovat. Zmena tvaru kapky ve smyslu jejiho zplosteni sebou nese pokles jeji dioptricke sily, coz ma za nesledek dalsi rozostreni svazku, kdyz ohnisko je posunuto jeste vice pod podlozku, na niz cocka lezi.
Toto plati pro kapku vody, lezici na nesmacivem povrchu, takze tvar se co nejvice blizi kouli, se zvetsovanim kapky 'bochnicku' (rotacni elipsoid, kde elipsa je slozena ze dvou pulelips s ruznou delkou vedlejsi osy, abych byl presny), V realu je ovsem povrch uvazovaneho telesa smacivy, coz jeste vice kapku zplostuje a posunuje ohnisko dale. Voda se navic odparuje, coz ma za nasledek dalsi zplostovani kapky, pokles jeji dioptr. sily a dalsi rozostreni svazku. Musi se rovnez brat v uvahu, ze cast energie, vyzarene na list se spotrebuje na ohrati vlastni kapky, cimz se zaroven podpori jeji rychlejsi odparovani.

Lezici realna kapka dostatecne velka, aby se ihned neodparila a koncentrovala dostatecne mnozstvi energie na dostatecne malou plochu tak, aby energeticka zatez listu vedla k jeho poskozeni, je v nasem beznem gravitacnim poli velmi diskutabilni.

Proc se tedy nedoporucuje zalevat v letnim polednim vedru a pokus o kropeni ma za nasledek zvadnuti rostlin ?
Jednak - malokdy na zahradce zalevate vodou o te teplote, jakou ma list, vystaveny primemu slunci. Teplotni sok udela sve.

Zalevani relativne 'teplou' vodou: V kapalinach se rozpousti plyny tim ochotneji, cim nizsi maji teplotu a voda neni vyjimkou. (Pri teplote varu ve vode nejsou jiz zadne plyny.) (Priklad: chciple ryby v lete - pricina: uduseni.) Kytka potrebuje dychat, coz je vlastne vymena plynu. Ale list nema moc moznosti, jak zvysit rychlost proudeni vymenovanych plynu - musi se spolehat na difuzi, ktera probiha ve smeru gradientu koncentrace toho ktereho plynu. Ale pokud v okamziku, kdy jede 'na plne koule' zastavime vymenu plynu treba tim, ze na povrch naneseme vodni film, kytka se udusi. A tim je zpusobeno to vadnuti.
Uff. Omluvte chyby.
Walhalla2000
tomu rikam odpoved... chvili mi lezly oci z dulku... ale myslim, ze tohle naproste vycerpavajicne vrha svetlo na vsechny otazky...

i kdyz... hehe... jakej je vlastne verdikt? kapky sice (moc) nepali, ale moc chladi a dusi... je to tak?
hoveho
viridis, dole klobuk(om)
pusa for you. :-))

hvh
viridis
2 W2k: domnivam se, ze ano. Ale veci nikdy nejsou takove, jakymi se jevi. Nikdy. A vsechno je fyzika. ;)
Rude
heheeh, no jasne, fakt vyborne propracovana odpouved, ale ikdyz sem si to precet dvakrat, tak sem taky nak nepochopil na 100% esli kropit ci ne
Rude
jo tak nez sem to natukal, tak to viridis opet rozlousk:),dik
premys
S tím dusením to řeší sodovka, ne? CO2, voda, chlorofil, UV...fotosyntéza
High_Land
Takze ze vsech odpovedi dohromady vyplyva, ze vubec nevim co z nich vyplyva.

Na zacatku threadu slo o to rosit - nerosit za svetla. Ja mam (treba jen pro me) odpoved jasnou ROSIT. Jednak proto, ze s tim mam zkusenost, jednak proto, ze nehlede na Viridisovu vycerpavajici fyzikalni odpoved, mne porad zustavaji v hlave ty pralesy.

Tam prsi, pak na to pere slunko 100x silnejsi nez HPS a nemyslim, ze listy vsech tropickejch rostlin maji propalene fleky. A kdyz maji, potom jim to asi moc neskodi, protoze priroda to ma vychytany. Takze ja bych rosil bez obav. Ale kazdy jak chce....
viridis
Aha, to jsem zapomnel - rosim rucnim rozprasovacem, hlava nehlava, tedy svetlo nesvetlo: ono kdyz je tma, tak tam stejne houby vidim a vlhko je ve skrini s ebb&flow potme dost. Min. 2x az 3x denne to zkoupu, ze z toho pekne kape. A kdyz uz jsem pri tom, ve postriku je rozpusteny phytamin. Postrik ma telotu, jaka je ve skrini (flaska je pod rostem - dvojitym dnem), takze zadne teplotni soky. Mokry to stejne zustane tak 10-15 minut, pak to stejne oschne, neb ve skrini frci vetrak, ktery se vzduchem docela dost toci (=pomaha difuzi) a navic, odtah funguje taky dobre. Ale mezi rosenim davam pozor na to, aby kytky stacily proschnout, at tam nemam plisne. Ostatne - proti plisnim do postriku obcas pridavam Polyversum.
2viridis: prosimte ten Polyversum se da sehnat kde prosimte?? radsi bych si ho poridil co nejdriv, abych ho pak nemusel shanet "pet minut po dvanacty"
diky
Rude
mjo, tak to nahore sem se ptal ja......................
maricka
upne som problemy s vetranim neodstranil.Chcem viac.Cez leto asi budem musiet zvyst odtah.Rozmyslam nad sunon 183m3/h.Ma s nim niekto skusenosti? 78m3/h pracuje solidne,ale nebude odveci 2,3nasobit vykon.
xmalcolm
Zdar a sílu,
Osobně jsem přesvědčen jak tady již bylo „naznačeno“:bravo: , že vhodnost rosení za svitu je závislá na několika faktorech :
· Vzdušná vlhkost prostředí
· Teplota prostředí a postřiku
· A v neposlední řadě požadavky a odolnost jednotlivých kultivarů.

O tropickému deštnému lesu jižní Ameriky, střední Afriky a jihovýchodní Asie, který roste pouze v pásmu podél rovníku, nejsem zdaleka přesvědčen jako o ideálním místě pro naše milce. Je zde velmi vlhké prostředí , vhodné pro rychlý růst. Nejsou zde roční období a tak zde vegetace bují celý rok. Klima v některých oblastech nemusí být vlhké stále (srážky v podobě monzunových dešťů). :punk:
Pokud se zde vyskytují nějaké kultivary tak vesměs v hornatých oblastech.
Provádíte-li postřiky s nějakým energetickým drinkem pak určitě „na večer“ jak ostatně doporučují výrobci .
Peace and power :angel:
Moory
Tak to je zajimavy......Ne ve vsem se teoretici a praktici na groweru shodnou :)
viridis
Polyversum se da sehnat ve slusnych prodejnach pro zahradkare - mala krabka se dvema pytlikama po 0.5g (nebo po 1 gramu?), 100ji asi kilo....
maricka
a preto sme tu aby sme si vymienali svoje skusenosti.Btw ked to postriekam rozaprasovacom,zvysim vlkost a teplotu.So why not?
maricka
...znizim teplotu-of course.
maricka
obidve ma a suhlasim.ale obcasny prestrek rozprasovacom stianhe vzdy teplotu o 2-3 stupne.Takze praktikujem vsetky tri metody naraz.
High_Land
Uz asi po ctvrte v tomto threadu opakuju, ze jsem nemel na mysli destne pralesy jako vhodne misto pro nase kyti nebo jako optimalni prostredi. Chtel jsem tim jen rict, ze kdyby byl nejak skodlivy postrik za svetla, neexistovaly by destne pralesy. Treba ze by se spalily kytky nebo neco takoveho. Takze - nez zacnete oponovat, ctete jak je to mysleno!
viridis
Ano, prasknout mohou, kdyz rosis vybojku mi100 kytky. Ale rozved prosim to zkraceni zivotnosti - domnivam se, ze kdyz vlastni horak, kde probiha vyboj, je umisten ve vakuovy bance ?
viridis
pocet atomu v 1 molu latky: 602204500000000000000000000000 (6 022 045 E23 mol-1) ;)
premys
když prdne, tak to znamená, že vnitřní síly překročily vlastní pevnost materálu. Při tom se projevují výrobní imperfekce, jako například nestejná tloušťka nebo vady skla, vruby atd. Maximálně když ji rožhavenou pokropíš (nebo při vypínání nebo startu), tak nestejné pnutí materiálu zapříčiněné nestejnorodým teplotním polem (teplotní roztažnost) vytvoří ve skle napětí tak velké, že výbojka praskne. Odplavováním atomů ze skla to určitě nebude

teoreticky by to šlo, ale to bys tu vodu musel pančovat kyselinou fluorovodíkovou. Nevím jak ty, ale já jsem to teda nezkoušel, ale nemyslím si, že by to kytky žraly

a ty lampy pouličního osvětlení jsou kryté hlavně proto, aby nekorodovala elektroinstalace a nelezl k tomu v noci hmyz, když už pominu takové detaily jako design
rajce
urcite to neni tak horky, ale je to jeden z mnoha duvodu, proc nekropit pri zapnutym svetle. A vsichni vypadate ze o tom neco vite, tak nechapu jak muzete tak odmitavy. Staci napsat email do filipsu a oni vam k tomu poslou svy materialy...........nesiril bych asi naky uplny voloviny......
maricka
kua nekropim predsa lampu ale kytky.poulicne lampy nie su tiez vo vzduchoprazne.a snad neni nikto tak blby ze to bude striekat na kytky
maricka
i meant na lampy,sorry uz som prepracovany,asi sa na to vyszerem a pojdem sa pozret na to ci mi nahodou neprdla lampa.
gunman
IMHO vysoká vlhkosť (a odhadujem že ani jemná hmla) lampe absolútne nevadí. Iná vec je, keď rozhicovanú výbojku oprskáte vodou. Každá kvapka ochladí povrch skla na 100 celziov a keďže bežná suchá teplota je tuším 160 (http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=6036), je to pre sklo celkom vážny šok.
maricka
hosi thats the point-neprat to na lampu ale na listy.:pimp
dalsia vec k tomu ochladeniu v prirode-sledoval som to v skrini a ked to streknes teplota mi ide automaticky dolu o 5-6 stupnov.:D
-vo trosku schaldi ten vzduch-asi tak ako sa ochladi v prirode.Podmienka je ze pouzivame rozprasovac a nie hadicu o priemere 150mm:smoker:
VYTáHLO
...taky myslim, že to nevadí vždycky jsem rozprašoval- i v květu a nic...,možná u 600w lampy, která vopravdu svítí...
premys
kristaboha, vždyť to je ten teplotní šok a ne z******á čočka, jesli se někomu vypalují na listech kolečka od kropení, tak proto, že je idiot a má na listech noc vysokou teplotu a kropí ledovou vodou a tomu taky nevěřím, spíš přehnojuje nebo mu to něco žere
kralicek
Cus :wink:
mam 150W :smoker: lampa vzdalena od vrcholku (listy) cca min jak 10cm ::afro:
strikam rozprasovacem (kdyz byli velikonoce jsem mel hodne casu ...) primo na celou kyticku tak 15xdenne (v rustu!) na listech a to tak

  • 1) malo jen zvlhcit zadna kapka na listech !!!
  • 2) hodne az z listu kape (taky na listech hodne zustane) !!

Voda ma pokojovou teplotu (tak pul dne odstata, NIKDY nerosim cerstvou vodou) mozna ma i veci, nekdy necham lahev u kytek a de na to svetlo (automaticky se to zahreje).

Rozprasuji jak v noci (to se mi tam pak pekne drzi vlhkost nekde kolem 70 a 85% :sun: v rustu) tak za dne (klido i kdyz maj listy zrovna odpoledne)!

Jak v pripade 1 tak i u 2 se NIKDY NEVYSKYTLI ZADNE FLEKY :cool: jo a taky tam davam trosku hnojiva cellmaxika na 0,7EC substrat.kvet. a taky nic :p: .

Cus kralicek :angel: !


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma