Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Časovače - Klikni zde pro originální téma
Mystery
Zdravím všechny, mám takový menší problém s časovači. Možná se tu najde někdo, kdo podobný problém řešil/vyřešil. Problém je ten, že když zapojím prodlužovačku do sítě a na ní časovač, na který poté zapojím lampu, tak po nějaké době(7 dní) "odejde". Stalo se mi to už se 4 časovači a vůbec nevím, kde je problém. Prostě po čase přestane fungovat ve smyslu, že nevypíná lampu. To znamená, že i když je dobře nastavený a má dejme tomu ve 24:00 vypnout až do 6 ráno, tak svítí nonstop. Také se mi stalo, že dioda na něm zhasla, časovat cvaknul a lampa svítila dál. Testoval jsem ho poté na normální lampičce (koncovka 3 vidlice) a stejný problém. Byli to nějaké starší verze, které rozpojovali nulák, tak jsem tedy koupit ty, co rozpojují fázi a odešel další. Nastavený je mám dobře a přepnuto na pravé straně na časování také dobře, jsou to mechanické časovače.

Netušíte někdo, kde by mohl být problém a nebo nesetkal jste se někdy s něčím podobným? Díky moc

Edit: Je na nich napsáno něco jako že max proud 16A a 2A nějakého toho okamžitého proudu. Lampa má pojistku 1A takže zde bych asi problém neviděl.
chuck53
Tvoje časovače nejsou dělané na takový výkon, nebo vůbec nezvládají indukční zátěž. Takže se ti kontakty spékají k sobě a pak to zůstane seplé, dokud stím nešvihneš o zem..

Tvoje řešení je ve stykači. To je výkonové relé které ovládáš těma spínačkama ( i šumtama z tržnice) a výkonové kontakty jsou oddělené. Běžný stykač je zhruba na 10A a to už ti něco utáhne. Cena okolo 500kč nebo projít nějaké bazary a sehnat starý bakelitový třeba 16A nebo 25A co se dělaly.. Na stáří bych nehleděl. Spíš na funkci popřípadě přechodových odporech na výkonových kontaktech..
Mystery
Na časovačích je napsáno, že maximální indukční zátěž jsou 2A. Jak je tedy možné, že zapojení s výbojkou má pojistku 1A a stejně se to tedy spálí? Takže každý kdo má lampy (250W+) má stykač?
chuck53
No napsané to tam sice je, ale při startu výbojky tečou daleko větší proudy, a to právě spéká ty kontakty.

Popravdě znám lidi, co spínají na hulváta 400W digitálama od SOLIDu za 300kč, ale to riziko nerozpojení kontaktů a rozhození periody(stres,hermáči..) bych nechtěl připustit.

Stykač markantně zvyšuje bezpečnost zapojení a minimalizuje jiskření při spínání-rozpínání. Jsou tam pružiny a kontakty si odskočí..

Ber to jako fakt a ten 2A proud je absolutně limitní údaj. Já osobně bych s tím spínal max 150W a na 250W už bych to "podepřel" stykačem. Zvlášť pokud u toho nejsi každý den.
jarinek69
Stykac je doopravdy dobra vec. Uz jen kvuli bezpecnosti (vlhkost v boxu), nikdo by asi nebyl rad kdyby ho navstivili hasici.

Jinak ty spinacky se doopravdy vyplati koupit poradny. Ja mam digitaly do zasuvky asi za 250,- a max spokojenost - spinal jsem s tim 250W (potom jeste DINovy, ale ty uz jedou pres ten stykac - 600W)
Kamos se kterym jsem bydlel mel ty obyc a kazdej tejden reklamace, ja mam furt ty samy uz treti grow

Jinak s tim stykacem. Nevim v tomhle se asi rozejdem, ale jsem zastance kdyz uz, tak uz a novej, zadnej bazar, to samy plati o proudaku
Mystery
Ahoj, díky za reakce. Stejně mi to nedalo a tak jsem napsal PM pár growerům, čím spínají a všichni mi napsali normální časovače za 150 Kč. Takže by to mělo utáhnout, čili nevím kde může být problém, že mi to už 4. odpálilo. Ještě mě tak napadlo, že mám prodlužku a na nich ty časovače, tak jestli to nemůže být tím. Nevím jak vy, ale já mám spínací hodiny mimo box, čili vlhkost by zde neměla být problém. Každopádně díky za tip, zkusím si koupit nějaká pořádné digitální, třeba se tak vše vyřeší :-)
jarinek69
vyfotil jsem ti ty svoje, sice na mobil, ale lepsi nez nic (da se s nima rozsvitit aji 400W)
jinak spinacky mam samozrejme mimo box

JInak s tou vlhkosti jsem myslel spis k tomu stykaci
chuck53
No s těma spínačkama to bude ruleta, narazit na nějaké které vydrží. Já bych nevěřil ani těm digitálům za 500,-. Je to všechno někde z Asie a kdoví co je uvnitř.

A k tomu stáří stykačů - to fakt nehraje roli. Stykač je mechanicky jednoduchý stroj a dokud drží materiál (třeba ten bakelit), tak se není čeho bát.
Vždyť je to jen elektromagnet, který přitahuje (spíná) výkonové kontakty. Kontakty se dají ošetřit kontoxem pro lepší vodivost a jinak na tom není co řešit. Dalších 30let provozu je jistých :)
Spíš jde o to, zapojit to spolehlivě a podle pravidel. Normy můžem vypustit, protože požár pěstírny stejně žádná pojištovna nezaplatí :ú)
(Nenabádám k nedodržování norem ! , jen je to v tomhle případě o dost drahžší a zbytečné).

A celou elektriku bych měl někde mimo box. Nejlíp v PC casu vedle boxu. Za málo peněz hodně muziky ! / a více bezpečí..


Nakonec ti asi nezbude nic jiného, než si nechat vrátit peníze a koupit nějaké osvědčené hodiny :)
Conscript
ahoj, mám tady ty podobný hodiny jak jsou nahoře na obrázku. Tedka posledně se mi stalo že nezaply. Spínají jednu 20W úsporku a jednu led žárovku. V tomhle případě si nemyslím že by to proudově nezvládlo. Zatím sem hodiny vybral ven a dal tam jiný aby to nerozhodilo cyklus. Nemáte s tím někdo zkušenost? Hodiny mám uvnitř boxu tak jestli není na vině vlhkost. Zkoušel jsem potom čudlíkem on auto off projet jestli to spíná a normálně bez problému to šlo zase zapnout a další cyklus už zaply a vyply jak měly.
jarinek69
cus, mam dvoje a jeste ani jednou se mi nestalo, ze by neseply. na vine ta vlhkost bejt muze, ale nevim, mam hodiny vzdy mimo box. budes holt muset vymenit a nebo kontrolovat

jinak mam aji dvoje obycejny hodiny, ale tema spinam zarovky ve zverinci a taky OK - uz asi 3 roky
Mystery
Takže pro všechny s problémem zejména mechanických hodin a jejich častého nerozepínání/nespínání. Po tom, co mi odešli 6. spínací hodiny (3 různí výrobci) jsem si koupil digitální, výrobce GA (globus) asi za 150 Kč, jedu na nich již 4. týden a bez nejmenšího problému. Asi na tom něco bude ... Každopádně jsem ještě koupil lepší prodlužku s průměrem kabelu 1,5. Čili ještě to u mě mohlo být ve staré a špatné prodlužovačce, ale na 95% ne :-)
Myšpulín
Čau, v Hornbachu prodávají DIGI časovače tuším, že za 300. Nepamatuju si výrobce, mají je někde u domovních zvonků na dálku.. Ale ze zadu mají štítek s max zátěží a pod. Mě se osvědčili jen ty které mají označení ZSD-16 mají taky třeba DH-7 a jiné. Šasí je uplně stejné, tak že je důležité zkontrolovat ten štítek. 400w je bez problémů větší 600w-netušim, neměl jsem tu možnost vyzkoušet.
Exceptional
Souhlas. Na levný digi spínačky za 100-300 se vyprdnout. Už jsem kvuli nim měl tolik problémů, že to ani nespočítám. Odcházejí jak na běžícím pásu. Lepší si připlatit za nějakou stykačovou skříň a máte napořád klid.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma