Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

 
Rostlinky týden po vyklíčení "lehají" - Klikni zde pro originální téma
Mystery
Zdravím všechny Growery :-) Mám takový menší problém, rostlinky po cca 10 dnech od zasazení (ze semínek) padají na zem nebo spíše si lehají. To znamená že většina jich momentálně leží na zemi (stonkem) ale část, kde jsou listy je napřímená za sluncem. To znamená, že dál rostou ale vypadá to tam jako na bojišti. Pěstuju zatím v substrátu pro sazenice, zalévám vodou ráno a večer. Spíše tedy kropím rozprašovačem než zalévám. Teplota okolo 25C, vlhkost snad ok, mám je v malých plastových boxech pro lepší vlhkost. Nemáte někdo nějaký nápad, kde by mohl být problém? Pokud chcete, foto dodám ale nic moc na něm k vidění nebude :-)

Díky za eventuální rady.
čím svítíš a jak vysoko? táhnou se za světlem tzn nedostatek světla. Můžeš to poupravit tak aby bylo co nejblíž? například zářivka se dává tak 5-10 cm nad.Taky jim pak pomůže když je přesadíš hlouběji.
MDe_
Asi to sadíš málo hluboko , nebo máš hlínu na volno .. kořeny nemají sílu se udržet ... jak se t vytáhnou tak to opatrně vydloubni a zasad hloub a zpevni půdu
chuck53
Beztak to máš za oknem. Bez přisvěcování se ti to vytáhne, ale při téhle periodě to půjde zrovna na květ. Teď sem zasadil asi 3ks semínek a můj plán je sklidit 3 jednoskleněnkové kytičky. A taky se teď táhnou a budou ještě tak 30dnů, než pohlavně vyspějou a budou se moct "přepnout"..

Jestli máš za světlo nějaké zářivky nebo úsporky dej to co nejblíž. Jestli na to pečeš nějakým sodíkem, tak ho měj zkraje raději výš.

Až kytky trochu porostou, tak je zasaď hlouběji do květináče a zasypej zbytečně dlouhý stonek. Tak se to zase pěkně sníží.

edit: nějak sem v mysli zablokoval příspěvk od Mastra, tak to tu je dvakrát:afro:
MagicHerb
Zabijákem sazeniček číslo jedna je uzavřený mini-skleník.

Mini-skleníky jsou zapotřebí pouze pro kořenící klony. Mnoho pěstitelů žije v domnění, že potřebují vysokou vlhkost pro zdravý růst svých sazeniček a klíčení semínek, ale ve skutečnosti vysoká vlhkost a špatná výměna vzduchu vede k šíření plísně v substrátu a hnilobě semínek!
Nízká vlhkost přímo neovlivňuje proces klíčení ani zdravý růst sazeniček.Spóry plísní jsou všude: ve vzduchu, v substrátu..... stále čekají na vhodnější podmínky pro své rozšíření a napadení organických látek, jako například semínka a kořeny.Mladé sazeničky jsou také náchylné na tyto infekce, především kvůli jejich velice jemným buněčným tkáním. Přelití a/nebo vysoká vlhkost iniciují šíření těchto nemocí, které rychle zabijí Vaše sazeničky.

Cannabis není orchidej ani bahenní rostlina! Její semínka musí být pro vyklíčení zasazena do dostatečně vzdušného pěstebního média. Při vysoké vlhkosti trpí i sazeničky, které mohou být snadno napadeny plísněmi (nejčastěji fusarium a pythium)Pro klíčení a zdravý růst sazeniček by měl být vlhký pouze substrát či jiné použité médium, vlhkost okolí pod(okolo) 50% je pro Vaše semínka a sazeničky nejvhodnější.

Mini-skleníky mohou být použity pro klíčení pouze jako podnos, ale víko by mělo být napůl otevřené, případně skleník celý odkrytý, aby byla zajištěna výměna vzduchu a vlhkost pod(okolo) 50%.


:death: Některé nebo všechny sazenice upadly a zemřely :death:

Toto je obvykle způsobeno tím, houbová onemocnění zvané damping off(tlumení pryč). Příčinou je zamoření půdy, přemokřený substrát, vysoká vlhkost ... všechny podmínky, které podporují houbu. Houba napadne měkké tkáně ve stonku, některé v kohoutku na základně, nebo uprostřed. Sazenice se zhroutí a umírá. Další možnou příčinou je skutečnost, že sazenice zemřely na nedostatek vody nebo soli(EC) na vysoké úrovni v substrátu (který v podstatě má stejný účinek na vysychání rostlin). Sazenice mají jen malé množství kořenů a několik listů. Nemohou udržet hodně vody a rychle vysychají. Vysoká vlhkost v prostoru rostou nevyrovnaně na suchém podkladu. Vaše půda / Rockwool má být vlhký dost na udržení zdravé kořeny a poskytujíc vodu na růst.

Čemu je lepší se vyhnout:

Máčení semínek ve vodě/vlhkých papírových ubrouscích(nebezpečí plísně,vyhnití zevnitř(vykvašení)+nebezpečí zlomení nebo poškození kořínku při následné manipulaci)
Zcela uzavřený mini-skleník
Příliš topící rohože
Zakrývání květináčů plastovými sáčky
Klíčení v rašelinových kostkách a Jiffy tabletách
Špatný výběr zeminy pro klíčení
Hnojení sazeniček
Příliš vody, nebo její nedostatek
Studené a temné místo pro klíčení
Voda se špatným pH
Nekvalitní voda
Vysoké EC nebo živný roztok v hydroponii
Oprašování sazeniček vodou,organickými směsmi, pesticidy(nebezpečí plísně nebo přehnojení+moc chemie=zastavení růstu )

ZDROJ
http://www.mandalaseeds.com/cz/Guides/Germination-Guide

ASI TAK nějak

Snad k ti to k něčemu bude

ZDAR a sílu

Mě se to už taky parkrát stalo a dost blbě se to napravuje.Nejlepší bude prevence.
Mystery
Děkuji všem za reakce, takhle rychlou odpověď jsem nečekal :-) Abych se ale vrátil zpátky k dotazům, které zde padly. Za oknem nepěstuji, zatím na ně svítím úsporkami, cca 10 cm nad nimi, abych je nespálil. Za info se skleníkem děkuji, víko už jsem odstranil a uvidíme, co se bude dít dál. Až trochu povyrostou, půjdou pod 250W. Hned zítra je zkusím přesadit do větších květináčků, momentálně je pěstuji v takových těch "květináčcích", které se časem rozpadnou, nevím přesně, jak se jim nadává. Myslíte tedy, že když je přesadím hlouběji, tak neuhnije stonek? Dříve se mi to párkrát stalo. Snad jsem na něco nezapomněl :-D
growesweden
Ahoj,kolik jim denně svítíš?Nemáš např.špatně nastavený časovač.Rovněž se domnívám,že mají málo světla za kterým se táhnou.Co třeba kytičky nějakým způsobem podepřít?Jinak souhlas s kolegou,méně vlhkosti,pozor na plíseň a větrat.Hodně zdaru!
Mystery
Svítím nějakých 14-15 hod, takže jim to zvednu hezky na 18 a uvidím. Vlhkost už jsem snížil, skleník odstranil, každopádně rostlinky furt leží, ale rostou dál. Místo podepření je zkusím zasadit hlouběji do jiného květináče a tím je narovnám.
koles
Píšeš, že zaléváš ráno a večer, neni to zbytečný?
Mystery
No já je spíš zalejval míň než víc, ono když je zaleju třeba jen ráno, tak večer je ta zemina vyschlá a hodně suchá, což asi není moc dobře :-)
citace:
Původní příspěvek od Mystery
Zdravím všechny Growery :-) Mám takový menší problém, rostlinky po cca 10 dnech od zasazení (ze semínek) padají na zem nebo spíše si lehají. To znamená že většina jich momentálně leží na zemi (stonkem) ale část, kde jsou listy je napřímená za sluncem. To znamená, že dál rostou ale vypadá to tam jako na bojišti. Pěstuju zatím v substrátu pro sazenice, zalévám vodou ráno a večer. Spíše tedy kropím rozprašovačem než zalévám. Teplota okolo 25C, vlhkost snad ok, mám je v malých plastových boxech pro lepší vlhkost. Nemáte někdo nějaký nápad, kde by mohl být problém? Pokud chcete, foto dodám ale nic moc na něm k vidění nebude :-)

Díky za eventuální rady.


Ty to mas jen tak za oknem?pokud ano,tak je to nedostatkem svetla.v tuhle dobu ti to udela vetsina rostlinek a jen male procento se uspes jne probojuje dal.
Mystery
Nemám to jen tak za oknem, svítím na ně zatím úsporkama, než půjdou pod pořádný lampy. Světlo mám od nich cca 10 cm, svítím nějakých 18 hod denně. Vypozoroval jsem ale, že čím víc je zaleju, tím víc se narovnají. Každopádně furt více méně leží nad zemí. Zítra je zkusim přesadit do větších květináčů a stonek zasypat hlínou, čímž je narovnám. Snad jim neuhnije stonek, už se mi také párkrát stalo, když jsem přesazoval moc brzo.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma