Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Skříň v chladném sklepě - Klikni zde pro originální téma
MojeMalickost
Zdravím,

sice jsem založením spíš na outdoor ale zima je dlouhá a tak jsem znudy začal vymýšlet nějaké indoor vylomeniny. Bohužel jediné možné umístění je chladný sklep což celou záležitost dost komplikuje. Když už tak už. Řikal jsem si že se podělim o zkušenosti nápady a tak...

Krok 1 - Příprava místnosti
Čistota půl úspěchu. Asi je samozřejmostí sklep nejprv ze všeho důkladně uklidit. Od stropu až po podlahu zamést vydesinfikovat, zvážit vymalovaní a tak dále. Aby šlo jazykem koštnout podlahy...

Bude potřeba vytápět takže pokud sklep není zateplen tak aspoň dveře, okna a podob. vystlat polystyrenem. Důkladně každou díru aby nevznikaly mosty. Za třista očí se dá sehnat slušnej kus polystyrenu v hornbachu a určitě se vám to vrátí.

Fajn místost mám co dál?

Krok 2 - Materiál, konstrukce
Nemám zkušenost z homeboxama a podobně nicméně nepředpokládám že ta fólie bude mít extra tepelně izolační vlastnosti. Navic z finančních důvodů jsem zvolil dřevotřísku. Opět horbach. Desky na skříň s rozměry 57*68*120(H*Š*V) s poličkou na oddělení elektriky mě stály 750. Tloušťka 16mm dveře 12mm. Jednoduše sešroubováno, panty dopadly trochu křivě - je to spíš práce pro dva ale za večer vpohodě. Vrtačka, šukalka, pilník, šroubovák.

Dole nepravidelná díra nahoře kulatá 125mm s plastovou průchodkou na uchycení aluflexu. Díra v poličce na kabely a zářez v horním okraji na kabel.

Krok 3 - Topení
Tak tady jde o pořádnej oříšek. Prioritou je bezpečnost. Ledabyle odložený přímotop na dřevotřísce by asi dobrotu nedělal. Různé topné kabely, podložky a podob. to většinou vytopit nedokážou. Zkusil jsem horkovzdušnej ventilátor. Asi to lze použít ale má to své mouchy. Například ten můj měl velkou histerzi a tedy spínal moc pozdě nebo vypínal pozdě. Nedokázal jsem dostat teploty do rozumějších hodnot než 15-35 což není pohádka... Navíc měl příkon 1kW takže zadarmo to taky neni.

Ještě než se teda pustíme do zběsilého vytápění je potřeba správně nadimenzovat ventilaci. Přehnat to s odtahem určitě není nic proti ničemu když teplotu neřešíme nebo ji naopak srážíme ale v našem případě každý m3 hraje roli. Já mám to štěstí a mám v rodině elektrikáře kterej mi zbastlil triakovou regulaci ale ta jde i koupit. Odtah tedy mám Ruck 125L zregulovanej tak na 20%. Přítah pasivní. A teď konečně k tomu topení.

Neni to bohužel nic seriově vyrábenýho ale něco podobnýho by sehnat mělo jít. Je to jakési plato s topnýma tělesama 3x250W. Používalo se to na vytápění BTSek( Vysilací veže pro mobilní síť ) aby nazamrzly. Po zapojení do série se sníží razantně výkon a člověk na tom udrží ruku. Plochu to má dost velkou aby to vytopilo příchozí vzduch. Umístil jsem to k přítahové díře do rohu, pro sichr ještě mezi topení a dřevěnou stěnu jsem dal nehořlavou desku. Z fotky se to pochopí ani nejlíp.

No a celá tahle věcička je připojená na programovatelnej termostat. Novej by stál asi litr ale v bazaru se našel za 200. Nastavit noc na 18 přes den na 23 a sranda může začít.

Krok 4 - Zbytek vybavení
Podle rozměrů skříně asi většině došlo že ve sklepě mi pojede 250 lampa. Stěny od 20 do 80 výšky polepený diamantovkou. Stínidlo klasika, na jojech. Ofuk zatím není - klipsňák je sezoní zboží(kdyby se někomu válel doma tak se určo dohodnem...), ale v nejbližší době se určitě doplní. Přijde nad topení natočenej do protějšího rohu.

Dveře skříně jsou opatřené nalepovací těsnicí gumou - D profil. Aby doléhaly tak mají západku. Strop je na pantech kvůli lepšímu přístupu.



Jaké máte zkušenosti s vytápěním vy? Skříň je teď ve fázi testování, o úspěšnosti budu informovat...
MojeMalickost
Izolace okna...
MojeMalickost
Polička s elektroinstalací a odklopitelným "víkem"
MojeMalickost
Topení
MojeMalickost
Termostat. Podobným asi někteří ovládaj kotel :)
MojeMalickost
Zregulované ufo, závěs, sonoflex.
MojeMalickost
Houmejd triaková regulace pro ventilátor. Pokud by byl zájem dohodim schéma. Sice jsem tu ňáké našel ale konstruktér tohoto nad tím vrtěl hlavou a za tohle dám ruku do ohně...
MojeMalickost
Západka, těsnění.
MojeMalickost
Celek ( skoro :) )

ten bordel na pozadí je přechodná záležitost. ( Aby se na mě někdo neobořil že poučuju o čistotě a mám máslo na hlavě... )
berkinson
pěkně to máš vyřešený k+
Lampa
Hezký projekt
Když to porovnám s tím co jsem měl poprvé na in já :D tak je to luxus.

Jinak také mě trápí chlad, nejprve sem otestoval přimotop.
Jenže dělal přesně co říkáš.. rozhycoval box na 35 pak sepl nějakej termostat a na půl hodiny byla holkám zima.

Druhé kolo pojedu s olejovym radiátorem, tak snad se to zlepší.

Přžeju hodně zdaru, Lampoň
caseage
nevím to určitě ale ma termostatu jde i nastavit kdy se ma vypnout pokud nastaviš 19C tak pohoda :-) pokud to ten tvuj umí :-)

jinak pěkný myslim že si měl trochu přidat prostor ale tak na začet to stačí

máš to pěkny K+
cestos! nevim jak to mas vykucene s pritahem ale skus popremyslet nad tim ze by pritah hnal vzduch pres ty zebra od topeni. chapes ne?

taky by slo hnat ventasem pritah a pretlakem by sam foukal ven......

tet me napadlo ze by stacilo hodit nejaky ventas co by jen foukal na bok pres zebra, tam by se vzuch odrazel o ten bok dal bral teplo pac by se to tam porad hemzilo a lepe by se ti oteplovala skrin. mozna by to tak nejebalo pac by teplota byla rychleji vsude a termostat by spinal casteji

taky dobry nejaky plechovy pcius ohnuty aby vzduch smeroval nahoru na zebra

jeste lepsi by bylo kontrolovat teplotu termostatem v cele mistnosti a topeni mit taky bokem.....
MojeMalickost
Dík za reakce a K, zkusim reagovat ale možná něco přehlídnu. S myšlenkou olejovýho radiátoru sem si taky pohrával ale nenašel jsem dostatečně malý.

To kdy to topit přestane a naopak kdy začne, tedy odchylka od nastavené teploty je histerze. Nemůže být nulová aby to neustále nevypinalo a nezapínalo. A horkovzdušný ventilátor to právě dost přehřívá nebo nechává prochladnout. Samozřejmě je možnost ten ventilátor spustit na max a ovládat ho dalším extra termostatem...

Prostor se mi zdá akorát. Když jsem si počítal kolik lm/m2 tak sem se dostal na idealni hodnoty. Jenom sem prave nepocital s tim topenim a tak. Takze par cm na vic by asi neuskodilo. Ale myslim ze to staci uvidime...

Aktivni pritah neni dobre reseni. Ventilatory lepe tahnout nez tlacej. A pritah je u toho topeni. Vsechen novej vzduch jde kolem topeni. Prihodim nacrtek, z fotek to asi neni videt nejlip.

No a vytapet celou mistot neni zrovna ekonomicke ne? Ona se stejne trochu zvedne teplota kdyz nonstop menis vzduch ve skrini. Proto je dulezite ji zaizolovat ze...

Az bude cas tak zalozim galerii s growem. Na jedne fotce uz vykuju listek :)
fiste
Hezký, jenom ufo bych dal ven ze skříně, budeš mít víc místa na lampu.. Ten regulátor by mě určitě zajímal.
na obrazku je videt jak myslim jedno z toho co jsem psal.... prave ze na fotkach to videt jde a zda se mi to trochu jako horsi reseni.
jasne ze lepe vyfukuji ale kdyby foukal vzduch pres plech co jsem kreslil v malovani tak pres to oplechovani se ten vzduch nescetnekrat odrazi od plechu pres zebra na azbest nebo co to tam mas zpet pres zebra na oplechovani a stale dokola nez dojde dolu kde pres diru pujde normal od zeme uz dobre ohraty vzduch. kdyby jsi to mel topeni v mistnosti, lepe se ti steluje teplota pac ve skrini to porad koluje venku ochladi a studeny vzduch jde dovnitr. kdyby jsi to mel venku, jasne trochu vice bude topit ale nastavis treba 18-19 na mistnost ve skrini si budes treba hlidat 25... rozdil dohreje vybojka. to ber teoreticky. praxe je jinac

tet jsem jebnul dve veci dohromady, takhle bys ten ventas mohl normal hodit na odtah.....
Tovarnik
Zdarec, hele topeni jsem vyresil 200W topnym kabelem, 13,6metru mam to natazeny ruzne ve tvaru sneka v mistnosti 150x120 a 160 vyska a vyhreje to bez problemu, k tomu jsem hodil termostat s cidlem, nastavil na 35 stupnu a mam tam pres noc krasnych 18 stupnu a pres svetlo se mi to vypina jelikoz to vyhreje a ve dnech kdy venku bylo -20, tak taky nebyl problem..teploty byli nizsi ale prezili to :-)
MojeMalickost
Ufo hlavne vymenim za neco slabsiho ale ven ho asi dat nemuzu kvuli hluku. V dome bydli princezna na hrasku :) ale to uz je muj osobni detail. Vy si ho urcite dejte ven.

Jo a uz sem konecne pochopil hovna. Urcite mas pravdu ze kdyby vzduch sel proti zebrovi tak by se ohral vic. Este nad tim popremyslim. Jenom je trochu problem ze tam jsou uz kyti a moc s tim blbnout nemuzu.

Kazdopadne urcite je co zlepsovat...

Muzu se tovarnika zeptat kde ten kabel sehnal? Kolik stal a tak?

Jsem rad ze se tu rozviji konstruktivni diskuze. Zítra dohodim schema regulatoru a o vykendu nejake detailnejsi foto...
MojeMalickost
Triaková regulace
Jednofázový regulátor střídavého výkonu 230V/800V, určený pro regulaci výkonu větráku pro odvětrávání výrobních prostor. Je však možné jej použít k nastavení výkonu libovolného síťového spotřebiče (žárovky, vrtačky, motoru ...) v plném rozsahu (0-100%). Rozsah regulace (resp. spodní mez) se nastavuje trimrem 220k, pro samotnou regulaci slouží lineární potenciometr 470k. Zapojení je velmi jednoduché a pochází ze stavebnice firmy Tipa s.r.o. (návod z Internetu). S jiným triakem, je možné ovládat výkon až několik kW, v mém případě však postačil BT136 (4A). Výkonnějším typem je např. BT138 (12A). Součáska DB3 je diak na napětí 32V, ekvivalentní s typy ER900, BR100 nebo KR9903.

Triak je tedy pro zátěž 4A což je většina středních a menších ufíček. Vydrží přepětí 800V no a hlavně funguje :) Ventilátor trochu bzučí, čím víc je zregulován tím víc, ale hluk to je menší než hukot vzduchu.
fiste
Jestli tomu dobře rozumim, tak tohle by mohlo regulovat tenhle ventilátor? Já jsem u něj myslim čet, že se nemá napojovat na regulaci, ale nevim, jestli tomu věřit, případně proč.. Ještě by mě zajímalo to spojení se zásuvkou, na tý regulaci vidim jenom jednu čokoládu. Snad moc neotravuju, díky..
MojeMalickost
Jo, řekl bych že to tím zreguluješ. Vidím tam i pojistku. Čokoláda sice jedna ale na 4 kábly. Řek bych že k tomu bude návod, nebál bych se toho. Navíc dole je link na vyrobce těch stavebnic kde můžeš i zavolat pro radu.

Jestli to tomu motoru škodí nebo ne? Nejsem silnoproudař ale já, a určitě nejsem sám, to tak mám zregulovaný a nic negativního nepozoruju. Asi by pro ten motor byla lepší transformátorová regulace ale ty ceny jsou v řádech tisíců...

Taky sem uvažoval že to zapojim do zásuvkový triakový regulace pro žárovky ale to není dělaný na indukční zátež.

Ještě jde ventilátor zapojit do serie s dalším spotřebičem( třeba žárovkou ) a tím snížit napětí čili výkon. Trochu se po foru porozhlidni určitě to tu je řešený...

Já bych do toho šel...
MojeMalickost
Takže po několika denním provozu:

Teploty ve dne: 23°
Teploty v noci: 14°

Otočil jsem topení o 180° ( žebrovím dovnitř ), V noci nacykloval odtah 15m/15m , přijde tam ofuk a je to na pohodku.

Jen bych poznamenal ze vykon topeni ( zapojeni 3x 250W do serie ) je pouhych 83W. Pokud se to podari vyladit tak bych rekl ze dost dobra varianta. Vidím to na 2x 12V vetsi vetraky, jeden bude hnat vzduch proti zebrovi( idea by Kus Hoven ) a druhej bude nad topenim foukat vzduch na kytky dolu...
Tovarnik
http://www.elektricke-topeni.eu/ind...me=Topne-kabely tady muzes mrknout chlape na ty kabely...ja osobne mam 13,6 metru na 120x150 natoceny do sneka pod kvetinacema aby se kabel nebyl pres sebe a mam k tomu pridelany izolackou termostat tenhle
ale kupoval jsem ho levneji asi za 480 kc http://www.nakupmania.cz/nakupmania...uro-99-ECO2-EXT
zatal :-)
MojeMalickost
Jasan, díkes. Nakonec jsem to přepojil, dal do serie jenom 2 telesa a tim zvysil celkovy vykon na 125W. Teploty v noci jsou nyni 15-19 °C coz uz je unosne rekl bych. Este si stim budu dál hrát....

Jak se vlastne celá akce vydaří můžete sledovat v mem growreportu(link v podpisu) ale este neni moc na co koukat...

Dekuju za reakce, nápady, připomínky.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma