Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor

 
Project Wintergarden @250W /Sensi Skunk, California Indica/ - Klikni zde pro originální téma
koles
Projekt Wintergarden

Úvod: Chtěl bych vám představit svůj projekt "zimní zahrádka". Nejedná se o nic vyjímečného, podobných boxů je tedy na G k vidění více a jistě i lépe vyvedených. Pokud se rozhodnete můj pokus sledovat, budu jen rád :)
Updaty nejspíš nebudu posílat moc často, tak buďte trpěliví. Na případné dotazy či připomínky ale odpovím.

Motivace: Outdoor jedu asi desátým rokem a z pravidla s velmi mizernými výsledky. Nespokojenst s jeho kvalitou mě motivovala k "úkroku stranou", tedy na indoor. Podrobné studium podmínek pro pěstování pod umělým světlem mi nakonec poskytlo mnoho důležitých informací, jejichž absence se tak neblaze projevovala při pěstování venku.

Projekt: Jedná se o upravenou kancelářskou skříň o rozměrech (v-š-h) 120-80-40 cm, které rozhodně nelze označit za ideální. To jest 0,3125 m2 teoretické pěstební plochy.
Světlo po většinu doby obstarává výbojka GIB FS 250W. Nejdřív mi přišlo, že jsem přestřelil a že by stačilo 150W, ale teploty se (zatím) drží v únosných mezích a doufám, že silnější watáž ocením při květu :D Na sodíku nejsou řízky od začátku, několik dní po přivezení byly pod malou kuchyňskou zářivkou a dále pár dní pod 11W úsporkou ("než přišlo Slunce"). Odraz světla zajišťuje diamatová fólie.
O ventilaci ve skříni se cca týden staral PC větrák, než kytky začaly slabě vonět. Do skříně jsem tedy nainstaloval pachový filtr a portubní větrák Kanlux 20W, který nasává vzduch přes filtr a dále jej tlačí ven přes cooltube, čímž snad trochu ochlazuje výbojku.

Osazenstvo: řezy 2 x Sensi Skunk [dále SS], 2 x California Indica [CI]. Substrát Plagron bat mix. Jedná se o předhnojený substrát a je dost možné, že AH Grow ani nepoužiju (možná chvíli po přepnutí), vzhledem k tomu, že kytky rostou velmi živelně a vypadají zdravě. Momentálně jsou holky na periodě 16/8 a nestěžují si. Na květ mám připraven Plagron alga bloom. Zálivka je obyč odstátá voda, u níž nesleduji ph, nicméně přidávám pár kapek citrónové šťávy (nutná magie).

Možná jste zaznamenali některé nestandardní věci, takže než mi je budete chtít omlátit o hlavu, vězte, že je pravděpodobně dělám úmyslně. Projekt se totiž řídí následujícími zásadami (principy):

  • low cost neboli nízké náklady
  • keep it simple neboli v jednoduchosti je krása
  • good enough neboli dobré "tak akorát"


Poznámka: fotky upravuju v programu Google Picasa. Na rychlé základní úpravy jako kontrast, vyvážení barev a ořez je ideální.

Co příště udělám jinak:

  • kontrola pH zálivky hned od začátku
  • úprava pH kyselinami
  • asi větší květníky než 3,5l
  • zvlhčovačka (mini do terárka) nebo miska s keramzitem a vodou (funguje skvěle, ale nejde časovat, takže "jede" furt)
  • stejně staré kytky (ale to jsem věděl :-) - do přepnutí na květ se srovnaly
  • možná větší květináče (+přesazení)
  • poučení: nejlevnější součástka může lehce zrujnovat celý pěst (časovač za 49 Kč)


Aktuál: sklizeno/usušeno :david: - jdi na spolední post

Jestli jsem na něco důležitého zapomněl nebo jsem v něčem mimo mísu, tak neváhejte komentovat :)
koles
1. Plán skříně - program Google SketchUp
2. Zvenku (je zavřená v jiné skříni a čas tam tedy plyne 2x pomaleji, že)
3. Zevnitř (strop obsahuje 3 "komíny", ale reálně používám jen jeden pro odtah"; ostatní dva jsou zaslepené)
4. Zapojení předřadníku a lampy, kdyby to někoho zajímalo
koles
1. Pod úsporkou, zakořenily v pohodě
2. Detail z prvního týdne
3. Druhý týden, období nastartování růstu
4. Prozatimní osazenstvo
(Brzy jim přibudou ještě dvě kolegyně, bejby řízky, takže jsem docela zvědavej, jak to pořeším a ukočíruju. Rozdíl dvou týdnů růstu bude nezanedbatelný.)
koles
1. Šampinón
2. Slabší kus
3. Oba
4. Porovnání (nemám moc velkou ruku)
5. Problém?!
Koukám, že se mi tam objevily pestíky! Ač je perioda trochu kratší, 16/8, kvést by to přece nemělo. Ví někdo, o co jde?
kamion
pěkné :) taky ted jedu sensi skunk.jsem si všiml že se ti taky kroutí listy.mě se kroutily kvuli vlhkosti mají rádi větší vlhkost a když dostaly v zálivce CO2 tak to přestalo.. néni to moc dobrá genetika na indor .
At se daří :)
koles
Dík za info. Vlhkost je 41% (dneska jsem pořídil měřidlo) při teplotě lehce pod 30. Vzhledem k omezenému místu to nebudu řešit a spokojím se s těmito, ikdyž mezními, hodnotami. Co ty chloupky na na poslední fotce, není na ně brzo?
mikael
To občas holky ukážou nějaký ten chloupek v růstové fázi, to je normální. Nebudou kvést dokud nepřepneš. Ať se daří!
koles
1. doplnění posádky - 2 x CI
2. Overall setup
3. Podporujeme rozmanitou společnost (bazalka)
Budu hýbat s pacháčem, půjde nad ct. A přemýšlím, kdy zaštípnu :freddy:
koles
Takže. Nastala situace, kdy bude potřeba učinit zásadní a nezvratná rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že SS má o dva týdny náskok před CI, budu se muset smířit s tím, že se nikdy nedostanou na stejnou kvantitativní úroveň. SS tedy bude v následujím týdnu zaštípnuta, od čehož si slibuji zpomalení růstu a následně zaplnění až 2/3 pěstebního prostoru za podpory síta (scrog - připravený rám je na některé předchozí fotce). O zbytek se rovným dílem podělí 2 CI.

CI musí nejdřív zakořenit a trochu zesílit, než je dám taky smažit do skříně, kde panuje dost nízká vlhkost (poslední měření jen kolem 30%) a celkem vysoká teplota (27-30 "ve dne"). Takže je zatím čeká pár dní na úsporce.

Ta vlhkost je pro růst opravdu bídná, leč v tomto kole už nebudou žádné větší investice, kam zvhčovač patří.
koles
Ahoj, takže jsme někde na začátku čtvrtého týdne růstu SS.

Od posledního zápisu v logu se stalo několik věcí:

  • změnil jsem setup boxu - pacháč a větrák jsou nyní v horizontální poloze, odstaranil jsem stínítko z ct (a je možné, že díky tomu klesla teplota "ve dne" asi o 1 stupeň)
  • SS zaštípnuty - vrcholky jsem dal do rw kostek a jsem zvědavej, jestli se chytnou (kostky každý den trochu poleju vodou - zatím jen čistou)
  • na větve SS připevněny plastové ohýbací půlměsíce - chci větve trochu ohnout a dostat ze stínu velkých listů
  • SS dostaly 1 zálivku s asi poloviční dávkou AH Grow
  • klony CI přesazeny do boxu - postoj zatím neutrální, jen doufám, že se už brzy rozjedou (maj co dohánět)
  • bazalka se pěkně rozjela - provizorní pařník z pet flašky jí evidentně svědčí


Dále mám dilema, které se týká dvou velkých kytek. Přijde mi, že ty největší listy dost stíní větvičkám, které se jen horko těžko dostávají ke světlu (malé nemají vůbec šanci). Co kdybych ty velké listy odstranil? Zvýšil by se přísun světla pro větve, ale mohl bych kytkám také "ubrat", což se ale může hodit, pokud by to trochu zpomalilo jejich růst. Co myslíte, odstranit nebo nechat?

Fotodokumentace:
1. Celkový pohled
2. Zahrádka
3. Vršky (přesně den staré)
4. Zaštípnuto
5. Poškozený list - co to?
G.M.O.
každopádně nechat! to je můj názor :)
tomas2pet
Hele odstraň listy, co jsou z většiny poškozený, jinak to nech, a až to přepneš tak po 14 dnech budeš vidět jestli je potřeba to trochu probrat.
koles
Díky za názory.
Osobně se kloním spíš k tomu zbavit se těch velkých listů (to jest asi tak 4 největší na každé kytce ve spodních patrech). Nejsou poškozené, ale nejsou ani pěkně zelené - přijde mi, že od konečků žloutnou a dřív nebo později by se jich kytka sama zbavila. Takže to jen uspíším. Tím tedy přijdu o nějaké živiny, na druhou stranu potřebuju ty dvě velké SS trochu zabrzdit.
G.M.O.
jak myslíš :D
koles
Problém se žloutnutím listů se nazlepšil, spíš naopak. Velké a teď už i některé malé listy ve spodních patrech od konečků žlountnou, na ktekterých se tvoří hnědé skvrny a některé se začaly navíc kroutit. Nejdřív jsem to přisuzoval nízké vlhkosti, ale teď si spíš myslím, že jde o problém s pH.

Koupil jsem tester - kapky BEN (pro akvaristiku) a změřil pH vody, kterou zalévám (z vodovodu). Hodnota byla někde v zelené části spektra, což znamená cca 7.

Zálivku jsem většinou tunil několika málo kapkami citronové šťávy, ale jak se ukázalo, těch kapek musí být na 3/4 litru tak 10 - 15. Potom test vykazoval lepší hodnoty v oranžové části spektra.

Doufám, že se to brzo srovná a holky budou pěkně prosperovat.

Tento týden se chystám podruhé přihnojit AH Grow.

EDIT: Přikládám foto poškozených listů a celkový pohled. Je to opravdu pH problém, nebo se může jednat ještě o něco jiného?
1. Ušmiklé listy, napůl žluté se světlými i tmavě hnědými skvrnami
2. Podobný problém na kytce - tmavě hnědé skvrnky
3. Celkový pohled - po stranách SS, uprostřed CI a v rohu bazalka :bandit:
koles
Protože se problém s listy stále nezlepšuje, ačkoliv jsem snad už dosáhl správného pH zálivky, ponořil jsem se hlouběji do studia možných příčin a jejich řešení.

Dobrý materiál (anglicky) je na tomto fóru - jedná se o skeny nějaké knížky. (Největší nesnáz při identifikaci problémů shledávám v chabé fotodokumentaci, což je největší nedostatek většiny návodů, na které jsem narazil.)

Ale k věci, podle tohoto a tohoto obrázku je můj problém nejspíš v nedostatku dusíku (N) a také možná draslíku (K). Možná se však jedná o kombinovaný problém, do kterého ze začátku zasáhlo i nevhodné pH.

Řešení se zdá být nasnadě: aplikovat hnojivo na růst (bude to již druhá zálivka s hnojivem). Asi jsem příliš spoléhal na "předhnojení" substrátu nebo řádnému vstřebávání bránilo vysoké pH (nebo oboje).

Zajímalo by mě, kdy začínáte s hnojením předhnojeného substrátu?
petis__
Mě taky žloutly listy. Kytky jsem přesadil do většího, do substrátu přidal guano a začal jsem hnojit 2ml na 1,5l vody a vypadá to že žloutnutí listů ustává. PH hlídám mezi 6-6,5 pomocí ben test kapek.

edit: Jo a první zálivku hnojiv jsem dal po 14 dnech růstu.
koles
Tak to guano by už mělo být v substrátu (je to Bat-mix), ale asi jsem podcenil ostatní hnojení v růstové fázi. Přesazovat nebudu, od začátku jedu ve větších květináčích.

Kapky BEN mám taky, ale přijde mi, že to podle té stupnice barev jde trefit s přesností plus mínus 0,5 pH (což není moc přesné). Barvoslepej nejsem, ale prostě mi ty barvy nikdy úplně neodpovídají :D
petis__
No stou stupnicí barev u ben testu je to docela těžko no:-D ale když tu zkumavku s vodou dáš proti světlu tak se to dá podle mě uhlídat na +-0,24PH :-D
koles
Od minula:

  • Jsme na 12 hodinách světla.
  • To zas trochu vyrostlo, hlavně CI se činí, takže jsem jim ještě přidal.. potravu
  • přibylo síto
  • SS je trochu zabržděnej, ale zdá se, že z nejhoršího snad pryč. Pro jistotu dostaly flushing (výstupní pH 6 a něco málo) A nějaké dobrůtky až v příští zálivce :)


Fotka: Popředí CI, střed SS, zcela vzadu Bassalka
koles
Začátek druhého týdne květu (12/12). Více než polovina větví je již nad sítí a počítám, že do týdne přeroste síto většina (a ten zbytek to už nejspíš nestihne). CI se krásně větví, ačkoliv nebyly štípnuté, a nyní jsou vyšší než SS - dvoutýdenní rozdíl byl dohnán :D Jen nejsou tak husté jako zaštípnuté SS.

Pořád hnojím na růst, ale poslední zálivku jsem už zkombinoval s hnojivem na květ. Postupně budu poměr měnit ve prospěch květové složky. Pokud je to potřeba, upravuji (=snižuji) pH obyč octem. V zálivce bez hnojiv skvěle funguje 1 kapka / 100ml. Příště asi vyzkouším kyseliny (dusičná a fosforečná?).. jen kde sehnat dostatečně malé množství?

Teplota a vlhkost se drží okolo 17° a 80% "v noci", 27° a 40% "ve dne". Zatím se plísně nebojím, takže vlhkost budu snižovat až později odstraněním misky s keramzitem a přidáním na ventilaci (v noci jede větrák vždy půl hodiny v asi dvouhodinových intervalech).

Změny v boxu:

  • Prostorová konfigurace květináčů - nyní má každá slečna dost místa.
  • PC větrák pod ct - měl by míchat a ochlazovat vzduch těsně pod výbojkou (a asi to funguje)


Co se nedaří:

  • SS je asi nějaké světlé pheno, anebo jsem ji prostě moc potrápil pHčkem na začátku. Nejstarší a nejspodnější listy žloutnou, takže je průběžně odstraňuju.
  • Trochu jsem poslední zálivkou spálil CI, což je vidět asi na třech velkých listech u vrcholku.
  • Vůbec si nejsem jistý, zda mají dost hnojiva nebo málo. Asi začnu hnojit menšími dávkami a častěji než jednou týdně. Nevím....


Fotos:
1) Dvě vrcholovky v popředí = CI, vzadu SS
2) "Popálené" listy
3) Den v džungli
koles
Pohrál jsem si s jednou fotkou celku tak, že jsem zesílil světla a stíny, čímž bylo dosaženo vysokého kontrastu. Ten ukazuje, kam dopadá nejvíce světla - a naopak, kde ho je nejméně.

Podle očekávání je nejvetší intenzita světla uprostřed boxu, kde to "schytává" jedna SS. V pravé části boxu je, zdá se, více světla (odpovídá poloze výbojky). V levé části pak méně, takže část CI není optimálně osvícena, což jsem ověřil pozorováním pomalejšího růstu větví při levé straně boxu.

Druhý obrázek představuje, jak by to viděl predátor :D
koles
Třetí týden květu.

Za poslední 3 dny pališky doslova explodovaly. Taky jsem ze spodních pater ostříhal kupu žlutých listů. Myslím, že problém s pH je prakticky zažehnán a holky mají hlad (jinak si ty doslova "vysáté" žluté listy vysvětlit neumím).

Jedu 1ml AH grow + 3ml Plagron bloom. Počítám že příští zálivku zas něco dostanou, jen asi ne celou dávku, protože teď cucaj fest. To abych zalejval každé dva dny..!

Zdá se, že to přestalo růst - maximálně se vytáhnou ještě o to, co vyroste na palicích. Mno příště budu muset nechat všechny slibné větve dorůst k síti, nějak jsem čekal, že to stihnou.

Jsem zvědav na porovnání výnosu ze zaštípnutých a nezaštípnutých kytek. SS (zaštípnuté) mají menší paličky, ale bude jich víc. No a vrcholovky CI už teď vypadají moc slibně. Snad se nic nepokazí :wink:

Fotky:
1) Vrcholofka pravé CI
2) SS - jede na kvantitu!
3) Profil
4) Huš sa to rosí
5) Celek
koles
Bžel, došlo k závadě na zařízení - na vině je časovací zásuvka - a holky dostaly dva dny nonstop světla (a následně dva dny tmy). To by snad ani nebyl takový problém, jenže "v noci" jede hlavní ventilace jen v určitých intervalech, takže výslednou situaci ilustruje první foto :(

Tři ze čtyř byly dost spáleny, musel jsem na nich oholit prakticky všechny vrcholky nebo jejich část. Byly totiž úplně suché. Teploměr zaznamenal nejvyšší teplotu asi 50°C. V těchto podmínkách ztratily prakticky všechny velké listy a zbyly jen paličky.

Po cca dvou týdnech je situace žalostná, leč stabilizovaná. Z paliček raší nové vlásky, holky se celkem vzpamatovaly. Ale celkový výnos bude odhadem na 30-40%. Dammit!

Radost mi dělá hlavně jedna CI, která to přežila víceméně bez úhony.

Zálivku jedu na střídačku s 4ml Alga Bloom, ale hnojit brzy přestanu, páč asi za dva týdny bych měl sklízet.


Foto:
1) Po katastrofě
2) Dva týdny poté
3) Škody - CI
4) Nedotčená vrcholovka - CI
5) Nová naděje - SS
koles
1) CI
2) CI
3) SS

Kocečně jsem si pořádně přivoněl k paličkám a byl jsem velmi příjemně překvapen.. nadšen! Sensi Skunk voní pronikavou, krásnou sladkou vůní, to je fakt bomba. CI (zatím) spíše nevýrazná, kořenitá vůně .
koles
Přihazuju pár fotek pořízených dnes..

Holky už jsou pár dní jen o vodě se srovnaným pH a tak to zůstane po zbytek jejich života. Že se blíží sklizeň jsem jim naznačil (dostávají jen 10 hodin světla) a budou tak mít dost času dozrát. Vlásky se pěkně zbarvují do rezava, ale zatím je poměr tak 30% k těm bílým. Vidím to ještě tak na 8-10 dní pod světlem. To je celkem 8 týdnů od přepnutí na květ.

Fotogenická je tedy hlavně CI, která mi přijde o něco víc ocukrovaná oproti SS. Takže dnes "one girl show" :D

citace:
California Indica, kterou jsem vypěstoval, má velmi husté, kompaktní palice s malými, orosenými lístečky. Jsou to bohatě cukrované nugetky, často posazené přímo na větvi (foto 2 a 3) s rozestupy umožňující dobré prosvícení. Rostlina se přirozeně větví ale vytváří také pěknou centrální palici (foto 1 a 4).
koles
Po osmi týdnech květu, dvou týdnech flushe a dvou dnech "po tmě" jsou holky připraveny na sklizeň. Aspoň doufám :) (foto 1 - Celek)

Zajímavé je, že ze dvou klonů CI vypadá jeden více zralejší než druhý. (foto 2 & 3)

Co se týče výsledného, ještě živého produktu, s CI jsem velmi spokojen (fotky mluví samy za sebe). SS si netroufám moc hodnotit (foto 4) - nebýt dříve popsané nehody, určitě by byl jejich výnos lepší. Nicméně mají asi více listnanté a ne tak husté/tlusté paličky. Orosení v pohodě, ale menší než CI.

A samozřejmě, že se těším, jaké bude skóre, až uschnou! :bandit:

PS: takhle zežloutly a začaly fialovět až během posledních dvou dnů, kdy byly ve tmě
koles
Zdravíčko, po delší odmlce posílám poslední report, abych završil své první indoorové počínání.

Výsledné množství materiálu je neznámé, protože nedisponuji žádným vhodným měřícím zařízením. Pro mé potřeby však plně dostačující a v této oblasti panuje velká pokojenost.

Co se týče porovnání modelů - California Indica vs. Sensi Skunk - můj verdikt je následující: oba jsou to poměrně silné modely a k navození žádoucího stavu stačí i malé množství sušiny. Myslím, že jsem vystihl správné časové okno pro sklizeň a tak - ač oba modely jsou víceméně (více) indiky - mají podobné, velmi povzbuzující účinky. Chuťově však příliš nevynikají, což je z velké části věc pěstování a také sušení (obé jsem nejspíš mohl udělat lépe). Výhodou je, že dobře hoří a tak to nemusím ředit s tabákem :D

Stavba palic je jednoznačně lepší u CI, která vytváří kompaktní orosené a tvrdé nugetky. SS je více listnatá a palice nejsou tak husté. V krystalizaci ale příliš nezostává. Posoudit můžete podle přiložených fotek (1,3 - CI, 2 - SS). Vůně velmi charakteristická u obou modelů, myslím, že bych je bezpečně poznal jen po čuch. SS za růstu nádherná sladká vůně, po usušení se sice změní, ale zůstává "rozeznatelná".


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma