Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Dnesni Halo noviny a necekane kvalitni clanek - Klikni zde pro originální téma
marc
Jak potkali »trávu« 6 / 11
Haló noviny | 6.12.2002 | rubrika: Zaostřeno na život | strana: 3 | autor: Jan STERN

Pro dnešní mladou generaci je experiment s marihuanou čímsi takřka samozřejmým. Tvrdit, že marihuana je zlem, které je třeba pro přežití společnosti vymýtit, by bylo blábolem, který by dnes už nerozrajcoval ani pracovníky politickovýchovné komise strany lidové. Přesto právě věci, které se stávají samozřejmými, jsou zcela zákonitě těmi, o nichž se nejméně ví.

O samozřejmostech nekolují nikdy fakta a informace, ale mýty a protimýty. »Marijánka« je výsostně politickým a výsostně mytologickým tématem. Napsat něco proti »trávě« znamená okamžitě být odsouzen k roli nocležníka v táboře severovských troglodytů. I přes toto riziko zaslechl jsem ve svém okolí tři příběhy, které jsem se na této stránce rozhodl převyprávět. Dost smutné a varující příběhy. Ve všech figurovala marihuana. Ne snad v hlavní roli, ale spíše jako rekvizita, která dává věci do pohybu a urychluje děj. Myslím, že je dobré vědět o její schopnosti zahrát si občas takovéhle »štěky« ve hrách našich životů. Je dobré při chrlení láv mýtů a antimýtů nechat zapálit klidnou svíčku informace, která nechce nikoho škvařit, jen vnést trochu více světla.

Masér

Jirka už dávno není teenager. Je to muž v nejlepších letech, dalo by se říci. Je mu pětatřicet. K marihuaně se dostal před třemi lety. A změnila mu definitivně život. Nejdříve si dával jen tak občas. Večer po práci na uvolněnou (pracoval v softwarové firmě). Na večírku. S kamarády na chatě či na horách. Takových lidí jsou jistě tisíce. Jenže pro Jirku se stala marihuana životním stylem. Časem ji prostě kouřil denně de facto místo klasických cigaret. Pro to, aby snesl pracovní vypětí, bolavé mezilidské vztahy, prostě aby snesl svět. Nedostal se do drogové závislosti, jak si možná myslíte. Stalo se bohužel něco, o čem se moc neví. Marijánka u Jirky spustila psychickou poruchu. Musel k ní mít samozřejmě dispozice. Ale možná že bez tohoto spouštěče by maniodepresivní psychóza u Jirky nikdy nepropukla, kdo ví. Maniodepresivní psychózou trpěl třeba slavný český herec Miloš Kopecký. Vyznačuje se tím, že se střídají fáze elace (extáze, mánie) a hluboké deprese. Zhruba před půl rokem se náš hrdina Jirka dostal evidentně do manické fáze, jenže takto si to ze začátku nikdo nedokázal pojmenovat. Vše začalo tím, když se rozhodl podnikat v oboru, o němž nic nevěděl - rozhodl se stát masérem. Ze všech možných katalogů nakoupil desítky pomůcek a přístrojů v hodnotě stovek tisíc korun. Jeho přátelé dosvědčují, že do tohoto projektu vkládal doslova mesiášské ambice. Tvrdil, že česká společnost se rozpadá díky »svalovým křečím« a »blokacím páteře«. Spasit ji mohly jen masáže. Přítelkyně a ostatní přátelé to vše brali jako sice riskantní až šílené, ale přesto obvyklé podnikatelské dobrodružství. Jenže masážní studio se nezaběhlo, není divu - Jirka neměl žádné terapeutické vzdělání. Až jako z italské komedie znějí pravdivé historky, jak se Jirka dobýval s masírovacím prknem v podpaží na Pražský hrad za prezidentem Havlem či do šaten zahraničních popových hvězd, které si ho údajně objednaly na masáž. To už všichni začali tušit, že něco není v pořádku. Zůstaly dluhy, počínala nastupovat deprese. Naštěstí deprese s sebou zároveň přinesla jasnější chvilky. Sám Jirka si začal uvědomovat, že má problém. V jedné takové chvíli poprosil přítelkyni, aby ho odvezla do léčebny v Bohnicích. Masírovací prkno si však vzal s sebou...

Smaženice

To, že droga může fungovat jako spouštěč duševní poruchy, se tolik neví. Jirka z našeho prvního příběhu vpadl do manické fáze své choroby dlouhodobým užíváním marihuany. Šestnáctiletá Markéta zažila cosi nepopsatelně děsivého hned při svém prvním experimentu s marihuanou. Se třemi svými vrstevnicemi si udělaly dámskou jízdu na chatě rodičů jedné z nich. První noc byla na programu erotická dobrodružství na nedaleké diskotéce. Druhá noc měla být vyhrazena »psychedelickým zážitkům«. Staré desky Jima Morissona měly doprovodit zážitek s lysohlávkami či jinými houbami, které si holky předem nastudovaly a které je měly v podobě smaženice vynést k nebeským pocitům. Jenže holky v lese žádné psychedelické houbičky nenašly, v podzimním dešti se jim je ani moc dlouho hledat nechtělo, a tak donesly domů jen košík bedel a žampionů na normální smaženici. Jednu z dívenek však napadlo, jak z této obyčejné smaženice vyrobit ten původně plánovaný pokrm snů. Holky vytáhly veškeré své zásoby trávy, již ubalené jointy rozbalily a i se zbylými zásobami všechnu dostupnou marihuanu nasypaly do smaženice místo obyčejného koření. Zážitky se dostavily. Marihuana jako jídlo je mnohem nevyzpytatelnější než prostý »špek«, tedy cigareta. Na jednu cigaretu může být nejostřejší alergická reakce maximálně klepotice a zvracení. Na trávu spolknutou, zvlášť v amatérsky odhadovaném množství, může přijít reakce velmi tvrdá. To už šestnáctiletá Markéta dnes ví. Sama dnes popisuje stav, do kterého se po pozření marijánkové smaženice dostala, jako peklo. Najednou si připadala jako zazděná, jako vyhozená ven ze světa a přepadala ji nepopsatelná úzkost, že už se nikdy nebude moci vrátit zpět. Přestala být schopná zcela vnímat okolí. Kamarádky, které na pokrm snů neměly zdaleka tak prudké reakce, z ní byly nejprve zmatené, pak vyděšené. Nakonec zavolaly doktora. Neodvážily se mu však říci pravdu, a tak Markétu odvezli do špitálu s podezřením na běžnou otravu houbami. Vypumpovali jí žaludek, ale když jí ráno lékař nalezl ve stavu zcela mimo realitu, nechal ji převézt na psychiatrii. Z ní Markéta vyšla až za půl roku. Ještě dalších několik měsíců ji přepadaly stavy nezvladatelné úzkosti. Ozývaly se prý dokonce klasické psychotické »hlasy«. Dnes nechce Markéta o trávě ani slyšet. Je jí dvacet, je po terapii a říká: »Mám v sobě nějaký problém, který musím v životě postupně řešit. Droga mě vrhla do tohoto psychického problému přímo, nepřipravenou a bezbrannou. Vpadla jsem do třinácté komnaty plné démonů. Měla jsem štěstí, už jsem se z ní také nemusela vymotat.«

Létat není snadné

Danielovi je dnes 25. Vyučený soustružník. Žil běžný život. Vojna, práce, občas s kamarády na fotbal či do hospody. S marijánkou přišel do styku jen jednou kdysi na učňáku a nic moc to s ním prý tehdy neudělalo. Jednou večer se vypravil na narozeninovou oslavu do hospody. Slavilo se a dost pilo. Dan vypil slušných deset piv a několik fernetů k tomu. Tedy měl už »nakoupíno« dost, jak se říká. Nicméně party se rozvíjela tak slibně, že po půlnoci pokračovala v užším kruhu v bytě oslavencově. Byt se nacházel v takovém lepším paneláku. Měl asi pět pater. Protože byla opravdu krásná noc, někoho napadlo udělat finále party na střeše. Asi šest posledních lidí na party včetně Dana se tak vydalo na střechu panelového domu. Kouzelný pohled na rozsvícené noční město, chladný vánek pomalu rozhánějící »opičku«, nálada se k sobě přitulit a interpohlavně se družit. K tomu patří kolující joint. Danovi zachutnal. Vyžebral pro sebe ještě druhý a třetí a čtvrtý. Parťáci a parťačky rádi vyhověli a všichni měli z Dana legraci, jak mu to hezky »jede«. Cigarety byly prý holandské provenience. Tedy o dost silnější než »travička«, která se tu kouřívala někdy v šedesátých letech. Dan zažíval nepopsatelné pocity. Alkohol ve spojení s trávou u něj vyvolával něco mezi extází a sladkou únavou zároveň. Pak někdo přinesl rachejtle. Narozeninové finále. Kluci a holky odpálili nadšeně ze střechy paneláku na nebe nad sebou několik prskavek a světlic. To zpozorovala policejní hlídka ve voze. A zábavu jim přísným pokřikem přerušila. Kluci a holky se začali ze střechy pomalu pomaloučku, aby to nevypadalo jako útěk, šouravě stahovat. Policejní hlídka poodjela, ale její velitel nechal zhasnout světla a pozoroval dál střechu paneláku, jestli si z něj ti mladí nedělají legraci a ohňostroj nezačne znovu. To zachránilo Danovi zřejmě život. Veliteli se totiž za chvíli zdálo, že ze střechy někdo něco shodil. Hlídka přijela blíž a našla Dana s nohama zabořenýma do těla. Přežil. Dokonce bude chodit. Snad jednou i bez berlí, ačkoli kulhat bude jistě. Svým způsobem zázrak. Sám pak vypověděl, že se mu chtělo létat. Kamarádi o jeho skoku vůbec nevěděli. Začali se po Danovi shánět, teprve když na dveře narozeninového bytu zazvonili policisté. Dan to dnes bere s humorem. Jeho matka se zhroutila. Tři příběhy. Nikoho nesoudí. Nevyzývají k zákazům ani hysterii. Jen tři výseky z našich životů, v nichž shodou okolností zasvítilo malé světýlko marihuanové cigarety...
Al-Ban
"Napsat něco proti »trávě« znamená okamžitě být odsouzen k roli nocležníka v táboře severovských troglodytů."

Přesně tvůj případ, hruucoone :). Proč prostě nejsi ochotnej přijmout fakt, že ne všem musí tráva dělat dobře. Ať tomu věříš nebo ne, tak jsou na světě i lidi, kterým tráva dobře nedělá (zvlášť, když někdo vyhulí deset patnáct špeků denně, jako ten zmiňovanej "masér" ;)). Zkus se na věci dívat trochu objektivnějš a ne ganju jen zaslepeně hájit. Já jsem třeba rád, že se o ní píše i z téhle stránky bez toho, aby se tam uváděly bláboly typu:"marihuana je startovací droga, již dva až tři jointy způsobují těžkou závislot a podobný kraviny.
Tervi
Cetl jsem to, obcas Halo noviny kupuju, abych mel prehled o levicovem deni (podotykam, ze nejsem komunista,o-). Ten clanek rozhodne neni horsi, nez spousta slatanin v "uznavanych" mediich.

to hruucoon: radikalni zaslepenost muze vest k tomu, za nas bude komandovat nekdo uplne jinej, nez komunisti... aneb jak pravi klasik, dbej o pozice opozice, btw, kolik let si prozil za totace?
Walhalla2000
:-)

ten clanek je fakt dobrej... hlavne tim, jak nam rika neco jineho, nez za co se tvari, ze nam rika...

protoze clanek zacina ve smyslu, ze nam rozhodne nechce travku pomlouvat, protoze neni tak spatna, ale ze bychom meli vedet nasledujici... a rekne nam jen tri pribehy se "spatnym koncem".

Je to jako ono uz u nas "zakoreneny" prohlaseni...

rasista nejsemm, ale TEDSISEMDOPLNNEJAKOUMENSINU bych poslal doplynu-kezdi-dokoncentraku-dospanelska...

No nevim. muj nazor....

Tervi
to Walhalla2000: popravde jsem cekal horsi vyplod. prekvapilo me, ze clanek neni klasicka deklamace typicka pro autory HelloNews, tradicni cilova skupina by totiz klidne zkousla "desive nezvladnuty problem marihuany". varovne priklady jsou jeste relativne v pohode:) aneb - hulte s mirou... s romanem a treba s martinem.)

[Edited by Tervi on 06-12-2002 at 07:40 PM]
Tervi
To ti pochopitelne neberu a uprime chapu kazdeho, kdo zazil za totace jakoukoli formu utlaku, ale zkus trochu popremyslet o jedne veci, komunizmus bylo zneuziti ideje, vcetne genocidy, vcetne politickych procesu.
Fasizmus obsahoval genocidu uz v principu, uz proto ja osobne a jeste jednou rikam, ze je to jen muj osobni nazor, nemuzu stavet fasizmus a komunizmus do jedne roviny...

Samozrejme mas plne pravo nesouhlasit, ale potom si zkus domyslet, jak by to tady vypadalo, kdyby rusko prohralo valku. Ja to ani nedomyslim, protoze je pravdepodbne, ze bychom tu dnes nebyli ani ja, ani ty.

A jeste jedna vec, kdyz se deje bezpravi, at uz to bylo za komancu nebo za hitlera nebo za prvni republiky ci cisare pana, vzdycky je to jen o lidech... o hajzlech a o stadu, ktere je slepe posloucha a necha se manipulovat. Bez ohledu na rezim...

Dost politiky, be well...
Al-Ban
Jasně, tomu, že nemáš rád komusnisty samozřejmě rozumin :). Já jenom, že jsi zpochybňoval ty příběhy, takže kdyby to bylo v nějaký jiný tiskovině, tak by to bylo v cajku? :wink: Já myslím, že v tom článku chtěli pouze upozornit na to, že u některých lidí to může vyvolat duševní poruchy a to je pravda, ne? Toho vožralýho parašutistu beru, toho tam dávat nemuseli, ale tamty další dva případy byli vyšinutý přímo z hulení a oni sami tam přece píšou třeba že:

"Marijánka u Jirky spustila psychickou poruchu. Musel k ní mít samozřejmě dispozice. Ale možná že bez tohoto spouštěče by maniodepresivní psychóza u Jirky nikdy nepropukla, kdo ví."

Což mi nepřijde jako nějak moc zaujatý stanovisko :). Ale komouši byli sviňáci, to zase jo :). Život nepohodlných lidí pro ně měl stejnou cenu jako pro fašouny, třeba Stalin by mohl vyprávět.
salute
Jeden známý psycholog říká, že lidská duše je žumpa. v hlavě máme převážně smradlavej hnůj. čím je člověk starší, tím je ta lidská žumpa vydatnější.
a protože konopí uvolnuje telo i duši, tak se ty fekálie mohou vyplavovat, děti mají ještě dušičku relativně čistou a uvolnění je jim příjemné, u starších lidí, jak jsem zjistil se někdy vytvoří po použití odpor ke konopí - protože nechtějí vědět, co v sobě mají.
marc
hmm komunistum a fasistum nejde o idealy ....


hum, jak demokraticke idealy vypadaj muzem videt v americe .... svoboda .... haha

tady preci neni problem v tom, kdo ty noviny vydava, jestli levicak nebo pravicak, tady de o to, jakou ma ten clanek uroven. Jestli by takto vypadala marihuanova osveta, tak by to bylo super. O tom, ze muze marihuana mnoho lidem ublizit neni pochyb, takze si jakekoli priklady jejiho negativniho pusobeni rad prectu.

Pokud se jim ovsem da verit, coz se temto rozhodne da.
Tervi
to hruucoon: Trosku se v tom orientuju, tedy alespon jako clen klubu vojenske historie, dluzno podotknout, ze me z toho vseho politika zajima zdaleka nejmin, nicmene cosi o tom tusim. Takze si ani nahodou nedovolim zpochybnit fakta, ktera si uvedl, jen bych dodal, ze situace byla (ostatne jako vzdy) prilis slozita na to, aby se dala cernobile diferencovat v par odstavcich. Nechci tu zabihat do podrobnosti, protoze by se z toho zrejme vyvinula sice velice zajimava a dlouha, bohuzel vsak offtopic debata:). Takze jen pripomenu ukazkovy priklad, ktery je, jak doufam, vsem znamy, zminil si Francii a Anglii,
vzpomen si, jake byly zavazky vyplyvajici ze smluv o vojenske spolupraci a co se nakonec dohodlo v Mnichove. A tak by se dalo pokracovat dal, a to na vsech stranach, vsude se najdou vetsi ci mensi cerne (i bile) skvrny.

Nicmene celkove se to cele hodne odtrhlo od tematu. Kde clanek vysel, neni az tak podstatne, cilove skupiny jsou bud stari paprdove, kterym se styska po rezimu, temi se snad nemusime zabyvat, postupne vymiraji. Pak je tu skupina mladych lidi, kteri se obraci k levici zrejme proto, ze se jim cosi nelibi na soucasne politice. Maji na to pravo a ja se neodvazuju je pasualne odsoudit, navic si nemyslim, ze pokud by tahle nejmladsi generace nekdy ziskala vetsi politicky vliv, tak dojde k nejake dalsi revoluci a nastupu rudeho teroru, to je imho nesmysl, podminky i lide se meni, coz je rozhodujici.

A kdyz uz existuje skupina mladsich ctenaru, ktere clanek nejak ovlivni, pak jde hlavne o text samotny. Reci o tom, jaka jsou Halo Noviny sracka, totiz nekoho, kdo si ty noviny kupuje z politickeho presvedceni, vubec nezajimaji. Kdyby zmineny clanek vysel treba v MF, tak takovahle diskuze asi nevznikne, protoze jde o text primarne apoliticky (a prosim, nerozvijeme uz spekulace, jaky je jeho politicky smysl, z modnich temat holt tezi cela politka, nejen kominici, nehlede na fakt, ze zrovna v tomhle pripade je myslenka shaneni dalsich volicu dost iluzorni:)). Posuzujme konecne samotny obsah, ne to, kde vysel.

Kdyz vyjde zprava o nesmyslnem trestu za pestovani, o studentovi co ho za speka chteji v Rumunsku na tri roky zavrit apod., je zde nazor vcelku jednotny. Stejne tak neni treba vest nejake spory nad vedecky ci primymi zkusenostmi podlozenymi clanky o lecebnych ucincich, o (ne)toxicite THC atd. atd. Jaxe ale divat na popisy negativnich dopadu, i kdyz treba nebyly primymnasledkem uzivani konopnych produktu? Pokud odhledneme od zdravotniho rizika koureni jakekoli spalovane latky, coz se da ruzne resit, mame tu urcita fakta, se kterymi se musime srovnat. Cannabis je droga. Je to navykova latka vyvolavajici psychickou zavislost. Psychoaktivni slozky mohou pri dlouhodobejsim uzivani ovlivnit nektere latentni dusevni choroby. Silne prodluzuje reakcni casy a koordinaci ve slozitejsich situacich. Vsechny tyto efekty maji pochopitelne velice individualni povahu, ale nemuzeme se tvarit, ze tu vedle pozitiv, ktere nam cannabis prinasi, nejsou...

Byl bych naopak rad, aby se veskera rizika hodne probirala prave mezi uzivateli (alespon se nebudem dohadovat, jestli to pisou komousi jako plizivou propagandu proti zmirneni zakonu:)) a ne jak casto vidim, nesoudne vyzdvihovat jenom to hezke.
Hulim, hulim dost, a presto, nebo prave proto, bych nikdy neinformovanemu cloveku nesdelil jen cool experiences. Imho je cannabis neco, cemu je potreba porozumet, ne smahem odsoudit ci naopak tvrdit, ze je to bez rizika...
Porozumeni vyzaduje pohled na obe strany mince...

Proto me ten clanek nijak zvlast nepobouril (jisteze ani zvlast nenadchl), popsal jen neco, co se stalo, nebo co se muze stat. Kdo chce hulit, bude hulit dal a stejne tak pochybuju, ze by tech par odstavcu, at uz je autor minil jakkoli, nejak zvlast prohloubilo averzi spolecnosti nebo politiku vuci konopi. Nekdo se mozna trochu zamysli. Konecne proc ne... Premyslet a diskutovat je potreba, ze vsech stran.

Omlouvam se za delsi vyplod, doufam, ze jsem tim nekoho moc nenastval. A samozrejme, nemusite se mnou souhlasit, vse je imho:).

Be well...
Kmenet
Tento článek je klasickým příkladem tzv.: „inteligentní dezinformace“. Není zacílen na skupinu nepřemýšlejících tupců, vypitých mozků a TV – Nováků, nýbrž na skupinu mladých začínajících a inteligentních jedinců, které má tímto polopravdivým pamfletem znejistit a zasít tak semeno jakýchsi pochybností ! Je totiž známým a velice úspěšným trikem převzít něco z rétoriky a základních postojů nepřítele (v tomto případě uživatelů konopných produktů). Dále přidat k tomu něco známých faktů (zde určitá doposud plně nepotvrzená domněnka o možnosti psychedelických drog rozvinout určité duševní poruchy*). A to vše naservírovat s jistým žoviálním tónem a poněkud překroucenou a téměř hrůzyplnou legendou pěkně na stůl (vlastně na papír – ten snese vše, že?).

Pane Jane Sterne (nebo soudruhu?), to jste se naučil od CIA, KGB nebo snad od samotného SATANA ?!

--------------------------------------------------------------------

* Dle mých výzkumů bych řekl, že duševní potíže způsobené užíváním psychedelických látek (A-M-M-M – Acid, Mescalin, Mushroom, Marijuana – copyright : T. Leary), nejsou obyčejné psychické potíže v psychiatrickém slova smyslu, ale karmicko-duchovní probouzení prány v páteři – kundaliní – viz.: kniha KRIZE DUCHOVNÍHO VÝVOJE od Stanislava a Christiny Grofových – Chvojkovo nakladatelství, Praha 1999. Psychické poruchy (psychózy apod.) lze totiž navodit i nesprávnou jogickou meditací a to dokonce v horší intenzitě a průběhu než je tomu např. při experimentech s LSD.
MUT
No já si myslím že ty články mají u mě +. Ptáte se za co?
1. jak se píše v úvodu, článek pojednává o možných nebezpečích vzniklých po aplikaci THC (CBD:) ).
2. lidé co uvěří dostanou možná i strach z TRÁVY. A to neni vůbec špatný. Hmm možná že to na vás teď působí poněkud Xenofóbně, ale na druhou stranu zaleklí lidi sou kozumenti a ty si klidně můžou jít na CHLAPI SOBĚ (nic proti Staropramenu, ikdyž vodporně smrdí přes celou Vltavu sladem, ale radši mám G a PILURQ).
Teď mě napadlo že by se konzumenti vlastně měly bát i píva, vždyť je v množství u nás běžně užívaném zdraví škodlivé a psychóz jistě nejen spustil, ale i vytvoři dost.

A - za:
Myslim že článek neni nijak super, přehání (úmyslně si vybírá tragické příběhy). Autor by měl článek doplnit statistickými údaji (kdyby napsal příběh č.1 se vám může stát s pstí. 1/10000 vypadalo by to asi jinak...profesionálně) aby nemlžil!!! Prostě článěk neni vyvážený.
Kdo to tady psal: Jedná se o inteligentní dezinformaci, polopravdu, provokaci..... no souhlasim, ale...
...nevim jak je to se schopností THC spustit duševní bloky, ale kámoš si dal čistý LSD a pak byl 1/2 roku!!!! doma a vůbec nevylejzal, nemluvil do dnes(je to již 7let) koktá(vobčas) chápete? Nešel za žádnym doktorem, nic prostě čekal až ten divnej svět skončí(HARD).

[Edited by mut on 09-12-2002 at 03:21 PM]
Tervi
Kmenet:
Nerika se tomu taky paranoia?:) Pardon, jen lehke rypnuti. Prijde mi, ze v tom mnozi hledaji nejaky propracovany skryty utok. Jenze pokud to vezmem takhle, potom se da prakticky kazdy clanek, ktery marihuanu neopevuje, vylozit jako podryvani, zasazovani semen pochybnosti atd...
Clanky, ktere cannabis nekriticky obhajuji na zaklade mnohdy dosti obskurnich podkladu me stvou stejne jako ty presne opacne, ktere ji nepodlozene odsuzuji.
Proc? Protoze vetsina nerozhodnych lidi s jistou inteligenci si rekne, ale ty zhulenci placaj uplny nesmysly. Ziskavejme pak podporu, kdyz ctu veci jako ze nebyl prokazan jediny pripad rakoviny u kuraku marihuany a hromady podobnych nesmyslu, ktere jsou prevazne zpusobene autorovou neochotou sledovat hlubsi souvislosti ci misinterpretaci statistik.
Stejne tak mi prijde ponekud nezodpovedny postoj, kdy se ignoruji rizika treba ne jeste zcela potvrzena. Pokud (jenom priklad) hrozi, ze u osob s prislusnou dispozici muze vzniknout mj. v dusledku psychoaktivniho pusobeni thc plne rozvinuta psychicka porucha (a tech praci neni zas tak malo), pak se nezda dvakrat rozumne ignorovat vyzkum s tim, ze zatim nebyl proveden na dostatecnem poctu osob ci netrval dost dlouho. Zdravi, at uz dusevni ci fyzicke, je sice v zasade kazdeho vec, ale pokud se dotycny rozhoduje, jestli bude delat neco, co muze jeho stav ovlivnit, mel by znat pokud mozno co nejvic aspektu, i kdyz treba nejsou 100% jiste. Jenom potom bude jeho volba svobodna.

Takze shrnuto, nevadi mi jakekoli clanky, ktere se snazi byt alespon trochu objektivni, at uz jsou namirene na pozitivni ci negativni stranky uzivani cannabis, protoze vedou k rozumne diskuzi a pochybuju, ze bychom mohli dosahnout zlepseni zakonu jinak, nez prave objektivni diskuzi zalozenou na snaze pochopit problemy a hledat jejich reseni, ne po sobe strilet silnymi slovy, tak se akorat vytvari vetsi a vetsi bariery rozdelujici spolecnost...


marc
To Trevi : Mluvis mi z duse, nemam co bych dodal.

Clanek neni nejak prevratne dobrej. Me hlavne sokovalo, v jakych vysel novinach. Kdyby jste cetli ty plky, co v Halo novinach pred par tydny vychazeli, tak by ste se proste jenom smali a tukali si na celo.

nemo
ŽIVOT JE PŘECE PŘÍBĚH, KTERÝ VŽDYCKY KONČÍ SMRTÍ. A že se v něm odehrávají menší příběhy, jež mohou tu smrt uspíšit, to snad je pro někoho nějaká novina? Tak o co jde? Že ještě mohli žít? Nebo líp žít? Kolik lidí by mohlo líp žít, kdyby naši zákonodárci přijali zákon o snižení rychlosti v obcích už před 50 lety (a to nemluvím o stovkách milionů jinejch životů, které by kdyby...).
To je každého volba co dělá ale úkolem ostatních je ho minimálně upozornit na to co se může stát. Zůstává otázkou jestli je jejich úkolem mu v něčem 100% zabránit. Takže je to jen otázka míry.
:o
Ovšem byla by to paráda, kdyby v nějakých novinách vycházelo na pokračování téma z kuřárny Groweru, jež má název např. "V kterých městech jste začadili a jaký dojmy jste z nich měli?" nebo "Nejbrutálnější zážitky po hulení ". Ale nepředpokládám to. Bohužel. Rád bych viděl ty ksichty těch co by to četli.
:frog:
virus
hehehe:):D:frog::bounce::flik:
PORSCHAK
Jedna z mnoha věcí, které mi na levicově smýšlejících lidech vadí je, že ZAVÁDÍ .
Zavádí skoro ve všem, co tvrdí, zavádí proto, protože ne všichni jsou hloupí a ví, jak dosáhnout svého - uchopit se moci.
Tento článek je zavádějící, není lživý, nemusí být nepravdivý, je prostě zavádějící.
Nechci rozebírat komunisty a fašisty, ať už je třeba ze srdce nenávidím, jen chci připomenout jejich demagogii.
V tomto článku se projevilo autorovo smýšlení naprosto jasně, jak (už nevím kdo, sorry) výše napsal někdo, tento článek nám neříká, co na první pohled vypadá.
Bohužel už nemám čas se rozepsat, ale přirovnal bych to k tvrzení, co všechno komunisté tady za 40 let vybudovali, co všechno rozvinuli, k tomu bych připojil příběhy lidí, jak se měli dobře... Byla by z toho slušná reportáž, nelhala by, ale byla by plná demagogie. Vše lze napsat jednostranně, i výše uvedený článek, a když k tomu autor schválně nepřipojil i pozitivní příběh, zavádí a to mu nemůžu tolerovat. Z jedné strany má pravdu, ze strany druhé je to celé nesmysl.
eMson
... ale nejdriv jsem si to precet fsechno... i s vasima nazorama - no a nejak si nejsem jistej jestli mam rvat "upalte redaktora" nebo "zastrelte nas"
.... Vono to bude malinko slozitejsi asi budu psat i spoustu blabolu, ale musite me omluvit - pisu tak jak mi to mysli...

Puvodne jsem byl naprosto proti trem exemplarnim pripadum ve kterejch popisujou kreteny - pak mi ale doslo, ze zase tolik toho proti trave nepisou - vzdyt vo automatech, alkaci, cigach a tak dale pisou taky - A VZDY!! se uvadeji POUZE priklady ktere MAJI ODRADIT od konzumace ... Nebo alespon oddalit nastup na tuhle scenu o par mesicu, let, ... cojavim

OSOBNE SI MYSLIM ZE TO NENI NA SKODU - za tohle me klido poveste

Dyt je to koncipovany dobre sakra ... nebo chcete aby se v tisku psalo CHLASTEJTE, HRAJTE AUTOMATY, HULTE TRAVU, UZIVEJTE JEDINE TVRDY DROGY .... tohle chcete cist???
A budete se takhle vesele usmivat az neco takovyho budou cist vase deti????
(podotykam, ze zatim nejsem otcem - zodpovednym ani nezodpovednym)

A nebude to tu vypadat potom jako v pr*eli?? (damy prominou)

Ja rad hulim, ale asi to nikdy masove propagovat nebudu - kdo si mysli, ze na to ma tak at si huli i se vsemi nasledky - ty si ponese koneckoncu sam za sebe, kdo ne tak at se boji ... podle me je to tak OK a ja jsem jenom spokojeny...

Al-Ban
Souhlasím s Tebou téměř ve všem až na ten (teď už jen) chlast. Ten můžeš beztrestně vychvalovat kde se Ti jen zlíbí a kdokoli se může dozvědět kde žije Jack, že nejlepší jízda je na ledě a flaška vodky nebo bechera se na Tebe usmívá z kdejaký tiskoviny :mad:. Taky si rád dám pivko a ať si každej chlastá co chce, ale tenhle dvojí metr mě fakt vytáčí! To už radši uvěřim tomu, že nejlepší kalbu zažiju s Mattonkou :wink:.
Zet
jo ty příběhy sou dobry a hrozně bdojemny ale dám si stejně ještě prda
Carverman
Hm... tak jsem si přečet tři zajímavý příběhy v jednom nevyváženym článku.
Co takhle tam doplnit další příběh? Např:
Pepíkovi je 20, hulí už 5 let. Dává si tak jednou až dvakrát za tejden a je v pohodě. Nikdy moc nekombinuje alkohol s mařenou... Spíš má marihuanu místo alkoholu, protože je přesvědčen, že je méně škodlivá....

Tod vše. Docela hezkej příběh ne?
Myslim si, že je nás takovejch "rozumnejch" snad dost, nebo ne?
PORSCHAK
2Carverman:
Good, boy, good...
pad
zdarec groweři, no, co zbejvá, než s každym z vás souhlasit, nějakou novou hlášku nebo pravdu tu už stejně nenajdu, tak aspoň připojim příběh jednoho mýho kámoše ... měl vrozenou schyzofrenii a rodina mu to neřekla, dokonce i já sem to věděl dřív než von, ale nakonec sme dali řeč a zapálili špeka .... teď ten človíček maká, má nechutný prachy, no prostě, žije si po svom a ne žadnou sračku, ale ŽIVOT mu nakopla ganja .... smoke for peace :smoker:
satva
no jo když se někdo ožere jako hovado a jěště to kombinuje s drogami a pak se jěště diví........
oton
to hruucoon: tvuj poslední článek mi mluví z duše, napsal jsi to fakt dobře, myslim, že mezi náckama a rudejma, je/byl jen minimální rozdíl

vono už stačilo jak se stalin ze začátku s náckama celkem paktoval, to už smrdělo a myslel si že je áda nechá napokoji, ale to se přepočítal

no na druhou stranu nechci rusákům brát zaslouženej podíl na osvobození a ukončení války, ale furt to byli komanči...

na druhou stranu mě věci okolo 2sv války hodně berou a sledování DOBREJCH dokumentů mě taky dost bere, dívat se na to zhulenej :D i nezhulenej
taky mě dost berou německý uniformy a všechno okolo, ale nikdy jsem nesouhlasil s jejich filosofií a náckama a s tim co dělali, to je něco jinýho...!

všem bych doporučil si přečíst main kampf, né snad proto abych tu propagoval nácky, chraň bůh, ale pro to aby jste si všichni mohli udělat obrázek o tom, jakej byl adolf vůl!
Nikodym
Tak jsem si to také přečetl celé. Nechci se nějak dlouho rozepisovat, protože toho zde už dost bylo. Ten článek je vážně dost nevyvážený a navíc plný polopravd, které jsou právě proto, že se tváří chytře o to nebezpečnější. Třeba to rozvinutí duševní choroby je věc krajně sporná. Vyložená nepravda je pak to : "Kdo ví". Autor už (zřejmě záměrně) nezjišťoval žádné prameny a tak se omezil jen na tento povzdech. Kdyby zjišťoval, tak by zvěděl, že k duševní chorobě patří predispozice, které ji spustí při libovolném podnětu. Že to byla ganja? Dost možná (i když pokud hulil už 3 roky, tak o tom silně pochybuji - určitě měl následovat nějaký odborný posudek a ne jen názor nějakého pisálka), ale stejně to mohlo spustit třeba náhlé oslepení bleskem fotoaparátu či cokoliv dalšího. Prostě z obavy před duševní chorobou nehulit je blbost, protože je to jen jedna ze stovek věcí, které mohou být ten konečný podnět. A tím u mě ten článek skončil. Nemá cenu se s ním dále zabývat, protože je to TENDENČNÍ BLÁBOL! Prostě je to jako napsat: Slyšel jsem o jednom týpkovi, co sázel sportku a vyhrál 30 melounů a už neříci, že taky asi existuje dost, kteří sázejí a 30 melounů nevyhráli!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma