Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Jak zajistit poradnou ochranu pred vyhorenim???? - Klikni zde pro originální téma
zmijak
zdarec Jak zajistit poradnou ochranu pred vyhorenim???? kdyz budu treba 14dni na dovolene atd potrebuju poradit veskere rady vitam dikes a zdar a silu vsem
D..
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=31378
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=19210
dat si zalezet na elektroinstalaci aby nikde nevznikl zkrat a nezaclo horet.nemit blizko vybojky zadne horlave materialy a poradne plechove stinitko nebo tubu. kdyz nebudes bastlit sam a koupis uz odskousene veci neni problem.
zmijak
A na tady tenhle predradnik mam napojit kde tepelnou pojistku???
chuck53
citace:
Původní příspěvek od zmijak
A na tady tenhle predradnik mam napojit kde tepelnou pojistku???


No záleží jakou máš, ale podle mě máš nevratnou tepelnou na 72°C.Tak ji přilep nahoru ,kde očekáváš nejvyšší teplotu. Nevím teda jak větší předřadníky,ale do 400W to musí mít určitě pod těch 70°C. Ale věřím, že nějaký starší kousek může topit víc.

Já bych dal klidně jednu tepelnou i na stínítko nad výbojku. Kdyby náhodou odešel odtah a zrovna třeba neběžely ofuky, tak by se ti spálily kytky. Zapojit je za sebe do serie. Otázka je, jak moc "automatizovanou" máš pěstírnu.

Rozuměj bastlíř si postaví plynulé regulace a různé řízení otáček+zabezpečení kritických stavů. Takže tepelné pojistky se hodí,ale stačí jedna někam na bastl.

Ale ty jako běžný smrtelník si vystačíš i s těmahle nevratnýma pojistkama. A cena pod 100kč za jednu zdá se mi docela dobrá. Lepší než spálená skříň nebo kytky.

EDIT: Tak cena je více než přijatelná !

http://www.topnatelesa.esm.cz/?p=pr...st&iCategory=82

25kč za kus je luxusní. To si můžete na každý teplo-vydávající spotřebič přilepit pojistku vedoucí k lampě.

Př:Když už by byl v plamenech přímotop,nemusela by do toho smažit lampa ;)
zmijak
no abych rekl pravdu ten predradnik je asi 8dni starej tak se prave na to ptam a taky se chci zeptat co ta¨khle dad na ten predradnik ventilator s chladidi podlozkou to same jak je treba na procesoru od compu????
zagg911
Někde se tu o tom mluvilo.. doslo se k tomu ze chladit predradnik nema smysl z ekonomickych duvodu (jeho zivotnost se nejak zavratne neprodlouzi, mensi odber/vetsi vykon mit nebude). Uchladit ho bude asi trosku narocnejsi, protoze ma pomnerne velkou plochu. Heatpipem by to slo asi v pohode, ale nevim proc... kup si dve tepelne pojistky, jednu nalep na predradnik, jednu na stinitko a za 50,- mas dost dobrou ochranu skrine proti vyhoreni ;-)
ZAGG
Lampa
Já třeba použil teplo předřadníku ve svůj prospěch :) dal sem na něj velké Al žebrování. Teplota předřadníku klesla no a já to používal jako "topení" v boxu :)
zmijak
topeni v boxu?? to prave mam docela velkou proto snizuju
Hlava
citace:
Původní příspěvek od zmijak
A na tady tenhle predradnik mam napojit kde tepelnou pojistku???



Čau , na fotce vidim GIB PRO V-T , pokud máš tento typ tak ten tepelnou pojistku ma v sobě , vice info zde http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=32342 , Hlava
zmijak
kdyz mam v predradniku tepelnou pojistku to je super ale kdyz potrebuji tepelnou pojistku primo ve skrini nekde u vybojky tak jak ji tam mam nainstalivat aby kdyz mi teplota presahne sepne se nevratna pojistka svetlo nesviti ale predradnik me porad bude zapalovat neni to tak??? tak mi poradte nejlepe jak to zapojit abych to mel ve skrini tu pojistku a zaroven aby nezapaloval predradnik GIB PRO V-T diky zatim zdar a silu
chuck53
zmijak:

Na pojistku přivedeš Fázi ze zásuvky a od pojistky ji povedeš na předřadník. Takže spálená pojistka=žádných 230 na předřadníku-nic se nebude zapalovat.

To co popisuješ by nastalo, když bys tou pojistkou odpojil jen lampu..
Dej tu pojistku na stínítko hned nad výbojku. Kup jich víc a změř si za jak dlouho se zahřeje na těch 72°C bez jakékoliv ventilace. Určitě se přehřeje rychleji, než nejbližší stěna, která by mohla hořet..
zmijak
chuck53

ja jsem asi fakt debil nemohl by jsi me to nakreslit od kud kam mam vest draty a s pojistkou a ktery je faze fakt sory ale nechapu to uz to nehulim:-D
chuck53
Zapoj to takhle,ale raději to svěř někomu,kdo to trochu umí. Není to žádná věda,ale chce to použít zdravý rozum a trochu bezpečnosti..

Takže hlavně žádné zkroucené dráty k sobě jak sem už dostkrát viděl:)



Kup si v elektru vidlici do zasuvky,3metry 3žilového kabelu a čokoládky. Pak nějaké šroubky na uchycení drátu ke stínítku. A izolačku na závěr.
Pojistku připoj čokoládkama pro rychlou výměnu a projistotu to ještě obtáhni izolačkou.Nikdy nevíš kdy uklouzneš a zaliješ se vodou spolu s 230:micro: :)
zmijak
chuck53

zdarec moc diky jen se chci jeste zeptat kdyz celou cokoladku aj s pojistkou omotam izolackou tak nebude to mit vliv na ztreba na teplotni rozmezi te pojistky??? diky moc
chuck53
zmijak:

Ta pojistka má nějaké přívody takže ta čokoládka bude až kousek od toho a nemá to žádný vliv. Spíš jen pro bezpečnost zapojení.Když budeš mít 5kol při vysoké vlhkosti,tak ty dráty časem zoxidují a začnou se zahřívat. Takže omotání izolačkou by mělo stačit..Záleží na výkonu lampy. Čím víc watů,tím víc se zahřívají nedotažené spoje a místa s velkým přechodovým odporem. Proto všechno dotahuj fest a zapoj si to poctivě:)
zmijak
zdarec tak dnes jsem dal dohromady tu tepelnou pojistku napiste zda je to tak jak to ma byt dikes zati jo a jinak moc dekuji chuckovi53 dikes kamo
Pisoarek
:-)
zmijak
tady je ta tepelna pojistka
chuck53
Jo to bude v pohodě. Určitě lepší něž nic:)

Ale k tomu aby začla lampa nějak vražedně žhnout snad nikdy nedojde. Pokud máš správnou pojistku v přívodu podle svého výkonu..

Tepelná pojistka neplní funkci normální pojistky. Normální pojistka sice chrání vedení před tepelnýma účinkama,ale chrání taky ten spotřebič.

Takže v případě, že by se někde stala porucha, tak ti poteče obří proud i přes tu tepelnou pojistku a bude klidně hořet vedení..Až dokud nevypne 72°C pojistka..

To jen tak náhodou,kdybys jí tam neměl..
zmijak
zdarec jak to myslis jakou zase pojistku mam mit mam predradnik gib pro V t tam je pojistka ale ted to trochu nechapu muzes zase neco nakreslit nebo popsat dikes zatim
zmijak
mam akorat tady tohle to staci to nebo ne http://www.tipa.eu/cz/prepetova-och...0v-16a/d-85248/
Hlava
...no tím ti chtel kolega asi naznačit že když už to bude v plamenech tak je tepelná pojistka na nic , asi tak.

citace:
Původní příspěvek od zmijak
zdarec Jak zajistit poradnou ochranu pred vyhorenim???? kdyz budu treba 14dni na dovolene atd potrebuju poradit veskere rady vitam dikes a zdar a silu vsem


Asi bych si zajistil zalejváni než ochranu před vyhořením , jestli se bojim že mi za 14 dni shoři elektrika tak je něco špatně a neni to 14ti denni dovolená , toto je diskuze o ničem.... Hlava
zmijak
tak mi nekdo poradte co vse mam mit aby bylo vse zabezpecene a slapalo jak ma dikes
chuck53
Pojistku dáš někam na začátek toho vedení pokud možno. Jestli ti není jasný princip ochrany pojistkou,tak si to najdi třeba na wikipedii.

Velikost pojistky vypočítáš podlě příkonu tvojí lampy.

Vzorec na výkon je zhruba P=U*I ,kde P je výkon, U je napětí a I je proud.

Takže když vezmeš třeba 250W sodík tak potřebuješ vědět jaký proud to žere. Dosadíš to do vzorece I=P/U => I=250/230 = 1,08 A (ampér).

Takže na 250W sodík potřebuješ 1A pojistku. Podle svého příkonu tvojí lampy to spočítáš i pro svůj výkon.Velikost pojistky zvol nejbližší horní hranici. V reálu sodík 250W nežere jen 250W ale zrhuba 330W. Pak je proud už 1,43A a tak bys vybral nejbližší velikost 1,6A/T .


Až budeš kupovat skleněnou pojistku,kup si s označením "T" ,když si koupíš s označením "F" (jako Fast) ,tak shoří hned,jak ten proud dosáhne její hodnoty..

U té s označením T to na chvíli vydrží a nespálí se. To se přesně hodí pro lampy,protože krátce po zapnutí tam teče třeba 3x víc,ale jen na pár ms..

Na pojistku si kup nějaké pouzdro na kabel, které dáš mezi Fázi ze zásuvky a tepelnou pojistku.
zmijak
V praxi se pojistky rozdělují také na tzv. rychlé (značeno F) a pomalé (značeno T) v závislosti na tom, jak rychle se přepálí při konstantním nadproudu. Pomalejší pojistky se předřazují např. před elektromotory, u kterých při jejich startu dochází ke krátkodobému výraznému nárustu proudu. Především nožové a válcové pojistky se vyrábějí pro různé oblasti použití. Běžně se lze setkat se těmito druhy:

* gL/gG jsou pojistky, které jistí v celém proudovém rozsahu proti přetížení i proti zkratu. Používají se pro jištění vedení. Tyto pojistky jsou osazeny na přívodním kabelu k domu.
* aM pojistky jistí proti zkratu, nejístí proti přetížení. Užívají se pro jištění motorů, kde určité přetížení vysokými rozběhovými proudy je přípustné.
* gR pro jištění polovodičů a gTr pro jištění transformátorů jsou speciality, v běžné praxi málo vídané
zmijak
takze kdyz mam 400w predradnik jestli to dobre chapu me vyslo ze I=400/230=1.73 A to znamena mam radsi koupit 2A nebo 2.5A pojistku?????
chuck53
zmijak

Koupíš 2A pomalou ale je možné, že i ta bude vyhazovat. Tak zkusíš nejbližší možnou vyšší. Třeba těch 2,5A. Pak, když budeš mít pojistku, která stabilně drží, je lepší koupit za 200kč jistič. 2A je růžový, ale rozhodně kup kvalitní Moeler ,než nějaký shit v tescu.

Chápej, že i když ta pojistka není přesně na míru lampě-stejně chrání ,protože při poruše(třeba obyčejném zkratu) se ten proud zvětší třeba na 100A a hned se to přepálí.

A tím ta pojistka chrání i vodiče k lampě. Než by se na nich začala tavit izolace,tak pojistka dávno shoří. Proto nepotřebujš žádné ultra zabezpečovací zařízení. Stačí dodržet základní správné zapojení a hlavně všechno kovové uzemňovat a dotahovat spoje..


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma