Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Co vy si myslíte? - Klikni zde pro originální téma
nemo
Původně jsem to chtěl napsat jako zážitek do vlákna s vypsaným tématem zážitků z různých měst ale nakonec se mi to trošku vymklo z ruky a je to tak trochu i o něčem jiném, takže zkusím založit nové téma.
Původní příspěvek:
No já už jsem zahulil ve více městech ale zajímavý zážitek mám z Amsterodamu. Letos jsme se vraceli z Holandska s mýma třema výrazně mladšíma kamošema, kteří v Amsterodamu ještě nikdy nebyli, takže projevili přání se tam stavit. Pro mě to nebyl problém, protože jsem v Amsterodamu byl už víckrát a můžu říct, že to centrum trochu znám. Povodil jsem je čínskou čtvrtí tam a zpátky, s asi pro ně otravným výkladem o tom co jsem já jsem když jsem.... Nakonec, po několika hodinách chození po těch křivolakých uličkách (kdy jsem hulil jen já, protože kamoši odmítli hulit ze skleněnky a čekali na svého špeka), jsme se zastavili v jedné hospodě na rohu uličky a grachtu v centru centra čínské čtvrti Amsterodamu a dali si pivo a fest zahulili trochu vzorku od mého Holandského kamaráda. A zahulil jsem znovu i já, který jinak hulí výrazně méně než mí kamoši. Kamoši se pěkně bavili a rozplývali se nad tím, že 5 metrů od nás stojí černoch, který volá polohlasem extasy!, extasy! a čas od času najednou zmizí a zas se objeví s tím svým extasy!, extasy!. A tak v těch svých nadšených poznámkách o tom jaká je to svoboda v Amsterodamu a potažmo v celém Holandsku pokračovali, až jsem začal přemýšlet co si já myslím o svobodě v Holandsku. Nakonec se jeden z kamošů zeptal co bychom dělali, kdyby najednou zhaslo světlo. A teď všichni: Já bych si hlavně držel batoh a uplně bych se schoulil a čekal co bude. A podobně. Jenže já jsem si vzpoměl, co mi řekl kamarád, se kterým jsem v roce 1988 byl v Amsterodamu poprvé a jemuž jsem se svěřil se svým poznatkem, že se v čínské čtvrti Amsterodamu cítím bezpečněji v noci než ve dne (Ve dne nás totiž v telefonní budce v normální čtvrti úplně mimo centrum přepadl nějaký černoch a v čínské čtvrti mi jiný, pekelně vypadající černoch s půlkou tváře nabízel nějakou "drogu" otázkou: "Do you need something?", což mě úplně vyděsilo - jen si představte jaké bylo v komunizmu synonymum pro drogu; vražda samozřejmě. Tam kde byla droga byla v komunismu i smrt. ). A můj chytrý kamarád mi to tenkrát osvětlil (neměl to z vlastní hlavy, měl ten princip z nějaké knížky amerického spisovatele o mafii). Tu čtvrť totiž v noci spravovala nějaká organizace, jejíž plakátky s touto informací byly dokonce vylepeny na sloupech. A ta společnost tu čtvrť spravovala proto, aby vydělala a vydělat mohla jen tehdy, pokud tam bude mnoho návštěvníků, a mnoho návštěvníků tam bude tehdy, když se nebudou ti návštěvníci bát a budou se naopak cítit velmi bezpečně. Tuto teorii jsem předestřel kamošům, vyhuleným nadšenců nad svobodou v Amsterdamu, a abych ji podepřel, tak jsem je hned upozornil na to, že okolo nás každé dvě nebo čtyři minut projde nebo projede dvojice policajtů. Nekecám, bylo to tak, toho jsem si všiml. Z toho jsem si logicky vyvodil a mým kamošům osvětlil (abych jim definitivně vyvrátil jejich naději na nějaký svobodný svět a tím jim pobyt v Amsterodamu, nechtěně, definitivně znechutil), jak to vlastně je.
V podstatě je to státem nebo obcí řízená iluze svobodného světa, kde si můžete dovolit koupit marihuanu a extázi a nebudete mít problémy. Hlavně, když tam přijdete a utratíte tam co nejvíce peněz. Na podporu mého tvrzení vám něco prozradím. Mám kamaráda Holanďana, už jsem se o něm zmínil, měli jsme od něj trávu, žije v Leidenu. Pěstoval marihuanu do kofee shopů a už toho nechal. Víte proč? Dověděl se, že elekrárenské společnosti v Holandsku mají za povinnost hlásit podezřelé zvýšené odběry elektrické energie. A on v domku měl odběr několik kW, což nebylo normální. Ale extázi prodává dál. To není podle něj tak nebezpečné.
Zkrátka Holanďané se dohodli, že jim nebude vadit, když na nějakém omezeném území dovolí to co je jinde zakázáno, zvláště, když jim z toho půjdou peníze. Byla i námitka ze strany kamošů, že prodej marihuany a extáze je stejně na černo, takže z toho nejdou žádné daně ale tu jsem hned odrazil s tím, že je tam plno oficiálních služeb, která jsou zdaněny a že navíc ta společnost za tu možnost spravovat tento "zábavní park" určitě něco městu platí a navíc ti turisté zhusta zavítají i do jiných měst. Samozřejmě, že marihuanu koupíte a kofee-shopy najdete po celém Holandsku ale to je jen součást hry, kterou není problém pro svobodomyslné Holanďany hrát. Takže suma sumárum není to žádná svoboda ale normál byznys. Ale svoboda je stejně byznys co si budeme povídat, akorát se nám to nelíbí, když to vidíme tak zřetelně. Takže je to svoboda ale trochu jinak. Svoboda touhy po tom mít víc.
No když jsem je tak pěkně otrávil, tak už nebylo proč tam déle zůstávat a vydali jsme se na cestu. A teď začalo to co bylo dost bombovní z mého pohledu. Podotýkám, že se opravdu v čínské čtvrti Amsterodamu neztratím ale jak jsem tak byl zhulený, tak moje jistota polevila. Věděl jsem, že se dostanu k autu ale už jsme nemohl zaručit, že tou nejkratší cestou. <Jo a teď si vpomínám na něco, co ledacos z toho co následovalo osvětluje: Když jsme do Amsterodamu jeli, zásobil jsem kamoše historkou (která se mi opravdu stala), že jsem při své poslední návštěvě nemohl najít auto na nábřeží jedno z grachtů, protože jsem si nepoznamenal jeho jméno v domněnce, že už se vyznám dostatečně. A že mi trvalo několik hodin, než jsem ho našel.> Takže když jsme se po krátké chůzi ještě v centru čínské čtvrti dostali na křižovatku ulic tvaru T a já jsem chtěl jít doprava a Petr doleva, tak po krátké domluvě, které jsem se odmítl zúčastnit jist si svým, jsem se vydali doleva. Nebo doprava? To už si nevzpomínám, v každém případě jsem po jisté chvíli mohl konstatovat, že vím kde jsme a po další chvíli vydat prohlášení, ve smyslu, že tady už jsme dnes byli a tenkrát tam a tam to a to, které mé společníky zřejmě nějak znejistělo. Pak jsem zhulení pokračovali po ulici, která vedla po okraji grachtu, jež vede přímo k nádraží, a tam jsem zase něco nejapného prohodil a už jsme šli delší dobu a kluci už tak zůstávali víc a víc pozadu a já jsem se dobře bavil jist si tím, že trefím, když tu najednou se zezadu přitočil Dan a chvíli šel vedle mě a pak tak zlehka začal se mnou mluvit, až se nakonec natvrdo zeptal: Ty poslyš, a víš ty vůbec kde jsme???
Nejsem schopen popsat co se v té chvíli v mém v ten moment dost vyhuleném mozku odehrálo ale asi si to dovedete představit, protože jsem se rozřehtal jako kůň (což klukům asi klidu nepřidalo) a odpověděl jsem: No samo, v Amsterodamu. To je asi úlně dorazilo a už se mnou nemluvili.
Tak jsem jim ten pobyt v Amsterodamu pokazil. Omlouvám se. Nechtěl jsem. Nakonec jsme se v pohodě k autu samozřejmě dostali . Ale můžu říct, že ta cesta byla pro mě dost zajímavá. Takhle jsem Amsterodam ještě neviděl.
Ta malá vložka k čemu jsem ohledně svobody v Holandsku v Amsterodamu došel zde není náhodou. Je to jen důkaz, že mi, když si zahulím, mozek funguje lehčeji a je schopen odlehčeněji řešit problémy (což může mít někdy fatální následky ale co se dá dělat, že? Stojí to za to.) Nakonec už jedem z prvních příspěvků v tomto vlákně (vlastně ne v tomto ale v tom druhém o zážitcích z měst) o tom hovoří.

Jo a taky pěknej zážitek z hulení mám z Lyonu, kde jsem se posadil na té hlavní štrase ve staré židovské čtvrti na zídku plotu okolo justičního paláce a sledoval lidi co šli kolem. To bylo fakt dost dobrý. Tehdy mě napadlo, že to by byla parádní dovolená, Jezdit po světě v autě, co v něm můžete mít všechno a i spát (mám Forda Tranzita) a vždycky někam zajet, zahulit a užít si to. Ale to udělám (doufám, že mi Bůh dá mít ještě dost času) i tady v Česku. Na České v Brně, někde v Praze, v Českém Krumlově, Olomouci a třeba i v Nyburku (na který tady někdo nadával, kde já jsem obdivoval krásný park se zachovalým barokním opevněním) a ve spoustě dalších krásných míst tady v Česku, která jsem navštívil a kde jsem měl i bez hulení moc hezké zážitky a pocity, když jsem ještě nehulil, by To stálo za to. Už se těším.

A teď otázka: Co vy si myslíte o svobodě v Holandsku a vůbec v zemích s takzvanou moderní vyspělou společností? Ale trošku hlubší úvahy prosím.
Dude
ještě to promyslim...
cHLeBiK
až někdy nebudu tak zespekulavanej, tak si to prectu... :wink:
BRadekRB
Hle to není příspěvek, ale román.
Opravdu si myslíš, že se na to celý dokážu soustředit ?
Néééééééééé, nedokážu.
Carverman
Zdravim!
Pěknej článeček a pěkná úvaha...
Já si myslim, že máš pravdu. Jasně, že z toho město a stát má něco na daních. Ale jak si teda vysvětlíme to, že v Holandsku je tak málo rasismu? A nebo dokonce že je tam povolený homosexuální manželství?
Já si myslim, že Holandsko je asi nejtolerantnější zemí kterou znám.
Tak to je můj názor...:)
nemo
Carvermane v tom máš samozřejmě taky pravdu. Myslím si, že pravdu máme totiž oba. :frog:
Ostatním: Promiňte, že jsem se tak rozepsal. Už to víckrát neudělám. Mohlo mi bejt hned jasný, že tak dlouhej příspěvek skoro nikdo nepřečte celej.
Total kapor
Sloboda=biznis, toto by mi vobec nevadilo ani u nas, vsetko co chcem je mat moznost si vybrat. Skoda len ze Cesko a Slovensko nedosiahnu uroven tolerancie v Holandsku ani za dvadsat rokov, hlavne ked mame vo vlade krestanskych "demokratov" a konzervativcov, ktori su aj proti antikncepcii a potratom.
nemo
Hele Total kapor a co s tím teda uděláš? Nebo myslíš že Holanďanům to všechno spadlo z nebe? ;)
tovarisc
ROZHODNĚ JE Lepší když si nějakej stát na hulení namastí kapsy než když se budou zavírat lidi za to, že maj doma ve skleníku pár kytek který si pak někde vyhulej.
nemo
to tovarisc:
Máš naprosto pravdu. Kdyby se davaly karmy, tak máš ode mě jednu K+.
Hicks
to nemo:
Naštěstí po dlouhý době nejsem na groweru našrot, takže se mi povedlo celý článek přečíst, a hlavně zapamatovat :-)

Jen jedno ti chci říct: Holandsko bylo odjakživa země svobody, hlavně ale zemí peněz. Ty víš sám, že se Holanďani mají velice dobře (dle mého názoru i lépe, než třeba Němci) se svou živ. úrovní. Myslím, že na tvé úvaze "vymlátit co nejvíc peněz z turistů :-)" je dosti pravdy.
Každý by měl totiž vědět jednu dost smutnou věc....

Všechno se točí jen a jen kolem pěnez.

Příklad: Evropská unie. Schvaluji ji, ale nelíbí se mi příliš, že přes všechny její výhody (a nevýhody), je to všecičko je a jen o prachách :-(.
hofa
nemo to podle mě vystihl dost přesně. letos v létě jsem byl poprvé v Amstru, ale pocity jsem z toho měl uplně stejný. svoboda znamená nejen to, že si každej může dělat co chce (když tím neomezuje svobodu jiného), ale taky to že když existuje poptávka tak umožním nabídku (přesto že jde o drogy). A krom toho (ale to už jsem někam psal) holanďani jsou kšeftaři jaxfiňa....

ale když se nad tím zamýšlím víc tak by to znamenalo, že holandsko je v podstatě nejsvobodnější země...... což určitě není......protože taková není žádná
BRadekRB
Omlouvám se, že jsem se poprvé nezačetl, je to veliká škoda, myslím si, že tvůj příběh a zamyšlení nad relativností svobody je velmi zajímavý.
Ptáš se, co si myslíme o vyspělých zemích s poněkud volnějšími otěžemi ? Já osobně zastávám názor, že vše, co pramení z vedení společnosti přítomné v dané zemi, musí mít pádný důvod a nevěřím tomu, že tím prvotním důvodem je radost a vděk lidí za to, že si mohou bez rizika nakoupit drogy, ale dobře běžící kolo státního rozpočtu dostatečně promazávané penězmi zahraničních turistů. Prostě podle mě holandsko, austrálie a podobně fungující země vsadili na možnost "dáme prst, ale ruku dáte vy".
Svoboda je pojem obrovsky relativní, záleží na každém z nás, někomu by možná vyhovovalo žít v Amstru, dělat si prakticky cokoli /ale přísně kontrolované a sledované cokoli/, ale já bych tam žít nechtěl. Možná že právě ta rádoby svoboda dokáže člověka jakseříká ukolébat, pak jen stačí malé zaškobrtnutí, a dál si to můžete domyslet sami... Klíčový průmysl
Někdo euforizuje tyto země /nizozemí hlavně/ s tím, že Euthanázie, kontrola a volnější otěže drogového trhu je účelná, ale vidíme do mozků vládních představitelů ? Víme, že to dělají pro lidi, ale nevěřím tomu, že pro užší skupinu huličů, či pro těžce nemocné a umírající, ale pro společnost jako celek, je to jen chytrý tah propagandisticky zavánějící a vrhající tuto zemi do jiného světla, světla, kterého si všimnou lidé z jiných zemí, přijedou a přisypou do holandské pokladničky.
Celkem vzato s tebou souhlasím, hlavně s tím, že je to jeden veliký BYZNYS.
A podtext ? Je vůbec nějaký ? Není to jedno ? Hlavně, že to sype.
Aaron Lightner
No já teda nevím. Nechci se vám do toho míchat, ale nakolik jsem zaznamenal, tak Holanďané svojí liberální drogovou politikou své okolí, přinejmenším část zemí EU, dodnes spíš dost serou; představa, že je to nějaký konspirativní komplot holandské vlády, jak si co nejvíc nahrabat na turistech, mi přijde jako dost přitažená za vlasy. Ostatně dle oblíbeného bonmotu jednoho mého známého půvab kapitalismu spočívá právě v tom, že přetváří osobní chamtivost v obecný prospěch; faktem je, že se tam dá přinejmenším dobře nakoupit, ať už z toho má prospěch (kromě zákazníka :D ) kdokoli. Přijde mi samozřejmě přehnané skládat kvůli tomu ódy o zemi zaslíbené (v konečném důsledku je asi víceméně stejně dobrá nebo špatná jako jakákoli jiná), nezapomínejme ale, že historicky bylo Holandsko vždy zemí přístavů a mořeplavců a schopnost koexistovat bok po boku s odlišnými kulturami a zvyky pro ně představovala takřka civilizační nutnost.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma