maj.zeman |
tak sem dneska vraždil se špendlíkem v ruce housenky a řeknu vám že to je pěkná piplačka. ke všemu sem tu kytku ( zvládl sem jen jednu ) pěkně rozjebal tak doufám že se dá ještě dohromady :( mimochodem sem zkoušel ten tabákovej vejvar a asi to je k hovnu páč se hosenka po půlhodině vesele tetelila ve stonku :( ale jinak dost funguje promačkání stonku, vona ta svině je naštěstí docela křehká :) |
|
|
hydromann |
zdarec zajimalo by me jestly nekdo strikal tim decisem a jak to u nej dopadlo?strikaly jste to nekdo tim? |
|
|
CwincZ |
Já sem upřednostnil před chemkama promačkání stonků a vše se zdařilo na výbornou. Další napadení už sem asi tak 2 týdny nezaznamenal je to taky možná tím že už hlavní invaze těch šmejdů skončila. |
|
|
dawwe1 |
citace: |
Původní příspěvek od CwincZ
Já sem upřednostnil před chemkama promačkání stonků a vše se zdařilo na výbornou. Další napadení už sem asi tak 2 týdny nezaznamenal je to taky možná tím že už hlavní invaze těch šmejdů skončila. |
Taky jsem to tak praktikoval jinou cestu jsem nenasel ...Jinak jak se ten cervik zkurveny jmenuje ? |
|
|
homeopat |
Zdravím konopnici,
mam takovy problem s jednou kytkou. misto špičky palice je vyžrana díra, pokalena malyma hovinkama. A uvnitr neco nejspis zije :-D
Nesetkal ste se nekdo s timto jevem?
pozdeji bych mohl dodat foto.
diky |
|
|
koro |
pro všechny bych chtěl připomenout, že začíná období, kdy si ta mrdka (zavíječ kukuřičný) začíná dělat zálusk na naše palice...
Kdo loni měl uschlé vyžrané palice s červama ještě dřív, než kytka vůbec začala dozrávat, ví, co je to za pakec
Takže raději začněte preventivně s postřikem!!! |
|
|
mučačo |
tak tak,znojmaci(nejen)podme na prevenci,nez se budem chytat za hlavu:) neskousel nekdo neem oil? Mozna to ale bude spis kontaktni zalezitost,hm? |
|
|
Bulb |
S nejvetsi pravdepodobnosti se jednalo o Zavijece kukuricneho... housenky prezimuji v hline a v rostlinych zbytcich, kukli se kveten-cerven, dospelci letaji od cervna do zacatku zari (v cervenci jsou nejaktivnejsi) a kladou vajicka.
Jako preventivni ochranu letos vyzkousim to co pouzivaji vsici zemedelci okolo a to TRICHOPLUS, jsou to jakesi vcelky... |
|
|
koro |
odepsali mi z firmy BIOCONT (viz pár řádků nahoře) a jedna ampulka toho TRICHOPLUS stojí 120Kč a je na plochu 10x10 m.
Jsou ochotní to poslat dobírkou a nebo osobně v Brně...
Jo, a nálet těch sviní, co kladou vyjíčka čekají okolo 15.6 !!! takže moc času pro PREVENCI již nezbývá...
Já du do těchto potvor, neboť po loňské zdecimované úrodě mě těch pár kaček stojí za to |
|
|
manik.luke |
Dá se použít i něco jiného než ten TRICHOPLUS ? Co třeba koupím někde v Brně. S objednávkou je to na dlouho. |
|
|
Bulb |
Trosku jsem se poptaval a ono se to udajne jen tak koupit neda, bo behem 2 dnu uz se z toho lihnout ty vosicky, takze to zemedelci objednavaj predem na urcitou dobu... tak zkusit nejakeho znameho v jzd nebo objednat jestli prijmaji i mensi objednavky...
Jinak na Znojemsku uz potvrzene 2 pripady... |
|
|
|
bulb - jen tak koupit nedá? tož jak teda , nějakou praktickou radu kromě vyždíbávání ? žádného známého v jzd nemám :( abych řekl pravdu, po přečtení tvýho příspěvku sem se těšil že mám vyřešenou prevenci :banana: pak to nešlo objednat, tak co nechal sem to na potom. a najednou vidim tuto nemilou informaci že už i řádí :eek:
myslíš že by je vyvařenej tabák odlákal?
dík a at to roste :leaf: |
|
|
tooth |
Dneska jsem opět po roce odhalil tyhle prevíty. Preventivně sem promačkal místa, kde byli zduřelý stonky. Pozejtří to vezmu buď tím Talstarem, pokuď bude k sehnání tak Karatem 5CS.
Myslím, že při takhle brzkým odhalení a nepodcenění situace mám dost velkou šanci na úspěch. Snad :)
Bulb: Zbavil ses jich na dobro do podzimu? |
|
|
Bulb |
Pomohl postrik (nejaky ten univerzal, karate, talstar atd...) proti tem litacim co kladou vajicka, ale cervu ve stonku ne, jen manualne co jsem nasel a zabil... |
|
|
Bulb |
Da se pouzit Trichocap (uz neni) nebo Trichoplus. Objednal jsem 1 plato = 100ks, 1ks je cca na 10m2... cena plata je 1.062 bez DPH.
Od doruceni je 24h na aplikaci nez se zacnou lihnout prvni vcelky, ktere kladou vajicka do vajicek Zavijecu, tim je redukuji... Prvni nalet motylu ocekavaji jiz tyto dny kolem 15. cervna (jsou to vlastne prvni cervici co prezimovali v pude).
Dorazi mi to behem pondeli az utery, urcite toho bude dost navic, pokud by mel nekdo zajem z jizni moravy, pisnete mi PM... |
|
|
tooth |
V mojem případě už by na biologickou ochranu pozdě. Červi se během týdne mezi kytkama dost rozšířily. U všech kytek sem usek napadený větve včetně hlavních stonků. Pak postřik Karate 5 CS. |
|
|
To2xmi |
Ja si to tenhle rok pohlídal. po vysazeni kytekk ven jsem po tydnu udelal jeden lehkej postrik KARATE 5CS . a po dalsim tydnu o neco silnejsi. ani jedna kytka nema problem s cervama. to ale nemuzou rici ostatni co si nedaly na case.. |
|
|
chuta |
ja sem jeste nestrikal nicim a cervy tam zatim nejsou!snad to vydrzi |
|
|
chuta |
tak sem konecne koupil ten postrik |
|
|
|
potvrzuju řádění těhle mrch poblíž Vranova - už sem měl min. tři větve napadený , takže začínaj bodat :rejp: až bude čas, zkusim vyvařenej tabacco jesti to něco udělá , kdyžtak tomu nechám volnej průběh budu jen vypichovat a doufat |
|
|
shaman |
Taky mam cervy. (Vranov)
Stejne jako loni.
po porade s agronomem (jde o zavijece kukuricneho) mi byl doporucen postrik NURELLE D - prej s tim pracujou v JZD a ma to vyrazne dlouhodobejsi ucinek, nez ty vosicky.
S vosickama je problem, ze fungujou relativne kratce a musis je NAPROSTO presne nacasovat.
JZDaci pouzivaji na poli tkzv. LAPACE - podle nich indikuji termin pouziti vosicek.
Ze zkusenosti (loni) potvrzuji, ze na samotne cervy NIC nepomaha, krome mechanickeho odstraneni, ale palice je pak vyrazne vic nachylna na plisen - coz je velkej problem.
Osobne jsem postizene terminaly ostrihal - kvuli tomu nezastipuju behem rustu.Ono se z tech vedlejsich vetvicek udelaji slusny palice, kdyz jsou ty nejvetsi urezany.
Je jeste docela cas (jeste to nezacalo ani kvist), tak nejakej vynos bude.
Valim do nich hoodne dusiku - snad to kveteni o par dni budu dusikovou dietou schopen posunout.
Pak zase brutalni nastup PKcka - tedy fosforu - aby to zase uzralo, nez to zplesnivi.
Je to des tenhle zavijec.
Je potreba plantovat vice a pocitat s mensim vynosem z kusu.
Jinak se s tim ucinne bojovat neda.
Karate se mi loni neosvedcilo vubec.
Na plisen pouzivam vyvar z nimboveho listu (neem, ným) - maji ve zdrave vyzive, nebo v lekarne - kytky, ktere jasem rosil neemovym cajem zacaly plesnivet o cca 10 dni pozdeji.
Brutalne rychle plesniveji ty palice, ktere jsou/byli napadeny zavijecem - to budou delat ty jejich hovna, co vystrkujou dirou ven ze stonku.. |
|
|
koro |
já koupil v Brně ty vosičky (Trichoplus) a tak doufám, že bude letos pokoj, ale napadlo mě, že by nemuselo být marné na kytky použít postřik, co ji na nějaký čas celou "otráví"...
Zní to hrozivě, ale řešíl jsem teď nedávno nějakýho parazita na ovocných stromkcích a paní v zahradnictví mi radila, že prej se tomu říká "systémové postřiky" a že to ten stromek jakoby na cca dva týdny otráví a pak se to nějak samo odbourá...
no a tak mě napadlo, že když bych tu kytku takto ošetřil, čerf uvnitř chcípne a kyti je v pohodě, ne? Dokud to nejde do palic, tak je to bezpečný, ne???
Ale je to jen úvaha, chtělo by to probrat s odborníkem... |
|
|
Janísek |
ten červ je hlavně na kukřici, panstvo - je bílej i růžovej a definitivně ti zničí celej klas...loni jsem je měla poprvé - a vůbec všichni z naší dědiny....takže je letos jako zas mám čekat, jo??? no mám radost.....:-( |
|
|
nikoletta666 |
Co cervici a neem oil? zkousel nekdo? |
|
|
mučačo |
neem oil jsem zkousel,jak na list,tak do zalivky. A mam je tam taky:( ale malo. Namichal jsem koktejl:karate-zeon tech. a pirimor,tak snad jim to da na frak. |
|
|
shaman |
Původní příspěvek od nikoletta666
Co cervici a neem oil? zkousel nekdo? |
Dyt o 2 prispevky vyse pisu s tim neem-em prakticke szkusenosti. neumis cist? |
|
|
dalas |
zdarec, nečetl sem to celé takže to tu možná je.
U nás máme taky všichni problémy s tima červikama. Minulej rok sem na 4 metrových kytkách našel zhruba 5 kousku, letos zatím žádnýho:-)
Nejlepší ochrana je prevence. Já vždycky jednou za 14dní dávám do zálivky B-COMPLEX. na 10L/1 tableta
Kytce to neublíží, ba pomuže. Kdo chce vědět víc ať hledá na G výraz Thiamin.
Hmyz celkově nemá rád typickej zápach thiaminu (Vitamín B1)
Já sám ho používám přes léto proti klíštatum, komárum atd. Nelezou na mě:-)
Bohužel netuším jestli to pomuže už když tam ti červi jsou.
Měj te se a snad to někomu pomuže. |
|
|
chuta |
zdarec ja sem tak pred mesicem strikal postrikem karate a tet sem postrik zopakoval i kdys pisou ze se ma strikat jen jednou!a zatim po cervech ani papatky! tak snad to vydrzi |
|
|
Filoviridae |
No, hmyzu vadí zápach B12 (Kobalaminu), který teda v B-komplexu taky je ;)
Osobně bych celou kytku postříkal Mospilanem a měl by být klid od všeho hmyzu ;) |
|
|
|
je pravda, že my se venku bráníme proti komárům a jiný havěti tím, že párkrát zobneme B komplex a funguje to : )
napadlo mě chlorellu mořskou řasu s více b vitaminama nějak zpracovat na tohle , dávkování bude taky zajímavý sledovat, jaký vlastně dáváte porce ?
jinak tady mám užitečnou stránku určitě poznáte k čemu slouží, zadáte látku a najde to přírodní původ v čem se ta látka nejvíc vyskytuje. ale škoda že tam není b12 cobalamine ani nijak jinak v chemicals.
http://www.ars-grin.gov/duke/highchem.html
takže sem napsal maila na:
godwinm001@hawaii.rr.com
...a zeptal se i na b6 : ) sem zvědavej
na jedný malý kytce už mám 5 vpichů , ale je zajímavý že dál nešly zatim (byla na kraji), takže klídek celkem
shaman - s tím veeeelkým množstvím dusíku to není dobrej nápad, oddaluje to sklizen paradoxně si můžeš uškodit. na plíseň používám přesličku skvěle a ztrhaný stonky se daj omotat izolačkou na tu stonkovou plísen |
|
|
shaman |
ja potrebuju co nejvic prodlouzit rustovou fazi (proto ten dusik), jelikoz jsem musel zacervene palice odstrihat, aby se mi co nejvic vyvinuly dalsi palice. |
|
|
chuta |
nasel dva cerviky hajzliky !i kdys sem preventivne strikal karatem! foto -po operaci asi 2 dny |
|
|
Pflusik |
Mám taky podobnej problém, zkusim na to postřik z tabáku, na většinu škůdců, se kterejma sem se setkal to platilo. |
|
|
chuta |
Pflusik
cus to ti nepomuze!musis je odstranit rucne |
|
|
jeousek |
Cus tak co to teda je, Krytonosec nebo Zavijec kukuricny?
Dnes si pojedu koupit postrik Telstar a zbytek zavrtanech cervu se pokusim zneskodit rucne mackanim stonku (vetvicek) a jehlou. |
|
|
koro |
vosičky selhaly... :-(
táákže napřesrok nasrat na bio a nadupat kytky chemkama...
stejně na něco chcípnout musíme... |
|
|
Pflusik |
Původní příspěvek od jeousek
Cus tak co to teda je, Krytonosec nebo Zavijec kukuricny?
Dnes si pojedu koupit postrik Telstar a zbytek zavrtanech cervu se pokusim zneskodit rucne mackanim stonku (vetvicek) a jehlou. |
Nevim co to je, ale měl jsem to isté a i když tady soudruh hore říká, že postřik z tabáku nefunguje, tak funguje fakt dobře. Od doby, kdy jsem to postříkal, jsem žádnýho novýho neobjevil a je to už ale 3 tejdny. Předtím se množili rychle jako prase... |
|
|
|
tak to je super , podle mě je hlavní sázet daleko od kukuřice, asi to bylo tim těch přes sto červů na malym políčku :devil: na velkym daleko od kuku jich bylo asi jen 40 dodneška ... říkáš že ten tabák používáš a feer? to by bylo luxusní - hodně much jednou ranou za pár kaček. používám ho úspěšně na listožrouty ,,, já ho nechtěl stříkat na palice některý už měly prostředek květu když začly nejvíc útočit |
|
|
|
Tak já mám letos štěstí, na čtyřech Mandala#1 jsou zavíječi, ale zatím jsem jenom ze tří utrhl po jedné zešedlé paličce a zahodil. A žádné hubnutí palic, vadnutí, nic nepozoruju... |
|
|
Creed |
Taky jsem objevil ty kurvy... to bude asi konec!!! |
|
|
radowann |
Ahoj,prosím pomozte!Dneska jsem po delší době viděl svý 2 kytí a pohled hrůza.kytky nemocný,zmutowaný a nevím co s tím.nedopátral jsem se co je to vlastně zač a hlavně co tim.....kytka má i jednocípý listy,hlavně v palicích ale i ve stonku je sem tam díra a vevnitř jakýsi vajíčka,na kytce mušky,malý,černý |
|
|
ZOO68 |
Nejspíše zavíječ, pravděpodobně kukuřičný - larva vyžírá dřeň stonku. Chce to tenkou jehlu a to ztloustnutí na stonku propíchat, tím tu larvu zabiješ. Na různý mušky, můry etc. na kytce platí Mospilan.
Ty jednocípý listy dělají některý sativový odrůdy při nedostatku světla ;) |
|
|
kaktusx |
Včera som tie kurvy našiel na svojich rastlinách aj ja. Zo 16 vrcholovych palic boli v 13-tich a v zopar bočnych. Strašne ma to nasralo, na tie vrcholovky som sa tešil. K tomu sa pridružil aj ďalši problem...v miestach kde sa zavrtali do stonky su ich hovna ktore sa väčšinou nachádzajú v najhustejšich miestach kvetov takže sa tam začala tvoriť vo veľkom aj pleseň. Nikdy som s ničim podobnym problem nemal. Začal som to riešiť tak že som poškodene časti vystrihal, červov zabil, a na začinajucu pleseň (a dúfam že aj ďalšich liahnucich sa červov) planujem použiť 3%-ný roztok peroxidu vodíka.
Čo vy skusenejší deratizéri na to? :teef: |
|
|
Kambu |
Původní příspěvek od kaktusx
Včera som tie kurvy našiel na svojich rastlinách aj ja. Zo 16 vrcholovych palic boli v 13-tich a v zopar bočnych. Strašne ma to nasralo, na tie vrcholovky som sa tešil. K tomu sa pridružil aj ďalši problem...v miestach kde sa zavrtali do stonky su ich hovna ktore sa väčšinou nachádzajú v najhustejšich miestach kvetov takže sa tam začala tvoriť vo veľkom aj pleseň. Nikdy som s ničim podobnym problem nemal. Začal som to riešiť tak že som poškodene časti vystrihal, červov zabil, a na začinajucu pleseň (a dúfam že aj ďalšich liahnucich sa červov) planujem použiť 3%-ný roztok peroxidu vodíka.
Čo vy skusenejší deratizéri na to? :teef: |
Zdar..pred 2-3rokama jsem se svijacem mel taky problémy.Ikdyz uz byly palice ve vyssi zralosti,zadny postrik jsem nepoužil.Kdyz si to tu proctes,tak se tu pise o postriku bud Talstar nebo Karate.Proto sem je sbíral rucne (mel sem cca 20kytek-sběr trval asi cca 40min-neposbiras uplne všechny,ale kdyz to podniknes kazdy den,jde to,jen se nebat a jít do doho :) co byly ve stonku,tak jsem je jen spendlikem propichl.Pokud mas třeba palice uz cca skoro zralé,osobně bych je uz nestrikal.
Kde sem mel plisen,tak jsem ostranil celou palici (nastesti to nebylo tak vazne,tak nebyly zbytecne moc velke ztraty).bohužel s peroxidem nemam zkusenosti,takže neporadim. |
|
|
Jahodáč |
Hlavní potíž je, že ty potvory způsobují plíseň. Obdivuju ty co je hledají na kytce, když máte velkou kytku tak je to opravdu piplačka. Já těch pár palic oželím za tu námahu mi to nestojí a nikdy se mi nestalo že by zničili nějaké větší procento palic. |
|
|
kaktusx |
Odhadujem to na take 2 - 2,5 tyždňa takže striekať to už ničim nechcem...tiež som ich ničil mechanicky a bol som tam ešte aj včera, našiel som dvoch ďalších ktorych som zabil ale rastliny vyzeraju dobre...pleseň sa nerozširila a kvitnu veselo ďalej takže to asi necham zatiaľ tak. Mrzia ma ale tie vrcholovky, začinali vyzerať dobre a musel som ich zastrihnuť aby som tych červov mohol zabiť.
Na fotke je "tunel" cez celu vrchnu palicu ktory si ten *** vyhrýzol. |
|
|
|