Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
Terárium pro Avicularia Versicolor s hydroponickým systémem typu bubbler - Klikni zde pro originální téma
HurricaneGeorge
Ahoj,
chtěl bych přispět do diskuze v nekonopné části groweru svým teráriem pro sklípkana Avicularia Versicolor.
Rozhodl jsem se pro hydroponické pěstování ze tří důvodů:
1. vše podřídit Avoušovi (jak mu říkám s přítelkyní) a napodobit jeho přirozené životní podmínky (vlh. 80-90%, 23-28°C, živé rostliny s dlouhými listy, vidlice větví). Udržení vysoké vlhkosti už nebude takový problém v přítomnosti bubbleru, hlavně z něj pořád uniká vzduch nasycen vodní parou a celkové proudění vzduchu se zlepší.
2. ze zkušenosti z jeho minulého terária vím že nelze pěstovat v hlíně - pavouk musí mít nad hnojenou zeminou 2cm nehnojené hrabanky a při takové vlhkosti v teráriu půda nevysychá a kořeny velmi rychle hnijí
3. jednoduchá a snadná údržba - 1x za 14 dní roztok vypumpuji a proliji silným roztokem peroxidu vodíku (čištění a odstranění odumřelých kořenů) a každé 2 měsíce výměna kůry s důkladným vyčištěním terária

Avicularia Versicolor
Velmi barevně zajímavý stromový sklípkan z amazonského deštného pralesa. V mládí azurově modrý, v dospívání fialový a teď jak skoro dospěl je už vínově fialový s kovově zelenou hrudí. Jeho úkrytem je velmi hustá síť umístěná v rozvětvení stromů, případně ve stočených dlouhých listech. Potrava je tvořena cvrčky a myšími holátky, která dodá vše potřebné pro pavouka.

Rostliny
Dracena (případně vyměním za nějakou pěknou bromelii) a druhou kytičku neznám (pořízená na radu v květinářství).

Bubbler
Spodní část terária o rozměrech 25x20x10cm s hydroponickým roztokem o objemu 3l. Vzduchování kamenem pomocí motorku Atman AT-3500 puštěný na poloviční výkon. Roztok hnojiv B'cuzz hydro A+B o koncentraci 1,5ml/1l. Voda v roztoku je předem povařena, tedy zbavena chloru a přechodné tvrdost. [Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O] Ca(HCO3)2 - hydrogenuhličitan vápenatý který je příčinou přechodné tvrdosti vody a následnému vzniku vodního kamene (CaCO3) se vysráží ve varné konvici na velmi málo rozpustný uhličitan vápenatý (rozdíl oproti tomu aby se vysrážel až v teráriu a stěny začaly zarůstat), CO2 který vybublá a vodu. Celý tento proces vede ke snížení konduktivity hydroponického roztoku (EC).

Obr. 1 Výkres pro skláře.
HurricaneGeorge
Obr. 2 Celkový pohled na terárium před malováním spodní části terárka. Černá matná barva nanesena pomocí válečku ve čtyřech vrstvách nepropustí žádné světlo.

Obr. 3 Seznam věcí a náklady.
HurricaneGeorge
Obr. 4 Dracena.

Obr. 5 Unknow.

V květináčích jsou kytky zasypány keramzitem.

Omlouvám se za tu kapku na foťáku :-)
HurricaneGeorge
Obr. 6 Plechovka sloužící jako tlumič nárazů vzduchu z motorku.

Obr. 7 Vzduchové rázy v kameni způsobovaly velmi nepříjemné klepání přenášené po celém teráriu (pavouk vnímá okolí přes vibrace okolí a pavučin) a proto jsem se rozhodl před motorek zařadit tlumič, který musí být dokonale vzduchotěsný a proto jsem k víku zevnitř přilepil dvě části rozříznutého pojistného ventilu. Celková těsnost se tlakem ještě zvýší (tlak = síla na plochu) a proto jsem levý ventil zvolil jako odvod vzduchu.
Klesly i celkové vibrace vydávané jedno-membránovým motorkem. Takže už jde slyšet pouze bublání a protože pavouk neslyší tak jsme spokojeni oba.
HurricaneGeorge
Obr. 8 Slepé dno terária vyrobeno z plexiskla a vratových šroubů. Pumpa na jednoduché vyčerpání roztoku bez nutnosti omezovat pavouka vyndaváním rostlin. Mezera mezi plexisklem a teráriem je na každé straně asi 1-2mm, aby kůra nepropadávala do roztoku. Ohnutá železná tyčka slouží k případnému vyjmutí.

Obr. 9 Spodní strana polepená černou folií

Obr. 10 Potřeby, pomůcky atd.
HurricaneGeorge
Obr. 11 Celkový pohled. Tlumič je zalepen chemoprénem extrém (odolává vysokým tlakům a je pružný). Vše je zasypáno kůrou z douglesky (výborně pohlcuje vodu a zvyšuje vlhkost) a díra na vypumpování vody je přikryta kamenem s trilobitem. Stěna trochu vytvarována polystyrenem a polepena dvěma vrstvami kamínků pomocí netoxického herkulesu. Ještě musím najít ideálně suchou větev ovocného stromu, tu povařit se solí, vysušit a instalovat do horní části terária pro pestřejší lezení.

Obr. 12 Boční pohled.

Obr. 13 Vnitřek terárka.
HurricaneGeorge
Obr. 14 Aviáš se před dvěma dny svléknul tak je nádherně zbaven. V novém domově lítal jak splašenej a pořád se schovával v listech draceny.

Obr. 15 Detail jeho spodní části.
HurricaneGeorge
Obr. 16 Detail dna.

Obr. 17 Zadní strana terária s pohledem do bubbleru.

Obr. 18 Bublající roztok.

Ještě mě čeká instalace teploměru, vlhkoměru, misky na vodu (ikdyž tu stejně nevyužívá a saje vodu co je na skle) a nějaký ty větve do horní části terárka.

Další fotky přidám, až si pavouk udělá pavučinu a kytky trochu více vyplní terárium. Určitě budu psát poznámky ohledně zkušeností s tímto doufám úspěšným experimentem a Aviáš bude mít zase o něco blíže jeho domovu.

Díky za vaše dotazy a reakce.

Hurricane George
HurricaneGeorge
Obr. 19 Celkový pohled už s větvičkami z hrušně.

Obr. 20 Pavouk je velmi dobře schován.

Obr. 21 Zatím pořád plete pavučinu snů...

Obr. 22 Cvrčci vs. predátor (v současnosti se stal jeden z nich potravou)
HurricaneGeorge
Jinak díky za K+. Aviáš pořád a pořád plete :-D
nero
Sice sem arachnofobik :D ale todle je fakt pěknej kousek :D dobrá práce K+ :D
HurricaneGeorge
Jako první malý problém se objevil s možným přehnojením draceny. Některé spodní listy začínají od konců černat. Zatím nic závažného, při výměně roztoku snížím koncentraci hnojiv na 1ml/1l, když to nepomůže tak bude problém spojen s úpravou pH (původně jsem použil HNO3 1:1 pár kapek na pH=6) a zkusím upravit vodu na pH 5,5.

Dalším menším problémem je nevhodná volba substrátu. Při tak velké vlhkosti je kůra z douglesky trochu náchylná na plesnivění. To se zatím neprojevilo ale myslím že k tomu během 14 dní dojde. Budu nucen jí vyměnit za nějaký kokosový substrát nebo nejlépe přímo za substrát pro sklípkany (baltská rašelina, mech, lávový substrát).
jo máš to vymazlene :) tu versikolorku maš samičku ? já jen tak at to za dva ročky nerušíš

k te Dracene tu bych hnojil jen opravdu obcas...myslim ze voda ji bohatě stačí ¨a jako substrát kokosovou drt(ale pozor nektere jsou taky nachylne na plisen a rostou v nich houby :D)
HurricaneGeorge
Hoj, pavouček sice ještě úplně nedospěl, ale s největší pravděpodobností je to samice. Myslím, že i na dva tři roky by to stálo za několik hodin práce. Možná v budoucnu se terárko pro pavouka zvětší a do tohohle nastěhuji nového stromovce:-)
U té dracény nepozoruji žádné další odumírání listů (nejpravděpodobněji to bylo způsobeno přechodem hlína/hydro), takže pro příští výměnu roztoku nechávám konc. 1-1,5ml/l a pH=6.
A za tu kůru hledám náhradu v podobě spec. substrátu pro sklípkany a nebo ten kokos.
gravedigger
Opět pěkná práce !! já mám 3 holky a to Brachypelma smithi, Grammostola rosea a Psalmopoeus irminia :) Tak ať se tam pavoučnici líbí :)
fananek7
Ahoj,krásná a vymakaná práce hned od 1.ho kroku u sklenáře až po dekorace :)
Mněli jsme sklípkana,ale sežral nám ho obyčejný český pavouk.
A ten tvůj je jedovatý,nebo ne?
V pavoucích se totiž moc nevyznám.
A pěkný je,to se musí nechat...K+
gravedigger
sklípkan je jedovatej každej...akorát každej má jinou toxicitidu jedu :) tzn. že každej má jinou agresivitu toho jedu zjednodušeně ...
HurricaneGeorge
citace:
Původní příspěvek od fananek7
Ahoj,krásná a vymakaná práce hned od 1.ho kroku u sklenáře až po dekorace :)
Mněli jsme sklípkana,ale sežral nám ho obyčejný český pavouk.
A ten tvůj je jedovatý,nebo ne?
V pavoucích se totiž moc nevyznám.
A pěkný je,to se musí nechat...K+


Díky za pochvalu a K+.
Tento sklípkan není skoro vůbec jedovatý (max. by zabil myš). Člověku by jeho jed neměl nic způsobit, teda pokud na to nechlastá a nebo není alergický, což nemá možnost vyzkoušet až do doby než ho kousne. Asi to spíš více bolí... a zatím není znám jediný případ smrti člověka po kousnutí sklípkana.
Ani si ho neberu na ruce, nedoporučuje se to z důvodu pádu (stačí i půl metru) a možnému utržení těžkého zadečku. Myslím že to spíš hrozí těm zemním a podzemním. Ten můj je strašnej blázen do lezení. Po mém pěstu hodím aktuální informace...

Mějte se
fananek7
Ok,
díky za info a jesli můžeš,tak mohl bys to po dlouhé době vyfotit jak se tomu všemu daří ???
Dik.
HurricaneGeorge
Tak dnes jsem zjistil, že pavouček uhynul.
Nevím jestli jsem to psal, ale ukázalo se, že to byl samec.
Po dosažení pohlavní zralosti nastalo období sníženého příjmu potravy, ale pavouk byl aktivní a pořád lezl. Vše přišlo velice najednou, chybělo pár týdnů a dožil se dvou let. Škoda, chtěl jsem mu zařizovat slečnu a využít jeho potenciál :).

RIP Aviáš, budem na tebe s přítelkyní vzpomínat :)
mysak
..cest pavouk lezl pač si hledal samici :)
jinak ,,avikularky jsou stromove druhy, takze hodne skačou proto maji dlouhe ochlupeni ktere jim pomaha pri plachteni.a hlavne jsou mirne -neagresivni
..a co jsem slysel tak jsou nachylne na plisně atd..takze pro zacatecnika Albopilosu :)
Maskach
pekná, muj nejvzacnejsi je poecilotheria metallica :) ta je ale jedovatejsi .)) ale tahle tvoje avina je mock rasna, taky mam, avicularia avicularia :)
mysak
jn dobry jedak.. :)
Haynz
Čáu, hele nejvíc luxus co sem viděl, něco podobného sem taky už v terárku zkoušel ale nějak se mi to vždy ucpalo ,... asi (určitě) sem to neměl tak promáklý, zkusim si s tim eště taky pohrát. Respekt for you!!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma