Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Skleník s automat. zatemněním - Klikni zde pro originální téma
Espado
hellou
Už pár let se věnuji zatmívání rostlin, abych se vyhnul podzimním mlhám.
Už byl čas pojmout to trochu profesionálně. A po půlroční práci mám hotov automatický samozatmívací skleník tak akorát na balkon.
12V motorek ovládaný řídící jednotkou a časovačem umožňuje nastavit
jakoukoliv fotoperiodu. Dva ventilátory v čelech regulují vlhkost.

Podstava 150 x 65cm. Na výšku 75cm , využitelná plocha je o něco menší - cca 3/4 metru čtverečných. Předpokládám, že to umožní 3 sklizně do roka při metodě venkovní sea of green.

Většina materiálů je téměř nesmrtelná - polypropylen, polykarbonát, nerezová ocel , silon ...

V dalším kole udělám systém plně nezávislý na 220V, za pomocí akumulátoru a solárního panelu.

Tak co si o tom myslíte?
Kostík
Zdarec..Máš to pěkné s čeho jsi to vyrobyl vypadá to na skříň a kolik jsi do toho investoval..
josip222
Ahoj vyzerá to dobre...
myslíš žeby sa to dalo spraviť aj na skleník?
aký si použil časovač vlastná tvorba?
pls. foto elektriny dikes :smoker:
K+
PIC
Espado
Ahoj
základní kostru jsem udělal z nerezových tyčí a polypropylenových desek.
Vnější plášť dutinkový polykarbonat 10mm, vniřní plášť a záda - dutinkový polypropylen.
Elektronika je celkem složitá - nechal jsem si ji postavit na zakázku - největší komplikací je obousměrný pohyb motoru.
Jako časovač jsou tam releové spínací hodiny na DIN lištu, mají paměť s akumulátorem, takže i když vypnou proud nastavení zůstává
Do skleníku by to možná šlo podle toho jaký máš skleník
Udělám ještě zítra nějaká fota
Jo cena materiálu je 15 tisíc. Na něčem se dá ušetřit a stáhnout cenu tak na 12, když se použijí méně ušlechtilé materiály
Espado
Posílám fotku řídící jednotky.
Apartman
citace:
Původní příspěvek od Espado
V dalším kole udělám systém plně nezávislý na 220V, za pomocí akumulátoru a solárního panelu.

Tak co si o tom myslíte?


Mazec-fandim, akorát nevim, co je horší-jesli závislost na Slunci nebo na elektrice-vobojí tě může zklamat.

Jeden člověk mi vyprávěl, o skleníku automatizovaném mechanicky bez elektřiny-například na základě teplotní roztažitelnosti kapalin se regulovala ventilace, zastínění atd.-je to věda sama pro sebe.
Espado
S tím panelem to mám řešený tak, že stále dobíjí akumulátor a když to přece jenom nestačí kontrolka ti dá znamení, že to musíš dobít ze sítě.
Jinak se mi zdá elektřina jako nejdosažitelnější zdroj energie. Na kopci by se dala použít voda jako časovač i pohon - Kape do nádobky a až je plná tak se vypustí jak splachovač a otočí zastínění, ale to je jen idea
Espado
Plast na boční čela ------ 1200,-
Vnější a vnitřní plastový plášť (polycarbonát 10, Akyplac 10mm) spojovací profily, Al profily---------2500,-
Motor 1300,-
Nerezové tyče + silonové řemenice 2000,-
řemeny a Al řemenice 3500,-
Elektronica :
Stabil zdroj na din lištu 620,-
Řídící jednotka 1500,-
Releové hodiny 330,-
šňůry krabice... cca 500

Dohromady za matroš 13 tisíc.
Jeden kus jsem právě dal tady do bazaru
Espado
Doplnil jsem větráky, a dno z dutinkového polypropylenu. Spojení dna polycarbonátovým E profilem

Zodpovím pár připomínek

Vnější plášť je z čirého polycarbonátu ( na fotce se to leskne, že to vypadá jak mléčný)
Rozměry se dají měnit - mechanismus je dost flexibilní
Dá se asi ušetřit na všem kromě ovládací elektroniky, ale takhle je to nesmrtelný
Espado
Ještě sem dám odkaz - vytvořil jsem primitivní stránky abych to mohl nabídnout klukům na západě
http://sites.google.com/site/jimijungle/
Čau, určitě je to hodně zajímavá věc, fandim takovejm koumákům:-),,

Nicméně,,, proč je pouze průsvitná deska ze zhora a z jedný strany a ještě kolik propouští UVa a UVb záření ten polykarbonát,,? Máš to nějak zjištěný? Vím, že se používa na skleníky, ale třeba akrylátový plexisklo propouští zhruba 80% UV...a asi je levnější. A kdyby to bylo taky o nějakej kousek vyšší než jen 75 cm,, a to ještě uvádíš, že využitelná plocha je menší..

Ale v poho, máš K+
Espado
Ahoj Ludík
propustnost světla i po pár letech by měla být větší u toho polykarbonátu než u plexi. Ceny nakonec vychází stejně, když uvážíš nějakou minimální tloušťku ...
Vyšší to být může, ale plánuji to na sea of green s minimální růstovou fází a tak myslím , že to stačí - celá kytka může mít 50cm.
S tím, že užitná plocha je menší je myšleno to, že záda jsou dvojitý a schovává se tam ta plachta - čistá použitelná plocha podstavy je O.8 metru čtverečnýho.
Boční stěny jsou z plnýho polypropylenu, protože jsou to nosné součásti celého zařízení - v návrzích mám i okno, ale zatím jsem to tam nedělat.
zatmívání i bočních stran je moc komplikovaný a možná, že to ani není potřeba, když vezmeš že den bude mít 12hodin tak ztráty z bočního osvitu nebudou moc velké

Čau a díky
DEVIATIO
a nebo ty boky udelej proste neprusvitne.
stejnak pri takove vejsce a rozmerech obecne nebudou moc stinit.to je asi lepsi nez je nechat prusvitne a doufat ze to bude prosvitat malo,tim bys mohl ztratit celej ten fach se zatemnovanim.

makaj,koumaj,vydelavaj:-)

D.
pepino460
Espado, co budes robit pocas zimneho obdobia? kam napojis svetlo na rastove obdobie? si trocha dalej ako ja, mas to aspon postavene, ja zatial len nakreslene. ktosi sa pytal na motorcek....... skoc na vrakovisko, vymontuj z niektoreho auta motorcek na okna a mas zatemnovanie. Espado, miesto plexiskla pouzi sklo a sprav este jedno poschodie na vysku cca 25cm, tam pocas zimy vlozis lampu. sprav ho odnimatelne, cez leto ides bez lampy. a rataj s tym , ze slnko ti bude svietit ne z vrchu na rastlinky, tam kde su najkosatejsie, na spodne partie sa ti nedostane. osobne som uz na automatickom zavlazovani. caka ma este elektrina, ale casom . nechcem stavat, kym muchy nevychytam.
DEVIATIO
nemyslim si ze primarne je to urceno na indoor pestovani takze tvuj prispevek je z vetsi casti mimo misu.

sklo misto plexiskla:
tusim tam pouzil polykarbonat ktery se pouziva na skleniky takze opet jsi uplne vedle.

jedinej tvuj prinos je to ze se da pouzit moturek z vrakace za levnejs nez 1300,- tak aspon neco .
pepino460
tak ma napada, kde das tu skrinu? na outdoor, je dost draha a do oci bijuca a na indoor predrazena............a velmi mala
citace:
Původní příspěvek od pepino460
tak ma napada, kde das tu skrinu? na outdoor, je dost draha a do oci bijuca a na indoor predrazena............a velmi mala


To je tedy otázka....:D:D

Ani okurku bych ti nesvěřil vypěstovat :)
pepino460
Deviato, Espado neviuzije tu skrinu 3krat do roka (maximalne na floraciu). svietit do polykarbonatu lampou, to je tiez uuuplne v poriadku, ze?! sklo ma urcite lepsiu priepnost svetla(myslim na umele svetlo).
Ludiku, skus mysliet aj ekonomicky a nie len zhuleno :O.
Víš vůbec, o co se tady jedná,,pepino460,,??:p:
pepino460
skus my to vysvetlit
pepino460
ked je rec o okurkach nech sa paci
O skleník s automatickým zatemňováním,,,:D
pepino460
chapes jeho vyuzitie, v tych rozmeroch??? a ak tej krabici(perepac mi prosim Espado) hovoris sklenik, chod si poliat muskaty. nejaky ten rok som z republiky vonku, takze moj pravopis je poslabsi(uz som sa raz ospravedlnoval). Nebudem spamovat, Espado vie na co to vyuzije. lepsie svoj nazor ani nepisat, lebo ak nepochvalis, si odpisany a nechcem byt neprijemny. Espado, ak riesis zavlazovanie skus nacrtnut tvoj napad. a nehnevaj sa ze som ti to nazval krabicou.
Espado
Ahoj
Musím ti pepino naznačit ideu celé věci a to outdoor sea of green. Pouze slunce a pouze perioda 12/12. Začneš v dubnu končíš v říjnu. To máme při době květu 60 dní 3x do sezony. V zimě nic. Dnes jsme jeden instalovali na terasu a nezdá se mi, že by to bilo do očí více, jak na podzim květináče, z kterých lezou 150cm monstra. Naopak bych řekl, že to vypadá naprosto nenápadně. Zítra budou fota

Jinak k tomu motorku - motorky ze stěračů jsem zkoušel a považuji to za slepou uličku. Málokterý má obousměrný chod na 2 dráty a většinou dost velké otáčky (50 za min). Když se pak spočítají náklady na nějaký převod... už to tak levně nevyjde. Samozřejmě pokud děláš jeden kus pro sebe je to jedno, pokus akci pojmeš trochu do budoucna, chce se to orientovat na nové kusy.
Další věc elektronika - jest to celkem sofistikované zařízení - mám v konstrukci řídící jednotku spec. pro takové aplikace.Bude použitelná pro všechna podobná zařízení. Naznačím :
Solární panel stále dobíjí přes násobič 12V akumulátor. Tím máme zdroj energie nezávislý na síti. Řídící jednotka obsahuje výstup pro 12V motor do 5A, výstupy na koncové spínače, digitální hodiny s reálným časem a nastavením otevření a zavření rolety, dále čidlo teploty a vlhkosti , spojené přes digitalní nastavení se dvěma ventilátory.Nastavíš požadovanou vlhkost a jakou silou mají větráky vát ( 3 stupňové regulace).
Zavlažování elektronicky neřeším, ale asi by nebyl problém na výstup jednotky připojit 12V pumpu
pepino460
Diky za vysvetlenie :).
motorkem som samozrejme myslel motorek na stahovanie a vytahovanie bocnych okien na aute, je jasne, ze steracovy je na p.........
Ja to riesim trocha inak, spravit sklenenu bednu s dvojitym stropom. na ,,pudu,, vlastne polozis lampu a ked to casovo nastavis....., vlastne cez zimu svietis povedzme 8 hod a dosiahnes periodu 16-8. Cez zimu budes mat zastrete a vo vnutri sa bude svietit. na zatemnenie pouzijem igelit cierno-biely.
ospravedlnujem sa ti, lebo toto riesenie nieje urcene pre CR-SR(myslim nechat box vonku). tu mame cez zimu 20C a viac a slnko ma trocha inaksii uhol :). na dome mam rovnu strechu, takze moznosti mam dost.
tvoje riesenie bateria- dobijanie- solarny panel............... vychadza mi jednoduchsie trafo 220V-12V(tak mam naplavovane). ja montujem odspodu kolieska z nakupneho vozika, nech som mobilnejsi a predlzovak ...
Espado
Pokud nemáš problémy s proudem 220V není třeba řešit solar to je jasný.
Ale takhle v zahrádkářské koloinii kde není elektrika ...
posílám jeden odkaz na americkou firmu na zatemnovací skleníky, ani jsem neměl odvahu jim napsat kolik to stojí
http://www.foreverflowering.net/
Espado
Ahoj mám tu pár fotek z jednoho prototypu.
Byl dělaný přímo na rozměr balkonu 100x50cm

Dali se tam už velký kytky a trochu to přerostlo.Začátek zatmívání asi 20 června a od července to kvete, ale ať tak či tak - sklizeň horní poloviny příští týden.

Osazenstvo - Jack H, Mountain Jam, C+ ....
Espado
Další foto
Espado
A ještě jedna trochu z dálky
museli jsme to trochu odstrojit
Espado
Našel jsem prima zapojení k ovládání skleníku.
Espado
Hello
Mám tu pár fotek nového typu - zjednodušil jsem trochu vše

Pár myšlenek :
Je potřeba stálého napětí plachty = roleta do střešního okna
Okolo všech stěn je potřeba plastové pletivo ( na fotkách zatím není) - Rostliny musí být ve volné kleci aby nelezli do rolety a neplesnivěly v místech dotyku se stěnou

Volná záda umožňují postavit k domu a nebo zakrýt čímkoliv

Volné dno umožní použití květináčů i zatmívat rostliny volně v zemi sazené

Na fotkách je vše bez vnějšího krytí a to může být polycarbonát a nebo jenom igelit , a tam kde neprší tak není v létě potřeba nic
Espado
Tady je motor :
24V skleníkový motor
Vodotěsný
vestavěné koncové spínače
40 Nm
prostě nádhera
Espado
jedna fotka v otevírací fázi

na vnitřních stěnách plastový jekl 30x30 - světelné těsnění a opora pro plastové pletivo, které na něm může jen být zavěšeno na háčcích
Espado
A jedna fotka boční
Espado
Ještě jedna informace
zelená plachta původní rolety bude nahrazena PE senážní černobílou plachtou
Espado
Kdybyste měl někdo zájem o spolupráci, mám navíc jednu sadu ( motor + řídící jednotka) poskytl bych kompletní knowhow
Případně mohu dodat i celé zařízení - jde mi hlavně o pořádné testování a doladění možných mušek, než to přihlásím na Cannabiscup...

S pozdravem Espado
bezdechu
Mě by zajímalo jak je na tom toto zařízení s vnitřní vlhkostí přes noc. Chybí mi tam noční ofuk, pokud bude chladná noc, bude se uvnitř na stěnách srážet voda. Sice zamezíš dotyku palic a listú se stěnami ale vzdušná vlhkost bude i tak vysoká. S tímto problémem jsem se v podobném systému potýkal již v srpnu a byl jsem několikrát odměněn plísní.
Espado
V zadní stěně budou 12V PC větráky. Máš pravdu, že bez proudu vzduchu to nejde.
Taky plánuji nechat nechat mezeru cca 2cm dole aby mohl vzduch spodem proudit dovnitř

nějaký mazaný větrání pořád vymýšlím (pomocí polokrytých průduchů), ale větráčky to dost pěkně řeší - mývám je pověšený na gumkách, aby se vibrace nepřenášely na konstrukci
bezdechu
Přemýšlel jsem nad tím a napadla mě jedna z těch jednodušších nenáročných variant. A to....... při zjištění nastavené nejnižší hladiny osvětlení by se plachta zase odkryla. Tím bys prostor otevřel pro přirozenou vnější cirkulaci. V noci zakrytí není třeba :D Nu a ráno ,pokud by se dřív rozednívalo než je třeba, tak by se zase musela sama zakrýt až do doby nastaveného odkrytí.
Espado
To by bylo mazaný, to v noci zase otevřít. pro časovač to není problém, myslím, že je tam až 8 cyklů za den.
Asi se to nedá použít na balkoně v osvětlené ulici, ale na zahradě kde je v noci tma to je fakt nejjednodušší.

A možná by stačilo to v noci otvírat až v druhém měsíci květu, kdy už kytka nepřepne na růst při troše světla.
V prvním měsíci naopak bych dopřával ůplný zatemnění - květ naskočí bez problémů a vlhkost na začátku nevadí ( 3 týdny určitě)

Espado
Posílám fotku časovače s přepínáním polarity

Digitální spínací hodiny na DIN lištu svým kontaktem spínají relé 230V s dvěma přepínači
Relé by samozřejmě mohlo být i třeba na 12V, ale těch 220 je stejně potřeba pro spínací hodiny a zdroj motoru

Na svorkovnici krabice se přivede 220V
černorudá dvojlinka zprava = přívod 24V ze zdroje
černorudá dvojlinka doleva = z jednotky do motoru
(sepnutím či rozepnutím spínacích hodin relé mění polaritu a tím i směr otáček motoru)
Sirka
Povedý box, akorád mi příjde fakt dost malý :D, mít to aspoň 150cm na výšku a být hlubší tak by to byla fakt dobrá věc, tohle je tak na automaty jestli vůbec.
bezdechu
citace:
Původní příspěvek od Sirka
Povedý box, akorád mi příjde fakt dost malý :D, mít to aspoň 150cm na výšku a být hlubší tak by to byla fakt dobrá věc, tohle je tak na automaty jestli vůbec.


Proč jako, dáš tam zakořeněný řezy spustíš zatemňování a za cca dva měsíce vyndaváš. Proč to hnát do vejšky? Na automaty to přeci nepotřebuješ :D Chceš v tom ject sativu? Uděláš podestavbu a tohle umístíš nahoru a múžeš to mít i do těch 150 cm. A kde je vlastně problém udělat to větší?
Espado
Aktuální fotka , zdá se že všechno funguje a tak jsem nastavil 12/12
Espado
Jedna fotka s otevřeným krytem
Espado
Udělal jsem zhruba rozpočet :

Roleta ..... 1200,-
Motor + zdroj 220/24V ..... 3000,-
Časovač + relé ..... 600,-
Boční PP desky ..... 1000,-
Nerez tyče ..... 700,-
Drobné součástky + navíjecí tyč ... cca 1000,-
Polycarbonát 2 kusy ...... 400,-

Takže je to asi 8000 - vstupní investice

dá se ušetřit, když místo nerezi použijete pozink, ale já bych to nedoporučoval
Espado
Přidávám jednu fotku ze včerejška, to jest 14den 12/12, nastává divoký růst a objevují se palice
Espado
Přidávám nové foto - 30 den 12/12
nastavil jsem časovač tak, že se zavře 20:20 večer, pak se v 23 otevře , ve 3 ráno znovu zavře a konečně v 8:20 se zase otevře
fananek7
Kámo,
máš to moc pěkné a hodně vymakané,nad něčim takovým jsem už dlouhu uvažoval,ale nedělám do elektriky jak ty.
Myslím si,že tato metoda je revoluční a že se bude používat stejně jako lampy a proto ti posílám jedno velké K+ !!!
Pěstu zdar a kytkám zvláště ;)
Espado
Ustřihl jsem pár zralých palic a udělal několik fotek
Espado
další fotka , v prázdném prostoru byly palice co už jsou sklizeny - 7týdnů od začátku zatemňování,zbytek tam ještě vydrží
Espado
a ještě třeba jednu
Espado
Tak včera proběhl harvest a dá se rozjet druhý kolo.

Zralost palic maximální a chuť už usušených skvělá. Žádná hořkost nedozrálých venků.

Velmi se osvědčila metoda otevření plachty v noci = nepoužíval jsem žádný větrák a stejně žádná plíseň

Máte li někdo zájem o zařízení z tohoto dredu je k mání za 5 tisíc a odvoz. Velikost se dá operativně zvětšovat jádrem skleníku je elektronika a motor
Karlík
Máte to parádní, již dlouho přemýšlím nad automatickým zatmíváním, páč se ke kytkám nedostanu častěji jak jednou týdně, ale tyhle skleníčky typu "skříně" i tak potřbují častej dohled a když už využívat sluneční energii, byl bych pro diametrálně větší rozměry.
Na první straně se kolega ptal, jestli by šlo udělat zatmívání na celý skleník a nějak jsem nenašel odpověď(nejsem si jistý, jestli jsem ji jen nepřehlídl) a proto se znova ptám, jak by to bylo náročné(i finančně) a jestli by bylo třeba možné použít obdobnou elektroniku.

Mám klasickej skleník tohoto typu - http://www.skleniky-pareniste.cz/sk...-Sklenik-KN-3-m , zatím v něm jsou papriky a kytky jsou chudery venku, ale kdyby se vymyslelo zatmívání asi by se přistavěl další. Pro jednoduchost by se daly boční stěny zneprůhlednit, tak by se v nich daly umístit lépe větráky,... a plachtu bych si představoval, že by jezdila na nějakých kolejnicích nad celým skleníkem. Nebo dalo by se zkonstruovat jen zatmívací stan a denní perioda by byla úplně nekritá?
Předem díky za nějakou konstruktivní odpověď.
Geltrud
Ahoj. Chtěl bych se zeptat, kde jsi tu roletu sehnal? Je samonavíjecí ? Jakože když je stáhlá a motor pustíš naopak, tak se vlastně vlastní silou začne navíjet zpět motor ji jen pouští, pak ji zase natahuje? Dík :)
Espado
Roleta je roleta do střešního okna a tak se sama vrací jak píšeš
Jde jen o to kam rolety namontuješ - motorek utáhne vše a elektronika je vyřešená
Espado
Ahoj
Brzy vám představím nový model . Je lehce přenosný - postaví se třeba kolem vzrostlé kytky. 12V - s autobaterkou naprosto nezávislé. Pořizovací náklady např. pro kruh průměru 1m, včetně elektroniky ale bez akumulátoru cca 2 tisíce korun. Výška není omezena
Zefram Cochrane
Už od začátku skvělý nápad, mne už také nebaví nosit ráno kytí ven a večer domů (ze tmy a do tmy). Jen to dosud byla vyšší cenová liga pro někoho, kdo pěstuje vyloženě v malém a pro zábavu (a nechce do toho vrhnout tolika peněz).
Už se tedy (a určitě nejen já) těším, co nového přineseš.
Espado
Už se to blíží

:)
Espado
Měl bych jednu otázku : jaká velikost se Vám zdá nejpoužitelnější

Na balkony nebo na zahradu - mobilní - dá se postavit kolem rostoucí kytky

Jen mě zajímají ideální dimenze, tak mi nepište " fotbalový hřiště" :)
Basteleeeero
Podla mna uplne staci kruh s priemerom 1m ako si pisal vyssie :-). Dufam ze coskoro pridas fotky, z coho bude plachta, na noc sa kvoli vlhkosti bude otvarat, alebo si to vymyslel s nejakym vetrakom? Bast
Espado
zatím stavím prototyp - průměr 75cm
Já osobně mám rád když se to v noci otevře, ale když má někdo blízko lampu tak asi bude chtít aby to bylo zavřený celou noc a pro tyhle případy tam bude větrák, který poběží ve stavu "zavřeno"
Plachtu mám černobílou zemědělskou
Espado
Právě jsem dokončil nový model, jen čekám na polykarbonát na vnější plášť ale zdá se to OK. Jest to kvádr s podstavou 100 x 80 cm a výškou 100 cm. Kromě zad se zatahují všechny strany, napájení 24V.
Jak budu mít ty plasty hodím zařízení na zahradu a udělám nějaký video - je to legrace když se to zavírá. Časem řízené otvírání a zavírání je samozřejmostí...
Espado
Ahoj, udělal jsem pár fotek z konstrukce. Je to foceno bez vnějšího polycarbonátového pláště.
Podstava 100 x 80 cm, výška 100cm
Astronautr
a kde mas tu kruhovou?
Espado
tu jsem musel opustit kvůli malé odolnosti vůči větru
taj pan
Ja som robil podobnu vec po elektrickej stranke s otvaranim dvierok pre sliepky pouzil som motorcek zo stieracov funguje to 100percent na dve casovace koli tomu aby trafo nebezalo stale .. perfektna praca palec hore
elanius
Zdar chlapi,

pokrocil nekdo s automatickym zatemnovanim skleniku? Pripadne keby ste vedeli kde kupit budem vdacny za link
karlos120
libi se mi to, zatemnuju venku rucne a vysledky sou super, takze me to zajima. Praci cest


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma