Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
ATX 12V zdroj pre FAN - Klikni zde pro originální téma
lapaj
Dobrym zdrojom 12V pre PC ventilatory je ATX zdroj vymontovany z pocitaca. Z pociatku sa mi toto riesenie videlo ako velmi jednoduchy a spolahlivy zdroj DC napatia pre system "umeleho vetra".

Narazil som vsak na niekolko problemov. Klasicky sa ATX bez dosky spusta premostenim obvodu zeleny+cierny (gnd) kabel. Toto jednoduche zapojenie vsak nie vzdy funguje bez komplikacii. Jeden zdroj sa mi podarilo nadobro odpalit ked som ho zkratoval spojenim dvoch napati (bol len pokusny co vsetko sa na nom da pokazit, kedze uz mal nakusnute kondenzatory). Vzapeti som ho vymenil za nahradny ATX 250W, ktory mal uz svojich 10 000 davno odkrutenych. Podpisalo sa to na nom v podobe bzukotu - zvukovych emisii z jedneho vinutia.

Riesenie tohto problemu nedalo na seba dlho cakat. Kedze premostenie obycajnym drotom ci uz zo spinky alebo o nieco hrubsej medi zjavne zatazovalo obvod tak ze bzucanie sa stalo hrozivym znakom konca aj tohto nahradneho ATX prisiel som na alternativu.

Rozobratim jednoho COOLmastera 12V - 0,15A (zlty do zelenej, cierny do ciernej) sa mi podarilo tuto zaludnost aspon zatial poriesil. Do siete su pripojene 4x FAN po 0,18A nebezia sice na plny vykon cca tak 60-70% ale na rozhybanie vzduchu staci.

Zaujimavostou je ze, ked sa hram s nekrutiacim sa = pasivnym COOLmasterom, ktory funguje ako "zapinac" obvodu, manualne krutenie posobi blahodarne na vykon tym, ze sa zvysuje vykon, ale nie permanentne kedze sa kruti posobenim manualnej sily. POzn. Nekruti sa preto, lebo napatie veduce cez zeleny kablik je asi nejake 4V co nestaci na jeho rozbeh.
co kdyby jsi to dal sem?http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=15108 každý další zbytečný téma stěžuje orientaci. Než něco založíš,hledej.Všechno tu někde je nejmíň 5x.
lapaj
mas recht, kazdopadne tema 12V vetraky je cezprilis komplikovane vzhladom na to ze ponuka par moznosti ale malo rieseni co sa tyka atx ma napadlo ze by mohlo byt ciste vlakno na tuto temu lebo co do trafa z autodrahy tam toho vela co povedat nieje oproti atx. je to vec pohladu. ale teda ok.
chuck53
Zbytečný tred,navíc 12V řeší každý jak umí nebo může..Já jdu cestou PWM regulace s NE555 a vyjde mě to na 50kč/kus..
lapaj
v tomto pripade by som skor potreboval vyriesit problem s tym atx, kedze neposkytuje full vykon. cez vsetky mozne navody sa mi nedari vyriesit problematika bzucania vynutia, kedze niesom elektrotechnik a tymto veciam sa rozumiem len do malej miery. odhodlanie je vsak silnejsie. takze pripajam dalsi poznatok, na ktory som prisiel a to:

medzi prepojenie som pridal 10ohmovy odpor, a vykon z 7,x V stupol na 9,x V co povazujem za mierny uspech, ale niesom prilis presvedceny o bezpecnosti tohto zapojenia. prikladam foto. (tema neviem presunut len otvorit a zatvorit, prepacte, som tu 1den)
lapaj
tu pripajam foto s pripojenym odporom 10 ohm, ktory som vystrihol zo starej televizorovej dosky (bohaty zdroj roznych suciastok) je to pripojene jednoducho medzi oba kontakty.

bez odporu prechadza startovaci prud 2,808 V
s odporom prechadza startovaci prud 2,666 V
chuck53
Zdroje ATX musí mít (většinou) zatíženou 5V větev,aby řádně fungovaly..
Spínané zdroje nemají rády pracovat naprázdno a jako částečná ochrana je tam to snížení napětí u 12V větve..Podle tohoto článku stačí zatížit 5V větev odporem aby tudy teklo aspoň 500mA.

To můžeš udělat třeba odporem (ale aspoň pár watovým). Klidně ho dej dovnitř zdroje tak,ať ho ofukuje větrák.. A to je tak všechno..

Ještě je dobré podotknout,že každý výrobce nepoužívá stejné značení ani rozmístění pinů..Některé méně kvalitní zdroje byly těžký atyp..


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma