Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
Rychlosušení - Klikni zde pro originální téma
Kvetak
Tenhle návod jistě patří mezi osvědčené, ale ne každý má možnost, nebo chuť kvůli sušení startovat motor, nebo čekat na nějakou cestu, při které by si něco nasušil (což by vlastně ztrácelo význam jako rychlosušení), tedy můj postup zní následovně:
stejně jako ddevil doporučuji ostříhat přebytečné listy z paličky, poté si doma najdeme obyčejnou ponožku-doporučuji spíše z umělého vlákna, jelikož se mi nejednou stalo, že jsem dlouhou dobu vyndaval žmolky paličky z bavlněné ponožky.
Takže paličku máme v ponožce-nyní stačí vzít fén a na něj navléknout ponožku s paličkou a zapnout.
Teď může nastat jeden z mála problémů:
1.Příliš velký proud horkého vzduchu-vezmeme si větší číslo ponožky-bohužel si nepamatuji číslo ponožky, ve které jsem sušil, ale na povrchu nafouklé ponožky bylo středně sálavé teplo-rozhodně ne žár jako těsně u fénu.
2.Ponožka nemusí držet-tady záleží na důvtipu každého jak ji tam zajistí-např. gumičkou-izolepu bych nedoporučoval vzhledem k teplu, které fén produkuje-akorát by se zapatlala ponožka i fén a nakonec by ponožka mohla stejně odletět
Tímto způsobem máte usušeno od několika málo minut do půl hodinky.
Jen upozornění-nedávejte do ponožky velké množství paliček-jednak by to chvíli trvalo, ale také by se mohl zničit fén-né každý má pojistku proti přehřátí a radši jej mějte na očích, jelikož se jedná o zdroj tepla mohl by poškodit např. koberec při pádu, kdyby se cokoli stalo NEHASTE VODOU, nejdříve vyndejte zástrčku ze zásuvky, nebo zamezte přístup vzduchu k ohni (třeba moukou)
Ant
Tenhle návod jsem nedávno odzkoušel a myslim si že by si zasloužil přesunout do FAQu :) ! A proto ho tam kopíruju. :pimp:
nobody4
No to snad neni pravda. Ne, že by to bylo až tak vychytaný, nehledě na to, že tu je možnost přehřátí fénu, požáru a ještě chlupy z ponožky. A tohle má být ve Faq????? Teda sorry, ale to je fakt úlet. Myslim, že mnohem vychytanější je sušička na ovoce. Je ale vidět, že hledáte variantu levnou a lehce dostupnou. Takže:

To už mnohem bezpečnější a čistší je rychlosušit (au to slovo úplně kroutí uši growerovy) na hrnci z vodou. Princip jako s knédlama na páře. Vemeš hrnec, naleješ do něj vodu, přiklopíš talířem, postavíš na kamna. Na talíř vysypeš model. Talíř se ohřívá párou, suší a je čistý (ne jako ponožky). Regulace teploty: 1.upravení výkonu sporáku 2. použití vyššího/nižšího hrnce. 3. popřípadě tloušťka talíře.
Sušení na rychlo je hnus!!! Matroš by měl po usušení alespoň měsíc "ležet" bude pak lepší. Neaktivní látky se z větší části přemění na aktivní. No a potom stačí polovina toho co po sklizni. Což vysvětluje ten rozdíl, jakto, že po sklizni vyhulíš brko sám a dá se to ustát a po pár měsících ho sám ani nedohulíš.
S pozdravem n4
P.S: ale je pravdou, že občas i chvíle pro rychlejší usušení příjde.
breeder
a ještě k tomu uležení, jak psal nobody4,
je nejlepší v absolutní tmě, potom přemístit do mrazáku
a po roce, když ochutnáte svůj archív, se nepřestanete divit jak lahodnou to má chuť a jak těžce zmaštěně vám je
Kvetak
Já vim, že to neni ideální, ale rychle sušit je čas od času potřeba (návštěva....) a tohlle se mi osvědčilo.
nobody: jistě, že se to může přehřát, ale většina fénů má tepelnou pojistku a taky se to suší chvíli-ne, že odejdeš do hospody a necháš to tam do rána. Nemyslim, že to je špatné-určitě to vyzkoušej.Zdar.
nobody4
Ne ne díky, ale myslim, že jsem ještě trochu normální a nebudu strkat hulení do ponožky(vůbec do jakýhokoliv hardu). Fakt to neni ideaální a to ani na rychlosušení. Když už trváš na tom fénu, tak sušička na ovoce (v podstatě to samý jako fén, ale nastavitelná teplota tak jak to má bejt a bez nějakýho kusu textilie jenž si nosil na nohou). Nebo již výše zmiňovaný talíř a hrnec.
No vono se dá hulit z krabičky od sirek a kusu alobalu, ale za normálního jointa bych to neměnil........ :D A takhle to nějak bude s tim sušením. N4 Ale kdo chce kam......


[Edited by nobody4 on 20-11-2002 at 07:54 AM]
nobody4
No máš pravdu, že by člověk neměl nikdy zavrhovat to co nezkusil. OK ale zrovna fén jsem zkoušel už v 1995 když jsem začínal pěstit. A podle mně to fakt neni dobrý, ale proti gusu ............ Nehledě na to, že ti může shořet.
2Bohour:Aby jsi nemusel kupovat tu sušičku, můžeš poůžít hrnec a talíř, je to víc f poho.
P.S.: myslim, že to nemá cenu řešit dál
Kvetak
Ta ponožka je samozřejmě vypraná, čistá!!!
Ant
To sem teda zese něco udělal.......... !!!??? :pimp: ale co naplat
Lemarc
Ante je fajn, že se staráš o FAQ, ale
jsi si jistý že způsoby sušení, který jsi tam přidal jsou nosné a kvalitní ???
Já to vidím takhle: kdo se nemůže dočkat ať nehulí :)
Kvalitní sušení je přece dlouhý sušení - při teplotách kolem 12-15st. no pak s tím třeba do toho mrazáku, je to faq mazec:)
Tor@ Bor@
No ja osobne sem proti rychlo sušení, myslim že je škoda ničit hulení ktery si krásne vyšlechtite tim že ho dáte pod fén apod. Nejlepší je si počkat 14 dní nebo i víc při tech teplotach kolem15ti stupnu a 50%ech vlhka. ani skladování v mrazaku neni podle me f phode, teda přide mi že hulení takhle uskladneny škrabe v krku o dost víc než normalní, ja sem pro skladování ve vákuu ve tme a chladu, tak hulení nezhnije ani nepřeschne, jenom ztrati chlorofil a tim zmizi nahořklá chut hulení, což je fakt dobry. ten chlorofil mizí tak po 2ou mesících.
bigbad
Vcera jsem nevydrzel a ususil jsem si zastipek k suseni sem zabavil pritelkyni horkovzdusny hrnec ktery stejne na nic nepouzivame min teplota okolo 80 C 15 min a bylo to tak akorat na ubaleni a celkem vklidu a bez chlupu:bandit: :bandit:
tim180
no a taki to jde kdis si nejake mnostvi date do energitki a potom vhodite do meleho ohinlu nebo nehrivat nejakim mlamenem ale nejlepsi je stejne prirozené susení cuz tim
Tor@ Bor@
Ja sem nikdy sam ze svojí iniciativi neusušil hulení rychle, nejsem zvedavej jaky sou záštipky, protože na rychlo usušeny, nemaj vubec stejnej učinek jako kvalitne sušeny hulčo, a už vubec nemaj shodnou chut a vúni................. ale když mam sklizeno a mam doma nejakyho nedočkavyho návštevníka, kterej nemuže držet paličku v ruce s tim že jí nebude hulit, tak mu to nasušim v trobe, zhulim ho a je to..
acidrop
hele mne se ten napad zdal vazne DEBILNEJ ale pak sem ho vyzkousel a s vysledkem byl nadmiru spokojenej a zaradil sem ho do svyho osobniho "FAQ"..takze tak
Hicks
A co takhle to vyzkoušet s jetou fuseklí??? :punk:
Já mám celkem dobrej výběr :D .
PiosOne
To ja kdyz potrebuju rychle ususit palicku, tak pouziju pocitac. Mam PC ve velke skrini, kde jsou disky umisteny v 5a1/4 pozicich. V PC mam na zadni stene ventilatory na odtah vzduchu. Palicku susim tak, ze ji umistim na jeden z disku. Ten je samozdrejme diky svemu chodu teply, takze zarucuje odparovani vlhka z palicky. Zaroven mi ventilatory natahuji do PC skrine vzduch, ktery prochazi kolem disku a palicky. Timto zpusobem je material celkem rychle ususen a jako bonus mam vonici pocitac.
Husqvarna
ad. prispevek 1 - mno s tou ponozkou, abys na to pak nezapomel ze to mas v ponozce...pak bys mohl asi rovnou schanet papirek :-)
koles
nemá cenu tu moc diskutovat, jestli je lepší to či ono - to ať zhodnotí každý sám, potom co si vybere pro něj nejpřijatelnější způsob... důležité především je, aby se v FAQ archívů objevilo víc možností (těch funkčních jistě) jak udělat jednu věc... není nad to mít svobodu volby
Kapka1
Ja osobne susim tak ze to dam na slunko, nebo podobne jako Kvetak. Dobre to de taky v horkovzdusny troube.
e]osama
ja osobne si myslim ze nejlepsi je susit přírodne
lordWilliam
Sušit na slunci je možná dobrý ale snadno to přesušíš, nejlepší to je prostě nechat ve tmě ve skříni pomalinku dozrát. Pak to teprve je ten správnej požitek ;-°)
sqott
Ja to praktikuju jinak....



wemu si kastrol ///pozor nesmi byt nerez nebo ho znicite/zcerna mu dno/// na nem skrizim dwe widlicky a ne dam palicku.....pod kastrolkem /// prazdnym /// zatopim.....palicka je tak po pul hodce dost sucha ale stonek si drzi este dost wlhkosti.....tak po dalsi pul hodine je to wlhky akorat............pokud to nekdo bude skouset tak doporucim kontrolowat kazdych 10 min jak na tom koureni je....


pak si smotnu brcko a sem spokojenej...koureni neztraci chut.......
jak praví chemické inženýrství:
sušení je matematicky složitě popsatelný děj, dochází při něm jak k přestupu tepla, tak k přestupu hmoty...
možnosti realizace

A) kontinuální (pro sušení konopí nesmyslná)
B) diskontinuální (vsádková)

o co nám jde? Do sušárny (ponožka, mikrovlnka) vložíme vlhký materiál a snažíme se snížit obsah jeho vlhkosti...

existují 2 typy vlhkosti:

A) volná (na povrchu materiálu - odpařuje se primárně, hlavně pokud tvoří souvislý film na povrchu)
B) vázaná (například "krystaly" vody v hydridech solí... - odpařuje se až po odpaření volné vlhkost...klesá rychlost sušení, protože musí nejprve dojít ke sdílení hmoty z materiálu k jeho mezifázovému rozhraní - k povrchu)

O co nám tedy při sušení jde? Je třeba přivádět "horký vzduch" - (horký znamená, že jeho teplota rosného bodu je vyšší než teplota, při které je v rovnováze tlak nasycených par vzduchu), vzduch by měl být taky pokud možno co nejsušší...a dále je důležité, aby ten vzduch proudil...umožňoval lepší transport odpařené vody od povrchu...proto jako pro správného chemického inženýra by se mi jako nejlepší v polních podmínkách jevil fén a fusekle.. :-)

Ale jako pro growera a smokera je to humus...zkoušet to nebudu...vždyť jsem v tom měl nohu a tou jsem mohl šlápnout do hovna.. .-)

Mějte se a suště trpělivě...vydrželi jste, když to rostlo, tak Vás těch pár dní navíc nezabije :-)
Vladbur
Mě se asi nejlíp osvědčuje klasicky kořenama nahoru dát celou kytku v místnosti kde je teplota kolem 15-20 stupnů,a počkat pár tejdnů,to je asi nejlepší a pak je to i kvalitní,aneb kdo si počká ten se dočká:D
Warl0ck
¨ponozka je dost ucinna, ted jsem to vozkousel.. peace
Nejlepší sušení je pozvolný sušení!:D

Ale pokud jde o to něco rychlejc (ne úplně rychle) usušit tak dost nenásilnej způsob je, zavřít paličky (né v pytlíku) do auta, když je vedro a auto stojí aspoň částečně na slunci. Je to docela rychlýv létě ani ne za den...) a ani to moc nebere chuť a vůni...
Bacha hulčo nesmí Slunce přímo osvítit!
Stejně tak to jde dát na slunce, ale vždycky aspoň v novinách, přímý sluneční světlo dost rozkládá THC a další látky na neúčinný CBN...
C.R.E.A.M.
Základ je, že během sušení nesmí teplota překročit bod od kterého materiál vaporizuje. Rozhodně bych tomu nedával víc než 50°C a ten fén posílá asi víc...

Zkoušel sem všehno možný ale model pak chutná vždycky hrozně... Jediný co se mi osvědčilo a co nezničí model je dát šišky na těch 35-40° (třeba vedle předřadníku) a počkat cca. 20h ... cokoli rychlejšího smrdí. Když dám šišky přímo na předřadník tak jsou za 6 hodin ale nedá se to hulit....
to je fakt 50°C je hranice pro všechny aromata a chutě., ale THC se vypařuje až kolem 100°C

btw. vyzkoušel jsem to rychlosušení na talíři na hrnci podle nobody4 (předchozí stránka) a musim říct, že tento způsob je docela vychytanej a zalíbil se mi jako plán na krizový situace, jakkoliv sušení na rychlo nesnášim... za 45 min. ze syrových paliček (lehce nastříhaných) bylo hulčo akorát na zabalení do špeka a ani to tolik neubralo na chuti (i když to bylo znát jako u každýho rychlosuš.) K+ pro nobody4 :)
muša
s tou ponožkou sem to vyskoušel a byl jsem mile překvapenej jak dobře to funguje ale myslím si že není nad přírodní sušeni potom má model lepší chut a stačí toho menší množství
krivkin
nevím, jestli to tady už někdo nepsal, ale sušit přímo v g-boxu? neubere to taky na chuti a vůni, když tam fičí??
edit: no tak jsem si odpověď přečetl na té samé stránce :eek: a zase mi to nejde smazat, to není první příspěvek, u kterýho se mi to stalo, jestli do toho bude admin čučet, může to smáznout...díky
digy
kamarad to susi tak ze ma hodne velkou pudu kde je tma relativni sucho a celkem stala teplota a tam mu ty rostlinky proste vysi hlavou dule a kdyz ma chut zajde tam ustrihne palicku a skurne . ma tam i kytky stare 2 roky a furt kopaji jak svina .(sice skrabou ale stoji zato ) ja letos pestuju poprve tak sem este nesusil . ale asi to povesim na 2tydny do spajzky a pak to pude do zavarovacek do temneho sklepa .
Bl0.oD St0rM
lol to ja mam nejhorsi zazitky se susenim a se zavarovackama-.-...kdyz mi bylo 13let..tak jsem sklidil s kamosem asi 200g palek....a susilyjsme to tak ze jsme to rozkladali na beton v 30 stupnu celsia..a cekaly jsme asi 2hod a bylo to.....a polovinu neususenych palek jsme zakopaly pul metru do zeme:D:D...a pak jsme zjistily ze to zhnije tak jsme to raci pak vykopali a zhulily...:P
TwEEty
ze na beton :D tag to ste byly asi malo hruby tipci :) ja se podelim s vama o tu mou metodu.....je to trosku podobne PC metode ale tohle se mi ze vsech metod osvedcilo nejvic... predpohladam ze Vetsina z vas ma k pripojeni na net nejaky ten modem nebo router atd...ja dycky polozim vecer sisku na router tam jak fouka ten vlazny vzduch a rano jak du do skoly ji vezmu a je sucha....neni tu tak hrozna chut ani ucinenk neni spatny...rozhodne lepsi nez u suseni fgenem nebo v mikrovlnce atd...
tgm.amster
kdyz uz neni zbyti tak nastrihat na trochu vetsi kousky nez do brka(2-4mm velky) a hodit na panvicku, pozor at to nepripalite :)
Zdravim kolegové z technyckých důvodů sem byl nucen co nejrychleji usušit svejch 10 bonzají samo že k mé velké lítosti..
Naštestí mě můj hard softing vcelku mile překvapil skunk zhuluje jak pes a chutná taky slušně čekal sem to horší..
Nicméně technologie jestlá to tak vůbec můžu nazvat je následujcí:
Prostě klasicky oholíte palice od listí akorát že je nepověsíte se stonkama na nákej špagát ale rovnou ostřiháte palice od přebytečnejch stonků a rozložíte na vrstvu papírovejch kapesníků do hodně větranýho prostoru třeba na dno boxu.
A to je vše přátelé
Předpokládam že to nikdo bez donucení nepoužije ale třeba se to bude nekdy někomu hodit...
Pozor možnost menšího snížení výnosu oproti klasickému sušení!!
Rascal33
to dela ten ubrousek, vytahuje z toho vohkost... ja to v pripade potreby rychleho suseni v tom ubrousku jeste strcim do pasivniho chladice co mam na cpu :c))) je to suche za den...
to Locus: No u indooru to normalní to určitě neni skurvý to aroma a pálo je takový nevýrazný

to Rascal: jo to je dobrý a nebo to de taky dát do kapesníku a vložit mezi žebra radiátoru přes noc je to hulitelný :-)))))
muša
nazdarek nedočkavci nejlepši je nic nedosušovat a nachat to přirodě
Celller
A nebo borci, kupte si susicky na ovoce, je to tak za tri hodky, lamou se i stonky, akorat se to droly, chut je nepovedena, jinak to naklada stejne:D zrovna susim drobotinu, co sem prostrihal:)
Ou tak to je hodně na kruto nicméně jen tak informačně kolik stojí náká taková sušička??
patres
najrchlejšie osušiš šichi ked ich daš do mikrovonky na taku hodinku mne sa to osvedčilo počas toho ked budu v mikrovonke treba ich občas skontrolovať.
To možná nejrychlejší je i když myslim že klasická trouba to sesuší taky zatraceně rychle a však to co usušíš těmahle způsobama můžeš rovnou vyhodit je to nehulitelný...........
Zdrafim tak ja pridam tiez jednu metodu:
Najlepsie je ju nepouzivat ako vsetky metody na rychlo susenie, ale niekedy sa to fakt hodi
*Je to metoda susenia nad parou: a to tym sposobom ze dam do rajnice dostatok vody dam ju poriadne zovriat a potom dam dole so sporaku polozim na to tanier a nan dam malicke chichnicky/ s vacsich spravim mensie tam ze to oddelujem od stonky po mensich castiach.
Takto to vyschne tak do 20-30 min/ mozno aj skor pri teplote 90 stupnov a menej. Chut je po tomto suseni v pohode a aj to dobre napeka. Pozor pri davani ususeneho materialu het z taniera na spodku hodne kvapiek tak aby ste si nezamocili podklad na ktory to davate. :D :D :rasta:
Caligula
ten fén je hodně zajímavej ale nemyslíš si že tím i neco ztratíš z toho matroše? Nějakou kvalitu, chut, a tak dal.. to není jen tak to rychle usušit a zdar.. Nevím no, parkrat sem mel nouzi tak sme to daval na chvilku do vyhřátý trouby na pekáč :D
Celller
Nebo staci vzit velky hrnec, do neho vodu, dat varit, na vodu do velkeho hrnce polozit maly kastrol a do neho dat huleni, je to suchy za chvilku:) dalsi veci, je susicka na ovoce
Caligula
a nebo si prostě počkat az to samo uschne a zbytečně to nehrotit..! :D
dokktor
je prostě nejlepší
http://www.youtube.com/watch?v=N2cLfys2OOA

a důležité je zpustit co možná nejnáročnější operaci, aby větrák pěkně dával ;)
citace:
Původní příspěvek od patres
najrchlejšie osušiš šichi ked ich daš do mikrovonky na taku hodinku mne sa to osvedčilo počas toho ked budu v mikrovonke treba ich občas skontrolovať.


jedni bývalí členové mi předvedli metodu v papírovém kapesníku a za 35-40s je hotovo
Pete
Ten příspěvek s tím PC na prvních stránkách není vůbec špatný nápad, na HDD položim paličku nějakou menší tak 10cm, z HDD sálá trošinku teplo a ventilátor vepředu mi to bude ofukovat, určitě to vyzkouším na nějaký paličce :)
Pflusik
Myslim, že dost lidí nepochopilo význam tohodle topicu... samozdřejmě je každýmu jasný (snad), že sušení přirozenou cestou se žádná metoda rychlosušení nemůže vyrovnat, ale někdy prostě nastane situace, kdy je potřeba něco narychlo schrastit a tady je pak prostor pro různý metody rychlýho sušení. Nevim proč tady každej odsuzuje metodu s ponožkou a fénem, je to asi nejlepší, co sem vyzkoušel. Jinak taková kuriozita, o víkendu sme byli slavit narozeniny na chatě a vzali sme sebou jednu obrovskou vrcholovku (nedoschlou), že ji hodíme do placu a během tý třídenní akce se zhulí a to byste nevěřili, co se na chalupě bez elektriky a plynu vymyslí za fintičky. Viděl sem borce opíkat trávu napíchnutou na klacíku, na lopatce v krbu, v hrnci nebo na pánvičce na kamnech atd. :D:D:D
Hy3nA
zkoušel jsem jak metodu s fénem a ponožkou, tak s talířem na páře a určitě vyšlo líp to s tim fénem..:)
michusik
jo jo metoda s fénem a čistou fuseklí je v pohodě, je dobrý fén po chvílích vypínat aby se vlhkost ze středu paldy dostala ke krajům, a nebyly na troud jenom okraje a střed mokrej. Tak 5 minut ject a 5 minut pauza to celý dvakrát třikrát a je to perfektní. A taky si myslim, že fén a ponožky se daj splašit vždycky. I když se to dá vykouřit neni nad normální sušený hulo
Bandita
podla mna najlepsia metoda, je cerstvu sisku si nakrajat,nastrihat na malicke kusky a dat na papier niekde na skrinu, do 3-4 hodin je to suche, kuritelne, pekne to hori a dobre to zhuluje
Anuvin
Já sem včera usušil šišky tak že sem je dal nakraj ohniště, zachvíli krásně vysušeno :)
Nejlepší je ale paldu nadrtit/nastříhat a nechat vyschnout někde na papíře.
tuffgong1
já jsem sušil na rychlo 2x a to jednou atk že jsem paličku rozdělil na 4 menší kousky a položil na takové sklo které mám okolo žárovky an lustru a bylo do 30 min sucho a nebo apk mikrovlnka :D
Ja pokud musim sušim paldy pod notasem na chladici podložce :D :)
Modelář
sušim na svym vapiku s ventilátorem a nastavitelnou teplotou.takže se nic neztrácí ze síli květiny..no,ale každopádně taková rychlovka není žádná hitparáda
Pio
Zdravim, mě se osvěčilo úplně jednoduché sušení pomocí svíčky (čajové) a nějakého kovového plošiny (v mém případě kov. víčko od bonbonů za Lidlu). Vyberte si 4 aspon 5 cm tlusté, stejně vysoké knížky. Uděláte si 2 hromádky 2x2 knízky , mezi nima je místo pro svíčku a nad svíčku, na knihy položíte kov. plošinu. Tam už dáte jen tak na 1 cm velké nastříhané pálky zapálíte svíčku (plamen min 3cm od plošiny). Jako na pánvi s tim trošku "míchejte" (preventivně). Trvá to tak max 5 minut ;)
Highskór
Pojem rychlosušení u mě znamená sušení 5-7 dní v kartonový krabici a ze začátku papírový ubrousky aby nachytaly co nejvíc vlhkosti.
WNM
rád vám poradím jednu fintu ktoru som poččul od kamarata ked ešte mal taký podpriemerny out...
chcem varovať pred tym než to napíšem že viem že to nesplna idealne podmienky ako teplotu vlhkost a atd...
Každy z nas žije tam kde su i kolajnice a tak moj kamarat dostal napad medzi jednotlive kolajnice kde su i kamene zahrabať rastlinky pod kamene takže bude tam tma to je splnený bot ale teplota bude vysoká čo urýchli vysušenie takto si vysušil rastlinu z jedného dna na druhý že bola pripravená na konzum...
Osobne bi som to doporučil len v krajních situaciach ale ako posledná možnost tak prečo nie... Aspon vám to nikdo neukradne
Anuvin
WNM: No nevim nevim, unás jezdí ty starý motoráčky a záchod to má rovnou na koleje :D
Tomsio
WNM: No hodně blbej nápad.. :D do kolejiště máš vstup zakázán.. takže pokud tě někdo uvidí.. máš pokutu + u tebe najdou kytky.. dál se hrabat v kolejích je taky celkem o držku.. už jenom že nikdy nevíš jestli neprojede neohlášenej vlak.. Nevim teda jak u vás ale u nás většina vlaků má hajzly přímo na koleje.. takže další chuťovka.. :D JInak se mě zdá že radši to dam do krabice a necham o 2 dny dýl.. než podstupovat tohle.. ;)
blackfatjesus
Pánové,
dovolím si přidat trochu teorie k rychlosušení. :) Od chvíle kdy seknete kytí probíhá proces dekarboxylace, kdy se karboxylové kyseliny (v našem případě THCΔ ) mění na psychoaktivní THC a CBD, to víme. Pokud probíhá dlouho a při nízké teplotě (hodíte trávu na půdu do skříně a sušíte) velká část THCΔ se na to THC a CBD opravdu promění.
Budu komentoval původní způsob ponožkou, ten může i nemusí být vhodný. Pokud chceme konopí usušit v potřebné zhulovací kvalitě, potřebujeme proces dekarboxylace uspíšit tak, abychom konopí opravdu usušili a nezničili THCΔ příliš vysokou teplotou a/nebo dlouhým sušením. Teplotu u většiny fénů nelze přesně nastavit, takže pokud nevlastníte hi-tech japonský fén, zůstaneme u horkovzdušné trouby. Na plech rozprostřeme papír na pečení a na ten šupneme naše pálky. Troubu nastavíme podle grafu (mne osobně se nejvíce osvědčilo 150°C na pět minut) no a pak už jen zhulíme. Hodí se zvláště pokud máte nečekanou nazhulenínadrženou návštěvu - chuť se nějaká vytratí, strašné to moc není, ale hlavní je, že bude aktivní mnohem větší část THC než při normálním zhuleni, takže návštěvu (nebo sebe) odpálíte do vesmíru na stopéro. :D

//EDIT: Pokud nemáte na troubě přesný teploměr, nepoužívejte variantu 150°C/5 minut, po pěti minutách už obsah THC prudce klesá (lze vyčíst z grafu, ale pro jistotu...) a je potřeba opravdu pečlivě hlídat teplotu a čas pro dobrou kvalitu, použijte 120°C/30 minut. Během sušení troubu neotvírejte, pokud máte zaprasená dvířka a nevidíte dovnitř, doporučuji zahulit a šupšup uklízet. :P Jo a bude to smrdět/vonět. Hodně.

Mějte se a smějte se,
nechť vás černý tlustý Ježíš provází.
nikolaj 01
Jedna brutální metoda jak usušit kytku za den:
Vezmete kytku/větev a polijete jí vodou která má +- 70 stupnů (cca 3 min, chce to pořadně ji vyprat, sprchou třeba) potom lehce vyklepat vodu z palic a pověsit na suchý teplý místo kde je aspoň vánek (půda/box).
Po dni a pár hodinách je naprosto sucha. Vyzkoušeno dvakrát, chuď je lepší než z jakýkoliv metody kde se suší jen teplým vzduchem. Navíc tady proschnou i stonky. Nestalo se, že by vetší palice byli vevnitř mokrý a z venku suchý jako když se to položí na kamna apd..
Martin666
dobrý nápad, kdyby to ještě někdo vyzkoušel, aby potvrdil, otázkou zůstává jestli to něčemu neuškodí
ten_hodnej
nikolaj: mozna to zkusim s jednou vetvi ale pochybuju ze by se chlorofyl rozpadl behem par minut v horke vode, no uvidime....za dva tydny kosim tak se mozna jeste ozvu jak to dopadlo
breakstra
hele hoši, mě napadly silikagelový kuličky, nejsou toxický a berou vzdušnou vlhkost a vodu z okolí, mínus je že smrděj, třeba ty moje, vzal jsem je z krabice od bot
blackfatjesus
breakstra: Hledej šmudlo, to už se tady někde řešilo a vyřešilo, fakt to funguje.
klomfar
vyborna vychytavka jak za 20 minut ochutnat sklizen, zkoušel sem hodně metod s fora le tohle je nejlepsi
crazyben
No ja nevim hosi... susit to rychle je samo o sobe spatny. A udelat to prolitim vody o 70stupnich a vyklepavani vody z palic?

Vzdyt takhle splachnete a vyklepete povrchovou pryskyrici.. ne?

Jednou se ke me dostala trava z mrazaku, kterou tam dotycnej daval jeste zivou, cerstvou... pri rozmrzani to bylo mokry jak kus hadru kdyz vyndas z vody, ale na par vrstvach novin prikryty dalsima vrstvama, to uschlo za dva dny, vetsi paldy za tri, pri pokojovy teplote. Svoji travu si vzdycky ususim poctive, takze znova to zkouset nebudu, ale nekoho by mohlo zajimat...

Osobne si nedokazu oduvodnit proc to uschlo tak rychle... vazne jak to rozmrzalo bylo to jak polity vodou.
Mard
citace:
Původní příspěvek od crazyben
No ja nevim hosi... susit to rychle je samo o sobe spatny. A udelat to prolitim vody o 70stupnich a vyklepavani vody z palic?

Vzdyt takhle splachnete a vyklepete povrchovou pryskyrici.. ne?


Ne. Teplá voda změkčí pryskyřici, která se neláme a ve vodě se pryskyřice nerozpouští. Jinak já to nahážu do polystyrénové misky na polévku spolu se suchým ledem a zavřu víko a za den je to suché.
crazyben
psal vezmi kytku a polej ji horkou vodou... dřív než stihne pryskyřice změnknout (dřív než proběhne tepelná výměna) tak si myslim že jí spousty spláchneš... že se nerozpouští vim, ale na to sem fakt nenarážel. Ono i u wattercuringu píšou abys zacházel s hmotou opatrně a nevyklepal to z nich při tom oplachování.

Ale pokud jde o rychlosušení tak ono je asi jedno jak to uděláš... nikdy to nebude jak poctivě usušený, to se ochcat prostě nedá. Pořád to ale může bejt lepší než za půl hoďky fénem, v troubě a podobně.
Hugito
já bych spíš volil sušičku na ovoce
otoxy
Zkoušel jste někdo sušičky ovoce nebo normální prádelní sušičku?
Dekuji
Asu
Ponožka a fén. Vyzkoušeno na bonzaji v den sklizně u nedočkavého pěstitele.
Funkční, ale "bolí to", se dívat.....
Piestik
Skusal som susicku ovocia GUZZANTI GZ 505. Na max teplote 70C 6 hodin. Smoke skuska nedopadla dobre. Boli to redsie paldy a preschli ale chut bola velmi zla a stav tiez nic moc. Skusil som minimalnu teplotu 30C po dobu 24 hod a chutilo to omnoho lepsie i stav bol silnejsi. Ideal je dat ju po 24 hod v susicke do zavarovacky a nechat tyden v chladnicke. Obcas otvorim viko aby vystoupala zvysna vlhkost.
Minibabybell
Nevim jestly to patří mezi rychlo sušení ale mně se osvédčilo normálné zavésit a ventilátorem na to foukat do té doby než je modýlek vyschlej.

Zachová se vůně materiál nestrádá jak na ucinku tak na kvalitě .

Myslim si ze zavěšený kuřivo na který fouká ventilátor je perfektní i když to trvá víc jak 2 dny.
anonym267
za mě funguje hezky sušička na ovoce/ maso/ bylinky, jen je třeba kontrolovat teplotu/ čas


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma