Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
LED pěstování od rachmana - Klikni zde pro originální téma
rachman
Ahoj takže jsem s kamarádem rozjel skříň, kytky porostou pod led diodama. Aktualní konfigurace je:

3x led luxeon modrá 3W 470nm
LED-STAR-3W-B LXHL-LB3C
800x LED-5 R1500 D (L53SRDH) červená 660nm
2x ventilátor z PC (zatím nejedou makáme na tom)
100w topení ecosum100 + termostat rego z paneláku

skřiň je vystlaná polišem a diamantkou folií,kytky rostou ve 160 litrech kvalitní hlíny.panel je připevněn na sádrokatronářskej závěsech takže výška se dá nastavit po milimetru(dobrej nápad fotra).Panel je z pertinaxu a do něj jsou vsazeny diody ale tenhle způsob je hodně pracný - vrtání,pakárna.Dál plánuji řízení celé skříně procesorem PICAXE dá se jednoduše programovat takže teplotní, vlhkostní čidlo, ovládání ventilátorů, elektroventily na vodu a co2.....atd prostě všechno.to je zatim vše snad se ta fušeřina podaří foto pošlu.

Hardcore forever
ween
ahoj. budu sledovat. zajima mne to velmi. a drzim palec a to nahoru! vac
Hlava
Zdravim , to je ale moc pekna práce !!! Jestli jste to delali na kolene :eek: , měl bych dvě otázečky , nebylo by lepší mít tu desku s LEDkama mít uchycenou jeste uprosted , nejen na rozích , aby to svetlo spis smerovalo jako doprostred pestirny , jak klasicky stinitko . Tady to máš prohnuty na druhou stranu . Nevim jestli v tom bude rozdil tak je na tobě jestli to zkusiš . :p: A ty LEDky jsou zapojeny seriově ?? , nejak na to nevidim , diky moc , budu sledovat tuhle DIY , domáci prácičku , K+ , Hlava


PS: Nepřesouval bych to do Galerie ale nechal tady v Experimentech.
rachman
Tak díky jsme rádi že se vám to líbí !!! Takže panel je takhle aby světlo pokrylo celou plochu aby se jakoby roztáhlo, nevím co by to udělalo kdyby to bylo naopak. Ale můžu to zkusit pak napíšu. Ledky jsou zapojeny sérioparalelně vždy 6 do série a pak všechny ty šestky paralelně a je to napájený 12v zdrojem z PC, ty modrý 5v přes srážecí odpor 1ohm.
rachman
PS: jsme tady registrovaný od včera tak ještě nevím jak to tady chodí s tou Galerií, fotkama atd... Pročtu celej FAQ a pak s tím něco udělám.
rachman
Ještě detail panelu. Zde ještě není prostřední modrá
Apartman
Ahoj, zajímavý, na youtubu jsem pár takovejch věcí sledoval ale ty výsledky tam většinou chyběly...chci se zeptat: Na kolik tě vyšlo celkem to světlo (světla) tedy-
3x led luxeon modrá 3W 470nm
LED-STAR-3W-B LXHL-LB3C
800x LED-5 R1500 D (L53SRDH) červená 660nm?
rachman
Celej panel vysel na cca 4000, jinak se zdá že se rostlinám daří. No uvidíme až začnu hnojit, přidám ofuk a mám objednanou bombu s co2.
Bárt
Kolik Watt je spotřeba osvětlení ?
rachman
Přibližně 70W, potom upřesním. Jó a všem co dali K+ díky ;)
rachman
Menší aktualizace.. rostliny jsou tedy 30 dní pod LEDkama, perioda 18/6. Nahoru moc zatím nejdou, výška je tak 30 cm, spíš se košatěj, panel je těsně nad nima (5 cm)... možná dát vejš... Hnojivo mají plagron alga-grow a foukáme jim co2. Měl bych otázku.. je nyní už vhodné přepnout na květ?

Dál jsem zjistil ze do krajních modrejch luxeonek pouštím menší proud než do prostřední tím pádem se mi zdá že mají jinou barvu... je možné ze by napětí ovlivňovalo vlnovou délku?.. nebo to je jenom halda že mají trochu menší intenzitu.

Bárt: tu watáž jsem pořád nezjistil.. naměřil jsem akorát kolik to chlastá i s PC zdrojem.. 340mA tj. 78,2W smotný světlo nevim...
WOLTERION
každopádně by mě zajímala vůně
barva se ti mění s napětim viz

Barva Úbytek napětí
Infračervená 1,6 V
Červená 1,8 V až 2,1 V
Oranžová 2,2 V
Žlutá 2,4 V
Zelená 2,6 V
Modrá 3,0 V až 3,5 V
Bílá 3,0 V až 3,5 V
Ultrafialová 3,5 V


edit: hoď sem nákres minulej rok jsem to chtěl taky stavět tak třeba chytnu inspiraci
Bárt
citace:
Původní příspěvek od rachman
Menší aktualizace.. rostliny jsou tedy 30 dní pod LEDkama, perioda 18/6. Nahoru moc zatím nejdou, výška je tak 30 cm, spíš se košatěj, panel je těsně nad nima (5 cm)... možná dát vejš... Hnojivo mají plagron alga-grow a foukáme jim co2. Měl bych otázku.. je nyní už vhodné přepnout na květ?

Dál jsem zjistil ze do krajních modrejch luxeonek pouštím menší proud než do prostřední tím pádem se mi zdá že mají jinou barvu... je možné ze by napětí ovlivňovalo vlnovou délku?.. nebo to je jenom halda že mají trochu menší intenzitu.

Bárt: tu watáž jsem pořád nezjistil.. naměřil jsem akorát kolik to chlastá i s PC zdrojem.. 340mA tj. 78,2W smotný světlo nevim...

No já zrovna jedu první pěst , ale s kupovaným led světlem 144W na 1x1 M a po 21 dnech růstu jsem přepínal na květ, protože mám nejvyšší 50cm a jsou to indiky, tak se mi zdá, že máš pomalý růst, protože ty máš sice poloviční výkon, ale i plochu (pokud se nepletu). Já jen jestli to není tím, že tam máš jen dva druhy ledek, jestli to nemá vliv na rychlost růstu..
rachman
Ano je to možné, koukal jsem na to origo 144w světlo a je tam fakt hafo barev. No já jsem tenhle panel navrhoval ještě podle starších threadů na Groweru kde se doporučuje 470nm a 660nm světlo. Je taky možné že mám málo modré (když porovnám s kupovaným LED světlem). Přemýšlím tedy přidat další modré LEDky nebo po stranách panelu zářivky. Ale pomalý růst mohlo způsobit i něco jinýho.... např. ze začátku jsme vůbec nehnojili, nebyli ventilátory, topení, ofuk, dodnes nevím jaký je ph zálivky a půdy..... prostě taková fušeřina :)...
rachman
Greenere žádný nákresy nemám, ale házím nějaké fota z výroby.
to musela bejt trošku makačka nee :) a tu modrou bych určitě přidal
rachman
jo byla to kurevská makačka :D.. někdy mám takový úlety.
Ještě házím návrh řídící jednotky pro skříň ...ale jsem línej na tom makat :D.
73huli
Moc budu zvědavej na výsledek. Sleduji. k+
Amuab
někdo přes elektroniku a prográmko (minimálně mikrořadičů) :-) pěkné

tak to bych měl pár otázek protože chystám něco dost podobného

tak třeba jak jsi řešil proudové omezení diod? je lepší předřadit odpor nebo řídit proud tranzistorovým nebo OZ proudovým zdrojem?

a na kolik tě vyšel teplotní a vlhkostní snímač?

a ještě bych chtěl něco napsat k těm barvám...podle uvedené tabulky to vypadá, že když vezmu bílou led a připojím na její konce napětí z uvedené tabulky tak mi projede celým viditelným spektrem? to jistě ne
spíš bych odhadoval, že to zkreslení způsobuje rozdílná intenzita svitu...
Morgen
Greener, příspěvek č. 13:

Kde jsi na takovýhle hodnoty přišel?

Barva se se změnou napětí mění, ale nedostaneš z jedný diody ten rozsah, kterej píšeš. Bude se měnit o pár až pár desítek nm. V datasheetu:
http://www.luxeonstar.com/v/vspfile...ables/DS46.pdf, kterej jsem našel tady:
http://www.luxeonstar.com/Luxeon-II...p/LXHL-LB3C.htm
nic takovýho není, takže to bude zanedbatelný.
Dominantní vlnová dýlka je 470 nm, minimální 460 a maximální 490 nm - to asi podle toho jak se která dioda povede. Rozptyl je +- 25 nm. Jediná závislost tam je na teplotě 0.04 nm/C. Takže v podstatě nula.
Zajímavá informace je na předposlední straně. Při proudu 1000 mA je svítivost po 20.000 hodinách 50%. Při 700 mA je to po 50.000 hodinách 70%.
Pri 50C ztrácíš 10% svítivosti. Naopak při mínus dvaceti stupních získáš skoro 20 %. Jak to levně podchladit?;-)

Rachmane, ať to valí.
rachman
Amuab: Co se týče diod a proudu tak jsem to moc neřešil. Červený jsou po šesti do série napájený 12V takže na každý diodě jsou 2V což je OK i když se doporučuje dát do série aspoň 1ohm rezistor ale zase práce navíc...:) K modrým diodám jsem už musel dát předřadný odpor. Zdroj proudu je si myslím zbytečný, ten se používá např. ve svítilnách kde při vybíjení baterie klesá rychle proud a tím i svítivost.
Snímač teploty a vlhkosti ještě nemám protože jsem pořád bez peněz :) ...jak jsem psal je to zatím jenom návrh, není to hotový.
Morgene, dík za info.
Zdar
pěkný panel to zas jo je nějak mi nepasuje 6 led do serie na 12v.
Co já dělal led osvětlení do auta tak jsem dával 3 do série + odpor.
2 volty na jednu led je málo.
Nedají ten výkon.

CO2 jim určitě dej pak pojedou jak o duši. :)

ten panel bych jak píse Hlava prohnul přesně naopak.

Na ten automat jsem zvědav,držím palec ať to vyjde,pic
Morgen
Rachmane, máš k těm červenejm diodám informace, jaký napětí nebo proud by měly mít?
Správný napětí červenejch diod by okolo dvou voltů mělo bejt v pohodě.
Podle údajů na gme.cz:
http://www.gme.cz/cz/search/?q=660nm&w=1111&type=2
Tam maj 660nm diody napětí 1,8 - 2,5 V. Každá diody je jiná a bez údajů od výrobce se bude správný napětí stanovovat těžko. Datasheet jsem k tomu nenašel. Ty diody jsi kupoval tady?:
http://www.pselectronic.cz/k1115-06...-d-l53srdh.html
Napětí by sice nemělo mít moc vliv na barvu, ale na svítivost to bude naopak. Taky asi záleží na tom, z čeho je ta dioda vyrobená. Pro směs GaP píšou 2,2V, pro GaAIAs 1,8 - 2,5 V.
Nechci z toho dělat vědu, ale napětí nebo proud u LED diod potřebuješ vědět.
Na druhou stranu to neznamená, že Ti to nebude fungovat. Třeba ses do toho trefil, třeba na tom zas tak nezáleží.
Není se pak ale čeho chytnout.
Morgen
SIMOR:

Já mám doma LEDku, která má napětí 3,7V a na dvou voltech buď nebude vůbec nebo mizerně svítit. Znamená to snad, že jiný LEDky nemůžou bejt na dva volty?

Morgen
ano je to tak nějak mi to z toho vypadlo ty hodnoty co jsem tam napsal jsou rozmezí v žádnym případě jsem to nemyslel tak jako že když budu do diody pouštět 2V bude červená a najednou do ní naperu 3 a bude modrá omlouvám se za klamné mlžení ;)
Morgen
Greener

Doufám, že to nevyznělo nějak útočně;-)
rachman
Morgene
Ty LEDky jsem koupil přesně tam jak píšeš. Datasheet máš tady
http://www.allcomponents.ru/pdf/etc/l53srdh.pdf
tam se píše že typ. napětí je 1.85V max. je 2.5V. Podle toho jsem usoudil že 2V je akorát a že dioda bude svítit plným výkonem, i když asi zvýšení napětí by zvedlo svítivost ..ale zase snížilo životnost.
Morgen
Rachmane,

dělal bych to stejně, takžes to udělal správně;-))
Při takovimhle napětí bych se životnosti nebál. To bys pak musel měřit a upravovat proud v každý větvi zvlášť, ale to je kravina.
Jenom si ještě pohlídej teplotu. Asi stačí rukou. Ale když to máš na takovýhle ploše, tak to bude v pohodě. Nenašel jsem o ní ve vlákně, jestlis jí kontroloval. O LEDkách si lidi často myslej, že nehřejou. Eště aby hřály, když je na nich ztrátovej výkon 0,04 W, ale když jich jsou stovky, tak už to hrozit může. I kdyby měly účinnost přeměny el. energie na světelnou 30 %, což nemaj, tak zbejvajích 70 % topí. Větráky do komerčních LED svítidel nedávaj kvůli ničemu jinýmu. Tam to maj ale narvaný v menšim prostoru a zakrytovaný.
Co teplota těch modrejch? Tam by z nejhoršího šel přilepit chladič z nějakýho starýho procesoru. A protože tam jsou jenom tři, tak by asi nebyl problém změřit jejich proud. Přece jenom nejsou za pár korun.

Životnost by se dala změřit a pak kontrolovat luxmetrem. Ale kvůli specifickýmu spektru bych to dělal pořád tím samým. Rok svícení 16/8 je 5.800 hodin, takže tři čtyři roky bych to neřešil. Pak už ale nezměříš původní svítivost.

Pěkná práce.

Posílám K+
rachman
Děkuji ti. K těm modrejm... teplota je v pohodě, jsou na nich přišroubovaný dost předimenzovaný chladiče, jsou vidět na první fotce příspěvku č.1. Jo a ani bych radši nezkoušel je nějak dlouho pouštět bez chladiče, opravdu topěj jak sviňa, zde je chladič nutný.
Červený netřeba chladit, rukou poznáš že jen nepatrně hřejou.
lapaj
je mozne takto vyrobene svietidlo kupit priamo od jeho tvorcu?
dzony
tak co?
dannet72
No jiste ze da ,ale bude to o trochu drazsi ,ale pri kazdorocnim rustu cen elektriny je to dost vyhodne..... ;) ja je mam od nich www.snaggi.com
adam.ant
čau, pěkný kousek, ještě pokračuješ? jsem ve fázi příprav na stavbu po načítání teorie, chci to mít plně automatické, rád bych se zeptal na ten tvůj procesor, případně zdroj informací a plánků k němu?

@morgen #29: jsem toho názoru, že ledkám se vyplatí poskytnout ideální proudové podmínky, jinak se ty malé "skoro" a "to bys musel" zkombinují v poměrně drastický pokles svítivosti a životnosti.

stejně tak můžu rachmanovi doporučit alespoň základní proudová opatření, protože ano, ty rozdíly ve svítivosti jsou reálné, ne jen optický klam. led dioda má velmi prudkou křivku závislosti proudu na napájecí napětí, navíc je jako taková dosti lačná po voltech, je to takový elektronický lumík, když dáš, vezme si zahřívá se a spálí se (s roustoucí teplotou se vše jen zrychluje).

prosím kohokoli, kdo odzkoušel, provozuje nebo má schema takovéhoto pokročilého proudového zdroje se zaručenou rovnoměrnou distribucí proudu do všech sériových větví, na internetu je hodně různých řešení a přístupů, chci se vyhnout rezistorům, mosfetům a podoným olckůlům, preferuji nějakého multi-output constant current regulator brouka, který se zároveň dá reálně koupit (ne jen přes alibabu po tisíci kusech).

moc díky a držím palce!
Cau, i kdyz je to stary tema, docela by me zajimal vysledek, ma cenu neco takovyho kopirovat nebo to pod tim neroste? :)
micros
prosim nejakej up. Jinak sledeju. At to roste
prashiwa
respekt tomu led panelu ,ale je treba is uvedomit za na kveteni muis mit barvlu red slutooranzovou ne 660nm.filalni purple svetlo se da sice pouzit na celou fazi ale kvet je podtim slabsi ,dela to sladci chut,vic pryskyrice ale je to mensi,pod zlutooranzovym je chut silna progresivni a palic je dobre tvrda a prorostla.
podle spektrmetru jez lze levne vyrobit podle navodu na outube s trubky od toaletniho papiru a dvdcka,je jasne videt ze i spouzitim blu e led 430nm a red 660nm mame pouze tyto dve spektra a jinak je tam takova dira ze nektere vzacne rosltiny pod tim vuebc nerosotu,,kam sepodelo bile spekturm.zlute,svetle zelene,tmave zelene,tyrikisove modre ,modre,fialove ,zlate,trocha uv ,jkao ma CFL usporka.
zaitm maji nejlepis vysledky led panely respectflowers ktere maji diody vsech barev a vsechna spektra. obyc panely blue a red mne presvedcily spis v obdobi zakorenovani klonu a vegetace kvest sem pod tim taky uz videl ale neni to ono pac spektrum jde vlastne uplne mimo kvetovou fazi.kdyz posunete 660nm jeste o cneo dal tak uz mate infra panel coz se prodava za u plne stejnou cenu jkao spektra boxy pac ledky nevyzaruji teplo a kytky rosotu lip kdzy pridavate led infra panely asi to ma svuj ucel kdyz se to rpodava za stjene ceny.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma