Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
pomozte kdo vi - zapojeni MH - Klikni zde pro originální téma
Bryant
Mozna uz to tady bylo, nebo respektive je.

Potrebuju, jestli nekdo z vas vlastni planek zapojeni svetelneho kompletu.
Vim ze ve FAQu je planek na zapojeni sodikovky. Ja ovsem potrebuju vedet jak zapojit metalhalidovou lampu. Jde o to ze mam 250W HPI Philips, starter i tlumivku (zatim bez konddenzatoru, ktery je stejne nepovinny, jak me bylo receno), starter k tomuto kompletu mam pouze dva vystupy, kdezto v planku na sodikovku jsou zapojeni tri.

Chci jet na dve lampy. Metalhalid mam urcen na rust a sodikovka je na kvet. Potrebuju fakt vedet, jestli se ty komponenty daji pouzit na dve ruzne osvetleni. Co mam informace od kamarada, rikal ze to jde. Akorat ten starter mi nejde do hlavy. Chci si vyrobit desku kde to budu mit zapojene a od toho pujde kabel do skrine. Jakmile prehodim lampu na sodik, budu muset vymenit i starter...predpokladam. Nebo je to jinak? poradite mi nekdo? Diky predem.
viridis
Nazdar - ja to delam takhle: vypnu napajeni (400W sodik, komplet lampa bez 100zaru ;)) a necham banku chvili vystydnout, vysroubuju banku sodikovou (Teslamp), nasroubuju banku metalhalidovou (Sylvania), zapnu napajeni a svitim. Jinak nic nemenim. (Tak podrobne je to proto, aby bylo jasne, ze jsem na nic nezapomnel a fakt uz nic jinyho nemenim.)
Ten dvouvyvodovej zapalovac: puvodne jsem chtel napsat, ze je divnej, ale nenapisu to - proste jsem jen takovej jeste nevidel ani o nem nemam zadny info....
Bryant
Diky viridisi za castecnou pomoc...


ja to popletl, samozrejme ze ten starter nema jen dva vystupy....ma tri, ja chtel spise napsat, ze z nej couhaji jen dva draty :) a prostredni je prazdnej.

Na me , jako na profesionalniho muzikanta musis s temito vecmi velmi pomalu....diky


Pochopil jsem tedy z toho, ze kdyz sestavim jeden komplet, bude ucinny jak pro sodikovou vybojku tak pro metalhalidovou?

Me bylo receno, ze k sodikovce je treba prave jinej starter. Mam v tom ted totiz chaos.

Jeste jednou diky...

Kdyz tak posleze proctu poradne tvuj thread o elektrine...
Bryant
Tak zatim diky za odpovedi....se mnou je to tezky, jako muzikant tomu fakt prd rozumim...jen nechci proste udelat nejakou blbost, jen to chci schvalit ze je to vse v poradku :)

Diky...

Takze komponenty

Vybojka- HPI-T PLUS Philips 250 W

Tlumivka (pisu vse co na ni je napsano)
250W/2,13 A/ symbol pi 0,56/tw 130/

Starter je italsky IGNITOR IM2

Planek mam obkresleny ze starteru...uploadnu jej do Galerie odkaz zde http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=4924
jennet
Omlouvam se, ze tak jasnou vec zbytecne vytahuji z propadliste dejin, ale:
opravdu jde metalhalid zapojit na "standart sodik" balast?
vlček
odpowed zni ano oprawdu to jde mimochodem psal to viridis a tomu tady w eletrice weri asi sichini ale meneny wybojky musi mit samozdrejme stejnou wataz
metalsodik
Pokud budete mít startér TRZ 11 , tak neměníte nic je do 400W.
Ta Metalhalidová výbojka se dá opravdu zapojit na jednu tlumivku , ale musí být SAPI a trochu se víc te MH zahřívá a mění výkon a spectrum , je to tu dokonce napsáno , jakyý je rozdíl v parametrech při zapojení na SON systému a HIA. Zkracuje se trochu žívotnost ,protože tam jde větší proud než u HIA tlumivky, MH má taky trochu jiný kondík při použití na HIA tlumivce. Já psal do PHILIPS , Janči i LAYRTONU a dotazoval se jestli se dá naopak zapojit Sodík na tlumivku HIA , a prý nedá , protože tam jde naopak menší proud , což je logické,každopádně lepší spectrum je u MH přo zapojení na HIA tlimivku. Tady jsou parametry , které se mění , dnes mají ty nové lampy trošku jiné hodnoty , ale jinak to souhlasí.

http://grower.cz/forum/showthread/t-6997.html
#77
mam sodik 250W z verejneho osvetleni
vybojku mam ale nevim jak ji zapojit..
prikladam foto
vim toto:
---faze---pojistka---tlumivka kontakt D a nevim z keryho vyvodu na spodek
---nulak--------------------------------------bocni vyvod objimky
Lampa
Zdravím
Nepatří to asi uplně sem .. ale třeba někdo poradí.
Nedávno sem sehnal novou tlumivku pro 250W výbojky.. bohužel semkoupil druh pro rtuťové a halogenidové výbojky.

Je možné jí použít i pro sodíkovky ? teoreticky pokud je tlumivka pro MH i HPS stejná tak pokud ta má umí i MH měla by bejt vhodná i pro HPS.

Dnes sem zkoušel vše zapojit a svítí.. to sem i čekal .. otázka však je jestli nějak nezmenšuju životnost výbojky a nebo se naopak neokrádám o světlo protože výbojce ulehčuju. Jediný pozorovatelný rozdíl pak je že předřadník vrčí .. nevím jestlu ztichne stejně jako slabší 100W .. ale po cca půl hodince vrčel uplně stejně.

Tlumivka je tato - Layrton HIA-HSI 25/23 --------- 230V 2,15A
Pro 100W sodíkovku mám tlumivku s 1,2A .. teoretixky bych se tedy měl o svítivost okrádat. otázka je o kolík ? má cenu kupovat jinou tlumivku ?

Uvítám každou radu, hlavně však od těch co mají praktickou zkušenost a nebo rozumí elektru.

L.

Edit: tak nakonec sem se odpovědi dopátral sám. viz FAg :)
Píše se tam že je možné jí použít ovšem se strátou svítivosti .. takže sem to odhadl docela dobře :) tázka tedy zní sníží se i spotřeba a nebo budu spalovat 250W ale svítit třeba jen 200 ?
Mara
spotřeba ti klesne...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma