Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Guffova šalvěj a spol. - Klikni zde pro originální téma
Guff
Zdravíčko! Nedávno jsem se sem registroval, do tohto času jsem bez půl měsíce rok pěstoval šalvěj divotvornou u sebe doma, popíšu Vám tento rok a pak budu plynule navazovat a aktualizovat :)

nuže

30. března 2009 - zakoupil jsem si první kytku ;-)
Guff
A šalvějka rostla a rostla..
Guff
A šalvějka rostla a rostla
Guff
řízkování 20. května
Guff
Tohle zbylo z původní matičky
Guff
A řízečky se přesadily a rostly a rostly ;-)
Guff
Původní mamka vypadá už lépe ;-)
Guff
Dva příspěvky nad tímto - datum 22. 7. Rozesazeno 8 kytiček a udělal jsem další 3 řízky
Guff
Ala umělecké foto.. :)
Guff
Uplynulo mnoho času a doma mi vyrostla pořádná džungle.. píše se říjen nebo listopad 2009. Jde se částečně sklízet slabší kousky.
Guff
první kytka očesaná
Guff
druhá před
Guff
druhá po
Guff
třetí před
Guff
třetí po.. po nasušení suma sumárum mám 15gramů sušených listů
Guff
A co dělají ony tři řízky?
Guff
Mají se k světu ;-)
Guff
A tady aktuální fotka jedné mé externí kytičky, kterou má v opatrování moje drahá polovička :)
brkavem
Woow to me nikdy nenapadlo pestovat salvej... Kazdopadne bych si to raci asi koupil pres net.. Jinak mas to pekny, ale zajimal by me pak nakej smoke report, pze mi pride ze tech listu neni zas tak moc a aby te to koplo tam kam ma, by si musel zhulit vsechno naraz... Proto se chci zeptat jestli z toho nebudes delat extrakt, aby se to dalo dat do bonga a aby te to spravne sundalo. Pze co ja hulil jenom listy tak mi to skoro nic neudelalo..
Guff
Chystám se na udělání extraktu, nechám to otestovat a hodím určitě info ;-)
Guff
.
Way
Mas to fakt pekne.

Nezabudni informovat, ako prebieha vyroba extraktu.

K+ leti uplne zasluzene.
Guff
Další foto
Guff
Zdravím, po dlouhé době se ozývám, páč jsem přesadil nachystaných 8 řízků do většich květináčků a chtěl bych se s váma podělit o fotku.

Škoda jen, že tyhle řízky vyrůstaly přes zimu a tak jsou vytáhlý a patra listů jsou daleko od sebe. Ale věřím že s prvním jarním sluníčkem oraší v místech, kde opadaly listy nové větve a všechny se hojněji rozrostou.

Pro ty, kteří mi psali a já je odkázal na tento příspěvek.
- mrkněte se na fotku --> kromě první a druhé zleva si můžete vybrat, jakou chcete.

Tyhle šalvěje (prvních šest zprava) jsou na prodej, pokud by byl zájem...

:-)
tuffgong1
jen rada pokud nechceš aby se ti tak táhly tak zastřihávej :D

u mě to ason funguje :-)
Guff
To jo, to já dělám normálně, ale tohle jsou prostě takový chudáčci ty kytičky, páč měly fakt málo světla a navíc nemůžu hned řízek zastřihovat, protože tak potřebuje nějaké listy na žití. Tyhle čahounky jsem si přesadil v nejhorším k tomu abych na začátku jara šmikl vršek, a krom toho že jí zastříhnu tak z toho ustřihlýho řízku zakořením novou rostlinku, která vzhledem ke slunečním podmínkám v budoucnu bude mít lepší podmínky pro začátek vzrůstu. Sám jsem zvědavej co ty rostlinky udělají. Rád bych měl letos nějaké opravdu košaté rostliny, tak posbírám všechny rady, nějaké to hnojivo a snad najdu v tom hektickém životě čas a budu se o ně pěkně starat.

Koncem minulýho roku byly hodně špatný, chvílama to vypadalo že chytly červy, ale žádný jsem na nich nikdy neviděl. Spíš to bylo zřejmě tím, že měli až příliš slunce, nekvalitním substrátem (některé jsem musel přesazovat do hlíny z lesa, protože jsem neměl na novou), a jinými okolnostmi, a jestli nějakou nemoc někdy měly, tak jsem je zachránil a tyhle řízky vypadají 100% zdravě.. ty co jsem dělal předtím, těm se kroutily a "škvařily" listy, rychle hnědli na koncích a dělaly se v nich díry.... Ale zdá se, že se blýská na lepší časy.

PS: chtěl bych letos zasadit nějakou šalvěj i ven, na zahrádku. Budu to ale muset ještě promyslet, protože šalvěj nemá ráda vítr, takže možná až se budu v létě nudit, budu budovat skleník :) To se uvidí
Guff
Jinak do budoucna ještě vytvářím pár experimentů (mezi nimi například i Šalvěj - bonsai) a chtěl bych aspoň amatérsky zkusit šalvěj pěstovat hydroponicky. Uvidíme, záleží jak bude čas.
tuffgong1
jj ja taky chcu dát jeden kousek ven :D
mám vyhlídlí takový místečko u potoka mezi stromi takže :pořádná vlhkost, minimální vítr, a žádný ostrý slunce tak snad se podaří :-)

hlavně ti přeju hodně pěstitelských úspěchů :D
tuffgong1
hmm jako co sjem vyděl tak všichni co jeli šalvěj v hydru at tady ebo na houba.cz tak ji to nešlo šalvěj asi hydro nerad :D
Guff
Řízky rostou a rostou, některé jsou očividně silnější jedinci, nové listy už rostou blíž k předchozím a s prvními jarními dny hladí listy první letošní sluneční paprsky. Je to na nich znát, i když vím, že tyhle řízky nikdy nebudou úplně skvělé.

Můj plán na letošní sezónu:
- Vypěstovat co největší kytku
- Zkusit pěstovat venku
- Všeobecně zdokonalovat pěstění na základě již získaných zkušeností.
Guff
Další foto...
Guff
A tady malý experiment. Tento hrášek vyrostl v krabičce od kindrvajíčka (průhledné).. nyní přesazen.. jen tak pro radost :)
Guff
Čau, vzkaz jehož upomínka mě přišla na mejl mě podnítil abych napsal něco nového. Zkusím shrnout loňskej rok:

Dal jsem si za úkol vypěstovat co největší kytku..
Všechno bylo v cajku, ale zřejmě jsem pak už velké kytky jak jsem měl přehnojil (Alga growem) a dostaly pořádně zabrat, polovina listů dolů, teprve teď se z toho vzpamatovaly. Ale možná to bylo více faktorů, možná nedostatečná zálivka (u kytek ve velkých květináčích kdy voda neprosákne až k horní vrstvě hlíny nemám stále na očích jestli mají dost vody nebo ne), zkušenosti jinak jasně říkají že se zálivkou, pokud opravdu vrchní vrstva hlíny není vlhká není zvlášť u těch velkejch potvor třeba šetřit.

Další úkol bylo zasadit jednu šalvěj ven.
To se povedlo bohužel až někdy koncem srpna. Více popíšu v dalším příspěvku.

Také jsem začal pěstovat šantu kočičí, tzv. kočičí trávu - ozkoušeno, funguje to na kočky, jsou z toho uplně paf.
Guff
Přesadil jsem docela už vzrostlou šalvěj na zahrádku na místo, kde podle mých průzkumů v poledne poskytl šalvěji stín keř, který byl hned vedle. V její poloze se navíc nacházela hned u nádrže na dešťovku, kde se držela vlhkost atp.

Trochu jsem ji přihnojil kravincema v granulích :)

Asi po měsíci jsem ji jel zkontrolovat. Trochu zbledla, nejmladší listy zkrabatěly.

Asi po dalších dvou měsících už bylo vidět že si více zvyká na nové prostředí., jak říkám, šalvěj je nezmar a dobře si zvyká, jen to chce jí dát trochu čas.

A pak přišla zima mráz atp.

To už ale zcela určitě nepřežije.. :-) Tak zase z jara!
Mixerka
ahoj potrebuju radu... mam salvejku a nevim jak ji mam narizkovat abych mela dalsi... kdy ji riznout a kde nejlip prosim radu, prohledala jsem mnoho threadu a nejak jsem na to neprisla :D
Guff
Ahoj, rád ti poradím a poskytnu drobný návod i všem okolo.

Vypadá to složitě, ale není, jen jsem se nějak rozepsal okolo detailů a těch není nikdy dost.

Co si připravit?
1) Malé květináčky - plastové (asi 4x4 cm - prodávaj se jako jeden kus 2x3 květináčky - pozor! je třeba jim např. nahřátým šroubovákem protavit do dna aspoň další 4 drenážní otvory, pokud jich není dost - ty co jsem koupil měly jen jednu malou dírku uprostřed)
2) Hrneček se studenou vodou
3) Stimulax I. (koupíš v každým zahrádkářství)
4) zahradní substrát pro pokojové rostliny (nebo jakýkoliv substrát..)
5) hobbynožík nebo skalpel
...


Postup:
1) Z dostatečně vyrostlé rostliny (tak aby jí ideálně zbyly min. 2 patra listů) uřízneš hobbynožíkem či skalpelem (který předtím vydezinfikuješ zapalovačem - vysoká teplota zničí potenc. bakterie) řízek ideálně aby měl aspoň 2 patra listů, 3 nebo 4 jsou ideál. Vždycky zařízni nad nejbližším patrem, které kytce zůstane.

2) Uřízlý řízek dej na chvíli do hrnku s vodou - tím se stonek zacelí.

3) Nasyp substrát do malého květináčku a připrav si v něm ďůlek na strčení stonku. Do ďůlku odsyp malou trošku Stimulaxu.

4) Vyndej řízek z hrnku a jak je mokrý tak ho ošmrdlej ve Stimulaxu tak, že se konec stonku pěkně jím obalí. Pak ho vlož do nachystaného ďůlku a hlínu okolo pěkně zarovnej a lehce přimáčkni/udusej, tak aby se tam ten stonek prostě držel.

5) Velké listy zastříhni - neustřihni je celé, jen je prostě zastřihni na 30-50% jejich původní velikosti. Zbytečně by braly vodu řízku.

6) Zalej a celý tento výtvor umísti do pařeniště (pařníku chcete-li). To je takový malý skleník a určitě doma najdeš něco, z čeho ho vyrobit. Třeba v IKEI prodávají takové průhledné plastové krabice, tak něco takového na to používám já. Samozřejmě jdou koupit normálně pařeniště i v každým zahrádkářství a growshopu (tuším).

7) Umísti na světlé stanoviště - ale ne na přímé slunce! Rostliny si vytvoří v pařeništi vlhké mikroklima. Ze začátku rostliny vydatně porosíme a pak rosíme zevnitř stěny nádoby, abysme vytvořili onu počáteční vlhkost. Obecně prostě sledujeme jak se rostlinkám daří. S tou vlhkostí to samozřejmě uplně nepřeháníme. Mějte na paměti, že když se listy ze spodního patra dotknou hlíny, tak shnijí. Ale nebojte, to není žádný problém. Jak jsem říkal, ta kytka je nezmar a každý řízek ,který jsem kdy tímto způsobem sázel to víceméně přežil i když třeba byl hodně malinký.

8) Cca za 2 týdny pootevřeme víko krabice malinko, aby si rostliny navykly na pokojovou vlhkost. Pokud však listy budou osychat, tak semtam rosíme. Rosit musíš šalvěj často - velmi jí to prospěje.

9) Cca po měsíci a hlavně když už budou řízky zakořeněné (dole z květináčků polezou kořínky už ven) už můžeme přesadit řízky do o něco větších květináčků a dát je ven. Opět ale hlavně ze začátku rosíme a rosíme a zase rosíme.

Tak - to by asi tak bylo. Zní to složitě, ale já jsem to popsal tak jak to dělám a osvědčilo se mi to. Je tam hodně takových drobností hloupostí, na které když se vykašlete tak vám asi ta šalvěj nechcípne, páč je těžký ju zabít uplně, ale je možný že nebude tak pěkná.

A pokud se ti tohleto nechce dělat tak ji prostě fikni a dej do vody + rosit a rosit a rosit. Zakoření do měsíce hustým kořenovým systémem a pak si ji klidně pěstuj třeba hydroponicky :-D

TIP: A ještě drobná rada na závěr: Pokud máš kytku, která má dlouhé táhlé větve s hodně patry, můžeš z jedné větve udělat víc řízků, prostě odshora budeš zařezávat. Má to docela velkou výhodu v tom, že řízek, který je zařízlý se už od začátku větví na dvě větve!
:-)

Pěstování zdar!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma