Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Média v reakci na osvobození Tety Bushky na téma Konopí je lék - Klikni zde pro originální téma
carlos
ČRo 1 - Radiožurnál
http://archiv.newton.cz/tvr/2010/02...b6804d1233f.asp

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka
--------------------
...v současné době v mé ordinaci se pohybuje velmi mnoho mladých lidí, kteří v době, kdy se mají připravovat na své zaměstnání, mají hledat své místo ve společnosti, mají si najít svojí profesi, tak užívají marihuanu, nejde jim moc se učit, protože marihuana vlastně kazí schopnost učení se, a ti lidé, kteří používají tuto marihuanu, tak jsou vlastně ničení a celý život si nesou své následky, tak proto je to tak důležité, aby ta marihuana byla pro společnost známá jako spíše droga, jako něco, co spíš ničí, než to spíš pomáhá.

...Myslím si, že bysme se, že bysme měli vytvářet takové povědomí ve společnosti, že například marihuana je věc, která je škodlivá a které bysme neměli dělat místo, ještě víc místa. Víte, když tato společnost je devastovaná alkoholem, potom drogama a potom gamblingem, tak myslím si, že vymýšlet si další nové drogy a dělat pro ně místo, je sebevražedná záležitost. ...


(Marihuana v lékárnách po vzoru Nizozemí) ... Ne, myslím si, že ne. Je potřeba, aby v případě, že by se marihuana tímto způsobem využívala, tak aby se toho ujala solidní firma farmaceutická, která by dokázala tu účinnou látku, tu léčivou látku v těch naprosto přesných proporcích dát do formy, která by byla pak užívaná, v tom případě ano.


Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In
--------------------
Já si to nemyslím, já s kolegyní souhlasím jenom tak asi z 50%. To znamená, samozřejmě že marihuana je droga a má svoje rizika, je zhruba riskantní jako alkohol, ale vůbec nesouhlasím s tím, že by tato společnost, ona ani nemá možnosti, dělala nějaký velký prostor a větší než, naopak si myslím, že ta hra na represi, když je ta zkušenost mezi mladými, dneska už fakticky v realitě, nejenom těmi výzkumy, nad 50%, tak už nemá moc šanci. A jde o to spíš dobře informovat, dobře děti vést a vychovávat a tak dál, a tak dál, ale jaksi potlačit marihuanu násilím, prostě se podařit nemůže. To, že bylo uvolněno do určité míry i tímto rozsudkem její léčebné využití, je prostě vítězství zdravého rozumu. Tam byla nulová společenská nebezpečnost. Problém je, že k tomu je potřeba, aby se zdravý lidský rozum prosadil, je potřeba jaksi změna zákona. To je spíš tragické, to mělo být uděláno už dávno. A ještě v reakci to, že některé státy v lékárnách distribuují, prostě je to nejjednodušší a možná dokonce nejčistší a čekat na to, až by jakési vědecké zpracování a dávkování a tak, to by spousta lidí, kterým to pomáhá, tak by o tuto možnost přišli, čili když vážíme na jedné straně podle mé třicetileté drogové zkušenosti v této oblasti, myslím jako odborníka na drogy, tak myslím, když dáme rizika a zápory na jednu misku a jaksi prospěšnost na druhou, co se týče těch léčebných účinků, tak to jednoznačně je výhodné, to léčení. Je to, ostatně je to droga známá pro léčebné využití tisíce let.

(Marihuana v lékárnách po vzoru Nizozemí) ... Je to jedna z možných cest. Tady probíhá velké samoléčitelství ve velkých kvantech, prostě spousta lidí si to nějak sežene nebo vypěstuje pro sebe. A když jsme u těch soudních věcí, tam by mělo být opravdu přihlíženo k tomu, jestli tomu konkrétnímu člověku to pomáhá, dokonce i to, když tomu věří a užívá to a pomáhá mu to, tak by to mělo být bráno v potaz. Tam je nulová společenská nebezpečnost a je zbytečné tím jaksi zatěžovat nějaký správní a policejní a soudní aparáty, je to drahé a zbytečné. Jestli a jakou cestou to půjde, ono už byly pokusy se syntetickým, se syntetickou výrobou toho takzvaného THC, ale ta látka je komplexnější, je tam více těch látek, které v kombinaci teprv vlastně mohou na některé věci účinkovat. Například ty masti, které jsou u nás už, ty konopné, které jsou k dostání, tak prakticky téměř neobsahují to THC. A pokud vím, tak ti výrobci tvrdí, že pokud by tam byla i ta účinná látka, že by to bylo ještě účinnější, ale to všechno samozřejmě musí prověřovat praxe. Je to jedna z možností, ta cesta Holandska, ale oni v tom nejsou sami, už to dělá Kanada a další a další státy, které už povolily to léčebné využití. Trošku je problém, že v tom Holandsku je dražší ta marihuana v lékárnách, nežli na černém trhu, takže se to trošku míjí tím ten efekt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Souhlasíte s názorem paní Frouzové, že český stát je k drogám příliš benevolentní, že se nám to nemusí vyplatit?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In
--------------------
Absolutně, absolutně nesouhlasím. Není příliš benevolentní, naopak jsme ještě stále velmi represivní, ale ve srovnání s mnohými státy jsme, je naše politika, chcete-li, drogová, řekl bych, přece jenom přiměřenější, pragmatičtější a méně ideologická, což je poklona politikům, nikoliv výtka. Já myslím, že to, že někteří z českých politiků jsou drogoví odborníci a věděli, o čem mluví a jak ta situace je, a byli málo ideologičtí a netahali do toho tu politiku tak drtivým způsobem, jako některé jiné země, tak to vedlo k velmi dobrým důsledkům. A ta tvrdá kritéria typu, že je tady málo AIDSu, že většina těch, kteří jsou problémovými uživateli nebo dokonce závislými, jsou v kontaktu s nějakým léčebným zařízením, už jenom tato dvě kritéria znamenají, že ten systém funguje.
carlos
Video: http://archiv.nova.cz//multimedia/s...-14-2-2010.html

Transkript: http://archiv.newton.cz/tvr/2010/02...e06bf00782b.asp

TV Nova 14.2. - pořad Střepiny...

Dušan Dvořák i pacienti léčící se konopím..
Zedy
Jojo...,,Možná by stálo za to, aby politici místo věčného hašteření prosadili do zákona jasně dvěma větami, za jakých okolností tedy lidé konopí mohou k léčení používat a za jakých ne. Bez toho totiž evidentně dochází ke zbytečné šikaně nemocných i léčitelů....''

Jinak Dušan docela pěstil, 800rostlin :eek: :teef:
Bahnix
Pěkný pytle tam měl:D Musíme si máknout a bojovat!
Ivan DOUDA v tej hlavičce něco má.
Jinak dík za ucelenost a odkazy

zato Magdalena FROUZOVÁ to nemá moc srovnaný že no a na idnes maj taky v hlavě nasráno:
http://zpravy.idnes.cz/cesi-prebira...1421_domaci_abr
Dude
jsem temer fascinovan pozitivnimi komentari na novinkach :eek:
http://www.novinky.cz/diskuse?id=19...tml§ionId=3
No ja si myslim, ze by CR marihuanu zlegalizovala a to jeste moc rada, protoze by z ni sly miliony do statni kasy, ale problem vidim v EU. EU je znacne proti legalizaci a my jako maly stat si nemuzeme dupnout a rict: U nas bude marihuana legalni. My EU bohuzel potrebujeme vic nez ji nepotrebujeme. Nizozemsko je silna, ekonomicky vyspela zeme a ta si muze rict: U nas konopi legalni bude a vy se treba poserte!
Bahnix
Tak španělsko je snad taky v EU ne a tam jsou si myslim taky za vodou
http://www.legalizace.cz/2010/02/pr...i-ve-spanelsku/
Ano, uvedl jsem jako priklad Holandsko...spanele jsou taky v klidku, ale zase - silna zeme!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma