Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Tvarování kytek - Klikni zde pro originální téma
Zippi
V tomto threadu bych se chtěl zaměřit na problematiku tvarování kytek pomocí přivazování,ohýbání a lámání samozřejmě s kombinací zaštipování.
Na Groweru je toho celkem dost, ale byl bych rád, kdyby se něco málo z Vašich zkušeností shrnulo do tohoto threadu.Myslím tím třeba :
- osvědčené techniky (zběžný postup)
- nejrůznější vychytávky:)
- použití materiálu (drát,provázek,PVC kolínka)
a nebo třeba přípravu kytek na formování v růst. fázi.
Díky za pochopení a případné příspěvky.
Srooga
Hoj Zippi :)

Popíšu tady jak sem zaštipoval lámal a prostříhával já.

Kyti sem začal roztahovat když měly větve cca 10 cm.
Prostě aby to roztažení mělo nějakou cenu a zbytečně se větve nalámyly. Pomalu, větev po větvi, drátky za rantl květníku. Vždycky sem si nastřih trochu tužší drátek a na konci ohnul podle potřeby háček. Pak už jen zaháknout za větev a květník (nebo cokoli jinýho) a podle potřeby dopínat prohnutím středu drátku. Prostě takový mučidla :D
Jinak se samozřejmě dá na tvarování použít parta jinejch věcí. Osobně bych chtěl vyzkoušet plastový kolínka. Sem ale línej pídit se po nich a u nás v shopu je nemá, tak musim drátkovat :(

Jinak sem kyti na růstu jednou cca za 5dnů fakt DOST prostřihával. Všechny větší listy pryč. Nechat jen čerstvý výhonky. Myslim si, že to rostlinu nutí pořád víc se větwit.
Otázkou zůstává, jestli je to k něčemu dobrý.
Kytky, na kterých bylo i 35 větví měli sice 35 palic, ale ve srovnání s těma, co jich měli 15-20 to sou tenký dlouhý cíga...
Tady by určitě pomohla váha a porovnání výnosu většího počtu menších paliček a naopak. Bohužel ji nemam, ani mít nebudu, takže to nechám na jiních :)

Podle mě s hmotou palice roste kvalita kouření...

Ve fázi květu sem už jenom protrhával listy a drtil neposlušný stonky. Přišlo mi, že superscorping nějak moc kytku nezastaví. Některý věwe byly rozdrcený i 3x nad sebou (že v nich ve finále byly díry) a stejně rostli víc než ostatní. To, jestli SS zvýší výnos nemůžu potvrdit. Někde byly paldy malý a někde velký.

Tohle všechno sou "moudra" který sem odkoukal při mí první sklizni. Příště to bude jinak. Kytky budu roztahovat jako teď, akorát před přepnutím je zarovnám na vejšku (jedu ScroG) a to nekompromisně jako živej plot. Větve prostřihám na menší počet (15-20) a vyberu ty nejsilnější. Možná že už to budu redukovat při růstu, aby kytka nerostla "zbytečně"....

Zlom vaz (stonek) :D

QTH
Na tvarování použít měděnej izolovanej drát o průměru 1,5 mm. (ne splétanej, pouze s pevnym jádrem CYKY 1,5 nebo jag se menuje). Omotá se okolo větvičky,stačí tak dva tři závity, pak se větvička vychýlí do požadovanýho úhlu a drát ji drží. jednoduchý a levný.
Drát v každý prodejně s elektroinstalačním materiálem
Cena asi dvě či tři kč za metr a metr stačí na dlouho
re:Bit
No jasne, tento zpusob taky pouzivam ale ne vzdy se muze hodit treba kdyz ho nemas kam uchytit...jinak klamerky)koliky na pradlo jsou odzkousene zdar
QTH
jak nemáš jak uchytit ? zrovnatak jako kolínka, plní stejnou fci, prostě omotáš větvičku a natvaruješ, když je větef (už se zase mluví o mojí větviiiiiii ?!! : ) u stonku, omotneš stonek a ji, když je to dál, tak to natvaruješ na tý větvičce ....
Niga
Vedel by sem niekto postnut fotku tych kolienok?

To hadam ani na slovensku nepredavaju:( Budem si ich musiet vyrobit sam:girl:
(doteraz som pouzival drat, alebo som to nechal na wild style)
kotg
Mám dotaz, chťel bych se zeptat, co znamená pojem superscorping přesně.Pochopil sem jen, že se jedná o jakési drcení stonku ale nevim přesně jak a za jakým účelem, díky za všechny rady.(Ve FAQu to nebylo!!!!Ani ve slovníku pojmů)
d.trucker
Niga :_ tady mame ty kolinka. muj pocit je z toho smisenej,uz to asi pouzivat nebudu
zdar trucker
CurbY23
Čus fšeci, takže takhle větvim kytí (jednou normálně zaštíplý a pak takovej genetickej pokus, jo a dvě větve eště nejsou vidět na tom obr.) a pak je roztahuju takovejma háčkama z drátu s bužírkou a k tomu přivázanej provázek přilepenej k hraně květníku izolačkou. (inač sorry, ale kvalita fotky nic moc, pač nemam stativ atd..)
kotg
Hmmm, zajímaloé by mě, jakej genetickej pokus???takovýhle koleno sem ještě neviděl!!!!Je krásný, měl by si ukázat ještě tu celou kytku.
CurbY23
2 kotg: Mno tak celej vývoj kytek je popsán v mym threadu (nechci to tu zbytečně znepřehledňovat). Jinak k tomu genetickýmu pokusu, vzali sme s kámíkem semena Nebuly a vypěstili matky a pěkně tim stálým zaštipováním rozvětvili, pak z těch klonů zase matky a zase pořádně zaštípali a z těch klonů zase to samý. No a pak z těch dalších klonů už jsou tydle kytky a jelikož už maj ve svý genetice zapsaný větvení, tak se větví brutálně sami i bez jakýhokoli zaštipování (resp. na tamtom obr. byla ta kyta zaštíplá jednou a tohle se z toho stalo) a tím pádem nemusíš kytku (tím zaštipováním) brzdit. Ale byl to jen nápad a netušim esli to tak funguje dovopravdy (ikdyž se zdá že jo, soudím podle toho jak se to pěkně zvětvilo samo).
CHOURIS
Hele zahejbat lze i v bužírce ta se ropůlí a do ní se dá kytka no a bužírku můžete otočit kolem dokola a kytka se nezlomí.
Chtěl jsem napsat něco co tu ještě není.
hele nemáš na tý kitce mšice?
bubik
kolínka...
wms
taky sem nasadil kolinka na nejmladsi kytku viz. foto uvidime jako beje.
hellfire
Zdravím vás,
Používám na ohýbání kytek kolínka a mám s tím menší problém a zajímal by mě váš názor. Ohlý stonek tlačí v jednom bodě docela dost do hrany kolínka(díky tomu je vlastně ohlý, jestli víte jak to myslím). Na tom místě se po čase může objevit hnědá otlačenina a stonek se v tom bodě stává velice křehký. Už se mi párkrát stalo, že se při opravdu minimální námaze na tom místě prostě zlomil jako parátko. Ať už byl tlustý nebo tenký. Lépe to snad vysvětlý obrázek. Jakékoliv výjádření k tomu uvítám. Díky.
chce to prostě opatrnost. já kolínka dávám tak aby to bylo jednim krajem u hlavního stonku a doprostřed větvičky. posledníma zoubkama zaháknu za stonek a větvičku. někdy zaháknu jen jeden zoubek

foto od WMS je IMHO moc brzo a blbě

edit:
blbě ne, brzo :D

edit:
nejlepší je to zkombinovat

edit:
ten druhej je tam samozřejmě naopak - zezdola to patří. ani nevim proč sem to namaloval takhle
Murph
Da se nasadit kolinko i na vrcholek do vodorovne polohy? Vzchopi se kytka a bude zase rust? Mohu nasadit kolinka,i kdyz prepinam na kvet? Diky!
smoke85
citace:
Původní příspěvek od Murph
Da se nasadit kolinko i na vrcholek do vodorovne polohy? Vzchopi se kytka a bude zase rust? Mohu nasadit kolinka,i kdyz prepinam na kvet? Diky!


Ano. Ano. Ano. Můžeš. Není vůbec zač.
Pokud ji neodlomíš, tu větev či vrchol myslím, bude v pohodě. Chce to s citem pomalu ohýbat. Když odlomíš máš vlastně šniclík, dá se to opravit s pomocí štěpařského vosku, ale je to piplačka, uvazování, lepení, obtáčení atd.
A tu první větu chápu tak, že ten vrchol chceš prostě ohnout. Dělá se to běžně, ohýbání vrcholů. Neohýbal bych zdřevnatělé části stonku, pouze mladé výhony.
Někdy je genetika silnější a ohýbání nemusí být 100% úspěšné. :)

Kodiakův kompletní návod z icmagu.com - Jak zvětšit výnos ?
plesnivá noha
nechápu co tu řešíte, když Super cropping byl už dávno vynalezen. Je to odpověď na všechny problémy s ohýbáním. Není nic jednoduššího a efektivnějšího
Pepe666
Zdar Groweři

Mě se velmi osvědčilo ohýbání ve stylu LST (low stress training)

K ohýbání jsem používal provázky ale časem se mi osvědčily drátky, třeba měď 0,75 nebo podobně.

Základní myšlenkou bylo, dostat všechny větve na stejnou úroveň výšky a zároveň moc nepřesáhnout půdorys květináče. Povedlo se mi tak dosáhnout zajímavých výsledků pod 250W sodíkem. Myslím že možná i vyšší výsledky, palice určitě, než SCROG ale to je věc názoru.
Zajac
Většinou jen kytky zaštipnu a pozdějí roztáhnu spodní větve skoro do vodorovné polohy, pak rostou aj ty menší palky pěkně :) Uvazuju to jen drátkama ke kaměňům, plotku, co se najde :)

DOTAZ: Čaau lidi. Dalši sezonu bych chtěl zkusit udělat 1x1x1m krychlu s rašelinou/dole kompost ale k věci.. chci tam zasadit 3 kytky co se dobře větví ( powerplant? ) a roztáhnout je k okrajům, výsledkem by mělo bejt asi 2x2 metry živyho plotu :D Zkoušeli ste to někdo? Jen že bych je střihl FIMem
mwrx
Zdravím. Já jedu letos outdoor ve fóliáku a protože se mi kytky nádherně větví, tak jsem je včera vyvázal a těším se, že jim to bude svědčit. Použil jsem drát kolem květináče a na nějjsem přivázal bužírkou větve.
mwrx
Letos jedna balkónovka - ohnutí po zastřižení provázkem...
Yára
Zdravím. Při tvarování používám rybářská olůvka na drátku- tak se běžně tvarují bonsaje. Různá olůvka, různá váha. Jednoduché. Olůvka lze po 2 týdnech odstranit. Pracuje se mi s těmito závěsy líp než s kolínky a dráty. Zkuste to.
mwrx
Balkonovka se ohyba, vetvi a krasne tvaruje :-)


Půdní pomocná látka pro udržení vlhkosti substrátu.
jarmilskorepic
Zdravím Vás groweři,

Chci se Vás zeptat jak je to s drátováním.
Kdy drátovat ?
Jak drátovat ?
Proč drátovat ?
Jaký drát na to ?

Pokud můžete nahodit nějaké fotky budu rád.
zdar growu a dík za rady.
murmur
To chceš do kytek pouštět 230V nebo jak to myslíš?
jarmilskorepic
Jako držení kytek myšleno :D ale pouštět do nich elektřinu je opravdu vtipný nápad :D
murmur
Já to dělám nějak takhle, jinou fotku nemám.
A nech si to téma přesunout jinam.
Roiwer
Ahoj, hlavne to nedelej ako Slamacek :D
drat pouzivam kdyz se snazim kytkce presmerovat energii z hlavni vetve na vedlejsi, takze stahuju kytku dolu do vodorovna a dratem ji zahacknu o kvetinac,vetsinou ji i zmacknu stonek v miste prehybu prstama a on se ten stonek ohne lip a nepraskne.

dratuj tak aby si bral ohled i na to ze stonek zesily a zhrubne, tak aby ti kytku nepodrizl...a aby si ho pak mohl sundat podle potreby...


proc? protoze ja si takhle pomaham vyplnit prostor a kytky me vic bavej kdyz maj vic hlavnich vetvi a nemusim je zastrihavat. usmernuju je a srovnavam vysku...

drat pevny ne moc tenky aby nebyl ostrej a zas ne hruby aby se dal tvarovat a drzel tvar...
jarmilskorepic
Díky za odpovědi, je to ale spíše technika pro menší stany nebo ne ?
mám 2m vysoký stan a pokud předpokládám dobře kytka dává energii do dalších vršků ale neroste tolik do výššky chápu správně ?
Roiwer
jj chapes spravne, ja mam stan 160cm na vysku, ono ale ve vysledku vyska zalezi od strainu, jak se tahne po prepnuti a podle toho kdy prepnes periodu. Kdyz jim dam cas na rustu a stale hlavni stonek taham dolu tak ono se znej jakoby stane vedlejsi a dominantnejsi jsou pak ty uprostred stonku...pak kdyz se to takhle pomeni prepnu a uvolnim hacky ona se pak snazi srovnat . Jede bomby do vsech uz rovnomerne osvetlenejch vrsku, a uz si jen hlidam a zahacku jak potrebuju kvuli vyske
Mard
Jo, ale světlo ti neprosvítí kytky dolu. Takže musíš hlavně vyplnit prostor. A na to je dobré kytku zastříhnout a roztáhnout.
koles
Já bych jen přidal poznámku, nepoužívejte kovové dráty bez (gumové, plastové) izolace. Jeden jsem takhle zahákl do palice a ta začala v místě dotyku plesnivět... možná to byla náhoda, ale s těmi izolovanými nikdy problém nebyl.
Roiwer
Ne vsechny kytky reagujou dobre na zastrih a me se dari vyplnit prostor i bez zastrihu...jde o to jaky styl pestovany si zvolis, nebo spis casem vychytas.
Ja teda pouzivam neizolovanej , a zatim sem nemel problem ale stat se muze no, lepsi tomu predejit.
jarmilskorepic
Fimu se bojím protože Ti pak může vyrůst jen holej klacek prý.
tak budu volit metodu ohýbání a drátkování.
Všichni píšete vyplnit prostor, předpokládám že je to prostor na zemi a vyplnit jako stonkama ? :D Nebo se počítaj i listy.
Díky
jarmilskorepic
http://grower.cz/home/potw.php?a...&photoid=571355
Roiwer
To je tvoje posadka? Tak to budes muset vymyslet hodne prefikane :) mas tam dost kytek takze prostor vyplnis jednodusejc... vic to tu cti o tom je tu uz hodne napsano...
A kdyz fim neskusis, tak nezistis co to udela ;)
jarmilskorepic
Fim si určo zkusím, jen dotaz když mám tolik kytek tak drátovat určo budu. Ale zajímá mě jestli nevyjde lépe když to nechám na přírodě :)
Madmax
citace:
Původní příspěvek od jarmilskorepic
Jako držení kytek myšleno :D ale pouštět do nich elektřinu je opravdu vtipný nápad :D


http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=21583
jarmilskorepic
Ještě jsem to nevymyslel a rostou jak o závod :D Co mám dělat proboha ? :D Mám je zlámat nebo z ohýbat ?
Dík za rady, K+


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma