Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Oldo, jak si jen mohl... - Klikni zde pro originální téma
Yasmeene
Je marihuana opravdu droga? Ano, říká odborník
Psychiatr Oldřich Vinař o tom, s jakými riziky musejí počítat kuřáci konopí


Cannabis, účinná látka obsažená v marihuaně, má své vlastní receptory v mozku, vysvětluje v rozhlasovém pořadu Meteor doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc. Také proto působí marihuana trochu jinak než ostatní drogy.

* Říká se, že marihuana není droga. Souhlasíte s tím?
Záleží na tom, jak drogu definuji. Jestliže považuji za drogu takovou látku, jejímž užíváním riskuji, že u mne vznikne závislost, pak marihuana určitě droga je.
* Je stejně nebezpečná jako tvrdé drogy?
Ve srovnání s tvrdými drogami je riziko přece jen nižší. Souvisí to s tím, že marihuana, nebo přesněji cannabis, tedy účinná látka, která je v ní obsažená, má své vlastní receptory v mozku. Jde o jiné receptory, než jsou ty, na něž působí třeba morfin nebo heroin. Jakmile se cannabis naváže na své receptory, vyvolá celou řadu pochodů, které mění koncentraci a rozložení chemických látek v mozku. Konkrétně látek zajišťujících komunikaci mezi nervovými buňkami, takzvaných neurotransmiterů. S marihuanou nejvíce souvisejí neurotransmitery serotonin a dopamin. Po psychické stránce vyvolává cannabis lehkomyslnou, euforickou náladu, někdy však i úzkost. Mění se vnímání, vznikají iluze, a proto pokládáme marihuanu za halucinogen. Jedinci, kteří jsou pod vlivem marihuany, mívají přátelské pocity k jiným lidem, chuť se s nimi bratřit. Existuje velmi silně zakořeněné mínění, že právě tento účinek je pro marihuanu typický. Jenže přátelské pocity se možná dostavují v tak intenzivní podobě právě proto, že je uživatelé marihuany předem očekávají.
* Jak dopadá marihuana ve srovnání s alkoholem?
Zastánci legalizace marihuany často argumentují tím, že zatímco alkohol vyvolává spíše pocity nadřazenosti a nepřátelství, a jeho konzumace tedy občas vede k agresi, marihuana má opačný účinek. Znáte to ­ šedesátá léta, děti květin, láska, objímání a podobně. Jenže pokud jde o riziko závislosti, je nebezpečí u marihuany zřejmě vyšší než u alkoholu, i když není přesně spočítáno o kolik. Hlavní rozdíl je pak v tom, že s alkoholem si už naše společnost umí poradit - například se docela dobře ví, jak zacházet s alkoholikem. Marihuana ale představuje nový jev, na který nejsme zvyklí, sociálně a kulturně proti ní nemáme protilátky.
* Ovlivňuje marihuana náš mozek trvale?
Při delším užívání ano. A nezáleží na tom, jestli ji kouříme nebo dopravujeme do organismu jiným způsobem. V mozku člověka, který užívá marihuanu dlouhodobě, jsou vyřazeny z činnosti některé buňky. Jestliže narkoman experimentuje s touto drogou skutečně dlouho a intenzivně, tyto buňky dokonce odumírají. Vidíme pak jasné znaky demence, pozvolné ztráty intelektu.
* Znamená to, že i když s marihuanou skoncuji, jsem trvale poznamenán?
Je prokázáno, že k tomu může dojít. Stává se to však zřídka. Zčásti proto, že ten, kdo začal s marihuanou, málokdy u ní zůstane trvale. Nebezpečí marihuany je totiž mimo jiné v tom, že otevírá bránu k jiným závislostem. Když zdroj marihuany z nějakého důvodu vyschne, závislý přechází zpravidla na tvrdé drogy, heroin nebo opium. To se samozřejmě hodí drogovým dealerům. Málokdy se tedy setkáváme s dementním pacientem, který si poškodil mozek pouze marihuanou.
* Máme se s marihuanou smířit? Měla by být legalizována?
Kontrola musí spočívat i v rukou policie, i když to jistě není potěšitelné. Světová zdravotnická organizace represi stále pokládá za nejúčinnější formu prevence. Současně by však kontrola měla být i přímo v lidech. Každý by měl mít dost informací, měl by vědět, co může marihuana způsobit. Zde mají lékaři dluh. Ví se dost o sociálních důsledcích konzumace drog, málo se však mluví o následcích biologických. O tom, k čemu vede chemická preparace mozků.
* Represe je ale spojena s představou, že dochází k omezování osobní svobody...
Chci žít jako svobodný člověk? Dobře, ale pak musím vědět, že nejlepší cesta do otroctví je manipulovat se svým mozkem pomocí chemických látek. Droga už pak zorganizuje celý můj život. Toxikoman o ničem jiném vážně nepřemýšlí, myslí jen na to, jak získat dost peněz na svoji dávku. Všechny radosti života blednou, ztrácejí na významu ve srovnání s drogou. Mám někoho rád? I náklonnost k milované osobě přestává být důležitá. Baví mě práce? Chuť pracovat slábne ve srovnání s touhou po droze. Neustále přemýšlím, kde zase seženu dávku, za co si ji koupím a jestli pramen, který mi ji poskytuje, nevyschne. Nejsem to já, ale droga, která ovládá můj život. Celý tento proces má své biologické kořeny a lze ho modelovat u laboratorních zvířat.
* Může být závislost dědičná?
Drogová závislost je vážná chronická nemoc mozku a je do velké míry geneticky podmíněna. Představme si člověka, který je na droze skutečně závislý, a má přitom sourozence ­ dvojče. Jestliže půjde o dvojvaječná dvojčata, pak je šedesátiprocentní pravděpodobnost, že bude závislý i sourozenec. Pokud ale půjde o dvojčata jednovaječná, pak je tato pravděpodobnost téměř stoprocentní.
* Je možné, aby marihuana účinkovala jako lék?
Marihuana sama může být lékem jen stěží, poněvadž obsah účinných látek v ní značně kolísá. Lze však připravit prakticky čistý cannabis. Občas se objevují zprávy o tom, že cannabis příznivě působí na velmi těžce nemocné, že jim ulehčuje čekání na smrt. Ani zde však není účinek prokázán. Plánuje se, že by mohl být ověřen u některých pečlivě vybraných pacientů. Účinek cannabisu budou odborníci srovnávat s placebem.
Z dnešního rozhlasového pořadu Meteor Českého rozhlasu 2 - Praha, který je vysílán krátce po osmé hodině. Repríza 28. srpna těsně po půlnoci. Text upravila redakce LN.
Meteor, populárně-vědecký magazín, bude 25. srpna mimo jiné vysílat:
* Smrt vyvolaná znovuzrozením
* Žili trilobiti i na Moravě?
* Po Praze chodí skeptici

----------------------------------------------------------


Oldo, Oldřichu, neblbni, prostě se na to příště vyser
Ach jo.
Yasmeene
V nové studii, která vyšla v prosincovém vydání časopisu American Journal of Psychiatry, zaznamenal tento fakt jeden z psychiatrů, doktor Gregory B. Bovassov. Studie byla prováděna mezi dospělými kuřáky marihuany a těmi, kteří konzumaci konopí neholdovali. Celý výzkum byl dlouhodobý - trval více než patnáct let. Na základě zprávy bylo zjištěno, že dospělí, kteří na počátku sledování netrpěli depresemi, ale užívali pravidelně větší množství marihuany, měli o patnáct let později až čtyřikrát větší výskyt příznaků deprese v porovnání s nekuřáky. Tito dospělí měli především sklony k sebevraždám. Mimo jiné také uváděli, že všechno, o co se dříve zajímali, sport nebo jiné zálliby, je nyní vůbec nebaví. Náruživí kuřáci měli dokonce čtyřikrát vyšší výskyt sebevražedných myšlenek než nekuřáci. Na závěr vědci píší: ˝Kouření marihuany mimo jiné vede ke zvýšení počtu případů deprese v této skupině lidí zneužívajících konopí.˝ Doktor Bovasso končí svůj výzkum slovy: ˝Marihuana není tak neškodná, jak si mnoho lidí myslí. U lidí, kteří by za normálních okolností vůbec neonemocněli depresí, působí dlouhodobější užívání marihuany zřejmě jako její spouštěč˝.
Yasmeene
Marihuana pro vlastní potřebu bude v Británii legální
Ministr vnitra chce uvolnit policii na postih tvrdých drog


Nedávná protestní demonstrace, jejímž cílem bylo "názorně předvést absurditu nynějších zákonů", ukázala, že britský stát nyní utratí milión liber za vyšetřování a postih 29 účastníků demonstrace, z nichž žádný neměl u sebe více marihuany než za jednu libru.

Druhým cílem demonstrace ovšem bylo získat podporu vlastníkovi jedné z prvních britských marihuanových kaváren v Manchesteru. Na rozdíl od Nizozemska jsou v Británii takovéto podniky nelegální.


Británie si hledá svůj přístup k drogám

Británie v posledních letech hledá k drogám nové postoje a nová řešení. Po 60. letech, kdy požívání drog sice bylo naprosto nelegální, ale patřilo k životnímu stylu generace, z níž jsou nyní mnozí odpovědní politici, se hledají pragmatická řešení a vzory v cizině.


Příslušný parlamentní výbor nedávno vládě navrhl, aby snížila i klasifikace drogy extáze. Poslanci dále navrhli zřídit místnosti, kde by si mohli narkomani aplikovat heroin v hygienických podmínkách.


Průzkumy ukazují, že mírná nadpoloviční většina Britů je pro zmírnění režimu pro marihuanu, ale jasná většina je proti zmírnění pravidel pro další drogy. Valná většina dotázaných Britů také nesouhlasí s tvrzením parlamentní komise, že požívání "měkkých" drog mladým lidem prakticky neškodí. Více než 70 procent Britů se domnívá, že dlouhodobé požívání drog zdraví poškozuje.


Marihuanu požívá pět milionů Britů

Podle odhadů požívá nyní marihuanu kolem pěti miliónů Britů. Patřila k nim i bývalá labouristická ministryně Mo Mowlamová, která se přiznala, že v mládí ji kouřila. Jeden z čerstvých průzkumů ukázal, že čtvrtina Britů prý alespoň jednou vyzkoušela nějakou drogu. Osm poslanců Konzervativní strany před dvěma lety přiznalo, že v mládí požívali drogy, a bývalý konzervativní náměstek v ministerstvu zemědělství dokonce sdělil veřejnosti, že se mu to líbilo.


Nyní však konzervativci ohlásili, že budou liberalizaci drog bránit. Jak zastánci tak odpůrci legalizace marihuany se opírají v první řadě o skoro rok trvající experiment v londýnském Brixtonu, kde policie postupuje podle nových pravidel.


Ministerstvo vnitra uvádí, že čas, který nyní spotřebuje policista na "vyřešení" uživatele marihuany, se snížil ze skoro deseti hodin na deset minut. Tím získali policisté čas na to, aby se zaměřili na velké překupníky a tvrdé drogy. Policejní statistiky dokazují, že jich bylo zatčeno více než dříve.


Stínový ministr vnitra Oliver Letwin ovšem soudí, že celý experiment jen pomohl drogovým gangům. Kritici tvrdí, že policie nyní nezasahuje proti marihuaně vůbec a nechává její uživatele prostě být.


-------------------------------------

Sorry že je to tak dlouhý, mě to přijde, ale navýsost zajímavý..
coach
Pekny cteni! Ale Olda je hovado. Co nadelame. Stejne porad budou zverejnovat jen nazory tech co se jim zlibi. KDyby jim nekdo s tituly zacal vykladat to , co by se nam libilo, tak to proste na svetlo nepustej.
Coach
cip
Nedbam sve karmy a vyjadruji souhlas s Dr. Otou i pres nektere mensi hovadinky co tam uvedl. S dlouhodobeho hlediska ma pravdu a kdo tento fakt popira bud nehuli tak dlouho aby na svem intelektu nepoznal nejake zmeny k horsimu (nezpusobene prirozenim starnutim), nebo ma stesti a je jeden z nevelkeho poctu lidi na kterych marihuana nezanecha "SKORO" zadne negativni nasledky a nebo to proste videt nechce, protoze je to pohodlnejsi.

Uz se tesim jak me tady vyhlasite do kretenu. Takze zaverem: i pres to co jsem rekl, kourim frutu opravdu rad.
tahua
to hlosan : já teda nevím ale v tom článku Ota neříká "učinná látka cannabis" ale "marihuana, nebo přesněji cannabis, tedy účinná látka v ní obsažená...".čemuž já rozumím tak že marihuana=cannabis, který obsahuje účinnou látku(THC).Mně s to zdá stylistycky správně, a nevíš jak jeho slova zkomolil nebo zkrátil autor článku v LN.

to cif:taky bych řekl že nekecá zas takový kraviny, až na tu startovací drogu :D

Jinak to považuju za ztrátu času, takovejch článků je mraky a tady jsou taky v několika různých threadech.

Já navrhuju napsat asi toto : Soudruh Olda Vinař je poloviční magor, který musí pracovat pod dozorem zkušeného pracovníka a jeho život a práce v našem hlavním městě Praze je tudíž nemožný!!! :D:D:D:D (pro ty co to nepoznaly : Vesničko má středisková)

[Edited by tahua on 10-09-2002 at 01:24 PM]
chobot
2 tahua:

To bych nerekl - Olda je fakt presvedcen, ze ucinna latka v marihuane se nazyva cannabis. Viz uplne prvni veta: "Cannabis, ucinna latka osazena v marihuane ...." nebo ke konci v odstavci o lecebnych ucincich "Lze vsak pripravit prakticky cisty cannabis.". :D

Pan doktor Olda, DrSc pravdepdobne patri mezi predni ceske odborniky na psychotropni latky obsazene v konopi. Jen mu asi nejak vypadlo z pameti ktere latky to vlastne jsou. Asi to bude temi nedavnymi laboratornimi experimenty s vyssimi davkami ....

Vas chobotek

[Edited by chobot on 10-09-2002 at 02:13 PM]
Yasmeene
No, já kdybych četla ten článek jako zcela nezasvěcený člověk tak si myslim, že hero je to samý co hulčo

2cip: Jasně, máš svůj názor, já samozřejmě taky vnímám následky MARIHUANY na sobě, jenže vždycky stačilo pár dní nehulit a vše se vrátilo do normálu, prostě strkat drogy do jednoho pytle není to pravý ořechový.

Prakticky mi de o to, aby mě lidi nezařazovaly do stejný kategorie jako smažky a kedry (fetclub piko a herobar :) )

Navíc Olda mluví o něčem co není vůbec jistý a tom jak THC působí na mozek se toho ví opravdu docela málo, vlastně jen to, že v mozku máme nějaký receptory, který.. no to je jedno, každej kdo chce si to najde sám.

Olda je demagog.

[Edited by Yasmeene on 10-09-2002 at 02:29 PM]
oton
ten článek je snůška nesmyslů, nechci tvrdit, že hulení je pro nás naprosto neškodný, to jistě ne, ale dle toho článku by nezasvědcenej čtenář došel k názoru, že alkohol je mnohem míň škodlivější než hulení (NESMYSL)

a že hulení je něco skoro podonýho jak hero a podobný chemky (DALŠÍ NESMYSL)

a že je člověk na hulení stejně závyslej jako na heráku, (TŘETÍ NESMYSL)

bohužel ten pán neví o čem mluví, a je mi ho líto, ale nejvíc je mi líto těch co si to přečtou a pak si myslej o nás huličích, že sme stejný jako smažky co pro smaho kradou a pod.........
PORSCHAK
Ach jo, taky si musím postěžovat.
Pan doktor Vinař je sice vzdělaný člověk, avšak poněkud nevzdělán praxí a osobními zkušenostmi. Jasný, že má ve spoustě věcí pravdu, jako že dlouhodobé intezivní užívání marihuany má na člověka vliv neblahý, především způsobuje jeho vymaštěnost nebo přinejmenším zpomalenost v chápání.
Aby neblil ostatní kraviny, musel by se více zajímat o sociální skupinu huličů jako celek, a ne pouze pracovat s "totálnímy" případy.
Další přiklapnutí otvírající se rakve tolerance cannabis...( -látky to obsažné v marihuaně,ha ha )

Jinak jsi mě, milá Yasmeene, příliš nepotěšila.
Pouze jsi mě vytočila, rozesmála a nechala být.
Přidej nějaké pozitivní poznatky moderní vědy o vlivu kouření na lidský organismus či jeho duši. Třeba něco jako " Vědci v Tramtárii zjistili po dlouhodobé řadě pokusů na dobrovolnících jejich trvalé zlepšení nálady, bleskurychlost jejich reakcí a podstatné zlepšení erekce. To vše se však prokázalo při užívaní marihuany ne více, jak jedenkrát týdně ( abych konečně znal hranici )".

Smrt mýtům a mystifikacím veřejnosti !!!!
LuNgFuL
Mam taky pocit, ze to ten doc. MUDr shit Olda DrSc trosku prehnal... Vypustit taku kopu dusevnych sracek na tak malom priestore... to chce fakt talent. Dokonca si myslim, ze to normalny clovek v triezvom stave ani nedokaze, takze pokial pokial zato nemoze alkohol urcite to bude upalom v kombinacii so sedym zakalom.
Squl
"Nebezpečí marihuany je totiž mimo jiné v tom, že otevírá bránu k jiným závislostem. Když zdroj marihuany z nějakého důvodu vyschne, závislý přechází zpravidla na tvrdé drogy, heroin nebo opium. To se samozřejmě hodí drogovým dealerům. Málokdy se tedy setkáváme s dementním pacientem, který si poškodil mozek pouze marihuanou."

a teď za předpokladu, že bude nelegalní i tabák, protože popškozuje zdraví a je na něm také určitá zavislost:

"Nebezpečí tabáku je totiž mimo jiné v tom, že otevírá bránu k jiným závislostem. Když zdroj tabáku z nějakého důvodu vyschne, závislý přechází zpravidla na jiné drogy, marihuanu, heroin nebo opium. To se samozřejmě hodí drogovým dealerům. Málokdy se tedy setkáváme s pacientem, který si poškodil zdraví pouze tabákem."

Těch pár slov co jsem vypustil určuje pár rozdílu mezi tabákem a marihuanou. Zároveň jsem z tabáku udělal přestupní drogu jako oni z marihuany. A tuhle čáru bych mohl posouvat kam chci a pokud mě v tom budou podporovat media i jiné zdroje, tak si s lidmi, kteří se o to sami nezajímají můžu dělat co chci. To je jedna z věcí která mě na Oldovi nasr...

mata
HOVADO HOVADO HOVADO HOVADO HOVADO HOVADO

I když některý věci z toho jeho článku by mohly bejt pravdivý, celý je to podaný tak, jak už jsme to milionkrát četli a slyšeli jinde.
Prostě ta marihuána je tvrdá droga, něco jako heroin, a v zájmu naší SVOBODY je třeba OMEZIT naší SVOBODU výběru, nebo jak to tam bylo.... :D

Já nevim, asi kecám kraviny..:( ale nejsem sám, že jo, Oldo?:D
Beebob
Nevím proč se tu mluví jen o tom,co řekl nejakej MUDR.Protože na vysokou se dostanete jen s úplatkem a na medicínu zvlášt,myslím že by se ten člověk měl spíše očistit indiánským kouřením marihuany.Dokud medicína neuzná příznivý vliv marihuány na vědomi,zůstane pověrčivou a tmářskou disciplínu.
Era
Beebobe - "...na vysokou se dostanete jen s úplatkem a na medicínu zvlášt..."
Tos teda přehnal. Nevím kolik vysokoškoláků znáš, ale já nejen že neznám žádného o kom bych měl důvod si myslet, že se dostal za úplatu (a to znám studentů stovky), ale pochopitelně ani já jsem žádný úplatek nepotřeboval a byl jsem 9. nejlepší. Testy jsou zpracovávány anonymně, u zkoušek jsou svědci, takže desítky studentů ročně vyletí ze školy. Možná že někdo se tam s úplatkem dostal, nemůžeš ale tvrdit, že každý. Ostatně - nauč se biologii, chemii a fysiku na úrovni maturanta a běž to zkusit. Nic těžkýho to není.
Budu ti držet palce ;)
Era
MF DNES 14. září 2002
Strana C/9 – VĚDA
Co dělají drogy s mozkem?

Aneb další dílo našeho Oldy. Tentokrát je to trochu lepší, než ten článek, kterým tento thread začíná. Dokonce musím uznat, že tam není žádný nepravdivý výrok. (Až na překlep antioxygenní/anxiogenní Za což může asi Eva Borůvková, která to celé sepsala…) Olda dokonce přiznává, že marihuana NENÍ nebezpečnější, než alkohol :)
Ale celé to má jednu chybu. Tou chybou je patrně již zmíněná Eva Borůvková, která docela objektivní Oldovy informace zeditovala to naprosto zkreslujícího výsledku, s obrázky injekčních stříkaček vedle slova marihuana, plynulým, přehlédnutelným přechodem textu o marihuaně do textu o opiátech, dělení drog na Kofein, Nikotin, Alkohol a DROGY (!). Vše, co tam říká Olda je fakt a já bych to bez obav řekl taky, ale kdyby mi to Borůvková uspořádala tak, jako Oldovi, asi bych ji žaloval a trval na omluvě a opravě. – No asi bych ale neuspěl – žádné desinterpretace se asi nedopustila, jen to blbě seřadila a za tu její blbost teď platí všichni, které to zmate i náš pan kapacita Vinař. Kdyby s ním ten článek sestavoval někdo z nás, dalo se to napsat i maximálně pro-konopně a místo „Dáš si kafe?“ by se mohla spousta lidí ptát návštěvy: „Zahulíme?“
Eva Borůvková to nezvládla, nebo NECHTĚLA zvládnout – tačí vypustit slovíčko, zapomenout na odstavec atd.
Volám Vás všechny, kdož umíte psát česky, staňte se novináři a pište sami!
PORSCHAK

Tak, tak, též jsem četl článek v sobotním vydání Mladé fronty Dnes, je pravda, že mystifikací je tam pomálu, či skoro žádná. Přesto všechno jsem si uvědomil, jak musí lidé reagovat na takový článek. Pokud je marihuana postavena vedle kokainu, spadá pro čtenáře do jiné kategorie.Taky je pravda, že vedle ní též alkohol a káva se nachází, to ku prospěchu spěje.
Doporučuji daný článek přečíst, nenáročnou formou se čtenář seznámí s reakcí organismu po požití různých druhů drog.
cHLeBiK
mjo, ale nechtěl bys ten článek nascanovat? docela bych si to přečetl. Tedy jen jestli můžeš... a nebude tě to stát víc úsilí než smotnou brko.... jestli víc tak je to jen na tobě :wink:
Sandpit
Přečetl jsem si většinu příspěvků, včetně článku Psychiatra Oldřicha Vinaře a můj názor je takový, že pravda je opravdu někde uprostřed. V článku je spousta nepřesností, zavádějích informacích a polopravd opřené o ojedinělé případy, ale musím si přiznat, že v něčem pravdu asi má. Kouřim 5 let což je docela krátká doba a někdy je to v poho, ale někdy ,když se hulí moc, zase vo nervy.

Pro ty co je článek OV opravdu rozlobyl: Nechápu, že vás to dokáže tak vytočit. Podobných článků vychází spousty a dobře vím, že na toho kdo je zatvrzelej ve svém názoru a nechce dát prostor k diskuzi, která by mohla vést k posunití jeho postoje, nemá cenu jakkoliv reagovat.

2Chobot: Ta první věta se dá chápat dvojím způsobem a taky opravdu hodně záleží na tom, jak to ta redaktorka přepsala

PORSCHAK
2Chlebik
Jestli se k tomu dostanu, tak to sem v nejbližší době říznu, mám ten článek pořád položenej na botníku, ještě si ho chci párkrát přečíst.Možná by nebylo špatný kouknout na http://www.idnes.cz, možná tam je uveden.

Ještě k tomu, co psal Beebop
Era to napsal naprosto správně, za což mu dávám k+, s těma vejškama jsou bludy, co řikal Beebop.
Musím letět. zdar.
Era
S tím srovnáním úsilí - no nevim - před hodinou a půl jsem motal a motal a zase se mi to povedlo až napodruhý a ještě mi to furt nechtělo hořet :mad: :)
Kíky za k, a serte na lidi, hlavně že nám šmakuje :)
PORSCHAK
Nenaskenuju ten článek, protože jsem ho včera prohlížel, jak by to mohlo jít a je hrozně velikej a širokej, na celou vejšku novin a k tomu ještě na další straně je pokračování, však to možná zkusím, teď na to nemám čas.
Jó smotnout někdy není vůbec jednoduchý, to známe všichni. :smoker:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma