Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
zářivky - Klikni zde pro originální téma
VHK
zajímalo by mne jestli lze vypěstovat rostlinu jen pod zářivkama, bez použití halogenových a jiných speciálních lamp. Tyto speciální lampy jsou drahé a energeticky náročné. Je nějak ovlivněna starost o rostlinu v takovém případě. ?? Byl bych rád, kdyby se mi doporučili typ zářivky. Díky za odpověď
oton
vypěstovat rostlinu tak kvalitně pod zářivkou po celou dobu vegetace jako pod sodíkovkou nelze

tedy vlastně lze ale vzhledem k svítivosti zářivek a jejich spektru bys jich musel dát dohromady stejně tolik aby ti do dalo aspoň 100-400W záleží na počtu kytek a velikosti prostoru, tim pádem tě spotřeba vyjde skoro stejně draho jako pod sodíkovkou a náklady na zářivky by mnohem víc převýšili náklady na jednu sodíkovku třeba 250W

a hlavně zářivky maj vhodný světlo (spektrum) hlavně na fázi růstu (sodík neni na růst tak dobrej) ale! na fázi květu maj zářivky spektrum na hovno ale zase sodík je na květ ideální, proto 98% growerů pěstuje pod sodíkem, je to jednodušší, než mít na růst zářivky a na květ sodík afurt to měnit nebo sestavit speciální svítidlo (kombinace sodíku a zářivek)

pěstování pouze pod zářivkama sme tu už několikrát řešili, zkus hledání (v pravo nahoře) a tam napiš slovo "zářivky" a uvidíš kolik ti toho vyleze

zdar a sílu :D
kralicek
Vydim ze mas prvni prispevek.V groweru se ridime heslem - ''nejdriv hledej pak se ptej'' :D nahore v rohu nad reklamou mas ikonu HLEDEJ:) skus to pouzit fungujeto skvele :sun: a kdyby jsi to nenasel http://grower.cz/forum/search.php zadej zarivky a jedes :bounce: mala ukazka http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=3976 toho co jsem nasel.A kdyby se ti nevedlo pouzij jiny slovo nebo vyc slov.Taky tu funguje bezva vec doporucu prolizt cely(poctive) :p: http://grower.cz/faq/ tam najdes vsechno(skoro).
Zdarec :cool:
VHK
díky, takže abych porozuměl, pro režim svícení 18/4 (16/8) stačí nějaké studené zářivky (PHILIPS TLD 965) a když přepnu na ružin 12/12 tak sodíková výbojka ?? OK ?. Našel jsem odkazy na www firmy NARVA, kde takové výbojky prodávají, bude stačit na jednu skříň o rozměrech v175 š55 h35, výbojka 75W ?, kdyžtak prosím o radu jaký typ konkrétně zářivek a výbojek. Dík moc VHK
Malafon
Na plochu necelého čtverečního čtvrtmetru by ti měla 75 W výbojka stačit - pro tyhle menší wattáže je skvělá metoda vertikálního scrogu - viz Carlosova zahrádka.
Jinak si myslím že v podstatě u výbojek na značce moc nezáleží.
kralicek
to Malafon: VHK je tu novej tak mu trochu jeste pomuzem http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=575
VHK
Ahoj,
ještě se zeptám, na Grover píšete, že kytky hlavně ve fázi květu jsou cítit, zajímalo by mne jak dalece hodně to bude při jedné kytce pod sodíkek. Skříň mám v předsíni, a nerad bych aby sousedy zajímalo co mi to doma "smrdí".
viridis
Jo, to hodne zalezi na odrude - treba Durga byla citit 3 patra dolu, odtah-neodtah (bez filtru). Ale treba Blueberry byla v pohode, zadny puch se nekonal.
VHK
Dík,
zjistil jsem, že ty uhlíkové filtry jsou dost mastné, takž určitě se dá vyrobit nějaký svépomocí, nevěděl by někdo, kde najdu návod? Hledal jsem na Grower, ale zatím nic, určitě je nás takových víc, kdo nemaj prachy na filtr, takže to musí být nějak řešitelné. mám skřín o rozměrech v170, š60, h30, tak na jednu kytku Dík

[Edited by VHK on 12-09-2002 at 02:24 PM]
Anarchy
Pokud vim, tak se pachovy filtr da podomacku vyrobit zhruba tak, ze vezmes drevene uhli a skelnou vatu, podrtis to a smichas a tim naplnis ten filtr (napr. kus roury zakonceny tkaninou). Ale tem kupovanym filtrum se to fakt asi nevyrovna. Jinak se ale da pouzit uhlikovy pachovy filtr do digestori, a ten neni zas tak drahej...
pála žáhí


[Edited by pála žáhí on 15-09-2002 at 11:25 PM]
Kvetak
Jestli někoho zajímá pěstování pod zářivkama, tak asi za 3 týdny sklízim, takže potom sem něco hodim. Zatim jsou paličky relativně dost řídké (taky svítim jen 5400 lm dohromady 4*18W).
Anarchy
Kvetak: Jake trubice pouzivas? Ja mam ted 3xCW a 3xFW a na rust mi kytky jedou velmi dobre...
oton
jo to by chtěl aspoň 6 nebo 8 trubic po 18W. něco podobnýho chci taky vyzkoušet, a pak uvidim, ale asi bude nejlepší na růst zářivka a na květ sodík, zdar, až sklidíš tak sem něco hoď, fotky by byly taky dobrý
JFKALFA
hele, 2x18W/60cm zarivky maj mensi svetelnej vykon v lm nez jedna 36W/120cm. vykon nad 120W si radsi poridte sodik pac pak je vykon lm/W vetsi u sodiku. ale gdybyste cetli temata, tak to vite. takze me neberte vazne pokud to neni treba :)
Kvetak
Ja používám Narva Coolwhite, Narva daylight, Tungsram coolwhite, Osram interna a ty mezi sebou prohazuji, momentálně kvetu :) takže používám (4x)osram interna (2700°K, 1350lm), jo a lepší jsou tungsram (GE).

Fotky budou (sice jen pár snímků-nějak sem to zanedbal :( ), ale až vyfotim film a dostanu se ke skeneru.
t3
:) ja na fsechny faze, krome kvetu pouzivam zarivky. pouzivam ty standartni do patice E27 (normalni jako na zarovku) s vykonem 18W, 2700K, 1200lm. mam dve, kazdou na jednu, max dve kytky a v poho :) samozrejme jsem si musel vyrobit stinitko. jedna zarivka vyjde asi na 110,- Kc + patice 30,- Kc + vidlice do zasuvky 30,- Kc + drat cca 3m asi 20,- Kc = 190Kc no a kdyz jich je vic doporucuji zapojit paralerne to pak jiz jen staci koupit patici na zarivku + cca metr dratu .. individualne :))
Kvetak
Tak sem sklidil zářivkovou úrodu, ale zatim nemam vyvolané fotky, takže budou spolu s popisem pěstování cca za 1-4týdny v "galérce", jinak měl-li by někdo zájem, tak sem ten popis (od klonování po odpojení ze sítě) dám (8,81kB v .txt)

2 t3
Není jedna úsporka krapet málo? Chtělo by to těch úsporek víc, ale když už zářivky, tak klasické-nemám nic proti úsporkám, ale přeci jen jsou ty trubice krátké a svítí spíš "bodově" a blbě se shánějí jná spektra-já bych ti doporučil (pokud chceš pěstovat pod zářivkama koupit klasické 60cm, nebo 120cm dlouhé trubice.
ceny:
18W krátká trubice (všechny spektra) 30-40kč/ks
tlumivka 40W (používám tandemové zapojení) cca
80kč/ks
startér tandem cca10kč/ks
+spojovací materiál...

Ty delší jsou na tom lépe se světelným výkonem.

V každém případě napiš jak ty kytky vypadají (nebo nějaké foto).
oton
to Kvetak: zdar, sem na to zvědavej, určitě to do tý galerky dej, až to tam bude tak to sem prosim napiš, dík
Anarchy
Kvetak: Pises, ze vsechny spektra trubic stoji stejne, plati to i pro FLora white? Ty treba ja totiz zatim kupuju v cenach od 200,- vys za 18W trubici, takze levnejsi nakup by se mi rozhodne hodil...
Kvetak
Ne ne jasně, fluory jsou drahý, já myslim cool white, warm white, day light a pod. (účinostní třída B; A jsou dražší 50-100?) ty Bčka se dají sehnat od 25Kč do nějakých 40

Jinak negativ už mám a snímků je šest, teď se už jen dostat na scanner (či jak se to píše :)) a poté vymyslet jak to sem postnout
t3
mno nakonec jsem zakoupil zariwku 20W Agua GLo 18OOOK a myslim si ze kytinky si budou chrochtat.. :)) v nejblizsi dobe se chystam prikoupit dalsi 20W tentokrate Sun Glo :))meli by se potom krasne doplnowat spektra.. cely to mam w akwarku jeste s mikro ruzi a nejakejma rostlinkama okrasne listem,, jsou taky moc pekne -- jsoutam z duwodu maskowani :)) - no a ted cekam az mi wylezou seminka.. ty rostlinky predtim -- pod tema sporiwkama,, jsem asi nejak moc prelil a asi ani nemeli vzduch u korenu.. no proste jsou death :( tak doufam ze tohle wyjde.. s photos je to problem, pac nemam digital a fotit to a pote wywolat,, na to jsem moc linej :)
a na kwet samo sodik :)
rtep-petr
Někde jsem tu četl, že jde po domácku vyrobit docela kvalitní pachový filtr, postup byl asi takový:Vzala se síťka s jemnými oky (asi 1mm, hornbach, bauhaus, atd.)a aktivní uhlí (myslím, že se to dostane koupit v akvaristických potřebách).To aktivní uhlí se nasype na tu síťku a z druhé strany se to tou síťkou přikryje taky.Teď se to musí pevně svázat a ztlačit.Pak už se to jenom dá před větrák a filtr je hotový.Osobně jsem to nezkoušel, ale prý to funguje zkvěle.
vriter@cz
Mam na vas dotaz. Mam 150w zarizvku. Akorat je z osvetleni ktere se davaji na panelaky jako pohybove snimace. Udelal jsem si to tak ze mi to sviti porad, ale mam strach aby mi to nahoudou nechytlo. Strasne moc to hreje. Je to normalni???
Dude
jestli je to ta halogenka, vo kterej si psal v zastavení růstu, tak jí radši pověs zpátky na panelák - protože ti bude úplně na h....., lidi už ti radili...
HLEDÁNÍ!
vriter@cz
Taky jsem zjistil ze na hovno. Dal jsem tam misto toho mou 80w sporivku a mam to asi 40cm od kytek. Ani tak moc nehreje jak ta 150watova.
phoenix
Skelná vata s aktivním uhlím? Filtr jako kousek roury zakončený tkaninou? Možná to funguje, ale existuje taky plno plícních onemocnění (i smrtelná) které způsobují prachové částice poletující ve vzduchu. Mezi dostupné, zvláště agresivní, prachové částice patří: skelná vata, azbest a eternit. To že se vám může zdát vzduch čistý to ještě nemusí znamenat že v něm nic není. Nechtějte po mně abych se v tomto směru rozepsal. Nechci nikoho strašit, ale takto udělaný filtr vyhoďte, zdraví máte jedno.
Kvetak
Tak sem si po delší době vzpoměl na tohle téma.
No nebudete tomu věřit, ale do teďka nejsem schopnej naskenovat negativ a udělat "digifoto", a proto si dávám sám sobě ultimátum 2-3týdny, kdy zajdu s negativem do krámu a necham udělat několik foto, které naskenuju na obyč skeneru (já si z bezpečnostních důvodů nechávám dělat jen negativ a ten pak u kámoše skenuju, ale to chce lepší skener, na kterej mám přístup jednou za uherák, takže to teď risknu (co bych pro vás neudělal)-Dyť sem jak slibotechna :))

A JESTLI SEM TY FOTKY NEDAM TAK SEM BUĎ MRTVEJ, NEBO V BASE ;).

Takže a jako takovou malou omluvu vám sem dám "deník", který sem si nepravidelně dělal a chtěl sem ho sem dát spolu s fotkama.


09.7.2002
odebrány klony (z outdoor rostlin)

Dáno do skříně pod 24h osvětlení, po několika hodinách zjištěno, prudké vysichání řízků-
dány do 3l lahve na okurky, hrdlo opatřeno děrovanou potravinářskou fólií-na zvýšení
vlhkosti. Řízky znatelně oslabené, ale zatím živé, teplota mezi 28-35°C.

10.7.2002
Odstraněna potracinářská fólie cyklus 24h ponechán, čtvrtrek bez zvláštníchh opatření,
teplota kolem 26°C, pátek řízky jsou slabé spodní listy nažloutlé, teplota 25°C stabilně,
sobota přechod na 18h cyklus.

16.07.2002
Klony vypadají vysíleně, spodní listy u některých rostlinek jsou žluté až hnědé-odstraněny,
láhev je opětovně opatřena děrovanou potrav. fólií.

18.07.2002
Na rostlinách je již znatelný mírný přírustek a z několika květináčů již vylézají kořínky
skrz odtékací otvory. Klony jsou ponechány v 3l lahvi s potrav. fólií. Teplota stabilně
kolem 25°C (28°C max.).

25.07.2002
Rostliny přesazeny do větších květináčů, během přesazování zjištěno dobré prokořenění. Jeden
řízek vypadá dosti vysíleně-scvrklé listy (stále zelené), byl zlikvidován-při likvidaci
zjištěna malá bulka u řezu-pracděpodobně by se ještě uchytil, ale nedokázal by ostatní
rostliny dohnat.

26.07.2002
Ze skříně byla odebrána jedna zářivka COOL WHITE a byla nahrazena DAY LIGHT stejné značky
(Narva)

29.07.2002
Rostliny zastřiženy, znatelný rychlý růst rostliny.

30.07.2002
Již mírně reagují na zastřižení.

31.07.2002
Znatelný růst bočních větví podél celého stonku. Rostliny bez jakých koli potíží. Jedna
rostlina má velice dobré větvení, takže uvažuji, jestli ji nenechám ve skříni samotnou,
myslím, že za použití podpěrných půlměsíců, by se dala dobře "rozprostřít" po celé efektivní
velikosti skříně, také možná vyměním jednu nebo dvě zářivky COOL WHITE (Narva) za OSRAM
INTERNA (lepší WARM WHITE), aby rostlina příliš nezhoustla.

06.07.2002
Odstraněna jedna rostlina ze skříně (začaly si stínit). Někdy mezi 31.07.2002-04.07.2002
byly vyměněny dvě trubice NARVA COOLWHITE za OSRAM INTERNA (postupně, ne najednou).

07.08.2002
Odstraněna druhá rostlina-poslední pravděpodobně využije většinu místa pod zářivkama.
V pátek 09.08.2002 počítám s přepnutím na květ.

08.08.2002
Dána zpět trubice NARVA COOLWHITE. Rostlina je sice hustá, ale větve na vrcholu
rostliny zbytečně propouštějí světlo kamsi do vnitřku ke stonku-pokus o podporu rozvětvení.
Přepnutí na květ se asi o pár dní prodlouží, neboť raději počkám na zhoustnutí vrcholku, aby
světlo bylo využito co nejefektivněji. Momentální stav trubic-1x TUNGSRAM COOLWHITE,
1x OSRAM INTERNA, 1x NARVA DAYLIGHT, 1x NARVA COOLWHITE.

11.08.2002
Včera jsem přidal trochu zeminy, dneska jsem koukal do skříně a
zjistil jsem, že větve trochu poporostly, takže jsem je trochu ohnul a zafixoval pěstebním
půlměsícem-vzniklo mi jakési místo s málo listy (které jsem se pokoušel zaplnit příspěvkem
z 08.08.2002), tudíž jsem dolní větve přihnul ke středu a částečně sem s nimi vyplnil
"prázdné místo" (určitě lepší, než je nechat zevlovat pod listama ve stínu). Také jsem dnes
rostlinu poprvé pohnojil-hnojivo WUXAL SUPER, použitá koncentrace necelých 0,1 (0.25ml
Wuxalu na 300ml vody), doufám, že to není moc velká koncentrace. Přepnutí na květ odhaduji
na 18-25.08.2002

12.08.2002
Byla vyměněna zářivka NARVA COOLWHITE za OSRAM INTERNA. Kytka je v dobrém stavu, rychle
roste, přepnutí vypadá spíše na 18.08.2002.

13.08.2002
Udělán další zákrok na osvětlení-vyměněna trubice TUNSGRAM COOLWHITE za OSRAM INTERNA,
jelikož jsou vrcholky poměrně husté. Možná je to i správný krok k přechodu na květ-je-li
v květu lepší "červená" barva spektra tak jí rostlině dodám a postupné přivykání se mi zdá
lepší než, abych jí napral rovnou všechno "červené" světlo najednou (možná, že to houstnutí
bych spíše pozastavil odendáním trubice NARVA DAYLIGHT-přece jen má 6500°K, ale je zase
rostlinou lépe pohlcována než trubice COOLWHITE [teoreticky].). Momentální stav trubic
OSRAM INTERNA, OSRAM INTERNA, NARVA DAYLIGHT, OSRAM INTERNA. Zářivku NARVA DAYLIGHT vyměním
za OSRAM INTERNA až budou vidět první palice. plánované přepnutí by nemělo být déle než
18.08.2002 (spíš dříve).

14.08.2002
Všechny větve dány do roviny (pomocí pěstebních půlměsíců a provázku uchyceného přes
drátěnou spojku do květináče)-jakýsi SoG s jednou kytkou. Přepnutí pravděpodobně 16.08.2002

15.08.2002
K přepnutí na květ dojde dnes, prohlédl jsem si různé rostlinky (obrázky) a byly tam zhruba
takové jako mám já. Také by se mi mohlo stát, že by se mi nevešly do skříně (ikdyž přepl-li
bych je zítra tak by se taky nic nestalo). Hnojit budu zatím pořád WUXALem-má dostatek
dusíku i fosforu.

Úvaha byla přeuvážena a přechod na květ bude opravdu až zítra. Finančně
to bude měsíčně jen o necelých 7kč dražší, a proto jsem se rozhodl, že to takhle pozměním.
Využiji místo 6 hod. jen 5 hod. nočního proudu. Další změny by už by mít neměly.

Přeuvážená úvaha byla opět přeuvážena a ponechána asi z poloviny tak jak je. Přechod bude
krapet složitější, no ale během zítřka to už bude v pořádku.

23.08.2002 (asi)
Byla nahrazena zářivka OSRAM INTERNA za TUNSGRAM COOL WHITE, jelikož se mi zdálo, že se
rostlina příliš rozrostly do výšky, již na nich jsou vidět malé zárodky palic. Rostlina
je zdravá, jen občas odstraním nějaké spodní listy, ale to je zcela normální.

28.08.2002
Byla přemístěna zářivka NARVA DAYLIGHT z předposledního místa na poslední (viz. zápis níže).

29.08.2002
Byla dána zpět trubice OSRAM INTERNA místo TUNSGRAM COOLWHITE a odstraněna NARVA DAYLIGHT
za OSRAM INTERNA s tímto sleduji co největší objem červeného světla, které je potřebné na
květ, ale doufám, že rostlina teď v květu (po počátečním "zbrklém" růstu-což je asi
normální-místo na palice)se bude soustředit rostlina na květ, sice momentálně není spektrum
nijak vyvážené, ale ty trubice mají také nějajé modré světlo (dle katalogu). Již jsou
znatetelné palice cca 1cm. Trochu se obávám, že možná přeroste skříň, vyndat ven jí nechci-
mohla by dostat šok z prodloužení doby osvětlení, ale hlavně chci vyzkoušet jaký bude výnos
ze skříně se zářivkama s poměrně malým osvětlením (4x18W)-5400lm. MOmentální stav trubic-
všechny (4) jsou OSRAM INTERNA.

14.09.2002
Dnes jsem naposledy hnojil WUXALem SUPER-koncentrace 0,2; 0,5ml hnojiva na 250ml vody

15.09.2002
Rostlina se relativně (vůči množství světla) dobře vyvíjí, již na ní jsou pěkné paličky-cca
6cm dlouhé a cca 2cm široké pokryté malou vrstvou krytalků, ale jsou dost řídké. Listy
začaly dost žloutnout-to asi způsobuje "fáze kvetení", kdy rostlina z listů odčerpává
živiny v nich nashromážděné a předává je do palic, takže nijak proti tomu nezasahuji. Jen na
několika místech je rostlina popálena a to v důsledku dvoudenního nezalévání, kdy se z ní
odpařilo poměrně velké množství vody a zářivka popálila malou část paliček-nic vážného.
Sklizeň odhaduji na 12.10.2002-58 dní květu což by mělo stačit.

29.09.2002
Rostliny zkontrolovány, rostou (kvetou) dobře, je na nich od poslední "revize" znatelný
přírustek, pouze pod květináčem byly nalezeny nějaké bílé potvory, které byly průměrně 1-2mm
dlouhé-zákrok: pouze jsem je smyl čistou vodou a spodek květináče otřel novinami, ale zatím
to vypadá, že nemají na rostlinu žádný vliv. Sklízet budu asi déle než jsem předpokládal,
protože je na rostlině poměrně velké množství semen-nechám je vyzrát, takže sklizeň se možná
protáhne do druhé poloviny října a možná až na konec.

04.10.2002
Rostliny jsou bez problému, jen jsem oshříhal nějaké listy, což jsem měl udělat o dost dříve

11.10.2002
Rostliny jsou bez problému, jen některé stonky se ohýbají "tíhou", opět sem to trochu
prostřihal a už jen čekám na pátek až to sklidim-je to o něco déle, ale možná budou nějaká
semena, něco málo sem tam viděl.

18.10.2002
Rostliny jsou pěkné, žádný problém, jen opět otrháno listí (takové to zažloutlé bez živin).

20.10.2002
Nastal ten slavný den, kdy u mě byl odpojen elektrický proud=>úrodičku sem dneska sklidil-
voní zajímavě, ale úplně jinak něž outdoorová sestřička, kytka je poměrně slušně obalená
pryskyřicí (kupodivu), jenom ty paličky jsou krapet řidčí, po vyndání z kořenáče, jsem očistil kořeny
a zabalil do mokrého hadru, ale tak aby mohly kořeny dýchat(malá skulinka), uvidíme jestli
to viditelně zvýší produkci pryskyřice-je fakt, že nijak to porovnat nemůžu. Tak to je konec
jedné pěstitelské epizody.

after 20.10.2002 (kolem vánoc)
Tak si pročítam co sem to vůbec napsal a koukam,že jsem psal cosi o semenech-pravda 1 sem
našel, ale jinak je tam prdlačka-no skutečný hermík-1 semeno na kytku tomu říkám výkon!!!
Jo jestli ten mokrej hadr na kořenech měl vliv nevim, páč sem to viděl po tejdnu a nevim
jak to vypadalo před odjezdem. Jo a chuť je taková nic moc, neškrábe, ale nutí kašlat,
účinky normal na noname outdoor pěstovanej indoor.
sensiseend
please potřebuju semínka kde je seženu?
VHK
to vevejka: Tak už je tam sodík (70W philips SON-T plus), kterýmu přisvěcuji zářivkama (coldwhite, kompaktní zářivky SYLVANA). Foto tý zářivky je vedle a stojí asi 30 - 150 Kč a ta patice 130 Kč. Možná to tu někomu pomůže. Zatial
VHK
Tak už je tam sodík (SON-T plus 70W) a přisvědcuji zářivkama, které jsem popsal tady: http://grower.cz/forum/showthre...6&pagenumber=11 . Zatial
Kvetak
Tak sem to stih v rámci termínu :) zajímá-li to někoho tak je pár fotek zde
http://grower.cz/forum/showthre...71391#post71391


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma