mr.Chilli |
pro : hardware
Ahoj,
chtel jsem se te zeptat na par veci.
Pouzivam Bubbler o 60l nadrzich s tvrdou vodou.
Stane se neco,kdyz vynecham davkovani (CERSTVE RIZKY) a klony budou rovnou v zalivce (SAZENICE) ???
Pokud to vadit nebude,predpokladam ze EC 1,2 (jak je v tabulce doporucene) je na nove rizky asi moc.
Napadlo me,ze bych dal EC polovicni.
Takze misto 26/16/8 dam 13/8/4.
Je ma úvaha spravna ???
Tabulku jsem vzhledem k memu systemu vydelil 3 a prepocetl na 60l v zalivce.
Dale jsem se chtel zeptat,
zarazilo me totiz davkovani u zalivky (SAZENICE) EC 1,2 : 26/16/8 a davkovani (RUST) EC 1,4-1,6 : 42/28/14
Nebudu mit EC v zalivce u (RUSTU) mnohem vyssi ???
Budu ti vdecny za tvou odpoved. |
|
|
Bárt |
citace: |
Původní příspěvek od mr.Chilli
pro : hardware
Ahoj,
chtel jsem se te zeptat na par veci.
Pouzivam Bubbler o 60l nadrzich s tvrdou vodou.
Stane se neco,kdyz vynecham davkovani (CERSTVE RIZKY) a klony budou rovnou v zalivce (SAZENICE) ???
Pokud to vadit nebude,predpokladam ze EC 1,2 (jak je v tabulce doporucene) je na nove rizky asi moc.
Napadlo me,ze bych dal EC polovicni.
Takze misto 26/16/8 dam 13/8/4.
Je ma úvaha spravna ???
Tabulku jsem vzhledem k memu systemu vydelil 3 a prepocetl na 60l v zalivce.
Dale jsem se chtel zeptat,
zarazilo me totiz davkovani u zalivky (SAZENICE) EC 1,2 : 26/16/8 a davkovani (RUST) EC 1,4-1,6 : 42/28/14
Nebudu mit EC v zalivce u (RUSTU) mnohem vyssi ???
Budu ti vdecny za tvou odpoved. |
Tak zkusím odpovědět já, protože si s bublerem a JIBD už nějaký měsíc hraji.
-míchání hnojiva na řízky jsem začal testovat před pár měsíci a přes nedůvěru k poměru 1:1:1 a EC 0,2 musím konstatovat, že je skvělý a takto ošetřené klony ztratí případný fialový stonek a krásně koření.
-když jsem začal s bublerem, tak jsem začal ze zvyku dávat běžné EC, ale pálito listy, tak jsem potom začal dávat doporučenou koncentaci 1/3 a je to paráda, ušetřím hnojivo, zálivka drží PH a katky jsou krásné.
-Takže první je fakt dobrý poměr na řízky a potom na sazenice, ale 1/3 koncentrace. U řízků nechávám EC 0,2 -0,3 a vyšší koncentaci jen přidáš po prokoženění do stejné vody. Jo návod na hnojivu má pravdu. |
|
|
Bárt |
Tak dávám další model na ukázku.
Super Skunk 8 ks pod 400W v kokose.
Věnoval jsem se jim málo, koukl jsem na ně jen jednou za 2až 3 dny a kytky jsou nádherně zdravé, ty hnojiva jsou výborné. Žloutnutí velkých listů je jen z proplachu.
Dříve jsem zaléval, aby vytekla zálivka ven , ale už několik kol to nedělám a nemám problém s listy. EC, ale nepřekračuji 1,8 a zalévám jen s hnojivem, vodu až na proplach a i když v závěru květu změřím vodu na výtoku, tak nekecám , naměřím EC 3,5 i více a kytky jsou absolutně zdravé. Zřejmě jde jen o neaktivní zbytky hnojiv. Na závěr dávám proplach kolem 7-10 dní, protože nechávám kytky spotřebovat usazené hnojiva v kokose.
Je to hrozně jednoduché, jednodušší neš s hlínou a bez škůdců a s vyšším výnosem než v hlíně. |
|
|
satanda |
čau,
nechcete udělat někdo dobrej skuten a dát sem tabulku jako mr.chilli ale pro hlínu?sem z toho dávkování nějakej celej zmatenej....
díky a pěstu zdar! |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od satanda
čau,
nechcete udělat někdo dobrej skuten a dát sem tabulku jako mr.chilli ale pro hlínu?sem z toho dávkování nějakej celej zmatenej....
díky a pěstu zdar! |
Pro hlínu platí poloviční dávkování jak je napsané na tabulce.
Jinak pro zajímavost, složka A je teď vylepšená.:smoker: |
|
|
bobcat |
Zdaar Bárte, mohl by jsi prosím po čase zhodnotit tato hnojiva, rád bych je začal používat. Můžeš třeba na něčem porovnat v čem je jidb lepší oproti jiným hnojkám co jsi v minulosti používal? Jak se tady často probírá, jsem taky názoru že výnos neni vázán na hnojiva ale pokud člověk hnojky neumí použít tak nic nevypěstuje... díky moc |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od bobcat
Zdaar Bárte, mohl by jsi prosím po čase zhodnotit tato hnojiva, rád bych je začal používat. Můžeš třeba na něčem porovnat v čem je jidb lepší oproti jiným hnojkám co jsi v minulosti používal? Jak se tady často probírá, jsem taky názoru že výnos neni vázán na hnojiva ale pokud člověk hnojky neumí použít tak nic nevypěstuje... díky moc |
Ahoj, doufám všechny značkové hnojiva budou kvalitní a rozdíly až tak velké asi nebudou. U těchto hnojiv mužu potvrdit jejich vysokou kvalitu, co dělám za pěsty, tak si nemůžu stěžovat na výnos, jednoduše se dávkují, mají velmi příznivou cenu a mají velmi dobrý vliv na výslednou chut trávy, dá se dělat velmi krátký proplach a v případě nejakého problému, tak mužeš bez rizika dát jen krátký proplach a výsledná sklizen nebude chutově postižená. Jsou také ohromě universální, jsou k použití do hlíny, kokos i hydro, pro mateční rostliny, klony... a tak nepotřebuješ spoustu lahví různých hnojiv, jen měníš koncentraci podle použití. Také nepotřebuješ kořenový stimulátor atd...
Já pěstuji převážně v kokosu a u tohoto hnojiva už dlouho zalévám tak, že bych nenechám spodem vytéct část zálivky. Prostě jako u hlíny jednou za 2-3 dny a kytky mám vždy pěkně zdravé až do konce. Takže nedochází k zasolování substrátu. Každou zálivku dávám hnojiva, nestřídám to s vodou, jen u závěrečného flushingu začnu zalévat jen čistou vodou s upraveným PH, asi 10 dní před koncem a tak si kytky ještě spotřebují živiny z květináče a po pěti dnech začne žloutnutí a odhazování listů, to je už známka spotřebovaných hnojiv z květináče a po několika dnech už sklízím a je hotovo.
Zkušenosti mám s hnojivy Metrop, Canna, AH , takže by se tady asi našel někdo jiný s většíma zkušenostma, ale jak jsem psal víše, používám je proto, že mají slušnou cenu a protože vše funguje jak má, tak u nich zůstávám už i možná ze zvyku :-). Koupí určitě nebudeš litovat. |
|
|
|
Původní příspěvek od pan_chodny
Hoj lidi.
Uvažoval jsem na jaké hnojiva přejít.
Klečka už moje staré hnojky nedodává a doporučil mi Canna a Metrop.
Zavzpomínal jsem na školní léta a pohrál si s kalkulačkou a porovnal to i s Junglama v rámci mých možností.
Tady je výsledek:
Setup - Bubler 2x80l, výměna roztoku každý týden.
Canna
Složky a jejich spotřeba za 12ti týdenní cyklus dle jejich doporučení (bral jsem vždy max hodnoty)
Aqua Vega A + B - 2784ml (5l A + 5L B - 1258Kč)
Aqua Flores A + B - 6400ml (5l A + 5l B - 1258Kč)
Rhizotonic - 1760ml (5l - 3499Kč)
CannaZym - 4400ml (5l - 1999Kč)
PK 13/14 - 240ml (1l - 379Kč)
CANNABoost - 5120ml (5l - 6999Kč)
základní investice - 15 397Kč
cena za sklizeň - 11 404Kč (nejdražší je CANNABoost, ten vyjde na 7167Kč)
Metrop
Složky a jejich spotřeba za 12ti týdenní cyklus
MR 1 - 344ml (5l - 2699Kč)
MR 2 - 1280ml (5l - 2699Kč)
Amino Root - 288ml (1l - 899Kč)
Amino Bloom - 1280ml (5l - 2699Kč)
Calgreen - 472ml (5l - 2699Kč)
základní investice - 11 695Kč
cena za sklizeň - 2 082Kč
Jungle In Da
Složky a jejich spotřeba za 12ti týdenní cyklus (u bubleru třetinová dávka hnojek dle návodu a počítáno pro měkkou vodu)
A - 917ml (5l - 891Kč)
Mikro - 1568ml (5l - 1215Kč)
B - 2219ml (5l - 891Kč)
základní investice - 2997Kč
cena za sklizeň - 940Kč
fuj, jsem se ale zapotil :)
nevím na kolik se to dá porovnat, protože první dvě jsou bio hnojky a Jungle minerální (jestli jsem to dobře pochopil)
P.S. omlouvám se pokud jsem někde udělal chybu a bude vděčný za opravu |
no nevim mozna mas jen nejaky nenazrany setup,CANNA je premium quality,premium veci byvaji drazsi ale kdyz je pouzivas spravne mnohdy vyjdou levneji,,te canny bys tam nelil tolik,drzi ec paradne,hnojim MAX 2x do tydne,jinak jen voda...booster a enzim to same,citis ze tam toho je mraky a v bublaku bys mel cernou vodu kdybys tam lil jak pises...,liju tam tak 1/5 mozna min,na zacatku podle planu pak se to zasyti,poprve kdyz sem jel podle planu tak ec 9 ++- nevim kolik ani display to nebral,kytky vykazovaly jemne znamky prehnojeni,kosa me vyjde kolem dvojky,driv mi prislo ze vsechny modely chutnaji hodne podobne,no to se s prichodem canny dost zmenilo,je potreba to zkusit a nebat se,jinak znam i krystalonb,ab extrakt na rajcata,maj kvet i rust zvlast,80 korun litr v baumaxu,roste to paradne kdyz uz chces setrit,je to plevel,akorat me vzdycky po takovym huleni naskacou jebaky a skrabe jazyk:) |
|
|
Bárt |
Jedu stále s těmito hnojivy, ale musím se trochu pochlubit, protože se mi podařila dost slušná úroda.
Zvláštností je to, že toho bylo 13ks the Ultimate pod pojezdem na ploše 1x1,6M a světlo jen 400W:) . Byly v řadě po třech, rostlo to za oknem a byly dost slabé a vytahané a na květu pod lampou stonky hodně zesílely a velmi málo se kupodivu vytáhly. Takové mikrofony jsem zklidil, takže slabší světlo v růstu nemá na výnos vliv. Teprve se suší, takže na hmotnost čekám.:bandit: |
|
|
Bárt |
A tady jsou už připraveny na stříhání. |
|
|
Madmax |
Původní příspěvek od pan_chodny
Metrop
Složky a jejich spotřeba za 12ti týdenní cyklus
MR 1 - 344ml (5l - 2699Kč)
MR 2 - 1280ml (5l - 2699Kč)
Amino Root - 288ml (1l - 899Kč)
Amino Bloom - 1280ml (5l - 2699Kč)
Calgreen - 472ml (5l - 2699Kč)
základní investice - 11 695Kč
cena za sklizeň - 2 082Kč
fuj, jsem se ale zapotil :)
nevím na kolik se to dá porovnat, protože první dvě jsou bio hnojky a Jungle minerální (jestli jsem to dobře pochopil)
P.S. omlouvám se pokud jsem někde udělal chybu a bude vděčný za opravu [/B] |
takže jen rychlo opravička , pokud leješ 160l rozotku každý týden tak toho spousty leješ do kanálu zbytečně, jinak to dávkování je taky trocha jinak http://www.metrop.nl/4c_nl_hydroponic_kweekschema.html |
|
|
|
Osobně musím říct, že dávkování JIBD, 240 / 160 / 80 - má mít EC někde kolem, 1.6 realná hodnota je někde kolem 2.2 EC... |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od normal1
Osobně musím říct, že dávkování JIBD, 240 / 160 / 80 - má mít EC někde kolem, 1.6 realná hodnota je někde kolem 2.2 EC... |
A nemáš tvrdou vodu? Já mám EC 2 při 30+20+10 ml a vodu mám měkkou...a co měřák? |
|
|
|
Essential nakalibrovanej za 1500.
Základní voda EC 0.1
Teď jsem ho kalibroval podruhé od výroby...
2.8 EC.. naměřil EC kalibrační roztok ještě než jsem ho kalibroval, takže odchylka 0%
0.8 EC na prcky vyjde opravdu na miniaturní množství hnojiv...
A rostliny zeleňoučké.
|
|
|
|
Poklona Bártovi...Nádherné qítka...taky zde něco přidám taky jedu kokos a 400W,takže moje kočky jsou zde : začnu Northernem Lights |
|
|
|
podám tady kompletík ve stanu...můžete zde vidět modely Crazy Miss Hyde,TNT Kush,Northern Lights |
|
|
|
Kořeny poměrně v pohodě...Funguje jim to hochům tak jak udávají |
|
|
MiVenKu |
S hnojivy určitě spokojenost. Příznivý poměr cena/výkon.
na fotce White Russian, 43. den květu, hlína, 400W, hnojeno pouze JIDB bez dalších doplňků |
|
|
Machoman |
Stejny dávkování, zdrojovka ec 0,45 vysledny ec 1,65 tak nevím kde je chyba. |
|
|
|
Původní příspěvek od Machoman
Stejny dávkování, zdrojovka ec 0,45 vysledny ec 1,65 tak nevím kde je chyba. |
Vypozoroval jsem, že se mi zvedá EC teplotou a to docela dost.
Základní teplotu mám 20 stupnů.
Ohřeju na 23 a EC je o bod dva nahoře...
Kelímek plnej hnojek co ukazuje za studena 1.4 ukazuje za tepla ( 28 stupnů) 1.8 EC.
Tak podle čeho se mám řídit? |
|
|
Machoman |
Kelímek plnej hnojek co ukazuje za studena 1.4 ukazuje za tepla ( 28 stupnů) 1.8 EC.
Neznám nikoho kdo zalívá kytky roztokem s 28° |
|
|
HurricaneGeorge |
http://grower.cz/forum/showthread.p...4928#post934928
Ahoj, tady jsem psal, že EC závisí na teplotě při které provádíš měření. Kalibrace konduktometrů (EC metrů) se provádí při laboratorní teplotě 20 °C, pokud máš odlišnou teplotu mělo by na kalibračním roztoku napsaná vodivost při odlišných teplotách (většinou od 18 do 25 °C).
Navíc jak píše Machoman také nechápu důvod proč připravovat roztok hnojiv o teplotě 28 °C... dělej vše při pokojové teplotě (20-23 °C) a nebudeš mít problém ;). |
|
|
the real Jack |
Nazdar holky a kluci,
muzu mit na vas dotaz?? Mam takovy divny problem s ec.
Ted jedu na Junglu (protoze rad podporuju cesky produkty), na Kokosu a zalivam s reversni osmozou.
Jsem ted v posledni faze rustu a kdys namicham zalivku tak namerim ec 1,5 a ph 5,9
Ale vytece s tohu 1,2 ec
Jsem docela novacek, ale todle se mi nejak nezda.
Nevite nahoudou co stim??
Diky |
|
|
HurricaneGeorge |
Původní příspěvek od the real Jack
Nazdar holky a kluci,
muzu mit na vas dotaz?? Mam takovy divny problem s ec.
Ted jedu na Junglu (protoze rad podporuju cesky produkty), na Kokosu a zalivam s reversni osmozou.
Jsem ted v posledni faze rustu a kdys namicham zalivku tak namerim ec 1,5 a ph 5,9
Ale vytece s tohu 1,2 ec
Jsem docela novacek, ale todle se mi nejak nezda.
Nevite nahoudou co stim??
Diky |
Ahoj,
rostliny spotřebovávají hnojiva a rostou, co je na tom?! :) |
|
|
NORM |
a nepožívej samotnou RO vodu, namíchej ji s normální tak půl na půl.. |
|
|
Madmax |
Původní příspěvek od Host
fyzika sedmá-osmá třída základní školy. |
|
|
HurricaneGeorge |
Původní příspěvek od NORM
a nepožívej samotnou RO vodu, namíchej ji s normální tak půl na půl.. |
Totální blbost, pokud má hnojiva na měkkou vodu tak nevidím důvod proč míchat RO vodu... |
|
|
NORM |
protože RO, je zbavena minerálů, můžou se vyskytnout jejich nedostatky.. hnojiva nenahradí všechny minerály ve vodě.. nemusí to být 50/50, ale aspoň třetina.. ono i samotná RO voda nedrží moc dobře pH.. |
|
|
HurricaneGeorge |
protože RO, je zbavena minerálů, můžou se vyskytnout jejich nedostatky.. hnojiva nenahradí všechny minerály ve vodě.. nemusí to být 50/50, ale aspoň třetina.. ono i samotná RO voda nedrží moc dobře pH.. |
To máš pravdu, že je zbavena minerálů, ale přečetl sis vůbec co jsem napsal?
HNOJIVA PRO MĚKKOU VODU!
Z RO jednotky jsem už připravil tisíce litrů vody, kolik ty?
Vůbec to nemusíš míchat, pH to drží velice stabilní a to díky oxidu uhličitému, který je vzduchu. Dochází k rozpouštění všech plynů z atmosféry do RO vody a po pár minutách nastává rovnováha. CO2 jako jediný plyn z amt. ovlivní pH tím že s vodou vytváří slabou kyslinu uhličitou. Ze základní školy by jsi měl vědět že kyseliny mají pH nižší jak 7. Při současné konc. CO2 v atm. bude mít takto připravená voda pH okolo 5,7-5,8. Další plyn rozpuštěný plyn dusík je inertní a kyslík nemá vliv na pH.
Pokud by ta voda byla hermeticky uzavřena, či v dusíkové atmosféře tak musí mít pH=7.
Vše je velmi zjednodušené (viz. kys. uhličitá na wikipedie, či předpoklad že RO jednotka pracuje se stoprocentní účinností). Vždy ta voda bude obsahovat zbytkové ionty, ale ty nemají "sílu" výrazným způsobem ovlivnit kyselost roztoku na rozdíl od všudypřítomného CO2. Stačí googlovat a nešířit klamné informace když chemie nerozumíš.
Jinak moje RO voda má aktuálně následující hodnoty: pH=5,9 a EC=0,007.
http://grower.cz/forum/showthread.p...4153#post974153 |
|
|
Lipánek |
Jedu tyhle hnojiva 2. Grow a naprostá spokojenost a to neměřím ani EC a Ph...(nemám měrák) Dávám dle návodů a funguje to kořeny palice O.K :-). |
|
|
HurricaneGeorge |
Původní příspěvek od Lipánek
Jedu tyhle hnojiva 2. Grow a naprostá spokojenost a to neměřím ani EC a Ph...(nemám měrák) Dávám dle návodů a funguje to kořeny palice O.K :-). |
Tak jasný že s řadou hnojiv Flora od General Hydroponics bude spokojenost... |
|
|
MiVenKu |
Chronic, 65. den 12/12 |
|
|
Mr.Nobody |
Zdarec
Jedu tyhle hnojky stylem, že mám 25l zásobník, kam namíchávám a pak akvarijním čerpadlem cpu kapilárama do kokosu. Ještě bych dodal, že do zásobníku nijak nebublám.
vcelku spokojenost, akorát občas se mi projeví nedostatek dusíku. Myslíte, že by mohla ta dusíková složka nějak degradovat, když to je v zásobníku delší dobu? Namíchávám přesně podle návodu do kokosu.
dík za názor N. |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od Mr.Nobody
Zdarec
Jedu tyhle hnojky stylem, že mám 25l zásobník, kam namíchávám a pak akvarijním čerpadlem cpu kapilárama do kokosu. Ještě bych dodal, že do zásobníku nijak nebublám.
vcelku spokojenost, akorát občas se mi projeví nedostatek dusíku. Myslíte, že by mohla ta dusíková složka nějak degradovat, když to je v zásobníku delší dobu? Namíchávám přesně podle návodu do kokosu.
dík za názor N. |
A jaké máš hodnoty PH-EC ? U toho deficitu Ti žloutnou spodní listy? Protože světlou barvu a deficit zpusobuje i zbytečně nízké PH. Před časem jsem řešil s někým jeho deficit dusíku a měl Metrop a měl ještě vyšší hodnoty proti JIDB. V zásobníku to určitě nedegraduje. |
|
|
Mr.Nobody |
jo ph si držím na 5,5 ec neměřím :)
Znervózňuje mě hlavně to, že na stěnách zásobníku krystalizuje dost soli ... |
|
|
Bárt |
jo ph si držím na 5,5 ec neměřím :)
Znervózňuje mě hlavně to, že na stěnách zásobníku krystalizuje dost soli ... |
Pokud je to světlé na vršcích a spodky nežloutnou, tak nech PH 6, poslední dobou pozoruji, že 5,5 a níže nedělá dobře, ještě zkouším, ale zatím se mi jeví, že PH 6-6,3 má lepší vlastnosti na vstřebávání živin. EC sice neměříš, ale hodnotu jistě víš, podle ml. hnojiv-L , kolik asi a v jaké fázi máš kytky? |
|
|
cb600hornet |
Zdar mám opakovanej problém se složkou B. Když přinesu čerstvou z krámu tak voní a nic v ní neplave . Po čase se začnou tvořit černý cucky a hnojka smrdí a nefunguje jak by měla. Opakuje se to furt dokola, dneska sem přines novou a smrdí hned. Máte někdo ten samej problém? Už mě to sere, neni přece normální aby hnojka měnila konzistenci během 2-3 měsíců. |
|
|
|
Já beru přímo od výrobce, to znamená mikrolab.cz a bez problémů přihodím tu foto dnešního zalití těmito hnojemi: |
|
|
cb600hornet |
To neni možny taky to beru přimo z microlabu a od listopadu neresim nic jinyho fakt vam tam nikdy nic neplavalo a co ta vune kdyz chytnu dobrou flašku tak to voni jako prase a pak vune zmizi a začnou tam plavat černy chrchly...dik za odpovedi .........
-PEACE- |
|
|
growluk |
používám hnojky JUNGLE už druhé kolo a jsem 100% spokojen |
|
|
growluk |
jj taky mi tam plavou nejaky nesmysli (hleny)ale kytkam to ocividne nevadi :) |
|
|
doxenon |
Původní příspěvek od growluk
používám hnojky JUNGLE už druhé kolo a jsem 100% spokojen |
Naprostej souhlas, od doby co používám JIDB pro mě ztratilo smysl zkoušet jiný hnojiva. |
|
|
rasty |
Taky jsem spokojen na 100%. Jedu sice s JIDB 1 kolo ale nemuzu si stezovat. Takze at se dari v mikrolabu.... |
|
|
Zdenda89 |
taky davam jednoznacne palec nahoru...jedu sice take poprve, ale kytky vypadaji nadherne zelene...a cena je taky suprova...zlaty cesky rucicky! |
|
|
|
Škoda že je ve formě EDDHA jen železo. U ostatních stopových prvků je použité laciné a toxické EDTA. |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od Béla
To že konopí roste dobře i na tomto hnojivu nevypovídá až tak moc o hnojivu samotném jako spíše o pěstované rostlině.
Konopí má bohatý a výkonný kořenový systém, nepotřebuje enormní dávky hnojiv jaké dnes používá běžný grower zblbnutý lživým marketingem (teď nemám na mysli zrovna JIDB ale konopný business obecně).
Po pravdě JIDB není nic extra, normální NPK se stopovými prvky, ve formě EDDHA je bohužel pouze železo jinak je použité laciné a toxické EDTA (jako v každém jiném laciném hnojivu) + přidali řasu a lignohumát (taktéž běžně používané ingredience). Bohužel pozitivní účinky řas ani lignihumátu nebyly jednoznačně vědecky prokázány! Samozřejmě lepší nějaký "organický extrakt" než žádný, řasy sám "pro jistotu" používám. |
Tak se rozepiš, nějaký odkaz na tu vědeckou studii nemáš? Mám dojem, že zrovna řasy jsou hojně používané v aktivátorech, kořenových stim., boosterech atd...snad všech výrobců. Já mám z jejich stránek dojem, že tam mají právě použité kvalitní suroviny. |
|
|
|
Bárte: zbytečně jsem se rozkecal, nechci se tady zase z někým chytit jen proto že mám odlišný názor, ale než jsem to smazal tak jsi zareagoval.
Obecně lze říci že účinek řas i humátů je v kvalitní/běžné půdě neprůkazný nebo žádný. Pozitivní vliv lze čekat jen u půd chudých kde má možná smysl přidávat tyto ingredience k běžnému hnojivu.
(mluvím o půdě protože jsem neviděl jedinou studii kde by se to zkoumalo u hydroponie)
Tvrzení o pozitivním vlivu řas na kořenový systém nebo na lepší využívání živin není ale prokázán. A používat je jako postřik je vyložené plýtvání, daleko lépe se řasy využijí přes kořenový systém.
Nejlepším důkazem je, že tyto přípravky nepoužívají konvenční zemědělci, kteří jsou jinak kvůli výnosu ochotni udělat cokoli.
Jediné co z nabízených "organických extraktů" funguje je tzv žížalý čaj (výluh z vermikompostu). Dost ho používají rakouští eko zemědělci.
Ten ale obsahuje i významné množství hormonů a s tím je třeba počítat.
Jestli tyto "extrakty" mají nějaký vliv u hydroponie nevím, možné to je, voda pak obsahuje aspoň něco organického.
Jinak když se podíváte na složení extraktů z řas tak neobsahují žádný minerál nebo stopový prvek v dostatečném množství, vždy jde jen o stopy, navíc obsahují hodně soli což je hodně špatně.
A že řasy používá kdekdo na kdeco od zakořeňování sazeniček po postřiky v době květu je jen ukázkou toho jak bezradní výrobci hnojiv jsou. Aby udrželi ceny tzv prémiových hnojiv tak musí nabízet "něco navíc" čím se odliší od levných výrobců a řasy jsou prostě to něco navíc. Vždyť je to furt dokola, tisíc variací na stejné téma: lignohumát (pro zmatení zákazníka a zvýšení vlastní prestiže nazvaný "fulvové a huminové kyseliny"), řasy (zasolené) a žížalí hovna (pro větší efekt nazvané "přírodní růstové hormony", "auxin" nebo podobně).
Ve všech případech jde o levný organický materiál schovaný za vědecky znějícími názvy.
Lignohumát se vyrábí hlavně v Rusku ze zbytků z papírenského průmyslu.
Vermikompost se ponejvíce dováží z Ukrajiny kde se kompostuje hlavně organický bordel z měst (listí, tráva, odpad).
A řasy se drancují z moře. |
|
|
|
dostal jsem novou várku jidb a v tabulce dávkovací bylo dotisknutá zajímavá věta: "dodržuj čistotu a vyhneš se jakýmkoliv dalším nežádoucím potížím" ...možná to tady někomu pomůže |
|
|
|
Greenkeepeři jsou skoro tak zdatní mystifikátoři jako prodejci hnojiv pro konopí ;)
Ono se ty marketingové postupy hodně kopírují. |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od Béla
Greenkeepeři jsou skoro tak zdatní mystifikátoři jako prodejci hnojiv pro konopí ;)
Ono se ty marketingové postupy hodně kopírují. |
Tak k tomu by se asi měl vyjádřit někdo z oboru. V tom PDF je právě rozepsané, jaké to má vlivy na zdraví rostlin a proti stresu atd. Se mi nechce věřit, že by to bylo nepodložené. To bys snad měl hodit odkaz na nějakou tu studii. Asi neznám výrobek, kde by tyto složky nebyly, alespon ve všech tzv. lepších výrobcích.
tady to mají taky popsané, jak to má pomáhat ve výživě. http://www.mikrolab.cz/pod-poklickou.html |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od t.h.c.heater
dostal jsem novou várku jidb a v tabulce dávkovací bylo dotisknutá zajímavá věta: "dodržuj čistotu a vyhneš se jakýmkoliv dalším nežádoucím potížím" ...možná to tady někomu pomůže |
To bude myšleno spíš pro hydro, kvuli kvasinkám atd...
Nestrkat do nádoby špinavé pazoury....
|
|
|
Gorzan |
Dnes u nás zapršelo, tak jsem si nachytal nějakou dešťovou vodu, abych vyzkoušel to autoPH 5,9 a ono to vážně funguje :-)
S vodou z kohoutku je to horší, tam jsem po namíchání někde vysoko nad PH7 a bez úpravy se neobejdu. Tudíž ode dneška pokud možno už jen v dešťovce :david: |
|
|
Gorzan |
Ta sleva je jen pro jeden nákup či co. Dnes když jsem se znova díval, zda ještě nepřikoupit když je to tak výhodné, sleva nikde. Vzal jsem dva balíky se slevou, takže co už, na rok mám snad pokoj.
Jinak super hnojka, jsem zatím nadšenej. PH už v podstatě neřeším, po namýchání s dešťovkou drží jak přibité. Už se mi to ani měřit nechce, je to zbytečné, asi odložím na květ PHmetr do kouta :)
Dále mám dobrou zkušenost s raději nižším EC, než uvádí výrobce. Dávat vyšší EC je podle mé zkušenosti kontraproduktivní a zbytečné.
Jen mě sere jedna věc, ještě jsem to před použitím ani jednou neprotřepal, vždy zapomenu. Dnes už jsem si na ně napsal s pár vykřičníkama PROTŘEPAT, tož se snad konečně polepším :david:
Jinak pánové výrobci, zatím všechna čest :bravo: a další hodnocení na konci květu ;) |
|
|
yabasta |
no nerekl bych ze to je na jeden nakup hold asi poptavka byla vetsi nez nabidka.taky jsem koupil dve baleni za 585kc to neber :D
zkousel jsem to i z jineho kompu a ta sleva tam uz neni |
|
|
Gorzan |
To jsem měl teda docela štěstí, protože já to objednával předevčírem a včera už tam ta sleva nebyla :D
Zájem musel být asi obrovskej, když to utli tak brzo :) ale je fakt, že se ani nedivím, za tu cenu :bravo: |
|
|
|
výprodej starých zásob tipuji...jinač kdyby to nechali za takovou cenu , toš to by byl cenový převrat :D |
|
|
Gorzan |
Dnes jsem jim tam volal z důvodu chyby v objednávce a nedalo mi to se nezeptat, proč to tak brzo ukončili :david:
Řeknu to svými slovy, protože ta jeho si přesně nepamatuju, ale v podstatě šílenejch objednávek a zmatek. Prej by to nestíhali, a spousta prodejců by pak měla problémy s dodávkamy, tak to museli stopnout |
|
|
Mr.Nobody |
Zdarec
Máte někdo jakýkoliv zkušenosti s tou trichodermou co přibalují do alchemy starterkitu? Na stránkách sem se o tom víc nedočetl, tak se radši ptám...
Můži tím naočkovat i zeminu(Biobizz Lightmix)?
Předem dík za odpověď...
Jinak je fajn, že se něco takovýho jako je JIDB objevilo na českým trhu :) |
|
|
Bárt |
Zdarec
Máte někdo jakýkoliv zkušenosti s tou trichodermou co přibalují do alchemy starterkitu? Na stránkách sem se o tom víc nedočetl, tak se radši ptám...
Můži tím naočkovat i zeminu(Biobizz Lightmix)?
Předem dík za odpověď...
Jinak je fajn, že se něco takovýho jako je JIDB objevilo na českým trhu :) |
Jasně, mužeš to dát i do hlíny. |
|
|
Qwerty_sk |
Ja sa chcem spýtať, že jak často hnojíte týmito hnojkami ? S každú zálivkú, alebo raz do týždňa ? Dík |
|
|
Murph |
Jaký máte názor na používání JIDB na outdoor? |
|
|
|
mno co by, s nim melo byt, nevidel bych problem |
|
|
jitrnice123 |
Zdar lidi,
já je používám a zdá se mi že fungujou celkem dobře ;)) kytky jsou krásně zdraví, a hlavně za tu cenu je to nádhera ;) takže jsem spokojen. |
|
|
|
zdarec..
..používám jak na hydro tak i hlinu a je fajn každopadně jedu indor relativně chvili takže odskouším postupem času i jiné vyrobky,nicméně jidb jsou za dobrou cenu dobrá hnojiva a hlavně použitelná na vše... |
|
|
|
tak jsem dnes objednal starterkit, jelikož mi kámík poradil, že to mám zkusit, že nebudu litovat... jak sem to tady tak pročetl, tak věřím, že opravdu nebudu litovat :-)
jinak mám pár otázek pro zkušené, kteří už několik kol pěstují s touto hnojkou...
mám v plánu to jet v kokosu a zajímalo by mě, jak se to s PH, s EC, jak často zalévat s hnojkou a vlastně všechny takové ty cenné rady pro začátečníka s těmito hnojivy :-)
děkuji za každou radu :-) |
|
|
sailinder |
Původní příspěvek od fedousek
tak jsem dnes objednal starterkit, jelikož mi kámík poradil, že to mám zkusit, že nebudu litovat... jak sem to tady tak pročetl, tak věřím, že opravdu nebudu litovat :-)
jinak mám pár otázek pro zkušené, kteří už několik kol pěstují s touto hnojkou...
mám v plánu to jet v kokosu a zajímalo by mě, jak se to s PH, s EC, jak často zalévat s hnojkou a vlastně všechny takové ty cenné rady pro začátečníka s těmito hnojivy :-)
děkuji za každou radu :-) |
tady mas link a je to v prispevku č.2 krasne popisane: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=65817 |
|
|
C21H30O2 |
mate niekto skusenosti s JIB a enzymami od AH? |
|
|
sailinder |
Původní příspěvek od C21H30O2
mate niekto skusenosti s JIB a enzymami od AH? |
zdare
uplna zbytecnost neco k JIDB pridavat,ci uz enzymy alebo nejaky akcelerator... |
|
|
C21H30O2 |
ide o to, ze dlhsiu dobu som nemal ani PH ani EC meter a teraz ked meriam (zatial len PH, k ec metru musim kupit baterky), tak nalial som 5,8, vytekalo 6,5. vcera som lial 5,2, vytekalo zas 6,5. chcem teda urobit preplach cistou vodou s enzymami a potom zas polievat roztokom s JIB.
EDIT: prve kolo som skusal davat k JIB aj Green Sensation od Plagronu, ale zasolovalo to kokos. |
|
|
orome9 |
Škoda že je ve formě EDDHA jen železo. U ostatních stopových prvků je použité laciné a toxické EDTA. [/QUOTE]
EDTA vraj je toxická pri sodíku a medi,
zrovna pri Fe nebola toxicita pozorovaná, pri Zinku tiež nie...
The toxicity of tetrasodium-ethylenediaminetetraacetate (Na-EDTA) was investigated in normal rat kidney cells (NRK-52E, American Type Culture Collection) in culture. Cell death and reduced colony-forming ability were observed at Na-EDTA concentrations <100 μM, that is at concentrations lower than that required to chelate all the Ca2+ in the growth medium. No toxicity was observed when cells were exposed to 100 μM Zn- or Fe-EDTA, but the same concentration of Cu-EDTA was as toxic as Na-EDTA. Continuous exposure of the cell cultures to 5 μM Na- or Zn-EDTA for up to 7 weeks yielded no indications of toxicity.
na mikrolab.cz píšou, že chelátovou formou sa rastlina mikroprvkami nemôže predávkovať a že kovy nie sú v tejto forme toxické....
V hnojivu JUNGLE indabox jsou mikroprvky dodávány v "kleci" z aminokyselin. Rostliny samy dokáži tyto kyseliny s podobným učinkem samy vyrábět (např. kys. citronová) a používají je k uvolnění kovu z půdy a jeho transportu do rostlinného těla. Organická chelátová molekula:
zcela zamezuje toxicitě kovu. Rostlina si chelát "rozbalí" jen v případě,že daný atom kovu skutečně potřebuje. díky nosiči tvořenému aminokyselinou jsou tyto molekuly výborně vstřebatelné díky efektu "klece" z organické molekuly je vyloučena možnost předávkování mikroprvků
ale tak výrobca hovorí vždy marketingovo, takže pravda je asi vo hvi |
|
|
LuckyBoy |
mno, tak už víme, že nejsou úúúplně extra, ale za ty love to odvádí docela uspokojující výsledky a jsou univerzální do všech médií a systémů...tzn. že je to dostupné "všem"...a hlavně o to jim šlo... |
|
|
hardiron |
LuckyBoy a muzes uvest co se ti na tech hnojkach nelibi?? Respektive v cem je podle tebe konkurence lepsi?? |
|
|
LuckyBoy |
to hardiron:
hele, netvrdím, že se mě "nelíbí" a neodsuzuju je, jen sem reagoval na příspěvěk orome9..samozřejmě, že jsem je taky odzkoušel, ale některý ty vazby látek a substance nejsou úplně nejlepší...každopádně sou i lepší hnojky, ale taky dražší...toť vše...
Tak ať se zelení... |
|
|
C21H30O2 |
Původní příspěvek od hardiron
LuckyBoy a muzes uvest co se ti na tech hnojkach nelibi?? Respektive v cem je podle tebe konkurence lepsi?? |
ja osobne by som bol rad, keby vysledny produkt mal lepsiu chut. napr. biobiz ma v hline urcite lepsiu chut a vonu, ako JIB.
ja idem kokos a JIB a aj ked som flasoval cistou vodou cca 7 dni, tak ta chut nebola uplne ok. |
|
|
Keen |
Poslední kolo sem odjel pouze JiDB + Cannazymes. Flushoval jsem 9 dní před kosou a pak už jen prolejval vodou max s enzymama.
Chuť rozhodně lepší než když jsem jel Plagron v hlíně, ale furt tam byly trochu cejtit chemky. Čekal jsem od toho trochu víc s tim jak propagujou že stačí flushovat 2-3 dny.
V rámci chuti je to teda trošku zklamání, ale co se týče výnosu tak ten byl 0,99 g/W takže ve výsledku spokojenost. |
|
|
acheron |
Vyjadrim sa najprv k tomu cim sa nas tu snazil oblbnut Béla. Trochu som zapatral po tom vyuzivani rias ako hnojiva.
Pouzivanie rias alebo ich extraktov ako hnojiva je dokazane po X storoci. Prebehla rada vedeckych studii na toto tema, ktore dokazuju pozitivny vplyv rias na vitalitu rastlin. Vyberiem iba jednu ( Effect of Seaweed Liquid Fertilizer on Growth and Pigment Concentration of Abelmoschus esculentus (l) medikus ), kde pridavanie riasoveho extraktu zlepsuje rast, zakorenovanie, vynos a vela ineho a co je dolezite s aj bez pouzitia klasickeho hnojenia. Takze tvrdenie ze je prihnojovanie riasami vhodne iba do nevyzivnych zemin je tiez sporne. Ukazuje sa ze doterajsie presvedcenie, ze riasy pomahaju rastlinam hlavne svojimi mikroprvkami bolo asi blbe a ich pozitivny vplyv je pravdepodobne sposobeny enzymami, hormonami alebo inymi zive organizmy ovplivnujucimi latkami.
Skusam JIDB v bubblery a zatial maximalna spokojnost. Som zatial iba v raste takze ak nezabudnem doplnim este vysledok celeho roundu. Holky sa krasne zeleneju dokonca aj pri mensich koncentraciach hnojiv ako v tabulke. Ph cisteho roztoku drzi (aj ked v systeme mi leti hore, to je ale pravdepodobne sposobene keramzitom) aj po par dnoch - testovany iba roztok bez rastliny a vzduchovania. Jedine co mozem zatial vytknut je, ze ta autokalibracia Ph sa moc nekona a na zrazenie Ph na pozadovanu hodnotu to zhltne znacne mnozstvo kyseliny.
Nech to rastie. Acher. :) |
|
|
C21H30O2 |
acher ak pouzijes cistu vodu (reverzna osmoza, alebo z odvhlcovacky), tak minimalne kvetovy pomer drzi krasnych 5,8 az 5,9 PH. pri mineralizovanej vode treba pouzit kyselinu. avsak musis mat uz precisteny kermazit.
co sa tyka kermazitu, tak po mesiaci na raste a dalsom na kvete mi uz prestal menit PH. |
|
|
doxenon |
1filantrop1: Zdar, mám od nich ph down a oproti třeba kyselině od AH není nic moc. Naštěstí už objednávám reversní osmózu, takže kyselina už nebude třeba :-) |
|
|
spachal |
Dotaz: ma nekdo vyzkousene, jak dlouho vydrzi namichana zalivka JIDB, nez 'se zkazi'? Samozrejme vetsinou si namicham zalivku cerstvou, ale ptam se z duvodu automaticky zalivky, kdybych potrebal treba na tyden odjet ..
Dik za info! :] |
|
|
NORM |
nezkazí, použil sem i měsíc starou:) |
|
|
fedousek |
když to nenecháš otevřené v teple na sluníčku, tak se tomu nic nestane :-) |
|
|
spachal |
Vyborne, dekuji, presne tohle jsem chtel slyset! :] |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od spachal
Vyborne, dekuji, presne tohle jsem chtel slyset! :] |
Je to i pro hydro, tam se to mění po 14. dnech, kazí se jen organické hnojky (pokud se neaktivují kulturou správných bakterií ) , minerální se nekazí žádné, snad měsíc to vždy vydrží. |
|
|
Keen |
Souhlas s Doxenonem, objednal sem i ph- a musim tam toho lejt tak o 1/3 - 1/2 víc než sem musel s AH. Ale nic tragickýho, celá lahev 0,5l vydrží odhadem půl roku cca bez problémů. |
|
|
fedousek |
Původní příspěvek od Keen
Souhlas s Doxenonem, objednal sem i ph- a musim tam toho lejt tak o 1/3 - 1/2 víc než sem musel s AH. Ale nic tragickýho, celá lahev 0,5l vydrží odhadem půl roku cca bez problémů. |
a co byste chtěli za ty prachy? aby vám to vydrželo do konce života? :-D |
|
|
doxenon |
fedousek: Asi hulíš model kterej tě docela ničí, tak to raději omez a nepiš sračky co nemají s tímto tématem nic společnýho. Psal jsem snad něco o ceně, nebo aby to někomu vydrželo do konce života?
Přispěl jsem svoji troškou do mlýna co se kyseliny týče, ne hnojiv ! |
|
|
Keen |
Původní příspěvek od fedousek
a co byste chtěli za ty prachy? aby vám to vydrželo do konce života? :-D |
tohle nějak nechápu, když 0,5l od AH stojí stejně jako 0,5l od JiDB ? |
|
|
NORM |
taky potvrzuji, JiDB pH- kyselina je slabší než AH nebo Hesi... |
|
|
Bárt |
taky potvrzuji, JiDB pH- kyselina je slabší než AH nebo Hesi... |
Potvrzuji citelně slabší PH- JIDB , nedoporučuji. |
|
|
chuta |
hoj kucí , potřebuji poradit :) jedu jidb a došla me složka M . Předemnou jsou ještě 2-3 zálivky s hnojkama pak voda a konec... A moje otázka je ¨. můžu použít jen složky A a B ? díky |
|
|
Toonk |
Zdarec panové...,jedu jidb už páté kolo v kokosu a nějak se mi stále nedaří určit dávkování...Zkrátka mi nesedí EC,podle tabulek dávkování i kytky se zdají být přehnojené v poměru 18-12-6 ,na tři týdny staré rostliny.Vykazují spálené čepele listů.Nemluvě při poměru 24-16-8.Díky za rady,ať se daří. |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od Toonk
Zdarec panové...,jedu jidb už páté kolo v kokosu a nějak se mi stále nedaří určit dávkování...Zkrátka mi nesedí EC,podle tabulek dávkování i kytky se zdají být přehnojené v poměru 18-12-6 ,na tři týdny staré rostliny.Vykazují spálené čepele listů.Nemluvě při poměru 24-16-8.Díky za rady,ať se daří. |
Tabulky jsou jen orientační, hnojí se podle vzhledu a stavu rostlin, pokud jsou sytě zelené, tak ti to už něco signalizuje :-D |
|
|
Toonk |
Tjn...,v podstaťe je to jednodušší,než se zdá.Dík,budu koukat na barvu. |
|
|
|