Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Jak na ušetřit na spotřebě elektřiny - Klikni zde pro originální téma
aaaaaa
Čau grouwři,

Mám pro Vás pár tipů, jak ušetřit na elektrice.


  1. Sviťte na nočním proudu
  2. Kupte si přímotop (ECOFLEX) a poté zažádejte u ČEZu o výhodnější sazbu. Tím nejenom-že ušetříte za elektriku, ale perfektně zakryjete grow-spotřebu.


P.S. nemáte někdo tabulky, kolik topí nejpoužívanější grow žárovky?
WERD
čest..
no každý nemá noční proud...někdo jen pár hodin a to třeba dle potřeby dodavatele....a myslím že zase taková palba za 250/400W to na el není
EricCartman
Tak todhle je podle mě celkem bezcenná rada :(
Že je vhodný nacpat spotřebu do nočního proudu ví každej. A že se dá zařídit výhodnější tarif taky.

Tvoje úvaha je dost krátkozraká. Lepší je nasměrovat myšlenky k efektivnímu využití energie. To kolik jí sežereš je celkem pase když neuvažuješ co z toho máš.

Takže, ve jménu efektivity:
1) Jde mám o výsledek, to pro většinu z nás znamená hromadu vyloženě libovýho hulení - z toho vyplývá první a nejdůležitější bod: genetika. Sehnat kvalitního matkaře, a opravdu se s ním pobavit co by doporučil. Rada od člověka co tu matku má je 100x cennější než zvuk jména toho modelu. Při jízdě z řezů si navíc ušetřte spoustu zbytečných starostí.

2) Vhodně sestavená skříň na správným místě.
Dost širokej pojem, ale v growingu všechno souvisí se vším takže:

2a) Akorátní rozměr a tvar - všechno s ohledem na idální využití světla. Čtverce nejsou vhodný jelikož horizontálně pověšená výbojka vyzařuje především kolmo na svou delší hranu. Dobrej poměr stran je cca 1:1,2 až 1:1,3 opět s ohledem na použitý stínítko a jeho nastavení. Reálný rozměry se zase dolaďují podle použitýho systému, počtu kytek a stylu pěstování. Abych to moc nebkecával uvedu příklad:
Pro 600w
Hobby stínítko, hlína, 4-6 kytek, 110x130 = 1,43m2
Wing medim, RW drip 12 kytek, 120x150 = 1,8 m2

2b) Efektivní zařízení skříně
-Účinnost světla: Výkonější lampy produkují více Lm/w - jsou efektivnější. Jako minimum pokud chcete opravdu šetřít elektřinu beru 400w ta už má dobej poměr spotřeba/výkon. Hlavně prosím žádný úsporky...
-Účinné stínítko: uvědomte si že 60% světla které výbojka vytvoří jde přes stínítko. Proto je žádoucí dobrej odraz a co je důležitější správné rozméstění světla.
-Správně zregulovaná ventilace. V případě že je v noci potřeba přitápět je snížení výkonu odtahu nutnost.
-Kvalitní odraz světla od stěn. Diamantová folie je opravdu dobrá.

2c) Správné místo: vyberte místo kde pokudmožno nebude potřeba v létě chladit a v zimě topit. Sou to zbytečný náklady. Dobrý místo pro pěst je tradičně sklep. Nemyslím tím vlhkej hnusnej sklep plnej bordelu pochopitelně, ale když už jiná mmožnost není tak aspoň řádně uklidit a vylíčit vápnem.

pro 6x"a" : grow žárovka topí přesně tolik kolik žere + cca 15% toho navíc topí a žere předřadník.

Snad jsem to popsal dostatečně, kdybych si na něco vzpoměl doplním.

Nepřemýšlejte nad tím jak spotřebovat co možná nejmíň elektřiny, přemýšlejte jak z ní vytěžit co nejvíc.
EC
taky by pomohlo zbytecne neplytvat, nakoupit usporky do lustru, kdo ma bojler tak setrit s teplou vodou.vypinat spotrebice, a nedat je jen do "spaciho" modu. Tohle je beh na dlouhou trat, mozna by se tam dala zapsat i dobre provedena elektroinstalace z medenych vodicu aby byly co nejmensi ztraty:D
Hanizek
Elektronický předřadník taky něco ušetří.
AHM4D
dobře zregulovanou ventilací jde vytápět, samo přímo úměrně použité watáži..
rastajohn
cerpadlo u aera nemusi jet nonstop...
Nejsem elektrikář, takže mne berte s rezervou... Snížím celkovou spotřebu, když budu chladit minivětrákem tlumivku?
rastajohn
No podle mne snizis spotrebu predradniku minimalne pac v nem bude mensi odpor, ale oproti spotrebe za chlazeni to za to nestoji. Spotrebu cili naopak zvysis.
Pantagruel
spise nez aktivni vetrak by vice pomohl pasivni hlinikovy blok chladice;) a odpada dalsi spotreba na vetraku:D
rastajohn: no a nebudeme-li brát v úvahu spotřebu, dokáže vůbec uchladit PC větrák tlumivku?Máš zkušenosti, jestli to má vůbec nějaký efekt?

Kus hoven:to taky nezní špatně, na netu jsem už něco našel.
rastajohn
ty ja bych se na to vys... a venoval bych kutilsky um necemu jinemu :). Ta koruna rocne za to nestoji :). Ta tlumivka beztak tak debilne zapouzdrena ze ji stejne neuchladis...
EricCartman
Hlavně to žádnou elektriku neušetří... možná spálíš navíc 0,05% vodič v tlumivce při nižší teplotě má vyšší odpor, měď má zápornej tep.koef.
ale zase zlepšíš životnoust protože izloace na vinutí bude odcházet pomaleji. tipuju tak z 15 na 20let :D
EricCartman
:D
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od EricCartman
měď má zápornej tep.koef.

Nemá. Příkladem mohou být tzv. hypervodiče. Jsou to vlastně měděné trubky, ve kterých teče tekutý dusík - čím nižší teplota, tím nižšší odpor. Záporný teplotní koeficient mají tuším pouze polovodiče.

Chladit tlumivku nemá smysl. Na její provoz to nebude mít vliv.
ezekiel
a co takhle využít světlo k pohonu větráku přes fotovoltaický článek? nebyl by pak třeba napojenej na síť. Je to malá úspora , ale lepší jak pasivní chladič, bo ne?
Ent
citace:
Původní příspěvek od ezekiel
a co takhle využít světlo k pohonu větráku přes fotovoltaický článek? nebyl by pak třeba napojenej na síť. Je to malá úspora , ale lepší jak pasivní chladič, bo ne?


Ještě bych skusil rotoped, kterej bude přetáčet as. motor a tím dodávat do sítě, hodiny se ti nebudou točit tolik, nebo ne tak rychle ne-li obraceně.

Konec ironie, na ten fotočlánek se vyser a na cely chlazeni taktéž. Jediný co by mělo smysl je ten pasiv z hliníku, ale bude to mít vliv pouze na životnost.
)
hafk
ezekiel
jj
lapaj
ja odporúčam namiesto magnetického predradníka elektronický. ten čo mám ja dokáže aj z 250W ťahať o 40% menej elektriky než magnetická klasika. je to investícia tak 3X toľko ako za magnetiku, ale oplatí sa. pričom výkon si prepínam sám manuálne - alebo sa o to stará elektronika... PM
stejne se pri growingu moc setrit neda, vsechno zere jak svina. s tim se musi pocitat. staci kupovat kvalitni vyrobky a ne thaishity. nebo udelat solarni pole :D
lapaj
ušetriť sa dá a to tak, že skrátka to čo kolko má žrať tolko aj dostane a nie to prekrmovať a vyrábať tak zbytočné teplo. do solárneho poľa treba napchať aj 15 až 20 klacků, aby to malo nejaký efekt

zcela jednoduše, elektromagnetický predradník žere elektriku aj sám pre seba, tým že sa zahrieva v ňom dochádza k elektrickým stratám - elektrika sa premení na teplo. predradník čo sa mi dostal na testovanie je full elektronický s mikročipom, ktorý dokáže 250W žhaviť na výkon 150W - samozrejme aj svetelný tok predpokladám zodpovedá tejto hodnote. samozrejme pôvodne je nastavený na full 250W, pri tomto nastavení sa zo siete ťahá 260W, čo je oproti elektromagnetike so spotrebou v špičke aj 330W úspora jak sviňa. návratnosť oproti investícii do eleltromagnetického gib-U alebo iných je tak 1,5 až 2 roky. radšej zaplatiť o niečo viac a počkať si na nižší účet za elektriku ako zaplatiť teraz málo a potom sa čudovať koľko treba doplatiť...
lapaj
v prípade HPS alebo MeTLY musím zdôrazniť fakt, že pri danom výkone sa premieňa od 130 lm/W Osram svoje výbojky kategorizuje do spotrebnej skupiny A - top. na ilustráciu obyčajná žiarovka je až na spodku tejto priečky. kompaktné žiarivky sú oproti nim len malí lapaji niekde do tajnej komôrky kde to nesmie veľa topiť alebo ako kvalitné osvetlenie "detskej izby" s hustotou svetelného toku pri 200w tak 15000 lm.

súhlasím s názorom, že sa oplatí kupovať kvalitu. dôležité je nakupovať s otvorenými očami. dávam tip, ja som môj "MagiC PwR bOx" vymastil za 2/3 ceny Lumatek predradníku...
lapaj
citace:
Původní příspěvek od Hanizek
Elektronický předřadník taky něco ušetří.


to něco vychádzí zhruba na 70W
lapaj
citace:
Původní příspěvek od Pantagruel
Nejsem elektrikář, takže mne berte s rezervou... Snížím celkovou spotřebu, když budu chladit minivětrákem tlumivku?


môžeš tam dať hliníkove pasivy aj pc větrák, nepomůže to jak čekáš, ta teplota by musela klesnout vlyvem aktivního chlazení aspoň o 20 stupňů = šup s ní do mrazáku :D (nezkošet, vyhoříš!!!!)
Hanizek
EricCartman: Proč bych měl být mimo? Vždyť jsi zopakoval, co jsem řekl.
lapaj
dobre, a tak lapaj je mimo? kurXa elektromagnetika či už je to pri žiarivkách alebo sodíkoch - prípadne metale tak čo....to na už naozaj podľa vás nedá ušetriť? a ja hovorím, že to ide...sodík je energetická trieda A - množstvo energie premenenej na svetlo je oproti kompatnej žiarivke 2x viac a to je vraj kompaktná žiarivka pokročilá technológia - obyčajné XXvno


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma