Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Plíce vs kuřák, rakovina - Klikni zde pro originální téma
Inspiroval jsem se odkazem Kuřákova plíce od Hanyz.

Věřím, že pro mnohé nechutné, ale taková už realita bývá. Ať si z toho každý vezme to svý.


Rakovina plic

Nádor vzniká neorganizovanou proliferací (růstem) buněk, jejímž základem je mutace DNA (změna genetické informace). Tuto mutaci mohou způsobit faktory biologické (některé viry), chemické (mutageny, karcinogeny), fyzikální (záření) nebo hormonální.


Rozdělení nádorů podle chování

Nepravé nádory – útvary, které svým vzhledem nádory připomínají, ale vznikly jiným způsobem než abnormálním dělením buněk, např. nahromaděním tekutiny (cysty).

Pravé nádory
benigní – nezhoubné – ohraničené od ostatní tkáně, nešíří se do okolí. Recidivují (po léčbě se znovu objeví) vzácně.

maligní – prorůstají do okolí a jsou schopny se hematogenně (krví), lymfogenně (lymfatickými cestami) nebo přímým šířením rozsévat do ostatních částí těla a zakládat tam metastázy. Vzniku maligního onemocnění mohou předcházet změny, které jsou označovány jako prekancerózy. Jedná se sice o abnormální buněčnou aktivitu, ta ale ještě nemá nádorový charakter. Vývoj v maligní nádor trvá obvykle řadu let.

Nejčastějším nádorem plic je bronchogenní karcinom. Téměř jedinou příčinou jeho vzniku je kouření. Je velmi zhoubný, dlouhou dobu se nijak neprojevuje, a proto bývá odhalen až v pozdních stádiích. Z lékařského hlediska se dělí na malobuněčný a nemalobuněčný.

Malobuněčný karcinom je typický svým rychlým růstem a brzkým zakládáním metastáz. Mezi malobuněčným a nemalobuněčným bronchogenním karcinomem je kromě rozdílů v agresivitě a projevech také rozdíl ve způsobu a možnostech léčby. Nemalobuněčné karcinomy jsou více operabilní.

Plíce jsou také nejčastějším orgánem, ve kterém se vyskytují metastázy zhoubných nádorů jiných orgánů.


Projevy primárního nádoru

Nádory plic jsou obvykle v raných stadiích bezpříznakové. Spolu s jejich růstem se začínají objevovat příznaky. Projevují se také podle toho, o jaký typ nádoru se jedná.

Nejčastějším příznakem rakoviny plic je kašel. Protože rakovina plic velmi často postihuje lidi s chronickou bronchitidou, při níž je kašel samozřejmostí, rozhodujícím údajem je změna charakteru kašle. Může být více dráždivý, záchvatovitý, může se změnit množství a charakter vykašlávaného sputa (hlen).

Dalším průvodním znakem je tzv. hemoptýza (vykašlávání krve pocházející z průdušek nebo plic). Ne každá vykašlávaná krev je však příznakem rakoviny plic. Nejčastěji je způsobena infekcí dolních cest dýchacích. Charakteristické, i když ne příliš časté, je vykašlávání sputa vzhledu malinového želé.

Obvyklým projevem je chrapot. Je způsoben postižením nervu (nervus laryngeus recurrens).

Příznakem již pokročilejšího onemocnění je dušnost, nechutenství (relativně často odpor k masu) a úbytek hmotnosti více než 5 % váhy během 3 měsíců bez dietních opatření.

Rostoucí nádor se dále projevuje bolestí na hrudi. V závislosti na typu nádoru má různé příčiny a různý charakter. Prorůstání nádoru do hrudní stěny se projevuje tupou přetrvávající bolestí, bolest při dýchání, která se zhoršuje při kašli a hlubším nádechu, značí zasažení pohrudnice, trvalé, kruté bolesti ukazují na zasažení nervů. Nádor na periferii může způsobovat bolest pod lopatkou.

Dušností, kašlem a bolestí na hrudníku se projevuje také pleurální výpotek (tekutina nahromaděná v pohrudničním prostoru). Provází však i jiné nádory (prsu, žaludku), srdeční selhání nebo plicní embolii.

U některých typů nádorů se může objevit tzv. Pancoastův syndrom. Jedná se o soubor příznaků zahrnujících bolesti ramene a paže, atrofii svalů ruky a slabost. Objevuje se ještě před kašlem, hemoptýzou a dušností u periferně lokalizovaných nádorů. Může však být také způsoben infekcí. V souvislosti s tímto syndromem může dojít k stejnostrannému poklesu očního víčka – tzv. Hornerův syndrom.

Rostoucí nádor může začít utlačovat cévní stěnu horní duté žíly a tím bránit dostatečnému průtoku krve do pravé síně srdeční. Pak se otokem obličeje a paže, kašlem a záchvatovitou, zpravidla noční, dušností projeví tzv. syndrom horní duté žíly. Způsobuje také bolest hlavy, dysfagii (porucha polykání) nebo synkopu (náhlá a krátkodobá ztráta vědomí).
Vyšetřovací metody

Vyšetřovacími metodami se určuje typ nádoru, jeho lokalizace, vztah k okolním strukturám, rozsah postižení regionálních lymfatických uzlin, výskyt metastáz a jejich lokalizace.
Anamnéza

Jedná se o důkladné zhodnocení rizikových faktorů prostřednictvím rozhovoru mezi lékařem a pacientem. Lékař zjišťuje, zda není nemocný vystaven rizikovým faktorům v práci (ionizující záření v uranových dolech, chemické karcinogeny apod.), potřebuje údaj o výskytu nádorového onemocnění v rodině a zaznamená si prodělaná onemocnění, hlavně plicní choroby. Nejdůležitějším údajem je to, zda je pacient kuřák či nekuřák.

Skiagram hrudníku

Skiagram hrudníku je rentgenový snímek hrudníku z předozadní i boční projekce. U nejasných nálezů je indikováno CT vyšetření.

Počítačová tomografie hrudníku (CT – computed tomography)

CT je určitým druhem rentgenového vyšetření. Pomocí počítače se pak data zpracovávají a poskytují lékařům podrobné informace o vnitřních orgánech. S pomocí CT lze posoudit i postižení regionálních lymfatických uzlin. Tento údaj je důležitý při rozhodování o léčebném postupu. Velikost uzlin do 1 cm se obvykle považuje za negativní nález. V případě nejasného nálezu je indikována mediastinoskopie.
Mediastinoskopie

Provádí se v celkové anestézii. Přístupem nad hrudní kostí je možno pozorovat postižení mediastinálních uzlin a případně odebrat vzorek na histologické vyšetření.
Cytologická a histologická vyšetření

Jedná se o vyšetření, s pomocí kterých se ze vzorků tkáně určuje mikrobiologická podstata nádoru. Pro vyšetření je postačující minimální vzorek tkáně, který se získává punkční jehlou (punkce lymfatických uzlin, pleurálního výpotku atd.) nebo stěrem speciálním kartáčkem při bronchoskopii.

Magnetická rezonance

Ačkoli má magnetická rezonance vyšší specifitu i spolehlivost než CT, toto vyšetření je časově náročnější a dražší, a nepřináší oproti CT žádné zásadní informace. Standardně se proto nepoužívá.

Pozitronová emisní tomografie

Tato zobrazovací metoda využívá k vizualizaci radionuklidy, které se akumulují více ve tkáních nádorových než zdravých. V posouzení postižení uzlin jsou přesnější než CT. Standardně se toto vyšetření nepoužívá, protože je velmi drahé a v České republice nedostupné (v celé ČR je pouze 1 přístroj).

Bronchoskopie

Bronchoskopie je základní vyšetřovací metodou u každého pacienta s podezřením na rakovinu plic. V lokální anestézii se pomocí speciálního zobrazovacího přístroje (bronchoskopu) zkoumá rozsah nádoru. Umožňuje získat materiál na cytologické a histologické
vyšetření.

Tzv. fluorescenční bronchoskopie využívá rozdíl ve fluorescenci nepravých, benigních a maligních nádorů. Určitá aplikovaná fotosenzitivní látka se specificky hromadí v nádorovém ložisku.

Přes bronchoskop je také možné provést endobronchiální ultrazvuk. Je vhodný pro posuzování hloubky nádorové infiltrace a postižení lymfatických uzlin, které nejsou patrné na rentgenovém snímku.

Torakoskopie

Jedná se miniinvazivní operační metodu, při které se 1cm vpichy v oblasti mezižebří zavádí přístroje, kterými je možno prohlédnout si plíce a pleurální dutinu. Umožňuje také odběr materiálu na histologické vyšetření.

Oproti torakotomii (operační metoda, při níž je hrudník rozříznut v oblasti hrudní kosti) je torakoskopie šetrnější, méně bolestivější, má lepší kosmetický efekt a vyžaduje kratší hospitalizaci. Její nevýhodou je nemožnost palpačního vyšetření plíce (pohmatem) a mohou tak uniknout hlouběji uložená ložiska.

Transparietální punkční biopsie plic

Jedná se o odběr materiálu na cytologické vyšetření vpichem skrz hrudní stěnu tenkou jehlou nebo hrubší jehlou na histologické vyšetření. Využívá se spíše při diagnostice periferně uložených nádorů.


Léčba

Při terapii nádorů se rozlišují tzv. léčebné záměry, které jsou určeny typem a pokročilostí nádoru a celkovým stavem nemocného.

Kurativní záměr – cílem léčby je nemocného vyléčit. Ve většině případů se za kritérium úspěšnosti považuje přežití bez návratu choroby po dobu 5 let.

Paliativní záměr – cílem této léčby je zbavit nemocného projevů nádoru nebo zpomalit růst nádoru.

Symptomatický záměr – týká se nemocných, kteří nemají naději na uzdravení ani na zástavu postupu onemocnění. Cílem této léčby je snaha o udržení kvality pacientova života. Je zaměřena převážně na tišení bolestí.


Chirurgická léčba

Pacienti jsou po léčbě dále sledováni, aby byl včas zachycen případný návrat choroby.

Platí, že největší naději na vyléčení má pacient s nádorem, který lze chirurgicky odstranit.

Pro plánovanou operaci je nutné znát rozsah nádoru (tzv. staging), zda je vůbec možno jej odstranit (tzv. resektabilita). Pacient musí projít předoperačními vyšetřeními, aby bylo možno zvážit a minimalizovat rizika spojená s operací (tzv. operabilita).

Součástí předoperačního vyšetření je vyšetření plicních funkcí:
Spirometrie – měření ventilační funkce plic. Poskytuje informace o základních dechových objemech. Poukazuje na stupeň postižení funkce plic a informuje tak o přípustném rozsahu odstranění části plic.

Difúzní kapacita plic – měření objemu plynu, který přestoupí z plicních sklípků do krve za časovou jednotku.

Spiroergometrie – vyšetření, při kterém se během zátěže monitoruje spotřeba O2, produkce CO2, vydaný pracovní výkon a EKG.

Scintigrafie plic – radioizotopové vyšetření, kterým se zjišťuje informace o distribuci ventilace (která část plic je funkční a která ne).

Krevní plyny – doplňkové vyšetření obsahu O2 a CO2 v arteriální krvi.

Před plánovanou operací je nutné alespoň 2 týdny vůbec nekouřit. Součástí předoperační přípravy je také rehabilitace s nácvikem dechových cvičení a správného odkašlávání. Pokud je to nutné, jsou pacientovi podávány léky, které mu odkašlávání usnadňují, popř. tvorbu hlenu snižují.

Pro chirurgické odstranění nádoru se používá několik typů plicních operací v závislosti na velikosti plicního nádoru. Každý člověk má 2 plíce, pravá se skládá ze 3 laloků (lalok = lobus), levá ze 2 laloků. Každý lalok je ještě rozdělen na segmenty. Operace jsou nazvány podle toho, která část plíce je odstraněna:

Pneumonektomie – odstranění plíce.

Lobektomie – odstranění laloku plíce.

Segmentektomie – odstranění segmentu laloku.
Radioterapie

Radioterapie je léčba ionizujícím zářením. Energie záření se předává do nádoru a nádor je tím poškozován. Předpokladem pro tuto léčbu je to, že nádorové buňky jsou k poškození zářením citlivější než buňky zdravé. Používá se nejčastěji v kombinaci s chirurgickou léčbou.

Celková aplikovaná dávka záření je dána velikostí nádoru a je omezena tolerancí okolních zdravých tkání. Podává se frakcionovaně (celková dávka je rozdělena do několika menších a je aplikována v průběhu několika dnů). Záření se aplikuje do tzv. cíleného objemu (do místa nádoru), proto je důležité co nejpřesněji určit lokalizaci a rozsah nádoru.

I radioterapie má své nežádoucí účinky. Vyplývají z přímého poškození zdravých orgánů a tkání ozářením. Nejčastěji se objeví během ozařování nebo do 3 měsíců po jeho skončení. Tzv. postradiační syndrom se projevuje např. únavou a nechutí k jídlu. Jako prevence před jeho vznikem působí dostatek odpočinku, pobyt na čerstvém vzduchu a konzumace zdravé a vyvážené stravy v pravidelných malých dávkách.

Kůže může zareagovat na ozařování zčervenáním, může svědit, mokvat nebo se olupovat. Zmírnit dráždění se dá nošením volných prodyšných oděvů. Po radioterapii není vhodné vystavovat pokožku slunečnímu záření, omývat ji vysušujícím mýdlem nebo ji při utírání dřít.

Je možno na postiženou kůži aplikovat masti s kortikoidy a zásypy. V místě radiace dochází k vypadávání vlasů či chlupů a snižuje se činnost mazových a potních žláz. Na svědomí může mít také bolest hlavy, únavu, ospalost a nevolnost. Tyto příznaky jsou způsobeny zvýšením nitrolebního tlaku. Odstraňují se farmakologicky. Poškození jícnu se projevuje bolestivým a obtížným polykáním.

Bolest zmírní analgetika (léky proti bolesti) anebo polykací směs obsahující anestetika (znecitlivující látky). V neposlední řadě může radioterapie způsobit útlum produkce kostní dřeně a tzv. akutní radiační pneumotitidu, která se pozná podle suchého dráždivého kašle, dušnosti a bolesti na hrudi. Léčí se kortikoidy a klidem.

Pozdním následkem (projevuje se až po 3 měsících po ukončení terapie) ozáření plic je zmnožení plicního vaziva, tzv. fibróza, která je provázena dušností.

Existují dva základní typy radioterapie. Teleterapie, zevní radioterapie, při níž je zdroj záření umístěn mimo pacienta, ozařuje se tedy z vnějšku a z dálky. Při brachyterapii, vnitřní radioterapii, je zdroj záření umístěn přímo do oblasti nádoru, kde se tak koncentruje vysoká dávka záření.


Další terapie

Jedná se o léčbu vysokými dávkami cytostatik. Cytostatika jsou pro buňky toxické látky, přičemž platí, že nádorové buňky jsou na toxické poškození citlivější než buňky nádorem nepoškozené.

Používá se v kombinaci s radioterapií a chirurgickou léčbou.

K nežádoucím účinkům patří poruchy krvetvorby (anémie, krvácivé komplikace, poruchy srážlivosti krve), postižení zažívacího traktu (zánět dutiny ústní, zánět jícnu, nevolnost, zvracení, průjem, křečové stavy).

Způsobuje vypadávání vlasů a únavu. Může dojít také k poškození srdce.
Endobronchiální léčba

Cílem této léčby je obnovit průchodnost dýchacích cest, které mohou být nádorem zúžené.

Dělá se s použitím laseru, elektrokauterizace (upálení nádoru proudem), kryoterapie (zmrazení), fotodynamické terapie (destrukce nádoru ozářením UVA nebo viditelným světlem) nebo zavedením endobronchiálních protéz, tzv. stentů.
Podpůrná terapie

Tato léčba hraje důležitou roli v péči o psychiku pacienta. Zaměřuje se na odstraňování průvodních symptomů a komplikací nemoci. Jde především o zmírňování bolesti, o dohled na dostatečnou výživu pacienta a o psychoterapii.


Rizikové faktory

Nejrizikovějším faktorem pro vznik rakoviny plic je kouření. Riziko mnohonásobně stoupá po vykouření 150 000. cigarety.

Důležitý je také druh kuřiva, obsah karcinogenních látek, cigaretový filtr. Méně nebezpečné jsou dýmky a doutníky.

Svou roli hraje počet vykouřených cigaret za den a celková doba kouření, což souvisí s věkem začátku kouření.

Nebezpečí číhá i na pasivní kuřáky.

Rakovina plic souvisí také s působením kancerogenních vlivů radioaktivních látek, ionizujícího záření, azbestu, arzénu, vinylchloridu apod.

Negativní vliv má extrémně znečištěné ovzduší, nevhodné složení potravy, prodělaná zánětlivá a fibrotická plicní onemocnění a rodinný výskyt rakoviny plic.


Prevence

Primární prevence je zaměřená na zabránění vzniku onemocnění, vyhýbání se výše zmíněných rizikových faktorů. Nejideálnější je kouřit vůbec nezačít, ale už i pětiletá abstinence riziko rakoviny plic snižuje.

Nikdy se však nevyrovná nekuřákům. Pokud je úplná abstinence „nemožná“, je lepší snížit denní množství vykouřených cigaret, kouřit cigarety s nízkým obsahem dehtu. Ve snižování počtu cigaret může pomoci návod jak přestat kouřit.

Nepřipustit pasivní kouření a vyvarovat se profesionálních rizik. Dbát na důsledné doléčení onemocnění dýchacího ústrojí. Nemalou roli hraje zdravá strava, dostatek tekutin a pravidelný pohyb.

Tzv. retinoidy dohlížejí na normální průběh buněčného růstu a diferenciace, antioxidanty zpomalují nádorovou přeměnu.

Sekundární prevence je zaměřená na včasný záchyt onemocnění ve stádiu, které je léčitelné a mnohdy i vyléčitelné. Základem je tedy aktivní vyhledávání nádorových onemocnění, nejlépe plošně v celé populaci, tzv. screening. V České republice se screening rakoviny plic prozatím neprovádí.

Terciární prevence předchází poškozením vzniklých v důsledku onemocnění nebo terapie. V onkologii to znamená následné sledování pacientů po terapii s cílem včasného záchytu případného navrácení choroby.


zdroj: http://rakovinaplic.cz
Mr.MEN
Nekuřte děcka, hulte cannabis. Ještě se nepotvrdil jediný případ kdy jen kuřák cannabisu dostal rakovinu plic nebo něco podobného.
Zkušenosti bratra hulí už asi teď 10let. Byl dýchat na plicní a nadýchal nadprůměr, asi má velké plíce. :D

Já nepiji alkohol ani nekouřím a je mi fajn. :D
_Chronic_SVK_
citace:
Původní příspěvek od Mr.MEN
Nekuřte děcka, hulte cannabis. Ještě se nepotvrdil jediný případ kdy jen kuřák cannabisu dostal rakovinu plic nebo něco podobného.
Zkušenosti bratra hulí už asi teď 10let. Byl dýchat na plicní a nadýchal nadprůměr, asi má velké plíce. :D

Já nepiji alkohol ani nekouřím a je mi fajn. :D

O tom plucnom je to aj pravda kamosov stryko vraj mal tiez nadpriemer a tiez daval len cannabis!
A co sa tyka cigariet chcem prestat od noveho roku ked sa podari dufam ze hej lebo viac ako 10 denne nedam
mark330
Aj ja chcem prestat od noveho roku fajcim uz ale 4 roky priblizne 10 cigariet denne a ide to dost do penazi aj do zdravia cize od noveho roku stim seknem a uvidime kolko mi to vidrzi keby zas zacnem tak napisem
Celller
Jo, precevzeti nekourit je hezky, sem zvedavy, kolik z vas to vydrzi, uz vidim ty natazeny protivny ksichty par dni bez cigara:) Nekourim ctyri mesice, obcas dost hulim, ale cigaro si nedam, a ani nemam chut a to sem kouril normalne krabicku denne i vic, asi to chce odstranit prave ten blok v hlave, a hlavne si uvedomit, ze cigara sou uplne zbytecny. Za penize co zbydou z cigaretek si koupite v klidu dalsi obed.
Flop
Jo tak přesně kvůli tomuhle mě štvou kámoši, který neuznávaj čistý špeky a když před nima začnu motat čistý tak začnou mít kecy že to je hnus a že to přeci nebude hořet. :rolleyes:
Většina jsou to samozřejmě kuřáci, ale už jsem potkal i týpka kterej do mě hučel jak nesnáší cíga a vůbec a pak umotal špeka se 70% tabáku.
Maskach
Já nekouřím pres rok, a budu tet hulit patym rokem. Cigarety mi prijdou naprosto zbytecné, proto sem prestal, nedám si ani vyjimecne, a ani nemam chut, spis naopak, ta chut cigaret me odpuzuje, díky, ne! Zustanu pouze u cannabis, tam si aspon vychutnam chut, a uziju stavek :) btw. Do speku si cigaro davam, teda, ne uplne do kazdyho modelu, ale vetsinou jo, ..
exup
Je to hnus,sám sem kuřák nedávno sem přestal na dva měsíce a zas kouřim....jestli ty fotky odradí aspoň jednoho kuřáka tak si můžeš zatleskat...
Apartman
citace:
Původní příspěvek od mopslik
kouřil jsem 8 let, z toho poslední rok krábu denně.. přestal jsem ze dne na den.. za 162 dní to budou 3 roky ;)


tak to gratuluju

Já kouřím cca 9let, hlavně v hospoďe, v práci ani moc ne, doma už vůbec, ale když se v práci sejde banda známejch a všichni čadí každejch třičtvrťě hodky cígo, tak je těžký nedat si taky. :smoker:

Poslední dobou mi chutnaj cigára z měkkejch krabiček-přijdou mi takový proschlejší. A zpozoroval jsem, že poslední cca 3roky přidávaj do tabáku různý chemky aby právě vydržel déle vlhký-a to chutná dost chemicky, kysele, odpuzuje mě to(a sylyšel jsem, že to ještě zvyšuje riziko vzniku rakoviny apod.), tak jsem přešel na poloviční Javanese a balim si jen když mám opravdu chuť-vytáhnout z krabičky umí každej.:jumper:

Vlastně si kupujem smrt ještě horší, než kdykoli dřív, ještě nám to napíšou velkým písmem, že nás zabíjejí a my to dobrovolně přijímáme a kupujem.

Když jsem nemocný, tak přestanu třeba na 14dní ale pak se k tomu blbec vždy nějak vrátím.:rolleyes::(

,,Každej, kdo kouří by zasloužil facku." :)
londýnská černoška při ankeťe na ulici v jednom tv dokumentu.

Ale do 4 cigaret denně to berou doktoři ještě jako zdravý životní styl.
Nedávno byl v novinách článek o nějaký 90 nebo 100letý paní, která kouřila 50 let a je zdráva, ale přiznala, že si dá už jenom jedno po večeři a už jí cigarety nechutnají a hodlá přestat.
Mr.MEN
Co jsem slyšel za výmluvu že kouří je "že neví co z rukama tak kouří".
Při tom sem se zasmál a povídám "nevím co z žílami tak si budu něco píchat".

Nejhorší je že skoro všechny co znám tak kouří co to kua je za trend. Se mi s nima ani nikam nechce protože být pasivní kuřák mě strašně se-e.

Nejlepší by bylo to zakázat ale to se kua nikdy nestane :( :( :( . Už vidím všechny mí kamarády pomalu umírat. :( Svinstvo jedno radioaktivní.
Mam to podobny.uz ani moc nechodim do hospod a kdyz mam chut zakalit,tak zvu lidi k sobe,nebo se necham pozvat na navstevu,ale hospodam se vyhybam.
citace:
Původní příspěvek od Mr.MEN
Co jsem slyšel za výmluvu že kouří je "že neví co z rukama tak kouří".
Při tom sem se zasmál a povídám "nevím co z žílami tak si budu něco píchat".

Nejhorší je že skoro všechny co znám tak kouří co to kua je za trend. Se mi s nima ani nikam nechce protože být pasivní kuřák mě strašně se-e.

Nejlepší by bylo to zakázat ale to se kua nikdy nestane :( :( :( . Už vidím všechny mí kamarády pomalu umírat. :( Svinstvo jedno radioaktivní.


Tento názor chápu, pokud jsi nekuřák, jak jsi psal ;) Bohužel, kdyby jsi někdy pocítil tu sílu závislosti na nikotinu a cigaretě celkově, tak něco takového nenapíšeš.

Já ze zdravotních důvodů nehulím třetím měsícem (ty řeči o tom, že canabis s plícemi nic nedělá, mě prosím necpěte), přestat úplně kouřit je pro mě předsevzetí letošního roku, jelikož jsem na sobě začal pociťovat vysokou míru závislosti. Abych si mohl dokázat, že mám určitou vůli, nechávám si na pc stát krabičku Máček a motivací pro mě je si prostě nezapálit :) Snad to vydržím, jestli to bude neúsnosné, tak je daruji některému z kamarádů, co si dobrovolně ničí zdraví dál ....
To Denyg:

to, že tráva s plícema nic nedělá je až moc relativní pojem. Většině uživatelů dělá a dělá skoro to samé co tabák.

Podíval jsem se na to z jiného úhlu pohledu. 90% lidí, které znám kouří krabičku Startek denně. To je 365x61 . . . tedy 22265Kč ročně . . . .

Existuje jediný způsob jak do plic dostat THC bezpečně a to je vaporizace (i když jeden nikdy neví). A i když ten nejdražší vapík co znám s TOP Luxusní výbavou vyjde na 13.000Kč (pokud je ještě něco lepšího nechť mě někdo opraví, já mám na mysli Volcano digit.), tak by na něj většina mých známích, na místo cigaret, dokázala ušetřit za 214 dní, což je lehce přes 7 měsíců. A to nemluvím o tom, že by jim spíš vyhovovalo něco mobilního, nejlépe nějaký iolite/i-inhale, který stojí třetinu . . . . .
PS: a to nemluvím o rozdílu účinnosti kouření vs. vaporizace a s tím ušetřený materiál/peníze za něj. Vlastně s vapíkem by běžnému spotřebiteli stačila 1 sklizeň do roka. Nějakých 200g . . . 0,55g/den. A představy, že vaporuju 0,55g denně se děsím :-D
Mr.MEN
To Jesterator:
Ano máš pravdu kouř sám osobě má prostě vlastnosti kuře jako všechen kouř. Ale kouř sám osobě nezpůsobuje rakovinu nebo bronchitidu. To jsou další ty látky co byly do té rostliny vpraveny za růstu jako hnojivo.
Těžké kovy, radioaktivní hnojky atd. protože po nich to prostě roste lépe:D.
Výrobci cigaret serou na to jak vypěstuješ nebo zpracuješ tabák to je jim šuma fuk. Oni ho potřebují narvat do krabiček a prodat.
Naserou tam tolik sraček aby to aspoň závislákům chutnalo (například do Marlboro se přidává čpavek jen proto aby se nikotin lépe vstřebával)
Proto z toho můžeš mít tolik zdravotních problémů a konečnou stanicí je nejbolestivější rakovina a to je rakovina plic.

To je jediný rozdíl v Cannabisovém kouři a kouři z tabáku. Pokud si vypěstuješ cannabis doma a víš co si do něj dával tak máš jistotu že nebudeš nikdy kouřit svinstva a chemické sračky.
A tak z toho nebudeš mít takové problémů jako kuřák tabáku a to je prostě fakt.


Zajímavé je že můj otec dělá vedoucího ve velkoobchodě z cigaretama. :D Tak že o tom vím víc než kdokoliv. Taky mají tržby 500tis. za den. Velmi dobrý obchod. Ale blbé je že na tom nikdo nevydělává jen ty společnosti co je vyrábí a stát. :D

Sem viděl jeden dokumet tam byl myslím někdo z Philip Morris ten co je hodně nahoře. A ten řekl cituji "My sami tohle svinstvo nekouříme. Kouření vyhrazujeme mladejm, blbejm, černejm a chudejm".
No tak k tomu není co dodat :-D . . . ."mladejm, blbejm, černejm a chudejm" :-) Tomu říkám rachot lebek :-D

No víš jak, měl jsem spíš v pácu onu oblíbenou výmluvu:" Si se asi po**al, budu utrácet takový love za vaporizer. No, ale víš jako líbil by se mi, ale ty prachy . . . .". No a pak za rok prohulí 23 tyček ve Stařenách . . . Používat tu kuličku co máme mezi ušima by většině lidí na téhle kamenné kuličce výrazně ulehčilo život . . . .
Jesterator: Tvoje myšlení se mi sice zamlouvá, ale stejně si myslím, že je lepší šetřit zdraví jako celek, nikoliv jak ušetřit na tom, jak si ho míň kurvit :)
Hele, mě na druhou stranu nevadí bejt zmaštěnej jak cibule na guláš, ale taky mi nevadí, když mě do stavu jako z 0,3 ze špeka rozbije 0,1 z vapíku :-D A ještě je to prakticky neškodný. Prostě to, že někdo rád jezdí divoce a rychle ještě neznamená, že se nepřipoutá ne? Člověk může přírodu využít na různý věci, který ho bavěj, ale proč se při tom zabíjet?
Koukám, že téma se zvrhlo někam úplně jinam :) Ale nevadí, i každá méně předmětná věc není na škodu.

Co bych dodal ke kouření - alá papírky, voda, šlukovky a samotný materiál. Kouření čehokoliv, asi nebude tím pravým pro tělo přínosným. Nemůžu zde rozebírat co se pří hoření do těla dostává, nejsem žádná farmaceutická krysa ani laboratorní myš :D ale jedno vim velice dobře. O škodlivosti si můžeme najít spoustu informací, v každým médiu je toho spousta. Už jen zprávy kolik lidí ročně zemře. To jsou dle mého čísla vypovídající úplně za vše. Můžeme se zde dlouze dohadovat, že cigarety jsou horší než ganja a opačně. Ale pravdy stejně nikdy nedojdeme. Podle mě je vaporizace nejlepším nástrojem jak pro obyčejného konzumenta, tak i pro lidi jež konopí využívají k léčebným účelům. V rostlinách se vyskytuji oleje, esence a silice, které v každé bylině mají jiný bod varu. Pří nastavené teplotě se vaří a tím vypařují. Tudíž inhalujeme pouze čístě látky které působí blahodárně na lidský organismus.
No . . . :-D Však na tom se přece shodneme :-D
myslim, ze nei tak tezke prestat, ja kouril asi 5 let, zezacatku min, ale posledni 2 roky jsem hulil krabicku denne a kdyz jsem byl kalit tak jeste druhou v hospode...
jednou jsem jel s pritelkyni autem a v radiu rikaj ze je dnes den bez tabaku. My samozrejme oba v hube cigaro, tak jsme si rekli, ze kdyz jsme to nevedeli, tak si udelame den bez tabaku druhy den. Den potom jsme si opravdu nezapalili a od ty doby jsme si ani jeden nedali cigaro :) ze dne na den, nechybi mi to vubec, mozna v hospode obcas trochu zaslintam, ale da se to vydrzet, nebo si dam sklo :)
ale zacal mi silene vadit smrad z cigaret, jak na zastavce, v hospode nebo i kdyz nekdo kouri a pak je to z nej citit, je mi na bliti i z toho, ze jsme taky takhle musel smrdet :(
samozrejme obcas se nevyhnu spicku s tabakem, ale radsi si dam cisty bongo (Zoom Killer AK 47 :D ) sklicko a az si usetrim nejakej peniz rad si koupim vapik :)
tot ma zkusenost :)
Pflusik
Babička kouří, děda kouří, máma, táta, brácha, ségra, bratranci, sestřenice atd atd... nevim nevim, připadá mi, že k tomu mám tak trochu dispozice :D
Hlava
citace:
Původní příspěvek od Pflusik
Babička kouří, děda kouří, máma, táta, brácha, ségra, bratranci, sestřenice atd atd... nevim nevim, připadá mi, že k tomu mám tak trochu dispozice :D


Jo , máš , od malička to vídíš uplně všude (rodiče , prarodiče) tak ti to připadá uplně normální pokračuješ v tradici , kdyby jsi to neviděl u rodičů tak když ti kamarád nabidl tvoji prvni cigaretu , odmítl bys , takhle sis ji vzal , "však co kouřej všichni" nepřipadá ti to divné že kouříš a všichni kolem tebe , proste pro tebe normal .

Je to tak . čau Hlava
_Chronic_SVK_
citace:
Původní příspěvek od _Chronic_SVK_

O tom plucnom je to aj pravda kamosov stryko vraj mal tiez nadpriemer a tiez daval len cannabis!
A co sa tyka cigariet chcem prestat od noveho roku ked sa podari dufam ze hej lebo viac ako 10 denne nedam
Leda prd kurim doteraz :/ :D
Mr.Nobody
Tohleto forum si dávám nahoru do záložek , třeba mě to aspoň pomůže v omezování cígování :)
Je to fakt ku*dovina , začínám to dost cítím po 6ti letech vyhulování (cca 10 denně).

Je to hodně o hodně o tom , že "si udělám radost".Prostě je to bezvadnej rituál urvat ten pull a vytáhnout si tu první skvělou voňavou cigaretku :).A to ani nemluvím o tom když se člověk posadí do kavárny k pořádnýmu hrnku černýho kafe.... mmmm

Já se naučil kouřit hlavně kvůli ženskejm...většina mých ex přítulek kouřila (asi 95%) a to se pak vytvoří moc pevný citový vazby.To cígo o dvou polonahých osobách,na balkoně, v nějakou děsně nemravnou hodinu má dost silný kouzlo :)

Jinak je to rozhodně shit , občas to cítím , když du z hospůdky a mám nechutně olezlej jazyk , hůř se dýchá atd...
Snažím se to kompenzovat tím že hodně sportuju ... běhání , lyžování , cyklistika...Přijde mě že to tělo dost očistí asi to není 100% ale nejspíš zrovna nejsem v období kdy bych měl vůli na nějaký brutální přestávání...

Už sem to párkrát zkoušel např. že sem si peníze schovával a snažil se za ni pořídit paintballovou výbavu ->přišlo léto a s ním festivalová sezóna= nic :D

Před vánocema jen tak z předsevzetí - > no nedostal sem na vánoce pár krabiček Marlborek...=cowbojské pokouření

Jo a taky sem zkoušel přestávat s těma mrňavejma larvama z eukalyptů , myslim že býdýčka se tomu říká (neim jak se to píše sorry) , ale to skončilo , když je lába neměl nějakej ten týden na skladě :D

No prostě je to hrozná záludnost...Držím palce těm , kteří přestávají. Řekl bych že to musí bejt skvělej pocit , nebýt na těch vonných tyčinkách závislej...

jo a slyšel sem bezvadný motto:
"Nejjednoduší věc na světě je přestat kouřit,můžete přestat klidně každý den."

peace
Kambu
citace:
Původní příspěvek od Hlava


Jo , máš , od malička to vídíš uplně všude (rodiče , prarodiče) tak ti to připadá uplně normální pokračuješ v tradici , kdyby jsi to neviděl u rodičů tak když ti kamarád nabidl tvoji prvni cigaretu , odmítl bys , takhle sis ji vzal , "však co kouřej všichni" nepřipadá ti to divné že kouříš a všichni kolem tebe , proste pro tebe normal .

Je to tak . čau Hlava


Přesně tak..když sem byl malý,tak jak matka tak i tata pálili jedno cígo za druhým..už několíkrát jsem se pokoušel přestat,ale tak jde hlavně o vůli,což asi silnou nemám :mutant: když su doma a cígo nemám,tak nekouřím,nemám nato chut,ikdyž někdy (1-3) cíga si dám no podle nálady,ale když si du na pivo a je třeba pátek,tak není problém za večer do sebe vbušit i 2 krabky stařen..prostě já u piva si cígo neumím představit :beer: takže abych přestal kouřit bych musel přestat chlastat pivo,což asi pujde stěží,když vám to chutná :D ale tak pocituju to..když sem býval na základce tak jsem hoodně běhávál (vtý době sem nekouřil) a vklidu..jenže ted když třeba utěkám i blbých 100m tak sem uřícený jak š*lin :hanged: ale jinak se neřadím za nějaké silné kuřáky..nejvíc kouřím když su v hospodě..doma výjmečně..hlavně to i leze dost do financí..pak mi někdo muže vykládat,že tráva je víc návykovější a nebezpečnější než tabák,tak ho zradostí kopnu do řiti :flick:
prashiwa
od malickasme protikoureni cehokoliva nedavalo mi smysl proc musi lidi do sebe staleneco vtahovat,pak pisisla puberta a snima i prvni cigarety ,hned semzacal pac jichbylo vic jak konopi a byly vzd k mani,,v te dobje sem uzival 3 sklenenky dene skoro lekarskym spusobym nikdyne vice a to vam rakovunu nerpivodi.no a kdyz doslo huleni prvni co se dalo vzitbyla cigareta.a uz to jelo motacky a pocit ze zapadas a si v hajzlu.5let sem vtaval scigarem v hubje jeste nez sem otevrel oci a zachvili sem spalil sam dene dve krabicky cervenych macek,byl kasel unava ,bolestina licich vse co k tomu patri,,plus to co uz lidi stihli vykourit v klubech za vas do spolecneho ovzdusi.trvalo to hodne let ale dosel sem do stadia kdy si reknete ,jeste jedno cigo a chcipnu pcuz se domne dalsi proste nevejde.od toho momentu uznekourim 7 let a pripadam si uplne vpohode ,jen huli a bez tabaku vse i i brka.omezil sem huleni na minimum a plice se vratily do mist ke maji byt.
protoze kdyz budete hulit moc tak to neodnesou jen plice ale taky mozek a mohl by s vaas byt kvalitni dement.zaklad v tele nespustit autodestrukcni sekvenci .prilisnym preplnovanim organismu cizorodymi latkami .nasledna degradace na bunecne urovni.konopi je dobre kourit jen v malych davkach a je to urcene predevsim k jidlu tam to funguje jak ma a davku muzete prekrocit klidne jak moc chcete a skodlive to nikdy nebude ,maximalne budete tak v rausi zebudete prosit panenku mariji at uz ten stav skonci a budete si v tom stavu vedom vsech spatnosti ktere ste za cely zovot udelali a budete si rpisahat ze az se rano vzbudite tak zacnete uplne novy zivot...coz skusenost s teamovym premlikovanim..
pjestime_osto6
bohuzel v dnesni dobe je svet plny smrtonostnych veci - nevim proc musi byt vsechno tak materialisticke a vsechno postavene na ziscich, dneska uz vazne nevim cemu verit. myslim ze mam rakovinu a kdyz jde jeste clovek k doktorovi do nemocnice tak se na neho podivaji do oka je to nekopne tak to prehlizi stara se prevazne o to co napsat do zpravy + vybrat poplatek.. jenze ono leceni v ranem stadiu rakoviny neprinasi farmaceutickym firmam asi takove zisky jako lecba naprosto nevylecitelneho tela. cigarety jsou uplne strasna vec, co je horsi je fakt ze naprosta vetsina kuraku si neuvedomuje vaznost situace...vi ze koureni skodi zdravi ale nejak se ani podvedome nesnazi s kourenim prestat a jde to videt kuraci jsou naprosto vsude uz nemuzu jit ani nikam v patek vecer s prateli mezi lidi protoze kdyz jsem byl naposled myslel jsem ze se udusim oni se doslova vyzivaji v niceni sama sebe nevim proc se cigarety vubec kouri vzdyt koureni cehokoliv je strasne spatna vec pro bunky.. jako kdyby neexistovaly jine zpusoby jak dostat do tela latku ale ne ona musi horet tvorit karcinogenni problemy a kdovi co jeste... svuj prispevek povazuji za vykrik do tmy a doufam ze jednoho dne se obevi svetlo a lidi si tak trochu uvedomi rizika spojene s nespravnymi ciny..ale asi ne, dokud nebude pozde. jak jinak.
CallMoor
nekouřím vůbec, ale špeka si dám každopádně :)
Milan66
citace:
Původní příspěvek od Hlava


Jo , máš , od malička to vídíš uplně všude (rodiče , prarodiče) tak ti to připadá uplně normální pokračuješ v tradici , kdyby jsi to neviděl u rodičů tak když ti kamarád nabidl tvoji prvni cigaretu , odmítl bys , takhle sis ji vzal , "však co kouřej všichni" nepřipadá ti to divné že kouříš a všichni kolem tebe , proste pro tebe normal .

Je to tak . čau Hlava


Právě umě to působilo naopak kouří máma,táta,ségra,babička,sestřenice,bratranec a mohl bych pokračovat
Když už od malička sem viděl že bez cigára(hlavně máma a segra) a kafe už ani nevstanou(neproberou se),jak sou nastvaný když doma žádný neni,nebo když ta druhá vykouřila poslední a žadný nenechala.Tak to umě působilo spíš opačně(odstrašující přiklad)a nikd sem nekouřil.Zato špek kouřim jenom s tabakem(ne moc), mam rad když to můžu chvíli podržet než když ještě než to pořádně natáhnu kašlu jak nemocnej :-)
pjestime_osto6
zda se mi ze po vaporizovani kdyz dam treba 3 pytle :-D tak me skrabe v krku taky semi to nezda moc zdravi :-/ co si o tom myslite ? netaham taky nahodou nejaky tezky kovy a hnojky ? vaporuju pres volcano na 160-170
prashiwa
jo tohle si koupim pac mam plice na sracku a zbytek urcite taky vy si to raci taky kupte ,cena uz je vic nez prizniva ted to jeste slevili v 5 na 4700 asi bjehem mnesice. kup ihned.

http://www.arizer-shop.eu/product/v...zer-extreme-q/1
prashiwa
s otho lekarskeho vapiku to neskrabe ,zasadni rozdil prti lulcanu, tohle ma totiz 3 rychlosit jak muzes napoustet pytel.tou n ejpomalejsi formou to neskrabe vubec a tou nejrychlejsi trosku jo. zalezi taky na modelu a teplote.tkaze jemozne zvysit teplotu a napoustet pmalu nebosnizit teplotu a naposutet rychle da se iotm ruzne hrat .uz sem sotho kouril kamarad to ma a je to rols royce mezi vapikama pac tenhle je jako jediny lekarsky coz ostatni nejsou.o comez svedci vyrobek sam i pribaleny hardware...heslo dnes zni WAPOR DO MNE
mučačo
mily jezisku,pekne si to tu procti,prohlidni fotky a verim,ze mi ten vapik konecne letos prineses..... mate nekdo babskej recepis,jak prestat kourit? me to kurva nak nende. pm,diky
pipo22
kouření tabáku je svinstvo ale pokud kouříte pouze konopí tak poslední výzkumy zjistili že nejste ohroženy rakovinou více než nekuřáci. pokud budete jen vaporizovat(inhalovat) budete do sebe rvát jen to dobrý a zdravý ale všeho s Mírou. sušina nesmí být nikdy černá ale světle hnědá pak je vše OK.
prashiwa
chces prestat kourit? nejlepsi je kdyz najdes na sobje symptomy nejake nemoci a prestanes ze dne na den jako muj kamarad co se ted vratil ze spitalu co si hend po brku musel dat cigo a ted mu odoperovali kus streva a modli se aby mu to krevf nerozneska do celyho tela treba do mozku tam uz by se spatne rezalo.rekni si to co rika filip moris ze kourit maji pravo mlady,blby a cerny.tkaze pokdu nejses moc mladej nebo blbej nebo cernej odsouseznej zit na okraji spolecnosti a nasikme plose tak bys mnel prestat.
precejenom musis zalozit jeste rodinu a tvy dite bude po tobje chcit aby si sim chodidl na vyslapy do hor kde nechas plice tkaze je treba si to uvedomit uz ted.a koupit si ten vapik.
jinak to Pipo22 susina nesmi byti nikdy cerna ale pokud je to hashberry tak je to ok.
Pflusik
Nojo už sem na krabičce denně, chtělo by to rozhodně nějaký kroky podniknout, ale komu se chce že...

Taky mě nedávno napadla jedna věc. Kouření zabíjí, kouření poškozuje sperma, způsobuje smrtelnou rakovinu plic atd. Vždyť tohle musí mít mnohem horší psychologickej efekt v tom smyslu, že je do člověka neustále rýpáno a v jednom kuse předhazováno, že se zabíjí a že zemře bolestivou smrtí. Člověk je závislej a stejně si ty cigára koupí, ale má špatnej pocit a výčitky, z velký části, kvůli tomu neustálýmu omílání negativních vlivů kouření. Já stejně nevěřím, že by někdo na ty varování dal a kvůli nim se snažil přestat.

Neberte to tak, že podporuju kouření. Podle mě je to hnusnej zlozvyk. A vpodstatě bych byl rád aby se to zakázalo kompletně, potom by bylo nekouření jednoduchý.
prashiwa
jo no pokdu si ty ciga koupis a mas vycitky svedomi tak uz ses uplna troska co by nemnela mit problem prestat.preave ze tam vic hraje roli jeslit si mlady nebo stary a blby.kazdej kdo ma po 30 citce uz toho vetinouj nechal nebo si uz vsimnul zhorseni zdravotniho stavu coz ti IQ nedovoli pokracovat v sebedestrukcnim programu.
Tak, pokud někdo chce slyšet můj názor tak tady je.

Nekouřim a první cigaretku jsem si dal až po pubertě.
Vždycky jsem se chlubil, že nekouřim, že jsem si ani cígo nedal v pubertě super, nepřipustit si, že každý druhý den si dávám mařenu s tabákem bylo jednoduché.
Za nějaký čas, nebyly peníze. A mařena nerostla.
Tak přijde na radu cigáro. Krabka mi vydrží zhruba měsíc dám si jen když není mařena... chytám se stébla a dám si cígo po kterym mi není rovna hey, mám návaly horko na obličej, celkově to semnou fakt lomcuje fyzicky.
Snad se to v budoucnu nezvrtne v pravidelné kouření.

Největší sranda je, že vždycky když si kupuju cíga tak si koupim cíga podle ceny nad kilo...
Myslím si, že budou zdravější přitom tam je víc nikotinu určitě:DD
Pflusik
citace:
Původní příspěvek od prashiwa
jo no pokdu si ty ciga koupis a mas vycitky svedomi tak uz ses uplna troska co by nemnela mit problem prestat.preave ze tam vic hraje roli jeslit si mlady nebo stary a blby.kazdej kdo ma po 30 citce uz toho vetinouj nechal nebo si uz vsimnul zhorseni zdravotniho stavu coz ti IQ nedovoli pokracovat v sebedestrukcnim programu.


To právě není ani v nejmenším pravda, podle výzkumů chce 80% kuřáků přestat a dost velký procento to i zkusí, ale dokážou to pouhý 3% lidí... Spousta lidí má výčitky, kašle, chrchlá, nemůže dejchat a kouří dál.
prashiwa
reknu to asi tak : kdyz kouris s vapolizeru delsi cas tak uz tio nechutna pak cokoliv zapalova vsecko to pak prop tebe bude bleeeeeee..... a vten moment uz nekouris.hotovka.
prashiwa
jinak tem co se nechteji vzdat nikotinu bych doporucil elektronickou cigaretu ale uz lepsi a drahsi s baterkou co uz neco vydrzi a vybavenim..
kamarad si jeden takovy poridil pac uz fakt kouril moc...
vypda to jako sroubovak ,je na to maly display a rosahy teplot az do 220stupnu.neuveritelne.
dale display zaznamenava pocet prasku a dobu od posledniho prasku. to rpo ty co chteji inteligentne prestat a snizovat davky nikotinu.
baleni za cca2500kc obsahuje kozenou brasnu a v ni tento vapolizer,dve batereie vetsi a mensi ,nekolik nahradnich naplni ruznych prichuti ktere chtutnaji bozsky ovocne,doplnovadlo naplne,a napln,
je to o tom ze je mozne si namiru namichat svou napln namiru a snizovat davky nikotinu a ponechat prijemnou chut tabaku ,kopani neboli pocit hitu zajijstuje kyselina mlecna ,tkaze je mozne si namichat kombinaci silenho nikotinu co nekope nebo slabouckou napln uplne bez nikotinu s chuti ovoce co kope jkao nejsilnejsi doutnik. to vse jeste krasne nastavite teplotou na svuj rezim na ktery ste zvykli.
v bance a v autobusu se nejdirv divaji diven ale kdyz zjsiti ze to nic nedela jsou vsichni vpohode ,,,kdo vsak blbje zvycky cumi jsou zatvrzeli kuraci cigaret kteri na to nadavaji a maji obavy stylu : co kdyz si toho nikotinu dam moc a prekourim se....tomu se smnejeme pac clvoek co chce prestat by tohle nedelal ...
Tak nejlepší je přestat okamžitě ,prostě se ráno probudíte a už nezapálíte a tam je procento vyléčených vyšší než přestávat postupně(i mě se to tak podařilo) , jinak jsem otázku spalování/hulení konopí a vaporizování konzultoval nezávisle u nás asi s 3 onkology a všichni se shodli na tom že vaporizace zhruba do 200 stupňů je odpařování látek do plic bez vedlejších učinků ( a to i pro kuřáky kteří vaporizují tabák!) , co se týče jointu a klasické hulby nebo kouření cigára kde teploty spalování jdou ke 400 stupňům a tam se v obou případech uvolňují nežádoucí látky které vedou k nemocem z kouření ano platí to i u kouření konopí !!!(nedochází pouze k uvolňování látek ale už i jejich spalování !)
Vaporizer je výborný v tom že tam člověk pozná pravou chuť a vůni nejen konopí a dostane do sebe jen to nejlepší/zdravé a neomrzí nikdy.
citace:
Původní příspěvek od prashiwa
reknu to asi tak : kdyz kouris s vapolizeru delsi cas tak uz tio nechutna pak cokoliv zapalova vsecko to pak prop tebe bude bleeeeeee..... a vten moment uz nekouris.hotovka.

Z vaporizéru je nejen tabák ještě víc lákavější ,silnější ,aromatičtější prostě pravá silná chuť ničím nelámaná,jak kdo ale mě se vaporizér neohleděl ba naopak nechápu jak jsem mohl existovat bez něho minulých 20 let !
prashiwa
TO : VOUSAC ::

PRESNE TAK!!!
emk
Viac nez priazniva cena je aj na slovensku

Arizer Extreme Q
http://www.bongoshop.sk/produkt/vap...izer-extreme-q/


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma