Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
problém se stínidlem aquaplant - Klikni zde pro originální téma
danielf
cus, mám problém.V pěstírně mám 4 kytky Skunk number 1.Pěstírna má rozměry:výška-175cm,šířka-120cm,hloubka-60cm, sodík 400w
Koupil sem si to trubkový stínidlo a k němu ten větrák co má breeder(TD 250m3/h).Napojil sem to tak, že větrák je přišroubovanej nahoře a nasává trubkou zhora z prostoru nad pěstírnou vzduch, kterej pak trubkou proudí do stínidla a dál z něj putuje ven za skříň.Vepředu na pěstírně mám eště jeden větrák od pc.A v pěstírně je normální stolní.Jo a eště nahoře z pěstírny fouká teplej vzduch ven jeden pc větrák(docela silnej).Myslel sem, že když do toho vrazim tolik, že problémy s teplotou budou pryč, ale nic....už mě to začíná s..t
Všechny peníze za brigádu sou v čudu a nic z toho nemám...
poraďte mi please
nobody4
Mno moc se mi nechcevěřit, že když zkrz to ženeš vzduch 250m3/h, že to nestačí. Ať děláš co děláš vzduch se ti pomocí PC větsráčků nevymění v místnosi 20x/h ani náhodou, čímž nesplňuješ jeden ze základních požadavků na skříň ->projeví se na kytkách.
Takže zkontroluj jestli máš správný směr proudění vzduchu zkrz stínítko. Projeví se na účinosti.
Řešení: napadají mně dvě a) napojit to po vzoru breedra. Tzn. přimontovat větrák (250m3/h) přímo na stínítko a hnát teplej vzduch ze skříně ven zkrz stínítko. Mělo by to helfnout, ale neni to ideal. Doporučuju jako prozatimní řešení(než seženeš ten 90-250 m3/h)
b)Nech to stejně jak to popisuješ, jen s těmito změnami. Tu 250m3/h přidělej nahoru (na strop, či těsně pod něj) jako odtah teplýho vzduchu ze skříně. Zkrz stínítko pošli tak 90 - 250m3/h, myslim, že optimal je těch 160m3/h. Otočnej nech. PC větsračky, jestli je chceš mít, se hoděj jako pomocný na přisávání vzduchu(na protilehlé straně od odtahového větráku nejmíň 20 cm od podlahy, aby jsi nenasával zbytečne moc prachu a roztočů. Ale ne zas moc vysoko, aby jsi zajistil optimální proudění vzduchu). Udělej to tak a nemůžeš mít sebemenší problém ani když budou v létě pařáky.
Hodně štěstí N4
P.S. : Teda pokud nejsi někde v Egyptě a okolní teplota neni 50°C to neuchladíš ani 1000M3/h
P.S.S: Jo myslim, že na tyhle rozměry, je to trochu mrhání prostředky. Myslim, že by ti to v klídu osvítilo 1x1,2 m V půdoryse. Těch 175cm výška se dá, ale nějakej ten cm navíc, by taky neškodil (ale to bych neřešil).
danielf
to nobody4:ad a)já tam mám ten samej větrák, co má breeder dole a pomocí něho prohánim stínidlem vzduch, kterej končí někde nad poloviční úrovní skříně.Možná bude problém v tom, že to nasávám z prostoru mezi hořejškem skříně a palandou(asi 30cm) a tam ten vzduch bude teplej
ad b)už se mi fakt nechce kupovat další 160m3/h větrák, sem bez financí....takže ikdybych chtěl, tak nemůžu....
to snark:zkusim to udělat tak, že z mámy vytáhnu prachy na kousek hadice a udělám delší tu nasávací trubku.Pak to nebude tahat teplej vzduch z prostoru nad skříní a já budu(doufám) v klidu spát...
nobody4
Myslim, že by bylo lepší(než přemisťovat) , když to uděláš stejně jak to měl breeder, viz. varianta a) ta varianta b) s tim novým větroňem je best off. Ale je cenově nákladnější.
Dále: podle teaboostera je strategictejsi pokud vzduch vhaneny do stinidla je vhaneny ze strany, kde neni objimka.... A opravdu je to tak
Asi bych tedy tu 250m3/h vrazil do stinidla ze strany kde není objímka a foukal bych to zkrz stínidlo ven ze skříně. Myslim, že to v tvý momentání situaci bude asi nejlepší.

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=3965&pagenumber=2
Tak jak je to na fotkách 2-3 s tim, že bych přidělal větrák na stínidlo jenž bude tlačit vzduch zkrz. Viz. výše.

S pozdravem N4

P.S. Stejně si myslim, že to ve finále dopadne jak jsem ti radil b). Sice asi až v létě až zas budou pařáky a budeš mít našetřenej ještě nějakej kačák navíc.
chobot
Cau,

ucin tak, jak rika nobody a). Tvuj problem spociva v tom, ze se ti dost rychle nevymenuje vzduch ve skrini. Jestli sem dobre pochopil tvuj setup, uplne staci, kdyz otocis TD250 tak aby ti vetrak nefoukal vzduch do stinidla, ale naopak odsaval teply vzduch ven. Tu rouru z druheho konce stinidla (kterou ted foukas vzduch ze stinidla ven ze skrine) dej uplne pryc. Dole ve skrini si udelej diry na nasavani studenyho vzduchu a ostatni diry zacpi, aby se podtlakem nasaval vzduch jen zezdola. Ty PC vetraky tam klidne nech, nebo je uplne vyhod, podle me nemaji skoro zadny efekt.

Napr. ja mam taky sodik 400w ve skrini 170x100x50cm a mam jediny ventilator UFO250, kterej mi nasava vzduch z pod stinidla a fouka ho ven. Navic mam jen obycejny stinidlo z ohnutyho plechu bez skla (upgrade na aquaplant je v planu). Pri tech vedrech minuly tyden sem nemel 40cm pod lampou vic nez 32 stupnu. Takze myslim, ze ten TD250 ti bohate zaridi jak chlazeni lampy tak vetrani skrine a nebudes uz do toho muset nacpat ani korunu. Samozrejme je nejlepsi svitit v noci, kdyz je mensi vedro.

chobot
nobody4
citace: Jestli sem dobre pochopil tvuj setup, uplne staci, kdyz otocis TD250 tak aby ti vetrak nefoukal vzduch do stinidla, ale naopak odsaval teply vzduch ven.

Dovolim si nesouhlasit a držel bych se výše popsaného: namontovat větrák na stínidlo a tlačit ten vzduch zkrz větrák ven ze skříně. Už je to od pár lidí ozkoušený. Myslim, že bych jim věřil. Pokud chceš experimentovat tak prosím, ale myslim, že nic novýho pod sluncem už nevyzkoumáš. Aneb nezkoumej prozkoumané a radši tu energii vynalož na jiný potřebný věci. Be happy N4
chobot
Takze tvrdis, ze je nejaky podstatny rozdil mezi tim, jestli ten vetrak vzduch skrz stinidlo tlaci nebo taha ven ze skrine? Muzes me odkazat na naky thread, kde nekdo popisuje svoje zkusenosti - nebo si to zkousel sam? Pripada mi to divny - teoreticky by to melo vyjit uplne na stejno. Nebo ne?

Danielfovi sem to radil, protozi mi to prislo jako nejjednosdussi reseni vychazejici z daneho setupu (staci mit pripojenou rouru jen z jedny strany), ale kdyz se nad tim zamyslim, tak je to vlastne asi dost jedno. Samozrejme tvoje reseni b) s dalsim vetrakem je best.

chobot
nobody4
Takže, tyto informace jsou dá se říct přímo od výrobce. Tj fa Aquaplant. Výrobci uvádí, že je v tom rozdíl a to hned několik stupňů. Něco málo je písnuto v tom linku co jsem uváděl (písche to tam breeder a tommyboy, alespoň myslim). Do budoucna by se prý měla vyrábět vylepšená verze. Měla by mít navíc "kšilty" jimiž můžeš v počáteční fázi (růstové, kdy kytky nezabíraj celou osvicovanou plochu) soustřeďovat světelný paprsky do menšího prostoru. Mno uvidíme .......... N4

2snark: výborně chlape, je vidět, že jsi dával při fyzice pozor :D Opravdu je to tak. Von ten ĺuftík si to po tý (zepředu) kulatý výbojce líp slajduje než po objímce viz foto z výše zmiňovaného threadu.

[Edited by nobody4 on 30-08-2002 at 12:27 PM]
danielf
vidim, že se tady rozeběhla pořádná diskuze, ale to je dobře!Vo to tady přece de!No problém je v tom, že když chobot postnul ten svůj nápad, hned sem to podle něj udělal, protože mi to připadalo jako dobrej nápad a teď to vypadá, že to budu muset zase změnit....sem ale trouba :)
Já myslim, že největší problém je v tom, že tu skříň mám v pokojíčku pod patrem, kde je ten vzduch asi hodně uzavřenej a je teplej, takže to nasávalo teplej vzduch dovnitř...ale zjistil sem, že sem měl zahrabanej eště jeden větrák, kterej má parametry:myslim, že 160m3/h(nebo kolem 100...nevim) , ale problém je v tom, že průměr má asi 150mm...
to nobody4:s tim připojením toho TD 250/100 ke stínidlu to nevidim moc dobře.Ten větrák asi nevypadá tak jak si myslíš.Je to taková roura
_____
_/ \_
_ _
\_____/
no a takhle nějak vypadá... :)
chobot
2 danielf: Jak dopadl ten pokus? Snizila se teplota aspon trochu? Nebo naopak? Kolik stupnu tam vlastne mas a kolik stupnu je v mistnosti?

2 nobody a snark: No fajn, (ja proste nedam pokoj :rolleyes: ) a co kdybych teda este otocil to stinitko i s lampou o 180 stupnu podle svisle osy. Takze by skrz nej protekal vzduch smerem, ktery je podle zkusenosti groweru optimalni.

chobot
danielf
takze diky zmene proudeni vzduchu a odlozeni jedny trubky se teplota snizila asi o 1 stupen, takze v tech vedrech je tam furt 35 stupnu.Ale pripada mi, ze je to stinidlo docela na h...o, protoze ti sklem furt prochazi docela velky teplo!Na tom skle ruku udrzim max.3 sekundy.A objimka je bliz tomu ventilatoru, takze je to spravne..............................................
nobody4
Mno tak znovu cestu vzduchu: ventilátor tlačí vzduch do stínítka nejdřív na výbojku pak proteče kolem objímky a už si to mastí flexi rourou ven ze skříně.
A myslim, že by to neměl bejt problém ventilátor připojit, vemeš potřebnou redukci (dle rozměrů flexi a ventilátoru) a buď ventilátor napojíš rovnou pouze redukcí a zavěsíš ho podobně jako je to stínítko. Nebo mezi něj a stínítko vložíš tak 20cm flexi pro vyrovnání případných niancí(tato varianta ovšem bude asi vyžadovat dvě redukce:ventilátor-flexi, flexi-stínítko)a zavěsíš ho stejně. Good luck N4
Jo když vzduch o teplotě 35°C ženeš zkrz, stínítko/"topení" těžko s nim výbojku nějak podstatně ochladíš. To je jasný. Ještě otázku jakou máš okolní teplotu skříně? V místě odkuď se ti nasává vzduch do skříně? Možná bys potřeboval nějaké spec. řešení. Popiš co nejvíc detajlů. Možná něco vymyslíme.
danielf
teď sem to vyměnil, aby ten ventilátor tlačil vzduch skrz stínidlo za skříň a teplota:35 stupnu
tak sem to zas otočil a teď mi ten větrák ze stínidla vysává vzduch ze skříně skrz stínidlo(chápete?)
a k odsávání mu pomáhá jeden silnej větrák na konci odsávací trubky a teplota:taky kolem 35-ti stupnu
?????????????????????????????????????????????????
nobody4
2. danielf: s toho dostávám pocit, že máš nasávání novýho vzduchu ze skříně na takovém místě, že ti vyfukovaný/ohřátý od výbojky vzduch mísí s novým/nasávaným do skříně, tedy ho ohřívá a to dost podstatně. Z toho vyplývá, že si do pěstírny vháníš už takhle ohřátý vzduch. To znamená, že to neuchladíš ani fukarem. Myslim, že se to může mísit někde za skříní, jak ho ta 250ka tlačí takovým fofrem ven kolem děr na vhánění vzduhu.

.........skříně skrz stínidlo(chápete?) - nechápu, asi jsem tatar.
Měj se fajn N4

[Edited by nobody4 on 03-09-2002 at 09:29 PM]
breeder
-tak vám to sem musim taky prsknout

přívod:Mixvent TD 250 - 250m3/h
cirkulace:stolní otočnej větrák
odtah: HEF 100 - 90m3/h

danielf
breedere mash to vychytralý, ale já mám daleko menší pěstírnu než ty. :( Teď sem zkusil ten pc větrák co byl samotný nahoře na odsávání zbytečného teplého vzduchu pěstírny(tenhle je silnější než ten druhej pc větrák) dát vedle toho druhýho na předek pěstírny do dobré výškové úrovně a teplota se snížila na 30 stupňů!!!Ale teď nevim jestli je to tim, že je dneska zataženo anebo to opravdu pomohlo...
Uvidíme zítra. :)
nobody4
2. breeder: že je to divný?

2.danielf
Mno něco prostě děláš / máš uděláno, blbě. Každopádně bych chtěl podotknout, že to nebude chyba stínítka!!!!!! Tzn. máš špatně název threadu! Mělo by tam být problém s teplotou (popř. s ventilací).
Jinak trochu bokem, jak jsem nad tim tak přemýšlel a znovu jsem si přemítal všechny tvé podmínky. Došel jsem k závěru, že 1. máš moc malej prostor...... mnohem víc by se ti hodily 2x 250W (efektivněji by ti to osvítilo). Na takový 4kilo je optimálka od 1,2x1,2x2m
2. ještě něco musíš dělat špatně, jelikož ta teplota je fakt moc vysoká
3. máš starej balast, asi vodkouřenou tlumivku či co a výbojky ti topí jaxvině (normálka by topila míň)->žere taky jaxvině.
4. špatně umístěný přívod odvod vzduchu....viz výše.
5. špatně umístěná pěstírna (třebas bere teplej vzduch z rozpálený půdy apod.)
Snad ti to helfne, jinak fakt už nevim.
Myslim, že by pomohlo to pořádně sfotit a postnout sem tak 10-20 fotek s provedením a umístěním skříně. N4
danielf
už je to v pohodě, dal sem tam lepší nasávání dovnitř skříně a teplota je v klídku.Jenom aby mi nechcíply řízky, když sem na víkend pryč...
Eště zakořeňujou


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma