Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Autolednička 12V na chlazení ? - Klikni zde pro originální téma
snuk1
Přemýšlely ste někdo nad použitím 12ti Voltové ledničky na chlazení boxu? Cena je okolo 1000,- ! To je pořád míň a i velikostně míň oproti klimatizaci. Jen mě to napadlo jednoho večera před spaním. Třeba tam nechat chladit vodu a udělat vývody aluflex a jen to zregulovat... mno třeba už to někoho napadlo. Dík za ohlasy
no way. Koukni se u někoho jak to chladí a zjistíš že nemáš šanci stim přebít jakýkoliv teplo.
snuk1
Mě to jen tak napadlo, tak sem se chtěl zeptat... mno ješte by možná šlo koupit ledničkový čerpadlo do -40ti a udelat si z meděných trubiček chladič a tak.. pořád levnějsí a menší jak klima
dokktor
no ono teoreticky by šla velice jednoduše vyrobit taková DIY klima ze staré, ale funkční, ledničky. vypreparovat chlazení, to těleso, co z ledničky odebírá teplo, hodit do boxu a chladič ven z boxu a pro pořádek ho eště profukovat větrákem. lednička se od klimatizace snad liší enom tím, že z chladícího prostoru vysaje vzduch, aby se chladilo rychlej a účiněj. nebo se mýlím?
snuk1
Nemýlíš, dělá se tam podtlak, ale to by bylo jen nej! Když bys měl CO2 a uzavřený při svitu, ten vzduch by nevadil a na noc už by to šlo hůř. Moje idea byla třeba v té chladničce na 12V nachladit flašky s vodou a od nich vzduch odvádět do boxu. A nebo udelat chladič z měděných trubiček a honit v tom tu kapalinu, já sem viděl jak se dělají ty boxy co sou na hranolky a tak v supermarketech, ty mají otevřenej vrch, tak se musí honit do těch potravin ledovej vzduch. Je to kompresor a měděný trubičky, těžko říct jak to valí.
Kadrolinka
....takovou ledničku mám.....novou....je mi k h..., může být Tvá........
snuk1
No ono šlo o teoretickou hypotézu :D. Prostě mě to napadlo. Třeba já sem měl spíš problém se zimou jak teplem, ale hodně lidí tady řeší jak chladit a tohle je taková hodně malá klimoška oproti té na kolečkách určitě poloviční. Napadlo mě to nějak kuchnout no. a místo aby to dávalo tu zimu do te malé krabičky, foukalo by to do boxu. Jinak budu sledovat tvůj grow Kocóre :) ! ! !
Kadrolinka
...já se také bojím zimy........od země........ale bo stojí můj box na paletě, má venkovní "obal" z folie pod tašky, vnitřek celej ve folii pod sádroš + šála z diamantový....tak eventuelně nařežu polystyren na pruhy a dám ho na zem mezi sokly od palety, v podstatě dno zaplním....přinejhorším naříznu folii zvenku a nacpu do stěn čtyrku polystyrén mezi latě taky.
A když už tohle nepomůže.........zapálim to. A bude teplo, kocórovi:-)
snuk1
Sákryš, ty mluvíš jak nějakej profifasádník, čtverku polyš toto, tam to :D .. no čumím. Aby z tebe nebyl nakonec tranďák kocórkovic. Jinak si pamatuj, že je lepší topit jak chladit :)
hardiron
no ledničkou do auta bys toho moc fakt neschladil, ale s tou normalni ledničkou je to docela dobrý nápad a myslim, ze by to i fungovalo, ale asi by na tom dost kondenzovala voda nebo by vznikali jiné neduhy.Nehledě na to, jestli by to snesl kompresor, protože není by musel jet v kuse. Asi by to šlo vyřešit jiným termostem, který by se hodil na výšší teplotu spinání a nějak oševat chod v nějakých cyklech třeba. Otázka fakt je, jestli by to něco přineslo. Ono je třeba si uvědomit , že ochladit vzduch není žádná sranda a při tom množství co ho protéka boxem kord ne. Jinak tušim , že s ledničky se vzduch neodsává,ale tím jak ji zavřeš se vzduch ochladí zmenší svůj objem a poklesne tlak nebo si to alespon myslím :-), jinak lednička je úplně stejný princip jak klimaa třeba v autě nebo hodně podobný a to že se stlačí chladivo, tím se ohřeje , ohřáté chladivo se schladí na chladiči dojde ke kondenzaci a skapalnění, pak se to prožene přes dýzu nebo expanzní ventil, kde dojde ke splynování a tím odběru tepla z okoli a tim vznika ten efekt ochlazovani , a pak to jde do kola, zase kompresor atd..... lednicka v autě funguje na principu tepelného článku , kdy jsou 2 různé materiály tvořící 2elektrody a jak přes ně prochází proud dojde k ohlazeni, tušim ,že když převrátíš polaritu tak to bude topit, tak nejak by to mělo byt..jen sem chtěl říct , že to není moc učinný systém, ale stou ledničkou klasickou jste mě nasadíli brouka do hlavy a myslím, že by to možná mohlo vzduch o jaký stupěň srazit :-)
Hanizek
Autolednička využívá k chlazení tzv. pieltierův článek. Je to "destička", napájená elektrickou energií. Jedna její strana se ochlazuje, ta druhá otepluje.
Tento článek je umístěn ve stěně lednice "chladnou stranou" dovnitř. Problémem je jenom to, jak co nejefektivněji odvést teplo z hřející strany mimo chlazený prostor. To má hlavní vliv na účinnost (samozřejmě kromě účinnosti samotného článku).
chuck53
Ty peltiery jsou celkem nepoužitelné, hlavně mají celkem malou plochu, ale dají se sehnat fakt brutus výkony !
http://www.ges.cz/peltieruv-clanek-...es05600294.html

Akorát to napájení 16,2V/30A :) A cena ! No nechtěl bych to živit..

A s tím odvodem tepla od peltieru bych si to dokázal představit v domácích podmínkách. Pořádnou prasnici žebro a kvalitní teplovodnou pastu a musí to jít uchladit..

Každopádně než krmit ten peltier, to už výjde levněji pronájem nějaké garáže :punk:
Hanizek
Není zapotřebí, aby měly velkou plochu. Jednu stranu připevníš ke stěně boxu (musí být z teplovodivého materiálu), na druhou dáš chladič. Ale ten chladič ještě více prodraží už tak drahý článek.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma