Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
Recepty: Chilli sauce - Klikni zde pro originální téma
Základní hot chilli sauce

250 g velké čerstvé červené papriky
1 lžíce soli
3 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce tamarinové šťávy nebo bílého octa
2 lžíce horké vody
1 špetka cukru

Dejte papriky do hrnce s vroucí vodou a vařte 2 minuty. Dobře osušte.

Dejte papriky do mixéru, přidáme ostatní přísady a směs do hladka rozmixujeme.

Omáčku dáme na pánev a vaříme na mírném ohni, za stálého míchání asi 8 minut.

Omáčka múže být uložena v chladu ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 4 týdnů.



Habanero sauce

12 čerstvých chilli habanero
1 mango, oloupané
1 šálek žluté hořčice
1 / 4 hrnku hnědého cukru
1 / 4 hrnku bílého octa
1 lžíce chilli
1 lžíce kari
1 lžíce mletého kmínu
sůl a pepř podle chuti

Dáme všechno do kuchyňského robotu a směs rozmixujeme do hladké pasty.

Nyní přendáme to kastrolu a dusíme po dobu 5 minut. Ochladíme a dáme so sklenic.



Jalapeno sauce

1 kg čerstvých rajčat
3 - 4 Jalapeño paprik
1/2 malé cibule, na tenké plátky
1 šálek kuřecího vývaru
1/2 šálku bílého octa
1 lžíce oleje
2-3 polévkové lžíce nasekané čerstvé lístky koriandru
sůl dle chuti

Pečeme jalapeños a rajčata za velmi horké troubě (pánvi) asi 5 minut každé straně, meli by být "černé". Necháme vychladnout, potom oloupeme rajčata šťávu z nich dáme stranou. Pokrájíme jalapeños na větší kousky.

Nyní v hluboké pánvi nebo kastrolu osmahneme nakrájenou cibuli na oleji asi 8 minut. Poté na směsi rajčatech-jalapeño vaříme na po dobu 5 minut.

Nyní přidáme vývar, ocet, koriandr a sůl a pomalu dusíme asi 15 minut. Před podáváním necháme vychladnout.



Thailand sauce

9 ks Birds Eye chilli, jemně nasekané
1/2 hrnku rýžového octa
1 palec čerstvého zázvoru, mletého
1 hrnek cukru
3 stroužky česneku, utřený
2 lžíce nasekané lístky koriandru
1/2 lžičky papriky
1/2 hrnku vody
1 lžíce thajské rybí omáčka
1 lžíce limetové šťávy
1 čajová lžička soli

Do hrnce dáme nasekané chilli, cukr, vodu, rýž. octa, papriku, česnek a sůl. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, dokud směs nezačne tvořit hustý sirup.

Nyní přidáme thajskou rybí omáčkou a citronovou šťávou a podusíme na další 1 minutu.

Přendáme do sklenice a před podáváním necháme vychladnout.



African hot sauce

12 Chilli Peppers - red savina, habanero
1 malá sladká paprika
2 stroužky česneku
1 střední cibule
2 plechovky rajčatového protlaku
4 lžíce octa
1 čajová lžička cukru
1 čajová lžička soli


Odstraňte stonky a semena z papriky - přijmout nezbytná opatření při manipulaci s feferonkami.

Nakrájené feferonky, zelený pepř, česnek a cibule (nebo použít mixér). Spojit všechny složky v omáčce na pánvi. Vaříme hodinu nebo dvě. Přidejte kajenský pepř-li to žádoucí.

Dáme do sterilizované sklenice do chladu.


Bajaní hot sauce

Hot BAJAN a pikantní koření je chuť Barbadosu. Tuto omáčku najdeme téměř v každé domácnosti. Typické použití je marinováníi masa.

450 g Cibule, hrubě nasekané
150 g zelené cibulky, hrubě nasekané
8 stroužků česneku
4 Scotch Bonnet Papriky
50 g čerstvé petrželky, jemně nasekané
50 g čerstvého tymiánu
50 g čerstvé Majoránky
1 a 1/2 šálku bílého octa
2 lžíce worčestrové omáčky
1 lžička čerstvě mletého hřebíčku
1/4 lžičky čerstvého černého pepře
2 lžíce soli

Tradičně se použivájí celé papričky. V kuchyňském robotu rozmixujeme cibuli, česnek a chilli, mixujeme do hrubé pasty, přendáme směs do střední mísy. V kuchyňském robotu rozmixujeme petržel, tymián, majoránka a ocet; Přidejte zbývající přísady, dobře promíchejte.

Přendáme do sterilovaných sklenic a dáme do lednice, kde směs vydrží půl roku.



Ovocná omáčka mexickém stylu

Mexické a středně ameriické omáčky mají často svěží a ovocnou chuť, kterou jen zřídka najdeme i jinde, a není snadné ji napodobit.

6 ks Manga
7 ks Kiwi
7 ks Habanero
šťáva ze 4 citrusů
4 lžíce pomerančové šťávy
1/3 šálku bílého octa
1 čajová lžička soli
2 šálky vody

Přidáme nakrájenou Habaneros do velkého hrnce s vodou a solí. Pomalu vaříme 15 minut. Pyré dáme do mixéru a všechny složky kromě octa rozmixujeme. Dáme znovu do hrnce a dusíme na středně mírném ohni po dobu 10 minut za stálého míchání. Odstraňte z ohně a vmíchejte ocet až se mírně ochladí.

Uchovávejte v sterilizované sklenicích. V chladu a temnu.



Belizean Habanero sauce

Belizean vytvořila velmi osobitý styl omáčky, která se vyznačuje příchutí mrkví.

1 malá cibule - sekanou
2 stroužky česneku - sekaný
1 lžíce rostlinného oleje
1 šálek nasekané mrkve
2 šálky vody
4 ks Scotch Bonnet Habanero
3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
3 lžíce bílého octa
1 čajová lžička soli


Odstraňte stonky a semena z papriky.
Cibuli osmahneme na oleji do změknutí. Přidejte mrkev a vodu. Přiveďte k varu a snížte tepelotu, přidáme ocet a dusíme, dokud mrkev není měkká.
Odstraňte z ohně. Přidejte chilli, limetovou šťávu a sůl. Rozmixujte v mixéru na jemné pyré.

Uchovávejte v sterilizované sklenicích v chladu.



Harissa hot sauce

Harissa je chuť severní Afriky a to zejména v Tunisku. Je charakterizována použitím kmínu.

1 šálek suchých červených chile papriček (např. chilli de arbol)
2 čajové lžičky soli
10 stroužků česneku
2 čajové lžičky čerstvě mletého kmínu
1/8 šálku citrónové šťávy

Sušené chilli s vodou přiveďte na malé pánvi k varu. Vaříme asi 10 minut, vyjmeme a necháme asi hodinu odležet.

Suché papriky a rozmixujeme se solí a česnekem. Do pyré přidejte citronovou šťávu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte další citrónovou šťávu dle potřeby.

Omáčku dávejte do sterilizované sklenice, zakápneme olivovým olejem. Omáčka se postupem času zrání zlepšuje. Před použitím dobře promíchejte. Skladujte v chladnu.



Omáčka piri-piri

Piri-piri je portugalský Original. Doporučujeme papriky Cayenne nebo Pequin.

4 chilli papričky, jemně nasekané
šťáva z jednoho citronu
3 stroužky česneku, utřeného
jedna lžíce nasekané čerstvé petrželky
jednu polévkovou lžíci papriky
4 lžíce olivového oleje
1 čajová lžička soli

Odstraňte stonky a semena z papriky
Všechny ingredience rozmixujte na jemnou kaši. Pokud chcete pálivější přidejte kajenský pepř. Směs chvíli prohřejte v hrnci.

Uchovávejte ve sterilizovaných sklenicích v chladu. Příchuť se bude rozvíjet v průběhu následujícího týdne.



Chilli sauce 40'

Tento recept pochází z výstřižku novin a je z roku 1940 od paní Edwin Steinel.

6 cibulí
3 zelené papriky
18 středně zralých rajčat
1 hrnek hnědého cukru
2 1/2 šálky octa
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička skořice, muškátového květu, nového koření, muškátového oříšku a hřebíčku

Nasekat na jemno cibuli a papriky, rajčata jen pokrájet. Vařit vše dohromady pomalu 2 1/2 hodiny.



Oscar sauce 40'

Tento recept pochází z let 1940 od jednoho kuchaře z New Yorku.

1 kg zralých rajčat
6 stonků celeru
12 cibulí
3 červené papriky
3 zelené papriky
1 1/4 malé lahvičky křenu
2 1/2 kg hnědého cukru
3 polévkové lžíce soli
1 1/2 šálku octa
15 g bílého hořčičného semena

Vařit vše dohromady pomalu 2 1/2 hodiny.



Chilli sauce

Red Savino Habenero
Pabalano
Peter Pecker
Chinese Black
Bishops Cap Chillies

Vezměte všechny výše uvedené CHILLIS naložte v octě, do kterého dejte cukr a nechat stát po dobu 3 měsíců.

Poté směs rozmixjte.

Dejte lahví a do velkého hrnce, naplňte ho vodou tak, že jsou láhve naplněné vodou a přiveďte k varu po dobu 5 minut. Poté lahve vyndejte a horké je naplňte omáčkou. Skladujte na chladném místě.



Strawberry chilli BBQ sauce

120 g jahodového džemu
60 g zázvor, mletý
60 g lístky máty, jemně nasekané
60 ml sojové omáčky
2 limetky, šťávy a strouhaná kůra (u nás většinou chemicky ošetřeno, takže kůru bych vynechal)
3 malý červené chilli papričky, jemně nasekané

Smíchat ingredience a dobře promíchat.

Použití jako marináda nebo BBQ omáčkou. Hodí se k vepřovýmu nebo kuřecímu masu.



Mango BBQ Sauce
sladké a pikantní

2 malá zralá manga, oloupaná
2 malé červené chilli papričky, nasekané
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce bílého vinného octa
½ lžička drceného kmínu
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti

Mango a chili rozmixujeme v mixéru do pyré.

Nalijte směs do hrnce a na střední teplotě povařte 1 minutu.

Přidejte cukr, ocet, kmín, sůl a pepř. Vaříme asi 10 minut, za stálého míchání.

Odstraníme z tepla a nechte ji vychladnout.

Tip: Před pěčením potíráme vepřová žebírka, nebo kousky kuřecího masa.



Mojo Rojo s Capsicum
horká a ovocná omáčka z Kanárských ostrovů

1 červená paprika, cca. 200 g, nasekaná
5 malých červených chilli papriček, nasekané
1 polívková lžíce kmínu
1 polívková lžíce mořské soli
½ lžičky papriky v prášku
60 g utřeného česneku
75 ml bílého vinného octa
25 ml červeného vinného octa
200 ml olivový olej, extra panenský

Umístěte všechny přísady, s výjimkou olivového oleje, do mixéru a udělejte pyré, dokud není hladké pasty.

Poté pomalu přidávejte olivový olej.

Chutná lépe po uložení v lednici.

Toto je ideální pro podávání s omáčkou "papas arrugadas" (Canarian potatoas), steak, maso-kuličky, grilované ryby, atd., nebo jako předkrm s čerstvými rohlíky.



edit: omlouvám se za případné chyby v textu, přeloženo z angličtiny
John.Mall
Nějaké další recepty se nechají najít na Chilliwebu

a včera jsem si objednal Blair's Heat Chipotle Slam a nemůžu se dočkat :drools:
Před pár dny jsem vyráběl Bajaní hot sauce, namísto Scotch Bonnet jsem použil 5ks Bih Jolokia :) opravdu výborná kombinace, ze začátku je cítit cibulovo česnekové aroma a po minutě a půl se rozvine mohutný a dlouho trvající pal Jolokia. Tuto omáčku bych použil, jak je psáno k marinování masa. Zejména k vepřovému či skopovému.

Habanero sauce, je vynikající omáčka která svou kombinací surovin vytváří opravdovou lahůdku. Samotné Haba mají svou specifickou chuť. Kombinace s Mangem dodá této omáčce opravdu svěží ovocný tón. Hodí se opravdu ke všemu, dá se jíst i samotná :)

John.Mall
Aby se to tu více hodilo, dalo by se přidat něco kvalitní mariahuny, jak říká moje babka.

Každopádně se nemůžu dočkat podzimu. I když mi za onem roste Habanero white
J.J.
Mnam, tohle vypada chutne!
A co si myslite o pouziti susenych papricek do tehle receptu?
Suchych mam mraky, ale cerstve uz skoro zadne, tak by me zajimalo, jak to dopadne, kdyz tam misto cerstvych pridam adekvatni mnozstvi susenych rozemletych na prach.
Chut? Palivost?
citace:
Původní příspěvek od J.J.
Mnam, tohle vypada chutne!
A co si myslite o pouziti susenych papricek do tehle receptu?
Suchych mam mraky, ale cerstve uz skoro zadne, tak by me zajimalo, jak to dopadne, kdyz tam misto cerstvych pridam adekvatni mnozstvi susenych rozemletych na prach.
Chut? Palivost?


Jediný problém vidím v tom, že musíš použít místo základní suroviny chilli, nějakou alternativu. Jinak pálivost bude "stejná". Chuťově budeš tam, které surky použiješ.

Až vyrobíš, zkus potvrdit, vyvrátit ;)
African Hot Sauce, překvapila mě svou vůní a posléze i chutí. Vypadá spíše jako hustý kečup. Ovšem svojí chutí ho několikrát předčí. Při dodržení receptu (12 chilli Habanero) je omáčka až moc pikantní, ale po pár minutách se vytrácí. Použil bych ji na nakládání kuřecího masa nebo jako pomazánku na svačinu..
J.J.
Taakze musim poreferovat, ze i ze susenych (nadrcenych) papricek je napr. takova Habanero sauce vynikajici...
Jen bych nesouhlasil s tim, ze se da jist i samotna :devil: :)

EDIT: ackoliv jsem mozna prestrelil s mnozstvim paprik, v nadrcenem stavu se to tezko posuzuje
citace:
Původní příspěvek od J.J.
Taakze musim poreferovat, ze i ze susenych (nadrcenych) papricek je napr. takova Habanero sauce vynikajici...
Jen bych nesouhlasil s tim, ze se da jist i samotna :devil: :)

EDIT: ackoliv jsem mozna prestrelil s mnozstvim paprik, v nadrcenem stavu se to tezko posuzuje


Co jsi použil jako "základní" surovinu/y?
J.J.
... normalne podle receptu, akorat misto cerstvych Habaner jsem pouzil nadrcene
k.o.h.o.u.t.
to : host no chlape klobouk delam nejakej patek v asijske restauraci
{v UK ] ]a muzu rict ze tve recepty sou osvedcene ..nemel sem cest se vsema ktere si tu uvedl ale nektere sou me zname dosti :]
jinak bohuzel nemam plechova usta ..specialne skotch bonet ale i jine druhy sou paprikove vrazdy :] ..ja tedy pri priprave techto papricek pouzivam alkohol vetsinou cernou desitku nebo tak neco kdy papriku zjemnis na ji palivosti { marinujes v pive pul hodiny i vice podle toho jak palive to chceme ] ale zustane jeji spacificke aroma :]
peace
ezekiel
ahoj hosi,

no nevim, delal jsem doma nejakej gulas , ci co, a prisel svagr. Na stole byly 4 žluté habaneros a vypadali jak menší sladká paprika / takova, co se prodava v kombinaci cerveny+zluta+zelena/ ..... no a tak ji vzal a s chutí se zakousnul tak, ze rázem spolknul asi polovinu a pekne ji rozkousal.
asi za 15 vterin zrudnul a za 1 minutu uz sedel na zemi a nemohl ani mluvit, ani dychat. K opetnemu pouziti byl asi az za hodinu. Tep se vrátil do normalu a stejne tak i barva kuze byla rázem bílá a ne rudá.
Tenhle člověk miluje otrý jídlo , ale tohle ho položilo.
Nevim, nevim, omáčky dobrý , ale jako jen tak , bych to nedoporučoval :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma