Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
UV sterilizer do nadrze. - Klikni zde pro originální téma
owerall
Zdravim ve spolek,nemate nahodou nekdo zkusenosti s podobnym zarizenim?
owerall
.tak to asi nebude az tak zahimave,jak se mi zda:o)))...ja jen ze v akvaristice se to pouziva k likvidaci patogenu,viru a jednobunecnych parazitnich organismu...ale je docela mozne,ze prave tyhle potvory jsou kytkam uzitecne...
Mr.MEN
Ty jsi si aji sám odpověděl, šikovný jsi:D.
Dobré je to třeba po sklizni nebo před vysvítit tím growroom.:). Všechno tam bude DEAD.
Kalapu
mno ja teda nechci spekulovat, ale ja myslim, ze v zivnym roztoku by teda nic zivyho bejt nemelo... ve flasce hnojiva by mely bejt jen ty mineralni latky, vsechno zivy s tim dela jen bordel imho. hormony taky nejsou nic zivyho, enzymy to samy, takze ja bych se toho tak nebal..
Mr.MEN
Kalapu: Mikroorganismy ti nic neříkají? Dá se říct že jsou všude i ve vodě:). Někdy se dokonce přidávají i do hnojiv aby chránili kořínky atd.
Opravdu není voda mrtvá:).
Kalapu
no ja vazne nevim, ale myslim, ze v kohoutkovy vode by vzhledem k tomu, ze je tusim ozonovana, zadny mikroorganismy bejt nemely.
O mikroorganismech pridavanejch do hnojiv sem este neslysel, ale muze to bejt urcite pravda... v podstate jedina "ziva" vec, co sem pri pestovani kdy pouzil, byla neprimo trichoderma v kokosu od plagronu.
Me, kdyz sem si delal zalivku treba na celej tejden driv, tak se mi v ni dely spatny veci, prave tim, ze ze vzduchu se do toho spousta ruznejch smejdu dostala. a myslim, ze mi v tom bujely rasy (nebylo to zeleny, spis se v tom delal takovej bilej kal), takze sem zacal delat zalivku az tesne pred pouzitim, resp. vodu necham odstat bez zivin, a pak ji obohatim a srovnam ph, necham tak pul hodky "sednout", a zalejvam..
Kazdopadne, v nadrzi na zivnej roztok muze pucet spousta spatnejch veci, a podle myho v tom roztoku vazne neni nic zivyho zadouci, protoze to znamena, ze ti pracuje sam o sobe, a ty po jednom dni uz nevis, co ti do kytek tece..
selmer
...nechci zde delat hned s prvnim prispevkem chytraka, ale priklonil bych se spise k nazoru nezabijet vse zive mikroorganismy ve vode s jistotou jsou:-)pokud jde o tuto lampu opravdu se pouziva v akvaristice, ovsem za uplne jinym ucelem!! tato lampa nedela vodu mrtvou, pokud chces mrtvou vodu, pak to muzes zalevat klidne destilkou, ovsem to by byl asi opravdu propadak..
Tři Kavky
V živném roztoku hrozí přebujení různých sinic nebo jednoduchých řas, čemuž se dá zabránit jeho zatemněním. Ovšem to přispívá zase plísním.

Nemůže být ani řeči o tom, že by nám něco, co vyroste v nádrži, pomohlo při pěstování. To je naprostý nesmysl. Mnoho lidí se tomu snaží předejít přidáváním H2O2 a pečlivou sterilizací nástrojů a pěstebních ploch.
Někteří, zdá se, by z toho měli rádi svůj vlastní malý ekosystém.


Germicidní zářivky bych ovšem do nádrže s živným roztokem nepoužíval. Spíš se nabízí možnost namontovat takový zářič na přítah vzduchu do roomu. Do vody z řádu se stejně veškeré svinstvo dostane v převážné míře ze vzduchu.
selmer
...no to jo, ale ja nemyslim tim vse zive, aby se nam stehovala pestirna samovolne z pokoje do pokoje... zde byla diskuze o UV sterilizeru do nadrze, tak jsem chtel prispet, zabivam se chovem ava.ryb v pestirne o rozloze cca 100m2 (tj.cca 500000l akv.vody) a s UV lampama se setkavam denne :-) chtel jsem rici jen, ze zacinat na totalne mrvem roztoku, pestebnim mediu... ja nevim, abych nebyl za vola, v kytkach se moc neyznam.....:-) za 1.toto ti neudela UV lampa a za 2. i kdyby neco takto poslouzilo, nejsem si jist, zda by bylo ku prospechu veci ( pokud se nejedna o hydro) ..nooooo urcite je to zkoumani, testovani a zkusenosti, ale....NIC SE NEMA PREHANET a to bych si nechal klidne vytesat na hrob!!!! ....zaklad je poslat vodu na rozbor a pak se individualne zachovat, model, voda, room, pestebni medium to vse je tolik souvyslosti, ze diky za tento chat...proto neberte me za chytraka:-) naopak klanim se zde pred vami !!!!
Tři Kavky
Možná by nebylo v první řadě od věci, vyjasnit si termíny. Začal bych u výrazu "mrtvá voda".

Každopádně, co se týče mikroorganismů v pěstebním médiu, tak je to se vztahy vůči našim rostlinám poměrně jednoduchá záležitost. Nastat může jen několik situací:

1) komenzalismus - organismus se bude živit naším živným roztokem, může vytvořit filmy slizu apod., ale rostlinám nijak neublíží

2) mutualismus - dejme tomu, že je to případ trichodermy

3) kompetice - bude se živit na roztoku, ale bude konkurovat, např. formou amenzalismu - může vylučovat vlastní odpadní látky s negativním nebo toxickým efektem; nebo může růst na kořenech a tím znemožňovat přenos živin apod.

4) parazitismus

Tolik k naší situaci v roomu. Jak je vidno, pozitivní efekt je pouze jeden a za ten si musíme ještě připlatit.

Pokud pěstujeme v hlíně nebo jiném biologicky aktivním médiu, sterilizace nemá význam. Pokud navíc hnojíme kompostem, guanem, vermikompostem apod. je naopak žádoucí, aby nám médium osídlili dekompozitoři, kteří budou daný biologický odpad rozkládat. Jedná se především o bakterie.

Pokud ale máme nádrž na hydro nebo snad aero systém, vše, co potřebujeme, musíme sami dodat , médium je inertní a cokoli dalšího je nežádoucí.

Pokud má někdo jiný názor...? :-)


Jinak co se týče přítahu a že to UV lampa neudělá. Obyčejná UV lampa jistě ne, ale jsou i silnější germicidní zářivky, ty by to zvládly. Silnější UVC (pod 280 nm) záření by ale produkovalo poměrně dost ozonu a nesmělo by přijít do kontaktu s rostlinami nebo pěstitelem.
Ano v hydru je zadouci "mrtvy" roztok bez nejakych zviratek a potvurek. Mrtva potvurka, dobra potvurka. A s hydrem nejaky zkusenosti mam.
dokktor
tři kavky to shrnul pěkně. i když trichoderma není jediná, kdo by nejakou "symbiozou" kytkám prospíval (bakterie živící se metabolity rostlin apod.)

disaster: a co aquaponie? tam je ti taky žádoucí ničit všechno živé, na čem ryby tak tvrdě "makaly"? :)

a vubec sterilizace roztoku naráží když dojde na organické pěstování. sterilizovat roztok se asi opravdu vyplatí enom u čistého hydra nejlíp bez media (protože na mediu za přístupu vzduchu časem tak jak tak mikroorganismy bujet začnou a ničit je během života rostlin UVC je kontraproduktivní).

já osobně zrovna řeším opačný problém - jak udělat co nejčistější hydro (rozumněj conejmíň média, pokud možno čistá voda) a do toho narvat co nejvíc života > organic hydro
citace:
Původní příspěvek od dokktor
tři kavky to shrnul pěkně. i když trichoderma není jediná, kdo by nejakou "symbiozou" kytkám prospíval (bakterie živící se metabolity rostlin apod.)

disaster: a co aquaponie? tam je ti taky žádoucí ničit všechno živé, na čem ryby tak tvrdě "makaly"? :)




mnoo ja se samo bavil o normalnim hydru.
O akvaponii uz dlouho premyslim atd a tak je jasny, ze tam je zadouci aby ti ty nitrifikacni(bo jaky) bakterie kolonizovaly to medium ve kterym mas kytule....
selmer
dekuji chlapci, zase jsem o neco chytrejsi:-)
Archi
Otevírám staré téma a ptám se, Nepoškodí UV hnojiva, které dám do živného roztoku?
Bitir
Z jakyho duvodu bys to tam daval ? Mineralni hnojky v podstate nemaj nic zivyho , ale jakej to bude mit vliv ti nepovim , organicky hnojiva to poskodi zcela jiste. Pokad chces sterilizovat vodu ,tak to udelej nez tam ty hnojky nalejes.
Archi
No mám barel v něm živnej roztok co pomalu teče do květníků a sem tam se mi zaserou kapiláry a tuším, že je to tím, že mi něco v živném roztoku roste a pak to ucpe.
Jedná se o hnojky JIDB
Bitir
To je system autopot? Pokud je to neco podobnyho, tak tam musis mit pred ventilem co ti odpousti vodu nejakej filtr . Ale jidb usazeniny nema. Sam je jedu, mam je kolikrat i tyden v kadi a nic se neusazuje. Jaky mas ph ? Pri vysokym ph se tvori sliz a jiny bakterie, osobne bych to stahl k ph6 a mas klid. Jeste pomuze dat do kadi cerpadlo ktery ti to bude 24h denne rozhanet. Ale filtr bych tam dal urcite. Nejak si nedovedu predstavit jak to mas.
Archi
filtr nemám
vstup ec je 0,3
čerpadlo mám 24/7
AH PH down na 5,9
1/3 davky JIDB

Ale když dokončím run, tak mám na dně kádě takový písek, kal nevím
Bitir
A co to je za system ? Nemas tam jen usazenou sul z hnojek ? Pokud jedes kapilary ,tak si filtr kup, nebo ja nechapu jak ti to tece samovolne do kvetinace.
Archi
tropf blumat mám dole ;-)
jakej filtr tam dát?
Bitir
Stim zkusenost nemam, ale ta kapilara je dost tlusta na to ,aby se neucpala ne ? Muzes zkusit dat pred hadici jak je napojena do becky nejakej molitan,ale zkontroluj jak to kape.
A nerekl bych ze uv je reseni. Podle me je to sul z hnojiv
Archi
Asi koupím RO a bude klid :D
Bitir
Nemyslim si ze to bude reseni. Kolik mas ec vody ? Tech 0.3 ? Jestli jo ,tak to je idealni voda.
Archi
no jestli mám v barelu dole sůl, což můře být, nedosáhnu tam a vypadá to trochu jako písek, tak by mi to mohlo pomoci, v rozpouštění JIDB, ne? EC mám 0,3
Bitir
Jako osmoza ? Nebo to svetlo? Ani jedno ti nepomuze , protoze svetlo zlikviduje bakterie a sul nejsou bakterie . Reverzni osmoza ti vycisti vodu a pak tam davas hnojky a sul obsahuji hnojky.
Hodne zalezi i na kvalite vody a ro trochu pomuze , nebo si drobis do nadrze bordel a neco ti tam napada. Moznosti je hodne. Pokud ti to tam vadi, tak to vycisti a cekej kdy se to tam objevi . Nahod fotku jak to vypada.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma