Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Lidové Noviny 9.8.02 příloha léto - Klikni zde pro originální téma
Glamdring
Tajemství marihuany
Při dlouhodobém a pravidelném užívání můžete trpět poruchami paměti, depresí, impotencí nebo rakovinou


˝Vyhulil jsem si hlavu. Prvního jointa jsem si dal ve svých třinácti letech,˝ říká dnes třiadvacetiletý Roman.

Díky marihuaně byl ve třídě ˝za temňocha˝, všichni spolužáci (a hlavně spolužačky) k němu vzhlíželi se směsicí obdivu a bázně. ˝Nejdřív jsem si to hodně užíval, byl jsem nad věcí. S učením jsem neměl problémy.˝ Základní školu dokončil Roman bez problémů, dostal se na střední školu. Tou dobou už kouřil každý den. ˝Najednou jsem si nemohl vzpomenout, co jsme ve škole probírali. Dělalo mi práci se soustředit, začal jsem mít v hlavě zmatek. Celé týdny jsem vyprávěl kamarádům pořád dokola jednu příhodu,˝ vzpomíná Roman. Když mu bylo šestnáct, rozhodl se, že s kouřením skoncuje. ˝Vynaložil jsem na to veškerou vůli, která mi zbyla˝. Dnes mu tráva nechybí, zakouří si jen občas.
Popelníky ve třídě
˝V době, kdy mi bylo osmnáct, jsem žila v Amsterodamu. Chodila jsem tam jeden rok na hudební konzervatoř,˝ vypráví sedmadvacetiletá Kristýna. Každý třetí spolužák kouřil trávu denně. ˝Studenti většinou jen proplouvali s přihlouplým úsměvem třídou. Nemohli se pořádně soustředit, každý si dělal, co chtěl, a i přesto, že ve třídách bylo zakázáno kouřit, občas si zapálil dalšího jointa. Odklepávali si do svých popelníků, které měli na stole,˝ říká Kristýna. Dlouhodobé užívání marihuany může mít za následek poruchy kognitivních (poznávacích) funkcí. Zatím není dostatek informací o parametrech užívání, které k poruchám vedou, ani bližší charakter těchto dysfunkcí. V časopise Journal of Medical Association byla publikována studie, ve které se autoři zabývali vlivem doby užívání marihuany na konzumenty, kteří byli rozděleni na dvě podskupiny. (Dlouhodobí uživatelé - v průměru 23,9 roku závislosti, a uživatelé, kteří kouřili marihuanu kratší dobu, průměrně 10,2 roku). Tyto skupiny byly porovnávány se 33 osobami, které marihuanu neužívaly. U všech účastníků studie bylo vyhodnoceno 9 standardních neuropsychických testů, kterými byla posuzována pozornost, paměť a exekutivní funkce. Testy byly provedeny na počátku studie a po 17hodinové abstinenci. Výsledky ukázaly, že pokud jde o paměť a pozornost, byli na tom dlouhodobí uživatelé výrazně hůře než ti, kteří užívali marihuanu kratší dobu, i než kontrolní osoby. Dlouhodobí uživatelé měli oproti kontrolám významně horší výsledky, pokud jde o učení a udržení vědomostí. Obdobné výsledky se týkaly i dalších parametrů, kde zhoršení bylo úměrné době, po kterou byla marihuana užívána. Studie potvrdila, že dlouhodobé užívání marihuany způsobuje poruchy paměti a pozornosti, které trvají i po krátkodobém vysazení (17 hodin) marihuany, jsou dlouhodobého charakteru a zhoršují se s prodlužováním doby, po kterou je droga užívána.
Klesá chuť na sex i potence
˝Stejně jako alkohol a některé léky, i marihuana dokáže při dlouhodobém pravidelném užívání měnit kognitivní funkce člověka,˝ říká PhDr. Ivan Douda z nadace Drop-In a dodává: ˝Souvisí to ale s celkovým životním stylem. Mozek, který netrénujete, má tendenci atrofovat, což má spolu s konzumací alkoholu či drog přímý dopad na osobnost.˝ Člověk ztrácí motivaci k činnostem, jež vyžadují určité úsilí. ˝Po několika letech mohou nastat i problémy v sexuálním životě klesá potence (klesá hladina mužského hormonu testosteronu v krvi) i chuť na sex,˝ varuje doktor Douda. Vysoké pravidelné dávky cannabisu mohou způsobit mírné delirium s příznaky paniky, ale i dlouhodobější cannabisovou psychotickou poruchu. ˝Psychotickou poruchu může vyvolat i jediná marihuanová cigareta. Potíže mohou trvat až šest týdnů,˝ uvádí MUDr. ing. Petr Příhoda z Denního psychoterapeutického sanatoria v Praze. Pacienta s psychotickou poruchou je kvůli halucinacím často nutné hospitalizovat na psychiatrii. ˝Po zvládnutí akutní psychózy je vhodná komplexní dlouhodobá terapie, kterou není možno vzdát po jednom selhání,˝ upozorňuje doktor Příhoda. U některých lidí může marihuana působit jako ˝katalyzátor˝ rozvoje do té doby skrytého onemocnění. ˝Konzumace psychoaktivních látek (například cannabisu) může výrazně uspíšit rozvoj schizofrenie u disponovaných jedinců. V žádném případě však marihuana nemoc nevyvolává, tito lidé by se pravděpodobně později stejně schizofreniky stali,˝ uvádí doktor Příhoda.
Pokračování na straně 16
Dokončení ze strany 13
Pravidelné dlouhodobé užívání marihuany může někdy stát i za vznikem deprese. Autoři studie, publikované v časopise Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, se zabývali vztahem mezi užíváním marihuany a rizikem vzniku tzv. epizod velké deprese. Do studie byla zařazena data od 6792 respondentů. Věkové rozpětí účastníků studie bylo patnáct až čtyřicet pět let. ˝Statistická analýza dat ukázala, že riziko vzniku epizod velké deprese roste s intenzitou užívání marihuany,˝ uvádí na stránkách zdravotnického serveru Medicína.cz MUDr. Pavel Kostiuk, CSc. Ze studie vyplývá, že například ˝nezávislí˝ uživatelé marihuany mají 1,6krát vyšší riziko vzniku epizod velké deprese než osoby, které marihuanu nikdy neužívaly. Výsledky studie prokázaly, že užívání marihuany přináší zvýšené riziko vzniku epizod velké deprese, a představuje tak pro vývoj psychiky nezanedbatelné nebezpečí. Hlavním příznakem deprese je porucha nálady, ale kromě ní je ovlivněno také myšlení, chování i tělesné fungování. Mezi typické příznaky patří pocit prázdnoty, negativní pohled na svět, ztráta zájmu a radosti, nespavost, nebo naopak velká spavost a únava či neschopnost se rozhodnout k jakékoli činnosti.
Oblíbené jsou mixy
˝Někteří lidé dávají přednost tzv. mixům - například marihuaně s alkoholem,˝ říká doktor Douda. Působení takové kombinace je individuální. ˝Dost lidí po takové kombinaci jen ˝ztuhne˝, někteří se ale začnou chovat naprosto nepředvídatelně. Zcela určitě však nebudou útoční, marihuana je neagresivní droga,˝ míní doktor Douda. Pokud přece jen chcete ˝jít do mixu˝, snažte se předejít případným neblahým následkům - dobře si schovejte klíčky od auta a dýchánek nepořádejte ve vyšších patrech paneláku. Jaké jsou účinky dlouhodobého kouření marihuany na vznik onemocnění fyzického charakteru? ˝Stejně jako cigareta i každý joint obsahuje množství karcinogenních látek,˝ varuje doktor Douda. U kuřáků marihuany se zvyšuje riziko nemocí dýchacích cest včetně rakoviny. Vědci z newyorského Sloan-Kettering Cancer Centre zjistili, že riziko vzniku rakoviny ústní dutiny, hrtanu, hltanu a plic vzrůstá - pokud k trávě ještě kouříte ˝normální˝ cigarety, zvyšujete riziko výskytu zhoubného nádoru dokonce 36krát.
Mužům rostou po marihuaně prsa
Při pravidelném a dlouhodobém kouření marihuany se do těla uvolňují látky, které aktivují činnost nadledvinek. Ty pak mohou spustit zvýšenou produkci hormonu estrogenu, který za normálních okolností koluje v krvi dívek a žen. Mužům-kuřákům se po delší době konzumace mohou začít zaoblovat tvary a zvětšovat prsa. Odborníci se shodují v názoru, že návykovost marihuany je velmi nízká. ˝Návykovost marihuany je výrazně nižší, než je návykovost tabáku nebo alkoholu, a v zásadě je srovnatelná se závislostí na kofeinu,˝ uvádí Tomáš Zábranský z Ústavu preventivního lékařství Univerzity Palackého v Olomouci. ˝Účinky marihuany ve smyslu bezprostředního a krátkodobého ovlivnění psychiky jsou ale výraznější než u kofeinu nebo tabáku,˝ dodává Zábranský. Nadužívání alkoholu je podle jeho slov škodlivější než konopí. ˝Marihuana není jako alkohol jaterní ani nervový jed.˝ Na rozdíl od alkoholu se také konopím nedá předávkovat. I když jsou dnes k mání daleko silnější ˝modely˝ než před desítkami let (obsahují většinou osm až deset procent účinné látky tetrahydrocannabinolu - THC), smrtelná dávka by vyžadovala vykouřit nebo sníst během půl hodiny cca 45 kilogramů marihuany.
Marihuana jako lék
Především v Indii a v Číně bylo konopí jako léčebný prostředek využíváno již čtyři tisíce let před naším letopočtem. Americký prezident George Washington pěstoval marihuanu pro osobní potřebu. V současné době probíhají v Kanadě na 1200 pacientech klinické testy léčebných účinků konopí. Marihuana pomáhá při nevolnosti a zvracení při chemoterapii v onkologii, používá se k povzbuzení chuti k jídlu u HIV pozitivních nebo při nádorové anorexii, snižuje nitrooční tlak u glaukomu, působí jako analgetikum tiší bolesti. Také přináší úlevu při roztroušené skleróze a mírní svalové křeče při Parkinsonově nemoci.



Lidové noviny, Příloha Léto, 09.08.2002, Markéta Ostřížková

Rád bych slyšel Vaše ohlasy na tento článek. Osobně si myslím, že poslední třetina článku je formulována docela dobře.
Al-Ban
Já bych řekl, že celej článek má v sobě kus pravdy. Na každýho to může působit jinak a když někdo hulí delší čas od rána do večera, tak je jasný že to s ním docela zamává.
A ten rak hrtanu mě docela taky straší, protože po nějakejch větších denních dávkách nikotinu a ganjy nemám v krku zrovna dobrej pocit a celkem to i bolí a když tady teď čtu, že riziko se touhle kombinací zvětšuje 36x, tak budu muset s tim blbym nikotinem už něco konečně udělat ;). Pak se mi ještě nelíbí ty zvětšující se kozy, to bych asi těžko snášel :wink:, ale naštěstí žádnýho huliče s takovouhle deformací neznám a to mě trochu uklidňuje :).
Tim
vitejte v zoo

Docela me desi predstava, ze mi narostou kozy a uleti mi ptak.
S tim ptakem by se to dalo vyresit, ze si ho okrouzkuju, ale s kozama? Kam s nema potom budu chodit na prochazku?

silenost
mata
A na holky to takhle nepůsobí? Některejm by to docela prospělo...;)
drinker hulič
jo, tak tenhle clanek docela zapusobil na moji babicku. kupodivu poprve nerekla mym kytkam "potvory", ale "kytky" a vse zakoncila zvolanim: copak chces bejt impotent?! ;)
jinak tam mohlo bejt trochu vic pozitiva, kdyz uz se to menuje tajemstvi marihuany, prece jen to trochu vic prevlada a navic hulic s trojkama se asi fakt nevyskytuje, tak nevim proc to tam uvadej, akorat to mate lidi... jinak celkem dobry, nehazi to primo spinu, coz je dobry, ale treba ten clanek v Pravu, kterej sem taky nekdo nastesti postnul me prisel lepsi.
andrey
S těmi fakty a s tou lží je to těžké... Zastánci marihuany mají svůj názor a to, že marihuana nikomu nikdy neublížila (přečtěte si prospekt z MMM, který jakoukoliv škodlivost popírá)a názor odpůrců, který slyšíme všude a pořád.
Nikdo neví co je pravda a co lež...
Maggie
No, když nevíš, kde je pravda a kde lež, tak se drž tohohle: VŠEHO S MÍROU! Protože když budeš cokoli přehánět (a tím myslím opravdu cokoli - od jídla po běhání), tak ti to uškodí. A teď mluvím i o ganje.
pan dan
Nevim jak vam, ale i me se (minimalne zaverecna tretina) libi. Sice je to s tim estrogenem zajimavy (kam jsem zastrachal tu podprdu...:D) nicmene i ja jsem toho nazoru, ze cokoli, co prehanime nam muze pekne prerust pres hlavu. Vseho s mirou.
virus
dost zajimavej clanek a castecne pravda je.no ale to fakt taky nevim kam bych chodil s kozama asi na zahradku nebo bych jim udelal vohradku:):):)
tofi
MR.SsMash můžeš mi říct,jak si přišel na to ,že když někdo hulí každej den je z něj vypatlaná smažka??!
Víš co to slovo vůbec znamená????!!! Mě osobně to docela uráží,protože pálím každej den už nějakej ten rok,chodím na kvalitní školu,mozek mám v pohodě a hlavně sem HRDEJ na to,že nejsem smažka!!!Poněvadž jich pár znám a vyloženě bych nechtěl vypadat ani zkončit jako oni.Tak si příště vol lepší slova... tHanx
THX
JJ, docela good, vetsina clanku je jen kriticka, tenhle byl uz jinaci :) Obcas si dam speka, ale jinak narozdil od vetsiny co hulej mam tu vyhodu, ze nekourim :), ano je to tak, ale fakt nekourim, nic v tom nevidim a nechutna mi to a v kombinaci s alkoholem mi pak ani neni dobre, takze nechapu proc vsichni kourej, snad nikotinova zavislost nebo jen tak z principu kdyz se rekne treba v praci deme na cigo, tak vsichni jdou :( nebo v hospe nemaj co delat tak si daj vsichni cigo :(, asi to bude taky tim, ze si v praci nebo hospe vetsinou speka nedate :)
Asi jsem trochu odbocil, ale me cigo nic nedava, marihuana ano :)
BTW: Jinak smazka samozrejme z nikoho bejt nemusi ikdyz huli every day, spis to zavisi na charakteru cloveka a nechci nikoho urazit, ale asi celkove na inteligenci, schopnosti se orientovat ve spolecnosti, stylu zivota a podminkach, kde zije a na jinych faktorech. Kazdopadne zlata stredni cesta bude asi nejlepsi, takze kazdej den by se hulit nemuselo, ale to zalezi na kazdym jak to vidi a jak to zvladne :)
Dude
že po marihuaně rostou prsa když to píšou i v těhlech seriozních novinách...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma