Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
Liečivé rastliny a ich využitie - Klikni zde pro originální téma
Ve východních zemích, jejichž obyvatelé hašiš kouří s takovou vervou, že neustálé hekání, chrchlání a sípání se může někomu jevit skoro jako jejich mateřský jazyk, se podávají rozličné tipy čajů, které zmírňují škrábání v krku a propůjčují člověku alespoň iluzi jakési úlevy.

K jednomu z nejoblíbenějších marockých čajů se řadí směs 2 dílů černého čaje, 3 dílů maty peprné a a 1 dílu květů ibišku. Máta peprná zmírňuje bolest a zároveň příjemne chladí. Černý čaj a ibišek působí jako mírné adstringens (léčebný prostředek místně zužující cévy a snižující vyměšování). Černý čaj obsahuje také 2% kofeinu, který pomáhá organismu čelit účinkům nemírného pití. Čaj nevařte, jenom jej zalejte horkou vodou. Ve většině silně aromatických bylin, jako jsou máta nebo libavka, se nachází éterické oleje, které by se při vaření odpařili. Napřed uveďte patřičné množství vody do varu, pak ji nechte 30 až 60 vteřin odstavenu, aby se teplota o nějaký stupeň snížila, a teprve touto vodou zalejte čajovou směs. Ibišek má zvláštní kyselou chuť, ale možná asi budete chtít čaj osladit lžičkou medu. Ten působí rovněž jako uklidňující prostředek, který vytvoří v hrtanu jemný povlak, díky němuž vdechovaný kouř lépe snášíme. Bílý cukr se chová odlišně a můžě krk ještě více podráždit.

Když si vařím tento marocký čaj já, často nahrazuji ibišek šípky. Chuť je podobná, šípky však navíc obsahují vitamín C, rutiny a flavonoidy. Při kouření tělo spotřebovává vitamín C. Šípky tak tento vitamín doplníte. Mimoto vitamín C s rutiny a flavonoidy pomáha obnovit popraskané kapiláry zbůsobující škrábání v krku a zesílit jejich stěny, čímž je činí odolnějšími vůči pozdějšímu poškození. Šípky jsou taktéž mírné adstringens. Je ale obtížné vyluhovat šípky pouze spařením. Proto je napřed rozkrojte napůl, nechte vyluhovat ve vroucí vodě, a touto pak zalejte směs černého čaje a máty.

Pokud tedy musíme kouřit, čiňme tak alespoň s určitým pohodlím :)

Vaříme s konopím (Adam Gottlieb)
Ostatní čaje

Ideální směs jointového kuřáka se skládá z chladivých aromatických látek, demulgencií (mírnících látek), léčivých činidel a mírných adstringencií. Může do ní být zahrnuta rovněž látka usnadňující vykašlávání a také každá přijatelná bylina, která působí jako antispasmatikum (lék proti křečím).

K demulgenciím patří:
anýz, badyán, lékořice, sušená kůra kořenů sassafrasu, jilmové lýko, podběl, kořeny kostivalu lékařského, lňené semínko, proskurník lékařský a květy zimolezu.

K chladivým aromatickým látkam patří:
máta peprná, tymián, šalvěj, libavka, semínka kardamonu, hřebíček, nové koření, listy blahovičníku, semínka děhelu anděliky, yzop lékařský, zázvor, koriandr a šanta kočičí.

Používate-li skořici, nalámajte kůru na drobné kousky. Z mleté skořice se uvolňují želatinové substance a čaj má pak slizkou konzistenci. Malé množství těchto látek ze skořicové kůry působí jako demulgencia. Podobné slizovité látky vylučují i lékořice a proskurníkové kořeny, měly by se tedy užívat střídme a nepřevařovat. Listy proskurníku obsahují těchto látek méně, jeho květy již jen minimum.

K mírným adstringenciím patří:
tymián, šalvěj, rozmarýna, kořeny a listy kostivalu, ženšen, oman pravý.

Mezi jiné léčivé činitele s chutí ibišku a šípků patří vitamín C. Koupit se dá snad ve všech prodejnách zdravé výživy či lékárnách, ať již ve formě prášku či tablet.
1/3 čajové lžičky práškového vitamínu C se rovná zhruba 1000 mg.
Většine lidí však bohatě stačí špetka (300 - 500 mg) na šálek.
Zdá-li se vám čaj příliš kyselý, můžete jej přisladit trochou medu.

K bylinám usnadňujícím vykašlávání patří:
jablečník obecný, květy divizny, listy celíku zlatobýlu, plicník lékařský, listy rozrazilu.

V mnoha středomořských zemích si lidé vaří šalvějové mléko, které pak pijí pro velmi příjemnou chuť a příznivé účinky na dýchací orgány. V mléku jednoduše nechají vyvařit šalvějové lístky a ty pak scedí. Někteří lidé si mléko sladí medem.

Na Jávě a jiných místech si zase vaří kokosové mléko s květy ibišku, které nechávají před podáváním vychladnout. Touto kombinácí vznikne chutný nápoj, který při kašli a zanícení zklidňuje sliznici v hrdle.

Ženšen je vynikající tonikum nervového, žlázového a oběhového systému. Přispívá rovněž k rychlejšímu samoléčebnému procesu. Má-li člověk v plánu flám doprovázený vydatným kouřením či nestřídmým pojídáním konopí, hojné dávky ženšenového kořene nebo ženšenového čaje, požité několik hodin před akcí, mu umožní oddávat se své zálibě a přitom své tělesné ústrojí udžovat v rovnováze.

Květy zimolezu, které jsou dobrým demulgens, jsou i vhodným antispamatikem.
LemonJelly
Bylinkove caje mam velmi rad ( aj ked posledne roky pijem hlavne zelene caje a mate ).
Medzi najoblubenejsie bylinky, ktore si sam starostlivo zberam, patria: lubovnik bodkovany ( trezalka cesky :) ), lipa, repik a materina duska.
Predovsetkym z prvych troch menovanych je vyborny caj.



Použitie liečivých rastlín

Zber

Predpokladom zberu liečivých rastlín je ich presné poznanie. Najlepšie liečebné účinky majú čerstvo nazbierané rastliny.

Zbierame ich v čase najvyššieho obsahu účinných látok :

kvety - začiatkom kvitnutia
listy - pred kvitnutím a po kvitnutí
korene - včasne zjari alebo v jeseni
plody - v čase dozrievania

Trháme len zdravé, čisté rastliny bez parazitov a bez chemických prípravkov. Zbierame ich za slnečných dní v suchom stave, nezarosené.


Sušenie

Bylinky sušte čo najskôr po nazbieraní. Rastliny sa pred sušením neumývajú, len sa nadrobno porežú. Potom ich voľne uložíme na plátno alebo papier a sušíme v tieni alebo vo vzdušných, teplých priestoroch, podľa možnosti rýchlo. Teplota by nemala prekročiť 35 stupňov.


Príprava čaju

Čerstve byliny narežeme a dáme ich v predpísanom množstve do skleneného pohára. Vodu necháme zovrieť, odstavíme ju a pripravené rastliny zalejeme. Čerstvé byliny lúhujeme len veľmi krátko - stačí pol minúty. Čaj musí byť celkom jasný : jasnožltý alebo jasnozelený. Suché byliny lúhujeme o niečo dlhšie.


Tinktúra

Tinktúry sú výťažky rastlín ziskané pomocou 38-40% žitného alebo ovocného liehu. Fľaša sa voľne naplní určitou bylinou a zaleje sa liehom. Dore sa uzavrie a dá sa na teplé miesto na 14 alebo viac dní, častejšie sa pretrasie, nakoniec sa scedí a zvyšky sa vylisujú.


Čerstvá šťava

Použáva sa po kvapkách alebo sa ňou navlhčujú choré miesta na tele. Získava sa na odšťavovači, v ktorom sa rastliny rozdrobia a vylisujú.


Masti

Rozohrejeme 500 g masti ako pri vyprážaní. Do takejto horúcej masti dáme byliny a krátko ich popražíme. Potom masť zakryjeme a dáme na chladné miesto. Na druhý deň len prihrejeme, prefiltrujeme cez ľanové plátno a ešte teplú naplníme do pripravených fľaštičiek.


Olej

Bylinami naplníme fľašu až po hrdlo, zalejeme za studena lisovaným olivovým olejom a necháme 14 dní na slnečnom mieste.


Úplný kúpeľ

Byliny macerujeme cez noc v studenej vode. Na druhý deň prihrejeme a vlejeme do vody pripravenej na kúpeľ. Kúpeľ má trveť 20 minút. Srdce nesmie byť vo vode.


Sedací kúpeľ

Postupujeme ako pri úplnom kúpeli. Voda na kúpanie musí siahať nad obličky.
super téma :punk: pak sem něco hodim .) mám toho v zápiscích celkem dost :frog:
seru na poznámky , dám sem celý pdfko odkud čerpám já :)
http://www.edisk.cz/stahni/65503/PR...df_21.85MB.html

a potom druhá knížka ze který čerpám here:
http://www.kosmas.cz/knihy/124326/m...rostliny-keltu/ - tady je potřeba vyfiltrovat ty důležitý informace
vimnevim
jinak co se týče literatury o léčivých rostlinách mají občas v levných knihách skvosty :) Pokoupil jsem tam před dvěma lety tři díly Mathioliho herbáře kus po stovce. Krásný kresby a popisy v staročeštině léčivých rostlin, zeleniny, ovoce i stromů !!! cca 1000 stránek obrázků, popisů vlastností moc hezký doporučuji. Už je tam mají jen sporadicky a ne včechny díly a v internetovým obchodě už je nemají ani uvedený :(
vimnevim
36 CHAMBERS : zdary kámo, když jsi grower a máš zájem o adaptogeny a podobný rostlinky mrkni na tohle : http://www.jikl.cz/obchod.php?from=sazenice& je to zahradnictví, který nabízí zajímavý exotický trvalky s podobnými účinky jako ženšen a dají se pěstovat i u nás. Některý i venku jiný normálně v pokoji....:bravo: třeba taková Kalisie voňavá by nebyla špatná ne ? Mají i sposty zajímavejch semen. Jednou jsem měl v pokoji pupečník asijský, ale než jsem si toho stihnul všimnout tak ho zežraly sviluchy, aniž by si všimly ostatních pokojovek takže na ten pozor pro možnou atraktivitu pro sviňuchy !


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma