jalala1 |
UPOZORNĚNÍ: TENTO THREAD SE NESNAŽÍ NIKOHO PŘESVĚDČOVAT K PĚSTOVÁNÍ ČI KONZUMACI TABÁKU
Pěstuju poprvé, už kvůli tomu- až se krize zeptá
:titanic:
Klíčil jsem někdy na konci ledna a dělal jsem tomu 16. hod den (4*18W zářivky) ,ale jinak bohatě stačí okno co neprofukuje, uřízlé 2.l petky, zahradnický substrát s aktivním humusem
:einstein: |
|
|
jalala1 |
zalévat obden, ob dva
:einstein: |
|
|
jalala1 |
na konci května šli ven. Neměla by teplota padat pod 10 stup. Pod každou kytkou je lopata 10 let uzrálého kravského hnoje namíchaná z hlínou
:pimp: |
|
|
jalala1 |
pak přišel vítr a musel jsem improvizovat, bo mi ulomil 3 kytky
:help: |
|
|
jalala1 |
zalévat obden, ob dva když neprší, odstátou vodou- proto ten sud
:pimp:
a rostly
:beer: |
|
|
jalala1 |
dlažky už pozbyly smyslu, odstraněno.
:pimp:
a rostly
:beer: |
|
|
jalala1 |
Je potřeba stále udržovat hlínu pod spodním patrem, jinak si kytka lehá.
:einstein:
Do těch hrdel od petek zalívám a trošku i ke kořenu
:pimp: |
|
|
jalala1 |
začaly kvést
:eek: |
|
|
jalala1 |
květ ze začátku žlutej jako selskej
:o |
|
|
jalala1 |
a jak se otevře tak zrůžoví
:wink: |
|
|
jalala1 |
nějakej detail
:o :eek: :wink: |
|
|
jalala1 |
skízím spíš ty světlejší a postupně, jak dozrávaj, odspodu
:einstein: |
|
|
jalala1 |
Hotový produkt ještě zfermentovat a bude
:einstein: |
|
|
jalala1 |
TA FERMENTACE:
:einstein:
Usušené listy ( musí být hnědé, já je suším v chladný větraný stáji s docela vlhkým ovzduším a ve tmě. Pěkně pozvolna hnědnou, jsou vláčný, až budou akurátní, tak je dosuším rychle na teplý, suchý půdě), se celý i s řapíkama zpátky namočí ( nad párou, rozprašovačem, v prádelně) a kladou na černou, neprůsvitnou folii dokola, jak když skládáš karty na hru "záchod" a to tak že tlustejma řapíkama ven a aby vevnitř zbyla dírka. Když je rozložíš všechny, do dírky strčíš plastovou slabostěnou trubičku, musí tam být na fest, možná lepší ji tam dát hned na začátku a listy klást kolem ní.
Cípy folie vezmeš a celý to zabalíš tak že trubička kouká ven ( folie musí být velká ).
Kolem trubičky zatížíš, do trubičky spustíš na provázku teploměr a zašpuntuješ jí.
Při pokojový teplotě si to prý samo udělá až 70 stupňů, což nesmíš dopustit.
Až tam budeš mít 50 stupňů, musíš to celý rozebrat a přeskládat obráceně. Co bylo venku - dovnitř, co bylo nahoře - dovnitř, ať to zfermentuje všechno stejně.
A zase hlídáš teplotu. Při 50 stupních by mělo být hotovo.
Zbavit řapíků, nařezat, dosušit tak jak to komu vyhovuje a už jen kouřit.
Celý proces fermentace by měl trvat asi 80 dní (40*40).
Už nevim kde jsem to viděl, doufám že jsem to tu někomu neukrad, prej se to takhle dělá na tabákových plantážích, ale bez tý folie, maj na to domy, kde to dělaj ve strašnejch balíkách (takový naše kompostéry) a ještě to zvlhčujou.
Připadá mi to docela šetrný, taková nedokončená kompostace. Ale je to na větší množství tabáku. já to vyzkouším nejdříve s těma spodkama a jestli to nebude plesnivět, tak to zfermentuju takhle.
Našel jsem i fotku (snad se pan Morris nenaštve), tam dokonce píšou, že to přeskládávaj snad až 8 krát. To jsou ale Havana tabáky - odrůda selskýho, na silný doutníky. |
|
|
jalala1 |
Ještě škůdci :flamer: :rocket:
Slimáci :grrr:
- kolem pole, asi 2m. od něj, mám dlaždice. Jsou tak 2-3m. od sebe. Na ně doplňuju, vždy jen po malé špetce, přípravek proti slimákům-"vanish". Stojí asi 90 kč. Doplňuju jen když zmizí (po bouřce). V žádném případě neposlouchat výrobce a sypat to na pole. Spolehlivě je to na sebe natáhne a zabije. Nejlepší by bylo dlaždice nějak zakrýt, aby se tam slimák dostal a ne kočka nebo pes- je to jedovatý. Kočky mi to nežerou ale kámošovi se pěkně poblil vořech (z toho vanishe).
Mšice :death:
-zlikvidoval jsem všechny bezinky poblíž, bo vždy byly osypaný mšicemi, ještě před výsadbou a kontroluju rizikovou vegetaci kolem (angrešt,ribíz). Stejně mi na to vlezli a sosaj mi kvítky a malý lístky. Používám vývar z tabáku a slušně je to decimuje. Ještě že ho nemusím kupovat.
Bělásek :david:
-ten hajzl naklade vejce snad všude, i na tabáku. Budiž útěchou, že jsem je našel jen jednou a jen na utrženym listu. Kontrolovat, sbírat housenky- jinak nevim |
|
|
seven40 |
citace: |
Původní příspěvek od jalala1
Ještě škůdci- slimáci - kolem pole, asi 2m. od něj, mám dlaždice. Jsou tak 2-3m. od sebe. Na ně doplňuju, vždy jen po malé špetce, přípravek proti slimákům-"vanish". Stojí asi 90 kč. Doplňuju jen když zmizí (po bouřce). V žádném případě neposlouchat výrobce a sypat to na pole. Spolehlivě je to na sebe natáhne a zabije. Nejlepší by bylo dlaždice nějak zakrýt, aby se tam slimák dostal a ne kočka nebo pes- je to jedovatý. Kočky mi to nežerou ale kámošovi se pěkně poblil vořech.
Mšice- zlikvidoval jsem všechny bezinky poblíž, bo vždy byly osypaný mšicemi, ještě před výsadbou a kontroluju rizikovou vegetaci kolem (angrešt,ribíz).
bělásek- ten hajzl naklade vejce snad všude, i na tabáku. Budiž útěchou, že jsem je našel jen jednou a jen na utrženym listu. Kontrolovat, sbírat housenky- jinak nevim |
No me si na to kocka asi uz zvykla, kdyz sem donesl domu cerstvy listi tak se slusne nazrala..odtahla 30cm list a pomalu 1/3 sezrala a zle ji nebylo spis naopak slusne ozila..akorat by me zajimalo jestli ji chybi zeleny nebo uz i nikotin..toho je v tom tabaku pomerne dost..hele podle tvaru toho hotovyho produktu..jak to kvetlo zlute? tvatem to pripomina selskej tabak |
|
|
jalala1 |
To jsou ty ůplně spodní listy, ty jsou malinký (prej by se ani neměly hulit, bo byly od hlíny, na pokusy stačí :einstein: )
Ty největší lopuchy budu sklízet později :chef:
Kupoval jsem to jako viržin, kvete to růžově, už je to přes 2.m veliký tak to asi bude viržin. To bych byl nas.... :mad:
Ale i podle tý chuti asi viržin ;) |
|
|
jalala1 |
tak ještě ta sušárna - tma, chladno, průvan
:freddy: |
|
|
jalala1 |
ale kytky jsou pořád na poli, asi toho bude pěkná hromada
:chef: |
|
|
jalala1 |
taky mám jednu stejně starou kytku v kýblu, ale nedá se to vůbec srovnat
:flick: |
|
|
jalala1 |
Na poli mám, přiadá mi to, 2 druhy viržínu- světlej a tmavej
:einstein: |
|
|
jalala1 |
no a takovýmito norami musím lézt, když chci zalévat
:pimp: |
|
|
jalala1 |
LATAKIA- tabák sušený nad kouřem z tabákových stonků, což mu dodává patřičné (uzené) aroma. používá se především pro ředění ostatních tabáků do různých (cigaretových,dýmkových) směsí.
:einstein: |
|
|
jalala1 |
no a takhle to asi vypadá, když to schne
:einstein: |
|
|
jalala1 |
A nakonec je z toho dobrota
:winner: |
|
|
seven40 |
citace: |
Původní příspěvek od jalala1
tak z těchto dvou listů (poslední foto) jsem zabalil sedm cigaret a můj závěr zní takto: UŽ NIKDY NIC JINÉHO
Nežiju abych kouřil,ale kouřím abych žil |
Akorat je problem s odpovidajici zahradkou /pocet zhulenejch cigaret rocne a pak kde to susit..v rocnim objemu je to hukot -rocni spotreba kuraka 40ks cigaret denne je 14.6 kg susenyho tabaku ..to je nejakej kytek kdyz mas z jedny 100g ..nemluve o praci na tom lanu teda pokud nema srotavator ve stodole a nejakej ten ar zahrady s necim co rpdukuje slusnej objem kvatitniho srance :)))) Je teda fakt,ze je to excelentni huleni bez chemie..doufam na tom bez ni klesne i denni spotreba bo do toho ve fabrikach serou ruzny sragory na zvyseni zavislosti (nevim jak ty ,ale nja po home cigu nemam potrebu si hned zapalit dalsi |
|
|
jalala1 |
zcela bych s tebou souhlasil, ale já pěstuji ty kytky od ledna a mám na jedné kytce přibližně karton cigaret a mám jich 70 ks.
tím pádem to vychází pro dva kuřáky se spotřebou 20ks denně na rok kouře.
:einstein:
vešly se mi na plochu 8x8m a to zvládám
:pimp: |
|
|
jalala1 |
mam tu fotku včerejší sklizně, je to asi 240 listů.
Navlíkal jsem to asi 2.hod.
:chef: |
|
|
jalala1 |
A teď opět v sušárně
:vampire: |
|
|
jalala1 |
No a jestli náhodou někdo nevíte něco o pěstování tabáku ve velkém, na poli, u nás v česku, tak něco napište.
O zákonech, legislativě, daních, povoleních, dotacích, omezeních, prostě o všem
:(
dík, jsem samá karma na rozdávání
:girl: |
|
|
jalala1 |
Mám nové fotečky, už to má tak 2,5 m.
:chef: |
|
|
jalala1 |
Tak tady je leporelo o zpracování kuřlavosti.
Uzrálé, hnědé listy, vykuchat od středních řapíků
Srolovat do tvrdého doutníku
Odstřihávat jemné plátky
Haleluja, Haleluja
:chef: |
|
|
jalala1 |
Rozdrolit, dosušit ještě tak 5 hodin, aby byl akorát a nedrolil se na prach.
:einstein: |
|
|
jalala1 |
Hotovo, může se hulit. Dle mě je to silné tak akorát, chuť vinikající !!!
Dobrou chuť
:rasta: |
|
|
jalala1 |
Nové fotečky v lepší kvalitě. Polovic otrháno, na další půlku čekam.
Ale ještě uvidím, dole utrhnu, nahoře doroste. Za chvíli budu muset vzít štafle (si tam rozbiju hubu :injured: )
To asi bude ten důvod, proč to nesklízet tak, že to utrhnu na začátku kvetení ůplně celý- někdo to tak dělá.
Je ale potřeba nevyštípávat úplně všechny výhonky nad listy.
2-3 vrchní výhony je potřeba nechat a čím víc to budeš rvát dole (listí), tím víc to přirůstá nahoře a listy rostou.
:einstein:
A až to bude sklizený, tak toho bude jednou tolik, než kdybys to vyrval najednou
:chef: |
|
|
jalala1 |
a tobolky, v jedný tak 2000-3000 semen.
Už to v nich chrastí
:guitarist |
|
|
jalala1 |
sušárna jede, ale lepší fotky nejdou
:bravo: |
|
|
jalala1 |
Pohled odspodu, při zalévání
:goldcup: |
|
|
jalala1 |
SLEDUJTE DÁL TENTO THREAD, ZA PÁR OKAMŽIKŮ NALEZNETE ODKAZ NA SMOTÁNÍ TAKOVÉHO HABANA !!!
:bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
:bravo: :guitarist :guitarist :bravo:
:bravo: :guitarist :guitarist :bravo:
:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: |
|
|
čertiskočert |
Hohohohoho-ty doutníčky byly včera opravdu něco extra
Na to že to byl tvůj první pokus tak se opravdu povedly!!!!!§§§ |
|
|
stanley |
Skvělé čoveče.......mám dotaz ohledně sušení, me to uschlo tak jako tobě, ale kdyz chcu tabáček zpracovat, tak se to strašně drolí a stává se z toho prášek.......ten tabák se má zpracovat lehce vlhký?
Nevím proč, ale nějáké listy se mně pěkne zbarvý dozlatova, ale nějáké uschnou a maj zelenou barvu :D:D nevím čím to je.
Díky za radu. |
|
|
jalala1 |
Já suším ve vlhké a tmavé stáji, takže i když mi zhnědnou tak jsou stále vlhké a vláčné.
Dosušuji ho na novinách až po zpracování.
:freddy:
Zpracovává se to vláčný, takže když to máš suché, stačí to pokropit rozpašovačem a chvilku počkat až oschne.
:bath: |
|
|
jalala1 |
Ohledně těch zelených listů-------
Musíš to sušit v absolutní tmě (aspoň já to tak mám) a dále je důležitá nízká teplota při sušení( já mám ve stáji asi 18 stupňů). Jestli nemáš takovou možnost, tak to musíš pořád nějak zvlhčovat. Prostě to nenech uschnout, než to nezhnědne. Když už ti uschnul, prej to nevadí, pověš ho, zvlhči ho, udržuj ho tak a dojde.
:einstein:
Schne mi to asi měsíc a je to dokonale hnědý tabák
:crazy: :banana: :dance: :bravo: |
|
|
jalala1 |
Tak balancuju-
Před
:bounce:
A po (všiměte si lahváče)
:punk:
|
|
|
jalala1 |
2 x "Hadžvaňo"
:bandit:
3 x Květ
:girl: |
|
|
čertiskočert |
a teď jedna technická: kolik zhruba počítáš že z těch 70 vyržiňáků
co máš
jalalo1 za barákem bude cca semen?????
V jedné tobolce 2-3 tis,na každý kytce máš tobolek mraky, krát to množství kytek a muj hrubej odhad mě zavál někam do
šesti i sedmi cifernejch hodnot.
Jakej je tvuj odhad?
na to že to je letos tvůj první tabákovej pokus,(kterej se mimochodem poved)
tak to zatim vypadá že napřezrok budeš plantáž rozšířovat.
Vykácej pár dalších stromů a máš plácek hnedka větší.
Držim palce ať to roste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§:mutant: :mutant: |
|
|
jalala1 |
Počítám kolem 21 mil. semen ?
:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: |
|
|
jalala1 |
DALŠÍ DEN SKLIZNĚ:
2 očesaný patra, cca 300 listů, 1/2 hodiny česání, 2 hodiny navlékání a už to visí v sušárně.
:hanged: :hanged: :hanged: :hanged: :hanged: :hanged: :hanged: |
|
|
jalala1 |
1- o tento lalok, z důvodu malé kapacity, jsem rozšířil sušárnu.
:hanged:
2- další polotovar před rozstříháním
:chef:
3- tovar připraven na dosušení (další ušetřený pětikilo)
:banana: |
|
|
John.Mall |
nějak mi tam chybí ta fermentace, všude vidím listy na rostlině pak otrhaný navlečený usušený smotaný a nastřihaný. To to jako kouříš bez fermentace? |
|
|
jalala1 |
HADŽVAŇO
Vždy jsem si myslel, že na tabákových plantážích má každej plebejec v puse doutník, ale přišel jsem na to, že si prostě dotyčnej urve kus suchýho listu, zamotá a hulí.
Zkusil jsem to smotat, kouří to, chutná to, pomalu netřeba papírku.
1- špičky suchých listů
2- dva smotám, každého zvlášť, do vzdušné ruličky
3- zamotám do třetího a zavážu, neutahuju
4- upravím do konečné podoby
5- ihned mohu hulit
ps: dovnitř co nejsušší listy, navrch vláčnější, aby se dal motat. Neutahovat na fest!!
:bandit:
TA FERMENTACE: budu se muset uskromnit a zfermentovat jen nějaký malý vzorek, bo to stačím odkuřovat jen usušený.
Potom poznám, či to smysl má, nebo ne.
Získané zkušenosti uplatním příští rok, neboť počítám, že Česko bude tabáková velmoc.
:pimp: |
|
|
jalala1 |
něco málo tobolek :pimp: |
|
|
jalala1 |
citace: |
Původní příspěvek od John.Mall
nějak mi tam chybí ta fermentace, všude vidím listy na rostlině pak otrhaný navlečený usušený smotaný a nastřihaný. To to jako kouříš bez fermentace? |
viržinský tabák není tak silný jako selský, chuť a síla mi sedí tak to zatím nefermentuji. Až toho bude dost, něco zfermentujem. Sleduj to :) |
|
|
seven40 |
Stranky pekny,produkce velice slusna :))) hele ,ale dopln si ty skudce
..nejhorsi predator v indooru je kocka..venku v klidu a jeste jeden poznatek, cuba zacala chodit na tobolky jako na worisky..byla po tom pripitomela,polehavala a jako by neslysela..ale chutna ji to natolik,ze po tom sla opakovane.. |
|
|
jalala1 |
Hotovo, sklizeno, už se to suší. Nechal jsem to na poli opravdu co nejdéle, dokonce na mě začalo sněžit.
:pimp: :bandit: :satan: :rasta: |
|
|
jalala1 |
Tak a ještě sušárna:
:hanged: :hanged: :hanged: :hanged: :hanged: :hanged:
sory za kvalitu
|
|
|
jalala1 |
No a ačkoliv to vypadá, že je hotovo, tak není.
Mám v záloze:
1. tabák viržin, pěstovaný od ledna ve stísněných prostorách u maminky na okně.
2. tabák selský, taktéž ledňák, z toho samýho okna.
3. přesazený a o kraví lejno obohacený viržin z kýble.
4+5 taktéž přesazený viržin, ale ze záhonu.
Co s tím?
Někde jsem četl, že při dobrých podmínkách tabák (rostlina) může růst i déle než rok. Snad mi kytičky doma přežijou do června a pak půjdou zase ven. Sám jsem zvědav, co z toho příští rok na podzim bude
:cox:
Každopádně mám zde čím přes zimu pokračovat. :rasta:
:whisperer: PS: ty první dva ještě přesadím do nějakých lavorů |
|
|
jalala1 |
Jak jsem už uváděl, nefermentuji a chutná to skvělě, ale kvůli zkušenostem na příští rok malý vzorek zfermentuji. Takže-
TÍMTO BYCH ZAČAL NOVOU KAPITOLU- FERMENTACI
Sám jsem zvědav, co mi z toho vzejde, tudíž budu fermentovat jen omezené množství.
Z poslední sklizně mám pěkně narvanou sušárnu a ty vrchní listy jsou opravdu silnější, než ten prostřední standard.
Při přebírání jsem listy, který ještě tolik nezhnědli, dal na stranu a zkusím 2 přepravky těchto listů zfermentovat. Dnes jsem připravil jednu, zítra dodělám druhou.
1.nikotinová pryskyřice
2.nikotinový dýchánek
3.silný vrchní tabáček
4.první přepravka určená k fermentaci
FERMENTACI DOPLNÍM ZÍTRA! |
|
|
jalala1 |
No a pokračuju:
1. ještě jsem obral tohle lupení
2.+3. namačkal jsem to na jednolitou hromadu
4. narval jsem to do igelitu kterej má v sobě dírky, to vše jsem zatížil, strčil do igelitky a schoval pod dřez do tmy, se stálou pokojovou teplotou.
Lupení je vláčné, něco víc, něco míň. Některé listy pěkně došly a zhnědly, něco je zelenější. Doufám že mi tou fermentací dohnědne.
Teď už musím hlídat teplotu aby nepřelezla 50 stupňů, občas juknu jestli to nechytá plíseň. |
|
|
jalala1 |
Kouření může zabíjet !!! |
|
|
vimnevim |
čus doplň prosim ještě info o té fermentaci... Jak dlouho to trvalo a jak to dopadlo ? Taky si pěstuju tabáček ale ještě jsem ho nefermentoval a je to na mě dost silný a tudíž by se mi info hodilo :) Jinak moc pěkná plantáž... |
|
|
jalala1 |
Jo, jo, brzy se do toho vrhnu, ale nevim, nevim, v tý igelitce to nevypadá dvakrát nadějně, ale to co mi zbylo v sušrně přes zimu, je pomalu nad očekávání. Do týdne udělám SMOKE REPORT- sleduj to :) |
|
|
tegan_quin |
nazdarek, zajímalo by mne, ci tabák po fermentaci jeste nejak zjemnujete (ja to delam - 10 min luhovat v studenej vode)
for vimnevim - zvlhle listy naskladej do vetsi lahve, napr vo okurek, uzavri vičkem a nech zahrivat tak tejden na teplote 60 stupnu (já jsem to frementoval na plynovým kotly) pak preskladáj, a znuvu nech fermentovat - az pokud to nebude mí tou správnou vúni a barvu. |
|
|
jalala1 |
TAK JE TADY KONEC.
Fermentace toho zbytku se mi totálně nezdařila, v té igelitce to zvlhlo a chytlo plíseň, takže to letí na kompost.
V té sušárně něco zhnědlo, ale jsou to jen ty vrchní listy, které narostly až když tabák kvetl. Zabalil jsem to, zapálil a nic. Nechutná to špatně, ale nezakouřím si. Někde jsem četl, že když tabák kvete, tak živiny dává v první řadě do semen a listy jsou pak slabý- toto potvrzuji.
Takže závěrem- Letos jedu na dvě sklizně, sazenice vysadím na konci května, vykvést je nenechám, v polovině prázdnin to bude mít tak metr a půl (9-10 pater, 20 listů) , sklidím komplet celý kytky a ihned na opět pohnojené pole nasadím sazenice nové a ještě stihnu jednu sklizeň v polovině října. Ze všech rostlin, které jsem si schoval přes zimu, že je na jaře znovu vysadím, mi zbyla jen ta na obrázku. Až budou dobré podmínky, půjde ven a asi bude na semínka- chtěl bych nějakou pěknou palmičku.
FERMENTACI- zkusím asi jen na tabáku selském, který letos pojedu poprvé, hlavně kvůli doutníkům, kterých bych si nějaký ten humidor nabalil. Asi to budu fermentovat podle člena tegan_quin(dík), příspěvek o patro výš.
Zároveň tímto upozorňuju na nový thread pro rok 2010
A ty semínka seženeš tady, dík:
http://www.drabaco.cz/ |
|
|
tegan_quin |
citace: |
Původní příspěvek od jalala1
TAK JE TADY KONEC.
Fermentace toho zbytku se mi totálně nezdařila, v té igelitce to zvlhlo a chytlo plíseň, takže to letí na kompost.
V té sušárně něco zhnědlo, ale jsou to jen ty vrchní listy, které narostly až když tabák kvetl. Zabalil jsem to, zapálil a nic. Nechutná to špatně, ale nezakouřím si. Někde jsem četl, že když tabák kvete, tak živiny dává v první řadě do semen a listy jsou pak slabý- toto potvrzuji.
Takže závěrem- Letos jedu na dvě sklizně, sazenice vysadím na konci května, vykvést je nenechám, v polovině prázdnin to bude mít tak metr a půl (9-10 pater, 20 listů) , sklidím komplet celý kytky a ihned na opět pohnojené pole nasadím sazenice nové a ještě stihnu jednu sklizeň v polovině října. Ze všech rostlin, které jsem si schoval přes zimu, že je na jaře znovu vysadím, mi zbyla jen ta na obrázku. Až budou dobré podmínky, půjde ven a asi bude na semínka- chtěl bych nějakou pěknou palmičku.
FERMENTACI- zkusím asi jen na tabáku selském, který letos pojedu poprvé, hlavně kvůli doutníkům, kterých bych si nějaký ten humidor nabalil. Asi to budu fermentovat podle člena tegan_quin(dík), příspěvek o patro výš.
Zároveň tímto upozorňuju na nový thread pro rok 2010
A ty semínka seženeš tady, dík:
http://www.drabaco.cz/ |
zdarec, skilzit cele rostliny? - jestli ti mužu poradit tak čekej až dozraji a sklizej roslinu postupne (naraz cela rostliny urcite nedozraje)
....ja nechavám na semeno jen par roslin, zbyvejici "vodkvietuju" co to jen de, tech 15 -20 listu staci a neco z paberovej sklizne (to jsem sklizel cely rosliny) praju mnoho zdaru pri letostnim sklizeny |
|
|
|