Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Klimatizace !!! rozbor, zkušenosti a oblíbené typy... - Klikni zde pro originální téma
EricCartman
Milí spolugroweři, doba nám pokročila a toto zařízení které dokáže jako mávnutím kouzelného proutku absolutně zvrátit klima v pěstírně v náš prospěch je mnohem jednodušeji dostupné a díky různým akcím se i ceny blíží lidovým...

Zakládám toto téma protože se mi zdá že spousta lidí podceňuje základní pilíř growingu a to KLIMA - prostředí, ježí se mi vlasy když čtu že 35°C je ještě vpohodě. Říkejte si co chcete ale cokoli vyšší než 29°C je špatný, snižuje výnos, kvalitu, a co je nejdůležitější zdraví a vitalitu rostlin !!!

Předesílám že píšu pro growery co opravdu chtějí pěstit, pokud se někomu nelíbí že klimatizace huční, stojí peníze nebo že žere elektriku ať radeji klikne na ignorovat tohoto uživatele a zbytečně nedává průchod svým vášním...

Takže nejdřív si stanovíme cíle:

Teplota: u vrcholků rostlin pod lampou max 29°C, teplota vzduchu na místě bez přímýho osvitu lampou ideál 26°C. ... tak řekl Eric ...

Vlhkost:
1) na květu : 40% +- 10 % pokud jsou teploty vpořádku, nemá až tak zásadní vliv... vysvětlím dále
2) na růstu : 65% +- 10 %

Co přináší správná teplota?
1) Odolnost
Svilušky: při nižší teplotě se zdaleka pomaleji množí a dospívají, stejně tak jejich dopad na rostliny je menší.
Plíseň: při nižší teplotě je zdaleka nižší nebezpečí nákazy plísní. Proto je přpustné aby i vlhkost byla o kousek výš než je obvyklých 30-40% která sice pomáhá předcházet plísni, ale rostliny vysychají, listy křehnou a celkově jsou méně vitální...
2) Vitalita - rostliny lépe zvládají nejnáročnější část svěho života - květ. Pomaleji sbírají stresy a déle se jim daří bujet a kvétst.
3) Výnos - Rostliny lépe dýchají, mají silnější metabolismus, lépe zpracovávají živiny a tudíž i tvoří více šťavnaťejších plodů.

Typy klimatizací: Mobilní a Split

Mobilní: mašina cca 50x50x80 čísel která nasává vzduch ze svého okolí část z něj ochladí a pošle zpátky do prostoru, teplo které odebrala z první části vzduchu vloží do druhé části (silně ho ohřeje, cca 45°C) a tu pošle rourou pryč, sériově tyto roury bývají neizolované což snižuje účinnost - teplo se vrací zpět do prostoru, proto je nanejvýš vhodné tuto trubku nahradit izolovanou, nebo na ni natáhnout izolaci z klasické izolované trubky (isoflex, sonoflex).

Dále proberu základní vlastnosti - hodnoty
Výkony mobilních klimatizací se pohybují od 7000 do 14000 BTU/h toto číslo asi většině lidí na první pohled moc neřekne, proto se často udává tzv. chladící výkon. 7000BTU = 2kw, 14000btu = 4 kw znamená to kolik tepla klimatizace odsává z prostoru.
Prakticky: pokud jedete pod 3x600w, máte v boxu nějaké ventilátory, sem tam čerpadlo, toto vše s celkovým příkonem třeba 200w dá vám to dohromady 2000w. Použijete-li klimatizaci s výkonem 7000BTU - 2000w chladícího výkonu odsaje vám všechno teplo které produkuje vnitřní zařízení boxu - tzn teplota uvntř by měla být na úrovni teploty venku - nasávaného vzduchu, je samozřejmě lepší použít o chlup výkonnější kousek např 9000btu - 2600w ch.výkonu.
Příkony: podle výkonu, např u 9000btu je dobrá hodnota 900w pozor dost se liší, často narazíte na levný chytáky co žerou jak pominutý i 1400w u 9000BTU, nejjednoduší je zkontrolovat si třídu účinnosti A/B = dobrý, horší raději nebrat.
Cirkulace vzduchu: V našem případě čím víc tím líp, vzduch musíme měnit tak jako tak... Tip: ze zkušenosti vyplývá že v dobrém setupu stačí výměna 150 - 200m3/h na 600w lampu, což je sotva třetina vzduchu který byste museli vyměnit bez chlazení... ;)
Odvlhčovací výkon: přímo odvislý od výkonu klimatizace, to znamená že všechny klimatizace odstraní ze vzduchu přibližně stejně vody, liší se jen tím jak s vodou zacházejí, buď ji jen sbírají do zásobníku, popřípadě nechávají vykapávat odpadem, nebo ji používají na zchlazování zahřívajících se částí, toto řešení jednak zmenší množství vody která z klimatizace odtéká (není potřeba tak často vyprazdňovat zásobník) a druhak zvýší účinnost klimatizace, jelikož voda při svém odpařování musí přijmout velké množství tepla, tato odpařená voda pak odchází pryč spolu s ohřátým vzduchem.

Klimatizace typu split
Sestava venkovní jednotky (hloupá- jen ventilátor, kompresor a chladič obvykle žádná elektronika) propojovacích měděných trubek a vnitřní jednotky (chytrá - řídí všechno, obsahuje složitou elektroniku)

U těchto klimatizací je základní nevýhoda že většinou vyžadují dost náročnou odbornou montáž s použitím speciálních přístorojů - vývěva na vyvakuování trubek a naplnění chladivem. Asi nikomu by se nechtělo říct nějakýmu montérovi: Tak tady mám kytky nainstalujte mi sem klimatizaci. ALE :D existují tzv samoinstalační typy u kterých není nutná odborná montáž...

Těchto samoinstalačních typů je bohužel velice málo, Jedna z mála značek (nepočítám různé převleky v hobby hypermarketech) která tyto klimatizace na našem trhu nabízí je DESA, stroje jsou to většinou spolehlivé, funkční a za rozumné ceny.

Najdete je na : http://www.mobilni-klimatizace.cz/n...atizace/spv12eh

Vlastnosti dělených - split samoinstalačních klimatizací
Dělená klimatizace má výhodu že v prostoru roomu zabírá míň místa, navíc v prostoru u stropu který je většinou volný. Nemění vzduch tudíž není potřeba složitější napojení na pachový filtr, které je potřeba u mobilních (postupy instalace, nároky a zásady popíšu později). Mají také lepší účinnost, díky tomu že venkovní jednotka ohřívá chladnější vzduch. Narozdíl od většiny mobilních často mívají i funkci topení, ta je sice super jelikož topí například 4kW a žere jen 1,5kW ale pro nás valnou hodnotu nemá, kvůli specifickému rozložení teplot, kdy často chladíme vnitřní prostor i při venkovních teplotách okolo 15°C a topit potřebujeme až při venkovní teplotě 10°C kdy už se účinnost topení zhoršuje.

Výkon: cca 10000 až 20000 BTU/h (všiměte si že nejsou až o tolik výkonněší než mobilky...)
Příkon: dle výkonu 1000-2000W
Účinnost: Obvykle lepší než u mobilních, jako jednoduchá pomůcka při posuzování klimatizace funguje poměr chladícího výkonu a příkonu- prakticky: pokud máme klimatizaci s chladícím výkonem 3500W a příkonem 1000W je tento index 3,5 což je velice odbrá hodnota
Odvlhčovací výkon: stejně jako u mobilních přibližně odpovídá výkonu klimatizace, voda se nijak nerecykluje a volně odtéká.


Instalace svépomocí je relativně snadná, byť pro zařízení trochu nebezpečná. Je třeba dávat velký pozor na propojovací měděné trubky a ohýbat je jen velmi citlivě. Další pastí při montáži je propojení trubek od vnitřní jednotky s vnější jednotkou, past proto že v určité chvíli dotahování se ozve syčení, v tomto okamžiku je důležité dotahovat svižně dál a ne začít listovat v salátovém vydání manuálu a čekat až nám chladivo vesele uteče...


Umístění klimatizace
Mobilní: Hlavně tak aby proud studeného vzduchu mířil do volného prostoru ve kterém je zároveň dobrá cirkulace. Klidně nahoru nad lampy. Jak dokládají zkušenosti dále v diskuzi, rostliny velice špatně snáší když jde na ně chlad přímo. Důležitá je také dobrá cirkulace okolo stroje a co nejkratší těsný a tepelně zaizolovaný vývod horkého vzduchu pryč. Dát bacha na naklonění! Jednak může vykapávat voda druhak můžete poškodit kompresor. Pokud je vyšší strop dají se menší kousky hodit nahoru. Pokud používáte homeboxy tak vám to asi bude prd platný, pokud stavíte roomy kvalitně ze dřeva, vyřeší to pár kousků trámku a hrst vrutů.

Odsmradění odpadního vzduchu z mobilní klimatizace: Asi jediný jednoduchý způsob je zaboxovat pachový filtr. Jako materiál se dá použít dřevotříska, nebo moderněji a mnohem víc vychytaněji tvrdý polystyren (existují různé typy a pevnosti), ten je jednak levný, lehký a navíc tepelně izoluje. Dá se dobře a přesně řezat, existuje na něj speciální lepidlo a krabice z něj stvořená bez problému udrží 500m3 filtr. Tento bez problémů odfiltruje vzduch z 11000 btu klimatizace která s rezervou uchaldí tři šestky... Jednoduchý a vysoce funkční. Krabice by měla být do včech rozměrú alespoň o 10cm větší než filtr. Na jednom čele se udělá díra na průchod trubky pro pripojení odtahového ventilátoru k filtru. Dovnitř se umístí konzoly vytvořenoé z jakoby vnitřní přepážky kolmo na osu filtru, do které se ve středu vyřeže díra na průměr filtru a tato se rozřízne na dvě stejné půlpřepážky tak aby obepínaly půlku obvodu filtru a sahaly do polviny výšky krabice. Takto vytvořené konzoly se připevní dovnitř a vsadí se do nich filtr. Do krabice napojíme přívod od klimatizace a pokud jepotřeba i z dalších částí pěstírny. V náš prospěch přitom hraje fakt že ventilátor v klimatizaci vlastně pomáhá odtahovému ventilátoru.


Umístění split klimatizace:
Jak jsem psal výše, nejlíp ke stropu a stejně jako u mobilních tak aby chladný vzduch nikdy nešel přímo na kytky, opět je třeba zajistit VELMI kvalitní cirkulaci. Při instalaci se řidtě se návodem a používejte hlavu. Pozor na pastičky (viz. výše) a pokud si nejste jisti neváhejte zavolat na zákaznickou linku shopu odkud klimu máte, popřípadě si vyžádat telefon na nějakého technika který vám po telefonu poradí.


Doufám že jsem své téma dostatečně vyčerpal, pokud tu někomu něco chybí budu moc rád když se ozve, pokusím se doplnit.
Stejně tak bych rád slyšel i Vaše zkušenosti, co fungovalo a co ne.



Growu zdar a nebojte se řádně se ozbrojit v boji za lepší palice :)
EricCartman
Slíbil jsem že popíšu problém tepla v boxu...
No tak snad aspoň krátce, výčtem faktů.

1) Všechno co se vám do boxu přiteče po drátech v podobě elektřiny se změní v teplo
- Světlo: celý výkon světla se přemění v teplo, a je úplně jedno jestli je to sodík nebo úsporka. Hřeje jak svými přímými ztrátami, tak i vyzařováním ve všech spekterech. Jakékoliv záření je li pohlceno se změní v teplo.
- Čerpadlo: pokud má 30w a míchá roztok ho ohřívá svými 30w částečně svými ztrátami (např 10w) a částečně tím že roztok uvede do pohybu, způsobí tření mezi částicemi vody a to se následně změní v teplo, důkazem že toto tření existuje je fakt že když čerpadlo vypnete pohyb vody se zastaví i v případě že čerpadlo při své činnosti nepřekonávalo žádný výškový rozdíl.
- Ventilátor: úplně to stejný, prostředí ohřívá celým svým výkonem částečně ztrátami, částečně energií kterou předá vzduchu a způsobí jeho pohyb.

2) Voda kterou v boxu odpaříte musí přijmout velké množstí tepla. To je důvod proč zvlhčovačky chladí.

... bude doplněno

Cílem tohoto příspěvku je objasnit základní mechanizmy okolo tepla v boxu, pro lepší pochopení.
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od EricCartman
Prakticky: pokud jedete pod 3x600w, máte v boxu nějaké ventilátory, sem tam čerpadlo, toto vše s celkovým příkonem třeba 200w dá vám to dohromady 2000w. Použijete-li klimatizaci s výkonem 7000BTU - 2000w chladícího výkonu odsaje vám všechno teplo které produkuje vnitřní zařízení boxu - tzn teplota uvntř by měla být na úrovni teploty venku - nasávaného vzduchu, je samozřejmě lepší použít o chlup výkonnější kousek např 9000btu - 2600w ch.výkonu.


Zase tak jednoduché to s těma počtama nebude! Pokud má box příkon 2kW, neznamená to automaticky 2kW tepla. Ty výbojky by dohromady vyprodukovaly zhruba 1400 wattů tepla. Ventilátory a čerpadla budou mít tepelný výkon zanedbatelný.
Ono
Ahoj EricCartman. Páči sa mi tvoja aktivita.;) Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že klimatizácia je dobrý pomocník, nesmie sa to však s ňou preháňať. Rastliny dobre neznášali, keď chladný vzduch prúdil priamo na ne, ale nemal som inú možnosť. Neskôr som od klímy upustil, aj na úrok vyšších teplôt. Buď tá klimatizácia bola nekvalitná, alebo jednoducho niečo rastlinám nerobilo dobre.

No a tie vysoké teploty - sám zisťujem, že hlavne pri indoore je teplota častokrát dôležitejšia ako napr. sila wattáže. Grower môže mať aj 1000 w výbojku, ale pokiaľ ju neuchladí, rastliny budú trpieť a aj so 400 w spraví lepšie výsledky. Môj názor je taký, že teplota v boxe môže byť aj vyššia (nad 30 °C), ale to sa týka teploty vzduchu. Nesmie to byť teplota sálajúca v blízkosti výbojky. Vtedy sa rastliny pália a nerastú tak, ako by mali. Pokiaľ by som v minulosti nemal skúsenosti so skleníkom, asi by som písal inak. Ale tam rastliny odolávali aj 40 - 45 °C teplotám a nijako negatívne sa to pod nízkym výnosom neprejavovalo. A to ani výmena vzduchu nebola optimálna.

Tým všetkým chcem povedať, že klimatizácia je dobrý pomocník, ale musí sa správne použiť. A okrem toho si pýta dosť energie, preto nepatrí medzi najúspornejšie opatrenia. Ak však nie je iná možnosť, je to dobrá voľba. Sám som sa o tom presvedčil.;)
luckyBOB
Tohle se sem paradne hodi eric!
Jen takova pripominka, rozhodoval sem se mezi klimou a maxtubama. Kvuli jiz tak vysoke spotrebe roomu sem se rozhodl pro maxtube. Teplota pri nejvetsi teplote venku 35 byla v roomu 27-28.A napaji se jen ventilator kterej prohani maxtuby.

!!Tohle neni nejaky protest vuci klimatizaci. je to jen navrh pro ty co nemaji uz moc rezerv na dalsi volne kw.!!

V kombinaci s poradnym odtahem z roomu a poradnym ofukem na vzduch do vnitr bych rekl ze sem zvolil dobre. ono to taky jde videt. Ale rekl bych ze na dalsi leto budu muset jetse pridat i tu klimu.

lucky.
EricCartman
Hanizek: naopak je to až takto jednoduché, všechna energie co ti do boxu vteče po drátech se přemění v teplo. A je úplně jedno jestli mezi tím míchá vzduchem, vodou nebo svítí. Opravdu je to tak, fyzika.

Ono: O zásadách umisťování a vhodnosti použití se taky plánuju zmínit, v tvém případě asi sehrály dvě nejdůležitější záporné role málo prostoru a pravděpodobně i slabší cirkulace v boxu. Pokud je v boxu málo místa (malý celkový objem vzduchu) nemá se chlad z klimatizace kde rozpustit a často se koncentrovaný dostane až k rostlinám. To jim pak opravdu neprospěje... Stejný vliv na úspěch klimatuzace má i cirkulace v boxu, vánek zdaleka nestačí, zapomeňte na klipsnové ventilátory, vzduch se musí otáčet velkou rychlostí a masivním proudem. Nejen dokola, ale i zvrchu dolů! Zažil jsem room 4x600 už je bohužel zrušená byl to jen pokus na zjištění jak to jede pod čtyřma, říkali jsme jí turbína, v každým rohu od stropu jeden 40cm větrák a na konci uličky uprostřed klimačka. Vlézt tam byl zajímavej pocit, taková chladná letní větrná smršť zalitá sluncem...
EricCartman
Maxtube? neznám zkus to prosím popsat a nahodit nějakej odkaz... určitě se to bude hodit...
xpapousek
citace:
Původní příspěvek od EricCartman
Hanizek: naopak je to až takto jednoduché, všechna energie co ti do boxu vteče po drátech se přemění v teplo. A je úplně jedno jestli mezi tím míchá vzduchem, vodou nebo svítí. Opravdu je to tak, fyzika.



Mno, neni to pravda na 100 procent. Například výkon odtahu se v boxu téměř nedisipuje (samo ho dám raději mimo box). Umístit balast osvětlení na vhodném místě je také samozřejmostí. Čili to by se taky mělo odečíst. Poslední výkon který se nemění na teplo by mohla být energie chemických vazeb vytvořených v kytinkách :leaf:

Ale to je tak na okraj

p.s: ja vedel, za tady uz neco je, ale K+ za inf. hodnotu.

http://grower.cz/forum/showthread.p...=%2Bklimatizace
maxtube:
http://www.growshop-pardubice.cz/de...lektor.html-178
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od EricCartman
Hanizek: naopak je to až takto jednoduché, všechna energie co ti do boxu vteče po drátech se přemění v teplo. A je úplně jedno jestli mezi tím míchá vzduchem, vodou nebo svítí. Opravdu je to tak, fyzika.


Nemáš pravdu. Ne všechno se přemění na teplo. Část se jí přemění na světlo (výbojka), část na pohyb (čerpadla, ventilátory).

S čím vyšší účinností se přemění, tím méně tepla vznikne. Účinnost sodíkové výbojky je asi jenom 22% (tzn. 22% dodané energie se přemění na světlo, zbytek na teplo) , motory ale běžně dosahují i 80%.
EricCartman
Jo ale ten pohyb se ti nevypohubuje ven z pěstírny, vlivem tření mezi atomy látky se zastaví a tímto třením vznikne teplo, když mícháš vodu taky působíš silou na nějaký míchátko po určité dráze, takže dodáváš výkon. Voda se tím ohřeje. Kalorimetr je přístroj který to dokazuje. To by byl pohyb. Svělo je příliš složitá forma energie, nato abych tu sypal z rukávu, nastuduju. Jediná vyjímka je energie vázaná v chemických vazbách rostlin. Uznávám každý z vás si může odečíst od potřebného výkonu klimatizace 1w za každou velkou kytku...

Opět pro zjednodušení opakuji: Všechno co vám do roomu přiteče po drátech se v tomto prostoru promění v teplo. Kdo si pamatuje fyziku má výhodu.

Jistý důsledek má ale odpařující se voda, Ta se již opravdu projeví. Musí totiž při svém odpaření přijmout nemalé množství energie. Ztráta této energie se projeví snížením teploty v místnosti... (To je ten důvod proč zvlhčovačka chladí...)

takže hanizek... zkus si to promyslet za hranice první úvahy a základního vzdělání.
peace a EC
Hanizek
Uvedu exemplární příklad:

Vezmeme si třeba žárovku s příkonem 100 wattů. Ta má účinnost např.: 5%. Znamená to, že 5% energie se přemění na světlo (tedy 5 wattů se přemění na světelný tok), a zbylých 95 wattů žárovka vyzáří do okolí ve formě tepla apod.

Pohyb nemusí pohybovat z pěstírny - uvedu další exemplární příklad:-)

Vezmeme třeba motor ventilátoru. Opět bude mít příkon 100 wattů a účinost například 80%. Těch 80 wattů se přemění na krouticí moment stroje (P=M*omega). Až zbylých 20 wattů jsou ztráty, které se přemění na teplo.

Kdyby to bylo podle tebe, vzal bych žárovku, odebíral veškeré její teplo a ještě s ní svítil na fotočlánek. Tak bych získal více energie, než kolik jsem ji dodal.
Měl bych perpetum mobile, byl bych slavný a bohatý.

Já jsem ve fyzice dával pozor...
EricCartman
Jo ale opět jsi zkončil na prní úvaze. Motor kroutí s nějakou účinností, zráty jdou pryč, z oběžnýho kola centilátoru se energie, opět s nějakou účinností přenese na pohybovou energii vzduchu. pokud ventilátor vypneš, vzduch se zastaví - tření mezi atomy vzduchu. A třením vzniká teplo...

žárovka, osobně nevím co se stane s čistou světelnou energií když je pohlcena, ale předpokládám že se změní opět v teplo...
Dobrá ve fyzice jsi možná dával pozor, ale delší úvahy ti jaxi nevychází....
Hanizek
EricCartman:
Ta "světelná energie" se nemusí nutně měnit zase v teplo. Část z ní samozřejmě předmět "pohltí" a zahřeje se tím. Část světla ale taky působí na samotné atomy, dochází k jejich excitaci (nebo jak se to jmenuje) a elektrony přechází do vyšších vrstev, získají větší energii.
Část světla také pohltí samotné rostliny, získávají tím energii na fotosyntézu (to tu ale asi nemusím připomínat).

Ventilátor uvede vzduch do pohybu a ten vykoná nějákou práci. Myslím si, že teplo zvniklé třením atomů o sebe bude zanedbatelné. Jinak by totiž ventilátor z našeho příkladu (předchozí příspěvek) foukal teplý vzduch (ohřívalo by ho těch 20 wattů ztrát)

Teplo zkrátka není jediná forma energie a ne všechna energie se musí přeměnit zrovna na něj.
dymone
citace:
Původní příspěvek od Hanizek
Teplo zkrátka není jediná forma energie a ne všechna energie se musí přeměnit zrovna na něj.


Presne tak .. a totalne nechapem, ze si to tu musel pre erica az takto vysvetlovat .. pretoze sa to vyucuje uz na zakladke.
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od dymone

.. pretoze sa to vyucuje uz na zakladke.


Člověk se učí celý život.
xpapousek
erik: mas moji podporu, energie výbojky a ventilátorů, která se nemeni na teplo (rostlina atd.) je opravdu zanedbatelná, pokud s tím nepočítáš, tak o potrebnou presnost neprichazis.

například s tou výbojkou je jasné pokud mam vybojku 100W tak tema 100W proste "topí" i kdyz treba svetlem, nejake buzeni elektronu ... :D a i kdyby to bylo nezanedbatelny tak se onen elektron stejne brzo vrátí a zase to vyzari...chemicky reakce opravdu v takove mire v boxu neprobihaji!!!! (aby to melo nejaky vyznam)

2Hanizek: a jakou jino enrgii mas na mysli? ten ventas proste "topi" svoji spotrebou, i kdyz tim fouka, premeni se to na teplo...proc myslis ze ne?

Jediny co by mohlo ovlivnit presnost, je odpar vody, ktera se pak vytahne odtahem - ta pohlti teplo a to je pak odvedeno ... :confused:

2erik: me by zajimalo nejake prakticke zapojeni ty klimosky, jak to mas?
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od xpapousek


2Hanizek: a jakou jino enrgii mas na mysli? ten ventas proste "topi" svoji spotrebou, i kdyz tim fouka, premeni se to na teplo...proc myslis ze ne?


A jak se teda proudění vzduchu přemění na teplo?

K těm elektronům:
Ano počase se vrátí a energii vyzáří. Nemusí to být ale ve formě tepla. Toho se využívá např. u luminoforu. Když ho osvítíš UVC paprsky, elektrony zvýší svou energii. Když se pak vrátí zpátky, vyzáří je fomě viditelného světla.
Takhle lze s velkou účinností přeměnit jeden druh záření na druhý, aniž by vznikalo nějáké teplo.
xpapousek
2Hanizek: je to uz trosku OT, ale stejne napisu, jak o tom premyslim ja:

Myslim, ze pokud se koukame na box, bude nam v klidku stacit klasicka fyzika :o

Jak se meni energie proudeni vzduchu na teplo? Presne nevim :D Ale uvazuju:

Mam v boxu vetrak a ten popohani vzduch, stale mu dodava energii. Takze jsou dve moznosti: bud bude rychlost vzuchu se stale se zvetsujici energii rust, a nebo (a na to bych si vsadil)se v boxu vytvori jakejs takejs rovnovaznej stav. Cili ten vzduch musi necemu svoji energi predavat. (Do ted souhlas?) Myslim ze na potencialni energii (vzah pole-naboj) se energie proudeni menit nebude. Taky si to moc nedovedu predstavit ("natahovani pruzinky" :) "zvadani predmetu" "preskupovani atomu,molekul" atd...) cili mi zbyva energie kineticka (vztah hmota-hmota). Na klasickou-"pohybovou" kinetickou energii se to menit nebude, pac by to muselo porad zrychlovat. Nezbyva snad pouze kineticka energie castic = teplo. Jesi jsem na neco zapomel, nevim :confused:
Erik psal ze trenim, no jasne je to tak i kdyz treni je spis slovo pro pevne latky navzajem, proste kontaktem castic vzduchu s pevnou latkou - castice vzduchu narazi na castici pevne latky a preda svoji energii a pac tu castici pevne latky z mrizky "neustreli", ale jenom ji rozkmita v rovnovazny poloze=teplo. Tak chapu vetrak :D

No a to sveto se taky premeni v teplo. Mam ze vsech stran uzavrenej box a svitim tam. Bud mnozstvi fotonu (energie) v boxu stale roste a za chvili jsou tam 3 prd.le svetla. Ale tak to neni-na neco se to meni. Na jine svetlo? To jsou ale hodne specialni materialy, ne? Ty v boxu nejsou. A kdyby, co se stane s tim premenenim zarenim? Necim se pohlti-jako teplo. Chemicke reakce jsou opravdu zanedbatelne. Treba fotosynteza vyuziva pouze (nevim presne) asi 0.01 % svetelne energie na chemicke reakce, zbytek je nevyuzit=teplo. Jak to vidis ty?

Uf :rasta:
EricCartman
xpapusek: díky za podporu i když tvoje vysvětlení je trochu kostrbaté... Ale zase máš můj respekt za
citace:
Mam v boxu vetrak a ten popohani vzduch, stale mu dodava energii. Takze jsou dve moznosti: bud bude rychlost vzuchu se stale se zvetsujici energii rust,


To se samozřejmě neděje, a rychlost proudění vzduchu se ustálí na nějaké hodnotě, pokud potom ventilátor vypneme, vzduch se po čase co? zastaví ! v důsledku tření mezi svými částicemi. To stejné platí u vodních čerpadel, vzduchovátek, topítek, míchátek prostě u čehokoliv co ti v boxe žere energii, pokud to má někdo jinak rád bych TO viděl.

hanizek:
nejdřív se podívej sem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vnitřní_tření
pak sem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Viskozita
zejména na část viskozita plynů...

A zkus si dát věci dohromady...
teaman
Konecně se probírá klimatizace:)... Uz nad tim uvazuji dlouhou dobu...jen ta porizovací cena je stále ještě dost vysoká (co se týče kvalitní mobilní klimatizace). Jen jsem si taky lámal hlavu, jak vyčistit vzduch který klima fouká ven z pěstební místnosti. Napadl mě průchozí uhlíkový filtr, ale mám pocit, že se ještě neprodávají Home edice průchozím filtrů a ty industriály jsou taky pořádně mastné.
Jen jsem s ní nechtěl chladit místnost pro tři kráte 600w, ale spíše větší skříň řekněme pro 2*250W a rozvest klimatizovaný vzduch i do matkárny a řízkárny... A tady je nevýchodou vcelku velký rozměr samotné klimatizace...
Ono
Ľudkovia, asi sa príliš vzdiaľujete prírode.:leaf: Vezmite si, ako sa rastlina cíti v prirodzenom prostredí. Vypeká sa na slniečku (svetelná + tepelná energia:D ) a keď sa zadarí, ofukne ju vánok, ktorý podľa mňa pociťuje ako chladnejší oproti okolitému vzduchu. Skúste si to niekde pri opaľovaní, ako to budete pociťovať.
EricCartman
teaman: na rozvádění vzduchu bych se vykašlal, je to zbytečně pracný a může ti to někde kondenzovat... radši chlaď celej prostor okolo (pokud to teda není tovární hala) s 2*250-400 nemusíš chladit moc nízko, stačí cca 23°C pokud to máš v pokoji bude tam příjemě a navíc pokud to bude mimo kytky, nebude klimačka nasávat nasmrádlej vzduch a ty si nemusíš dělat starost s odsmraděním... bude ti stačit normální odtah a filtr... (může být i trochu slabší než obvykle.. :-)
EricCartman
ono: Je to pravda, ale pokud chceš jet indoor na 100% nic jinýho ti stejně po čase nezbyde, než se začít víc zabývat tím jak ti tečou proudy, než tím jak fouká vítr a plují mraky... odcizení přírodě, podle mě jediná nematreiální nevýhoda, indoor growu

Pro ty co ctějí na 100% hážu jednoduchý shéma jak to vlastně vypadá.
Oliwer
Čao
Když je tady řeč o teplotách..Mám 2 lampy a teplo v boxe,myslíte že je možný jet střídavě na jednu a další den na druhou lampu?Ovlivnilo by to ,,částečné,,svícení výnos a kvalitu?
EricCartman
Především je to blbost :-) to bys tam rovnou mohl nechat jen jednu. Ano negativně by to ovlivnilo všechno. Hele raději než vymymýšlet takový vifikundace, zkus na tom zapracovat. Možností jsou stovky...
Oliwer
O.k,nevím jestli stovky..Ale beru,dík za odpověd:-)
EricCartman
oliver a vlastně všichni: během pár dní dopíšu klimatizce a zkusím popsat problém tepla v boxu. Celkově. Vím že co tu píšu tu už někdo někde napsal, ale doufám že forma vyčistěných informací s jakýmsi reálným popisem a lehkým nastíněním fyzikálního základu je pro většinu lidí daleko jednodušeji vstřebatelná. Díky všem za k+ a kladné ohlasy, vážím si toho.
Oliwer
Dobrej nápad,fakt že problém teploty v boxu mě ničil celé léto...a asi nebudu sám.Rád si přečtu jak to řeší ostatní a pokud to nepůjde jinak, klima koupím..
Growman1
Dobrá mašina
xpapousek
citace:
Původní příspěvek od EricCartman
oliver a vlastně všichni: během pár dní dopíšu klimatizce a zkusím popsat problém tepla v boxu. Celkově. Vím že co tu píšu tu už někdo někde napsal, ale doufám že forma vyčistěných informací s jakýmsi reálným popisem ....


Tak kdepak to mame? :baseball:
Oliwer
Asi se blíží studený počasí..a už není potřeba..:-))
skunk666
jun,jul,august pauza
EricCartman
... tak tak, hnusný vedra končí, začíná pohodový období, trochu zamrzí že za chvíli zase budem muset přitápět a ztahovat ventilaci... nojo o tom to asi je, snažíme se vytvořit ideální klima v prostředí kde se podmínky mění...

Teplo jsem tak nějak popsal, ještě doplním. Kdybyste věděli o něčem co bych mohl rozebrat dejte vědět...
hej-rup
Dobrý den. Potřebval bych radu jak snížit výkon ventiulátoru přez noc- tedy když nesvítím na cca 30-50% výkonu. Mám koupelnovej ventilátor o výkonu 150m3/ hod a je dost hlučnej...
Hledal jsem ve starších diskuzích ale buď jsem hledal špatně nebo to neumím, nic co by mi dalo dostatečnou odpověd jsem nenašel... Snad mě nikdo nebude kamenovat že neumím hledat :)
Předem díky, a přeju do nového roku ty největší palice!
EricCartman
Jestli umíš s elektrikou dá se to udělat celkem jednoduše...
EricCartman
Zdravím všechny
Mám tu novinky pro letošní léto :)

V bau-marktech republice se masivně rozšířil nový typ klimatizace která se naštěstí prodává i v samoinstalační verzi.

Jsou dvä typy 9000 a 12000 btu výkon to není největší, ale pro většinu lidí dostačující. Cladící výkon 9000btu odpovídá 2,7kW odčerpávaného tepelného výkonu, 12000btu odpovídá 3,5kW.
Ceny jsou podle mě vyloženě lidové okolo 10tis za 12000 btu samoinstalační verzi.
Umí i topit ale to bude asi prd platný z důvodů ketré jsem popsal v prvním dílu.
Prodávají se pod různými značkami, někde coolexpert, jinde i jinak. Později dodám foto.

Jelikož mám i osobní zkušenost s instalací a funkcí můžu říct že funguje dobře, za ty peníze a možnost si to sešroubovat sám, funguje výborně. Trubky mají dostatečnou délku, samozřejmě se s nimi musí opatrně, dotahovat s rozumem, ne na kost, jinak hrozí postupný únik chladiva. Pořádně pročíst návod, zejména část o povolování ventilů.
Vnitřní jednotka je relativně drobná displej a dálkové ovládání fungují. Chladí solidně, hodnoty btu jim věřím, hluk u vnitřní jednotky je v grow roomu zanedbatelný. Vnější jednotka ráda hodně prostou okolo sebe, velký ventilátor před chladičem není nejsilnější takže je dobré když je okolo vnější jednotky dostatek místa, pokud možno stín. Pokud je málo místa například pod schody dá se pomoct tunýlkem z 2cm polystyrenu o délce cca půl metru který horký vzduch odvede o kousek dál od jednotky.

Závěr zní: Funkční samoinstalační klimatizace za příznivou cenu.

Pěstu a chlazení zdar!
H.U.L.
Zdar lidi, poradil by mi někdo nějakej slušnej odtah tak za tři tisíce?
Nevím jestli mám brát nějaý klasický UFO nebo třeba prima klima... Kromě výkonu mi záleží celkem i na hlučnosti... Dík
Cicmon
H.U.L.: UFO i prima jsou hlucny potvory, IMHO nejlepsi je dvojite izolovana ulita, nebo pokud nemas tolik penez, tak tady je jednoduse izolovana ulita za slusnej peniz

driv jsem pouzival ufa, TT apod. s regulaci, po vyzkuseni sneka uz bych nikdy nemenil, nehede na lepsi tlakovou charakteristiku ulity :cool:

http://e-shop.hydroponic.cz/p/soft-250/
alpa
voda s klimatizace da se to pouzit? [jedna se o toshiba nastenou split-inverter a te vody tece dost;]
EricCartman
To co vytýká je prakticky destilka, prakticky protože není tak čistá jako destilka.
EC to mívá okolo 0,1
Bacha hrozně blbě drží ph - nastavit to na ph je těžký a ph měřáky ji snášejí blbě, dokonce je může zničit.
Na flush do hlíny dobrý, nemusí se nastavovat ph jelikož to ph v hlíně skoro neovlivňuje, do hydra na flush taky fajn jen se musí naředit s normální vodou na ec aspoň 0,3 aby držela ph.
Na snížení ec kohoutkové vody během kola supr, ale nedoporučuju to ztahovat pod 0,4, bývá víc problémů než užitku a musíš brát v potaz pro jakou vodu jsou tvoje hnojiva navržený.
Asi tak
EC
Zdarvím groweri .)

Chystám sa na pestovanie v room jedna sa o priestor pod strechou 4x5 m, výška 1,5 m bojím sa teploty ako mam riešiť v takomto prípade reguláciu vzduchu a teplotu
Cicmon
Ajsi: BLBE, v lete to bude chtit silnou klimu a v zime extra topeni, pocitej s investici tak 60000, jinak se na to rovnou vybodni a mej tam maximalne jedno sestikilo, to uchladis i klimou za par tisic a v zime se na to vykasli, nebo bez klimy jaro-podzim ;)
Zdravíčko vážení v pěstění uvnitř jsem začáteční .. Chystám se na vlasní skřín v poslední době jsme se o tomto dosti dočetl ale rád bych slišel názor nekoho skušeného .. Řekněme ze nejlepší spůsob ovětřání pro mě je v paneláku větrací stoupačko .. Bydlím v předposledním patře takže bych ze zhora touto trubkou spustil vlastní a hnal jetý vzduch s pěstírny ven .. Otázka zní bude mi trubka z pěstírny spuštěná v teto panelákové větračce nejak rezonovat a rušit lidi v posledním patře na demnou ??? Díky :-*
mučačo
cus,narazil jsem na tohle zajimave tema a napadlo me jestli by se nedala pouzit klimatizace z auta,ci "system" z mrazaku? asi nic pro nekolik vybojek,ale jako chlazeni na leto by se to snad pouzit dalo,hm?
MICHAL88
to bys to musel mít neprodyšně zaizolovaný a nefungovala by výměna vzduchu a i tak by se ten motor uvařil. Já bych to viděl na tuhle pro homeboxaře http://klimatizace.heureka.cz/ecg-mk-092/recenze/
hardiron
Dobra vlastnost klimy je , že sní jde i velice dobre topit, jen je potreba vymyslet jak dostat studeny vzduch pryc. Super je to, ze v podctate kolik klima najde strane doda chladu , na druhe strane doda tepla. Takze je vyrazne ucinnejsi nez primotop.
crazyben
Asi budu za debila... už je tro trochu OT, protože většina z vás to považuje za hotovou věc...

citace:
Původní příspěvek od EricCartman
Hanizek: naopak je to až takto jednoduché, všechna energie co ti do boxu vteče po drátech se přemění v teplo. A je úplně jedno jestli mezi tím míchá vzduchem, vodou nebo svítí. Opravdu je to tak, fyzika


Nejsem žádnej extra fyzik, tak mě kdyžtak opravte, ale nemůžu s tim tak úplně souhlasit... totiž v podstatě souhlasim, ale rád bych k tomu dodal svý.

teoreticky by to znamenalo, že ždáný větráky nedokážou žádnou skříň uchladit, protože pohyb vzduchu by ohříval okolní předměty... jenomže mezitim to je tak, že ten větrák např. ochlazuje výbojku... naopak vzduch ohřítej od výbojky půjde přes odtah pryč a co musí pryč musí i dovnitř... ideálně chladnější... čili topíme, ale ne do boxu, z boxu ven čímž umožňujem chladnýmu vzduchu dostat se dovnitř, tím pádem box uvnitř chladíme a ne že by sme topili ještě navíc.

K tomu jak tu někdo psal, že se ta kinetická energie proudícího vzduchu se nevypohybuje ze skříně... horkej přece vypohybujem ven, chladnej nasáváme. Kinetická energie proudícího vzduchu (která by se mohla přeměnit v teplo) zůstává stejná... ale důležitější je samotná teplota toho proudícího vzduchu. O tu nám přece jde nebo ne?

Dál mam trochu výhrady k tomu že vůbec proud vzduch něco ohřeje... raketoplán co opouští atmosféru nebo se vrací dokáže svou rychlostí vytvořit takový tření aby se zahřál o vzuch kterej rozráží. Když vylezu ven do běžnýho větru bude mi kosa... jde o to že to tření (odpor vzduchu) se zvětšuje EXPONENCIÁLNĚ s rychlostí proudění vzduchu a ten větříček v boxu reálně nic zahřát nedokáže (leda by už ten vzduch foukal horkej). Když na dálnici vystrčíte ruku z okna tak ji ten proud vzduchu zahřeje? Ne, myslim že za chvilku vám na tu ruku bude pěkná kosa ikdyž bude jinak slušnej pařák.

Prostě to tření neni ani zdaleka tak velký aby předmět dokázalo zahřát aspoň tak dobře, jak dobře z předmětu odvádí teplo třeba jen o dva-tři stupně chladnějším vzduchem, kterej proudí okolo. A to ptotože každej předmět potřebuje k překonání tření jinou sílu... u vzduchu je tahle síla téměř zanedebatelná, pak i to teplo vznikající třením je zanedbatelný... stále však ten vzduch dokáže dost účinně provádět tepelnou výměnu(tzn chaldit nebo topit) Čili pokud nasávame jen o něco málo chladnější vzduch než je ve skříni, větráčky budou vždy chladit a ne topit! Jak účinně bude záležet na tom jak chladnej vzduch nasáváme.

Rád bych slyšel další názory... v principu totiž souhlasim s tim co jste tu psali, ale trochu sem nad tim zauvažoval a zase tak jednoduše jak psal Cartman to nevidim.
Nakonec i ta klima, co na jedný straně zchladí musí na druhý ohřát a poslat pryč... takhle jen posíláme horkej pryč a chladíme vzduchem z okolního prostředí, což může dost peněz ušetřit pokud je v okolnim prostředí stabilní vzduch než hrotit klimu (odtah tam totiž stejně musí bejt kvůli čerstvýmu vzduchu). Viděl bych to spíš jako řešení pro letní měsíce, kde v některejch bytech bejvá dost horko nebo v místech kde jsou velký teplotní výkyvy (pak je třeba automatická)... tvrdit ale, že větrák topí a klima chladí mi přijde mimo.
crazyben
http://auto-klimatizace.heureka.cz/...fikace/#section
Nějaký zkušenosti?

http://klimatizace.heureka.cz/guzza...fikace/#section
A co tohle? Skvělá cena oproti plnohodnotý klimatizaci...

Jestli to dobře chápu první stroj chladí vodou protejkající vzduch přes filtr, takže by mělo stačit pravidelně dolejvat studenou vodu.

Druhej, nevim přesně popsaný to neni, ale koukal sem na podobný kde byl popis takovej že pracuje na principu přeměny vody na vodní páry, čímž dochází k efektivnímu a energeticky úspornému ochlazování okolního vzduchu. Čiže v podstatě jen zvlčovačka, ne? Nebude ale pak problém kontrolovat vlhkost když kytky pokvetou?

Ten malej by se vešel do boxu... větší nejspíš někam k přítahu aby chladil vzduch kterej si box nasaje. Co myslíte?

Totiž jde mi o to že nemůžu odtahovat z boxu přímo ven, jen přibližně k otevřenejm oknum a nasávat odjinud taky nemůžu. V místnosti bejvá v létě vážně horko a klima je za prvý moc drahá a za druhý bych taky musel strkat rouru z okna, což nemůžu, nechci, nejde to... (a bourat zeď v paneláku navíc podnájmu taky neni reálný). Ještě to nesvítí takže ani nevim jaký budou nebo nebudou problémy s teplotou, ale právě ta teplota je jediná věc z který mam strach a chci si ověřit všechny možnosti jak to řešit, ještě než začnu.
xpapousek
citace:
Původní příspěvek od crazyben
Asi budu za debila... už je tro trochu OT, protože většina z vás to považuje za hotovou věc...



Nejsem žádnej extra fyzik, tak mě kdyžtak opravte, ale nemůžu s tim tak úplně souhlasit... totiž v podstatě souhlasim, ale rád bych k tomu dodal svý.

teoreticky by to znamenalo, že ždáný větráky nedokážou žádnou skříň uchladit, protože pohyb vzduchu by ohříval okolní předměty... jenomže mezitim to je tak, že ten větrák např. ochlazuje výbojku... naopak vzduch ohřítej od výbojky půjde přes odtah pryč a co musí pryč musí i dovnitř... ideálně chladnější... čili topíme, ale ne do boxu, z boxu ven čímž umožňujem chladnýmu vzduchu dostat se dovnitř, tím pádem box uvnitř chladíme a ne že by sme topili ještě navíc.

K tomu jak tu někdo psal, že se ta kinetická energie proudícího vzduchu se nevypohybuje ze skříně... horkej přece vypohybujem ven, chladnej nasáváme. Kinetická energie proudícího vzduchu (která by se mohla přeměnit v teplo) zůstává stejná... ale důležitější je samotná teplota toho proudícího vzduchu. O tu nám přece jde nebo ne?

Dál mam trochu výhrady k tomu že vůbec proud vzduch něco ohřeje... raketoplán co opouští atmosféru nebo se vrací dokáže svou rychlostí vytvořit takový tření aby se zahřál o vzuch kterej rozráží. Když vylezu ven do běžnýho větru bude mi kosa... jde o to že to tření (odpor vzduchu) se zvětšuje EXPONENCIÁLNĚ s rychlostí proudění vzduchu a ten větříček v boxu reálně nic zahřát nedokáže (leda by už ten vzduch foukal horkej). Když na dálnici vystrčíte ruku z okna tak ji ten proud vzduchu zahřeje? Ne, myslim že za chvilku vám na tu ruku bude pěkná kosa ikdyž bude jinak slušnej pařák.

Prostě to tření neni ani zdaleka tak velký aby předmět dokázalo zahřát aspoň tak dobře, jak dobře z předmětu odvádí teplo třeba jen o dva-tři stupně chladnějším vzduchem, kterej proudí okolo. A to ptotože každej předmět potřebuje k překonání tření jinou sílu... u vzduchu je tahle síla téměř zanedebatelná, pak i to teplo vznikající třením je zanedbatelný... stále však ten vzduch dokáže dost účinně provádět tepelnou výměnu(tzn chaldit nebo topit) Čili pokud nasávame jen o něco málo chladnější vzduch než je ve skříni, větráčky budou vždy chladit a ne topit! Jak účinně bude záležet na tom jak chladnej vzduch nasáváme.

Rád bych slyšel další názory... v principu totiž souhlasim s tim co jste tu psali, ale trochu sem nad tim zauvažoval a zase tak jednoduše jak psal Cartman to nevidim.
Nakonec i ta klima, co na jedný straně zchladí musí na druhý ohřát a poslat pryč... takhle jen posíláme horkej pryč a chladíme vzduchem z okolního prostředí, což může dost peněz ušetřit pokud je v okolnim prostředí stabilní vzduch než hrotit klimu (odtah tam totiž stejně musí bejt kvůli čerstvýmu vzduchu). Viděl bych to spíš jako řešení pro letní měsíce, kde v některejch bytech bejvá dost horko nebo v místech kde jsou velký teplotní výkyvy (pak je třeba automatická)... tvrdit ale, že větrák topí a klima chladí mi přijde mimo.


Erik ma s tim citovanym predpokladem 100% pravdu a je to jeden ze zakladnich zakonu co plati (nejen) v klasicke fyzce, tedy Zakon zachavani energie. Energie ktera pritece po dratech proste musi nekde zustat a u vetraku je zsela evidentni ze zustane v teple. A je to presne tak jak pises, zadny vetrak nedokaze skrin uchladit. Je to vnejsi studeny vzduch, vetraky jen distribuuji po skrini studenej vzduch zvenku.
I sebemensi vetracek ti proste topi svojim vykonem, jen pomaha rychlejsi vymenene s okolim, ale stale topi. Ruka z okynka neni vhodnej priklad, protoze dokavad se ti teplota venku mimo auto nebude blizit 37° tak bude chladici efekt rozdilu teplot pro ruku stale daleko zasadnejsi nez zahrivani trenim. To opravdu plati pouze pro predmety padajici atmosferou volnym padem.
Jsou to proste 2 veci ktere je treba odelovat.
crazyben
Asi si nečetl ten příspěvek celej, nebo ho ne tak uplně pochopil, protože si mi nic novýho vážně neřekl ;) já s váma v podstatě souhlasim, jenom mi příde kravina říct že větrák topí a klima chladí.

To co přiteče do klimy se taky nikde neztratí. Ruka z okna je přesně ten případ kterej dokazuje že větrák ač sám o sobě nic nechladí může chladit okolí a předměty v blízkosti (prostor skříňe a výbojka) pomocí média (chladného vzduchu).... a nebo taky oteplit jak si říkal ty, ale kolik dní v roce máte doma teplotu aby to ty větráky ještě ohřály? ohřátej vzduch pak odvádíme.

Ta klima ten chlanej vzduch nevyrobí jen tak, musí totiž někam to teplo totiž předat... takže bych stejně tak mohl říct že klima taky topí. To je zas přesně ten zákon zachování energie kterej si zmiňoval.
crazyben
Prostě a jednoduše, ať mam větrák nebo klimu... stále "vyrábim" teplo ikdyž v obou případech s tím chladim box.

Né, že větrák topí a klima chladí.
ten_hodnej
jakej je vas nazor na tyhle axialni ventilatory? http://www.moje-elektro.cz/kovove-a...s-vkom-200.html
prijde mi to jako rozumnej odtah (400m3/h) za rozumny penize (jenom 1100,-) a hlucnost podle vyrobce jenom 32dB/1m... ted ale v praxi jestli to tak opravdu je, nerad bych vyhazoval penize a pak pripadne resil nejakou reklamaci...
Michaelos
Ahoj,myslíte že takovejhle větrák na ofuk menší skříně stačí ???:babovka:

o kolik stupňů by to teoreticky ochladilo vzduch ?????



https://www.specialnizahradnictvi.c...lator-ram-20cm/
nesmysl
Dobré klimatizace jsou i ty od Remko
DanDer
doporučuji do skříně tohle krasavce

https://shop.innovagarden.cz/cirkul...ECABEgK56_D_BwE
Hydrodef
Ahoj, mám 3 kW mobilní klimatizaci od profi klima, kterou jsou používal kdysi normálně na doma. Rád bych realizoval boxík bohužel jediné místo kde to lze je na půdě, která není zaizolovaná :/. Jsou tam prostě jen tašky a pod nima půda. Na zimu by se dala udělat zaizolovaná vestavba z osb desek, ale nevím jak léto. Dal bych tam tu klimošku, ale nesežere mě to? Máte s tím někdo zkušenosti? Budu rád za rady a připomínky. Díky
Krteček1
citace:
Původní příspěvek od Hydrodef
Ahoj, mám 3 kW mobilní klimatizaci od profi klima, kterou jsou používal kdysi normálně na doma. Rád bych realizoval boxík bohužel jediné místo kde to lze je na půdě, která není zaizolovaná :/. Jsou tam prostě jen tašky a pod nima půda. Na zimu by se dala udělat zaizolovaná vestavba z osb desek, ale nevím jak léto. Dal bych tam tu klimošku, ale nesežere mě to? Máte s tím někdo zkušenosti? Budu rád za rady a připomínky. Díky


Ahoj, jak to dopadlo, už jsi to zrealizoval?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma