Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Reverzní osmoza, uprava vody , co s vodou z RO? - Klikni zde pro originální téma
dalas
Zdarec máte někdo zkušenosti s Reverzní osmózou?
Hledal sem tady na G, ale moc sem toho nenašel.
Já sem si objednal tady tuhle: http://www.pepinuvutes.cz/store/goo...strGoodsID=0253

tak sem zvedavej co me stoho potece za vodu, doma mě teče z kohoutku EC 0,8 tak snad to vycistí aspon na 0,2.

Co je to osmóza.

Osmóza je fyzikální jev popisující určité děje v roztocích, které jsou v kontaktu s polopropustnou membránou. O jaké fyzikální principy tu jde:

Roztok je tekutina průhledná, může být i nějak zbarvená, chová se jednolitě a sebejemnějším filtrem prochází v nezměněné podobě. Představíme-li si ho na nejmenší možné mikroskopické úrovni (rozhodně ne viditelné jakýmkoli dostupným mikroskopem), jde o směs molekul - částeček lišících se velikostí, tvarem a některými dalšími vlastnostmi. Každá molekula je nejmenším možným zástupcem chemicky přesně určené látky. Ty obvykle nejpočetnější a nejmenší z nich můžeme nazvat rozpouštědlo.
Nejznámější a nejrozšířenější rozpouštědlo na Zemi je bezesporu voda - H2O.
Molekula látky v roztoku nezůstává v klidu na jednom místě, nýbrž se neustále a čistě náhodně někam pohybuje. Tím je dlouhodobě zajištěna rovnoměrná koncentrace příslušné látky v celém objemu roztoku. Pokud roztok v nádobě rozdělíme zcela nepropustnou přepážkou, stanou se obě oddělené části roztoku na sobě nezávislé, a cokoli se stane s jednou částí, zůstane bez jakékoli odezvy v části druhé. Pokud k vytvoření přepážky použijeme propustný materiál charakteru filtru, který propouští všechny rozpuštěné molekuly, projeví se každá změna koncentrace v jedné části roztoku i v jeho části druhé, ač s větším časovým zpožděním. Ať jakoukoli látku v jedné části přidáme či ubereme, projeví se tato změna i v druhé časti a koncentrace všech látek v roztoku na obou stranách přepážky se po čase vyrovná.
Pozoruhodná situace však nastává v případě, že použitá přepážka je "polopropustná", tzn. že některé molekuly roztoku propouští, jiné však nikoli. Tato rozdílná propustnost pro různé látky je dána především velikostí pórů v přepážce ve srovnání s velikostí rozpuštěných molekul. V ideálním stavu může taková membrána propouštět pouze rozpouštědlo a žádné látky rozpuštěné.
Pokud zůstanou koncentrace všech látek v obou takto oddělených částech stejné, nic zvláštního se neděje. Pokud však na jedné straně zvýšíme koncentraci některé rozpuštěné látky či na straně druhé koncentraci snížíme (např. přidáním rozpouštědla), záhy zjistíme, že roztoku na straně vyšší koncentrace přibývá, na straně nižší koncentrace naopak ubývá. Uplatňuje se tu tendence, aby se koncentrace na obou stranách přepážky vyrovnaly, protože však rozpuštěná látka nemůže přepážkou projít, jediným způsobem, kterým se koncentrace na obou stranách mohou vyrovnat, zůstává přesun rozpouštědla, které membránou projde. Tak se rozpouštědlo přemisťuje z místa o nižší koncentraci do místa s koncentrací vyšší, a tento děj trvá tak dlouho, dokud se koncentrace v obou oddělených částech roztoku znovu nevyrovná či dokud síla, působící tento přesun (vyjádřená jako osmotický tlak) nebude vyrovnána silou působící na stejné úrovni v opačném směru, například silou hydrostatického tlaku. Pro ilustraci, 0,9% roztok NaCl (který je izotonický s roztokem krevní plazmy) působí na ideální polopropustné membráně, na jejíž opačné straně je destilovaná voda, tlak téměř 7x větší než tlak atmosférický (690 kPa), tedy tlak 69 m vodního sloupce. To je tedy osmóza, jev, který se běžně v technice příliš neuplatňuje, v biologii a medicíně však má nesmírný význam, protože všude tam se setkáváme s ději na polopropustných membránách a tyto děje jsou základem všeho, co charakterizuje živou přírodu. Membrány podobných charakteristik jsou technice dostupné až v posledních desetiletích a jedním z prvních míst, kde se uplatnily, je umělá ledvina. I v tomto případě se však setkáváme s poměrně velkými póry a tedy i poměrně velkou propustností membrány pro molekuly podstatně větší než je voda. Ve funkci umělé ledviny je totiž žádoucí prostup nejen samotných molekul vody, ale i jednoduchých organických látek, jako je kyselina močová či kreatinin. Technologie však pokročila tak, že póry obdobných membrán mohou propouštět skutečně pouze částice velikosti molekuly vody.

Proč reverzní osmóza

Pokud membránu takovýchto parametrů použijeme k filtraci skutečně čisté vody z libovolného vodného roztoku, vzniká situace, kdy zatímco na jedné straně membrány vzniká čistá H2O, zbavená všech rozpuštěných příměsí, na straně vstupní se nám roztok příměsí ve zbývající vodě zahušťuje. Zde se však musí začít uplatňovat síla osmózy, a to přesně proti směru žádoucího děje - začne "nasávat" přefiltrovanou vodu zpět do koncentrovanějšího roztoku. Pokud tedy chceme nějakou čistou vodu tímto způsobem přefiltrovat, musíme ve směru filtrace působit silou, která sílu osmózy překoná. Tím vlastně osmotický děj na membráně obrátíme, a je tu reverzní osmóza - pohyb vody (rozpouštědla) proti směru osmotických sil. Je nasnadě, že nejsnáze tohoto obrácení pohybu dosáhneme působením tlakové síly, takže filtr používající membránu uvedených kvalit musí používat podstatně větší přetlak než filtr jiného principu. Čím větší přetlak použijeme, tím většího zahuštění vodného roztoku na vstupní straně filtru dosáhneme, tím více chemicky čisté vody z daného objemu zdrojového roztoku získáme a zůstane méně vody v roztoku "zbytkovém". Vždycky však musí určité množství "zbytkové vody" na vstupní straně membrány zůstat, neboť prakticky nelze dosáhnout tlaku, který by přefiltroval všechny molekuly vody. To má svou výhodu - všechny zadržené rozpuštěné látky filtr opouštějí v podobě zakoncentrovaného roztoku a filtr se jimi nezanáší. Míra tohoto zakoncentrování je v podstatě ekonomickým kompromisem mezi procentuální výtěžností filtru a energetickými nároky na jeho provoz (vytváření přetlaku stojí energii!). Pokud například vystačíme s tlakem ve vodovodním rozvodu, musíme počítat s tím, že na výstupu z filtračního zařízení bude tlak vytékající vody podstatně nižší. Ovšem bude to voda (s určitou tolerancí) skutečně z chemického hlediska čistá !!!





Jaká je voda získaná metodou reverzní osmózy a jak je vhodné ji používat.

Polopropustná membrána filtru reverzní osmózy je schopná zadržet teoreticky všechny molekuly větší, než je molekula vody, což jsou molekuly a částice prakticky všech kontaminant (s různou mírou selektivity). Podmínkou je pouze dodržení deklarovaných vlastností membrány a jejich dlouhodobá stálost, a pochopitelně také neporušenost membrány. Takto získaná voda se svými vlastnostmi, především čistotou, blíží vodě destilované. Liší se od ní kyselejší chemickou reakcí (kyselinotvorný kationt H+ resp. H3O+ prochází membránou volně na rozdíl od podstatně větších aniontů Cl-, HCO3-.) a nenulovým obsahem některých molekulově menších látek. Takováto "superčistá", "superměkká" voda rozhodně není zdraví škodlivá, zůstává však u ní otázka individuální snášenlivosti a "problém" snížení příjmu vápníku a hořčíku o zhruba 2-4% doporučené denní dávky. Bez další úpravy je ideální k použití do žehliček, praček a myček na nádobí, neboť je prostá minerálů tvořících vodní kámen. Velmi důležité je, že tato výstupní kvalita vody je prakticky nezávislá na kvalitě vody vstupní, takže zařízení lze považovat za vynikající ochranu před jakoukoli kontaminací vodního zdroje, chemickou, biologickou i radioaktivní. Aby se z takovéto výstupní "superčisté" vody stal roztok k pití vhodnější, tedy " voda pitná", prochází minerální patronou, která ji řízeně opět obohatí o žádoucí minerály a upraví její kyselost. Za podmínek dodržení všech deklarovaných parametrů jde o ideální stav chemicky čisté vody řízeně obohacené o žádoucí složky. Tu pak lze v domácnosti používat k libovolným potravinářským účelům včetně kojenecké výživy bez velkého ohledu na kvalitu vody vstupní. Vzhledem ke své měkkosti a čistotě je výhodná i ke kosmetické péči o pleť. Můžeme doufat, že ekonomický vývoj v budoucnu umožní podstatně větší plošné rozšíření této technologie v naší zemi. Pro individuálního spotřebitele je ovšem dostupná již dnes.

zdroj:http://www.fornia.cz/Produkty/vznamro.htm
Macek001
Ahoj! Verim, ze Ec vody z reverzni osmozy bude temer 0. Zalivam destovkou a ta ma Ec 0,08 - 0,1 jak kdy a urcite taky dle nakalibrovani Ec metru. A verim, ze vetsinu toho nachytala jak tekla po strese a v zachytne nadrzi. Mame osmozu v praci v laboratori, tak vezmu domu vzorek a zkusim to zmerit a dam vedet. Nez jsem prisel na tu destovku, tahal jsem vodu z prace z prumyslove zmekcovaci stanice, ktera zdaleka nedosahuje parametru reverzni osmozy a ta mela Ec 0,04. Myslim ze muzes byt naprosto klidny. A dik za vysvetleni jak to funguje!
pekor1
caf. Pouzivam dvojpatronovu RO a ta ma vystupne EC 0,01.
Predtym kazdy pre mna dostupny zdroj vody mal hodnotu EC 0,44 - 0,84 z coho vzišli vecné problemy so stabilitou roztoku.
RO je na nezaplatenie ! Proste supa.

cus
dalas
Zdravím Fšechny,
Tak dnes mě došla poštou osmóza.:bravo:
Samozřejmě sem ju hned vyzkoušel, zde sou vysledky:

Puvodní voda (z kohoutku)

Ph 7,0
Ec 0,8

Voda prohnaná přes RO

Ph 6,9
Ec 0,02!!!:jumper:

prutok: 1L/2-3min

Já sem velmi spokojen, nejlepší řešení pro lidi co mají problémy z vodou.
Ještě uvidím co na to řeknou kytí.

Zatím:afro:
pekor1
Zdar.

to dalas:
pride mi to divne, ze mas Ph 6,9 po pouziti RO ?

U mna je "puvodni voda" Ph 7,6, po RO je Ph 3,9 - 4,3 .
prutok : 1L/16 min

Co mas za RO ? "prutok" 480L/den to vykon jak krava.

cus.
dalas
Zdar, já mám RO tady od tud http://www.pepinuvutes.cz je to typ RO 230

230L/den což je dost.

Ph se mě po prohnání RO nějak moc nemění, vždycky je to tak o 1-3 desetiny menší.
Hanyz
Lidi mající problém s vysokým EC dostupné vody určitě řeší všemožné varianty a tak IMHO by informace z tohoto threadu měla být tam, kde to lidi budou spíše hledat, tedy zde.

Řeč bude o demineralizační koloně

Základní princip demineralizace

Demineralizace (deionizace) je proces odstraňování rozpustných solí z vody iontovou výměnou, která se uskutečňuje pomocí iontoměničů. Tyto iontoměniče - katexy a anexy mají schopnost zachytit ionty solí přítomných ve vodě a vyměňovat je za vodíkové a hydroxilové ionty. Katexy odstraňují kationty rozpuštěných solí a anexy anionty rozpuštěných solí. Deionizační stanice může být tvořena buď oddělenou katexovou a anexovou kolonou (náplní), jenž jsou zapojeny v sérii, nebo jednou smíšenou katexo-anexovou kolonou (Mix-Bed). Po vyčerpání výměnné kapacity iontoměničů se katex regeneruje kyselinou chlorovodíkovou HCl a anex hydroxidem sodným NaOH, přičemž obě chemikálie jsou do deionizační linky přisávány deionizovanou vodou čerpanou z akumulační nádrže u automatických demineralizačních stanic.


Podrobný chemický princip můžete nastudovat na Wikipedii


Cenově dostupnou kolonu AQUAR DEMI také naleznete na stránkách jednoho českého prodejce




Zkušenosti z praxe
Na následujících řádcích si dovolím citovat Tajnýhopepu, se kterým jsem si ohledně kolony vyměnil několik PMek


citace:

...na jedné straně je připojen přívod vody, ta proteče jednou patronou kde je katex pak druhou patronou kde je anex, to jsou hmoty podobné pryskyřici pracují na způsob výměny iontu. Voda je připravena k použití hned, Ph je stabilní, nikam to nelítá.

citace:

.... Tu životnost udávají cca ale zaleži na vlastnostech vody před upravou ja osobně provádim udržbu podle potřeby a pravidelným měřením jak se mi něco nezdá(hodnoty,prutok)tak regeneruji.po 5 letech provozu sem moc spokojen.šikovná věcička co uspokojí i velmi vysoké naroky na kvalitu vody
bublantek
mam reversku uz dyl pro m.aqa a nenapadlo me s tim zalivat ,vodu mam ph asi 7 a pres reversku 6 ph takze to zacinam pouzivat
mari
ahojj, jelikoz sem novym majitelem reverzni osmozy 75GPD až 285 litrů za den + Oplachovací ventil a nikde zadny poradny info, tak davam zakladni info atd. Cekal sem nejake problemy s pridelanim nebo s vyslednou cistotou vody, ale vysledek predcil ocekavani.

Vystupni hodnoty EC 0.00000000001 , PH 6.0 ,

150 az 200 litru za den +- , podle tlaku vody v trubkach, 4 patro v bytovce np ( kape a malinkej curek , 20 litru cca za 4 hodiny +- )

odkaz odkud sem zakoupil

http://www.mangala.cz/ro-mini75-fil...otka-p-173.html

odkaz na vypocet tlaku atd

http://www.mangala.cz/page.html?chapter=0&id=5


hojj . m.
cron
nj zaujímavé len či je to potreba? lebo napr. keď máš EC vody 0,5 tak tam kydáš hnojky do napr. EC1,7 a keď ho budeš mať 0,00000001 (použitím toho filtra) tak tam nemôžeš dať hnojky na EC1,7 pretože tam toho bude moc no ne?
growesweden
Od cron: ..tak tam kydáš hnojky do napr. EC1,7 a keď ho budeš mať 0,00000001 (použitím toho filtra) tak tam nemôžeš dať hnojky na EC1,7 pretože tam toho bude moc no ne? [/B][/QUOTE]
Ale bude tam správná-Vyvážená koncentrace prvků a živin.Tak akorát.
O to jde.Edit:
Btw:Přehnojíš,proliješ samo osmozou.Gut?
spíš prvně proženeš vodu osmozou a pak přidáš hnojky neasi :rolleyes: ph si uhlídáš i tak...
jako...je tu info a lidi vesměs říkaj že je to znát. kytky málokdy dostávaj fakt kvalitní čistou vodu. venku sou kyselý deště, voda z kohoutku = shit (i odstátá neni nijak perfektní) a tak dále...na bezpůdní systemy se určo vyplatí a já si to někdy pořídim i na hlínu a dělání čajů, aspon konečně budu mít jistotu dobrý vody
mari
citace:
Původní příspěvek od RespectFlowers
spíš prvně proženeš vodu osmozou a pak přidáš hnojky neasi :rolleyes: ph si uhlídáš i tak...
jako...je tu info a lidi vesměs říkaj že je to znát. kytky málokdy dostávaj fakt kvalitní čistou vodu. venku sou kyselý deště, voda z kohoutku = shit (i odstátá neni nijak perfektní) a tak dále...na bezpůdní systemy se určo vyplatí a já si to někdy pořídim i na hlínu a dělání čajů, aspon konečně budu mít jistotu dobrý vody


hojj, no prave ze si pak muzes hrat s hnojkama kdyz je prostor , ja mam z kohoutku 0,60 ec a kdyz dam davkovani podle plagronu tak mam ec i 3,0 a to jeste davam min . Kaficko je z toho super, moc dobra voda. Poprve sem michal hnojky s touhle vodou a ec bylo vic nez good akorat sem musel dokoupit ph+ , ph trosku klesa, ale to je u kazdejch hnojek jiny. A taky si myslim ze to doporucene davkovani je do ciste vody s ec 0 , pak je vysledne ec tak jak doporucojou. hojjj m.
growesweden
Kdysi jsem o této vecičce uvažoval,ale vzhledem k neúměrně vysoké ceně v Growshops jsem to vzdal.Ovšem za ty prachy v mariho odkazu-to je jiná:)
Mám hydro a moc se těším jak si budu moct hrát a roztok namíchat tak akorát:)
Každopádně díky za odkazy,mari. V
mari
citace:
Původní příspěvek od growesweden
Kdysi jsem o této vecičce uvažoval,ale vzhledem k neúměrně vysoké ceně v Growshops jsem to vzdal.Ovšem za ty prachy v mariho odkazu-to je jiná:)
Mám hydro a moc se těším jak si budu moct hrát a roztok namíchat tak akorát:)
Každopádně díky za odkazy,mari. V


hojjj, np. Bacha ale na ten tlak v trubkach, jak pisou na jejich strankach je lepsi predimenzovat , tzn ze jestli potrebujes denne 200 L vody musis koupit osmozu ktera ma napsano ze udela 400 L za den, ale vse je tam napsano. Holt to nekdo musi koupit , zkusit a hodit info jinak nevis, neznas kua :) ale za ty prachy sem to risknul a doporucuju. hojsss m.
duchodce
ja mam tu 100 GPD, dela neco pres 350 litru, mam hrube tvrdou vodu a tlakove do prvniho patra bez pridavnyho cerpadla takze mi to udela tak pulku

vysledna voda ec 0.08 - 0.10 na hanna grochek combo, vodu pak micham na vyslednejch 0.30 nez zacnu pridavat hnojky a cvachtaj si daleko vic nez kdyby jeli na cisty osmozovany vode

pokud vim tak lehkej report o tydle osmoze mej WAMParjan v sini slavy Urban Grow
mari
citace:
Původní příspěvek od duchodce
ja mam tu 100 GPD, dela neco pres 350 litru, mam hrube tvrdou vodu a tlakove do prvniho patra bez pridavnyho cerpadla takze mi to udela tak pulku

vysledna voda ec 0.08 - 0.10 na hanna grochek combo, vodu pak micham na vyslednejch 0.30 nez zacnu pridavat hnojky a cvachtaj si daleko vic nez kdyby jeli na cisty osmozovany vode

pokud vim tak lehkej report o tydle osmoze mej WAMParjan v sini slavy Urban Grow


ahojj, pouzivam ted hnojky Plagron A,B ( v kvetu +GS ) , SuperVit , Enzimy . Mam ted 5 tydny stare kytky a kdyz namicham davkovani podle vyrobce v tydle fazi rustu + ostatni tak je vysledne ec cca 1.3 coz je v tyhle fazi super a je pak misto na zvysovani davkovani v pozdejsi fazi a GS .S vodou z kohoutku kde ec je 0,60 by to uz bylo moc a musel bych hodne ubirat na hnojkach. Ke konci kvetu s neosmozovanou vodou sem musel hodne ubirat hnojiva aby bylo ec aspon pod 3 a to sem daval o hodne min nez podle doporuceni vyrobce hnojiv a hned to bylo zasoleny. Ted s cistou vodou nepresahne ke konci ec 2,5 ( vic uz je asi zbytecne) a to tam budou vsecky hnojky, no uvidime, chci to mit proste pod kontrolou. Podle mne jsou vsecky prvky co kytka potrebuje v hnojivech a ve vode neni potreba zadne svinstvo. hojj m.
growesweden
To mari: Info jsem pečlivě přečetl.I Tabulky:)
To důchodce: V čistý osmovaný vodě sotva něco poroste.Vždycky musí být hnojky-mluvím o hydroponii.Právě v osmo H2O docíliš optimální koncentrace živin,prvků..atd.Nebude nic přebývat jako u obyč.vody s hnojkama.Tudíž téměř dokonalý roztok.Čaj ;-)
duchodce
to growesweden: samozrejme ze tam davam hnojky, ale nez je tam dam tak zvednu ec vody na 0.3
to mari: jedu na amazonu,30 den kvetu ec kolem 0.8, hnojky a enzymy od adventu,tablety a bloom stimulator od b cuuz, pri prvnim kole sem jel jenom cistou vodu a proste se mi nezdali uplne zdravi, zajima me jak by dopadlo pesteni na dvou rozdilnecj vodach ve stejnym systemu za stejnejch podminek - k tomu se chci casem dokopat
tomas2pet
Taky nepoužívám na hidro čistou vodu z Ro, domíchám jí na Ec 0.2- 0.3, zabrání se tím deficitu vápníku a hořčíku, zejména vápník je důležitý v období velké vlhkosti.
Výkon Ro je nejvíce závislí na opotřebování předfiltrů, při častém používání je třeba je měnit po několika měsících.
mari
jedu kokos a micham do 0 ec , kytky jedou o hodne lip od ty doby co to zalejvam takto, davkovani dle davkovaci tabulky Plagron Cocos. Pripada mi stejne zbytecny dozasirat vodu na ec 0,2 , na co ? Vsecky prvky jsou v hnojkach nee. No ale ty dve desetiny to nevytrnou. cusss m.
tomas2pet
citace:
Původní příspěvek od mari
jedu kokos a micham do 0 ec , kytky jedou o hodne lip od ty doby co to zalejvam takto, davkovani dle davkovaci tabulky Plagron Cocos. Pripada mi stejne zbytecny dozasirat vodu na ec 0,2 , na co ? Vsecky prvky jsou v hnojkach nee. No ale ty dve desetiny to nevytrnou. cusss m.

Mě osobně je jedno jak kdo hnojí a čím, já jsem si čistou vodou z osmózy jednou zkazil grow, tak radím z vlastních zkušenosti.
1. hnojiva nejsou dělaný na demiralizovanou vodu, nebo snad výrobci počítaj s tím ze má každý doma zařízení na její výrobu?
2. jestli ti přijde zbytečné, dozasírat vodu na ec 0.2- 0.3 tak počítej se mnou.
Hnojiva AH složkení
Jednička- Grow
Dusík (N): 2,5%
Fosfor (P2O5): 1,2%
Draslík (K2O): 6,0%
Hořčík (Mg): 1,0%

Dvojka- Bloom
Dusík (N): %0,8
Fosfor (P2O5): %2,5
Draslík (K2O): %4,0

Trojka- Micro
Dusík (N) %4,5
Draslík (K2O) %3,0
Vápník (CaO) %6,0
Bór (B) %0,015
Molybden (Mo) %0,01
Měď (Cu) %0,006
Mangan (Mn) %0,04
Zinek (Zn) %0,02
Železo (Fe) %0,15

Na namíchání 100 litrů v růstové fázi.
Grow 150ml.
Bloom 75ml.
Micro 75ml
Obsah vápníku ve 75 ml. 4.5 g., hořčík ve 15Oml. 1,5g.
Pro jednoduchost budu počítat jen vápní.
Vezmu 8O litrů vody z RO, a domíchám 20litrů vody ec 0.75 s obsahem cca. 75mg Ca na litr, to znamená že výsledný vápník v roztoku bude 6g.
Když budu počítat tak domícháním docílím o 1,5g více Ca, což je o 33% více než když použiji čistou vodu z RO, to je dost znatelný rozdíl.
Pokruť má někdo vodu do Ec 0,5 vůbec bych se RO nezabýval, výsledný rozdíl není viditelný možná žádný.

S pozdarvem T25
growesweden
Původní příspěvek od tomas2pet [/i]
Mě osobně je jedno jak kdo hnojí a čím, já jsem si čistou vodou z osmózy jednou zkazil grow, tak radím z vlastních zkušenosti.
1. hnojiva nejsou dělaný na demiralizovanou vodu,...



Jedna otázečka: A na jakou vodu jsou tedy hnojiva od AH dělaný?
A co ti,jenž nemaj ec-metr?
mari
[QUOTE]Původní příspěvek od tomas2pet
[B]
Mě osobně je jedno jak kdo hnojí a čím, já jsem si čistou vodou z osmózy jednou zkazil grow, tak radím z vlastních zkušenosti.
1. hnojiva nejsou dělaný na demiralizovanou vodu, nebo snad výrobci počítaj s tím ze má každý doma zařízení na její výrobu?
2. jestli ti přijde zbytečné, dozasírat vodu na ec 0.2- 0.3 tak počítej se mnou.
Hnojiva AH složkení
Jednička- Grow
Dusík (N): 2,5%
Fosfor (P2O5)




nechapu smysl tohodle prispevku ,

Účinnost filtrační jednotky
Druh znečištění

% odstranění

Druh znečištění % odstranění

Kadmium97

Chloridy99
Chrom90
Fluoridy88
Měď99
Dusičnany95
Železo93
Sírany98
Olovo87
Slouč. sodíku97
Nikl80
Fenoly92-100
Stříbro98
Pesticidy, herbicidy97
Zinek99
PCB97
Vápník97
Benzeny69-96
Hořčík98
Saponáty97
Hliník89
Rozpuštěné látky celkem96
Cesium97
Stroncium96
Organické látky99
Bakterie, viry99

porad tam neco zustava, kdyz nekdo zalejva destilkou s hnojkama bude to asi podobny, netusim jaky hodnoty ma destilka

Osobne si myslim ze s tim prave vyrobci pocitaj ze hnojky do cisty vody, jinak asi tezko dosahnes ec ktere oni doporucuji pri jejich davkovani, s vodou z kohoutku pri konci kvetu a doporucene davkovani EC 3,4 to asi neni pravy orechovy. U mne tech 0,60 z kohotku zabira dost prostoru na hnojky a zbytecne prehnojuju, no uvidime jak to pujde.

hojj m.
tomas2pet
citace:
Původní příspěvek od growesweden
Původní příspěvek od tomas2pet [/i]
Mě osobně je jedno jak kdo hnojí a čím, já jsem si čistou vodou z osmózy jednou zkazil grow, tak radím z vlastních zkušenosti.
1. hnojiva nejsou dělaný na demiralizovanou vodu,...



Jedna otázečka: A na jakou vodu jsou tedy hnojiva od AH dělaný?
A co ti,jenž nemaj ec-metr?

Ti co nemaj Ec metr, tak ať se tímhle vůbec nezabývaj. :D
tomas2pet
mari- Co nechápeš na tom že domícháním vody na Ec 0.2- 0.3 zvýšíš obsah vápníku o 33%…?
EC z toho leze 0.0nic. záleží na opotřebování filtrů. Voda je prostá minerálů.
Kde si přišel na Ec 3.4??
Tady si to doplň.
http://www.canna-cz.com/wrapper/1

mari
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
mari- Co nechápeš na tom že domícháním vody na Ec 0.2- 0.3 zvýšíš obsah vápníku o 33%…?
EC z toho leze 0.0nic. záleží na opotřebování filtrů. Voda je prostá minerálů.


jak rikam uvidime jak to pojede , poznam co holkam chybi tak to budem resit eventuelne za letu nebo dalsi grow a uvidime rozdily, bavi me delat pokusy, tady uz sem zkousel http://grower.cz/forum/showthread.p...9168#post759168

hojj m.
mari
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
mari- Co nechápeš na tom že domícháním vody na Ec 0.2- 0.3 zvýšíš obsah vápníku o 33%…?
EC z toho leze 0.0nic. záleží na opotřebování filtrů. Voda je prostá minerálů.
Kde si přišel na Ec 3.4??
Tady si to doplň.
http://www.canna-cz.com/wrapper/1



kde sem prisel na ec 3,4 ? asi dyz sem namychal hnojky na konci kvetu podle davkovaci tabulky , odecti si tech mejch 0,60 z kohoutku a uz je to o moc lepsi ,neni to muj prvni grow tak trosku asi vim co a jak, a proto mam taky vynosy podle toho , hojj m. ps. ta cana je mi naprd , jedu plagron nebo hesi a zatim nebudu menit
growesweden
Původní příspěvek od tomas2pet [/i]

Ti co nemaj Ec metr, tak ať se tímhle vůbec nezabývaj. :D
[/QUOTE]
A na jakou vodu jsou hnojiva dělaný??Ad.Právě pro ty co nemaj ec-metr je RO tou nejlepší volbou.Nemaj totiž co zkazit;-)
Hlavně v květu jak uvádí kolega, je riziko Přehnojení minimální,dávkuješ-li dle tabulky
:D
duchodce
to growesweden: jak poznas do dvou trech dnech jestli mas dolejt vodu hnojky nebo oboje?? nebo menis vodu kazdy dva dny???bez ec metru nema cenu rozjizdet hydro a to nemluve o spousty systemu ve kterejch je davkovani hnojiv uplne jiny nez doporucujou vyrobci nehlede na velikost kytek a dnem rustu a kvetu, todle je ale mimo misu tydle diskuze

to all: mam ah jako tomas2pet a musime domichavat, ty mari jedes na plagronech a nemusis - nejaka dedukce ????

vcera me prisli novy filtry s oplachovacem, mam tezkou vodu ze studny takze prvni filtr na sedimenty de strasne rychle do prdele, ale za cenu 33 kacek, me to vubec nesere nez tahat destilky domu po kartonech,takze spokojenost nejvetsi jestli nekdo vaha na nakupem
tomas2pet
Jak je vidět, co jsem chtěl vysvětlit nebylo pochopeno..:D

Jinak všechna hnojiva jsou NPK a minerály nic víc, možná se do jisté míry malinko liší, ale hnojiva jsou tak 10% všeho, a jejich role je přeceňována. Jinak ta tabulka canny je dost vypovídající, všeobecně je zde tendence přehnojovat, jako by to automaticky znamenalo nějaký výhody, možná tak nekonečné proplachování.:D
growesweden
Původní příspěvek od duchodce..
to growesweden: jak poznas do dvou trech dnech jestli mas dolejt vodu hnojky nebo oboje?? nebo menis vodu kazdy dva dny???bez ec metru nema cenu rozjizdet hydro a to nemluve o spousty systemu ve kterejch je davkovani hnojiv uplne jiny nez doporucujou vyrobci nehlede na velikost kytek a dnem rustu a kvetu, todle je ale mimo misu tydle diskuze
Proč do tří dnů?Roztok vyměníš třeba za 7dní.Doliji vodu,hnojky..proc?
growesweden
Vždyť říkám,že sem tam musí Kytíz rozumně vyhladovět.Ušetříš tak na hnojkach i enzymech.Btw.Snaž se sžít s Kytíz a ony si (Ti) řeknou co a kolik potřebují.Jaký metry budeš používat až budeš mít dítě??Pro něj chceš snad taky to nejlepší.. tak musíš myslet hlavou,né metry,woe:)
Kytíz není věc,chlapi..Taky má duši,ale to ví jen někteří-vyvolení,co to dělaj pro radost,né pro Buisnies,kua.O tomto to tu vždy bylo.Sorry za Ot,nedalo mi to.
duchodce
jakym stylem pouzivas ten oplachovaci ventil???
mari
citace:
Původní příspěvek od duchodce
jakym stylem pouzivas ten oplachovaci ventil???


Oplachovací ventil se používá (pokud jím je jednotka vybavena)
k intenzivnímu oplachu membrány. Např. při delším odstavení jednotky
více jak cca 5-7 dní může dojít k bakteriálnímu růstu na povrchu membrány který zanáší její jemné póry. Jeho pravidelným používáním tedy prodloužujeme životnost membrány.
Některé jednotky jsou vybaveny automatickým oplachováním řízené elektronicky.



Použití oplachovacího ventilu:
1.a) Před spuštěním jednotky otevřeme oplachovací ventil,
(který překlene omezovač průtoku)

b)otevřeme přívodní ventil jednotky na cca 1-2 minuty.(Při otevřeném oplachovacím ventilu proud vody intenzivně omývá povrch membrány a veškerá voda teče do odpadu)

2. Oplachovací ventil uzavřeme a jednotka začne normálně produkovat.

Pokud je jednotka vybavena tlakovým zásobníkem nebo vypínací automatikou (např. RO 105-106) je nutno nejprve provést úkony jak je uvedeno v bodě 1a Poté uvést jednotku do provozu 1b např. odpuštěním zásobníku, otevřením výdejního kohoutku, otevření výstupního kohoutku nebo plovákováho spínače tak aby otevřela vypínací automatika jednotky.
kseroks
sem rad ze sem objevil toodle tema sam s tim bojuju sem v novym byte a 3krat uz sem zkurvil grow podelal sem asi 60 rezu muj problem zdrejme spociva prave ve spatne vode tece mi z kohutku ec 0,47 coz by nebyl nejveci problem jel sem v horsi vode (co se tyka ec) a nebyl problem nicmene mam pocit ze voda obsahuje bakterie, viry nebo nejaky sracky co delaj korenovou plisen (phytyum nebo tak nejak se to menuje, takovej ten hnedej sliz) vodu sem zkousel deznfikovat peroxidem, prevarovat a podobny picovinky a vzdycky stejnej vysledek do cca 10 dni mrtvo smysl vidim prave v tom odfiltrovani tech bakteri tece mi z toho (je to ta 75) ec 0.02 a napni to cca 3 20l bublaky za den (bilej den cca 8 - 22 h) po pridani 20ml canna aqua AB a 50 ml zyme ma roztok ec 0,47 coz je fajn protoze puvodni voda po pridani 10ml hnojek mela ec cca 0,7 - 0,8 coz je na start mooc a po pridani 5ml tam ty hnojky nebyly skoro zadny ale ec celkem v norme cili logiku to ma otazkou je co to udela s kytima budu sazet cca za 3 dni tak poodam report........
snuk1
Zdar, mně u té osmózy vadí, že víc vody ti teče jako odpadní než čisté, výrobci udávají 1:3 čistá:odpad... to sem z toho byl vyděšenej, ale co se dá dělat no
kseroks
tak zatim pred osmozou smekam kyti po dnes po 11ti dnech maj cca 35 cm a sou zraly na prepnuti halda bilejch korenu ani znamka po nejakym bordelu nebo slizu co mi znicil predchozi 3 sadby jinak me to doma tece tak pul na pul i 1:3 je furt fajn 1 litr vody z kohoutku stoji cca 0,05 hal tzn 1 muj 20l bublak mi natece za 1kc (20l) co je v kybli + 3kc za odapd (60l) takze 1 20l bublak vychazi na cca 4 kc to nejni tak hrozny za 20 l deluxe vody......
dokktor
citace:
Původní příspěvek od mari

Použití oplachovacího ventilu:
1.a) Před spuštěním jednotky otevřeme oplachovací ventil,
(který překlene omezovač průtoku)

b)otevřeme přívodní ventil jednotky na cca 1-2 minuty.(Při otevřeném oplachovacím ventilu proud vody intenzivně omývá povrch membrány a veškerá voda teče do odpadu)

2. Oplachovací ventil uzavřeme a jednotka začne normálně produkovat.

Pokud je jednotka vybavena tlakovým zásobníkem nebo vypínací automatikou (např. RO 105-106) je nutno nejprve provést úkony jak je uvedeno v bodě 1a Poté uvést jednotku do provozu 1b např. odpuštěním zásobníku, otevřením výdejního kohoutku, otevření výstupního kohoutku nebo plovákováho spínače tak aby otevřela vypínací automatika jednotky.

dík, toto sem přesně potřeboval slyšet. koupil sem nedávno tuto osmozu z aquario.pl a samozřejmě sem k tomu dostal polský návod a jeho český ekvivalent vyblitý nejakým autotranslatorem, takže srozumitelnost 0.00 nic. takže pokud dělám vodu třeba jednou za 14 dní tak je dobré to aspoň každý týden propláchnout naprázdno přes odpad, tak?
mari
citace:
Původní příspěvek od dokktor

dík, toto sem přesně potřeboval slyšet. koupil sem nedávno tuto osmozu z aquario.pl a samozřejmě sem k tomu dostal polský návod a jeho český ekvivalent vyblitý nejakým autotranslatorem, takže srozumitelnost 0.00 nic. takže pokud dělám vodu třeba jednou za 14 dní tak je dobré to aspoň každý týden propláchnout naprázdno přes odpad, tak?


hojj, presne tak :) m.
vimnevim
ahoj chci se zeptat : uvádíš, že výstupní voda má 6 ph a mě by zajímalo, jestli to upravuje ta osmóza a nebo je taková i při vstupu do osmózy...?
mari
citace:
Původní příspěvek od vimnevim
ahoj chci se zeptat : uvádíš, že výstupní voda má 6 ph a mě by zajímalo, jestli to upravuje ta osmóza a nebo je taková i při vstupu do osmózy...?



hojj , moje voda z kohoutku ma 7,3 ph a 0,60 ec. Z osmozy vytejka ted 6,2 ph a 0,00 ec. cussss m.
vimnevim
dík za info...jsem na to zvědavej, taky jsem ji objednal mám totiž doma ec vody 0.7, ph jsem ani neměřil. Používám zatím dešťovku a docela mě překvapila ph má 6 a EC ani nezměřim, jelikož mám měřák až od 0.4
vimnevim
Ještě by mě zajímalo, jestli zaléváš i čistou vodou z RO nebo jestli jí nějak upravuješ ? Protože když zrovna chci zalít a nechci hnojit musel by jsem buďto zalít tou vodou z RO, ale nevím jestli by dělalo dobrotu zalívat vodou s 0.00 EC možná tak na proplach...
Když jí ale chci zředit s vodou z kohoutku, aby nebyla tak extrémně měkká tak mi dost vylítne PH, jelikož mi teče z kohoutku voda s PH cca 7.2 a stačí doopravdy jen trochu a PH letí závratně hore...
mari
hojj, zalivam jen vodou z osmozy , bud s hnojkama nebo bez nich,2 x s hnojkama pak 1 x cistou ( + max enzymy a superVit ) v substratu vzdycky naky hnojky stejne zustavaj. Tentokrat jsem nedelal ani proplachy substratu a jede to super, hodne sleduju vystupni hodnoty a podle toho delam hnojky. Ted jedu WW a masakr s tou vodou z osmozy, pekne sem si to pokoumal a jede to tak jak ma. Usetril sem polovinu hnojek oproti minulym pestum a vysledek je stejnej ,ne li lepsi. Kdyz se s tim naucis zachazet tak je to parada. Chce to trosku premejslet, jak uz tady na foru nekdo psal : Nepestujem prece brambory ze joo :) Hojj m.
vimnevim
ono vlastně ta voda z RO je hladová a váže na sebe prvky z půdy, který jsou potom kytkou líp využitý...A nezasoluje se to tak. Aspoň mě tohle teďka napadlo. Do teďka jsem jí složitě míchal s vodou ze studně a dolaďoval Ph, ale zkusím to nějak podobně jak píšeš.
A "čím hloupější sedlák tím větší brambory" bohužel u Mařky neplatí..
kseroks
zdar mohl by mi prosim nejaky znaly hydroponista vysvetlit proc se nedoporucuje davat kytkam cistou vodu z RO? porad nekde ctu ze se to nedoporucuje, ze se ma michat v ruznym pomeru s normalni vodou apod. ale PROC??? konkretne jedu bubblery pouze s vodu z RO + canna aqua enzymy apod. a nemam nejmensi problem...........
kecy! proč bys ji mněl filtrovat a pak zase míchat? Poznal jsi to sám :D
tomas2pet
Stručně řečeno, můžeš se dostat do deficitu vápníku, popřípadě hořčíku.
Lupus
michat vodu z RO? mno, jak pise masterblaster, proc filtrovat a zase michat?
ale samotna voda z RO je mrtvá voda, naprosto bez zivin bez niceho jenom cista voda (teda teoreticky by mela byt)

myslim si ze kdyz michas s hnojkama tak by nemel byt zadny problem, samotna voda uz by idealni byt nemusela
Ruprecht
...já jsem zase četl, že se nějak naruší molekulární stavba buňky vody kdysi někde na icmagu před 100lety a že rostlliny pak nevyužívají živiny jak by měly, tím že namícháš s normální vodou,tak se to zase upraví do normálu..ale rozhodně bych za to ruku mezi plameny nestrkal, bo znáte to jak je to snáma zhulencama a pamětí :-))...míchám proto raději vodu z osmózy s dešťofkou nebo kohoutkovkou abych měl vždy hodnoty ec 0,2 - 0,3...s osmozy je 0.1...ale vsadím se že nám toto dilema nějakej zkušenej netovej hledač během 24 hodin rozsekne..(proto kseroks toto téma taky zakládal,no ne?)...
EricCartman
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
Stručně řečeno, můžeš se dostat do deficitu vápníku, popřípadě hořčíku.


Ano pane přesně tak ;)

Vše záleží na kombinaci správné vody a správných hnojiv :D
Reverzní osmozu využiješ pro maximální přísun cílených živin do požadované hladiny EC.
U hydra co vím při proplachu s enzymy(co 3 týdny,jak kdo) dávat vodu nezbavenou minerálů.
dokktor
citace:
Původní příspěvek od kseroks
zdar mohl by mi prosim nejaky znaly hydroponista vysvetlit proc se nedoporucuje davat kytkam cistou vodu z RO? porad nekde ctu ze se to nedoporucuje, ze se ma michat v ruznym pomeru s normalni vodou apod. ale PROC??? konkretne jedu bubblery pouze s vodu z RO + canna aqua enzymy apod. a nemam nejmensi problem...........

nekeré hnoje neobsahují všechny mikroprvky, s cannou nebudeš mět problém ;)
citace:
Původní příspěvek od dokktor

nekeré hnoje neobsahují všechny mikroprvky, s cannou nebudeš mět problém ;)


který hydrohnojky neobsahujou slozku s mikroprvky? Mněl jsem pocit že výrobci počítají s používáním RO a někteří ji i doporučují. Osobně si myslím že ty pověsti o míchání vody vznikly třeba pro to že osmózy stály velký peníze,tak to byla spíš říše fantazie. jinak opravdu nechápu proč bych mněl kytkám dávat "chemickou" vodu z kohoutku která je stejně s největší pravděpodobností prohnaná přes RO v úpravně, nebo kyselý městský deštík a k pramenu krásný měký vody se v okruhu dostupnosti nedostanu.
tomas2pet
citace:
Původní příspěvek od masterblaster


který hydrohnojky neobsahujou slozku s mikroprvky? Mněl jsem pocit že výrobci počítají s používáním RO a někteří ji i doporučují. Osobně si myslím že ty pověsti o míchání vody vznikly třeba pro to že osmózy stály velký peníze,tak to byla spíš říše fantazie. jinak opravdu nechápu proč bych mněl kytkám dávat "chemickou" vodu z kohoutku která je stejně s největší pravděpodobností prohnaná přes RO v úpravně, nebo kyselý městský deštík a k pramenu krásný měký vody se v okruhu dostupnosti nedostanu.

Jednak výrobci hnojiv asi těžko předpokládej, že má každý doma Ro.
Třeba na stránkách Canna je kalkulačka a za měkkou vodu tam považujou ec 0,2. http://www.canna-cz.com/wrapper/1
Nevím jak si přišel na to, že se při úpravě vody používá její demineralizace, možná tak na nějaké balené vody, pokud je voda z povrchového zdroje je její ec velmi nízké i pod ec 0,2.
Já osobně jsem jednou rozjel hydro na čisté vodě z Ro. A po 14 dnech sem to zabalil a rozjel znova totální deficit vápník, hořčí. Dnes to domíchávám na 0,2-0,3 jek se zrovna povede.
Jestli pojedeš čistou vodu z Ro, nebo vodu s Ec 0,4 je úplně jedno, žádnej znatelnej rozdíl nepoznáš, teda pokud se nedostaneš do již zmiňovaného deficitu.:D
Je to moje zkušenost a né nějaké domněnky a spekulace.
Tady jsem si dal práci a trochu to spočítal, tak si to přečti.
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=44084
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet

Jednak výrobci hnojiv asi těžko předpokládej, že má každý doma Ro.
Třeba na stránkách Canna je kalkulačka a za měkkou vodu tam považujou ec 0,2. http://www.canna-cz.com/wrapper/1
Nevím jak si přišel na to, že se při úpravě vody používá její demineralizace, možná tak na nějaké balené vody, pokud je voda z povrchového zdroje je její ec velmi nízké i pod ec 0,2.
Já osobně jsem jednou rozjel hydro na čisté vodě z Ro. A po 14 dnech sem to zabalil a rozjel znova totální deficit vápník, hořčí. Dnes to domýchávám na 0,2-0,3 jek se zrovna povede.
Jestli pojedeš čistou vodu z Ro, nebo vodu s Ec 0,4 je úplně jedno, žádnej znatelnej rozdíl nepoznáš, teda pokud se nedostaneš do již zmiňovaného deficitu.:D
Je to moje zkušenost a né nějaké domněnky a spekulace.
Tady jsem si dal práci a trochu to spočítal, tak si to přečti.
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=44084


citace:
Původní příspěvek od tomas2pet

Mě osobně je jedno jak kdo hnojí a čím, já jsem si čistou vodou z osmózy jednou zkazil grow, tak radím z vlastních zkušenosti.
1. hnojiva nejsou dělaný na demiralizovanou vodu, nebo snad výrobci počítaj s tím ze má každý doma zařízení na její výrobu?


S pozdarvem T25


Do teď jsem žil v domnění že hnojky mají dávat KOMPLETNÍ výživu a ne laborovat s obsahem minerálů a solí u uživatele.
Jsi opravdu přesvědčen že ti zmastila grow RO a ne že ti uteklo ph, dávkování mikroprvků atd..? Přeci jen 14denní zkušenost je dost málo na verdikt.Nevím já ji používám bez problémů už pár kol a jsem naprosto spokojenej.
tomas2pet
Když si spokojený, tak to dělej tak dál.. Hodně štěsí.
T25
EricCartman
tomas2pet to řekl všechno a naprosto správně.
Ještě bych poznamenal že se stejným problémem se setkal i wamparjan v jednom ze svých na g zdokumentovaných kol, bohužel si to dodnes nedokáže přiznat :D

Masterblaster: je to složitý, pro život bohatě stačí vědět že 0,0 je riskantní, 0,2-0,3 je bezpečný.
kseroks
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet

Jednak výrobci hnojiv asi těžko předpokládej, že má každý doma Ro.
Třeba na stránkách Canna je kalkulačka a za měkkou vodu tam považujou ec 0,2. http://www.canna-cz.com/wrapper/1
Nevím jak si přišel na to, že se při úpravě vody používá její demineralizace, možná tak na nějaké balené vody, pokud je voda z povrchového zdroje je její ec velmi nízké i pod ec 0,2.
Já osobně jsem jednou rozjel hydro na čisté vodě z Ro. A po 14 dnech sem to zabalil a rozjel znova totální deficit vápník, hořčí. Dnes to domíchávám na 0,2-0,3 jek se zrovna povede.
Jestli pojedeš čistou vodu z Ro, nebo vodu s Ec 0,4 je úplně jedno, žádnej znatelnej rozdíl nepoznáš, teda pokud se nedostaneš do již zmiňovaného deficitu.:D
Je to moje zkušenost a né nějaké domněnky a spekulace.
Tady jsem si dal práci a trochu to spočítal, tak si to přečti.
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=44084


no na cnanna.com povazujou mekou vodu za ec 0.2 ale mas tam osobni schema a tam si nakrasne doplnis ec 0.0 nicmene pratele z vasich prispevku vubec nejsem rozumny jedu cistou vodu z ro a nemam problem jaky deficit? muzes to trochu rozvest?? pokud si mel problem jak se projevoval??? jel tu nekdo dalsi cistou vodu z ro?? mel problem?? jake hnojky?? jake ec vstupni vody?? jake vystupni?? jakou ro?? jaky byl rodzdil oproti vode z kohoutku ci studne?? apod....
EricCartman
kseroks:
Chytrému napověz - to už jsme udělali.
Blbého kopni...

Jede ti to? buď rád!
Nejede? Založ thread!

Todhle už není grower, todhle je informační stoka...

A co hůř!!! Všechno to už bylo dávno vymyslený a na g napsaný!
Nehledáte, nečtete, nepamatujete, nechápete a jen serete otázky !
dokktor
EC: za to ty tu necháváš samé kvalitní rozumy :D to, co sem tu napsal minule
citace:
Původní příspěvek od dokktor

nekeré hnoje neobsahují všechny mikroprvky...

vychází především z ohlasů lidí jako ty, takže se omlouvám, esi mistifikuju, ale pokud s tím má nekdo problém a neni to jeden člověk, tak ten problém asi objektivně existuje. nicméně stejně by mě zajímalo, proč hnojíš furt tím samým shitem, když máš deficit vápníku :confused:
teď sem odjel kolo - 4 systémy - 4 hnoje (bcuzz hydro a coco, plagron coco a canna coco) v čisté RO a celou dobu absolutně žádný problém. dokonce pH drží líp než v té sračce co teče z kohoutku.
howgh :bandit:

edit: co to tak propojit? http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=44084
Hlava
Jo to sem chtel spojit uz vcera , jinak , ze RO může zbusobit deficit určitejch prvku je napsano tady http://grower.cz/forum/showthread....4243#post874243 , a lezi to uz nejakou dobu na jinem foru ...

"What water are you using? Reverse Osmosis (RO)? Tap? Bottled? Well water? Distilled? Mineral Water?"
toxacik
ako to tu tak citam tak som sa rozhodol ze prispejem aj ja...
idem NFT a AH komplet hnojky

Takze vodu z RO pouzivam uz druhe kolo a mozem povedat ze som spokojny....PH je stabilnejsie,a kurat ked miesam hnojky davam rozhodne nizsuie ec momentalne ich mam mesiac na raste a ec drzim max 0.5.a oni si nestazuju.predsa fajcit tie nahnojene sracky je narocne na moje zdravie a pluca ved to poznate..

akurat nepouzivam cistu RO vzdy do 15l RO domiesam 2L mestskej a to z dovodu ze hnojiva maju maly obsah Ca vapnika..

takze tak
mam taky gdp 100 napojenou na městský vodovod a 200 litrovej soudek nakape za cca 24 hodin v klidu. tlak zjistim.

to EC : jj je to složitý, stačí vědět že EC O je čistá voda, čili to zmatláš sám a ne RO. komplet hnojky jsou například metrop s jejich http://www.metrop.info/3_tj_calgreen.html
caseage
chtěl sem se zeptat ?
Mám přístup k teto vodě a chtěl bych pěstovat hydroponicky mužete mi poradit zda je lepši než normalní voda z vodovodu atd ?
tomas2pet
citace:
Původní příspěvek od caseage
chtěl sem se zeptat ?
Mám přístup k teto vodě a chtěl bych pěstovat hydroponicky mužete mi poradit zda je lepši než normalní voda z vodovodu atd ?

Co takhle si to přečíst celé od začátku?:D
mari
citace:
Původní příspěvek od tomas2pet

Co takhle si to přečíst celé od začátku?:D


jen do nich :)
HurricaneGeorge
Ahoj,
sice je to téma trochu mrtvé ale pro případné budoucí hledače RO dodám info o mé koupené reverzně osmotické filtrační jednotce 310-80M.

Udávaný teoretický průtok 308L/den, tlak v trubkách mám na vůbec minimálně hodnotě 45psi.

Zdrojová voda:
EC=0,69; pH=7,7; spotřeba 605L/den

Koncentrát:
průtok 494L/den

Permeát:
EC=0,005-0,01; pH=5,8-6,0; průtok 111L/den

Poměr permeátu ku koncentrátu 1:4,5

Výpočet ceny připraveného jednoho litru vody.
Pořizovací cena 2.500Kč, životnost RO membrány 40.000L, životnost před-filtrů 2x 6.000L (zdarma sada dalších dvou před-filtrů), předpokládám že je to uváděno pro připravený objem permeátu, nikoli celkové spotřeby zdrojové vody - pokud je to jinak, prosím o info).
Množství vody spotřebované pro přípravu 12.000L permeátu je 65.405L. Dnešní cena kubíku vody se v průměru pohybuje kolem 70Kč. Celkově tedy za 4.580 + 2.500 Kč.
Celkové náklady 0,59Kč/L (počítáno pro 12.000L).

Koupě další sady před-filtrů ještě srazí cenu připraveného litru permeátu.

http://grower.cz/forum/showthread....3768#post973768
hardiron
zkoušeli jste někdo, kolik vody vám teče skutečně do odpadu??? mám tuhle RO s odkazu na začátku s membránou která má kapacitu 308litru vody za den, a do odpadu teče 5krát více než čisté vody. Tudíž na 100litru vody vyteče do odpadu 500litru což se mě zdá jako dost velké plytvání. Voda s vodovody má EC 0,4 . Myslíte , že má vůbec cenu RO používat při tomto EC které teče s vodovodů??
tomas2pet
citace:
Původní příspěvek od hardiron
zkoušeli jste někdo, kolik vody vám teče skutečně do odpadu??? mám tuhle RO s odkazu na začátku s membránou která má kapacitu 308litru vody za den, a do odpadu teče 5krát více než čisté vody. Tudíž na 100litru vody vyteče do odpadu 500litru což se mě zdá jako dost velké plytvání. Voda s vodovody má EC 0,4 . Myslíte , že má vůbec cenu RO používat při tomto EC které teče s vodovodů??

při vodě Ec 0,4 bych Ro neřešil, ideální voda, teda pokud někdo není postižen chorobnou představou o čistotě vody z Ro:D
duchodce
taky bych neresil,
udavana spotreba je 3:1
hardiron
No pravě to je u těch velkých RO, ale u těch malých co jsou v odkazu je to 5:1
jimmorrison77
http://www.mangala.cz/ro-mini50-fil...a0aef1d7c9d0b1f

velmi dobrá věcička, tu používám a jsem velmi spokojen. Za dobrou cenu, moře muziky. A firma je velmi spolehlivá, při montáži, jsem ulomil nechtěně přechodku "hadička-víčko" napsal jsem firmě a třetí den měl na stole. dotazy nebo rady do PM
the real Jack
Nazdar nazdar,

nevite nekdo, jestly tu odpadni vodu z RO treba muzu pouzivat v zvlhcovaci nebo treba zalit doma mamce kytky ???:)
Cannabidiol
Ahoj
Mám dotaz na pěstitelé který používají reverzní osmózu, zda k roztoku pro kytky používáte jen vodu prohnanou reverzní osmózou nebo ji namícháváte v nějakém poměru s vodou neprohnanou reverzní osmózou?
kseroks
noo za magalu se stavim... k tvemu dotazu ja osobne pouzivam jenom cistou vodu z RO jen je potreba pouzit "plnohodnotna" hnojiva pac cista ro h2o je mrtva(tedy kdosi tu mel problem s HESI, ja pouzivam CANNA...) taky nejni dobry se u cisty vody z RO ridit ec metrem pac vzhledem k tomu ze voda z RO ma ec cca 0,05(2,7,4,6) tak hnojek tam dostenes na spravny ec daleko vic... cili radsi se ridit cca tim co udava vyrobce... jinak pouzivat ro je imho dobry v mistech kde nemusite platit za vodu... tedy valstni studne apod... pac pomer cca 1:2/3/5 je vcelku dost... me prisel v metropoli kdysi ucet jenom az vodu cca 17tis...
Džejmsn
Cau mám dotázek
Když mi teče voda z RO ma hodnoty 5,5pH a 0,02 EC ,redím to normal vodou z kohoutku na 0,25EC..
vodu stáčím do uzaviratelné nádoby, tudíž mi už nestoupá pH kontaminací vzduchem a tím se dostáváme k mé otázce, mohu takto "uzavřenou"a nahnojenou vodou zalévat (kokos) bez upravy pH,které je ideální pro mou potřebu 5,9-6.
V podstatě mi jde o to,jestli pH automaticky zase nestoupne,jako se tomu děje,když osmozovanou vodu nechám na vzduchu a to na hodnoty až 7,2pH
Moje doměnka je že nikoli,protože tam přístup vzduchu jaksi chybí,ale je to kokos tak nevim...
Budu rád za každou osvětu Díky.
Negative Creep
citace:
Původní příspěvek od Džejmsn
Cau mám dotázek
Když mi teče voda z RO ma hodnoty 5,5pH a 0,02 EC ,redím to normal vodou z kohoutku na 0,25EC..
vodu stáčím do uzaviratelné nádoby, tudíž mi už nestoupá pH kontaminací vzduchem a tím se dostáváme k mé otázce, mohu takto "uzavřenou"a nahnojenou vodou zalévat (kokos) bez upravy pH,které je ideální pro mou potřebu 5,9-6.
V podstatě mi jde o to,jestli pH automaticky zase nestoupne,jako se tomu děje,když osmozovanou vodu nechám na vzduchu a to na hodnoty až 7,2pH
Moje doměnka je že nikoli,protože tam přístup vzduchu jaksi chybí,ale je to kokos tak nevim...
Budu rád za každou osvětu Díky.
Já nevim no, představ si, že to leješ do kokosu, co se asi začně dít, pár chemických procesů etc...
Kokos má být hodně stabilní co se pH týče. Takže ho RO voda nerozhodí, ta se přizpůsobí, jelikož v ní nejsou žádné pufry, které by jí vraceli na svojí předchozí hodnotu. Co se týče vody s hnojivama, tam už pufry jsou, vychází mi z toho, že by to asi nemělo dělat bordel. Resp, proč to nezkušíš a nezměříš po pár dnech odpad jaké má pH???


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma