Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Zajisteni cerpalda proti potope - Klikni zde pro originální téma
petr
Mam cerpadlo alko sub6000 v 70 litrovym sudu roztoku. Zajimalo by me jestli nekdo nema tip jak to zajistit, kdyby selhal casovy spinac na tu minutu jak je nastaveny, aby to nevycerpalo celych 70 litru ke me do baraku. Mam zatim jednu moznost ze dam 2 digitalni spinace, ktery budou oba spinat a kdyz selze jeden ten prvni tak ten druhy by to vypnul po urcite chvili stejne. Je to ale dost krkolomny zpusob a pri kazde zmene intarvalu zavlazovani bych musel predelat oba casove spinace. To cerpadlo ma jeste takovy ten vypinaci plovak ale s tim si nevim rady jak to prizpusobit - po pravde nechapu princip toho plovaku mozna v tom je kamen urazu.
Celller
Cau, mam uplne stejny cerpadlo a nemam s nim problem, patri do rady cerpadel s mensi spotrebou, avsak slusnym vykonem. Plovak je jakesi cidlo, pokud je porad nahore, cerpadlo, pokud je zrovna zaple, funguje porad, no a pokud klesne hladina pod nejakou hranici, plovak klesne s hladinou a cerpadlo se vypne, ja osobne privazal plovak ke kabelu od cerpadla, tak, aby bylo cerpadlo schopne sat az do dna, a dig. spinaci hodiny nastavene na 2.min a samozrejme podle toho prizpusobit delku a pravidelnost zavlazovaciho cyklu. Nemelo by se nic podelat, nekolikrat si to vyzkousej, i kdyz je zase pravda, ze u jineho typu cerpadla, u o dost silnejsiho, se mi uz stalo, ze spinacky zklamaly a vytopil sem mistnost. Spinacky to cerpadlo zvladaji, jak uz sem psal, mam uplne to samy, hlavne si nastav dobre spinacky. Jinak vlastne nevim, s cim mas problem, pokud se bojis, tak do toho sudu nemichej tolik zradla, kdyby se neco podelalo, jestli u toho muzes byt kazdy den, byl bych v klidu, nema se co podelat.:)
petr
je tam 70 litru zradla a jediny co by vadilo je kdyby se podelaly spinaci hodiny z toho mam strach, co kdyby se zasekly kdyz su v praci a vytopilo to celej barak - to nemuzu takhle riskovat ja vim ze se to asi nestane ale proste nemuzu klidne zit musim to nejak pojistit stejne tak chci dat na cooltubu nejakou tepelnou pojistku. pravdebodobnost ze prestane jet vetrak je opravdu mala ale kdyz se to stane tak to zacne tavit vsechno vokolo a jeste vyhorim
Celller
Jo, mas pravdu, taky sem klidnejsi, kdyz je vsechno pojisteny, tepelna pojistka a jistice sou u me samozrejmosti. Asi mas drip, ze se ptam, pak uz jedine udelat odpad, kdyby se nevyplo, aby to nateklo do nejakyho odpadu. Fakt, tak si sezen mensi soudek, hlavne si pohraj se spinackama a nema se co podelat.
petr
mensi soudek znamena vic problemu s ph (neni tak stabilni) a celkove vic prace a resit odpapd na 70 litru je strasna pritez - zabere to pul pestirny jenom jako pojistka me to prijde jako kravina to uz radeji dam 2 spinaci hodiny to ze se pokazi obje zaroven je nerealne uz.
Treba ma jeste nekdo nejakej tip?

Zatim nejlevnesji reseni by stalo 400 za dalsi spinaci hodiny XD
Hanizek
Použij stykač - je tu o tom zvlášť thread. Ten je konstruovaný na velké proudy (narozdíl od spínaček).
petr
stykace me sou knicemu ten akorat sepne kontakt/ty pomoci elektromagneticke civky a zustanou seple tak dlouho dokud proud neprerusim vypinacim tlacitkem nebo jakymkoliv jinym zpusobem, takze kdybych tam zapojil stykac tak je to zase jenom na tom casovem spinaci a kdyby nevypnul tak su zase vytopen - ja to potrebuju udelat tak ze sepnou spinaci hodiny dejme tomu na minutu a jakmile se nevypnou a zustanou zaple(pokazi se) tak aby neco prerusilo cerpadlo.
Zrejme jine reseni nez tam dat jeste jedny spinaci hodiny neni :)
Hanizek
petr:
Ty spínačky nejčastěji nevypnou z toho důvodu, že se jim při sepnutí "svaří" kontakty (to je způsobeno velkou zátěží nebo proudovým nárazem). Když budou spínat jenom ten stykač, nic takového se jim nestane!
petr
tj ale to cerpadlo zadny proudovy naraz nema to je jak kdyz pustim zarovku, to by se spis tykalo asi vybojky a tam bude tepelna pojistka
Mimochodem ty spinacky vypinaji nulovy vodic a ne fazi tudiz nejaky skvareni kontaktu nehrozi ale co hrozi ze se proste v nich neco samo pokazi a vynuluje se treba vypinaci cas a cerpadlo pojede furt
God_mars
pouzij casové relé na din listu. Sice nemuzes nastavovat casy jen intervaly ale na zalevani bohate staci.
medulda
V podstatě k tomu můžeš přistoupit dvěma způsoby:
1. nejspolehlivější: zajistit odpad/přepad tak, aby prostě nebylo možné přetečení. Všechny "dospělé" systémy pracující s vodou, to tak mají: od nádržky na WC po přehradní hráze.
2. pojistka proti přetečení: Vybavit pěstírnu nízkou nepropustnou "vanou", do které všechny "odpadní vody" budou odtékat. Na její dno senzor vody (buď plovák nebo kontaktní senzor) a tím rozpínat "pojistný" stykač.
petr
diky kluci za rady neco z toho vyberu asi mozna zavedu tu pojistku proti preteceni to neni spatnej napad, zkusim vymyslet jak tohle aplikovat protoze mam pod truhlikama na odpad vanu ktera je hluboka pouze 2 cm (davam kytkam jenom presne kolik sezerou a nenapoustim rohoze tak aby to vyteklo to pak neni dukladne prokysliceny RW kdyz jsou rohoze uplne napustene)
medulda
Pokud tam máš 2 cm, tak bude asi bezpečnější ta verze bez plováku. Kdybys chtěl, můžu ti nějaké zapojení navrhnout.
Machoman
Nastav to tak,at stihne víc vytíct než odtíct a máš to.

Abych pravdu řekl,tak sem se vytopil pouze v případe,že sem to zapínal ručne:D

Se spínačkama problem nikdy nebyl,ikdyž vím o nekterych případech.

Chápu to dobře: libra truhliky posazeny ve 2cm vane,rohože nadripovany bo napoušteny?
petr
drip ve vane :), nastavit to tak aby na odteceni bylo vic mista nez mam v sudu nejde
Machoman
citace:
Původní příspěvek od petr
drip ve vane :), nastavit to tak aby na odteceni bylo vic mista nez mam v sudu nejde


Tak cirkulačne-roztok zpátky do rezervoaru.Zase udelat to tak,at víc odteče než přiteče.
petr
kazdopadne kluci vam sem pak prdnu fotecky je to zajimavej projekt, hodne se o tom mluvilo mrsknout na drip jenom 6 kytek do prostoru 1.2m2 a nechat dele na rustu (je to prales) na vysku mam k dispozici 1.8 metru tak doufam ze me to jeste nepreroste XD
mimochodem jak sem zapinal rucne cerpadlo kdyz sem delal pruplach tak sem to nechal zaply a cekal a cekal a zamyslel jsem se a najednou potopa (nastesti ne velka :) )
Antitalent
Čaute. Riešim zaistenie čerpadla proti chodu na sucho a myslel som, že na tom nič nie je a mám to v suchu (teda v mokru v tomto pripade:)), ale táto diskusia ma docela zneistila, tak trochu nadviažem o čom sa tu diskutovalo. Dúfam, že sa najde nejaka dobrá a znalá duša, ochotná mi to vyjasniť:).

Videl som to jednoducho tak, že kúpim čerpadlo s plavákom a zapojím ho na spínačky. Čerpadlo bude ponorené v sude a spínačky ho budú spúšťať podľa mojich nastavení. Ak sa náhodou spínačky poserú a príde k vyčerpaniu zásob vody, tak sa o vypnutie čerpadla postará plavák.

Potom, čo som si prečítal toto vlákno, mi nejde do hlavy, prečo petr neriešil zaistenie proti potope nastavením plaváku v sude do výšky, pri podkročení ktorej by mu hrozilo vyliatie zo systému.

A tak:

- je nejaký problém pri tomto type zaistenia (napr. v spolupráci <plavákový spínač - klasické spínačky>)?

- alebo ja sa nemusím ničoho obávať a bude mi to fungovať, petr to tak riešiť nemohol pre nejaký iný aspekt jeho systému? (nemám skúsenosti s hydropóniou, takže mi tam ľahko môže niečo unikať)

BTW, vlastnici cerpadla sub 6000, aká je max. doba neprerušovaného chodu tohto čerpadla? Túto informáciu nemôžem nikde nájsť. Potrebujem čerpadlo, čo zvládne aspoň hodinu v kuse.

Díky.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma