Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Box 120x120x200 do 800 kč - Klikni zde pro originální téma
FUKYou
zdravím a pozdravuji početnou zahradkářskou komunitu. Přináším svou trošku do mlejna i když asi nebudu první koho to napadlo.

Postavil sem box (myšleno bez osvětlení a ventilace) za necelých 800kč. Pokud vám nezáleží až tak na vzhledu jednoduchá konstrukce je na snadě:

mnou použitý materiál:
__________________

- dřevěné hranoly (5x5cm přímo z pily, nehoblované sprosté stavební řezivo :) které sem si svépomoci lehce obrousil asi za půl hoďky) 4x 2m + 9x cca 120cm celkem 260kč

- odrazová folie bílá (growshop 20kč za 1m2) cca 15m2

- spojovací úhelníky (jsou varianty železné i plastové, obojí se dá použít já měl doma plastové které jsou určitě levnější) tuším že je třeba 30ks

- odpovídající vruty do dřeva

- lepící páska


stavba:
__________________

- na míru nařezané hranoly spojíme samozřejmě úhelníkama, nejprve základny a pak na jednu z nich připevním dvoumetrové tyče, vznikne kvádr o stranách 120x120x200cm

- středem vrchní základny prochází další 120cm tyč abych na ní moh zavěsit potřebné vybavení, plastové úhelníky se ukázaly jako celkem odolné a tudíž nebylo třeba jakýchkoliv vzpěr

- Folii si nastříhejte buď na každou stěnu zvlášť (s nějakým rozumným přesahem) nebo lze napnout v jednom kuse, záleží jak jste zruční (jás si to nastříhal) připevnil jsem ji v rozích a na několika dalších bodech hřebíky které sem přebil přes kousek mdf destičky (mdf se používá na záda skříní ap...) pouze hřebík nebo připínáček nepomůže jelikož se folie začne trhat. lze použít i jiný materiál, je to na tom co máte doma.

- mám tedy tři stěny, teď stejným způsobem udělám vrch a všechny rohy přelepím lepící páskou aby bylo vše vzduchotěsné. problém je že pásku nelze přilepit na dřevo, takže si nechte dostatečný přesah dole abyste mohli spodní část hranolu (základny) obalit folií a zalepit spáru zevnitř (já si to udělal krátké takže sem nadstavoval lepící páskou :)

- vznikne vám stan který nemá dno a jednu stěnu, což je vchod. Vchod zajistíme nalepením folie pouze nahoře (měli byste použít buď nějakou hrubou odolnou odrazovou folii nebo na ni odrazovou vrstvu jednoduše nalepíte páskou (hrubší folie kvůli namáhání aby se netrhala a nenatahovala při otvírání, po stranách nalepíme suchý zip (já ho zatím nemám a využívám vzniklé netěsnosti jako pasivní přítah vzduchu)

- pokud se vám tohle všechno podařilo máte luxusní boxík za pár kaček, teď stačí nainstalovat světlo, odtah, ofuk a popřípadě přítah a můžete rozjet vlastní produkci zeleniny.

- odtah s pachovým filtrem jsem nainstaloval pod strop a vývod flexi potrubím sem nasměroval na předřadník který jsem našrouboval na box nahoru z venku, tudíž vzduchem z pěstírny chladím navíc předřadník (ten je našroubovaný na kus perforovaného plechu ve výšce asi 5cm nad dřevolaminátovou deskou o rozměru asi 40x40cm aby se náhodou nestalo že se dotken folie předřadníku, hrozil by požár. Předřadník můžete namontovat i na zeď mimo box ale pokud budete chtít box přesunout po místnosti bude to problém.

- počítám s montáží aktivního přítahu vzduchu a to vyřeším tak, že na jednu stěnu z venčí našroubuju kus desky (dřevotříska) do které připevním co potřebuju

- nevýhody boxu: vzhled (ale nejde o umělecké dílo že?), náročnější stavba i demontáž v případě přesunu do jiné místnosti ap.. folie částečně prosvítá (což mě osobně až tolik nevadí) no ale za ty prachy? :)
Zní to skvěle ale bylo by Foto?
cudas
jo foto by to chtělo
Libi
Bál bych se těch fólií, už se tady nějaký člen našel, kterýmu takovej box shořel na půdě... Ale přeji hodně štěstí, snad Tě nic podobnýho nepotká.
EDIT: Tady je ten odkaz http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1920
Padavan G
no tak nápad pěkněj, ale co zvukotěsnost ? instalace komponentů dle libosti asi taky nebude jednoduchý, představa že zavěsuju CT se stínidlem na takhle chatrnou stavbu se mi moc nelíbí. vyděl bych to možná v polovičních rozměrech na matkárnu se zářivkama.
ale jinak pěkně popsáno
Celller
Kamarade, tohle vi kazdy grower, box se da udelat za minimum, jen musis brat v potaz, kam ho chces umistit, kazdy prostor nema konstantni teplotu, vlhkost atd. a je tu plno dalsich veci, co uz tu lide napsali, popisujes jiste svuj box, ses chytrej, jak radio:), kazdej, kdo neni levej, umi uvazovat logicky a ma aspon par veci, nebo moznost si sehnat veci na miru, si postavi takovy box, aspon si to tu precte par lidi a treba nekoho inspirujes:):D
FUKYou
Padavan G -> zvukotěsnost sem neřešil (stejně je to kravina, nikdy se ti nepodaří to dokonale odhlučnit) mám to v místnosti která se dá zavřít a není tam ani žádné okno, jediný problém je výměna čerstvého vzduchu a teplota, větrám a vháním vzduch větrákem což dost pomáhá, jinak konstrukce to rozhodně chatrná není, původně sem chtěl do každého rohu ještě dát vzpěry ale jak sem to smontoval zatěžoval sem to vlastní vahou (cca 70kg) a neutrpělo to žádné poškození, takže bych se toho nebál

Libi -> zhořet mi to nemá jak, nic co vydává teplo se nemůže ani náhodou folie dotknout a jak sem psal, předřadník je na chladiči, desce a ještě na něj fouká vzduch který odvádím z pěstírny.

Celller -> přesně tak je to pro inspiraci, češi sou kutilové tak si poradí
Libi
No nemyslel jsem to ani tak na tebe, jako spis aby si z toho vzali priklad vsichni ti 15 leti, co 800,- sezenou a postavi si takovejhle box, protoze na "poradnej" penize nesezenou... A pak rodicum zapali barak a na nove se na nas Growery zase budou divat jak na hovada a kdo pak ma poslouchat - "Zase na nove davali, jak to doma nekomu chytlo, neblbni!". Samozrejme, kazdy ma jiny naroky - nekdo box potrebuje odhlucneny, zatesneny, nekomu staci, aby mu tam nesvitilo svetlo a nekdy ani to ne. Jinak jako inspirace na levnej box urcite dobry...
Kapitan nEmo
citace:
Původní příspěvek od Libi
"Zase na nove davali, jak to doma nekomu chytlo, neblbni!".


Zase neprehanej :D
Hy3nA
No tak nevim...

na záda skříní se přeci používá "papundekl" neboli sololit tušim

MDF se používá např na výrobu ozvučnic :)

co já vim
Protiva
zdarec. Chtěl jsem se tady vás místních expertů zeptat :D
v otázce izolace tepelný-hlukový, zda nebude nic proti ničemu ji udělat jako výplň mezi trámkama, rozumněj dát 5cm široký polistiren či rokvol. Styl regulerní sádrokartonová stěna. Akorát bez sádroše, jen folie podpořená případně lištičkama, ale detaily jsou nepodstatný techniky zadržovná různorodý :p:
Snad jen že jednotlivý díly bych spojoval motážní pěnou.

Ad ta elektrika, je jasný že to chce balast a spol nacpat aspoň někam do plastový rozvodný skřínky.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma