Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Kde měřit teplotu v pěstírně? - Klikni zde pro originální téma
Calzone
Dneska jsem schválně zkusil změřit teplotu na slunci a ve stínu a dělalo to dost slušný rozdíl. 43,7 na slunci a 30,9 ve stínu. Ta teplota na slunci je poměrně vysoká...

Proto mě napadlo se zamyslet nad tím, jestli má vůbec smysl brát jako referenční hodnotu teploty v pěstírně teplotu naměřenou na vršcích těsně pod výbojkou. Já to tam do teď měřil, ale teď mi to přijde jako blbost. Je tam přeci vždycky mnohem vyšší teplota, než v tom zastíněném/vzdáleném zbytku (většinovém).

Takže třeba lidi co se děsí, 32°C pod výbojkou můžou být úplně v klidu, protože ve zbytku pěstírny je třeba jenom 26°C.

Rád bych proto položil otázku. Kde je podle vás ideální měřit teplotu, aby se co nejvíce vyrovnala té skutečné průměrné teplotě ve skříni?

Nebo je ta má úvaha blbost? Bohužel mi zrovna neběží skříň, abych udělal pár měřících testů,
Mr. Figaro
nezajímá tě skutečná teplota ve skříni, ale teplota na konečcích palic - místo s největší teplotou ve skříni, které nás zajímá - pokuď je dobrá teplota tam, tak je to v cajku ... nic víc, nic míň ...
to je snad logický ne ?
Nejlíp asi u vrcholků rostlin ne ? Používám teploměr s externim čidlem a to položim vždycky mezi vrchy.
Calzone
Mr. Figaro:
já myslel, že ti ve skříni rostou kytky a ne palice. Jde mi o zdraví celé rostliny a ta dýchá i spodní a střední částí. Nebo myslíš, že kdyby si měl ve spodku a středu 10°C, či třeba 50 a palice na krásných 25°, tak je to dobrý? A co když kytky zrovna nekvetou? ;)
Machoman
Nepoužívám teplomer,nepoužívám vlhkomer a přece to roste:D

Ale jinak samo meřit u vrcholů.

To že budeš vedet,že je dole o pár stupnů je pekny a jasny,ale nic ti to nepomůže;)
Dooku02
Ja ji taky merim u vrcholku, ale zaroven je fakt to co rika Calzone, ze kdyz je u prostred a vespod kytek teplota OK a vrsky nehorej, nebo nejak viditelene nestradaj(nezloutnou, nekroutej se), tak proc si lamat hlavu s tim, ze je u vrcholku treba trochu vic, kamos teplotu nemeri vubec ani PH,EC,vlhkost.....ma tam furt svilusky, ktery neprilis uspesne hubi Talstarem a roste mu to(i paldy, nekdo ma holt stesti). Proste to ma na "haku". Jen ma vzdy mensi vynos, to je fakt......hlavne sem chtel rict, ze se tu dela mozna moc velkej strasak z toho, ze nesmi bejt u vrholku vyssi teplota nez 28! ( nekdo bude tvrdit ze max 25 :) ) , ale copak venku nebejva na slunicku i pres 40 a kytky to poberou, i indoory dany ven....jasne vynos bude mensi.....
calzone, videl jsi nekdy prepaleny vrchy? Mam pocit, ze ne, bo jinak by ses tak debiolne neptal......

Jo samo ze merit u vrsku... k c emu by ti bylo dobry kdyby jsi mel u kvetinace 25 stupnu kdyz vrch ( kvuli kterymu t odela 99,99% groweru) by byl spalenej na srac?

Mnoo a ja se te taky zeptam, jak te napadaji take revolucni myslenky???

To Dooku02
: hele jasne ze to poroste, ale nam jde o to aby jsme optimatizovali te kytce vsechny podminky, kapisto???


Dooku02
To Disaster : samo, ale ja jen dodavam, ze treba pro nekoho kdo nema finance na to aby takhle optimalizoval pestirnu na ideal, tak muze jet i v horsich podminkach samo s mensimy vynosy :) peace
Pampalini
Ehm no abych se priznal,tak ja merim jak u vrsku tak i dole u kvetinacu
Kuči
mam teplomer s vlkomerem na zemi uprostred pred zvlhcovackou. pak mam po kedne strane dalsi meteo stanici s bezdratovym cidlem, kterej e na druhe strane boxu, rozdily teplot i vlhoksti jsou ruzne, nemluve o teplote a vlhkosti u lampy(u palic, vrsků)
Dooku02
to jo ja treba ke srazeni teploty u vrsku pouzivam 2 zvlhcovacky asi na 60% vykon a tri ofuky, dva z nich mi foukaj paru na kytky trochu z vrchu a jeden fouka trochu zespoda na lampu, ale u tech kytek co jsou nejblyze k zvlhcovackam se mi asi obevujue listova plisen :( neni jednoduchy optimalizovat pestirnu, bez zvlhcovacek by byly nesjpis svilusky a kyti by byly ve stresu z horka a sucha a s nima se zase vic vytahujou a hrozi plisen, kdyz pouziju cool tubu, tak mam zase spatnej rozptyl svetla a cast svetla mizi v potruby, navic pak hrozi plisen v paldach :( zavidim tem lidem co uz to maj vychytany......
xpapousek
No ja bych rek, ze teoreticky neni treba merit teplotu vzduchu. Hlavni o co jde, je teplota rostlinky. Na te je zavysla rychlost fotosyntezy.
Jo a proc takto slovickarim? Pac nekdy to muze byt docela rozdil. Viz napriklad cerny zabradli na slunicku. Teplota okolniho vzduchu treba 30, ale zabradli rozpaleny na 50. Podle me tedy nejlepe merit primo teplotu kyticky, ale nevim kde ma podpazdi :confused:, a do ... no raci nic :teef:
Kuči
xpapoušek: máš pravdu, je to velký rozdil, ale teplota rostlinky je primo zavisla na teplote prostredi + jiz zminena barva(viz černe zabradli).

Kdyz para ze zvlhcovacky jde primo na rostliny, listy se orosi za predpokladu, ze se ze zvlhcovackou neustale nehybe, coz si nedokazu predstavit.

Dle meho mit otocny vetrak, nemelo by to s tou plisni byt tak strasne. vitr by to mel rozfoukat i jinam nez na ony kyticky nejblize.
ZAVISH
JA OSOBNE MAM V PESTIRNE KANCELAŘSKEJ VETRAK A TAK MAM TEPLOTU STEJNOU V CELEM BOXE A VLHKOST TA BUDE VZDY DOLE VETSI NEZ NA HORE S TIM SE NEDA NIC DELAT
Ono
2 Calzone:

Ahoj.;) Nemôžem nájsť príspevok, ktorý hľadám, ale jeden grower v ňom písal, že optimálne je, ak je teplota na povrchu listov 30 °C a vtedy najlepšie dochádza k fotosyntéze. Moja skúsenosť je taká, že v boxe môže byť vysoká teplota, ale priame teplo sálajúce z výbojky nesmie ohrozovať vršky rastlín. Z vlastnej skúsenosti a zo skúsenosti iných growerov viem, že znesú aj 40 °C, ale rozhodne sa necítia tak komfortne, ako napr. pri 25 - 28 °C.

P. s.: Mám zapísanú niekde tú poznámku o teplote na povrchu listov aj s nickom growera, neskôr to doplním.

EDIT:

Našiel som tú poznámku, ale priamo link nie. Citujem PLANT_MANAGERa: "Spíš de o relativní teplotu na povrchu listů ta by měla bejt kolem 30° páč nejlíp probíhá fotosyntéza."
Dooku02
to Ono : presne, tak a jestli najdes ten prispevek, tak to sem hod, pomuze mi to, pac bych se asi tedka dost stresoval z vysokejch teplot az v nadchazejicich dnech prijdou ty vedra :( stejne to bude HC, ale snad to prezijou a ja taky :)
tomas2pet
V růstu teplota tak do 27.st, samozřejmě při zachování dostatečné vlhkosti.
Na květ, jsou kytky již dost odolné, tak 30- 33.st, je to podle rostlin, některým to nevadí, jiné kroutí listy při vyšší teplotě.
S pozdravem všem T25.
PS: ještě si myslím že mixování vzduchu, by mělo probíhat nonstop.
WAMParjan
já používám teploměr (jeden udaj z čidla druhej přímo z teploměru) z externím čidlem zavěšenej u stropu (teplý vzduch stoupá vzhuru :) ) a čidlo ve víšce vrcholku . .takhle hnedka vím kolik je stupnu v boxu i u rostlin rozdíl max 1-2°C . . .

jinak na měření jsou nejlepší ty čidla protože klasickej teploměr se prostě nahřeje )telo teploměru ) a potom ukazuje blbosti . .
EricCartman
Přístroj zavěsit volně do prostoru bez přímého osvitu lampu, čidlo natáhnout přímo pod lampu mezi vrcholy kytek (pokud natřete čidlo na matně želeno, bude reagovat na okolní teplotu stejně jako tělo rostliny).
První řekne jak teplý vzduch dýchají a druhá jak teplo jim je.
Teplota pod lampou by měla být vyšší - max 29°C, protože pokud máte dostatečnou cirkulaci v roomu, nestoupá teplo vzhůru (WMParjan :hanged: ) ale je okamžitě rozmícháno do rotující masy vzduchu - ideal 26°C.
Rozdíl o dva stupně je běžná hodnota a závisí na wattáži a přítomnosti/absence klimatizace.
důležitá je i péče o měřidlo, baterky, a sucho...

Prostě tak aby tam bylo příjemě i vám, strčit hůavu ruku nebo klidně vlízt celej... mnohdy to prozradí víc.
Teplotní a vlhkostní datalogger je dobrá pomůcka pro doladění... doporučuju.
tovotoh

me se nahrivalo i to cidlo..... na tom cidlu mam jeste z jedne strany na kterou dopadaj paprsky nalepeny alobal na odrazeni tepla....
at roste....cest,
Bubabub
Hoi zahradníci
Léto je pro některé indoor zahradníky vskutku zkličující. Počasí si s náma dělá co chce a ono se to projevuje i doma v growboxech. V chladnějších měsících si můžem daleko lépe regulovat teplotu.

Zajímá mě tedy jaký máte názor na měření teploty?
Je pro vás podstatná teplota naměřená ve stínu?( kdekoli jinde než pod výbojkou – např nad stínidlem? )
A nebo měříte telotu pod výbojkou?

Která teplota je rohodující a podle které se můžu řídit tak aby kyti měly pořád svůj komfort?

Teplota se měří vždy ve stínu co já vím. U indoor teplota je doporučena do 30 stupňů a u outdooru se teplota pohybuje kolikrát kolem 50 stupňů na sluníčku.

Co vy na to?

Budu rád za každou reakci 
Mr. Knorr
v indooru mer teplotu u vrcholku palic pod lampou, pocitej s tou nejvyssi teplotou...
Bubabub
Je to jistota. Ale nejde mi do hlavy že venku maj kytky kolikrát větší žár od sluníčka než doma pod výbojkou a zvládaj to vklidu
chuck53
Bubabub:

Venku máš totiž miliony litrů volného prostředí kolem..Takový prostor jen tak neohřeje odražená sluneční energie od povrchu rostliny. Uvnitř se to komplikuje tím malým prostorem, kde se kumuluje energie z lampy. Venku se zkrátka kytka dokáže dostatečně "rychle" ochlazovat o okolní prostředí..

Tak to vidím já a možná dost jako Hurvínek válku...

S tou teplotou venku bych počítal ve stínu a uvnitř bych měřil na nejvyšší kytce přímo pod lampou..
Bubabub
Chuck: něco na tom bude:). Každopádně je mi jasné že měřit musím u vrcholků když jedu in. Díky moc za názory
Kdyby náhodou někdo měl jiný názor šup sem....
Mr. Knorr
citace:
Původní příspěvek od Bubabub
Je to jistota. Ale nejde mi do hlavy že venku maj kytky kolikrát větší žár od sluníčka než doma pod výbojkou a zvládaj to vklidu


kdyz ti venku teplomer ukazuje 50 na slunci, neznamena to ze teplota vzduchu je 50stupnu, to jen teplomer akumuluje teplo ze slunce prijate a tim zvysuje svoji teplotu. Kytky teplo nesbiraj - vlivem odparovani vody z povrchu listu se ochlazuji. Proto na slunci tolik chlastaj ale jejich teplota se nezvedne.

Otazka k zamysleni - proc je ve stinu stromu vetsi chladek nez ve stinu slunecniku? Kdo uhodne??? :)
Bubabub
Mr.Knorr: že by odpařováním vody z listů jak píšeš?
Dev1lagain
Slunečník částečně prosvitne...Listoví v mnoha vrstvách ani omylem.a že by strom byl přirozeně chladnější než okolí?? má v sobě vodu a je ve stínu ne? :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma