Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
skuska - Klikni zde pro originální téma
jude
zdraviiim! :)

chcem len vediet ako najjednoduhsie sa da otestovat funkcnost kondenzatoru, tlmivky a starteru(samozrejme kazdeho osobitne, aby som mohol urcit vadny kus:))...kto mi poradi? :D
Hy3nA
no tak pokuď já vim, tzak komplet se dá rozjet i bez kondenzátoru, tím mužeš zjistit, zda je to on :)
mno... to je docela oříšek :teef:

na kondenzátor samozřejmě existuje měřák, kterým se proměřuje kapacita (ta je uvedená na obalu) a nějaké jiné zkoušení mě fakt nenapadá, ale vzhledem k tomu, kam se kondik do obvodu sodíkovky zapojuje (mezi fázi a pracovní nulu) tak jeho poškození (proražení, jinak se kondik ani zničit nedá), by znamenalo okamžité zareagování jističe nebo pojistky, protože proraženým kondenzátorem by jsi okamžitě zkratoval přívody ke světlu.

pokud by ale byl kondenzátor opravdu zničený, tak se dá možná poznat i podle zápachu, jelikož se do obvodu sodíkovky používá elektrolytickej kondik jako kráva a když se takovej kondenzátor prorazí, smrdí celej barák jak bolavá noha... určitě tenhle nasládlej smrad zničené elektroniky každej zná ;)

tlumivka se tak jednoduše nezkouší, ale také má dva základní parametry, které se dají kontrolovat - vnitřní odpor a indukčnost ... odpor sice není problém proměřit, ale s tou indukčností to bude horší... také je docela problém zjistit jaké hodnoty by měla které tlumivka mít, protože nebývají na obalu psány a pokud se jedná o více-vývodovou tlumivku, je to o to těžší

ale vzhledem k tomu, že se v podstatě jedná o kus drátu, je jednoduchá kontrola na snadě... prostě to propípat, jestli tlumivkou prochází proud a hotovo... protože tlumivku jentak člověk nezničí, buď se časem uvolní plechy (tlumivka bručí) a nebo ji prostě někdo spálí, což znamená, že už prostě skrz nepůjde el. proud ;)

tlumivka má z celého obvodu sodíkovek asi největší životnost, sice může začít časem bručet, ale na její funkci to má jen malý vliv

mno a startér nejlépe vyzkoušíš pouze v obvodu, protože na to žádná jiná metoda neexistuje, nebo by se muselo jednat o nějaký simulační obvod, ale s tím sem se nepotkal, alespoň ne pro výkonové startéry ;)

pokud ti blbne už zapojený obvod... blbě to startuje a nebo zhasíná ... je na vinně nejspíš startér a nebo sama výbojka

pokud chceš zkoušet něco před zapojenim, tak se drž rad výšše, ale nevim jak to chceš realizovat... nejjednodušší je prostě ty věci zapojit do nějakého bezproblému fungujícího obvodu u někoho jiného

možná bych ti poradil i více ale na formuli typu "kto mi poradi?" mě už toho více nenapadá :teef:

zkus příště trochu lépe specifikovat svůj problém a důvod proč chceš součásti testovat ;) ..... a lepší název threadu by taky neškodil - "skuska" je jak kdyby si tu nějakej jouda zkoušel, jestli vůbec umí založit thread :wink:

howgh!
Hanizek
mirkoff: Kondík není elektrolytický, ale svitkový. S tím proražením máš ale pravdu.

Nefunkční tlumivku jsem nikdy neviděl (nemá se na ní co zkazit). Takže jestli ti světlo nejede, je to startérem nebo výbojkou. Nejednodušeji to jde zjistit výměnou.
citace:
Původní příspěvek od Hanizek
mirkoff: Kondík není elektrolytický, ale svitkový. S tím proražením máš ale pravdu.


vau... díky za ponaučení, vždycky sem je měl za elektrolyt... ale možná jen kvůli velikosti ;)
Hanizek
Elektrolytické jsou právě hodně maličké.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma