|
hlavní zdroj těchto základních info o compost tea jsou z ICmagu a netu
...
je to vlastně jenom proces dělání si hnojiva tim že je ve to ponořený vodě (může být i půda samotná vevnitř "punčochy") přes motorek = bublání - tím se to i vydezinfikujou nežádoucí bakterie :) pokud tam nedáváte vyloženě velký hnusný plísně apod.! vstupní materiál co nejlepší kvality a původu prostě
stává se často (guano apod.) , že tím dodáte živiny hned a zároven necháte rozpouštět nějakou dobu v půdě
Výhody
1. Zlepšuje strukturu půdy.
2. Pomáhá při zachování živin (které jsou postupně vyplavovány)
3. Podporuje a zrychluje koloběh živin do určených konkrétních částí
4. Snižuje stres rostlin
5. omezení a prevence na choroby a škůdce
6. Schopnost zlepšovat půdu opakovaně používající
7. Zabraňuje špatným bakteriím žít v půdě
8. Compost čaje navracejí mikro-biologii zpět do půdy, kde následkem používání chemických hnojiv, herbicidů, pesticidů apod. nemusí už být!
9. dá se používat i jako postřik - ryhlejší pomoc
10. zvýšuje vstřebávání živin, rozboří škodliviny a zlepšuje absorbci vody, půda pomaleji schne
_____________________________
co je potřeba???
1. hardware :
- nějakej kybl (aspon 30l)
- vzduchovací motorek (případně vzd.kámen) - já používám atman at202 http://www.aquapage.cz/produkty/157-atman-at-202.html
- "punčocha" - v tý budou složky ponořený ve vodě a zespoda bude skrz tuhle punčochu probublávat vzduch. doporučuje se sehnat si něco z čeho to nebude týct, prášit apod :-D ideální size 400mikronů
použít co nejlepší vodu! nechlorovanou rozhodně
ph se bude měnit v závislosti na vstupním materiálu taky ale zase kytka kvalitně organicky pěstovaná snese rozmezí od 2 do 11 kolikrát jenom se zpomalí procesy než se půda vybalancuje :)
taky vychytávka v jednoduchosti
__________________________
taky teplota a prostředí ve kterém se "kvasí" musí být v mezích kvůli tvorbě prospěšných bakterií. ideální je 25st.
v ideálnějším případě se ukáže pěna za dva dny, v zimě to může být i 4 dny. tady může pomoct ohřívadlo ;)
pěna je ukazatel toho že je proces kvašení na vrcholu. den nechat pěnit a pak naředit
skladovat za nízkejch teplot bez světla a spotřebovat do tejdne (záleží na kvalitě)
2. PŘÍDAVKY | to zásadní :
každý recept je jedninečný. je tady velkej prostor pro experimentování a když to uděláte dobře a víte co dáváte dovnitř rostliny se odvděčí .) napíšu sem pár věcí který se dají použít:
a předtim ještě důležitá informace co se týče blokování prvků při nesprávném použití: nepřehánějte, častá chyba je mnoho fosforu pro bohatý květ ale pokud je ho aktuálně přítomno pro kořeny více jak 8% , může to snižovat prospěšnou populaci na organickym pěstování je důležitější si tuto populaci udržet než tam rvát horem dolem prvky
1. HLÍNA:
vermikompost ze zahrady domácí a kvalitní nejlíp :sun:
nebo jakákoliv hlína (forma jemné hlíny, pokročilý a kvalitní kompost/půda bez nežádoucích bakterií , zárodků apod ! )
2. přídavky do hlíny:
- dřevěný popel
- spíš z listnatejch než jehličnatejch, nechemicky ošetřovanejch
- obsahuje : vápník cca 30%(tlačí ph hodně nahoru po dobu 2-4 měséců /záleží na struktuře
potom asi 10% K, 3%P
- guano/kostní moučka (P) (3-15-0 s tim že je dobrý doplnit draslík a moučka příznivě působí na tvorbu humusu
- KM doporučuju zkompostovat !
- plagron vinasse (K)
- 33% DRASLÍKU :) PH JE VYVÁŽENÝ 10nebokolik% Ca
- kravský/konský/jiný granul. org. hnůj
- zase nevíme co ty zvířata žerou :teef:
BYLINY (lepší čerstvé a sbírat zdravé části !)
kostival \listy - N, K
kopřiva
\ listy z nenakvetlé - dusík a zlepšování půdního prostředí; postřik zlepšuje imunitu
vojtěška - dusík, vitaminy, mineraly, enzymy (dobrý ale max do poloviny květu zálivku)
heřmánek
- zvyšuje množství mikroorganismů v zemině pro stimulaci růstu rostliny a půdy
- stabilizuje dusík v kompostu
dubová kůra - poskytuje ozdravovací síly a schopnosti pro zdolání škodlivých nemocí (zkompostovaná )
řebříček /květ
(sběr od června do září, nejlépe v červenci a dopoledne)
- umožňuje rostlinám získávat lépe stopové prvky z půdy
valerián (plod)
- stimuluje kompost, fosforové komponenty mohou být zeminou kvalitně využity
konopí samotné .)
chmel
- příbuzný konopí - hlavně na květ dobrý
- např. canna bio bloom hnojiva mají extrakt z chmele, ale tohle je lepší než velkovýroba :)
přeslička rolní
- (sběr plodu červen-září)
- účinná prevence pro snížení šancí plísňových chorob
- dá se stříkat (čaj; v první třetině květu klidně) nebo do půdy (výkvas)
mořské řasy - stopové prvky
nesířená melasa (urychluje a zkvlitnuje procesy , draslík trochu... poznámka na melasu -použití příliš velkého množství může vést k vyhánění prospěšných bakterií nebo plísním v čaji)
__________________________
POSTUP :
- nechat vodu den probublat před přidáním složek. omezí se tím přítomnost chloru a jiných nežádoucích látek/mikrobů
- při přidávání pořádně zpracovat do "punčochy" .)
- promíchávat vodu občas
...až se ukáže na povrchu pěna (= tvoří se prospěšné bakterie) tak nechat dalších 24h bublat
...
připraveno ke zředění!
Zředít podle potřeby. cca 1:20 - 1:5 - to uvidíte na barvě zakalení a taky jak jakou kytku
POUŽÍVAT je možno s každou zálivkou pokud to neni extra silný kafe a máte kokos (taky potřeba sledovat PH )
ale jinak podle potřeby rostlin spíš .) stačí párkrát za sezonu
nejlepší výsledky jsou když je kvalitní hlína (kompost-based) ale na to tu je jiný téma (vermi)kompostování - to je základ pro tyhle organický věci
záměrně neříkám pohnojí páč ono to je víc než jednoduchý hnojení vpodstatě :frog:
taky je dobrý že vám vlastní v punčoše zbyde a to se dá opakovaně používat i když už s menší efektivitou - ale stačí přidat už jen polovinu čerstvýho a zase pohoda
čaj |
|
|
tripmag |
zdarek mohol by si to aj nejako podlozit to co si sem napisal vsetky tie vyhody? alebo to si len myslis? nejake fotky? podla man narvat vsetko do jedneho kybla a napisat ucinok kazdej pridanej veci nieje moc stastne riesenie....
dalsia vec to vzduchovadlo nechavas pustene stale ja ked tam das vsetky veci?lebo tam vlastne pustat vzduch a zakladom vyroby hnojiv z prhlavy a kostihoju je kvasenie bez pristupu vzduchu...
vyrobu draslikateho hnojiva z kostihoju a dusikateho z prhlavy poznam ale nepoznam vyrobu vitaminov, mineralov hlavne tych enzymov z vojtěšky/lucerny to by ma dost zaujimalo mohol by si dat nejaky link odkial to mas? |
|
|
Papajamargot |
cus takze kdyz smicham hlinu s kompostu pridam ktomu guano,koprivy
a necham to bublat 2dny, pak zredim svodou ty 3salky na 20l= TAK HNOJIVO JE HOTOVO??? |
|
|
|
tripmag - hele podložený to je lidma po celý planetě ;)jak píšu zdroj mám hlavně ICmag. tam už to pár let používá hodně lidí tak se divim že sem to tady nenašel skoro ani zmínku :eek: hlína se tam dát může i nemusí je to na vás. co se týče toho času jak to má bublat - musim ještě upřesnit a posbírat víc info
ano, je to jednoduchý ! |
|
|
Spaiky69 |
tripmag - pri príprave hnojiva zo žihľavy dvojdomej a kostihoju lekárskeho nie je nutné zabezpečiť "vzduchotesnosť" ... práveže naopak, ja som sa dočítal v odbornej literatúre, že sa to má nechať otvorené, nech sa to "kvasí"
je to trochu OT, ale musel som reagovať |
|
|
|
ad ten kyslík a bližší info. tentokrát hrubě zkopírpovanej text z translate.google.cz, ale myslim že se dá pochopit ;)
někdy jindy to zformuluju líp
.....................
Takže pozor na to, když děláte non-provzdušněný čaje, buďte opatrní, nevkládali mnoho potravin a nenechte ho sedět příliš dlouho. Míchejte, když můžete získat některé vzduchu tam
.........
Provzdušněný Compost Čaj (AACT nebo ACT) - Podobně jako u čaje výše, tento proces zahrnuje přidání kyslíku do čaje a potravinové zdroje pro biologii v kompostu. Vytváření optimálních podmínek pro aerobní mikroby, AACT vám umožňuje násobit biologie ve výchozím kompost přes 10.000 krát. Mnoho rostlinných patogenů jsou anaerobní a upřednostňují nízkou bez kyslíku. Se ujistí, čaj a kompost sám dobře okysličené a vysoce aerobic, můžete potenciálně eliminovat 75 procent potenciálu rostlin--nemoc způsobuje bakterie a rostlin-toxických látek.
Za posledních 5 let, AACT stala standardní v rámci ekologického průmyslu v souvislosti s kompostem čaje. Je to v současné době používají golfových hřišť, vinice, zemědělců a majitelů domů jako prostředek pro pěstování rostlin zdravější. Zde je seznam některých dávek:
Compost čaje bylo prokázáno, že pomáhají při onemocnění-potlačení (pythium, phytopthera, prachovým perenospora, Fusarium, atd.), pokud bude použit jako sprej listů a půdy zmáčet.
Pomáhá prodloužit kořenové systémy
Zvyšování retence vody a živin
Je 100% bezpečné a přírodních
Vytváří zdravější rostliny
Pomáhá Rozdělení toxinů v půdě a na rostlinách
Zlepšuje chuť ovoce a zeleniny
Snižuje nebo eliminuje potřebu chemických pesticidů, herbicidů a hnojiv
Zaujímá prostor kolem infekce stránkách tak nemoc-příčinou organismy nemohou proniknout do tkání rostliny
Nelze než-uplatňována, neboť je zcela přirozené a organické
Tyto výhody jsou všechny připsat i-učiněna AACT. Pokud čaj není provedeno správně, nebudete vidět všechny výhody uvedené výše. Podívejme se blíže na to, co jde do tvorby provzdušněný kvalitní kompost čaj.
1. Dobrý kompost je velmi důležité! Bez dobrého biologie na kompost, si opravdu nemají šanci získat vysoce-kvalitní čaj. Můžete se množí, co dát do svého sládka, proto dobré kompostu, která byla testována na vysoký počet a rozmanitost prospěšné organismy je zásadní. A hodně vědy jde do tvorby dobrého kompostu, a pokud jste test vašich kompost si opravdu nemám ponětí, co když jste do vašeho sládek je opravdu přínosná. Úpravou druh kompostu se dala v pivovarské můžete kontrolovat, zda váš čaj bude bakteriální či plísňové dominovala. Využíváme kombinace 3 různých komposty (Alaska humus, vermicompost a plísňových kompost skládá ze woody materiály) pro zvýšení biologické rozmanitosti v našich čajů.
2. Potravin je pro mikroorganismy, aby se mohli rozmnožovat a pěstovat v číslech. Cílem je maximalizovat výstup prospěšné biologie, aniž by se bakterie a plísně příliš mnoho potravin, které jsou nad-Duplikátní a způsobit čaj jít anaerobní. Je důležité, aby rozpuštěného kyslíku úrovních pobytu nad 6 mg / l během celého cyklu vaření piva. Existuje mnoho různých receptů, venku, z nichž každý vám dá různých biologie na konci a některé jsou mnohem lepší než ostatní. Je důležité, aby se výsledky laboratorních recept užíváte, abyste se ujistili, že jste skutečně maximalizaci svého konečného výrobku.
3. Kyslík! Všechny živé organismy potřebují kyslík k přežití, a váš čaj není výjimkou. Pokud se nezaznamenávají dostatek kyslíku ve vašem vařit, pak váš čaj půjde anaerobní a začnete pivovarnictví je "špatné" organismů (patogenů, jako jsou E. coli nebo krmení háďátky root), které mohou existovat ve své původní kompost. Pokud váš čaj má dostatek kyslíku a aerobní pobyty pro celou várku cyklus, co budete mít na konci bude dobré biologie, které chcete pro vaše rostliny.
Kromě těchto proměnných, jiné se domnívají, výšku, teplotu, pivovarské čas a kvalitu vody. Všechny tyto proměnné mohou mít významný vliv na vaši konečnou čaj. S významnou výšku, může být nutné zvýšit pivovarské době, s ohledem na nižší obsah kyslíku ve vzduchu. S vysokými teplotami, kde voda temps jsou o 90 stupňů nebo vyšší, budete chtít zkrátit pivovarské cyklu a případně zkrátit na potraviny you're using. V chladném temps. Budete chtít zvýšit pivovarské cyklu dát čas k reprodukci organismů. S ohledem na kvalitu vody, různé zdroje mají odlišné minerální nebo chemická obsahu, který bude mít vliv na konečné čaj. V případě chloru nebo chloramines Tyto chemikálie budou muset být odstraněny před přidáním do kompostu sládek. |
|
|
|
V posledním newsletteru jsme diskutovali o mnoho různých druhů čajů, že zemědělci, zahrádkáři a jejich použití v zahradě. My pak zaměřuje na AACT nebo Aktivně provzdušněný Compost Tea, která je aerobic vodní roztok, který má vytěžené na obyvatelstvo mikrob z kompost spolu s živinami. Jednoduše řečeno, je to koncentrovaná kapalina vytvořen proces pro zvýšení počtu prospěšné organismy jako organické přístup k závodu / půdy péče.
Při budování vlastní pivovar, zde je několik odkazy:
1. Nemůžete mít příliš mnoho vzduchu! Většina domácích pivovarů nejsou tlačí dost kyslíku pro udržení dobré úrovně během pivovarského procesu. Jeden nebo dva akvarijní čerpadla, zpravidla není dostačující. Naše prodlužuje životnost motorového posouvá 51 l / min na 1,5 psi. Já bych to považují za minimum pro vstupy, které používáme, jak náš původní systém poskytuje ještě aerace (přesto, že motor má kratší životnost a je také hlasitější). Pokud se rozhodnete využít akvarijní čerpadla bych poslat jeden nebo dva přímo do spodní části kbelíku pomocí skleněných kamenů slepených vzduchu nebo svitku systému. Pak další akvarijní čerpadla by měla být tlačí vzduch přímo do oka sáček obsahující kompost.
2. Podle Dr. Ingham, nylonové punčochy neumoľňují pro všechny hub a prvoků, aby unikl do pivovar, nebo se může stát v pasti chovu, pokud jsou používány pro filtrování. Pokud je to možné, aby se zabránilo filtrace, máte menší pravděpodobnost, že škody, nebo může být odstranění veškerých organismů, i když někdy ucpání může být problém. Zjistili jsme objevili přes testování, optimální velikost pro filtrování kompost čaj je 400 mikronů. To bude zachycovat většinu částic, přičemž stále umožňuje mikroby k útěku.
3. Ujistěte se, že neexistuje žádný mrtvých úhlů v kbelíku. Budete chtít, aby se zabránilo čtverce kbelíku pro tohoto důvodu, pokud konstrukce přístroje, který se vejde do všech 4 rohů váš sládek. Používáme cívka způsob našeho sládka, kde se pohodlně vejde cívka ve spodní části kbelík a pak kolem spirály vůči centru v kbelíku s otvory každých 1,5 "na provzdušňovat celý kýbl rovnoměrně.
4. Nepoužívejte malé části a kousky, které se bude obtížně čistí. Airstones může být problematické z toho důvodu, a budete muset být svědomitý v jejich čištění, pokud jejich použití ve vašem sládek. Levné airstones je velmi obtížné udržet čisté, a najdete kvalitu svého čaj rychle klesat s každým vařit jako bio-film hromadí na vnitřní straně vzduchu kámen. Pokud si rozhodnete využít leteckou kameny, investovat do nějaké kvalitnější sklo lepené z nich, a určitě si namočit a čisté jim po uvaření.
5. Vždy čisté vaše sládek ihned. Pokud budete čekat, až je čisté, bude se rozšiřovat anaerobní bakterie a začne smrdět. Měl jsem jít vařit v mé dílně, a skončil můj bolí koleno, tak jsem nebyl schopen se čistí ji po zastavení motoru. Když jsem se dostal zpět k ní za pár týdnů, musel jsem vyhodit celou věc pryč, protože měla moc bio-film vybudovala, že jsem mohl sotva dostanete během několika nohy je vzhledem k zápach! Můžete použít peroxid vodíku, bělidlo, nebo jakékoliv jiné anti-mikrobiální čistší. |
|
|
|
pár chaotickejch poznámek :teef:
...
ideální teplota kde vařit ten čaj je dvacet stupnu. při nižších nebo vyšších pak se dá něco mikroorganismů ztratit ale většina jich přežije
...
vzduchovací parametry : motor aspon 50l / h @3,5 psi (20ti litrovej kýbl)
;kameny co nejlepší a měnit+čistit
...
samozřejmě čistit celej systém před a po dělání čaje, třeba peroxidem nebo jinak
...
hranice obsahu kyslíku závisí na všem možnym ale minimum je 6ml/l
...
nejlepší velikost děr v "ponožce" s organickým materiálem je 400mikronů. punčocha je nevhodná... |
|
|
|
citace: |
Původní příspěvek od tripmag
dalsia vec to vzduchovadlo nechavas pustene stale ja ked tam das vsetky veci? |
tož já bych ty věci asi nechal namočit a dal malinkou pauzu při přidávání |
|
|
|
editlý že s tim flushingem sem to napsal předčasně trochu, budu to nejméně týden flushovat aby se mohly všechny látky rozptýlit po rostlině a necpal sem je ve fázi kdy už fakt nepotřebují a já vlastně taky ne
+
hodně fosforu (8% a víc) snižuje prospěšnou organickou populaci a na organickym pěstování je důležitější si tuto populaci udržet než tam rvát horem dolem prvky takže rozhodně všeho s Mírou ;) a tak s guanem a kostní moučkou/whatever bych to nepřeháněl (pro fosforovej čajna květ z guana max polovina dop. množství s tim že to bude mít ještě trocha dusíku kterej by se neměl dávat po 5. tejdnu květu rozhodně vůbec takže by setakový orgie neměly konat a kdo říká že se jim nemůže trocha pomoci s chemickým minerálním hnojivem PK - když se to nepřehání s chemkama ale jen tak lehčeji se to taky dá zkombinovat :) |
|
|
The Chemical |
Jen taková technická, citronová šťáva je kyselina ctironová a kyseliny pH určitě nezvyšují ;) |
|
|
Bodie |
ja bych řekl že kysela puda znamena velke pH v pude proto se dava vapno na sraženi pH |
|
|
Spaiky69 |
ja bych řekl, že Bodie neví čo říka, ani co mluvý, nie to čo hovorí :P , Chemical ma pravdu ;) |
|
|
Bodie |
vááážne? no ja netvrdim že mam pravdu jen řikam svuj nazor. ale tak asi se milim tak ja to teda je? |
|
|
Spaiky69 |
pH vodných roztokov získava hodnoty od 0 do 14. Chemicky čistá voda (destilovaná voda) pri +25°C má pH = 7, kyseliny od 0 do <7, hydroxidy od >7 do 14
čo v preklade znamená, že voda s hodnotou od 0 po 7 je kyslá, a od 7 do 14 je zásaditá. Logicky čím nižšie číslo blížiace sa nule, tým kyslejší roztok a opačne.
Podrobnejšie dúfam nemusím, ak áno, tak napíš ;)
PS: Hodnotu pH 7 má len destilovaná voda, takže veriť (staršej) reklame na jedno nemenované mydlo, že má hodnotu pH 7, je dosť primitívne |
|
|
Bodie |
nemusiš podrobnejc bohatě stačííííííí;) z chemi jsem dobre znaky nemel moje blbost:(.. dík:) |
|
|
|
hehe já sem si to dycky pletl jesi a jak to de nahoru/dolu. takže asi změním znamínko :teef:
ale jen kritizujte at se to trocha taky prošmakuje... |
|
|
fananek7 |
ČŮSEK,
pěkně si fičíš do těch bionhojiv:-),
Akorát si myslím,že to máš zbytečně moc složité.
Já dám hned z jara jak vyrostou malé kopřivy do poloviny barelu a zaleju deštovou vodou,která má mírnou hodnotu PH a nemusí se nechávat odstávat,pokud mám końské koblížky tak je tam přidám,protože voní,né jak kravský,nebo prasečí hnůj.
Potom dám barel do polostínu,ani horko ani zima optimální 25-28 c,
nechám to minimálně 1 měsíc fungovat,probublá samo díky kvašení a až jsou kytky venku asi měsíc,musí být už rozjeté,tak začínám postupně přihnojovat zálivkou-napřed 1:10,za týden 2:10 atd,kolik snesou.
Jinak kopřivy jsou velmi dobré na růst,protože obsahují hodně železa a fosforu a s kombinací s koblížkama to je pro kytičky mńamka.
Jinak na květ si udělám to samé,ale přímo z prostřihů a listů ze spodních i špatných listí,takže rostlina hnojí sama se.
Akorát tímto nemám ochranu proti škůdcům,ale to už musím řešit jinak.
Tak at´to rostééééééééééééé... |
|
|
fananek7 |
Jinak tvůj návod na přípravu čaje taky pěkný a určitě to je pěkná vońka
:-)... |
|
|
|
fananek - já výluhy jedu právě taky a tam je toho taky dost co se dá. jednoduchost nesporná :frog: ten tea je složitý bych řekl že trochu a můžeš si ho udělat prakticky kdykoliv a dřív ;) a tak moc peněz to taky nestojí navíc nemusíš kupovat guana apod - se dá udělati z hlíny či kompostu ;)
heled ono je to prakticky skoro to samý akorát tohle trochu popohnaný žejo. hlavně de o to si tam nezanýst nějakou škodlivou sračku a jede to parádně :banana:
ad rostlina hnojí sama se - tj v pohodě až na ty nezdravý listy třeba já osobně bych nedával kvasit plísen :teef: a taky se dají použít nějaký největší nejzdravější listy ani ne tak kvůli živinám jako spíš látkám na obranu proti různejm věcem (plísně ale i predátoři a fyzikální vlivy) které si list nashromáždil během života ;) |
|
|
fananek7 |
Jo,s tím urychlením to chápu,to je v poho,hlavně když nemáš prostory na zahradě,třeba když jedeš třeba ve sklepě.
A těma listama jsem myslel spíš staré,ty od spodu,pohryzané od slimáků či mšic než to stíháš zastavit,ale né nemocné,blbě jsem to napsal,nemocné listy ani nemám.Pak zástřihy z vršků,pokud je nechceš zhulit :-)
No a to poslední co píšeš,tak já to nepoužívám jako postřik,ale jen na zálivku,asi bych mněl strach se spálení listů,či plísní.
Možná někdy vyskouším na jedné kytce a dám vědět.
No,tak díky za odpověd´a ještě by mne zajímal ten zápach,protože mi to smdí,že zabíjím mouchy v letu :-) |
|
|
|
se zápachem počítej ropzhodně ! jak říkám - je to o tom co do toho dáváš takže nevim jak moc to bude smrdět tobě |
|
|
MagicHerb |
Nazdar,zajímalo by mě jak je to ze skladovánim výsledného produktu přip. jak dlouho vydrží použitelný.Dík |
|
|
|
to skladuj pokud možno při nižších teplotách jak deset pokud možno, občas "provětrat" ve stínu a viděl bych to tak na měsíc i dýl imho |
|
|
|
zase nějaký ty úpravy do prvního postu:
symbivit je dobrá volba ale jen pokud mají rostliny kvalitní podmínky, v opačnym případě je můžou houby sníst :vampire:
zdůraznění že u hlíny je potřeba dbát dost na škůdce (např. z kompostu když je nekvalitně udělanej ale i z komerčních hlíny třeba agro) |
|
|
|
jo a k těm výluhům (odcitováno tady z G by allamat):
Jak se chová voda na sluníčku
Pokud necháme vodu na slunci tak, že paprsky dopadají přímo na vodu, začnou se už během několika vteřin tvořit řasy a mikroorganismy, které našim kytičkám rozhodně neprospívají, a mohou zapříčinit uhnívání kořenů, plísně, nemoci...atd.
Nikdy nenechávejte vodu na přímém slunci.
Mimochodem ani nám lidem to neprospívá, takže doporučuji nenechávat na slunci vodu k pití. |
|
|
KdykolíKdekolík |
citace: |
Původní příspěvek od RespectFlowers
symbivit je dobrá volba ale jen pokud mají rostliny kvalitní podmínky, v opačnym případě je můžou houby sníst :vampire:
|
Jen doplnim ze mykorhizni houby nemohou rostlinu snist, je to symbioticka houba coz znamena ze zije v pratelskem souziti s rostlinou pokud umre rostlina houba tez.
I kdyz uz muze byt rozsirena na okolni rostliny a tam v poklidu zit dal.
Nemuze snist rostlinu ani koreny.
Wikipedie
Oddělení mykorhizních symbióz
Pro vice info o mykorhizni symbioze doporucuji publikaci Mykorhizní symbioza od Milana Gryndlera. Neco pres 300 stranek ciste o mykorhize. :)
Smazu pokud prekazi. |
|
|
|
nene tohle nepřekáží : ) jo napsal sem to dost blbě "sníst" ale v podstatě víme o co go ... |
|
|
|
...oprava!!!
úpe nejlepší je to do dvou dnů spotřebovat a když ne tak v mrazáku lepší než v místnosti ;) |
|
|
Bodie |
jo a ty byliny dat všechny k tej hline? |
|
|
Bodie |
jo a ješte do čehoto teda nejlepe dáát ty veci? |
|
|
|
bodie - hele...četl si to vůbec? doporučuju ;) nebo se aspon koukni na obrázek když už
:rolleyes: |
|
|
Bodie |
joo:-D zapomel jsem řect že neumim čist:-D jo četl ale nejak jsem to nezistil ale udelal sem to podle videa nekde na netu |
|
|
|
tak oka - má se udělat jakási "ponožka" ve který budou ingredience...ideální velikost děr v této ponožce je 400 mikronů...punčocha je nevhodná...
z čeho si to dělal ? |
|
|
Bodie |
našelsem doma takovy plateny pytel co meli na jednom videu tak sem to tam dal. dalsem na den probublat vodu z potoka pak sem to tam dal mam to tam 4dny tu hlinu atd:. a pořad to nema tu jemnou penu jak je na obrazku. tak nevim.. ten vzd:. kamen mam z hadičky kde jsou malinke dírky stočena je do kolečka |
|
|
|
hmm...napadá mě - zkus to udělat s něčím jiným než hned s hlínou . např. z kostní moučky za pár kaček nebo tak...ta hlína musí být najemno a nezávadná :eek:
jinak bych tě odkázal na icmag.com forum kde ti poradí líp pokud jim dáš přesný informace s případnýma fotkama ;)
http://www.icmag.com/ic/forumdisplay.php?f=65536
good luck |
|
|
Bodie |
ta hlina je z domaciho kompostu;) no uvidime ted se tam pomalu tvoři jemna pena ale važne pomalu a když sem si trošičku odlet tak to bylo ješte moc svetle.. tak to ješte necham a uvidim...jinak dik;) |
|
|
|
hele vlastně to bude pravděpodobně nízkym výkonem vzd. zařízení což ;) |
|
|
Bodie |
jo jo dneska sem to koumal a je to určite tim. musim sehnat neco silnejšiho |
|
|
|
tak pisni co jsi měl za "výkon" a jakej kybl at víme co je hodně málo .)
btw tahle věta by ti měla pomoct s kákupem
vzduchovací parametry : motor aspon 50l / h @3,5 psi (20ti litrovej kýbl) |
|
|
Bodie |
tak ja mám 1100c.c./min. 1,4 psi a mel sem neco kolem 16litru vody plus 4 litry kompostu+- tak že to bude asi slabe a litry za hodinu sem nezjistil |
|
|
Bodie |
tak možna litry za hodinu stači ale asi to psi je slabe nebo nevim proste ne a ne to vypenit ani za tyden |
|
|
|
ještě s tím dávkováním - 3 hrnky na 20 litrů +- mají napsáno protože se drží pravidla raději méně a vícekrát , který je při organickym pěstování doporučované všemi zkušenými. 5 ze 4 bio growerů doporučuje :) hlavně dávat podle potřeby a klidně skoro každou zálivku .) |
|
|
Bodie |
jo prosimte ale neni hrnek jako hrnek;) je myšleno tim hrnkem klasicky na čaj nebo kavu? =250ml? |
|
|
|
mno jesi si dobře pamatuju tak tam byly parametry pro 20l kybl a hrnky byly myšlený s nej pravděpodobností ty čtvrtlitry mno |
|
|
Bodie |
RespectFlowers
prosimtě maš nejaky dobry a kvalytní návod na ten vzduchovací kámen? |
|
|
|
bodie - návod? no já bych nějakej koupil vid .)
anakin - já bych se na to vysral heled |
|
|
fananek7 |
já bych se na to vysral heled [/B][/QUOTE
Respekte,krátká,leč stručná odpověd' :-)) .
Za sto bodou.
Všem kdo sleduje tento treed tak přeji mnoho úspěchů,nejen v pěstu,ale i v osobním životě do roku 2010. |
|
|
|
neříkám aby to nedělal. at to zkusí určitě. jen bych nečekal nějaký prokazatelně lepší výsledky jen kuli tomu...JÁ OSOBNĚ bych se na to vysral zatim .) |
|
|
Bodie |
:respect: a co třeba z kávy ten soc jako ten ty nerozpuštene zbytky na dne hrnku dá se použiít? |
|
|
|
lidi, rvěte si tam co chcete.logr neuškodí :) |
|
|
Apartman |
Nedávno jsem listoval knihou Vše o zahradě a objevil jsem tam vysvětlení mezi čaji, hnojůvky a vývary.
To, co označuješ za čaj, je v zahradnický mluvě nazýváno hnojůvka, a je vylepšená o vzduchování.
Vývary, hnojůvky a čaje se od sebe liší především způsobem přípravy. Nádoby, v nichž se veškeré tyto výtažky připravují, mají být ze dřeva, plastu šetrného k prostředí nebo z kameniny. Nevhodné jsou naopak kovové nádoby.
:chef:
Hnojůvka:
Části rostlin rozdělte nůžkami nebo nožem na malé kousky, volně je vložte do dřevěné, plastové nebo kameninové nádoby a zalijte je vodou.
Aby se zmenšil zápach, můžete do ní nakonec nasypat hrst jílové zeminy nebo horninové moučky. Vše dobře promíchejte. Nádoba se pak zakryje něčím, co propouští vzduch. Aby mohl kyslík dobře cirkulovat, jednou až dvakrát denně obsah pořádně promíchejte. Nejpozději po dvou, třech dnech začne kvasný proces, obsah nádoby začne pěnit.
Je-li zápach příliš silný, pomůže další hrst kamenné moučky. Proces zrání je obvykle ukončen za 10 až 20 dní. Při chladném počasí to trvá trochu déle. Hotová hnojůvka je tmavá, již nepění a tak silně nepáchne. Po procezení se hnojůvka používá zředěná vodou v poměru 1:20, nejlépe brzy ráno nebo večer při zatažené obloze. Abyste zabránili popálení rostlin, nepolévejtecelé rostliny, ale jen okolí kořenů.
Chcete-li hnojůvku použít k hnojení na list, tedy k postřikování určitých rostlin, zřeďte ji více. Zbytky rostliné hmoty, které zůstaly po přecezení, dejte na kompost nebo je použijte k mulčování.
Některé zajímavé hnojůvkové recepty:
Cibule, (čerstvá-400g/10l vody), postřikovat dle potřeby
účel: houbové choroby, roztoči
Kostival-nať (1kg čerstvé nebo 150g suché/10litrů vody)
!!!výsledný rozok je nutné ještě ředit 100ml/1litr vody !!!, postřikovat nebo zalévat jednou za 14dní
učel:hnojení draslíkem, celkové posílení :girl:
Vývar:
Vývar si zhotovíte rychleji než hnojůvku. Rozmělněné čerstvé nebo sušené bylinky zalijte na jeden den studenou vodou. Pak to vše asi půl hodiny povařte a zakryté nechte vychladnout. Po přecezení zřeďte vývar vodou v poměru 1:10 a postřikujte jím jak rostliny, tak i půdu.
Vývary jsou mírnější než hnojůvky a jsou vhodné k hnojení na list. Chrání rostliny proti chorobám a lze je doporučit i k boji proti škůdcům.
Doporučuje se připravovat najednou vždy jen malé množství, protože rychle začnou kvasit a pak by se s nimi muselo dále zacházet jako s hnojůvkami.
Některé zajímavé vývarové recepty:
Mýdlový roztok(čisté, mazlavé mýdlo bez parfému)-rozpustit v teplé vodě, lze přidat 30ml/litr lihu, rozok zamíchat,!!!výsledný rozok je nutné ještě ředit 20ml/litr vody!!!
postřikovat napadené rostliny
účel: listové mšice, molice, vlnatky, svilušky
Čaje:
Čaje se připravují z horké vody a používají se ihned po vychladnutí. Suché nebo čerstvé bylinky se zalijí horkou vodou a nechají se půl hodiny až hodinu vylouhovat. Pak se čaj procedí, nechá se vychladnout a použije se během následujících 24 hodin.
Některé zajímavé čajové recepty:
Heřmánek-květy-50g/10l vody (čerstvé nebo sušené),
postřikovat v létě
účel: celkové posílení rostlin
Máta peprná-listy-30g sušené nebo 300g čerstvé/10l vody
postřikovat a zalévat do mravenišť
účel: mravenci
|
|
|
|
to mi připomíná tenhle text. thx to ghost face
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=158626&all_ids=1
K ochraně rostlin se obvykle používají stejné byliny jako k léčbě lidí. Připravují se z nich odvary, čaje, výluhy a zákvasy. K přípravě jsou nejvhodnější kameninové, plastové nebo skleněné nádoby (nikdy ne kovové). Po scezení se zbytky rostlin dají použít do kompostu.
Odvary je nutno připravit těsně před aplikací, jinak ztrácí účinnost. Připravují se nejčastěji z čerstvých rostlin, ale mohou se použít i rostliny sušené. Nejdříve se nasekají na menší kousky a máčejí 24 hodin ve vodě. Pak se v této vodě ještě přibližně 30 minut povaří. Po vychladnutí se přecedí a jsou připraveny k okamžitému použití.
Čaje se připravují podobně jako odvary, ale rostlinný materiál se nemáčí ani nevaří, pouze se spaří vařící vodou a nechá se asi 30 min. louhovat. Po vychladnutí je připraven k použití.
Výluhy (extrakty, výtažky) se získávají louhováním sušených nebo čerstvých rostlin ve studené vodě (nejlépe měkké) po dobu dvou až tří dnů. Po scezení se výluh podle potřeby ředí vodou. Nádoba s výluhem se umístí na chladném místě, aby nezačal kvasit. Výluh, stejně jako odvar, se musí spotřebovat co nejdříve.
Zákvasy (jíchy) se připravují podobně jako výluhy, ale nádobu umístíme naopak na teplé místo a denně promícháváme, aby rostliny lépe vykvasily. Aby zákvas během kvašení nezapáchal, přidáme do něho několik kapek výtažku z kozlíku lékařského. Zákvas je hotov asi za 14 dní. Poznáme to podle toho, že tekutina po promíchání nepění. Zákvasy lze po krátkou dobu uchovávat ve skleněné nádobě v místech se stálou nízkou teplotou.
Pro všeobecné posílení růstu rostlin je dobrý odvar z květů heřmánku. Jeho roztokem se stříkají celé rostliny. Také je možné do odvaru namočit osivo asi na 15 minut před výsevem. Zvýší se tím jejich klíčivost a semena se dezinfikují.
K posílení a k celkové odolnosti rostlin slouží také jícha z mladých kopřiv. Obsahuje potřebné živiny, železo, vápník, kyselinu křemičitou, vitamíny a stopové prvky. Zákvas se připravuje ze 100g kopřiv a jednoho litru vody. Před použitím se ředí 1:10 v zálivce nebo 1:10 k postřiku. Aplikuje se každých 14 dnů od rašení pupenů až po vývoj plodů jako prevence proti sviluškám, obaleči jablečnému, molovce jablečné a vrtuli třešňové. Tento postřik se doporučuje jako prevence proti nádorovitosti maliníku. Zálivka zeleniny představuje celkovou preventivní ochranu proti chorobám a škůdcům.
Neředěný výluh z kopřiv pomáhá proti mšici listové či mravencům (pokud se jím opakovaně prolévají jejich cestičky).
Kopřivový zákvas lze kombinovat také se zákvasem z kořenů a listů kostivalu lékařského. Ten posiluje rostliny, obsahuje mimo jiné taká draslík a kyselinu křemičitou. Můžete ho použít také samostatně.
Proti padlí a plísním pomáhá odvar z přesličky. A nedokvašená jícha z této rostliny ředěná asi 1:5 účinkuje proti mšicím a svilušce snovací. Pokud přidáme ještě mazlavé mýdlo (asi 1%), účinek se ještě zvýší.
Výluh z česnekové drti se používá k moření semen. Hubí totiž bakterie a houbové choroby. Semena ponecháme 36 až 48 hodin namočená v drti zředěné vodou v poměru 1:25.
Zákvas z česneku nebo cibule, ale i z póru a pažitky se používá k prevenci houbových chorob (např. plísně šedé u jahodníku). V jednom litru vody se nechá zkvasit 50g rozdrcených cibulovin. Před použitím se zákvas ředí v poměru 1:10. Roztokem se rostliny buď opakovaně postřikují nebo zalévají. Zákvas se dá použít i k dezinfekci zeminy na pařeništi nebo na výsevném záho |
|
|
|
užitečnej odkaz celkem
http://www.simplici-tea.com/what_is_compost_tea.htm
k výhodám se může připsat velice důležitá věc - a to obrana proti škůdcům nebo taky potlačení nemocí
http://www.simplici-tea.com/disease_suppression.htm
nechápu proč se to už dávno nepoužívá growerama tady (včetně mě kterej sice sestavil text ale zatim se nedokopal ke koupi hardwaru :D...ale vysvětlení je jednoduchý - dá se dělat od jara podobný věci i když ne tak účinný způsobama viz předchozí můj post) s takovejma výhodama a cenama |
|
|
Apartman |
citace: |
Původní příspěvek od RespectFlowers
nechápu proč se to už dávno nepoužívá growerama tady |
Proč? Protože většině lidí pro ten účel vypěstovat kytku stačí kupovaný hnojiva nebo klasika-slepičince/kopřiva. Prevenci proti chorobám nikdo moc neřeší včetně mě-i z normálních přídavků jako jsou třeba žížalí bo kravský trusy nebo jakýkoliv hnojivo by mělo mít teoreticky funkci zvýšení odolnosti (vůči něčemu). A taky některý bylinky nejsou zrovna po ruce a třebas dozrávaj až na podzim, kdežto člověk je nejvíc potřebuje v létě a na jaře.
Mám ve sklenicích už asi rok a půl šišky divokýho chmele a nať přesličky a ještě jsem se nedokopal s tim něco vymyslet...hehe :) |
|
|
|
jo no, sem moc romantickej typ :frog: |
|
|
Teahead |
Jako bio kořenový stimulátor se prý dají použít zatepla vyluhované větvičky vrby. Zkoušel jste to někdo? |
|
|
tornado12 |
Teahead
Dělám to už 2 roky a je to super.
nastřiháš větvičky vrby. ( já stránám na centimetrové kousky)
Nastřihej to do hrnce,zavařivačky nebo nějaké nerozové mysky.
Uvař v konvici vodu a zalej to vodou. nechej 24 hodin odstátá a zalivej.
Buď samotné nebo možeš naředit.
Nejduležitější: cca 500g vrby zalít 2l vody. |
|
|
|
jo ta vrba...válí se mi tu dva měsíce už a každej den přemejšlim že to uvařim ale nechce se mi bejt dvě hodky u toho :D
důležitý co se týče sběru - únor/březen když neni nakvetlá - to má "svůj čas" a taky nejvíc látek . podobně malý a za růstu se má sbírat i hodně bylin ptž jsou účinější
...
podrobnější návod - nemá se to vařit ! ale jen do 80st. po dobu dvou hodin , což neni lehký udržet ale jde to. vařením se některý látky zničí právě
"
zálivku si vyrobíme tak, že nasekáme asi hrst mladých vrbových výhonků na menší kousky (čím menší, tím lépe se uvolňují obsažené látky)
hodíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme na mírném plameni asi dvě hodiny (voda by měla být horká, ale neměla by vřít)
následně necháme do rána odstát, zcedíme a můžeme použít dvěma způsoby
1) na zakořeňování řezů a moření semen, zde používáme neředěný odvar, do kterého buď postavíme řezy nebo na 24 hodin ponoříme semena
2) podpora růstu kořenů u semenáčků i vzrostlých rostlin, zde přidáváme odvar do zálivky v poměru asi 1:10, kytička bude snáze pouštět nové kořínky a bude celkově vitálnější
"
skladovat jde v mrazáku ale lepší je udělat si čerstvou podle potřeby
|
|
|
mr.brown |
Tak mě tak napadlo... všechny tyhle recepty jsou z čerstvejch, většinou jarních bylin před květem a tak... Co třeba něco podobnýho na podzim nebo v zimě pro indoor? Napadá mě třeba použít klasickej kopřivovej (nebo jinej bylinkovej) čaj, co se dá koupit pytlíkovanej v normální sámošce nebo lékárně. Někdo nějaký zkušenosti? |
|
|
|
tak kopřivu v růstu si můžeš natrhat v růstu během celý sezony, dokonce i tedka. sušený byliny nejsou problém , kupovat z lékárny - tady to sbíraj babky na místech kde chčijou psi a jezdí hodně aut a lékárny to odkupujou.. |
|
|
mr.brown |
Kopřivu si samozřejmě natrhat můžu, ale ve spoustě "receptů" na netu je, že se má používat dříve než vyprodukuje semena. Bohužel nikde není uvedeno proč. Proto se ptám, jestli někdo ví, případně má zkušenosti :) |
|
|
fananek7 |
Asi proto aby ti ta kopřiva neoprcala těma semenama tu rostlinu :D
O bylinách je známo,že během květu mají největší sílu a v době plodu nejmenší.
Ta síla jde už potom do toho plodu ;) |
|
|
|
fananek - o bylinách je známo že největší sílu mají v květu? moc to zobecňuješ, ale kopřiva se sbírá před květem prostě . myslim že by bylo rovnou lepší koupit si od Agro kopřiva plus v zahrádkářství, tedka byliny fakt neřešte :D |
|
|
fananek7 |
No jasně,na kopřivy se musí na jaře kdy jsou ještě čerstvé a silné,potom už to jsou jen klacky |
|
|
|