Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konopné Umění

 
světlo -> SPEKTRUM - Klikni zde pro originální téma
dalajlama
Spektra
Obyčejně řekneme, že světlo z osvětlení používaného v domácnostech nebo u pouličního osvětlení je bílé barvy. O tom, že u osvětlení jsou použity různé druhy zdrojů světla se můžeme přesvědčit na základě pozorování spekter.

K pozorování postačí kousek cédéčka (může být i celé). Cédéčko nasměrujeme na světelný zdroj a ze vzdálenosti přibližně 5 cm uvidíme: odraz světelného zdroje, jedno samostatné spektrum světelného zdroje a několik spekter vyššího řádu, která splývají do jednoho celku.

Tímto způsobem však lze dobře pozorovat pouze spektrum dlouhé žářivky, nebo zdroje ve velké vzdálenosti (50 metrů a více). Zdroje můžeme také zastínit tak, aby byl vidět jen dlouhý pruh světla. Vhodnější je sestrojit si jednoduchý spektroskop. Pro svoje pozorování jsem použil spektroskop znázorněný na obrázku. Je vyroben z kartonu. Pro vstupní otvor je nejvýhodnější šířka menší než 1 mm. Čáry některých spekter jsou potom velmi ostré.


dalajlama
Spektrum krátké úsporné zářivky. Je charakteristické čárovým spektrem

dalajlama
Spektrum dlouhé zářivky je téměř celé spojité, jsou v něm tři výrazné spektrální čáry oranžové, zelené a fialové barvy

dalajlama
Spektrum slunečního světla je během dne spojité. Při východu a západu Slunce jsou některé vlnové délky pohlcovány v atmosféře a vznikají temné absorbční čáry. Při pozorování tohoto spektra bylo Slunce přibližně 1,5o nad obzorem.



dalajlama
Spektrum rtuťové výbojky obsahuje pouze šest ostrých čar. Světlo rtuťové výbojky je světlefialové.

dalajlama
Spektrum sodíkové výbojky obsahuje mnoho slabých čar a jednu výraznou absorbční čáru v oranžové barvě.Osvětlení z této lampy má naoranžovělou barvu.

dalajlama
No a tak si podle spektra každej vhodně nakombinuje to "pravý"... :D
konart
Dobrá práce. K+
Výstupní otvor je jen díra nebo tam máš sklo?
breeder
K+

tak tohle je hodně zajímavý, že mě to CD taky nenapadlo a to si snim hraju, aspoň doma otestuju
dodaný výbojky od kámošů
Inkvizitor
Jen doplňující poznámka ke spektru slunečního světla. V každé učebnici základů fotografie si můžete detailně přečíst proč se během dne mění podíl barev ve spektru slunečního světla. Já sem jen hodím, že dopoledne převládají modré barvy spektra a odpoledne a večer pak barvy červené. Další vliv má také roční období (úhel sklonu nad obzorem,kvalita atmosféry, atd., atd.), takže kdyby někdo chtěl nasimulovat pomocí lamp co nejvěrněji sluneční světlo (netvrdím, že se tu o to někdo snažil ;), jen mě to tak napadlo), tak by asi potřeboval celou sadu lamps různým spektrem, které by postupně během dne rozsvěcel a zhasínal. :D
oton
podnětné a zajímavé K+

to Inkvizitor: jo to máš pravdu :)
TommyBoy
Dobra prace. Posilam K+.
Velmi nazorne.
dalajlama
jejky jejky teď mě napadl rým: lidičky a karmičky :) no díky za ně (to mě chytá básnický střevo - buď z toho hroznýho zážitku, kdy mě do pokoje fčera vlýtlo asi dvacet obrovskejch brouků a nebo z toho, že se mi konečně dnes podařilo vyprat moje oblíbený kapsáče z látky z parašutistickýho padáku, co sou o 7 čísel větší, než já a byly strašně zaflákaný vod krve - takl kdyby někdo chtěl k tomuto radu a nejen k pěstování, tak nejšetrnější, ale účinej je vanish a já jsem s úspěchem použil savo... :D -> no ale k tématu honem neboť musím jít taky někdy spinkat:
ten výstup je jen díra - můžeš si tam dát sklo, ale vem si, že se tit tím bude světlo dál lámat a dělat různý další nepřístojnosti; no a k tomu slunci: ano ano a taky se chystám, že udělám skříň, kde bude zastoupeno několik druhů výbojek, který budou napojený na časovače a já tím udělám "ideální den" (možná) ale časem semki fiknu info o tom jak se daří a co plánuju a jak byste mi to schválili a tak - > tak díky a mějte se piště a hulte a pěstíte když je tak hezký hnusně vedro... :smoker: čus a
du meditovat do postýlky... ježíššššššš až teďko sem si fšim, že se už rozednělo...

[Edited by dalajlama on 05-08-2002 at 11:12 PM]


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma