Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
infračervená zářivka - kdo ví odpoví - Klikni zde pro originální téma
nobody4
Tak jsem se prodral věcma ve sklepě a objevil jsem poklad. Je to infračervená zářivka (komplet), jenž se používala ve zdravotnictví na hubení virů. Je to sqělá věc. Infračervený světlo zabíjí živé organismy (viry škůdce) Mám to ozkoušený pouze na matkárně, když se mi tam objevily nějaký svině lezavý(asi z hlíny), tak jsem tam pustil infra (3 x po dvou hoďkách) a bylo po problému. Breberky zmizeli (už se neukázali) a nepoužil jsem ani ždibec chemie. Kytky vypadaj jako, když jim to spíš prospělo. Celé mi to poradil otec, který ho používal na hubení škůdců v akvaristice (řasy, bakterie, plísně a podobně), trochu jsem se bál o kytky, ale když to nevadilo vodním kqětinkám......... TAKŽE PIŠTE PROSÍM ZKUŠENOSTI A NÁZORY........MYSLIM, ŽE BY TO MOHLA BEJT CESTA .......teda až na ty náklady na tu lampu (ale huliči, zvlášť ČESKÝ si umí poradit)
P.S. :pokud tu už to téma bylo (pochybuju) tak to smázněte s pošlete mi link.díky
oton
jo byly nemo možná ještě jsou v nemocnicích, tak by mě zajímalo jestli někdo neví co to je a jestli se to dá ještě někde sehnat
viridis
Zdar, nobody4 ! Zajimavy napad - ale obavam se, ze se nejedna o infracervenou (coz je v podstate tepelne zareni), lec o ultrafialovou, a to hodne tvrdou. Podivej se prosim jeste jednou, moc se mi to nezda. Nektere zarivky produkuji cast spektra v UV, ale to by se dalo osidit pouzitim vnitrku ze rtutovy lampy - ta tez pere v UV spektru. Zitra se tady kouknu, co jsi zjistil. (jestli mi vyjde cas). K+ za dobry tip ! (proti plisnim to bude super !)
0X0da
Pravdepodobne se jedna o 30W zarifku made in CCCP, ktera nejni zevnitr obilena a je z cireho kremenneho skla. Ta opravdu vyzaruje UV-C, velmi podobne jako rtutovka. Na sterilizaci je to vazne super, pobije to co muze. Ale na rostliny bych tim prilis nesvitil, asi vydrzej vic nez bakterie, ale pri velky davce je to taky spali. Jo jde tim dokonce sterilizovat i voda v zasobniku, vzduch nasavany vjetrakem, cisty plochy...
Ale bacha na to, at se tim nespalite, chce to aspon brejle, a moc se kolem nevochomejtat
konart
Sterilizace vzduchu, povrchů: Baktericidní svítidlo se používá na sterilizaci povrchů a vzduchu použitím účinků ultrafialového záření vlnové délky 253,7 nm spektra UV-C. Sterilizace nastává v okamžiku působení tohoto záření na mikroorganismy, které v důsledku narušení buněčných struktur rychle hynou.

Běžné sklo, ani průhledné plastické látky nepropouštějí UV-C záření. Modré světlo není totožné s zářením UV-C. Toto záření je neviditelné.

POZOR!!! Záření UVC je škodlivé i v malých dávkách a může mít určitý negativní účinek na lidský organismus i rostliny, a to jak svou intenzitou, tak i dobou působení. I malá dávka ozáření může při zasáhnutí oka vyvolat zánět spojivek a při vyšších dávkách těžce poškodit zrak.

http://www.narva.cz/cz/cenik-zarivkove_trubice.htm
nobody4
4konart,OXOda, viridis: máte pravdu je to ruskej model z cireho skla, má lehce nafialovělé světlo. Takže se tímto omlouvám, za lehkou dezinformaci.
4oton: Jestli je ještě používaj, mno asi jo, ale už asi ne v porodnicích. Podle mě třeba na sálech (když se neoperuje). Jak jinak vydezinfikovat celou místnost stěny, stropy a tak. No nevim.
Jojo kucí, říká se jí germicída. Co se poškození oka týče. Je to pravda, ale vzhledem k tomu, že ještě před několika lety, se s nima běžně ničily bakterie v porodnicích. A to tim způsonem, že se zapínaly (dobu nevim) v místnostech kde byli novorozenci. Takže většina straších (typuju nad 25let, ale to je odhad) lidí, musí mít tímto lehce poškozený zrak už z porodnice. Každopádně v malých dávkách to kytkám neuškodí a písně a paraziti zmizí. A myslim, že když do ní nebudete čučet a zbytečně se jí vystavovat, tak se vám ani vašim očím, nic nestane. Pro supercitlivky můžete si vzít ty již zmiňované brýle. Zbaví to místnost plísně a jinejch parchanů. ZAJÍMALO BY MNĚ, JAKÝ DÁVKY BY SE MĚLY POUŽÍT, ABY TO NEMĚLO VLIV NA KYTÍ. MOJE KYTÍ TO SNÁŠELY NA POHODU, ALE JE NUTNÉ TO HLÍDAT! Já to udělal podle rady mého otce: "radši víckrát a v malých dávkách"
Snad ještě jedna věc, neměl jsem ji přímo nad kytkama, ale u země (kde se havěť vyskytovala). Samo, že to na kytky svítilo. Byly úplně v poho. Každopádně breberkám to neudělalo dobře a zmizeli.
P.S. : Nějaký zkušenosti, třebas od lidiček co je využívaly v arbajtě, se určitě hodí. Jak dlouho svítit atd. Takže lidičky pište, třeba to dopilujem.
debil
Můžu akorát přihodit že po tom co sem nechal svítit v květu rtutovku bez ty skleneny banky, tak byly kytky po 2hod uplne k.o. a moje oci asi tak za 5min. Nutno podotknout ze to byla 250w.

Takze udelam asi dalsi pokus a zapnu ji do spajzu a dam vedet za jak dlouho zmizi plisen ze zdi.

Myslíte že to pokácí i svilušky???

HOwghghghghg
nobody4
mno myslim, že svilušky (svině jedny) nevim nevim, jsou zespodu listu a dřív to asi vodserou kytky, ale nevim za zkoušku na nějaký "zbytečný" kytce nic nedáš. Jinak si myslim, že rozbytá rtuťovka kotlí mnohem víc než zářivkový těleso (třebas se mýlim). Každopádně čim víc pokusů a informací tim vychytanější to bude. Jinak zrovna dneska před odchodem do arbajtu jsem našel napadenou kytku (mno spíš takovýho mrzáka) vedle skleníku tak to na ní votestuju, vemu jí zejtra dom průbnu to a výsledky napíšu.
nobody4
Tak jsem si to po sobě přečetl, ale až po odeslání. Sorry za ty chyby, už snad neumim česky.
satori
b3tL:
No je to presne opacne, ak prisvietis infraredom idu do vysky. Presnejsie - pomer cervenej a infracervenej. Cim je podiel infrared vacsi, tym viac sa to taha hore. Skus obycajnu ziarovku (wolfram) a uvidis. Ta ma vela infrared. Inak nazov fora by mal byt "germicidna ziarivka". Ty novorodenci pod germicidom, to je brutalna predstava. Morbidne :)
rtep-petr
Tak me napadlo jestli by tím taky nesla sterilizovat zemina.Vysypala by se na noviny a na nějakou dobu ozářila.Většinou se škudci dostanou do pěstírny v zemině a tohle by mohl být docela dobrý způsob prevence.
fernet
Germicidní lampa

Sluneční světlo, jehož součástí je záření UV, má velmi dobré bakteriocidní vlastnosti, i když atmosféra propouští jen nepatrný zlomek jeho množství. Bakteriocidní lampa je jednou z nejúčinnějších metod sterilizace vzduchu, tekutin a povrchu předmětů. Její paprsky jsou absorbovány konkrementy a nukleovými kyselinami, a tím ničí živé mikroorganismy jako bakterie, kvasnice, různé řasy, trepky, plísně, protozoa apod. Voda a jiné tekutiny jsou poloprůchodné. Pevná tělesa absorbují záření na povrchové vrstvě.
Lampy se nejvíce uplatňují v medicíně, farmaceutickém, potravinářském průmyslu a všude kde je kladen důraz
na čistotu

Dávky ozařování germicidní lampou

Různé mikroorganismy jako bakterie, kvasnice, různé řasy, trepky, plísně, protozoa apod jsou různě citlivé vůči záření, proto jsou k jejich zničení potřebné různé dávky ozáření. Potřebná dávka ozáření je dána součinem vyzářené energie na plošnou jednotku (mW/cm2) a doby záření. Dezaktivace je uvedena v procentech(obrázek).

ineken
zdravim nesu sem svou trosku do mlina dnes jsem si koupil uv c zarivku 18w hlavne kvuli ruznejm kikiriz co si brosej zuby na moje kitiz a taky jsem premejslel teda nemam to ze sebe nekde jsem tu cet ze kratky ozarovani v kvetu kytky stymuluje teda spis trochu popali a oni se pak branej narusem hmoty v palicich neslisel negdo neco o tyhle technice nevite nejake podrobnosti jinak ve svem prvnim indoru jsem mel vedle dvepade sodiku taky dve zarivky na jesterky repti glo ale jen dvojky a mel jsem dobrejch 250gecek apriskyrice bylo dost jsem totiz vdovec muj nazor je ze to kytkam urc delalo dobe to uv a uv b


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma